Δημοσίευση
από Mantam Froufrou » Τετ 24 Οκτ 2012, 00:52
Παρακάτω οι συνταγές μου για σαπουνάκια μαζί με την διαδικασία που ακολουθώ. Είναι δοκιμασμένα και τέλεια. Για οποιαδήποτε απορία, εδώ είμαι!
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
Καταρχάς, έχουμε δίπλα μας λίγο ξύδι για περίπτωση που έχουμε κανένα ατύχημα με την καυστική σόδα, πράγμα σπάνιο αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αν συμβεί διαβάστε παρακάτω στις οδηγίες τι κάνουμε.Μην τρομάζετε όμως. Όταν έχουμε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί ατύχημα. Στην προετοιμασία μας φοράμε γάντια πλαστικά, και όταν είναι η ώρα να ανακατέψουμε την σόδα με το νερό, είμαστε ή δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο προσέχοντας να μην εισπνέουμε το μίγμα ή κάτω από ανοικτό απορροφητήρα. Επίσης προτιμάμε να φοράμε μακρυμάνικα ρούχα. Έχουμε επίσης δύο πυρέξ, ένα για την σόδα με το νερό κι ένα άλλο για τα λάδια μας, και ένα κουτάλι ανοξείδωτο. Επίσης ένα μιξεράκι απ' αυτά για σάλτσες, που θα μας βοηθήσει στο ανακάτεμα. Θα επιταχύνει το πήξιμο, και κυρίως θα το χρησιμοπιούμε σβηστό, αλλά και τα δύο-τρία χτυπηματάκια μ' αυτό μια χαρά μας βολεύουν και μας ξεκουράζουν. Πάμε λοιπόν.
1. Ζυγίζουμε τα υλικά μας και τα βάζουμε όλα μπροστά μας.
2. Ρίχνουμε το απιονισμένο νερό μας ή το έγχυμα βοτάνων μας, πχ χαμομηλάκι, στο ένα πυρέξ και προσθέτουμε ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ την καυστική μας σόδα, με ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ανοξείδωτο, αλλά όχι βιαστικά και μας πεταχτεί καμιά σταγόνα στο δέρμα και τρέχουμε. Αν πάραυτα συμβεί κάτι τέτοιο, πριν μουτζωθούμε ρίχνουμε λίγο ξύδι στο "τραύμα" και αμέσως μετά το βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για κανένα 10λεπτο. Έτσι θα είμαστε σίγουροι, αλλά αν έπεσε αρκετή ποσότητα πάνω μας, επειδή είπαμε να γλυτώσουμε λεφτά κι όχι να δανειστούμε στο τέλος για πλαστικό χειρούργο, αφού κάνουμε τα παραπάνω, τρέχουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο γιατί το κάψιμο από σόδα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ακόμα και 24 ώρες αργότερα, εφόσον είναι χημικό κάψιμο. ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ. Τέλος πάντων, όταν καταφέρουμε να προσθέσουμε όλη τη σόδα στο νερό μας, θα εκλυθεί θερμότητα. Αν αγγίξετε το πυρέξ σας απόξω, θα νιώσετε την κάψα! Εμείς ανακατεύουμε πάντως μέχρι το θολομένο νερό μας να ξεθολώσει.
2. Τώρα μπορούμε να κάνουμε δύο τινά. Ή να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα και να ρίξουμε το μίγμα μας στα έλαιά μας, ειδικά αν χρησιμοποιούμε και στέρεα έλαια όπως είναι το έλαιο καρύδας, ή να το αφήσουμε το μίγμα κάπου μακριά από παιδιά, αλλά εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα... πχ σε ένα μπαλκόνι, όχι σε κλειστό χώρο, γιατί οι αναθυμιάσεις είναι επίσης επικίνδυνες, μέχρι να κρυώσει φυσικά. Πχ, κάνεις το προηγούμενο βήμα το βραδάκι, και το αφήνεις όξω στη φεγγαράδα το μίγμα σου και συνεχίζεις το πρωί. Θα φτιάξεις ένα ωραιότατο ρομαντικό σαπούνι! Αποφασίστε τι θα κάνετε. Εγώ δοκίμασα στο ίδιο batch και τους δύο τρόπους και δεν υπήρξε καμία διαφορά.
