Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Από τον αγρό, στα πιάτα μας...
Τα κιντέατα είναι είδος τσουκνίδας, που χρησιμοποιούσαν στον Πόντο σε πίτες αντί για σπανάκι. Τα έφτιαχναν χυλό, αλλά τα έτρωγαν και ωμά ως σαλάτα. Επίσης παρασκεύαζαν τσάι από τσουκνίδες, αφέψημα με σημαντικές θεραπνευτικές ιδιότητες.
Υλικά:
1 κιλό κορφούλες από τσουκνίδες
2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
1 φλυτζάνι αλεύρι
δυόσμο τριμμένο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
λάδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και βράζουμε τις τσουκνίδες (όπως τα χόρτα). Κατόπιν τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το ζουμί τους, αν στον αγρό δεν έχετε μπλέντερ, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε πιέζοντας με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το χυλό σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά και προσθέτουμε το δυόσμο, το σκόρδο και το αλάτι. Βράζουμε το χυλό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Τον σερβίρουμε ζεστό περιχύνοντάς τον με λάδι και το χυμό του λεμονιού. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.
Πηγή: http://xortosyntages.blogspot.com/2007/ ... _3090.html
ΥΓ. Μην σας ξεγελά η εμφάνιση, η γεύση του τα σπάει.
Τα κιντέατα είναι είδος τσουκνίδας, που χρησιμοποιούσαν στον Πόντο σε πίτες αντί για σπανάκι. Τα έφτιαχναν χυλό, αλλά τα έτρωγαν και ωμά ως σαλάτα. Επίσης παρασκεύαζαν τσάι από τσουκνίδες, αφέψημα με σημαντικές θεραπνευτικές ιδιότητες.
Υλικά:
1 κιλό κορφούλες από τσουκνίδες
2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
1 φλυτζάνι αλεύρι
δυόσμο τριμμένο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
λάδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και βράζουμε τις τσουκνίδες (όπως τα χόρτα). Κατόπιν τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το ζουμί τους, αν στον αγρό δεν έχετε μπλέντερ, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε πιέζοντας με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το χυλό σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά και προσθέτουμε το δυόσμο, το σκόρδο και το αλάτι. Βράζουμε το χυλό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Τον σερβίρουμε ζεστό περιχύνοντάς τον με λάδι και το χυμό του λεμονιού. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.
Πηγή: http://xortosyntages.blogspot.com/2007/ ... _3090.html
ΥΓ. Μην σας ξεγελά η εμφάνιση, η γεύση του τα σπάει.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- KAL EL
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1368
- Εγγραφή: Πέμ 02 Σεπ 2010, 21:43
- Irc ψευδώνυμο: KAL EL
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Γίνεται αντί για αλεύρι να βάλεις ρύζι ή ο αυτοσχεδιασμός θα χαλάσει την ποντιακήν συνταγήν ;
Και επειδή δεν είμεθα της νουβέλ κ(ι) ουζίν , ποσώς μας ενδιαφέρει η εμφάνισης ( που μιά χαρά την βρίσκω , μοιάζει με του σπανακόριζου..) σημασία έχει η γεύση.
Η πρότασις όμως γιά χορτόπιτα με περισσότερο .
Γιά την τσουκνίδα έχω διαβάσει ότι διαλύει το ουρικό οξύ , είναι πολύτιμη για νεφρίτιδα , κυστίτιδα και πέτρες στην χολή.
Σε μερικές περιπτώσεις ρευματισμών και αθριτικών επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Ως ρόφημα προσφέρει πολλά μέταλλα και φυσικά άλατα που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό όπως το αλάτι.
Προσοχή όμως διότι η βραστή τσουκνίδα θεωρείτε διεγερτική για τις γυναίκες
Και επειδή δεν είμεθα της νουβέλ κ(ι) ουζίν , ποσώς μας ενδιαφέρει η εμφάνισης ( που μιά χαρά την βρίσκω , μοιάζει με του σπανακόριζου..) σημασία έχει η γεύση.
Η πρότασις όμως γιά χορτόπιτα με περισσότερο .
Γιά την τσουκνίδα έχω διαβάσει ότι διαλύει το ουρικό οξύ , είναι πολύτιμη για νεφρίτιδα , κυστίτιδα και πέτρες στην χολή.
Σε μερικές περιπτώσεις ρευματισμών και αθριτικών επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Ως ρόφημα προσφέρει πολλά μέταλλα και φυσικά άλατα που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό όπως το αλάτι.
