Ελληνες της Κύπρου (από Fabius Maximus)
Ελληνες της Κύπρου (από Fabius Maximus)
Posted: Tue Jan 23, 2007 11:32 am Post subject: Ελληνες της Κύπρου
Από Fabius Maximus
Το παρακάτω σύντομο χρονικό το έφτιαξε ένας φίλος δημοσιογράφος από την Κύπρο, το οποίο δίνει μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης ιστορίας του νησιού. Παράλληλα δείχνει και γιατί δεν ήταν δυνατό να γίνει η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1821: Εκατοντάδες Έλληνες της Κύπρου επιβιβάζονται σε Ελληνικά καράβια και ενσωματώνονται με τους επαναστάτες . Η δράση της φάλαγγας των Ελλήνων της Κύπρου στην επανάσταση είναι πασίγνωστη , η σημαία της φάλαγγας κοσμεί την είσοδο της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο. Γνωστή είναι η δράση του Ελληνοκύπριου Νικολάου Θησέα που υπήρξε διοικητής όλων των ξένων στρατιωτών που κατέφθαναν στην επαναστατημένη Ελλάδα χωρίς αρχηγό και του αδελφού του Θεοφύλακτου που κατά την επανάσταση ανήλθε στον βαθμό του αντιστράτηγου . Στην Κύπρο μετά από διακανονισμό με του Φιλικούς, φθάνουν συχνά καράβια όπου φορτώνονται υλική και χρηματική βοήθεια για την επανάσταση . Οι Τούρκοι κάτι μυρίζονται και φοβούμενοι μετά από ανεύρεση προκηρύξεων, εξάπλωσης της επανάστασης και στην Κύπρο, ξεκινούν στις 9 Ιουλίου του 1821 τις σφαγές, μέσα σε ένα μήνα σφάζονται 2000 Έλληνες.
1828 : Αντιπροσωπία Ελλήνων της Κύπρου επισκέπτεται τον Καποδίστρια και προσπαθεί να τον πείσει να συμπεριλάβει την Κύπρο στην Ελληνική πολιτεία, οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό.
Οι Έλληνες της Κύπρου βρίσκουν άλλη διέξοδο, πηγαίνουν κατά εκατοντάδες στην Ελλάδα, μένουν για ένα χρονικό διάστημα, αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα και επιστρέφουν στην Κύπρο σαν Έλληνες υπήκοοι. Με αυτό τον τρόπο << αναγκάζουν>> το 1846 την Ελληνική κυβέρνηση, να εγκαταστήσει στην Κύπρο προξενείο για την προστασία των Ελλήνων υπηκόων.
1831: Oι Έλληνες στην Κύπρο επαναστατούν , βάζουν φωτιά το σεράι και σκοτώνουν τον Τούρκο διοικητή, η επανάσταση πνίγεται στο αίμα.
1833 : Με επικεφαλής τον Νικόλα Θησέα, οι Έλληνες μαζί με κάποιους Τούρκους, εξεγείρονται κατά της Τουρκικής διοίκησης και της Εκκλησίας . Όλοι οι Έλληνες αρνούνται να πληρώσουν φόρους, οι φοροεισπράκτορες φεύγουν από παντού με άδεια χέρια. Τρεις χιλιάδες επαναστάτες ανεβαίνουν στο Σταυροβούνη, ο Τούρκος διοικητής και Έλληνες επίσημοι τους υπόσχονται ότι η φορολογία θα σταματήσει και τους ζητούν να διαλυθούν, οι επαναστάτες ζητούν την μεσολάβηση του Γάλλου πρόξενου φοβούμενοι αντίποινα. Ο Τούρκος διοικητής δεν κρατά την υπόσχεση του και πολλοί επαναστάτες που στην ουσία ήταν άοπλοι αγρότες σφάζονται. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταδικάζει την εξέγερση και χαρακτηρίζει τους Έλληνες της Κύπρου ανόητους. Ο Νικόλαος Θησέας διαφεύγει στην Γαλλία . Το 1839 επιστρέφει στην Αθήνα και διορίζεται για λίγα χρόνια πρόξενος στην Βηρυτό. Πεθαίνει γέρος και φτωχός στην Αθήνα το 1854 από χολέρα.
1833 : Tην ίδια χρονιά εξέγερση ξεκίνα και στην Πάφο με επικεφαλής τον πλούσιο Τούρκο ( η μητέρα του ήταν Ελληνίδα) Γκιαούρ Ιμάμ, οι επαναστάτες κυριαρχούν σε όλη την επαρχία, ο Τούρκος διοικητής αναγκάζεται και φέρνει στρατεύματα από την Καραμανία για να αντιμετωπίσουν τους στασιαστές, οι σφαγές και οι λεηλασίες ξεκινούν, ο Ιμάμ ξεφεύγει στην Αλεξάνδρεια. Όταν επιστρέφει στην Κύπρο συλλαμβάνεται και εκτελείται με φρικτό τρόπο. Οι Τούρκοι τον κατηγόρησαν ότι επειδή η μητέρα του ήταν Ελληνίδα, συνεργάστηκε με του Έλληνες κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1877: Η Τουρκιά στο ορυμαγδό του Ρωσοτουρκικού πολέμου, παραχωρεί στα παρασκήνια της συνθήκης του Αγίου Στέφανου την Κύπρο στην Αγγλία.
1896-97: Παρά της απαγορεύσεις του βρετανικού καθεστώτος, 3.000 Έλληνες εθελοντές απο την Κύπρο κατατάσσονται στον Ελληνικό στρατό και στέλνονται στο μέτωπο. Η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων υπηρέτησε στο μόνο νικηφόρο τμήμα του ελληνικού στρατού, στο σώμα του Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Σμολένσκη. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, οι Ελληνοκύπριοι ήταν οι τελευταίοι που υποχώρησαν κατά την άτυχη μάχη του Βελεστίνου, προσπαθώντας να μεταφέρουν η να σώσουν νεκρούς και τραυματίες.
1912 : Οι βαλκανικοί πόλεμοι ξεκινούν, χιλιάδες ελληνοκύπριοι εθελοντές ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα καράβια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τους αποτρέπει λέγοντας τους ότι ο Ελληνικός στρατός δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό άοπλων και αγύμναστων εθελοντών. Αν και οι Ελληνοκύπριοι απογοητεύονται, 1000 απο αυτούς, παραβλέπουν τις προτροπές του Βενιζέλου, μέσω Αλεξάνδρειας φτάνουν στην Ελλάδα και κατατάσσονται στο ελληνικό στρατό. Στην Κύπρο πραγματοποιούνται έρανοι και μεγάλα χρηματικά ποσά στέλνονται στην Ελλάδα. Στον πόλεμο χάνει την ζωή του ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος, που είχε καταταχθεί εθελοντής.
1914 : Η Αγγλία προσφέρει στην Ελλάδα την Κύπρο με αντάλλαγμα να εμπλακεί στον Α. Παγκόσμιο πόλεμο . Η κυβέρνηση Ζαΐμη αρνείται λέγοντας ότι η παραχώρηση της Κύπρου, δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους που θα διατρέξει η Ελλάδα αν επιτεθεί στην Βουλγαρία . Στην Κύπρο ο κόσμος απογοητεύεται για άλλη μια φορά. Παρά την πικρία, μόλις η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο, 11 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι κατατάσσονται εθελοντικά στον Αγγλικό στρατό και στέλνονται στο Μακεδονικό μέτωπο που είχε επίκεντρο την Θεσσαλονίκη. Αργότερα οι Ελληνοκύπριοι εθελοντές υπηρέτησαν στην Καλλίπολη, τη Σερβία, τη Δοϊράνη, τις Σέρρες, την Κωνσταντινούπολη, τη Ροδόπη, τη Βάρνα και σε πολλά άλλα μέτωπα, πολλοί από αυτούς πέθανα στα πεδία των μαχών.
Μετά το τέλος του Πολέμου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ζητά από τους Άγγλους την Κύπρο για να μην χάσει της εύνοια τους.
1922 : Στο εκστρατευτικό σώμα που πολεμούσε στην μικρά Ασία κατατάσσονται 6000 Ελληνοκύπριοι εθελοντές, πολλοί από αυτούς χάνουν την ζωή τους στην Σμύρνη την Πάνορμο στο Σαγγάριο.
Οι εφημερίδες της εποχής όπως ο <<Τηλέγραφος >> εξυμνούν την παλικαριά τους στα πεδία των μαχών.
1931 : Τα σκληρά οικονομικά και πολιτικά μέτρα των Άγγλων δίνουν αφορμή στους Έλληνες της Κύπρου να ξεσηκωθούν . Οι ελληνοκύπριοι βουλευτές παραιτούνται και ο Μητροπολίτης Κιτίου ζητά την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Χιλιάδες κόσμου με Ελληνικές σημαίες κατευθύνονται προς το Κυβερνείο . Το φράγμα των αστυνομικών σπάει, οι διαδηλωτές λιθοβολούν τους Άγγλους, βάζουν φωτιά στ' αυτοκίνητα τους και παραδίδουν στις φλόγες το κυβερνείο. Τα βρετανικά στρατεύματα πυροβολούν τους άοπλους διαδηλωτές, 50 από αυτούς πέφτουν νεκροί , 2.500 φυλακίζονται.
Η Ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει την θέση της << όσο κι αν η Ελλάδα συμπαθά τους Κύπριους και τους Δωδεκανήσιους είναι αδύνατων γι αυτή να τους βοηθήσει στην πραγματοποίηση των εθνικών τους επιδιώξεων >>.
1939 : Oι Άγγλοι ζητούν από του Ελληνοκύπριους να καταταχθούν στο στρατό. Οι Έλληνες της Κύπρου δεν το πράττουν και περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η Ελλάδα. Όταν η Ελλάδα αποφασίζει, οι Άγγλοι υπόσχονται στους Έλληνες της Κύπρου αυτοδιάθεση, δηλαδή ένωση και αναρτούν στα στρατολογικά τους γραφεία συνθήματα << το ελληνικό έθνος κινδυνεύει >> << καταταχθείτε για την Ελλάδα στο αγγλικό στράτευμα.>>. Οι Έλληνες τις Κύπρου ανταποκρίνονται, 35 χιλιάδες κατατάσσονται και αποστέλλονται στην Ελλάδα, στο Ελ Αλαμέιν, στο Ρίμινι. Χιλιάδες από αυτούς έπεσαν στα πεδία των μαχών η έλιωσαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Μετά το τέλος του πολέμου οι Άγγλοι ξεχνούν τις υποσχέσεις τους, η Κύπρος απουσιάζει από την λίστα διεκδικήσεων της Ελλάδας.