3. Ό,τι κι αν αποφασίσουμε το λοιπόν, κάποια στιγμή, ζεστό ή κρύο, χύνουμε το μίγμα μας στο λάδι μας. Αν για κάποιο λόγο το χύσουμε κρύο και έχουμε στέρεα έλαια, απλά ζεσταίνουμε ελαφρά τα έλαια και περιμένουμε να κρυώσουν λίγο κι αυτά πριν τα αναμίξουμε. Αλλιώς τους ρίχνουμε την καυτή σόδα και υγροποιούνται στο πιτς φιτίλι, με λίγη βοήθεια από μας. Ναι, το ανακάεμα δεν το γλυτώνετε.
Ανακατεύουμε λοιπόν, και ξανανακατεύουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναδευτήρα και ως ηλεκτρικό και ως χειροκίνητο. Βασικά, πολύ λίγο τον χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρικό, γιατί θα κάνει πολλές μπουρμπουλήθρες το μίγμα μας και δεν το θέλουμε. Θέλουμε ένα ωραίο κρεμώδες μίγμα. Έτσι χτυπάμε για 5 δεύτερα ας πούμε, και ανακατεύουμε κανονικά για 2 λεπτά. Πέντε δεύτερα, δύο λεπτά. Για να μη βαρεθούμε αλλά και για να είμαστε πιστοί στην παράδοση, σ' αυτή τη φάση λέμε μερικές φορές με δέος και σεβασμό "κοτρώνι να γίνει". Σε αυτό το βήμα μπορούμε να προσθέσουμε τα λεγόμενα "πρόσθετα", πχ αρώματα, χρώματα, βότανα κλπ. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Να ξέρουμε ότι στην φάση των πρόσθετων το πήξιμο επιταχύνεται κι άλλο! Ειδικά με τα χρώματα! Αν πήξει πολύ δεν πειράζει, θα πάρει ωραία υφή το σαπούνι μας. Βάλτε το ακόμα και με το κουτάλι στην φόρμα σας, δεν έχει καμία σημασία. Η σαπωνοποίηση θα συνεχιστεί μεσα στο καλούπι σας για μια μέρα τουλάχιστον, οπότε θα έρθει στα ίσα του.
4. Ρίχνουμε το ωραίο μας μίγμα, αφού το θαυμάσουμε πρώτα και σταυροκοπηθούμε που τελικά είμαστε άξιες, παρά την δημόσια κατακραυγή, μέσα σε ένα καλούπι. Κυκλοφορούν πολλών ειδώνε, σε διάφορα σχέδια, αλλά εγώ έχω καταβολευτεί με τα χάρτινα κουτιά από γάλα και χυμούς. Κόβω το πάνω μέρος και νά τη η κοτρώνα! Το σκεπάζουμε από πάνω με πλαστική μεμβράνη, και το τυλίγουμε με τρυφερότητα με μια κουβέρτα, πχ αυτές τις fleece των παιδιών που δεν ξέρεις πού να τις πρωτοδώσεις, και το βάζεις κάπου σκοτεινά για μια-δύο μέρες. Το αφήνουμε να συνεχίσει την δουλειά του... την σαπωνοποίηση.
5. Και ναι, πιάνουμε απόξω το κουτί μας και το νιώθουμε σκληρό. Μην σκέφτεστε πονηρά πράγματα! Το μόνο που περιμένει από σας είναι να το βγάλετε από κει μέσα και να το κόψετε σε πλάκες, όσο χοντρές θέλετε! Τώρα βάλτε το κάπου να αερίζεται καλά το χρυσούλι σας, αλλά μη γεμίσει και σκόνες. Μπορείτε ίσως να το σκεπάσετε με μια σίτα, ξέρω γω. Τώρα θα κάνετε υπομονή. Θα μείνετε στην απλυσιά κανά μήνα το λιγότερο, πηγαίνετε σε ένα βουνό, πείτε ότι θέλετε να μείνετε μόνοι τέλος πάντων. Το σαπούνι σας θέλει να ωριμάσει, είναι καλή ευκαιρία να ωριμάσετε κι εσείς! Ρίξτε το στον διαλογισμό και όταν έρθει η ώρα επιστρέψτε και πάρτε το θεϊκό σας σαπουνάκι και τριφτείτε καλά! Θα τρίζετε από καθαριότητα στην κυριολεξία! Και το μαλλί... δεν έχω λόγια.