Προσοχή όμως διότι η βραστή τσουκνίδα θεωρείτε διεγερτική για τις γυναίκες
<<Αναιρώ, όπως δεν αναίρεσε ποτέ κανείς, και είμαι εν τούτοις το αντίθετο ενός αρνητικού πνεύματος>>
FR.NIETZSCHE - ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Πώς κανείς γίνεται, εκείνο που είναι)
FR.NIETZSCHE - ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Πώς κανείς γίνεται, εκείνο που είναι)
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Αυτή κι αν είναι μία φανταστική ιδέα. Βέβαια, δεν θα λέγεται πια κιντέας αλλά τσουκνιδόρυζο, όμως γιατί όχι; Μ' έβαλες ιδέα τώρα και θα κοιτάξω αν έχουν μείνει τσουκνίδες στον κήπο της γιαγιάς . Μπορούμε να δοκιμάσουμε να το μαγειρέψουμε όπως το σπανακόρυζο και να δούμε πώς θα βγει. Μην ξεχάσετε μόνο να σουρώσετε καλά τις τσουκνίδες μετά το βράσιμο πρωτού προσθέσετε το ρύζι, για να ξεφορτωθείτε τα αγκαθάκια.
Μία ακόμη ιδιότητα της τσουκνίδας είναι πως βοηθάει στη δυσκοιλιότητα. Είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο φυτό γιατί ο περισσότερος κόσμος, έχοντας τσιμπηθεί από τσουκνίδα, δεν θέλει να τη βλέπει στα μάτια του. Αν αντί για όλα αυτά τα χάπια, τα ειδικά γιαούρτια και τα καθαρτικά, ο κόσμος έπινε μία στο τόσο λίγη τσουκνίδα, θα έβλεπε θεαματικά αποτελέσματα συν όλα όσα προανέφερε η Καλ Ελίνα
Μία ακόμα συνταγή που γεύτηκα με μισή καρδιά και στο τέλος μας απογείωσε ήταν η κοκκινιστή μολόχα με πατάτες. Η γεύση της μοιάζει με αυτή του σπανακιού, με τη διαφορά ότι είναι κάπως πιο...δεν μπορώ να το περιγράψω. Ενώ είμαι πανδύσκολη με το φαγητό, έφαγα μία κατσαρόλα μολόχες με πατάτες μόνη μου.
Μία ακόμη ιδιότητα της τσουκνίδας είναι πως βοηθάει στη δυσκοιλιότητα. Είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο φυτό γιατί ο περισσότερος κόσμος, έχοντας τσιμπηθεί από τσουκνίδα, δεν θέλει να τη βλέπει στα μάτια του. Αν αντί για όλα αυτά τα χάπια, τα ειδικά γιαούρτια και τα καθαρτικά, ο κόσμος έπινε μία στο τόσο λίγη τσουκνίδα, θα έβλεπε θεαματικά αποτελέσματα συν όλα όσα προανέφερε η Καλ Ελίνα
Μία ακόμα συνταγή που γεύτηκα με μισή καρδιά και στο τέλος μας απογείωσε ήταν η κοκκινιστή μολόχα με πατάτες. Η γεύση της μοιάζει με αυτή του σπανακιού, με τη διαφορά ότι είναι κάπως πιο...δεν μπορώ να το περιγράψω. Ενώ είμαι πανδύσκολη με το φαγητό, έφαγα μία κατσαρόλα μολόχες με πατάτες μόνη μου.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- totispap
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2381
- Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 20:39
- Irc ψευδώνυμο: totispap
- Φύλο: Άνδρας
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Με βάζεις σε τριπάκι με το φαγάκι σου
υγ.Ξεχορταριάζουμε και λίγο τον κήπο της γιαγιάς....
Kariatida έγραψε:Ενώ είμαι πανδύσκολη με το φαγητό, έφαγα μία κατσαρόλα μολόχες με πατάτες μόνη μου.
υγ.Ξεχορταριάζουμε και λίγο τον κήπο της γιαγιάς....
Μοναχή το δρόμο επήρες,
εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
εάν η χρεία τες κουρταλεί.
εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
εάν η χρεία τες κουρταλεί.