1950 : Παρά την αντίθεση της Ελληνικής κυβέρνησης , πραγματοποιείται στην Κύπρο ενωτικό δημοψήφισμα. Το 95,7% του πληθυσμού μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Τούρκοι αξιούν την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Αντιπροσωπίες από την Κύπρο με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο χέρι, επισκέπτονται και γνωστοποιούν τον πόθο των Ελλήνων της Κύπρου σε πολλά κράτη.
Η αντιπροσωπία που καταφθάνει στην Ελλάδα γίνεται με ενθουσιασμό δεχτή από τον λαό . Η ελληνική όμως κυβέρνηση αρνείται να τους δεκτή επίσημα και να παραλάβει το δημοψήφισμα . Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπία ζητά από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα και να ζητήσει από την Αγγλία της Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, να προσφύγει στον ΟΗΕ . Η απάντηση του αντιπροέδρου της Ελλάδος Γεώργιου Παπανδρέου προς το αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου ήταν χαρακτηριστική << Η Ελλάς αναπνέει σήμερα με δυο πνεύμονες , ένα αμερικανικό και ένα αγγλικό και δι αυτό δεν ημπορεί , λόγω του Κυπριακού, να διακινδυνεύσει να πάθει ασφυξία >>.
1955 : Στην Κύπρο ξεκινά ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας με σύνθημα την ένωση με την Ελλάδα. Τα γεγονότα και το παρασκήνιο αυτού του αγώνα είναι γνωστά, χιλιάδες Έλληνες τις Κύπρου κλείσθηκαν σε κρατητήρια, άλλοι κρεμάστηκαν και άλλοι σκοτώθηκαν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Ο 17 χρόνος Ευαγόρας Παλληκαρίδης λίγο πριν κρεμαστή από του άγγλους έγραφε στην αδελφή του:
<< Ναι όλοι γεννηθήκαμε τόσο αθώοι, όπως και η βαφτιστικιά μου . Κι όλοι αλλάξαμε . Λυπάμαι πολύ, που δεν προλαβαίνω να την βαφτίσω, μα δεν πειράζει μπορείς να το κάνεις εσύ. Και σαν μεγαλώσει φρόντισε εσυ γι΄ αυτή. Και ρώτησε την, γιατί έκλαψε όταν την φίλησα;
To όνομα που θα της δώσεις θέλω να είναι πεντασύλλαβο και να θυμίζει εκείνη για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζει εκείνη για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο του τραγούδι. Εκείνη την οποία κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ από όλα . Κατάλαβες αδελφή μου ; Kατά τα άλλα μην λυπάστε , ίσως να είναι μια δίκαια τιμωρία , ίσως ο θεός να θέλει να μας δοκιμάσει . Πάντα υπάρχει ελπίδα.
Λυπάμαι που θα αφήσω πίσω κάποια αγαπημένα πρόσωπα . Λυπούμαι που θα τα λυπήσω , μα δεν πειράζει . Γεια σου , μεγάλη μου αδελφή δεν θα γελάσουμε ξανά λέγοντας τρέλες , δεν θα μιλήσουμε ούτε και στα σοβαρά μας . Το κάθε τι γεννιέται και πεθαίνει , τι σήμερα τι αύριο. Γεια σου για πάντα.
Σας φιλώ όλους γραπτώς και εξ αποστάσεως
Ευαγόρας >>
1958 : Στην διάρκεια της συνοδού του ΝΑΤΟ στο Παρίσι τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη Αγγλία , Ελλάδα , Τουρκία, αρχίζουν να συζητούν την ιδέα για μια ανεξάρτητη Κύπρο. ( το όνειρο της ένωσης αρχίζει και χάνεται )
1959: Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας ξεκινούν διαπραγματεύσεις στην Ζυρίχη και αποφασίζουν ότι η Κύπρος θα έπρεπε να γίνει ανεξάρτητη δημοκρατία. ( το όνειρο της ένωσης ξεψυχά)
Η επικύρωση της συμφωνίας γίνεται σε συνάντηση στο Λονδίνο. Στην συνδιάσκεψη του Λονδίνου εκτός την Ελλάδα και την Τουρκία λαμβάνουν μέρος η Αγγλία και αντιπροσωπίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο μόνος που φέρνει αντιρρήσεις για το σχέδιο, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, οι πιέσεις όμως που δέχεται από την Ελλάδα είναι μεγάλες . Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι η δήλωση του Καραμανλή << Η Ελλάς είναι αποφασισμένη να σεβασθεί την υπογραφή της είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι Κύπριοι . Η Ελλάς δεν είναι διατεθειμένη να δώσει βοήθεια στον Κυπριακό αγώνα ( ένωση )και εννοώ βέβαια διπλωματική . Από τώρα εάν οι κύπριοι δεν συμφωνήσουν , θα χωρίσουν οι δρόμοι μας και ο θεός βοηθός >>. Ο Μακάριος βάζει την υπογραφή του και το παραμύθι τελειώνει. ( το όνειρο της ένωσης ενταφιάζεται.).
1963 : Ο Μακάριος ζητά την αναθεώρηση του συντάγματος για να μπορεί το κράτος να λειτουργήσει. Το κύριο αίτημα του ήταν η κατάργηση του βέτο της τουρκοκυπριακής πλευράς. Δυο Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί που περιπολούν στον τουρκοκυπριακό τομέα πυροβολούνται. Οι ταραχές ξεκινούν. Οι μάχες ξεσπούν ενώ δεν λείπουν και οι ωμότητες και από τις δυο πλευρές. Η τουρκική αεροπορία επεμβαίνει και βομβαρδίζει στόχους με βόμβες ναπάλμ , εκατοντάδες έλληνες άμαχοι γίνονται ολοκαύτωμα. Ο Ελληνικός πληθυσμός ανέμενε ότι θα εμφανίζονταν στον ουρανό τα ελληνικά αεροσκάφη για να ανταποδώσουν τα κτυπήματα. ακόμα περιμένουν.
1967 : Ο Γρίβας κάνει την προβοκάτσια στο Κοφίνου. Νέοι βομβαρδισμοί από την τουρκική αεροπορία, ενώ η Τουρκία απειλεί με εισβολή αν δεν αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία 10.000 ανδρών που είχε στείλει το 1965 ο Γ. Παπανδρέου και δεν σταματήσουν τα οχυρωματικά έργα στην Κυρήνεια. Η χούντα των Αθηνών δέχεται τις τουρκικές απαιτήσεις και αφήνει το νησί απροστάτευτο.
1974 : Στρατιωτικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β' υποκινούμενο από τον δικτάκτορα Ιωαννίδη προκαλεί την τουρκική εισβολή. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Από Fabius Maximus
Το παρακάτω σύντομο χρονικό το έφτιαξε ένας φίλος δημοσιογράφος από την Κύπρο, το οποίο δίνει μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης ιστορίας του νησιού. Παράλληλα δείχνει και γιατί δεν ήταν δυνατό να γίνει η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1821: Εκατοντάδες Έλληνες της Κύπρου επιβιβάζονται σε Ελληνικά καράβια και ενσωματώνονται με τους επαναστάτες . Η δράση της φάλαγγας των Ελλήνων της Κύπρου στην επανάσταση είναι πασίγνωστη , η σημαία της φάλαγγας κοσμεί την είσοδο της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο. Γνωστή είναι η δράση του Ελληνοκύπριου Νικολάου Θησέα που υπήρξε διοικητής όλων των ξένων στρατιωτών που κατέφθαναν στην επαναστατημένη Ελλάδα χωρίς αρχηγό και του αδελφού του Θεοφύλακτου που κατά την επανάσταση ανήλθε στον βαθμό του αντιστράτηγου . Στην Κύπρο μετά από διακανονισμό με του Φιλικούς, φθάνουν συχνά καράβια όπου φορτώνονται υλική και χρηματική βοήθεια για την επανάσταση . Οι Τούρκοι κάτι μυρίζονται και φοβούμενοι μετά από ανεύρεση προκηρύξεων, εξάπλωσης της επανάστασης και στην Κύπρο, ξεκινούν στις 9 Ιουλίου του 1821 τις σφαγές, μέσα σε ένα μήνα σφάζονται 2000 Έλληνες.
1828 : Αντιπροσωπία Ελλήνων της Κύπρου επισκέπτεται τον Καποδίστρια και προσπαθεί να τον πείσει να συμπεριλάβει την Κύπρο στην Ελληνική πολιτεία, οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό.
Οι Έλληνες της Κύπρου βρίσκουν άλλη διέξοδο, πηγαίνουν κατά εκατοντάδες στην Ελλάδα, μένουν για ένα χρονικό διάστημα, αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα και επιστρέφουν στην Κύπρο σαν Έλληνες υπήκοοι. Με αυτό τον τρόπο << αναγκάζουν>> το 1846 την Ελληνική κυβέρνηση, να εγκαταστήσει στην Κύπρο προξενείο για την προστασία των Ελλήνων υπηκόων.
1831: Oι Έλληνες στην Κύπρο επαναστατούν , βάζουν φωτιά το σεράι και σκοτώνουν τον Τούρκο διοικητή, η επανάσταση πνίγεται στο αίμα.
1833 : Με επικεφαλής τον Νικόλα Θησέα, οι Έλληνες μαζί με κάποιους Τούρκους, εξεγείρονται κατά της Τουρκικής διοίκησης και της Εκκλησίας . Όλοι οι Έλληνες αρνούνται να πληρώσουν φόρους, οι φοροεισπράκτορες φεύγουν από παντού με άδεια χέρια. Τρεις χιλιάδες επαναστάτες ανεβαίνουν στο Σταυροβούνη, ο Τούρκος διοικητής και Έλληνες επίσημοι τους υπόσχονται ότι η φορολογία θα σταματήσει και τους ζητούν να διαλυθούν, οι επαναστάτες ζητούν την μεσολάβηση του Γάλλου πρόξενου φοβούμενοι αντίποινα. Ο Τούρκος διοικητής δεν κρατά την υπόσχεση του και πολλοί επαναστάτες που στην ουσία ήταν άοπλοι αγρότες σφάζονται. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταδικάζει την εξέγερση και χαρακτηρίζει τους Έλληνες της Κύπρου ανόητους. Ο Νικόλαος Θησέας διαφεύγει στην Γαλλία . Το 1839 επιστρέφει στην Αθήνα και διορίζεται για λίγα χρόνια πρόξενος στην Βηρυτό. Πεθαίνει γέρος και φτωχός στην Αθήνα το 1854 από χολέρα.
