Τί συμβαίνει με τον .... ΕΧΕΤΛΑΙΟ;
Τί συμβαίνει με τον .... ΕΧΕΤΛΑΙΟ;
Λαβή για σχόλια και συζητήσεις έχει προκαλέσει ο "περίεργος" αυτός πολεμιστής που παρενέβη στην μάχη του Μαραθώνα για να βοηθήσει τους Έλληνες. Όπως θα διηγηθεί μετά τη μάχη ο Επίζηλος του Κουφαγόρου, ενώ πολεμούσε του φάνηκε ότι είδε απέναντί του ένα πανύψηλο οπλίτη που τα γένια του σκέπαζαν την ασπίδα του και ωμοίαζε σαν φάντασμα. Κρατούσε ανα χείρας ένα πολύ φωτεινό όπλο άγνωστο σε αυτόν. Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας πέντε Πέρσες και αυτή η σκήνη ήταν η τελευταία που είδε γιατί τυφλώθηκε από την υπερβολική λάμψη.Μετά τη μάχη, ο άγνωστος άνδρας εξαφανίστηκε, με τον ίδιο τρόπο που είχε εμφανιστεί και κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό γι' αυτόν, ούτε το όνομά του.
Οι Αθηναίοι ερώτησαν το Μαντείο των Δελφών για να μάθουν ποιος ήταν ο άγνωστος ήρως που επολέμησε μαζί τους και το Μαντείο τους έδωσε την απάντηση πως έπρεπε να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο.
Οι Αθηναίοι πρός χάριν του ώρισαν την επίσημη λατρεία του ως ήρωα (Παυσανίας 1.32,5,5)
Ο ζωγράφος Πάναινος τον απεικόνισε σε τοιχογραφία της ποικίλης Στοάς, με το όνομα Έχετλος, να μάχεται με τη λαβή του αρότρου εναντίων των Περσών.
Κατ' αρχάς το όνομά του προέρχεται από την λέξη "εχέτλη" (λαβή αρότρου), επειδή φάνηκε να κρατούσε ανα χείρας ένα τέτοιο. Η σκηνή φανταζει σαν από όραμα. Πολλοί προσπάθησαν να το δικαιολογήσουν με διάφορους τρόπους λέγοντας από το απλό, ότι ειναι μυθοπλασία του Ηροδότου μέχρι και την εκδοχή ότι πρόκειται για έναν από το μέλλον ερχόμενο πολεμιστή (μέσω προφανώς κάποιων χωροχρονικών διαύλων). Το μόνον βέβαιο είναι ότι η παρουσία του ειναι περίεργη και ξαφνική. Απο την άλλη έχουμε και θεάσεις - παρεμβάσεις θεών κατά την τοσο απουδαία μάχη του Μαραθώνος, οπως του ήρωα Θησέα και του θεού Πάνα που έσπειρε τον "πανικό" στους βαρβαρους.
Ερωτηματα που προκυπτουν ειναι:
1) Τί ηταν αυτός ο "Εχετλαίος";
2) Ποιον ρολο εξυπηρετουσε παρεμβαίνοντας τόσο στη μάχη όσο και στην αφήγηση;
3) Τί ηταν το όπλο που κρατούσε; ήταν πράγματι λαβή αρότρου (εχέτλη) ή κάποιο αγνωστου ταυτότητος υπερόπλο, αφού με αυτό σκοτωσε πολλούς Πέρσες και τύφλωσε τον μοναδικο αυτοπτη μαρτυρα κατα την μαχην Επίζηλο;
4) Αν οντως κρατουσε υπεροπλο (με ακτινες λεηζερ οπως καποιοι λενε), τοτε γιατι εμφανιζεται τοσο απομονωμενο σε ολοκληρη την ελληνικη γραμματεια, χωρις αναφορες στον τροπο λειτουργιας του και στον τροπο κατασκευης του);
5) Γιατί υπάρχουν αυτές οι θεάσεις, που στην περίπτωση του Θησέα ή του Πάνα εχομε να κάνουμε με γνωστά πρόσωπα, ενώ εδώ με ένα εντελώς άγνωστο πρόσωπο;
6) Πρόκειται μήπως για κάποιον ακόλουθο του Πάνα ή και για τον ίδιο τον Πάνα, αφού η αμφίεση του ήταν αυτή που ωμοίαζε σε εναν αγροτη;
7) Γιατί η απάντηση του Μαντείου των Δελφών αφορά και εστιάζει όχι στο ποιόν του Εχετλαίου, αλλά στο χρεος τους να τον τιμούν ως ήρωα απο δω και περα;
8) Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα είδος ηρωοποίησης - ηρωολατρείας;
9) Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για φυχολογικό (αναγκη αποδοση της νικης σε εξωγενεις παρεμβασεις) παράγοντα που επενεργησε εδω, ετσι ωστε να γινεται αποδεκτη μια τετοια θεαση, ή μηπως ακομα και για ληψη ψυχοτροπικων ουσιων που εχουν ως συνεπεια παλι μια τετοια θεαση;
Πολλα τα ερωτηματα που δημιουργουνται!