Ενημέρωση: Όταν λέμε σκληρό, εννοούμε αρκετά σκληρό για να βγαίνει από το καλούπι χωρίς να μας μείνει στα χέρια αλλά και αρκετά μαλακό για να κόβεται. Γιατί αν το αφήσουμε και σκληρύνει πολύ μετά δε θα κόβεται εύκολα, και θα μας διαλύεται. Θέλει να "δέσει" που λέμε, όχι να ωριμάσει κιόλας μέσα στο καλούπι!
Σε άλλη ανάρτηση θα πούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε το PH του σαπουνιού μας για σιγουριά. Αν δείτε μια ασπρίλα να βγαίνει στο σαπούνι είναι γενικά καλό σημάδι, αλλά όχι και απαραίτητη ένδειξη.
Καμιά φορά, θες ο καιρός που δεν το βοήθησε, θες κάποια βλακεία που κάνατε στην συνταγή ή την διαδικασία, θες που σας βγήκε κακός χαρακτήρας το batch, αργεί να ωριμάσει. Ε, θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και θα περιμένουμε. Άλλωστε αυτοί που μας αγαπάνε, μας αγαπάνε για την εσωτερική μας ομορφιά και καθαριότητα κι όχι για την εξωτερική.
Πάμε και σε μια ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ για το λεγόμενο σαπούνι Καστίλης.
-500gr. Ελαιόλαδο. Μούργα αν φτιάχνετε σαπούνι για το σώμα, τηγανόλαδο αν φτιάχνετε για σαπούνι πλυσίματος πιάτων ή πλυντηρίου. Το τηγανόλαδο δεν το χρησιμοποιείτε μόνο για οικονομία εδώ, καθαρίζει και πολύ καλύτερα, και αφήστε τους άλλους να βάζουν το έξτρα παρθένο!!!!! Και η μούργα είναι το "κατακάθι" με όλες τις βιταμίνες και τις καλύτερες ουσίες του λαδιού. Μπορεί να μην τρώγεται, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο υλικό για το σώμα σας. Αλλά είπαμε... αφήστε τους άλλους να βάζουν το ... έξτρα παρθένο!!!!
-64,25gr NaOH καυστική σόδα.
-157.80gr Απιονισμένο νερό, αυτό για τα σίδερα.
ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΛΕΒΑΝΤΑ
Το φτιάχνετε σύμφωνα με την βασική διαδικασία που έχω ήδη αναρτήσει για την καραψυχρή μέθοδο. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και μεγαλουργήστε!
Προσέξτε τα εξής, σας ενημερώνω... Το αριστερό σαπουνάκι, αυτό με τα... στίγματα, έχει αποξηραμένο τρίμμα λεμονιού, ενώ το άλλο έχει φρέσκο τρίμμα. Από μυρωδιά, ομολογώ πως το αριστερό τα πάει καλύτερα, αλλά στην υφή προτιμώ το άλλο, γιατί δεν μπορώ να με "τρώει" το σαπούνι. Είμαι που είμαι μυγιάγγιχτη... Επίσης το αριστερό, επειδή φτιάχτηκε μέσα στο καλοκαίρι, πριν κανά δύο βδομάδες, θα χρειαστεί περισσότερες βδομάδες για να ωριμάσει. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα δεν είναι πολύ καλές εποχές να φτιάχνεις σαπούνια, γιατί οι θερμοκρασίες καθυστερούν την ωρίμανση. Όπως βλέπετε, επιπλέον, το έκανα πιο κουμούτσα, γιατί το καταναλώνουμε γρήγορα. Το μικρούλι είναι γύρω στα 80γρ και το μεγάλο γύρω στα 140γρ. Και για τα δύο χρησιμοποίησα για καλούπι, κουτιά γάλακτος και χυμών, για να μην πηγαίνουν και χαμένα. Οικολογία πάνω απ' όλα! Αν φτιάχνουμε για το σπίτι΄, είναι κρίμα να πετάμε τόσες χάρτινες συσκευασίες.