1833 : Tην ίδια χρονιά εξέγερση ξεκίνα και στην Πάφο με επικεφαλής τον πλούσιο Τούρκο ( η μητέρα του ήταν Ελληνίδα) Γκιαούρ Ιμάμ, οι επαναστάτες κυριαρχούν σε όλη την επαρχία, ο Τούρκος διοικητής αναγκάζεται και φέρνει στρατεύματα από την Καραμανία για να αντιμετωπίσουν τους στασιαστές, οι σφαγές και οι λεηλασίες ξεκινούν, ο Ιμάμ ξεφεύγει στην Αλεξάνδρεια. Όταν επιστρέφει στην Κύπρο συλλαμβάνεται και εκτελείται με φρικτό τρόπο. Οι Τούρκοι τον κατηγόρησαν ότι επειδή η μητέρα του ήταν Ελληνίδα, συνεργάστηκε με του Έλληνες κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1877: Η Τουρκιά στο ορυμαγδό του Ρωσοτουρκικού πολέμου, παραχωρεί στα παρασκήνια της συνθήκης του Αγίου Στέφανου την Κύπρο στην Αγγλία.
1896-97: Παρά της απαγορεύσεις του βρετανικού καθεστώτος, 3.000 Έλληνες εθελοντές απο την Κύπρο κατατάσσονται στον Ελληνικό στρατό και στέλνονται στο μέτωπο. Η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων υπηρέτησε στο μόνο νικηφόρο τμήμα του ελληνικού στρατού, στο σώμα του Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Σμολένσκη. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, οι Ελληνοκύπριοι ήταν οι τελευταίοι που υποχώρησαν κατά την άτυχη μάχη του Βελεστίνου, προσπαθώντας να μεταφέρουν η να σώσουν νεκρούς και τραυματίες.
1912 : Οι βαλκανικοί πόλεμοι ξεκινούν, χιλιάδες ελληνοκύπριοι εθελοντές ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα καράβια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τους αποτρέπει λέγοντας τους ότι ο Ελληνικός στρατός δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό άοπλων και αγύμναστων εθελοντών. Αν και οι Ελληνοκύπριοι απογοητεύονται, 1000 απο αυτούς, παραβλέπουν τις προτροπές του Βενιζέλου, μέσω Αλεξάνδρειας φτάνουν στην Ελλάδα και κατατάσσονται στο ελληνικό στρατό. Στην Κύπρο πραγματοποιούνται έρανοι και μεγάλα χρηματικά ποσά στέλνονται στην Ελλάδα. Στον πόλεμο χάνει την ζωή του ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος, που είχε καταταχθεί εθελοντής.
1914 : Η Αγγλία προσφέρει στην Ελλάδα την Κύπρο με αντάλλαγμα να εμπλακεί στον Α. Παγκόσμιο πόλεμο . Η κυβέρνηση Ζαΐμη αρνείται λέγοντας ότι η παραχώρηση της Κύπρου, δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους που θα διατρέξει η Ελλάδα αν επιτεθεί στην Βουλγαρία . Στην Κύπρο ο κόσμος απογοητεύεται για άλλη μια φορά. Παρά την πικρία, μόλις η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο, 11 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι κατατάσσονται εθελοντικά στον Αγγλικό στρατό και στέλνονται στο Μακεδονικό μέτωπο που είχε επίκεντρο την Θεσσαλονίκη. Αργότερα οι Ελληνοκύπριοι εθελοντές υπηρέτησαν στην Καλλίπολη, τη Σερβία, τη Δοϊράνη, τις Σέρρες, την Κωνσταντινούπολη, τη Ροδόπη, τη Βάρνα και σε πολλά άλλα μέτωπα, πολλοί από αυτούς πέθανα στα πεδία των μαχών.
Μετά το τέλος του Πολέμου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ζητά από τους Άγγλους την Κύπρο για να μην χάσει της εύνοια τους.
1922 : Στο εκστρατευτικό σώμα που πολεμούσε στην μικρά Ασία κατατάσσονται 6000 Ελληνοκύπριοι εθελοντές, πολλοί από αυτούς χάνουν την ζωή τους στην Σμύρνη την Πάνορμο στο Σαγγάριο.
Οι εφημερίδες της εποχής όπως ο <<Τηλέγραφος >> εξυμνούν την παλικαριά τους στα πεδία των μαχών.
1931 : Τα σκληρά οικονομικά και πολιτικά μέτρα των Άγγλων δίνουν αφορμή στους Έλληνες της Κύπρου να ξεσηκωθούν . Οι ελληνοκύπριοι βουλευτές παραιτούνται και ο Μητροπολίτης Κιτίου ζητά την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Χιλιάδες κόσμου με Ελληνικές σημαίες κατευθύνονται προς το Κυβερνείο . Το φράγμα των αστυνομικών σπάει, οι διαδηλωτές λιθοβολούν τους Άγγλους, βάζουν φωτιά στ' αυτοκίνητα τους και παραδίδουν στις φλόγες το κυβερνείο. Τα βρετανικά στρατεύματα πυροβολούν τους άοπλους διαδηλωτές, 50 από αυτούς πέφτουν νεκροί , 2.500 φυλακίζονται.
Η Ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει την θέση της << όσο κι αν η Ελλάδα συμπαθά τους Κύπριους και τους Δωδεκανήσιους είναι αδύνατων γι αυτή να τους βοηθήσει στην πραγματοποίηση των εθνικών τους επιδιώξεων >>.
1939 : Oι Άγγλοι ζητούν από του Ελληνοκύπριους να καταταχθούν στο στρατό. Οι Έλληνες της Κύπρου δεν το πράττουν και περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η Ελλάδα. Όταν η Ελλάδα αποφασίζει, οι Άγγλοι υπόσχονται στους Έλληνες της Κύπρου αυτοδιάθεση, δηλαδή ένωση και αναρτούν στα στρατολογικά τους γραφεία συνθήματα << το ελληνικό έθνος κινδυνεύει >> << καταταχθείτε για την Ελλάδα στο αγγλικό στράτευμα.>>. Οι Έλληνες τις Κύπρου ανταποκρίνονται, 35 χιλιάδες κατατάσσονται και αποστέλλονται στην Ελλάδα, στο Ελ Αλαμέιν, στο Ρίμινι. Χιλιάδες από αυτούς έπεσαν στα πεδία των μαχών η έλιωσαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Μετά το τέλος του πολέμου οι Άγγλοι ξεχνούν τις υποσχέσεις τους, η Κύπρος απουσιάζει από την λίστα διεκδικήσεων της Ελλάδας.
1950 : Παρά την αντίθεση της Ελληνικής κυβέρνησης , πραγματοποιείται στην Κύπρο ενωτικό δημοψήφισμα. Το 95,7% του πληθυσμού μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Τούρκοι αξιούν την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Αντιπροσωπίες από την Κύπρο με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο χέρι, επισκέπτονται και γνωστοποιούν τον πόθο των Ελλήνων της Κύπρου σε πολλά κράτη.
Η αντιπροσωπία που καταφθάνει στην Ελλάδα γίνεται με ενθουσιασμό δεχτή από τον λαό . Η ελληνική όμως κυβέρνηση αρνείται να τους δεκτή επίσημα και να παραλάβει το δημοψήφισμα . Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπία ζητά από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα και να ζητήσει από την Αγγλία της Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, να προσφύγει στον ΟΗΕ . Η απάντηση του αντιπροέδρου της Ελλάδος Γεώργιου Παπανδρέου προς το αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου ήταν χαρακτηριστική << Η Ελλάς αναπνέει σήμερα με δυο πνεύμονες , ένα αμερικανικό και ένα αγγλικό και δι αυτό δεν ημπορεί , λόγω του Κυπριακού, να διακινδυνεύσει να πάθει ασφυξία >>.
1955 : Στην Κύπρο ξεκινά ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας με σύνθημα την ένωση με την Ελλάδα. Τα γεγονότα και το παρασκήνιο αυτού του αγώνα είναι γνωστά, χιλιάδες Έλληνες τις Κύπρου κλείσθηκαν σε κρατητήρια, άλλοι κρεμάστηκαν και άλλοι σκοτώθηκαν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Ο 17 χρόνος Ευαγόρας Παλληκαρίδης λίγο πριν κρεμαστή από του άγγλους έγραφε στην αδελφή του:
<< Ναι όλοι γεννηθήκαμε τόσο αθώοι, όπως και η βαφτιστικιά μου . Κι όλοι αλλάξαμε . Λυπάμαι πολύ, που δεν προλαβαίνω να την βαφτίσω, μα δεν πειράζει μπορείς να το κάνεις εσύ. Και σαν μεγαλώσει φρόντισε εσυ γι΄ αυτή. Και ρώτησε την, γιατί έκλαψε όταν την φίλησα;
To όνομα που θα της δώσεις θέλω να είναι πεντασύλλαβο και να θυμίζει εκείνη για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζει εκείνη για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο του τραγούδι. Εκείνη την οποία κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ από όλα . Κατάλαβες αδελφή μου ; Kατά τα άλλα μην λυπάστε , ίσως να είναι μια δίκαια τιμωρία , ίσως ο θεός να θέλει να μας δοκιμάσει . Πάντα υπάρχει ελπίδα.
Λυπάμαι που θα αφήσω πίσω κάποια αγαπημένα πρόσωπα . Λυπούμαι που θα τα λυπήσω , μα δεν πειράζει . Γεια σου , μεγάλη μου αδελφή δεν θα γελάσουμε ξανά λέγοντας τρέλες , δεν θα μιλήσουμε ούτε και στα σοβαρά μας . Το κάθε τι γεννιέται και πεθαίνει , τι σήμερα τι αύριο. Γεια σου για πάντα.
