Θα επαναλάβω-υπενθυμίσω (για τελευταία φορά) στον
Εξόριστο και τη Δοκτορέσσα, (παρακαλώντας τους να με προσέξουν αυτή τη φορά) πως αν δεν πάνε στο τόπικ "Προτεινόμενα 2010" να καταθέσουν πρόταση όπως κάνουμε όλοι, η πρότασή τους δεν θα ισχύσει. Δεν είναι δυνατόν να κάνω ΚΑΙ αυτή τη δουλειά εγώ.
Η διαδικασία είναι απλή. Αρέσει ένα ποστ; Πάτε εκεί, δίνετε το λινκ του ποστ, και το προτείνετε. Μετά επιστρέφετε στο τόπικ του ποστ, και ενημερώνετε ότι το προτείνατε. Πόσος κόπος -ή/και πόσο δύσκολο είναι τελικά;
Πάμε παρακάτω.
Ξαναβλέπω την ιστορια να επαναλαμβάνεται...
Η Μαρια καταλαβαίνω πως έχει επηρεαστεί πολύ από αυτό. Και την νιώθω. Οι επισημάνσεις της είναι δόκιμες, σωστές κατά κανόνα, αλλά σε κάποια σημεία υπερβολικές, με αποτέλεσμα να προκαλεί μη καπνιστές, που σίγουρα δεν είχε πρόθεση να κάνει.
Παραδόξως είμαι πιο ψύχραιμη αυτή τη φορά, σε ένα θέμα που κυριολεκτικά με λαμπαδιάζει από οργή, αλλά αποφάσισα να αφήσω την οργή πίσω και να το αναλύσω λογικά. Το έκανα ήδη σε σκόρπια ποστς, και επειδή νιώθω πως η συλλογιστική μου καλύπτει και αρκετούς και αρκετά, φρονώ ότι τα κυριότερα πρέπει να μπουν όλα μαζί σε ένα ποστ, οπότε αντέξτε με που θα επαναλάβω κάποιες αιτιάσεις/επιχειρήματά μου.
Νένα
δεν είσαι "αντιπαθητική" με τίποτα και για τίποτα. Έχεις την άποψή σου και τα δικαιώματά σου όπως τα'χουν όλοι, ή ΘΑ'ΠΡΕΠΕ να'χουν όλοι τα τελευταία. Το θέμα είναι ουσιαστικό και όχι αντιδραστικό.
Πρόσεξέ με λίγο και πες μου που διαφωνείς με τα παρακάτω σημεία όπως θα τα παραθέσω. Είχα πει:
1/ Η επιβολή και η απαγόρευση, είναι πράγματα που μπορώ να κατανοήσω, να τηρήσω και να σεβαστώ (νόμους κανόνες κλπ) ,
όταν έχουν να κάνουν με την έννομη τάξη και με την προστασία του πληθυσμού-του συνόλου.
Η επιβολη και η απαγόρευση όμως
που στοχεύει στην αυτοδιάθεσή μου, είναι σαφές πρόδηλο φασισμού.
---
μα θα μου πεις κι εσύ έχεις το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και δε θες να ενοχλείσαι απ'τον καπνό μου. ΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟ. Μπορούσε να απαιτήσει η πολιτεία από τους ιδιοκτήτες καφετεριών/μπαρ/εστιατορίων κλπ, να χωρίσουν μέρος του χώρου τους σε μη καπνιστών, αλλά και στο καπνιστών (γιατί μπορεί να θέλουν να πάνε μη καπνιστές σ'αυτόν) να τοποθετήσουν άπαντες ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ εξαεριστικά. Ετσι θα λυνόταν το πρόβλημα (που ΞΑΦΝΟΥ ανέκυψε) για όλους. Ναι ή όχι;
ΑΥΤΟ θα έπρεπε να επιβάλλει ο "εξουσιάζων"
που πραγματικά νοιάζεται για την υγεία του πληθυσμού, και όχι να επιβάλλει την
φασιστική απαγόρευση του "ΔΕΝ καπνίζετε" που καταπιέζει το 70% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ του πληθυσμού.
Μπορουμε να συμφωνήσουμε συνολικά (καπνιστές και μη) ότι η επιβολη αυτή ΔΕΝ γίνεται για το καλό μας; Νομίζω πως ομόφωνα θα πούμε ναι σ'αυτό.
Αφού λοιπόν δεν το κάνει για το καλό μας, γιατί το κάνει και με τόση ζέση μάλιστα;
Θα παραθέσω μερικούς λόγους που σκέφτηκα εγώ, και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που δεν σκέφτηκα:
1/ για να δει αν και κατά πόσο θα δεχτεί την επιβολή (την ΟΠΟΙΑ επιβολή) ΜΕΓΑ μέρος του πληθυσμού.
2/ για να βάλει καπνιστές-μη καπνιστές σε συγκρουσιακό mode.