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Εγγραφή: Σάβ 09 Ιαν 2010, 15:47
- Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: Νοrrköping, Σουηδία
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Τσουκνιδοπληγούρι έχουμε φάει άπειρο φέτος. Και τσουκνιδοπιροσκί, τσουκνιδόταρτα, τσουκνιδοραδικοσαλάτα και τσουκνιδόσουπα. Κι έχω βάλει και στην κατάψυξη για το χειμώνα. Και θα κρεμάσω μερικές να ξεραίνονται. Ο κήπος μου είναι κατά τόπους τσουκνιδοφυταία. Ιδίως εκεί πίσω από το κομπόστ δεν είναι να πλησιάσει άνθρωπος.
Just close your eyes and smell the seagulls
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Εγγραφή: Σάβ 09 Ιαν 2010, 15:47
- Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: Νοrrköping, Σουηδία
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
"Παίρνεις τρυφερές τσουκνιδοκορφές, τις ζεματάς κά'να δίλεπτο και μετά παριστάνεις ότι είναι σπανάκι."
Δεν ξέρω από δοσολογία, τα κάνω με το μάτι. Αν θες στα λέω χοντρικά και τα συνταγοποιείς:
Πιροσκί:
ζύμη: αλεύρι ντίνκελ ολικής, νερό, λίγο λάδι κράμβης, μια ιδέα μαγιά. Ζυμώνουμε κανονικά, φουσκώνει ως συνήθως.
γέμιση: Τσιγάρισμα κρεμμύδια-σκόρδα, τσουκνίδες ή/και άλλη ζεματισμένη πρασινάδα και μετά ό,τι υπάρχει: μανιτάρια, λιαστές ντομάτες ή και τίποτα. Πιπέρια, άνηθους, ό,τι θέμε. Τυρί προαιρετικά. Η Ελένη στις δικές της (αυτοσχεδιάζουμε χωριστά) έβαλε πουρέ ντομάτας, κίτρινο σουηδικό τυρί και δε θυμάμαι τί άλλο.
Από πάνω πασπάλισμα με σουσάμι.
Φτιάχνουμε πιρόγες, τις ψήνουμε και τις τρώμε στο πικνίκ.
Τάρτα:
Ζύμη: Αλεύρι ντίνκελ ολικής, κλασικά. Λάδι κράμβης (κανονικά γίνεται με βούτυρο, αλλά άμα αποφεύγει κανείς τα ζωικά λιπαρά...). Ελλάχιστο νερό. Φτιάχνουμε μια ζύμη "τριφτή", τη στρώνουμε σε ταψάκι (ή σε ένα από κείνα τα σκεύη για τάρτες που έχουν σα φραμπαλά γύρω-γύρω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο) και την ψήνουμε στους διακόσιους-διακόσιους εικοσιπέντε ανάλογα με το φούρνο. Για κά'να τέταρτο.
Γέμιση: ό,τι και οι πιρόγες από πάνω. Όταν ψηθεί η ζύμη, τα ρίχνουμε μέσα + 3-4 αυγά, λίγο αλεύρι και καμποσούτσικο γάλα που τα έχουμε χτυπήσει όλα μαζί. Ενδεχομένως και τριμμένο τυρί από πάνω, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινήσει, συνήθως ένα μισάωρο φτάνει.
Σαλάτα: ε δε νομίζω να χρειάζεται συνταγή και γι' αυτό;
Όπως το κιντέας, αλλά πιο πολύ ζουμί. Η παραδοσιακή σουηδική συνταγή το θέλει στο μπλέντερ, αλλά εμένα μ' αρέσει να μασουλάω κομματάκια και δεν το περνάω. Επίσης ρίχνω μέσα κανένα καροτάκι, καμιά πατατούλα, γογγύλια, parsnips...
Μιαμ, μ' άνοιξε η όρεξη...
Δεν ξέρω από δοσολογία, τα κάνω με το μάτι. Αν θες στα λέω χοντρικά και τα συνταγοποιείς:
Πιροσκί:
ζύμη: αλεύρι ντίνκελ ολικής, νερό, λίγο λάδι κράμβης, μια ιδέα μαγιά. Ζυμώνουμε κανονικά, φουσκώνει ως συνήθως.
γέμιση: Τσιγάρισμα κρεμμύδια-σκόρδα, τσουκνίδες ή/και άλλη ζεματισμένη πρασινάδα και μετά ό,τι υπάρχει: μανιτάρια, λιαστές ντομάτες ή και τίποτα. Πιπέρια, άνηθους, ό,τι θέμε. Τυρί προαιρετικά. Η Ελένη στις δικές της (αυτοσχεδιάζουμε χωριστά) έβαλε πουρέ ντομάτας, κίτρινο σουηδικό τυρί και δε θυμάμαι τί άλλο.