Σας φιλώ όλους γραπτώς και εξ αποστάσεως
Ευαγόρας >>
1958 : Στην διάρκεια της συνοδού του ΝΑΤΟ στο Παρίσι τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη Αγγλία , Ελλάδα , Τουρκία, αρχίζουν να συζητούν την ιδέα για μια ανεξάρτητη Κύπρο. ( το όνειρο της ένωσης αρχίζει και χάνεται )
1959: Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας ξεκινούν διαπραγματεύσεις στην Ζυρίχη και αποφασίζουν ότι η Κύπρος θα έπρεπε να γίνει ανεξάρτητη δημοκρατία. ( το όνειρο της ένωσης ξεψυχά)
Η επικύρωση της συμφωνίας γίνεται σε συνάντηση στο Λονδίνο. Στην συνδιάσκεψη του Λονδίνου εκτός την Ελλάδα και την Τουρκία λαμβάνουν μέρος η Αγγλία και αντιπροσωπίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο μόνος που φέρνει αντιρρήσεις για το σχέδιο, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, οι πιέσεις όμως που δέχεται από την Ελλάδα είναι μεγάλες . Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι η δήλωση του Καραμανλή << Η Ελλάς είναι αποφασισμένη να σεβασθεί την υπογραφή της είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι Κύπριοι . Η Ελλάς δεν είναι διατεθειμένη να δώσει βοήθεια στον Κυπριακό αγώνα ( ένωση )και εννοώ βέβαια διπλωματική . Από τώρα εάν οι κύπριοι δεν συμφωνήσουν , θα χωρίσουν οι δρόμοι μας και ο θεός βοηθός >>. Ο Μακάριος βάζει την υπογραφή του και το παραμύθι τελειώνει. ( το όνειρο της ένωσης ενταφιάζεται.).
1963 : Ο Μακάριος ζητά την αναθεώρηση του συντάγματος για να μπορεί το κράτος να λειτουργήσει. Το κύριο αίτημα του ήταν η κατάργηση του βέτο της τουρκοκυπριακής πλευράς. Δυο Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί που περιπολούν στον τουρκοκυπριακό τομέα πυροβολούνται. Οι ταραχές ξεκινούν. Οι μάχες ξεσπούν ενώ δεν λείπουν και οι ωμότητες και από τις δυο πλευρές. Η τουρκική αεροπορία επεμβαίνει και βομβαρδίζει στόχους με βόμβες ναπάλμ , εκατοντάδες έλληνες άμαχοι γίνονται ολοκαύτωμα. Ο Ελληνικός πληθυσμός ανέμενε ότι θα εμφανίζονταν στον ουρανό τα ελληνικά αεροσκάφη για να ανταποδώσουν τα κτυπήματα. ακόμα περιμένουν.
1967 : Ο Γρίβας κάνει την προβοκάτσια στο Κοφίνου. Νέοι βομβαρδισμοί από την τουρκική αεροπορία, ενώ η Τουρκία απειλεί με εισβολή αν δεν αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία 10.000 ανδρών που είχε στείλει το 1965 ο Γ. Παπανδρέου και δεν σταματήσουν τα οχυρωματικά έργα στην Κυρήνεια. Η χούντα των Αθηνών δέχεται τις τουρκικές απαιτήσεις και αφήνει το νησί απροστάτευτο.
1974 : Στρατιωτικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β' υποκινούμενο από τον δικτάκτορα Ιωαννίδη προκαλεί την τουρκική εισβολή. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Posted: Tue Jan 23, 2007 11:39 am
Από AVATARGR
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
ΦΙΛΕ Fabius Maximus ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ.
ΕΑΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ
ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ.....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Από AVATARGR
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
ΦΙΛΕ Fabius Maximus ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ.
ΕΑΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ
ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ.....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
*ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ*
Posted: Tue Jan 23, 2007 12:13 pm
Από Fabius Maximus
Υπάρχουν πολλά βιβλία για την ιστορία της Κύπρου. Μερικά που γνωρίζω εγώ και αφορούν το θέμα μας είναι:
Αλέκος Αγγελίδης:Κύπρος - Ημερολόγιο λεηλασιών και αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι την εισβολή
Πανουργιάς Πανουργιά: Η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας την 29ην Νοεμβρίου 1967
Μακάριος Δρουσιώτης: Κύπρος 1959-1967
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (τουρκοκύπριος): Το αδιέξοδο των εθνικισμών
Μιλιτάδης Χριστοδούλου: Κύπρος - Ελλάδα (2 τόμοι)
Σημαντικά στοιχεία, πάντως, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος έχει γράψει αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία για την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.
http://www.makarios.ws/
Θα τον ρωτήσω, ωστόσο, και θα σε ενημερώσω.
Από Fabius Maximus
Υπάρχουν πολλά βιβλία για την ιστορία της Κύπρου. Μερικά που γνωρίζω εγώ και αφορούν το θέμα μας είναι:
Αλέκος Αγγελίδης:Κύπρος - Ημερολόγιο λεηλασιών και αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι την εισβολή
Πανουργιάς Πανουργιά: Η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας την 29ην Νοεμβρίου 1967
Μακάριος Δρουσιώτης: Κύπρος 1959-1967
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (τουρκοκύπριος): Το αδιέξοδο των εθνικισμών
Μιλιτάδης Χριστοδούλου: Κύπρος - Ελλάδα (2 τόμοι)
Σημαντικά στοιχεία, πάντως, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος έχει γράψει αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία για την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.
http://www.makarios.ws/
Θα τον ρωτήσω, ωστόσο, και θα σε ενημερώσω.
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
- MaXhTiC
- Ιδεογραφίτης με τα όλα του
- Δημοσιεύσεις: 90
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 17:55
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Κύπρος
Posted: Tue Jan 23, 2007 3:02 pm
Από MaXhTiC1911
Ο Μακάριος Δρουσιώτης; Η προσωποποίηση της προπαγάνδας.
Από MaXhTiC1911
Fabius Maximus έγραψε: Υπάρχουν πολλά βιβλία για την ιστορία της Κύπρου. Μερικά που γνωρίζω εγώ και αφορούν το θέμα μας είναι:
Αλέκος Αγγελίδης:Κύπρος - Ημερολόγιο λεηλασιών και αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι την εισβολή
Πανουργιάς Πανουργιά: Η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας την 29ην Νοεμβρίου 1967
Μακάριος Δρουσιώτης: Κύπρος 1959-1967
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (τουρκοκύπριος): Το αδιέξοδο των εθνικισμών
Μιλιτάδης Χριστοδούλου: Κύπρος - Ελλάδα (2 τόμοι)
Σημαντικά στοιχεία, πάντως, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος έχει γράψει αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία για την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.
http://www.makarios.ws/
Θα τον ρωτήσω, ωστόσο, και θα σε ενημερώσω.
Ο Μακάριος Δρουσιώτης; Η προσωποποίηση της προπαγάνδας.
Θα κτίσω μια φωλιά στον ουρανό .. θα κατεβαινω μονο οταν θελω να γελασω
- Oropion
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 110
- Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 20:51
- Έδωσε Likes: 1 φορά
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Posted: Tue Jan 23, 2007 3:02 pm
Από Ωρωπιων
Εδώ που φτάσαμε ,βάλαν το χεράκι τους πολλοί.Πρώτα απ όλα,η ίδια η 'Μητέρα' Ελλάδα,μεταπολεμικά,έβλεπε την Κύπρο,σαν ένα αγκάθι στο δρόμο της Αμερικής.Οποιος διαβάσει το χρονικό του Μαξιμου,θα δεί ,τουλάχιστον 3 φορές που η Ελλάδα,δεν ανταποκρίθηκε στο Κάλεσμα της Κύπρου για ένωση.Η τελευταία πράξη του δράματος είναι το 74,όπου στην εισβολή του Αττίλα,η Ελλάδα,άφησε 2 ολόκληρα τάγματα ΕΛΛΗΝΩΝ να θυσιαστούν στην Κύπρο,χωρίς την παραμικρή βοήθεια.Αλήθεια,θέλει τόσο μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουμε ότι η Χούντα και μετέπειτα ο Καραμαν-αλής,ήταν ανθέλληνες?Πού ήταν η Ελληνική απάντηση,όταν πέφταν οι [απαγορευμένες ]βόμβες ναπαλμ?? *προκειται για εμπρηστική βόμβα,που όταν πέσει κατακαίει τα πάντα,παρόμοιες έπεσαν μόνο στον ανθρωποφάγο πόλεμο του ΒΙΕΤΝΑΜ
Γιατί η Ελλάδα,δεν προστάτεψε,όχι τους αδελφούς μας Κυπρίους,Αλλά τα ίδια της τα παιδιά?? Γιατί,άν πάει κάποιος Ελληνας στην Κύπρο,τον κοιτάνε με μισό μάτι και δεν του απαντάνε ελληνικά?Διότι ,για να τα χουμε καλά με τον καπιταλισμό,θυσιάστηκαν 2 ολόκληρα τάγμα τα μηχανικού στην Λευκωσία,και η θέληση ενός ολόκληρου ελληνικού λαού,και ακόμα η Κύπρος ,διχοτομήθηκε από έναν βάρβαρο εισβολέα που βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία.Είναι αυτονόητος ο λόγος για τον οποίο,μετά τα γεγονότα αυτά,η Ελλάδα [σαν καλή πουτάνα],έτρεχε με μανία να προλάβει να μπεί στην ευρωπαική ένωση,ενώ μέχρι τότε,οι αμερικάνοι ήταν οι θεοί μας.Το κυπριακό,ήταν ένα καλό μάθημα.Να μην εμπιστευόμαστε κανέναν και να κάνουμε ουσιαστική εθνική πολιτική.33 ΧΡΌΝΙΑ αργότερα,εθνική πολιτική δεν γίνεται ουσιαστική....