Χαρακτηριστικά συγκεκριμένου σαπουνιού:
Πρόκειται για ένα σαπούνι έξτρα καθαριστικό, λόγω του έλαιου καρύδας, αρκετά σκληρού, οπότε κρατάει και περισσότερο, με κρεμώδη αφρό, ιδιαίτερα μαλακτικού λόγω του αμυγδαλέλαιου, αλλά και του ποσοστού υπερλίπανσης που είναι 8%. Υπερλίπανση σημαίνει το ποσοστό των ελαίων που αφήνουμε ασαπωνοποίητα, προκειμένου να έχουμε ένα καλλυντικό αποτέλεσμα στο σαπούνι, να είναι απαλό για το δέρμα μας και να το αφήνει λείο. Ειλικρινά σας μιλάω, και αυτό το έχουν πει όσοι το χρησιμοποίησαν, αφήνει ένα δέρμα απίστευτα απαλό. Εγώ προσωπικά έκοψα τις κρέμες, γιατί δεν χρειάζονται πια. Η μητέρα μου που είχε πρόβλημα με τις πατούσες της λόγω ορθοστασίας, και ήταν πάντα σκληρές και έβαζε κρέμες κι έτριβε κι έτριβε, σταμάτησε να βάζει κρέμες!!! Επίσης, ο ιδρώτας βγαίνει πιο καθαρός ένα πράγμα! Αλλά δεν ιδρώνεις και τόσο, προφανώς λόγω του λεμονιού που κλείνει τους πόρους. Ιδρώνεις δηλαδή, αλλά φυσιολογικά πράγματα. Πάντως είναι λες και αργείς να ξαναλερωθείς! Το δε μαλλί, αν είναι λιπαρό το ισορροπεί και αποκτά όγκο, ενώ το μαλακώνει και αργεί να λαδώσει. Τα δε ξηρά μαλλιά μαλακώνουν απίστευτα και χτενίζονται πολύ πιο εύκολα. Με την μία μου κόρη κόψαμε κάτι χαζές χημικές κρέμες για εύκολο χτένισμα. Την χτενίζω κανονικά, αμέσως μετά το μπάνιο της. Όσο για την μυρωδιά... ε, πρέπει να το εμπειριώσετε μόνοι σας αυτό. Εννοείται πως μπορείτε να βάλετε ό,τι αιθέριο έλαιο θέλετε και όσο θέλετε! Εξαρτάται και τι θέλετε να πετύχετε βέβαια. Η λεβάντα είναι καταπραϋντική, και σε συνδυασμό με το χαμομήλι της συνταγής σε στέλνει κατευθείαν για ύπνο το βράδυ, αλλά και το πρωί σε ηρεμεί για να ξεκινήσεις με χαμόγελο την μέρα σου. Η συνταγή μου περιέχει αρκετό έλαιο για μια ήπια μυρωδιά. Αν το είχα μόνο για μένα, θα το έπνιγα σε κανά μισόκιλο αιθέριο λεβάντας, αλλά το χρησιμοποιούν κι άλλοι. Στο δεύτερο batch, το πουά, δεν έβαλα καθόλου αιθέριο λεβάντας, γιατί δεν είχα, και μοσχοβολάει μόνο από το λεμονάκι του!
Συνεχίστε τώρα ακάθεκτοι, χωρίς καμία αμφιβολία για την επιτυχία του έργου! Είναι δοκιμασμένο πράμα!
Υλικά
330 γρ. νερό απιονισμένο, αυτό για τα σίδερα, το οποίο αντικαταστάθηκε με δυνατό έγχυμα χαμομηλιού, με δύο φακελάκια παρακαλώ. Εξ ου και το κιτρινωπό χρωματάκι του σαπουνιού. Χωρίς το χαμομήλι θα σας βγει άσπρο στην ωρίμανση.
139 γρ. καυστική σόδα.
300 γρ. έλαιο καρύδας.
200 γρ. φοινικέλαιο.