Από πάνω πασπάλισμα με σουσάμι.
Φτιάχνουμε πιρόγες, τις ψήνουμε και τις τρώμε στο πικνίκ.
Τάρτα:
Ζύμη: Αλεύρι ντίνκελ ολικής, κλασικά. Λάδι κράμβης (κανονικά γίνεται με βούτυρο, αλλά άμα αποφεύγει κανείς τα ζωικά λιπαρά...). Ελλάχιστο νερό. Φτιάχνουμε μια ζύμη "τριφτή", τη στρώνουμε σε ταψάκι (ή σε ένα από κείνα τα σκεύη για τάρτες που έχουν σα φραμπαλά γύρω-γύρω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο) και την ψήνουμε στους διακόσιους-διακόσιους εικοσιπέντε ανάλογα με το φούρνο. Για κά'να τέταρτο.
Γέμιση: ό,τι και οι πιρόγες από πάνω. Όταν ψηθεί η ζύμη, τα ρίχνουμε μέσα + 3-4 αυγά, λίγο αλεύρι και καμποσούτσικο γάλα που τα έχουμε χτυπήσει όλα μαζί. Ενδεχομένως και τριμμένο τυρί από πάνω, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινήσει, συνήθως ένα μισάωρο φτάνει.
Σαλάτα: ε δε νομίζω να χρειάζεται συνταγή και γι' αυτό;
Όπως το κιντέας, αλλά πιο πολύ ζουμί. Η παραδοσιακή σουηδική συνταγή το θέλει στο μπλέντερ, αλλά εμένα μ' αρέσει να μασουλάω κομματάκια και δεν το περνάω. Επίσης ρίχνω μέσα κανένα καροτάκι, καμιά πατατούλα, γογγύλια, parsnips...
Μιαμ, μ' άνοιξε η όρεξη...
Just close your eyes and smell the seagulls
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Τα σημείωσα . Ευχαριστώ πάρα πολύ . Θα τα δείξω και στη σίστερ. Τι καλά
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- KAL EL
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1368
- Εγγραφή: Πέμ 02 Σεπ 2010, 21:43
- Irc ψευδώνυμο: KAL EL
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Μπρέ Kelaino είσαι σίγουρη ότι αυτός ο τσουκνιδόκηπος βρίσκεται στην Σουηδίαν ;
Εμπνευσμένες οι παραλλαγές μαγειρικής με βάση την τσουκνίδαν ......δίδω ρέστα για ο,τιδήποτε είναι σε μορφή πίτας ...νιάμ νιάμ νιάμ
Αυτή δε η δοσομέτρησης "με το μάτι" μου θυμίζει τα πρώτα μου μαθήματα δίπλα στην μαμά που τις ζητούσα ακριβείς δοσολογίες και μου απαντούσε ...αυτά πάνε με το μάτι , την αίσθηση της γεύσης και της μυρωδιάς παιδάκι μου
Προτείνω και ένα άλλο καταπληκτικό αλεύρι για ζυμώματα πάσης μορφής . Αλεύρι Λήμνου Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Η Κάρι με τα της αδελφής θα έχουν πέσει με τα μούτρα πάνω στις κατσαρόλες για να εφαρμόσουν τις παραλλαγές
Εμπνευσμένες οι παραλλαγές μαγειρικής με βάση την τσουκνίδαν ......δίδω ρέστα για ο,τιδήποτε είναι σε μορφή πίτας ...νιάμ νιάμ νιάμ
Αυτή δε η δοσομέτρησης "με το μάτι" μου θυμίζει τα πρώτα μου μαθήματα δίπλα στην μαμά που τις ζητούσα ακριβείς δοσολογίες και μου απαντούσε ...αυτά πάνε με το μάτι , την αίσθηση της γεύσης και της μυρωδιάς παιδάκι μου
Προτείνω και ένα άλλο καταπληκτικό αλεύρι για ζυμώματα πάσης μορφής . Αλεύρι Λήμνου Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Η Κάρι με τα της αδελφής θα έχουν πέσει με τα μούτρα πάνω στις κατσαρόλες για να εφαρμόσουν τις παραλλαγές
totispap έγραψε:Με βάζεις σε τριπάκι με το φαγάκι σου
Kariatida έγραψε:Ενώ είμαι πανδύσκολη με το φαγητό, έφαγα μία κατσαρόλα μολόχες με πατάτες μόνη μου.
