Ύπαρξη ανώτερου όντος, αρχή των πάντων κτλ

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Άβαταρ μέλους
ICAROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 3 φορές

Re: Ύπαρξη ανώτερου όντος, αρχή των πάντων κτλ

Δημοσίευση από ICAROS » Πέμ 15 Αύγ 2013, 12:05

"Ο Θεός" δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα για κάθε άνθρωπο, αλλά ούτε και για τον ίδιο άνθρωπο σε κάθε θέμα και με κάθε σκεπτικό.

Αλλού είναι ο Νους του Παρατηρητή, που όταν δομεί τις θεωρίες του αλλά και κάθε στιγμή δημιουργεί το Σύμπαν του, και έχει τη... θέα του. Το Κέντρο αντίληψης, συναισθήματος και συλλογισμού. Εδώ εννοείται πως τονίζεται η σημασία της θέας στη λέξη, που υπονοεί και εξελιγμένη όραση, δηλ. ενόραση και των άϋλων. Και βλέπει πράγματα να κινούνται γρήγορα, αλλά και κινείται ο ίδιος γρήγορα, σε σκέψη κλπ

Αλλού είναι ο Συμπαντικός Νους. Το Σύμπαν που είναι μέσα ο Παρατηρητής.

Σε περίπτωση ενορατικού ανθρώπου, είναι η ανώτερη Οντότητα που φαίνεται Ηγετική. Ανώτερη απο τις άλλες που βλέπει. Όχι σπάνια, το ισχυρότερο Πνεύμα που ξέρει ο άνθρωπος... δεν αργεί να θεωρηθεί "ο Θεός" του κόσμου, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι που απλώς έχει αλληλεπιδράσει ο συγκεκριμένος υλικός άνθρωπος. Όταν ο ενορατικός έχει οικονομική ισχύ ή και θέση εξουσίας, τότε οι προσωπικές του μεταφυσικές θεωρίες μαζί με τεχνικές συμφέρουσας εκπαίδευσης, προπαγάνδας και χειραγώγησης, είναι πολύ εύκολο να γίνουν θρησκεία.

Τέλος, υπάρχει και ο Θεός του πιστού σε ισχυρισμούς άλλων. Εδώ έχουμε την ιδέα του Παντοδύναμου ανώτερου απο άνθρωπο Νου, τον οποίο ο άνθρωπος πρέπει να υπακούει για να ζει καλύτερα και με εύνοια της τύχης, για να θεραπευτεί αν χρειαστεί, για να σωθεί στα δύσκολα και για να ειναι στους ευνοημένους μετά θάνατον - ιδέα που εξυπηρετεί μόνο Κυβερνητικά και Πολιτικά.

Είναι πολλά πράγματα.
~ Ακραίο Επικοινωνιακό Φαινόμενο ~
Παλιγγίνης Ελευθέριος - HecarΧος HellΕυθερεύς
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
✩∞ΙΑΟ∞✩
✩∞ΚΡΣ∞✩
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
http://www.facebook.com/lpaliginis
Άβαταρ μέλους
GB_gr
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα
Φύλο: Άνδρας

Re: Ύπαρξη ανώτερου όντος, αρχή των πάντων κτλ

Δημοσίευση από GB_gr » Πέμ 05 Σεπ 2013, 06:55

kostas έγραψε: Φίλε GB_gr υποθέτω οτι κάνεις προσπάθεια να ωθήσεις τη κουβέντα σε άλλα μονοπάτια με τις ερωτήσεις που έκανες, τις οποιες προσωπικά χαρακτηρίζω αδιάφορες σε οτι αφορά το θέμα που έθεσα (αδιάφορες για εμένα για να μην υπάρξει παρεξήγηση)

Δεν με ενδιαφέρουν οι ετυμολογίες των εννοιών "ύπαρξη", "ανώτερο ον", ένθεος, άθεος κτλ κτλ. Αν με ενδιέφεραν και δεν ηξερα τις απαντήσεις προφανως και η κουβέντα θα περιστρεφόταν γυρω απο αυτές..

Καμία παρεξήγηση! "Εδώ" (στο φόρουμ), καταθέτουμε εκείνο που μπορεί ο καθένας για να γίνει συζήτηση. Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεις τις ερωτήσεις που έθεσα αδιάφορες δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Ίσως για κάποιους να έχουν ενδιαφέρον. Όσο για τα «άλλα μονοπάτια», δεν ξέρω τι εννοείς ακριβώς.
Χαίρομαι που δεν σ' ενδιαφέρουν οι ετυμολογίες των λέξεων, αυτό μ' απαλλάσσει από τον κόπο της συμμετοχής σε μια συζήτηση όπου δεν έχω να προσφέρω τίποτε άλλο εκτός από την ανάγνωση. Άλλωστε το έχω δηλώσει στην «αίθουσα υποδοχής», η σιωπή με συναρπάζει περισσότερο από την συγγραφή. Το ότι κάνω κι ένα διάλειμα ενίοτε σε μια προσπάθεια ανταλλαγής ιδεών δεν με χαλάει, μαθαίνω και προσθέτω κάθε φορά ένα λιθαράκι σ' ότι έχω, έστω κι αν αυτό μου φαίνεται αδιάφορο, ίσως, κάπου στο μέλλον να το χρειαστώ, ίσως και όχι.

Καλή συνέχεια!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”