Από Ωρωπιων
Εδώ που φτάσαμε ,βάλαν το χεράκι τους πολλοί.Πρώτα απ όλα,η ίδια η 'Μητέρα' Ελλάδα,μεταπολεμικά,έβλεπε την Κύπρο,σαν ένα αγκάθι στο δρόμο της Αμερικής.Οποιος διαβάσει το χρονικό του Μαξιμου,θα δεί ,τουλάχιστον 3 φορές που η Ελλάδα,δεν ανταποκρίθηκε στο Κάλεσμα της Κύπρου για ένωση.Η τελευταία πράξη του δράματος είναι το 74,όπου στην εισβολή του Αττίλα,η Ελλάδα,άφησε 2 ολόκληρα τάγματα ΕΛΛΗΝΩΝ να θυσιαστούν στην Κύπρο,χωρίς την παραμικρή βοήθεια.Αλήθεια,θέλει τόσο μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουμε ότι η Χούντα και μετέπειτα ο Καραμαν-αλής,ήταν ανθέλληνες?Πού ήταν η Ελληνική απάντηση,όταν πέφταν οι [απαγορευμένες ]βόμβες ναπαλμ?? *προκειται για εμπρηστική βόμβα,που όταν πέσει κατακαίει τα πάντα,παρόμοιες έπεσαν μόνο στον ανθρωποφάγο πόλεμο του ΒΙΕΤΝΑΜ
Γιατί η Ελλάδα,δεν προστάτεψε,όχι τους αδελφούς μας Κυπρίους,Αλλά τα ίδια της τα παιδιά?? Γιατί,άν πάει κάποιος Ελληνας στην Κύπρο,τον κοιτάνε με μισό μάτι και δεν του απαντάνε ελληνικά?Διότι ,για να τα χουμε καλά με τον καπιταλισμό,θυσιάστηκαν 2 ολόκληρα τάγμα τα μηχανικού στην Λευκωσία,και η θέληση ενός ολόκληρου ελληνικού λαού,και ακόμα η Κύπρος ,διχοτομήθηκε από έναν βάρβαρο εισβολέα που βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία.Είναι αυτονόητος ο λόγος για τον οποίο,μετά τα γεγονότα αυτά,η Ελλάδα [σαν καλή πουτάνα],έτρεχε με μανία να προλάβει να μπεί στην ευρωπαική ένωση,ενώ μέχρι τότε,οι αμερικάνοι ήταν οι θεοί μας.Το κυπριακό,ήταν ένα καλό μάθημα.Να μην εμπιστευόμαστε κανέναν και να κάνουμε ουσιαστική εθνική πολιτική.33 ΧΡΌΝΙΑ αργότερα,εθνική πολιτική δεν γίνεται ουσιαστική....
ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ...!!!
Posted: Wed Jan 24, 2007 1:08 pm
Από Fabius Maximus
Πάνω σε αυτά του Oropion να συμπληρώσω ότι η ΕΛΔΥΚ έλαβε μέρος στο πραξικόπημα, όταν μαζί με την ΕΟΚΑ Β επιτέθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας. Στη μάχη που ακολούθησε με την φρουρά του Μακάριου σκοτώθηκαν και στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ. Μετά το 74 και για κάποια χρόνια υπήρξε έντονο το «αντι-ελλαδίτικο» συναίσθημα στους Ελληνες της Κύπρου, αφ’ ενός για το ρόλο της ΕΛΔΥΚ στα τότε γεγονότα, αφ’ ετέρου για το ότι η Ελλάδα τους άφησε αβοήθητους στην τουρκική εισβολή.
Οι ΕΛΔΥΚάριοι βέβαια, πολέμησαν γενναία απέναντι σε έναν πολυπληθέστερο αντίπαλο και κράτησαν όσο μπορούσαν τις θέσεις τους, όμως δεν έφταναν να αποτρέψουν την επέλαση του Αττίλα. Σε αυτό να προσθέσουμε και την προδοτική στάση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Μπονάνου, ο οποίος όταν γίνονταν η απόβαση στην Κυρήνεια όχι απλά δεν έδωσε διαταγές να πάνε όλες οι μονάδες σε αυτό το σημείο για να αντιμετωπίσουν τους επιδρομείς, αλλά διαβεβαίωνε πως οι Τούρκοι έκαναν άσκηση και δεν ήταν απόβαση. Ούτε καν στην ΕΛΔΥΚ δεν έδωσε διαταγή να λάβει θέσεις διασποράς. Ευτυχώς ο τότε διοικητής της πήρε την πρωτοβουλία και έβγαλε τους στρατιώτες, διότι μετά από λίγες ώρες το στρατόπεδο ισοπεδώθηκε από την τουρκική αεροπορία και θα είχαν πάει άδικα όλοι οι δικοί μας.
Η ιστορία με την Κύπρο είναι άκρως διδακτική. Οπως και το 1922 έτσι και το 1974 δείχνουν που μπορούν να οδηγήσουν οι εθνικισμοί και οι μεγαλοϊδεατισμοί, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις τις δυνατότητες. Κάποια στιγμή τα παραμύθια και τα οράματα της Κόκκινης Μηλιάς τελειώνουν και αρχίζουν οι πραγματικοί εφιάλτες.
Είναι εύκολο να κατηγορούμε ως προδότες τους πολιτικούς των περασμένων δεκαετιών. Θα πρέπει, όμως, να δούμε ότι η Ελλάδα δυστυχώς δεν είχε την δυνατότητα να προχωρήσει στην ένωση, ούτε το 30, ούτε το 50, ούτε και το 60.
Λέτε για τον Καραμανλή και τη στάση του τον Αύγουστο 74. Τι να έκανε; Πόλεμο; Με τι στρατό; Τον είχε διαλύσει η χούντα και αυτό φάνηκε στην ηλίθια επιστράτευση του Ιωαννίδη. Οχι όπλα δεν είχαν να δώσουν στους επίστρατους, αλλά ούτε καν αρβύλες. Με αθλητικά παπούτσια (αυτά τα μπλε) κυκλοφορούσαν στους στρατώνες. Οσοι έχετε πατέρα που είχε κληθεί τότε ρωτήστε τον να σας πει τι κατάσταση επικρατούσε.
Από Fabius Maximus
Πάνω σε αυτά του Oropion να συμπληρώσω ότι η ΕΛΔΥΚ έλαβε μέρος στο πραξικόπημα, όταν μαζί με την ΕΟΚΑ Β επιτέθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας. Στη μάχη που ακολούθησε με την φρουρά του Μακάριου σκοτώθηκαν και στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ. Μετά το 74 και για κάποια χρόνια υπήρξε έντονο το «αντι-ελλαδίτικο» συναίσθημα στους Ελληνες της Κύπρου, αφ’ ενός για το ρόλο της ΕΛΔΥΚ στα τότε γεγονότα, αφ’ ετέρου για το ότι η Ελλάδα τους άφησε αβοήθητους στην τουρκική εισβολή.
Οι ΕΛΔΥΚάριοι βέβαια, πολέμησαν γενναία απέναντι σε έναν πολυπληθέστερο αντίπαλο και κράτησαν όσο μπορούσαν τις θέσεις τους, όμως δεν έφταναν να αποτρέψουν την επέλαση του Αττίλα. Σε αυτό να προσθέσουμε και την προδοτική στάση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Μπονάνου, ο οποίος όταν γίνονταν η απόβαση στην Κυρήνεια όχι απλά δεν έδωσε διαταγές να πάνε όλες οι μονάδες σε αυτό το σημείο για να αντιμετωπίσουν τους επιδρομείς, αλλά διαβεβαίωνε πως οι Τούρκοι έκαναν άσκηση και δεν ήταν απόβαση. Ούτε καν στην ΕΛΔΥΚ δεν έδωσε διαταγή να λάβει θέσεις διασποράς. Ευτυχώς ο τότε διοικητής της πήρε την πρωτοβουλία και έβγαλε τους στρατιώτες, διότι μετά από λίγες ώρες το στρατόπεδο ισοπεδώθηκε από την τουρκική αεροπορία και θα είχαν πάει άδικα όλοι οι δικοί μας.
Η ιστορία με την Κύπρο είναι άκρως διδακτική. Οπως και το 1922 έτσι και το 1974 δείχνουν που μπορούν να οδηγήσουν οι εθνικισμοί και οι μεγαλοϊδεατισμοί, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις τις δυνατότητες. Κάποια στιγμή τα παραμύθια και τα οράματα της Κόκκινης Μηλιάς τελειώνουν και αρχίζουν οι πραγματικοί εφιάλτες.
Είναι εύκολο να κατηγορούμε ως προδότες τους πολιτικούς των περασμένων δεκαετιών. Θα πρέπει, όμως, να δούμε ότι η Ελλάδα δυστυχώς δεν είχε την δυνατότητα να προχωρήσει στην ένωση, ούτε το 30, ούτε το 50, ούτε και το 60.
Λέτε για τον Καραμανλή και τη στάση του τον Αύγουστο 74. Τι να έκανε; Πόλεμο; Με τι στρατό; Τον είχε διαλύσει η χούντα και αυτό φάνηκε στην ηλίθια επιστράτευση του Ιωαννίδη. Οχι όπλα δεν είχαν να δώσουν στους επίστρατους, αλλά ούτε καν αρβύλες. Με αθλητικά παπούτσια (αυτά τα μπλε) κυκλοφορούσαν στους στρατώνες. Οσοι έχετε πατέρα που είχε κληθεί τότε ρωτήστε τον να σας πει τι κατάσταση επικρατούσε.
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
- Oropion
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 110
- Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 20:51
- Έδωσε Likes: 1 φορά
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Posted: Wed Jan 24, 2007 6:47 pm
Από Ωρωπιων
Eδώ θα θελα να διαφωνήσω μαζί σου φίλε ΜΑΞΙΜΕ,διότι,συμφωνώ πλήρως με όσα λές,έχω αντιρρήσεις στο κομμάτι όπου στο τέλος λές,οτι ο στρατός μας ήταν διαλυμένος.Το λοιπόν.Το ηθικό,σίγουρα δεν ήταν καλό.Συμφορά μας βρήκε τότε,και όλα έγιναν βιαστικά,χωρίς προετοιμασία και ο στρατός ήταν συγχισμένος και κακώς διοικούμενος.Το ότι η μεραρχία είχε εγκαταλείψει την Κύπρο ,απ το 67,δεν αναιρεί,πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν αξιόμαχες.Εκεί που θα θελα να σταθώ,είναι στην αεροπορία.Εδώ,θα μπορέσει να με βοηθήσει και ο ΚΛΕΡ,,,διότι,απο άρθρα που διάβασα στην αεροπορική ιστορία,έγιναν τον καιρό εκείνο 3 αερομαχίες.Στην μία είχαμε προσβολή τουρκικου αεροσκάφους από ελληνικό και κατάρριψή του,και το άλλο έπεσε από έλλειψη καυσίμων,λόγω της πολύωρης πτήσης του,ενώ το τρίτο,έπεσε λόγω βλάβης.Στην άτυπη αυτή αερομαχία,η ελληνική αεροπορία,εμβόλισε την τουρκική προκλητικότητα,και έχοντας στις τάξεις μας τα τότε υπερόπλα phantom ,kai A7 CORSAIR,ΕΊΧΑΜΕ πλεονέκτημα,στην κυριολεξία,για να κάνουμε επιθετική πολιτική,αλλά και τότε διστάσαμε.Το αποτέλεσμα είναι,σήμερα οι τούρκοι ,να είναι πάντα 2 βήματα μπροστά και να τρέχουμε να προλάβουμε να εξοπλιστούμε..
Αρα,και στρατό είχαμε,και αεροπορία και το ναυτικό μας ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ,σε σχέση με τις τουρκικές πυραυλάκατους,αλλά,έλλειπε η ψυχή και η διάθεση.Το βόλεμα,το φαί,και η δειλία ήταν τα αίτια για τα οποία η Ελλάς,από τότε τρέχει και δεν φτάνει...και όλα αυ΄τα τα πληρώνει η γενιά μας,που τρέχει και δε φτάνει...
Από Ωρωπιων
Eδώ θα θελα να διαφωνήσω μαζί σου φίλε ΜΑΞΙΜΕ,διότι,συμφωνώ πλήρως με όσα λές,έχω αντιρρήσεις στο κομμάτι όπου στο τέλος λές,οτι ο στρατός μας ήταν διαλυμένος.Το λοιπόν.Το ηθικό,σίγουρα δεν ήταν καλό.Συμφορά μας βρήκε τότε,και όλα έγιναν βιαστικά,χωρίς προετοιμασία και ο στρατός ήταν συγχισμένος και κακώς διοικούμενος.Το ότι η μεραρχία είχε εγκαταλείψει την Κύπρο ,απ το 67,δεν αναιρεί,πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν αξιόμαχες.Εκεί που θα θελα να σταθώ,είναι στην αεροπορία.Εδώ,θα μπορέσει να με βοηθήσει και ο ΚΛΕΡ,,,διότι,απο άρθρα που διάβασα στην αεροπορική ιστορία,έγιναν τον καιρό εκείνο 3 αερομαχίες.Στην μία είχαμε προσβολή τουρκικου αεροσκάφους από ελληνικό και κατάρριψή του,και το άλλο έπεσε από έλλειψη καυσίμων,λόγω της πολύωρης πτήσης του,ενώ το τρίτο,έπεσε λόγω βλάβης.Στην άτυπη αυτή αερομαχία,η ελληνική αεροπορία,εμβόλισε την τουρκική προκλητικότητα,και έχοντας στις τάξεις μας τα τότε υπερόπλα phantom ,kai A7 CORSAIR,ΕΊΧΑΜΕ πλεονέκτημα,στην κυριολεξία,για να κάνουμε επιθετική πολιτική,αλλά και τότε διστάσαμε.Το αποτέλεσμα είναι,σήμερα οι τούρκοι ,να είναι πάντα 2 βήματα μπροστά και να τρέχουμε να προλάβουμε να εξοπλιστούμε..
Αρα,και στρατό είχαμε,και αεροπορία και το ναυτικό μας ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ,σε σχέση με τις τουρκικές πυραυλάκατους,αλλά,έλλειπε η ψυχή και η διάθεση.Το βόλεμα,το φαί,και η δειλία ήταν τα αίτια για τα οποία η Ελλάς,από τότε τρέχει και δεν φτάνει...και όλα αυ΄τα τα πληρώνει η γενιά μας,που τρέχει και δε φτάνει...
ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ...!!!
- panta
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2525
- Εγγραφή: Κυρ 22 Απρ 2007, 13:14
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑΙ
- Έδωσε Likes: 4 φορές
- Έλαβε Likes: 1 φορά
Posted: Wed Jan 24, 2007 8:04 pm
Από panta
Η κύπρος του σήμερα δεν έχει δυστυχώς καμία σχέση με την κύπρο της δεκαετίας του 50 και παλαιότερα. Σκοπός τους οι αγγλικές λίρες - ανήκουν στην ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με αποικία αγγλική στο έδαφός της - το Ακροτήρι. Θεωρούν τους έλληνες - ελλαδίτες και ελληνοκύπριους - εμπόδιο για την καλοπέρασή τους. Η δε συμπεριφορά τους προς τους ελλαδίτες επισκέπτες ή στρατιωτικούς είναι επιεικώς απαρέδεκτη. Το σύνθημα "είμαστε κύπριοι και όχι έλληνες και τούρκοι" έχει κερδίσει πολύ έδαφος.
Από την περαιτέρω κατρακύλα τους συγκρατεί μέχρι στιγμής ο Παπαδόπουλος.
Με την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και -κυρίως - του ξένου παράγοντα οι κύπριοι θα πάψουν να θεωρούνται μέλη του ελληνισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Κρίμα στους νεκρούς τους.
Oropion η υπεροπλία του κάποτε είναι άπιαστο όνειρο για το σήμερα. Όλοι ενδιαφέρονται για το τί θα αρπάξει η τσέπη τους και που θα αράξει ο κ...λος τους. Από παρόμοιες καταστάσεις λυσεις δίνουν οι δικτατορίες. Αλλά δεν βλέπω κανέναν να ενδιαφέρεται να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά για τους αχάριστους έλληνες. Εκτός αν τους υποσχεθεί ότι θα τους χαρίσει τα δανεικά από τις τράπεζες.
Από panta
Η κύπρος του σήμερα δεν έχει δυστυχώς καμία σχέση με την κύπρο της δεκαετίας του 50 και παλαιότερα. Σκοπός τους οι αγγλικές λίρες - ανήκουν στην ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με αποικία αγγλική στο έδαφός της - το Ακροτήρι. Θεωρούν τους έλληνες - ελλαδίτες και ελληνοκύπριους - εμπόδιο για την καλοπέρασή τους. Η δε συμπεριφορά τους προς τους ελλαδίτες επισκέπτες ή στρατιωτικούς είναι επιεικώς απαρέδεκτη. Το σύνθημα "είμαστε κύπριοι και όχι έλληνες και τούρκοι" έχει κερδίσει πολύ έδαφος.
Από την περαιτέρω κατρακύλα τους συγκρατεί μέχρι στιγμής ο Παπαδόπουλος.
Με την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και -κυρίως - του ξένου παράγοντα οι κύπριοι θα πάψουν να θεωρούνται μέλη του ελληνισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Κρίμα στους νεκρούς τους.
Oropion η υπεροπλία του κάποτε είναι άπιαστο όνειρο για το σήμερα. Όλοι ενδιαφέρονται για το τί θα αρπάξει η τσέπη τους και που θα αράξει ο κ...λος τους. Από παρόμοιες καταστάσεις λυσεις δίνουν οι δικτατορίες. Αλλά δεν βλέπω κανέναν να ενδιαφέρεται να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά για τους αχάριστους έλληνες. Εκτός αν τους υποσχεθεί ότι θα τους χαρίσει τα δανεικά από τις τράπεζες.
όποιος μου πειράξει πατρίδα και θρησκεία και θα μιλήσω και θα πράξω και ας μου κάνει ό,τι καταλαβαίνει.
ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕ
ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕ
Posted: Wed Jan 24, 2007 11:42 pm
Από Fabius Maximus
Οropion έχω ακουστά αυτή την περίφημη αερομαχία που έγινε επί ελληνικού εναερίου χώρου. Πρόκειται, όμως, για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο ήταν και ασήμαντο. Υπεροπλία δεν είναι να έχεις δέκα F-4 τα οποία είχαμε τότε, αλλά η δύναμη πυρός που μπορείς να παρατάξεις. Σκέψου ότι με εξαίρεση την μεταφορά μιας μονάδος καταδρομών για να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, άλλη επιχείρηση δεν έγινε. Βάλε κάτω και την ηλίθια επιστράτευση του Ιωαννίδη. Ο Μεταξάς το 40 όταν επιτέθηκαν οι Ιταλοί κάλεσε δέκα κλάσεις. Ετσι μπόρεσαν γρήγορα να εξοπλιστούν και να πάνε οι μονάδες στο μέτωπο.
Οι φωστήρες οι χουντικοί έκαναν καθολική επιστράτευση, με αποτέλεσμα να «φρακάρουν» όλες οι μονάδες. Μιλάμε πως ούτε αρβύλες δεν είχαν να δώσουν, για ποια υπεροπλία κάνεις λόγο; Τα ίδια και στην Κύπρο. Κάνουν επιστράτευση και δεν είχαν όπλα. Εχω μιλήσει με Κύπριους που τους έστειλαν με κυνηγετικά για να αντιμετωπίσουν τανκς και αλεξιπτωτιστές, λες και ήταν τίποτα τρυγόνια. Πέρα από αυτά δεν υπήρχε καμιά οργάνωση. Οι Κύπριοι καταδρομείς τρεις φορές ανέβηκαν και κατέβηκαν τον Πενταδάκτυλο. Στην Κυρήνεια οι Τούρκοι έκαναν απόβαση λες και έκαναν περίπατο στην παραλία της Σμύρνης και οι δικοί μας έλεγαν πως δεν πρόκειται για απόβαση, αλλά για …άσκηση. Ολοι τα είχαν χάσει, για αυτό και άρον – άρον οι στρατιωτικοί «εθνοσωτήρες» αφού ξεβρακώθηκαν κανονικά κάλεσαν τον Καραμανλή.
Και ρωτώ τι θα μπορούσε να κάνει τότε; Πόλεμο; Στην Ελλάδα επικρατούσε χάος παντού, ενώ στην Τουρκία ήταν έτοιμοι και οργανωμένοι για τα πάντα. Πρόσθεσε ακόμη, πως οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι έπαιζαν υπέρ των Τούρκων, οπότε πάνε περίπατο τα δέκα F-4. Δυστυχώς έτσι όπως είχαν οδηγήσει τα πράγματα οι κουφιοκεφαλάκηδες στρατιωτικοί θα χάναμε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Θα μου πεις πως έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση χρεωθήκαμε μια ήττα χωρίς καν να μας δοθεί η δυνατότητα να πολεμήσουμε. Αυτό είναι σωστό, αλλά τι να κάνουμε; Τα λάθη πληρώνονται και στην υπόθεση της Κύπρου έγιναν πολλά λάθη, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία.