υγ.Ξεχορταριάζουμε και λίγο τον κήπο της γιαγιάς....
<<Αναιρώ, όπως δεν αναίρεσε ποτέ κανείς, και είμαι εν τούτοις το αντίθετο ενός αρνητικού πνεύματος>>
FR.NIETZSCHE - ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Πώς κανείς γίνεται, εκείνο που είναι)
FR.NIETZSCHE - ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Πώς κανείς γίνεται, εκείνο που είναι)
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Εγγραφή: Σάβ 09 Ιαν 2010, 15:47
- Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: Νοrrköping, Σουηδία
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Kariatida έγραψε:Τα σημείωσα . Ευχαριστώ πάρα πολύ . Θα τα δείξω και στη σίστερ. Τι καλά
Περικαλώ, ευχαρίστησίς μου Αναμένω αποτελέσματα, φωτό και μεζεδάκι τώρα που θα κατέβω, ε;
KAL EL έγραψε:1. Μπρέ Kelaino είσαι σίγουρη ότι αυτός ο τσουκνιδόκηπος βρίσκεται στην Σουηδίαν ;
2.Αλεύρι Λήμνου
1. Ναι, γιατί; Δεν πιστεύω να νομίζεις ότι ζούμε σε ινγκλού καταμεσίς στην τούντρα;
2. Για πες λεπτομέρειες, σκληρό/μαλακό, ολικής/λευκό, τί το ιδιαίτερο έχει.
Πάντως πριν από πολλά χρόνια, μέσα δεκαετίας ενενήντα, έψηνα ψωμί με προζύμι για ένα μαγαζί με οικολογικά στη Θεσσαλονίκη. Το αλεύρι το παίρναμε από μια τύπσσα και ήταν το νοστιμότερο αλεύρι έβερ. Όλοι ρωτούσαν τί βάζεις ρε Γιωργία στο ψωμί, αλλά δεν έβαζα τίποτα, αλεύρι και νερό μόνο. Πεντανόστιμο λέμε.
Just close your eyes and smell the seagulls
- KAL EL
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1368
- Εγγραφή: Πέμ 02 Σεπ 2010, 21:43
- Irc ψευδώνυμο: KAL EL
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
KELAINO έγραψε:KAL EL έγραψε:1. Μπρέ Kelaino είσαι σίγουρη ότι αυτός ο τσουκνιδόκηπος βρίσκεται στην Σουηδίαν ;
2.Αλεύρι Λήμνου
1. Ναι, γιατί; Δεν πιστεύω να νομίζεις ότι ζούμε σε ινγκλού καταμεσίς στην τούντρα;
κάπως έτσι σας φαντάζομαι από τον ζεστό νότο που κατοικώ..
2. Για πες λεπτομέρειες, σκληρό/μαλακό, ολικής/λευκό, τί το ιδιαίτερο έχει.
Είναι πολύ εύκολο στο ζύμωμα , στο ψήσιμο και πάρα πολύ νόστιμο. Είναι κίτρινου χρώματος , σιταρένιο. Θα μου άρεσε να βγάζουν ολικής αλέσεως ή από ζιά , αλλά τί να γίνει; Μεταξύ όσων έχω δοκιμάσει με βάση το σιτάρι , είναι το καλύτερο. Γιά ψωμί δεν το έχω δοκιμάσει αλλά γιά ζύμες είναι εξαιρετικό
http://www.eliasmamalakis.gr/agapimena_ ... mena_id=40
Πάντως το ανακάλυψα μόνη μου , όχι μέσω του Μαμαλάκη ...
<<Αναιρώ, όπως δεν αναίρεσε ποτέ κανείς, και είμαι εν τούτοις το αντίθετο ενός αρνητικού πνεύματος>>
FR.NIETZSCHE - ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Πώς κανείς γίνεται, εκείνο που είναι)
FR.NIETZSCHE - ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Πώς κανείς γίνεται, εκείνο που είναι)
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Re: Κιντέας (Ποντιακή Συνταγή)
Την άνοιξη πάλι. Τώρα δεν είναι τόσο μαλακές και θα είναι σαν να μασάμε τσίχλα :ΡKAL EL έγραψε:Η Κάρι με τα της αδελφής θα έχουν πέσει με τα μούτρα πάνω στις κατσαρόλες για να εφαρμόσουν τις παραλλαγές
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση