http://www.express.gr/news/agores2/8127 ... 81278.php3Πτώση ρεκόρ για τoν Dow Jones μετά την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον
Πηγή: Express.gr 30/09/08-00:01
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (σε μονάδες) όλων των εποχών* κατέγραψε ο δείκτης Dow Jones στη σημερινή συνεδρίαση του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, μετά την καταψήφιση του σχεδίου νόμου για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, που θα επέτρεπε στο Υπουργείο Οικονομικών να δαπανήσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοραστούν από το αμερικανικό δημόσιο ομόλογα που σχετίζονται με ενυπόθηκα δάνεια και αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ώστε να δοθεί μια νέα εκκίνηση στις χρηματαγορές.
Ο γενικός δείκτης Dow Jones απώλεσε 778,75 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,98% και έκλεισε στις 10.365,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq με απώλειες 199,61 μονάδων σημείωσε πτώση 9,14% για να κλείσει στις 1.983,73 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 1.106,58 μονάδες με μεγάλη πτώση 8,80%.
Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την οικονομία
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του» για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι και την ηγεσία του Κογκρέσου για τη συνέχεια του εγχειρήματος», τόνισε η εκπρόσωπος Μισέλ Ντέιβις. «Στο μεταξύ, είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσον που διαθέτουμε, όπως ακριβώς επράξαμε και κατά τους τελευταίους μήνες, για να κρηπιδώσουμε τις οικονομικές αγορές και την οικονομία μας», προστίθεται στο ανακοινωθέν της.
Η πρόεδρος της Βουλής
Η απόρριψη του σχεδίου για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα από την Βουλή των Αντιπροσώπων «δεν θα πρέπει να παραμείνει στάσιμη» κι «εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε» να εργαζόμεθα για τη λύση, τόνισε σήμερα η δημοκρατική πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόζι.
«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν θα πρέπει να παραμείνει στάσιμο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε η Πελόζι στους δημοσιογράφους, μετά την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με 700 δις δολάρια. Τη στιγμή που η Γουόλ Στριτ πάθαινε καθίζηση μετά την αρνητική ψήφο της Βουλής, η Πελόζι διαβεβαίωνε πως το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της αγοράς. «Η δουλειά μας δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου να το πετύχουμε», τόνισε.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται ωστόσο να συνεδριάσει για την ψήφιση του νομοσχεδίου πριν την Πέμπτη. «Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει πριν την Πέμπτη, το νωρίτερο», τόνισε κοινοβουλευτική πηγή. Το Κογκρέσο θα παραμείνει κλειστό αύριο και την Τετάρτη, λόγω του Ρος Χασάνα, του εβραϊκού νέου έτους.
* Η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του Dow Jones σημειώθηκε στις 12/12/1914 με απώλειες -24,39% και η 2η μεγαλύτερη στις 19/10/1987 με πτώση 22,61%.
Πηγή:kathimerini.grΜε μεγάλη πτώση 6,17% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
--------------------------------------------------------------------------------
Βυθίστηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου οι περισσότεροι δείκτες υποχώρησαν πάνω από 7%.
«Κατρακύλησαν» πάλι οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή την κάθετη πτώση των δεικτών στις διεθνείς αγορές. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το πτωτικό κλίμα θα συνεχιστεί με τις τράπεζες και τις εξαγωγικές εταιρείες να επηρεάζονται περισσότερο από τις διεθνείς εξελίξεις.
Ο γενικός δείκτης τιμών, έκλεισε στις 4.304,25 μονάδες σημειώνοντας ραγδαία πτώση κατά 6,17%, η οποία άγγιξε και το 6,38%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 63,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Η πολύ μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας συμπαρασύρει και το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ και οι εκτιμήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις της σημαντικής επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών στις ΗΠΑ και Ευρωζώνη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κλίμα.
Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Πρώτων υλών κατά 11,79%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 9,76%, των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 9,70%, της Τεχνολογίας σε ποσοστό 8,28%,των Χημικών κατά 8,11%,των Μέσων Ενημέρωσης κατά 7,08% και των Τραπεζών κατά 6,33%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 6,00%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80,έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 5,50%.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, μόνο 10 ενισχύθηκαν, 276 υποχώρησαν και 10 παρέμειναν αμετάβλητες. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών: INFORMER +9,22%, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ(Π) +9,00% και ΠΕΡΣΕΥΣ +8,57%.
Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι μετοχές των εταιριών: RILKEN -19,64%, ΚΡΕΚΑ -19,62% και RAINBOW -18,92%.
"Μαύρη Δευτέρα" για τα διεθνή χρηματιστήρια
"Μαύρη Δευτέρα" χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έδειξαν σημάδια πανικού επηρεαζόμενοι από τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί μια ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας των συνεπειών του "οικονομικού κυκλώνα" που προκλήθηκε από την κρίση του πιστοληπτικού τομέα μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ.
Ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης υποχώρησε σήμερα κατά 6,79% , ο CAC στο Παρίσι παρουσίασε πτώση περίπου 4,74% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 "έκλεισε" μειωμένος κατά 5,8%, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 15% από την αρχή του έτους. Ο Christoph Lidner -χρηματιστής της Baadner Bank στη Φρανκφούρτη- δήλωνε νωρίτερα ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται από υπερβολή, όμως, όπως είπε, "έτσι έχουν τα πράγματα. Πρόκειται για Μαύρη Δευτέρα".
Το ίδιο κλίμα επικρατούσε και στο Λονδίνο, με το χρηματιστή της Sequrequity, Jaweid Asfar, να δηλώνει πως "είναι πολύ βασανιστικό για τα νεύρα μας". Ο δείκτης FTSE 100 "έκλεισε" μειωμένος κατά 323,5 μονάδες (πτώση 5,5%), παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα σε μια ημέρα από την 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Χρηματιστής στη Φρανκφούρτη δήλωνε ότι "εδώ κυριαρχεί ο καθαρός πανικός", ενώ ένας άλλος μιλούσε για "μαζικό ξεπούλημα". Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσιάζει υποχώρηση περίπου 10% από την αρχή του έτους, καθώς ο δείκτης DAX έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών.
Εξάλλου, σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν και τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τόσο αυτό του Χόνγκ Κόνγκ όσο και αυτό της Σαγκάης παρουσίασαν πτώση κατά 5,49% και 5% αντίστοιχα, ενώ στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο ο δείκτης Nikkei "έκλεισε" με απώλειες 3,86%.
Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης παρουσίασε υποχώρηση 7,28%%, όπως και αυτός στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ ο δείκτης IBEX του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης υποχώρησε κοντά στο 7%. Πτώση παρουσίαζαν και οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας να υποχωρεί το μεσημέρι κατά 4,12%, αυτό της Πράγας 3,72%, ενώ, αργότερα το απόγευμα, το χρηματιστήριο της Μόσχας παρουσίαζε απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
Το διευθυντικό στέλεχος της KBL France, Jean-Noel Vieille, δήλωσε ξαφνιασμένος από τη ραγδαία πτώση που σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών. Όπως δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", "μια τέτοια πτώση των δεικτών υποδηλώνει ένα συνολικό σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, που βασίζεται σε ένα σενάριο οικονομικής κατάρρευσης, με επιπτώσεις για την Κίνα, την Ινδία και τελικώς για την Ευρώπη". Πάντως, όπως τόνισε, τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή τη ραγδαία βουτιά "ακόμα και αν οι αγορές είναι ευμετάβλητες", σημειώνοντας ότι αναμένει τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν στο άμεσο μέλλον.