Οι Αθηναίοι ερώτησαν το Μαντείο των Δελφών για να μάθουν ποιος ήταν ο άγνωστος ήρως που επολέμησε μαζί τους και το Μαντείο τους έδωσε την απάντηση πως έπρεπε να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο.
Οι Αθηναίοι πρός χάριν του ώρισαν την επίσημη λατρεία του ως ήρωα (Παυσανίας 1.32,5,5)
Ο ζωγράφος Πάναινος τον απεικόνισε σε τοιχογραφία της ποικίλης Στοάς, με το όνομα Έχετλος, να μάχεται με τη λαβή του αρότρου εναντίων των Περσών.
Κατ' αρχάς το όνομά του προέρχεται από την λέξη "εχέτλη" (λαβή αρότρου), επειδή φάνηκε να κρατούσε ανα χείρας ένα τέτοιο. Η σκηνή φανταζει σαν από όραμα. Πολλοί προσπάθησαν να το δικαιολογήσουν με διάφορους τρόπους λέγοντας από το απλό, ότι ειναι μυθοπλασία του Ηροδότου μέχρι και την εκδοχή ότι πρόκειται για έναν από το μέλλον ερχόμενο πολεμιστή (μέσω προφανώς κάποιων χωροχρονικών διαύλων). Το μόνον βέβαιο είναι ότι η παρουσία του ειναι περίεργη και ξαφνική. Απο την άλλη έχουμε και θεάσεις - παρεμβάσεις θεών κατά την τοσο απουδαία μάχη του Μαραθώνος, οπως του ήρωα Θησέα και του θεού Πάνα που έσπειρε τον "πανικό" στους βαρβαρους.
Ερωτηματα που προκυπτουν ειναι:
1) Τί ηταν αυτός ο "Εχετλαίος";
2) Ποιον ρολο εξυπηρετουσε παρεμβαίνοντας τόσο στη μάχη όσο και στην αφήγηση;
3) Τί ηταν το όπλο που κρατούσε; ήταν πράγματι λαβή αρότρου (εχέτλη) ή κάποιο αγνωστου ταυτότητος υπερόπλο, αφού με αυτό σκοτωσε πολλούς Πέρσες και τύφλωσε τον μοναδικο αυτοπτη μαρτυρα κατα την μαχην Επίζηλο;
4) Αν οντως κρατουσε υπεροπλο (με ακτινες λεηζερ οπως καποιοι λενε), τοτε γιατι εμφανιζεται τοσο απομονωμενο σε ολοκληρη την ελληνικη γραμματεια, χωρις αναφορες στον τροπο λειτουργιας του και στον τροπο κατασκευης του);
5) Γιατί υπάρχουν αυτές οι θεάσεις, που στην περίπτωση του Θησέα ή του Πάνα εχομε να κάνουμε με γνωστά πρόσωπα, ενώ εδώ με ένα εντελώς άγνωστο πρόσωπο;
6) Πρόκειται μήπως για κάποιον ακόλουθο του Πάνα ή και για τον ίδιο τον Πάνα, αφού η αμφίεση του ήταν αυτή που ωμοίαζε σε εναν αγροτη;
7) Γιατί η απάντηση του Μαντείου των Δελφών αφορά και εστιάζει όχι στο ποιόν του Εχετλαίου, αλλά στο χρεος τους να τον τιμούν ως ήρωα απο δω και περα;
8) Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα είδος ηρωοποίησης - ηρωολατρείας;
9) Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για φυχολογικό (αναγκη αποδοση της νικης σε εξωγενεις παρεμβασεις) παράγοντα που επενεργησε εδω, ετσι ωστε να γινεται αποδεκτη μια τετοια θεαση, ή μηπως ακομα και για ληψη ψυχοτροπικων ουσιων που εχουν ως συνεπεια παλι μια τετοια θεαση;
Πολλα τα ερωτηματα που δημιουργουνται!
ΕΛΛΗΝΩΝΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣΑΘΗΝΑΙΟΙΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝΜΗΔΩΝΕΣΤΟΡΕΣΑΝΔΥΝΑΜΙΝ
...ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Re: Τί συμβαίνει με τον .... ΕΧΕΤΛΑΙΟ;
οι λεγόμενες επιφάνειες θεών. Επιφάνεια θεών γίνεται μόνον σε σημείο που είναι απαραίτητη, και τότε ο θεός παρεμβάινει με την πραγματική μορφή που έχει. Εκείνη την στιγμή, ο Επίζηλος φαντάστηκε ότι κάποια μορφή με άροτρο στο χερι, δλδ με την εμφάνιση αγροτου, πήρε μερος στη μαχη εμψυχώνοντας τους Έλληνες όντας σε δύσκολη στιγμή είτε προσωποιώντας την πολεμική τους ορμή. Πάντως σε στιγμές έξαρσης της μαχης. Η μορφή του αγρότη ενδέχεται να δικαιολογείται είτε υπό το πρισμα του ακολουθου του Πάνα του οποιου την λατρεια ειχαν αμελήσει είτε του κοινού μέσου όρου των στρατιωτών που ως αγρότες της γης υπεραμύνοντο με τα "όπλα" της γης των πατρίων εδαφών.TEUTAMOS έγραψε:θεάσεις - παρεμβάσεις θεών
- ArELa
- Founder-Administrator
- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
Tώρα να μιλήσω?
Όχι, δε θα μιλήσω γιατί θα με πουν τρελαμένη κι η Σαλώμη θα στήσει χορό δαιμόνων
Για την ώρα τουλάχιστον δε θα μιλήσω.
Θα περιμένω να τοποθετηθεί πρώτα ο Ικαρος, γιατί όχι και η Αννούλα...
Όχι, δε θα μιλήσω γιατί θα με πουν τρελαμένη κι η Σαλώμη θα στήσει χορό δαιμόνων
Για την ώρα τουλάχιστον δε θα μιλήσω.
Θα περιμένω να τοποθετηθεί πρώτα ο Ικαρος, γιατί όχι και η Αννούλα...
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Ξερω ξερω Αρελιτα!χαχα!Ασε να ελθει και ο αγπαητος Ικαρος. Εγω παντως να ξερετε θα συμφωνησω με την Σαλωμη, οπερ ασυνηθες εστι!
- ArELa
- Founder-Administrator
Εσύ ψάξε και βάλε μας αν μπορείς τι ακριβώς εμφανίστηκε στον ουρανό στη μάχη του μαραθώνα....
και όλα τα άλλα τα "περίεργα" που θα βρεις
γιατί δεν είναι μόνο ο εχετλαίος...
Έτσι, αυτό το τόπικ, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά πολύ καλό...
Κι άσε μερικούς από εμάς να βάζουμε πανιά στα μυαλά μας...
και όλα τα άλλα τα "περίεργα" που θα βρεις
γιατί δεν είναι μόνο ο εχετλαίος...
Έτσι, αυτό το τόπικ, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά πολύ καλό...
Κι άσε μερικούς από εμάς να βάζουμε πανιά στα μυαλά μας...
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
(προς το παρον βαζω ???)
- ArELa
- Founder-Administrator
Ο Παυσανίας είναι γεμάτος... Και όχι μόνο.
Ψάξε, ψάξε λέω και θα βρεις.
Σ'εσένα βασίζομαι απολύτως.
Κι άσε τα ερωτηματικά καλό μου, ξέρεις εσύ τι λέω
Ψάξε, ψάξε λέω και θα βρεις.
Σ'εσένα βασίζομαι απολύτως.
Κι άσε τα ερωτηματικά καλό μου, ξέρεις εσύ τι λέω
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
- Fountikos_Xasistas
- Πορωμένος Ιδεογραφίτης
- Φύλο: Άνδρας
- Επικοινωνία:
τι ακριβώς εμφανίστηκε στον ουρανό στη μάχη του μαραθώνα....
Ο ήλιος?
- ArELa
- Founder-Administrator
Έχω την αίσθηση -κάπου το διάβασα- ότι εμφανίστηκε και κάτι στον ουρανό, κάτι σαν πύρινη μπάλα.
Ίσως να κάνω και λάθος.
Ας μείνω σε αυτό...
«Ίτε παίδες Ελλήνων, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ πάντων ο αγών!»
Ίσως να κάνω και λάθος.
Ας μείνω σε αυτό...
«Ίτε παίδες Ελλήνων, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ πάντων ο αγών!»
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Ο Ηρόδοτος είναι γνωστό τοις πάσι ότι, παρά την προσπάθειά του να καταγράψει 100% ιστορία, δεν μπόρεσε να ξεφύγει απ' τη λούμπα του λογοτέχνη κι έτσι βλέπουμε στα έργα του την Αθηνά, τον Δία και τον Μάστερ Γιόντα (ο οποίος, μπάι δε γουέι ήταν η πύρινη μπάλα στον ουρανό ).
Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω τον καθηγητή μας (ξεκάρφωτο, αλλά το μυαλό του τριτοδεσμίτη πάει πάντα σε τέτοια μονοπάτια): υπάρχει πιθανότητα η ετυμολογία του Εχετλαίου να 'χει να κάνει με το Χάττι και τους Χετταίους; Στο βαθμό πάντα που εκείνη την εποχή ήταν ήδη γνωστή η πολεμική δεινότητα των Χετταίων και τα όπλα τους, που ήταν πολύ διαφορετικά απ' τα ελληνικά. Ξέρεις, κάτι του τύπου Χετταίος - Ε-χετ-λαίος. Τραβηγμένο απ' τα μαλλιά, το ξέρω, αλλά θα μπορούσε;
Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω τον καθηγητή μας (ξεκάρφωτο, αλλά το μυαλό του τριτοδεσμίτη πάει πάντα σε τέτοια μονοπάτια): υπάρχει πιθανότητα η ετυμολογία του Εχετλαίου να 'χει να κάνει με το Χάττι και τους Χετταίους; Στο βαθμό πάντα που εκείνη την εποχή ήταν ήδη γνωστή η πολεμική δεινότητα των Χετταίων και τα όπλα τους, που ήταν πολύ διαφορετικά απ' τα ελληνικά. Ξέρεις, κάτι του τύπου Χετταίος - Ε-χετ-λαίος. Τραβηγμένο απ' τα μαλλιά, το ξέρω, αλλά θα μπορούσε;
και το μυαλο σου πηγες κατευθειαν στους Χετταιους ε; Κοιτα να δεις!Salome έγραψε:ξεκάρφωτο, αλλά το μυαλό του τριτοδεσμίτη πάει πάντα σε τέτοια μονοπάτια
Βεβαίως και όχι!Salome έγραψε:υπάρχει πιθανότητα η ετυμολογία του Εχετλαίου να 'χει να κάνει με το Χάττι και τους Χετταίους
Εκεινη την εποχη (μιλαμε για Περσικους πολεμους) οι Χετταιοι ειχαν εδω και αιωνες εξαφανισθει σαν πολιτισμος, σαν λαος, σαν εθνος. Ειχαν αφομοιωθει με αλλους πληθυσμους.Salome έγραψε:Στο βαθμό πάντα που εκείνη την εποχή ήταν ήδη γνωστή η πολεμική δεινότητα των Χετταίων και τα όπλα τους, που ήταν πολύ διαφορετικά απ' τα ελληνικά.
Ποια μαλλιά; Όσα απομεινανε απο τοτε που ηκουσθη και αυτο,το desert και η αιγυπτιακη του προελευση;Salome έγραψε:Ξέρεις, κάτι του τύπου Χετταίος - Ε-χετ-λαίος. Τραβηγμένο απ' τα μαλλιά, το ξέρω, αλλά θα μπορούσε;
Αν επιμενεις παντως με επιχειρηματα στο οτι εχει σχεση με τους Χετταιους θα επανακαμψω με αντεπιχειρηματα.
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Όχι, βρε μπαγλαμά, ερώτηση έκανα. Σαφώς και ήταν τραβηγμένο κάτι τέτοιο, αλλά είπα να ρωτήσω μπας και.
Για την έρημο επιμένω.
Για την έρημο επιμένω.
Αν σου λεγα οτι ειχε σχεση θα εκανες παρτυ ε;Salome έγραψε:Σαφώς και ήταν τραβηγμένο κάτι τέτοιο, αλλά είπα να ρωτήσω μπας και.
Φωνη βοωντος εν τηι ερήμωιSalome έγραψε:Για την έρημο επιμένω.
- Nightrider
- Πορωμένος Ιδεογραφίτης
- Φύλο: Άνδρας
- Έλαβε Likes: 1 φορά
Είναι εντελώς απίθανο αυτό που αναφέρεις για τους ακόλουθους λόγους:Salome έγραψε:Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω τον καθηγητή μας (ξεκάρφωτο, αλλά το μυαλό του τριτοδεσμίτη πάει πάντα σε τέτοια μονοπάτια): υπάρχει πιθανότητα η ετυμολογία του Εχετλαίου να 'χει να κάνει με το Χάττι και τους Χετταίους; Στο βαθμό πάντα που εκείνη την εποχή ήταν ήδη γνωστή η πολεμική δεινότητα των Χετταίων και τα όπλα τους, που ήταν πολύ διαφορετικά απ' τα ελληνικά. Ξέρεις, κάτι του τύπου Χετταίος - Ε-χετ-λαίος. Τραβηγμένο απ' τα μαλλιά, το ξέρω, αλλά θα μπορούσε;
1. Η αυτοκρατορία των Χετταίων καταστράφηκε περίπου 7 αιώνες πρίν την μάχη του Μαραθώνος.