(τα παραπάνω είναι εμφανή, δε νομίζω να διαφωνήσουμε σ'αυτά)
3/ για να δώσει μια χαριστική βολή πτώσης στην ήδη πεσμένη ψυχολογία του κόσμου
(και γιατί ΞΑΦΝΟΥ έχουν τόση πρεμουρα να μειωθεί το τσιγάρο αφού ΔΕΝ τους απασχολεί το "καλό μας";)
4/ για να αποτρέψει ΤΥΧΟΝ (λέω τυχόν) ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η νικοτίνη (
που δε γνωρίζουμε γιατί δε μας ανακοινώθηκε απ'την επιστημονική κοινότητα) απέναντι σε χημικά "καταστολής" ή/και "ζομπιποίησης" (που δεχόμαστε όλοι από αέρος και νερού ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ;
Τέλος...(το είπα ήδη:)
5/Δεν βλέπουμε ότι ΞΑΦΝΟΥ και ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ προέκυψε όλο αυτό;
Πού ήταν αυτοί οι "Νοιάζομαι για σένα" τόσες ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ για να μην πω ΑΙΩΝΕΣ που ο κόσμος κάπνιζε άνετα σε χώρους αναψυχής; Και δεν σας ψιλιάζει τελικά αυτό το ΞΑΦΝΟΥ;
Θαρρώ πως θα συμφωνήσουμε λοιπόν ότι είναι αρκετοί οι λόγοι (και κάμποσοι που δεν έχουμε σκεφτεί ) που τους οδηγούν σ'αυτή την απαγόρευση.
Και τώρα στο κρίσιμο ερώτημα:
Συναινείς με την
απαγόρευση;
Ξανασκέψου το πριν απαντήσεις, αφού συνυπολογίσεις τα παρακάτω:
1/ Γιατί δεν έκαναν μια αντικαπνιστική εκστρατεία με σποτάκια (είναι μανούλες στον έλεγχο του νου) που θα "έπειθε" πολλούς, και προτίμησαν την ΕΠΙΒΟΛΗ (που δεν πείθει κανέναν αλλά εξοργίζει και κανει πολλούς αντιδραστικούς;) ;
2/Αν "περάσει" έτσι αυτό, και αντιληφθούν πως α/ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ στο να περάσει, β/ ότι ΥΠΑΚΟΥΝ-ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ οι πολίτες σε ό,τι τους επιβάλλεται....
σκέψου πως γρήγορα θα ασκήσουν μια άλλη ΕΠΙΒΟΛΗ/ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ που θα ενοχλεί τρομερά εσένα (άλλη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εννοώ, στην οποία θα "ανήκεις" κι εσύ) και θα σε βγάζει έξω απ'τα ρούχα σου! Η απαγόρευση κατοικιδίων ας πούμε. (το'χουν σκοπό κι αυτό αργότερα...) Παράλογη επιβολή; Αχα! Μπορεί να σου προβάλλουν ένα σωρό επιχειρήματα που να το υποστηρίζουν ως "σωστό". Τότε τι θα πεις σ'εμάς τους καπνιστές (την μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που καταπιέζεται τώρα); "Στηρίξτε την αντίδρασή μου σ'αυτόν τον φασισμό;" Ορισμένοι (κι εγώ που έχω ζώο ) μπορεί να το κάνουν, αλλά δεν θα αδικήσω κι αυτούς που αδιαφορούν για τα ζώα (οικόσιτα στα χωριά) ή δε θέλουν ζώα μέσα στο σπίτι τους στην πόλη - αν έρθουν και σου πουν για την όποια απαγόρευση που θα "πλήττει" εσένα, "Όταν εγώ ούρλιαζα για το τσιγάρο, εσύ τους καθαγίαζες που ασκούσαν αυτή την επιβολή. Μάζεψε τα κουβαδάκια σου τώρα και τράβα σ'άλλη παραλία".
Συνεπώς:
1/
Επειδή αυτές οι απαγορεύσεις (επεμβάσεις στην αυτοδιάθεση του καθένα) είναι αδιαμφισβήτητα ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, πιστεύω πως ο πληθυσμός θα πρέπει ΕΝΩΜΕΝΟΣ να στέκεται ΕΝΑΝΤΙΑ σ'αυτές, ΑΣΧΕΤΩΣ με το πώς αντιμετωπίζουν την κάθε απαγόρευση σε επίπεδο προσωπικής προτίμησης.
2/ Δεν μπορώ να το υπερτονίσω αρκετά, αλλά θα το επιχειρήσω για τελευταία φορά και όποιος το νιώσει, το'νιωσε:
Το κράτος πρόνοιας είναι μια αυταπάτη που παίζει στα μυαλά μας, γιατί κρίνουμε εξ ιδίων τους αλλοτριους! Πιστεύουμε δηλαδή, οτι τους διακατέχουν τα ίδια συναισθήματα που έχουμε εμείς, πως έχουν τις ιδιες προθέσεις, τον ίδιο ηθικό κώδικα και το ίδιο σύστημα αξιών. ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΙΩΡΑ!
Αυτά. Αρκετά επανέλαβα εαυτόν μονότονα.
Συγχωρήστε μου το σεντόνι, αλλά ΑΥΤΑ φρονώ πως είναι σημαντικά σε ό,τι αφορά την απαγόρευση και όχι οι προσωπικές μας επιλογές, ή το βλαπτικό ή όχι του τσιγάρου.