500 γρ. λάδι ελιάς, κατά προτίμηση μούργα, αλλιώς μπορείτε να βάλετε και απλό, και έξτρα παρθένο και ό,τι γουστάρετε. Πυρηνέλαιο έμαθα πως επεξεργάζεται με χημικά, οπότε το ξεχνάμε! Να θυμάστε όμως, πως όσο κατώτερη η "ποιότητα" του ελαιόλαδου ειδικά, τόσο πιο καλό το σαπούνι. Αν βάλετε μούργα, που θεωρείται κατώτερη, θα την σουρώσετε καλά.
Στο tracing προσθέτουμε:
Ξύσμα τριών λεμονιών. Αν τα αποξηράνουμε, θα τα αφήσουμε ένα βράδυ πάνω σε χαρτί, και όταν ξεραθούν θα τα χτυπήσουμε στο γουδί για να γίνουν ακόμα πιο μικρά... και να μην είναι τόσο σκληρά.
10ml αιθέριου λεβάντας ή άλλου. Προαιρετικά.
30 γρ. αμυγδαλέλαιο.
20-50 γρ. κρύο χυμό λεμονιού που θα έχετε βάλει στο ψυγείο, και θα τον σουρώσετε καλά. Τον βάζουμε κρύο για να μην χάσει τα συστατικά του.
Ακολουθείτε την γνωστή διαδικασία. Για απορίες, ρωτήστε για να προλάβετε καταστάσεις!
ΣΑΠΟΥΝΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΕ ΡΟΔΟΝΕΡΟ
ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ....
Και του άντρα μου, και το δικό μου, και της μεγάλης μου κόρης, και της μαμάς μου... Και είμαι σίγουρη πως όποιος το δοκιμάσει θα το λατρέψει. Δεν μυρίζει πολύ, και γενικά στα σαπούνια είναι δύσκολο να πετύχεις έντονη μυρωδιά. Πρέπει να βάλεις πολύ αιθέριο έλαιο, ανθόνερα, κλπ κλπ. Συνήθως πετυχαίνουν την έντονη μυρωδιά με τεχνητά αρώματα, αλλά εμείς θέλουμε το φυσικό τους άρωμα, οπότε κι αυτό το ανεπαίσθητο που αναδύουν είναι ιδανικό, θεωρώ. Εξάλλου γι' αυτό ακριβώς αρέσει και στον άντρα μου, γιατί ο άντρας μου είναι βαρβατερός, δεν μπορεί τα θηλυκά αρώματα. Ετούτο όμως ήταν αρκούντως μυρωδιαστό, χωρίς να αφήνει μυρωδιά ρόδων πάνω του.
Εννοείται πως είναι το κοκκινο-ροζ της φωτογραφίας. Το χρώμα δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελα, αν και σε άλλους αρέσει πολύ, πάντως σίγουρα θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερο design, προσθέτοντας πχ λίγα φρέσκα κομμάτια από ρόδα. Όχι αποξηραμένα γιατί θα δώσουν άσχημη υφή. Αλλά με ΠΟΛΛΗ προσοχή μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος-τέλος των πρόσθετων ένα φλιτζάνι κομμάτια από ρόδα. Επίσης θα μπορούσατε να πετύχετε καλύτερο χρώμα αν βάλετε τεχνητό χρώμα που πουλάνε σε μαγαζιά με υλικά για σαπούνια. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι το πιο εύκολο πάντως. Αν βάλετε λιγότερο μάλλον θα βγει πιο ροζουλί, ίσως είναι καλύτερο.
ΣΥΝΤΑΓΗ
400 γρ Ελαιόλαδο
150 γρ Καστορέλαιο
350 γρ Λάδι καρύδας
100 γρ Shea butter
330 γρ Ροδόνερο βιολογικό -hydrosol
138,3 γρ Καυστική σόδα
Πρόσθετα στο trace:
50ml αμυγδαλέλαιο
15ml αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
5-10 σταγόνες ζαχαροπλαστικής κόκκινο, αν θέλουμε.