Συνεπώς οι εναπομείναντες Χετταίοι είτε θα είχαν αφομοιωθεί από άλλους ισχυρότερους λαούς ή θα ήταν σε τέτοια κατάσταση που δεν θα μπορουσαν να εξελίξουν τεχνολογία και δη πολεμική, ειδικά τόσο ανώτερη όπως αφήνεται να εννοηθεί από το κείμενο του Τευταμου! (Οπλα ακτίνων κλπ).
2. Το απόλυτο όπλο της επόχης ήταν η οπλιτική φάλαγγα και γι'αυτό το λόγο οι Ελληνες ήταν ακριβοπληρωμένοι μισθόφοροι και περιζήτητοι απ΄όλα τα βασίλεια του τότε γνωστού κόσμου!
Οπότε ποιός ο λόγος να χρησιμοποίησουν Χετταίους πολεμιστές.
3. Οι περιοχές που ανήκαν κάποτε στη αυτοκρατορία των Χετταίων στην συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται υπό την Περσική κυριαρχία και αν υποθέσουμε οτι υπήρχε αξιόμαχο Χιττιτικό στράτευμα (ειδικά αν είχε τόσο προηγμένα όπλα) τότε να είσαι σίγουρη οτι θα το είχαν οι Πέρσες και δυστυχώς για μας η μάχη του Μαραθώνα θα είχε εντελώς διαφορετική τροπή.
Η λέξη "χριστιανισμός" περιέχει κάποια παρεξήγηση γιατί ουσιαστικά υπήρχε μόνο ένας χριστιανός, αλλά κι εκείνος πέθανε πάνω στο σταυρό. -Νίτσε-
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Το ότι η μάχη του Μαραθώνος έγινε πολύ μετά απ' την ακμή και την παρακμή των Χετταίων, σαφώς και το γνωρίζω. Όμως, είθισται κάποιες φορές να μένουν μερικοί θρύλοι για τις ικανότητες κάποιων λαών και να ουσιαστικοποιούνται ή να δημιουργούνται λέξεις με ρίζες απ' το όνομά τους. Μόνο για μια τέτοια περίπτωση αναρωτιόμουν. Ο καθηγητής μου έλυσε την απορία και τον ευχαριστώ, τώρα όμως θα ήθελα να μου κάνει και την ετυμολογική ανάλυση του ονόματος "Εχετλαίος".
- ArELa
- Founder-Administrator
Kι εμένα με παρέπεμψε άθελά μου στους Χετταίους, αφού έχει παρόμοια ακουστική και κοινά σημεία γραφής, αλλά προς στιγμήν μόνο. Νομίζω ότι αυτή η "σύνδεση" είναι καθαρά συμπτωματική.
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Η λέξη "Εχετλαίος" είναι από την "εχέτλη" (λαβή αρότρου). Ο Ιούλιος Πολυδεύκης στο "Ονομαστικόν" του αναφέρει: αρότρου μέρη εχέτλη τό κατόπιν ξύλον ορθόν, ού έχεται ο αρότης: αυτό δέ τό κοίλον αυτού, καθ' ό τήν χείρα εναρμόζει, χειρολαβίς. όπου δ' εμπέπηγεν η εχέτλη, αλύη, ώ δέ ο ζυγός ενήρμοσται, έλυμα. τό δέ αρούν σιδήριον ύνις, ής τό άκρον νύμφη. ο δέ ρυμός ήρμοσται εκ τώνδε. τό μέν επικαμπές αυτού, ώ υποτείνεται τό έλυμα γεγομφωμένον, γύης, τό δέ μετά τόν γύην ιστοβοεύς, τό δέ τέλος αυτού τό μετά τόν ζυγόν κορώνη. ο δέ πλατύς ιμάς ο τώ ζυγώ παρακαθαπτόμενος εχέβοιον ή μεσάβοιον καλείται: καταλαμβάνουσι δ' αυτόν, όταν περιελίξωσιν, εις τό τού ζυγού τρύπημα κερκίδα ξυλίνην εμβαλόντες, ή καλείται ένδρυον.
Δεν είμαι βέβαιος περι της ετυμολογίας. Έχω υπόψη μου μια εκδοχή, αλλά αφού δεν είναι επιβεβαιωμένη, το αφήνω.