Από Fabius Maximus
Οropion έχω ακουστά αυτή την περίφημη αερομαχία που έγινε επί ελληνικού εναερίου χώρου. Πρόκειται, όμως, για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο ήταν και ασήμαντο. Υπεροπλία δεν είναι να έχεις δέκα F-4 τα οποία είχαμε τότε, αλλά η δύναμη πυρός που μπορείς να παρατάξεις. Σκέψου ότι με εξαίρεση την μεταφορά μιας μονάδος καταδρομών για να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, άλλη επιχείρηση δεν έγινε. Βάλε κάτω και την ηλίθια επιστράτευση του Ιωαννίδη. Ο Μεταξάς το 40 όταν επιτέθηκαν οι Ιταλοί κάλεσε δέκα κλάσεις. Ετσι μπόρεσαν γρήγορα να εξοπλιστούν και να πάνε οι μονάδες στο μέτωπο.
Οι φωστήρες οι χουντικοί έκαναν καθολική επιστράτευση, με αποτέλεσμα να «φρακάρουν» όλες οι μονάδες. Μιλάμε πως ούτε αρβύλες δεν είχαν να δώσουν, για ποια υπεροπλία κάνεις λόγο; Τα ίδια και στην Κύπρο. Κάνουν επιστράτευση και δεν είχαν όπλα. Εχω μιλήσει με Κύπριους που τους έστειλαν με κυνηγετικά για να αντιμετωπίσουν τανκς και αλεξιπτωτιστές, λες και ήταν τίποτα τρυγόνια. Πέρα από αυτά δεν υπήρχε καμιά οργάνωση. Οι Κύπριοι καταδρομείς τρεις φορές ανέβηκαν και κατέβηκαν τον Πενταδάκτυλο. Στην Κυρήνεια οι Τούρκοι έκαναν απόβαση λες και έκαναν περίπατο στην παραλία της Σμύρνης και οι δικοί μας έλεγαν πως δεν πρόκειται για απόβαση, αλλά για …άσκηση. Ολοι τα είχαν χάσει, για αυτό και άρον – άρον οι στρατιωτικοί «εθνοσωτήρες» αφού ξεβρακώθηκαν κανονικά κάλεσαν τον Καραμανλή.
Και ρωτώ τι θα μπορούσε να κάνει τότε; Πόλεμο; Στην Ελλάδα επικρατούσε χάος παντού, ενώ στην Τουρκία ήταν έτοιμοι και οργανωμένοι για τα πάντα. Πρόσθεσε ακόμη, πως οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι έπαιζαν υπέρ των Τούρκων, οπότε πάνε περίπατο τα δέκα F-4. Δυστυχώς έτσι όπως είχαν οδηγήσει τα πράγματα οι κουφιοκεφαλάκηδες στρατιωτικοί θα χάναμε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Θα μου πεις πως έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση χρεωθήκαμε μια ήττα χωρίς καν να μας δοθεί η δυνατότητα να πολεμήσουμε. Αυτό είναι σωστό, αλλά τι να κάνουμε; Τα λάθη πληρώνονται και στην υπόθεση της Κύπρου έγιναν πολλά λάθη, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία.
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
- veni_vidi_vici
- Ιδεογραφίτης με τα όλα του
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Παρ 09 Νοέμ 2007, 18:19
- Irc ψευδώνυμο: tou_kitsou_i_mana
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: ThessaLoniki
Posted: Thu Feb 01, 2007 2:31 am
Από veni_vidi_vici
μηπως γιατι το c-130 που τους μετεφερε καταριφθηκε απο τους κυπριους ??
τον εθνοσωτηρα μακαριο γιατι τον εξωρισανε στις.......σευχελες???
τετοια εξωρια και εγω την θελω....
Από veni_vidi_vici
Σκέψου ότι με εξαίρεση την μεταφορά μιας μονάδος καταδρομών για να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, άλλη επιχείρηση δεν έγινε
μηπως γιατι το c-130 που τους μετεφερε καταριφθηκε απο τους κυπριους ??
τον εθνοσωτηρα μακαριο γιατι τον εξωρισανε στις.......σευχελες???
τετοια εξωρια και εγω την θελω....
Δε φοβαμαι να πεθανω......φοβαμαι μηπως εχει και μετα θανατον ζωη και πρεπει να ξαναπερασω τα ιδια....
[img]http://signatures.mylivesignature.com/8 ... 41386c.png[/img]
[img]http://signatures.mylivesignature.com/8 ... 41386c.png[/img]
Posted: Thu Feb 01, 2007 1:18 pm
Από Fabius Maximus
H αποστολή ήταν εννέα ή, δέκα C-130. Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας γίνονταν μάχες όταν έφτασε το πρώτο αεροπλάνο οι Κύπριοι πολυβολητές δεν γνώριζαν ότι ήταν δικό μας, το πέρασαν για τουρκικό και έτσι το χτύπησαν. Γιατί δεν τους είχαν ενημερώσει από το επιτελείο πως επρόκετο να φτάσουν ελληνικά αεροπλάνα; Τα υπόλοιπα κατάφεραν εν μέσω τουρκικών πυρών να προσγειωθούν.
Σε ένα πόλεμο συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα. Εδώ οι Τούρκοι βομβάρδισαν και βούλιαξαν δικό τους πολεμικό πλοίο γιατί το πέρασαν για ελληνικό.
Από Fabius Maximus
H αποστολή ήταν εννέα ή, δέκα C-130. Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας γίνονταν μάχες όταν έφτασε το πρώτο αεροπλάνο οι Κύπριοι πολυβολητές δεν γνώριζαν ότι ήταν δικό μας, το πέρασαν για τουρκικό και έτσι το χτύπησαν. Γιατί δεν τους είχαν ενημερώσει από το επιτελείο πως επρόκετο να φτάσουν ελληνικά αεροπλάνα; Τα υπόλοιπα κατάφεραν εν μέσω τουρκικών πυρών να προσγειωθούν.
Σε ένα πόλεμο συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα. Εδώ οι Τούρκοι βομβάρδισαν και βούλιαξαν δικό τους πολεμικό πλοίο γιατί το πέρασαν για ελληνικό.
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
- giorgosman74
- Φρεσκαδούρα
- Δημοσιεύσεις: 7
- Εγγραφή: Τρί 25 Δεκ 2007, 20:28
- Φύλο: Άνδρας
Re:
Μια διορθοση παιδια η αποστολη ηταν 15 αεροπλανα [τυπου νορ-ατλας και οχι c130] στο καθε ενα 30 ατομα ενο το c130 χωραι 90.Και τα πυρα ηταν κυπριακα και οχι τουρκικα η διαταγη ηταν για αεροδρομιο παφου και οχι λευκωσιας.Τωρα το γιατι πηγαμε λευκωσια ρωτηστε αυτους που οργωσαν το αεροδρομιο της παφου. οσο για την επιστρατευση μαλον εν μερι εχετε δικιο αλλα και αδικο [δεν ηταν ολες η μοναδες ετσι ωπος σας λενε]Ιφικράτης έγραψε: H αποστολή ήταν εννέα ή, δέκα C-130. Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας γίνονταν μάχες όταν έφτασε το πρώτο αεροπλάνο οι Κύπριοι πολυβολητές δεν γνώριζαν ότι ήταν δικό μας, το πέρασαν για τουρκικό και έτσι το χτύπησαν. Γιατί δεν τους είχαν ενημερώσει από το επιτελείο πως επρόκετο να φτάσουν ελληνικά αεροπλάνα; Τα υπόλοιπα κατάφεραν εν μέσω τουρκικών πυρών να προσγειωθούν.
Σε ένα πόλεμο συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα. Εδώ οι Τούρκοι βομβάρδισαν και βούλιαξαν δικό τους πολεμικό πλοίο γιατί το πέρασαν για ελληνικό.
- giorgosman74
- Φρεσκαδούρα
- Δημοσιεύσεις: 7
- Εγγραφή: Τρί 25 Δεκ 2007, 20:28
- Φύλο: Άνδρας
Re:
ναι αλλα ο μουσκος μηχαηλ [μακαρηος] ειχε στης αποθηκες του τα EFN αληθια γιατι δεν τα δωσαν ουτε στην φρουρα τουMaXhTiC έγραψε:
Κυνηγετικά και μαρτίνια... άλλοι δεν έπαιρναν καθόλου όπλο.
- Aiolos
- Aνενεργός χρήστης
- Δημοσιεύσεις: 1370
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
- Έλαβε Likes: 2 φορές
- Επικοινωνία:
Re:
Πράγματι, αυτά ήσαν τα πρόβλημα της εποχής εκείνης και διογκώθηκαν όταν η Μεραρχία επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι Τούρκοι δεν είχαν σκοπό να εισβάλουν όσο ήταν η ελληνική Μεραρχία, γιατί ο Πενταδάκτυλος και τα παράλια της Β. Κύπρου είχαν εξοπλισθεί με τα πυροβόλα, αφού η Μεραρχία συμπεριλάμβανε μεγάλο αριθμό προσωπικού, πυροβολαρχίες και άρματα.Iφικράτης έγραψε:Posted: Wed Jan 24, 2007 11:42 pm
Από Fabius Maximus
Σκέψου ότι με εξαίρεση την μεταφορά μιας μονάδος καταδρομών για να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, άλλη επιχείρηση δεν έγινε. Βάλε κάτω και την ηλίθια επιστράτευση του Ιωαννίδη. Ο Μεταξάς το 40 όταν επιτέθηκαν οι Ιταλοί κάλεσε δέκα κλάσεις. Ετσι μπόρεσαν γρήγορα να εξοπλιστούν και να πάνε οι μονάδες στο μέτωπο.