Το φτιάχνουμε σύμφωνα με την κρύα μέθοδο, και στο trace προσθέτουμε πρώτα το χρώμα και μετά τα υπόλοιπα πρόσθετα, ανακατεύοντας πολύ καλά και γρήγορα.Το ροδόνερο το διαλύουμε στην σόδα με το γνωστό κόλπο του πάγου που έχουμε ήδη συζητήσει. Δηλαδή αφήνουμε την σόδα μας να κρυώσει τελείως, και μετά βάζουμε μέσα στον νεροχύτη μας παγάκια, γεμίζουμε με κρύο νερό και βάζουμε μέσα το μπολ με το ροδόνερο, και ρίχνουμε λίγη λίγη τη σόδα. Έτσι δε θα χάσει τα πολύτιμα συστατικά του, ούτε πολύ από την μυρωδιά του.
Πρόκειται για ένα σαπούνι πολυτελείας στην ουσία. Το προδίδει το αμυγδαλέλαιο άλλωστε. Ενδείκνυται για πρόσωπο κυρίως, αλλά και για σώμα με ευαίσθητο δέρμα, και ειδικά για τις ευαίσθητες περιοχές. Είναι αντισηπτικό, βοηθάει εξαιρετικά αν έχετε ακμή, σπυράκια, σημάδια ή πανάδες. Ιδανικό για ώριμα ή/και ταλαιπωρημένα ή/και ευαίσθητα ή/και προβληματικά δέρματα ή/και ξηρά, και φυσικά έχει αντιγηραντική και αναπλαστική δράση.
Ό,τι και να πω γι' αυτό το σαπούνι είναι λίγο. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ.
ΣAΠΟΥΝΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
Έχετε πυτιρίδα, αδύνατα μαλλιά, άσπρα μαλλιά, τριχόπτωση και γενικά προβληματικό σκαλπ; Όχι πια!
Έχετε πλούσιο, δυνατό μαλλί, αλλά έχετε εκζέματα στο σώμα και σπυράκια στα πιο απίθανα σημεία; Ξεχάστε τα!
Πάρτε στα χέρια σας αυτό το πραγματικά θεραπευτικό σαπούνι και τριφτείτε καλά. Αν το θέλετε μόνο για καλλωπιστικούς λόγους, πχ για τα άσπρα μαλλιά σας, σας πληροφορώ πως βάφει τις άσπρες τρίχες σε καστανά μαλλιά. Δεν τις κάνει μαύρες, ούτε πολύ σκούρες καστανές, αλλά τις χρωματίζει αρκετά για να φαίνονται υπέροχα τα μαλλάκια σας και να κερδίσετε 5 χρόνια τουλάχιστον! Δεν ξέρω πώς θα είναι σε πολύ ανοιχτό μαλλί. Ίσως επίσης να κάνει. Οι άσπρες τρίχες μου έγιναν ξανθοκάστανες, οπότε ίσως είναι μια χαρά και για πιο ανοιχτό μαλλί. Ήξερα πως το δεντρολίβανο σε συνδυασμό με το φασκόμηλο επαναφέρει σταδιακά το χρώμα των μαλλιών. Αλλά προφανώς το ανθόνερο δεντρολίβανου, επειδή είναι πολύ δυνατό, επιδρά πάνω στα άσπρα μαλλιά.
Αυτό το σαπούνι περιέχει και αιθέριο δάφνης, άλλο ένα ιδανικό συστατικό για την ενδυνάμωση των μαλλιών, ενώ σε συνδυασμό και με το αιθέριο λεμονιού, έχετε το κεφάλι σας ήσυχο στην κυριολεξία. Αν είναι να φτιάξετε ένα σαμπουάν, φτιάξτε αυτό το σαπούνι για βάση σας και θα έχετε το τελειότερο σαμπουάν του σύμπαντος! Δυνατό, λαμπερό μαλλί, χωρίς πιτυρίδα, χρώμα απίστευτο, λες και έχετε κάνει ειδική κούρα, η τρίχα φαίνεται να δυναμώνει, και γενικά δε θα αναγνωρίζετε το μαλλί σας.
Στην αρχή μυρίζει έντονα σαν vix, λόγω του ανθόνερου δεντρολίβανου, αλλά μέχρι να ωριμάσει έχει ελαχιστοποιηθεί πραγματικά η μυρωδιά του, και είναι μια χαρά!
Εντάξει, δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Πάμε στη συνταγή:
350γρ ελαιόλαδο
150γρ καστορέλαιο
350 γρ έλαιο καρύδας
150γρ shea butter
330γρ βιολογικό ανθόνερο δεντρολίβανου -hydrosol
137,9γρ σόδα
Πρόσθετα
10ml αιθέριο δεντρολίβανου
5ml αιθέριο λεμονιού
5ml αιθέριο δάφνης
Ισχύει ό,τι στην προηγούμενη συνταγή για το ανθόνερο δεντρολίβανου. Πάγο και τα σχετικά. Καλά λουσίματα!
ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΞΤΡΑ ΕΝΥΔΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Εδώ έπαιξα και... κέρδισα. Ένα σαπούνι λεμονιού -το λεμόνι είναι το αγαπημένο μου υλικό γενικά- που προσφέρει όμως έξτρα ενυδάτωση, και λιγότερη καθαριστική ικανότητα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο. Είναι λίγο πιο μαλακό, άρα και πιο απολαυστικό. Όλα αυτά γιατί ήθελα ένα καθημερινό σαπούνι με έντονα ενυδατική ικανότητα, που θα μπορώ να το χρησιμοποιώ για το πρωινό μου ντους, που δεν είμαι πολύ βρώμικη, αλλά θέλω κάτι να με περιποιηθεί. Μην παρεξηγήσετε, είναι ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ, αλλά λιγότερο από τα προηγούμενα δύο. Θα μου πείτε, και γιατί δεν έφτιαξα το σαπούνι τριαντάφυλλο με αυτές τις ιδιότητες. Μπορείτε να αλλάξετε τα λάδια, και να το κάνετε αν θέλετε. Το λεμόνι είναι το αγαπημένο μου για σαπούνια και για κάθε μέρα. Γι' αυτό. Στο μέλλον ίσως φτιάξω και το τριαντάφυλλο με αυτή τη συνταγή. Μπορεί να το αγαπήσω το ίδιο. Το συγκεκριμένο είναι ένα αντισηπτικό, αναζωογονητικό σαπούνι, για λιπαρές επιδερμίδες, τριχόπτωση, επιδερμίδα με φακίδες ίσως μια και το λεμόνι είναι και "λευκαντικό". Γενικά το λεμονάκι δεν συγκρίνεται, βρε παιδί μου, στο μπάνιο! Το τριαντάφυλλο είναι το χαβιάρι. Θες να το δοκιμάσεις μια φορά, σ' αρέσει και θα ήθελες και μια δεύτερη, αλλά αν το τρως κάθε μέρα μπορεί και να το σιχαθείς. Ενώ την πίτσα ας πούμε την τρως πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Εγώ τουλάχιστον!
Τέλος πάντων, δεν έχω σκοπό να σας πείσω για κάτι. Αυτά είναι γούστα. Δοκιμάστε το όμως:
450 γρ ελαιόλαδο
380γρ καστορέλαιο
170γρ έλαιο καρύδας
267,7γρ κρύος χυμός λεμονιού
133,8γρ καυστική σόδα
Πρόσθετα
15ml αιθέριο λεμονιού
50ml κρύο χυμό λεμονιού
Ισχύουν τα ίδια για τον χυμό. Έχετε ένα εξαιρετικό σαπουνάκι που θα το λατρέψετε νομίζω! Κάνετε το κόλπο με τον πάγο για τον χυμό λεμονιού.Μπορείτε να προσθέσετε και ξύσματα φλούδας λεμονιού, για έξτρα μυρωδιά κυρίως. Δηλαδή αυτό τώρα δεν μυρίζει και ιδιαίτερα. Αν έβαζα περισσότερο αιθέριο θα μύριζε λίγο. Αν έβαζα ξύσμα θα μύριζε σίγουρα περισσότερο. Αν βάλετε, να είναι φρέσκο κι όχι αποξηραμένο σας παρακαλώ, για να μην ξεφλουδίζετε το δερματάκι σας σε κάθε πλύσιμο! Εκτός αν το θέλετε για απολέπιση!