alkinoos έγραψε:firefightergr έγραψε:
Αθληση χωρίς συμπληρώματα δε γίνεται,παράδειγμα η πεσμένη φεριτίνη μου εξ'αιτίας της άθλησης.
Οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν ποσότητες ορισμένων βιταμινών,ιχνοστοιχείων και πρωτείνης,υδατανθράκων μεγαλύτερες από αυτές που προτείνονται σε όσους δεν έχουν την ίδια σωματική καταπόνηση.
Δεν αναφέρομαι σε άθληση σε επαγγελματικό επίπεδο,αλλά σε τρέξιμο,ποδήλατο,κολύμβηση,κολύμπι ή ακόμα και σε γυμναστήριο.Για τις όποιες ελλείψεις το σώμα στέλνει μηνύματα , λείπει αυτό, λείπει το άλλο,δώσε το και πάντα από υγιεινές τροφές και όχι από συμπληρώματα ...για το καλό σου
Εγώ έκανα 7 χρόνια στίβο και ποδόσφαιρο και σε όποιο μήνυμα/έλλειψη του οργανισμού μου το έδινα με φυσική υγιεινή τροφή και ποτέ με συμπληρώματα.
Η φεριτίνη δε πρόκειται να ανεβεί αν δε πάρω το σίδηρο που μου σύστησε ο γιατρός,δεν είμαι κρεατοφάγος οπότε είναι μονόδρομος.
Η πρόσληψη σιδήρου από φυτικές πηγές δεν είναι επαρκής σε σχέση με τον αιμικό σίδηρο.
Παραθέτω κομμάτια από συζήτηση που γίνεται στο φόρουμ των συντρεχτών.
"Το αν θα πάρει κάποιος σίδηρο,πότε θα το πάρει,πόσο και πως είναι ένα κομμάτι της αθλητιατρικής πολύ μεγάλο και υπό συνεχή έρευνα.
Υπάρχουν 2 κύριες τάσεις στη διεθνή βιβλιογραφία.
Η μία είναι να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια πριν χορηγήσουμε σίδηρο,δηλαδή ξεκούραση και βελτίωση της διατροφής.
Η άλλη να δίνουμε σίδηρο σε δισκία όταν η φερριτίνη κατεβαίνει αρκετά χαμηλά(και εδώ τα όρια ποικίλλουν).
Όπως και να χει το να πάρει κάποιος σίδηρο δεν έχει καμία σχέση με συμπληρώματα,αναβολικά και τέτοια.
Είναι σίδηρος απλός ή σε συνδυασμό με φυλλικό οξύ σε δισκία.
Γιατί να προσπαθούμε να επιβάλουμε τα πιστεύω μας σε ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουμε?
Στο τέλος ο καθένας μας θα κάνει αυτό που θέλει και θεωρεί σωστό."
"Με μαθηματική ακρίβεια όλοι όσοι κάνουν πολλά χιλιόμετρα κάποια στιγμή θα πάρουν extra σίδηρο.
Θα πάρεις για 4 μήνες,μέχρι και το μαραθώνιο."
"Παιδιά η συμπληρωματική ποσότητα μιας ουσίας που μας λείπει δεν είναι τόσο τρομακτικό πράγμα. Καλό θα κάνει, κακό δεν μπορεί να κάνει. Ναι στην λογική των συμπληρωμάτων όποτε χρειάζεται, οχι όμως και στην δαιμονοποιηση. Οταν ένας άνθρωπος δεν τρέφεται σωστά σίγουρα πρέπει να φτιάξει το διαιτολογιό του, όμως μερικές φορές είναι σκόπιμο να δράσει ελαφρώς πιο "επιθετικά" και με την χρήση κάποιου συμπληρώματος για όσο χρειαστεί. Στην προκειμένη περίπτωση για έναν βαριά αθλούμενο που παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου παίζουν δύο επιλογές:
α) διακοπή έντονης δραστηριότητας , διακοπή της προπονησής του δηλαδή εν οψη ΚΜΑ και διαμόρφωση διαιτολογίου
β) προσαρμογή της έντονης προπονησης ή και ελάχιστη μείωση του όγκου εν οψη ΚΜΑ , διαμόρφωση διαιτολογίου και ληψη συμπληρώματος σιδήρου μέχρι τον αγώνα.
Οπως καταλαβαίνετε η καλύτερη επιλογή για έναν ταγμένο αθλούμενο είναι η β ~ και αυτο γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να ισορροπήσει έγκαιρα στην περίπτωση α. Θα χαθούν συμαντικές προπονήσεις, θα πέσει η απόδοση και το σενάριο εγκατάληψης του στόχου γίνεται πιο πιθανό."
"Στη βίβλο του Μπαζαίου περί Βιταμινών και Μετάλλων αναφέρει πως όλος ο σίδηρος του σώματος μπορεί να χαθεί μετά από μια έντονη εφίδρωση. Το απογευμα μπορώ να σου μεταφέρω ακριβώς τα γραπτά του. Ο Μπαζαίος ήταν δημοσιογράφος. Για να γράψει ένα βιβλίο ερευνούσε ξένη βιβλιογραφία.
Κάτι τέτοιο που περιγράφει έπαθα λογικά την Πρωταπριλιά μετά από έντονη αφυδάτωση καθώς ήμουνα εντελώς άδειος για ένα δίμηνο+. Πέραν τούτου έχω καταλάβει ότι η ιστορία του ντάπα ντούπα θέλει επιπλεόν σίδηρο. Θα φροντίσω να παίρνω μια μικρή δόση επιπλέον της διατροφής μου καθημερινά κι ας μη ξεχνάμε ότι οι σύγχρονες τροφές και τα πετρώματα, από όπου θα έπρεπε να προέρχεται, είναι σχετικά στείρες από σίδηρο. "
http://forum.runningnews.gr/topic.asp?T ... hichpage=1