"Σοβαρή η κατάσταση" εκτιμά ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (FΜΙ) Ντομινίκ Στρός-Καν δήλωσε σήμερα ότι η κρίση που έχει προκληθεί από τη μείωση της αμερικανικής ανάπτυξης είναι "σοβαρή" και ενδέχεται να επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο κ. Στρος-Καν ανέφερε επίσης ότι τα χρηματιστήρια "φαίνεται πως δεν εκτίμησαν το πακέτο οικονομικών μέτρων που προτάθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους" για να αντιμετωπιστεί η μείωση της ανάπτυξης.
"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.Όλες οι χώρες του κόσμου υποφέρουν από τη μείωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, τελικώς όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες", δήλωσε ο κ. Στρος-Καν μιλώντας στον Τύπο στο πλαίσιο συνομιλιών που είχε με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
"Ευτυχώς, οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να έχουν μια ανάπτυξη αρκετά υψηλή και θα συνεχίσουν να ωθούν και την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μην έχει κάποιο αντίκτυπο ακόμα και σε αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες και η ανάπτυξη τελικώς να είναι λιγότερο ισχυρή από την προβλεπόμενη", τόνισε ο κ. Στρος-Καν.
Σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, για να ξεπεραστεί η κρίση, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απάντησε ότι "όπως φαίνεται τα χρηματιστήρια δεν εκτίμησαν το πακέτο ανάπτυξης που προτάθηκε από τον πρόεδρο Μπους".
Ο κ. Στρος Κάν αφού ανέφερε ότι οι ιδέες του γάλλου προέδρου για την αντιμετώπιση της κρίσης "περίπου συμπίπτουν με τις δικές του", επισήμανε:
"Πιστεύω ότι βλέπει καλά τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομίας, βλέπει καλά και την αναγκαιότητα να ασχοληθεί με αυτές, όποιες και αν είναι οι δυσκολίες. Και όταν λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε πράγματα αλλά, από την άλλη, εάν δεν κάνουμε τίποτε, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος, νομίζω ότι έχει δίκιο", σημείωσε ο Στρός Καν.
---------------------------------
Πτώση ανελέητη, πρωτοφανείς και άνευ προηγουμένου (απ' όσο θυμάμαι στα χρόνια που ζω) κρατικοποιήσεις τραπεζών.
Ουσιαστικά, είτε δεν έχουμε συνειδητοποιήσει σε όλη του την έκταση το "βούλιαγμα" και το ζοφερό της κατάστασης στο χρηματηστηριακο-οικονομικό σύστημα στον πλανήτη, ή δε θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε και "γαντζωνόμαστε" στο γεγονός ότι ακόμα δεν είχε τον ανάλογο αντίκτυπο στην χειροπιαστή καθημερινότητά μας και προτιμούμε να μην εστιάζουμε εντατικά στο πρόβλημα, πράγμα φυσικά που μας ενθαρρύνουν να κάνουμε και τα ΜΜΕ, που μας το πασάρουν σχεδόν σαν "ειδησούλα", προφανώς για να μην ενσκύψει τρελός πανικός και στα δικά μας τα λιμέρια. Βέβαια και η αντίδραση του αθηναϊκού χρηματιστηρίου δείχνει ότι οι έχοντες κι οι κατέχοντες μάλλον δεν το περνάνε τόσο "στο ντούκου", όσο το περνάνε οι υπόλοιποι...
Κι εμείς εδώ ακόμα, προτιμήσαμε να μην το "αγγίξουμε" το θέμα μέχρι στιγμής.
Ε, εγώ σας το χώνω κατάμουτρα.
Μάλλον δεν τους βγαίνει των νεοταξιτών.
Έχω την αίσθηση ότι δεν είμαι η μόνη που το βλέπει και δεν νομίζω ότι θα με πει κανείς παράλογη, υπερβολική, ή σε τριπάκια συνωμοσιολογίας αν πω ότι το σύστημα καταρρέει... Το θέμα είναι τι γίνεται από 'δω και πέρα.