Οι φωστήρες οι χουντικοί έκαναν καθολική επιστράτευση, με αποτέλεσμα να «φρακάρουν» όλες οι μονάδες. Μιλάμε πως ούτε αρβύλες δεν είχαν να δώσουν, για ποια υπεροπλία κάνεις λόγο; Τα ίδια και στην Κύπρο. Κάνουν επιστράτευση και δεν είχαν όπλα. Εχω μιλήσει με Κύπριους που τους έστειλαν με κυνηγετικά για να αντιμετωπίσουν τανκς και αλεξιπτωτιστές, λες και ήταν τίποτα τρυγόνια. Πέρα από αυτά δεν υπήρχε καμιά οργάνωση. Οι Κύπριοι καταδρομείς τρεις φορές ανέβηκαν και κατέβηκαν τον Πενταδάκτυλο. Στην Κυρήνεια οι Τούρκοι έκαναν απόβαση λες και έκαναν περίπατο στην παραλία της Σμύρνης και οι δικοί μας έλεγαν πως δεν πρόκειται για απόβαση, αλλά για …άσκηση. Ολοι τα είχαν χάσει, για αυτό και άρον – άρον οι στρατιωτικοί «εθνοσωτήρες» αφού ξεβρακώθηκαν κανονικά κάλεσαν τον Καραμανλή.
Και ρωτώ τι θα μπορούσε να κάνει τότε; Πόλεμο; Στην Ελλάδα επικρατούσε χάος παντού, ενώ στην Τουρκία ήταν έτοιμοι και οργανωμένοι για τα πάντα.
Θα μου πεις πως έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση χρεωθήκαμε μια ήττα χωρίς καν να μας δοθεί η δυνατότητα να πολεμήσουμε.
Η Κύπρος, όμως, δεν θα ενωνόταν ποτέ με την Ελλάδα. Αποτελεί κομβικό σημείο, άριστο για κατασκόπευση προς την Τουρκία και τις Αραβικές χώρες με αρκετά μεγάλο πληθυσμό.
Η πολιτική "διαίρει και βασίλευε" ταίριαξε ακόμη μια φορά στους Άγγλους και τους εξυπηρετεί απόλυτα αφού δεν τους σύμφερε η ολοκληρωτική κατοχή του από τους Τούρκους ή ακόμη χειρότερα η ανεξαρτησία του από τους Ελληνοκύπριους. το νησί διχοτομήθηκε και έκτοτε είναι έρμαιο των Μ. Δυνάμεων, οι οποίες αποφασίζουν και πράττουν κατά το δοκούν.
Βάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και δη βρετανικές βρίσκονται κατά μήκος της Πράσινης γραμμής και στην υψηλότερη κορφή της Κύπρου, στο όρος Τρόοδος.
Σημειωτέον, υπάρχει και χάρτης ενός Τούρκου αξιωματικού - τον οποίο θα τον παραθέσω όταν θα πάρω άδεια και πάω στο σπίτι μου - όπου η Κύπρος είναι διχοτομημένη, με τη διαφορά ότι η Λευκωσία κατέχεται ολόκληρη και όχι μισή, όπως σήμερα.
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
- MaXhTiC
- Ιδεογραφίτης με τα όλα του
- Δημοσιεύσεις: 90
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 17:55
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Κύπρος
Re: Ελληνες της Κύπρου (από Fabius Maximus)
Συμφωνώ απόλυτα.
Θα κτίσω μια φωλιά στον ουρανό .. θα κατεβαινω μονο οταν θελω να γελασω
- Oropion
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 110
- Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 20:51
- Έδωσε Likes: 1 φορά
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Re: Ελληνες της Κύπρου (από Fabius Maximus)
kατ αρχάς τα συγχαρητήριά μου ,σε όλα τα παιδιά,για τις πληροφορίες τους στο θέμα αυτό.Είναι απο τα λίγα τόπικ,όπου η αλήθεια λάμπει και συμπληρώνεται απ όλους.Στο θέμα της Κύπρου,όλοι είδαμε τις ευθύνες που είχε η Ελλάδα τότε,και το τί πρέπει να κάνουμε σήμερα.Φυσικά το ερώτημα τίθεται μέχρι και σήμερα.Είναι η Ελλάς προετοιμασμένη για νέους Αττίλες?Αγρυπνεί ο ελληνικός στρατός ή μήπως κοιμάται? ...
ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ...!!!
- Aiolos
- Aνενεργός χρήστης
- Δημοσιεύσεις: 1370
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
- Έλαβε Likes: 2 φορές
- Επικοινωνία:
Re: Ελληνες της Κύπρου (από Fabius Maximus)
Το ερώτημά σου μ' έκανε έξω φρενών, φίλε μου, διότι μου θυμίζει την ανικανότητα και την ασωτεία κάποιων ανώτατων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι δεν αγχώνονται για τίποτε άλλο παρά μόνο για την απόκτηση ανώτερου βαθμού (ταξίαρχος σε υποστράτηγο, αντισυνταγματάρχης σε συνταγματάρχη κ.λ.π.). Κατέστρεψαν το 1994 τη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων φοβούμενοι για πραξικόπημα και υποβαθμίσαν τους Πεζοναύτες, μεταφέροντας το σώμα τους στο Πεζικό από το σώμα Ειδικών Δυνάμεων που ήταν, με τη δικαιολογία ότι εδημιουργήθη επί Στρατιωτικού καθεστώτος και θα χρησιμοποιείτο κάλλιστα ως προπύργιο επαναστατών - πραξικοπηματίων! Δεν λέω άλλα γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πληροφορίες για μερικούς ανεπιθύμητους επισκέπτες.ΩρωπίωΝ έγραψε:kατ αρχάς τα συγχαρητήριά μου ,σε όλα τα παιδιά,για τις πληροφορίες τους στο θέμα αυτό.Είναι απο τα λίγα τόπικ,όπου η αλήθεια λάμπει και συμπληρώνεται απ όλους.Στο θέμα της Κύπρου,όλοι είδαμε τις ευθύνες που είχε η Ελλάδα τότε,και το τί πρέπει να κάνουμε σήμερα.Φυσικά το ερώτημα τίθεται μέχρι και σήμερα.Είναι η Ελλάς προετοιμασμένη για νέους Αττίλες?Αγρυπνεί ο ελληνικός στρατός ή μήπως κοιμάται? ...
Με άλλα λόγια, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας άμυνα για να εξασφαλίσουν τη θέση τους!
Αλλά να 'σαι βέβαιος Ωρωπίων, ότι ο Στρατός με την πλειονότητα των ανώτερων αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών του βαστά γερά στην Κύπρο και σου το επιβεβαιώνω ως κομμάτι αυτού.
Μπορεί η κοινωνία μας να διαλύεται και τα ήθη μας να εκμαυλίζονται, ο Στρατός μας όμως μένει ανέπαφος και ισχυροποιείται. Ευτυχώς, οι πολιτικάντηδές μας έχουν μερική και όχι πλήρη πρόσβαση σ' αυτόν.
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
Re: Ελληνες της Κύπρου (από Fabius Maximus)
Εγω επειδη δεν εχω γνωσεις πανω στο θεμα(ισως ειμαι ο μονος που το παραδεχτηκε). θα σου κανω μια ερώτηση περνωντας ως δεδομενα πως τα οσα λες ειναι σωστά.Πράγματι, αυτά ήσαν τα πρόβλημα της εποχής εκείνης και διογκώθηκαν όταν η Μεραρχία επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων.
Οι μεγαλες δυναμεις καναν τη δουλεια τους για τα συμφερωντα τους.
Το ερωτημα ειναι.
Ποιος απεσυρε τελικά τη μεραρχία; Γιατι κατάφεραν οι μεγαλες δυναμεις να περασουν το δικό τους;
Στην εξωτερικη πολιτικη υπαρχει μονο ενα δίκιο κι είναι αυτο του ισχυρου
- Aiolos
- Aνενεργός χρήστης
- Δημοσιεύσεις: 1370
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
- Έλαβε Likes: 2 φορές
- Επικοινωνία:
Re: Ελληνες της Κύπρου (από Fabius Maximus)
Jeronimo έγραψε:Εγω επειδη δεν εχω γνωσεις πανω στο θεμα(ισως ειμαι ο μονος που το παραδεχτηκε). θα σου κανω μια ερώτηση περνωντας ως δεδομενα πως τα οσα λες ειναι σωστά.Πράγματι, αυτά ήσαν τα πρόβλημα της εποχής εκείνης και διογκώθηκαν όταν η Μεραρχία επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων.
Οι μεγαλες δυναμεις καναν τη δουλεια τους για τα συμφερωντα τους.
Το ερωτημα ειναι.
Ποιος απεσυρε τελικά τη μεραρχία; Γιατι κατάφεραν οι μεγαλες δυναμεις να περασουν το δικό τους;
Στην εξωτερικη πολιτικη υπαρχει μονο ενα δίκιο κι είναι αυτο του ισχυρου
Οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ δεν εγνώριζα πολλά για το Κυπριακό πριν μετατεθώ στην Κύπρο και ασχοληθώ εκτενώς με την ιστορία της και τα προβλήματά της.
Η Μεραρχία αποσύρθηκε ύστερα από διαταγή εξ Ελλάδος. Οι Μεγάλες Δυνάμεις κατάφεραν να περάσουν το δικό τους, διότι εδώ και χρόνια θέσεις ηγήτορος στη χώρα μας κατέχουν άνθρωποι δικοί τους. Επί Ιωαννίδη αποσύρθηκε η Μεραρχία και παρέμεινε στα "χαρακώματα" η ΕΛΔΥΚ με την 35 Μοίρα Καταδρομών.
Στο τελευταίο που λες έχεις δίκιο και δεν πρόκειται να κάνω λόγο για το ποιος από τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό είχε και ποιος δεν είχε δίκιο. Ο ίσχυρος υπερισχύει, ας το αποδεχθούμε.
Υποθέτω (αν έχω δικαίωμα να κάνω κάτι τέτοιο με την Ιστορία) ότι η Κύπρος δεν θα διχοτομείτο αν η Μεραρχία παρέμενε στην Κύπρο. Η διχοτόμησή της είχε σφραγισθει με την απόσυρση της Μεραρχίας.
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είναι ελεγχόμενη, όπως οτιδήποτε σ' αυτήν. Δεν πρόκειται να δείτε εθνοσωτήρια απόφαση αν δεν ελευθερωθεί το Έθνος μας και κάθε Έθνος.
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης