Οι μπριζόλες χειροτερεύουν την κλιματική αλλαγή
Δημοσιεύτηκε: Τετ 10 Σεπ 2008, 14:24
Βίντεο από το ΣΚΑΪ για το θέμα:
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=93068
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ
Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απελευθερώνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το να οδηγεί κανείς τρεις ώρες έχοντας αφήσει όλα τα φώτα στο σπίτι αναμμένα, προκύπτει από υπολογισμούς στην Ιαπωνία.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ Ακιφούμι Ογκίνο, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Εκτρεφόμενων Ζώων και Λιβαδιών, υπολόγισε το περιβαλλοντικό κόστος της εκτροφής, της σφαγής και της διανομής του κρέατος.
Τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν από το πεπτικό τους σύστημα μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού ισοδυναμεί έτσι 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
Σε αυτό το περιβαλλοντικό τίμημα πρέπει όμως να προστεθεί και η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και τη διανομή των ζωοτροφών. Η ενέργεια που απαιτείται ισοδυναμεί με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένας λαμπτήρας των 100 Watt αν μείνει αναμένος για περίπου 20 ημέρες.
Μελέτη που είχαν δημοσιεύεσει το 2003 Σουηδοί ερευνητές έδειχνε ότι η παραγωγή οργανικού βοδινού απελευθερώνει 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και απαιτεί 85% λιγότερη ενέργεια, καθώς τα ζώα βοσκούν αντί να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές.
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης παρουσιάζονται το Σάββατο στο βρετανικό περιοδικό New Scientist και δημοσιεύονται αναλυτικά στο Animal Science Journal.
Newsroom ΔΟΛ
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
Το θέμα του μεθανίου αναφέρεται συχνά πλέον, μετά τη περίφημη έκθεση του FAO του Δεκεμβρίου '06 (διαβάστε τη εδώ http://xortofagia.blogspot.com/2006/12/ ... st_18.html), αλλά δυστυχώς αντί της ορθολογικής, αειφόρου και ηθικής λύσης της χορτοφαγίας, εστιάζουν στην αλλαγή της διατροφής των αγελάδων ή στην 'εξέλιξη' κάποιων ειδικών τροφών.
Όπως διαβάζω εδώ http://www.usatoday.com/weather/climate ... ches_N.htm οι αγελάδες εκπέμπουν 100 -200 λίτρα μεθανίου την ημέρα με το ρέψιμο και όχι όπως νομίζουμε, μας λέει ο Michael Abberton, επιστήμονας του ινστιτούτου περιβαλλοντικής έρευνας στην Αγγλία.
Η δε κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 37% των εκπομπών μεθανίου στην Αγγλία, που ως γνωστό είναι 23 φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, και του 67% του νιτρώδους οξειδίου(πρωτοξείδιο του αζώτου), το οποίο έχει 296 φορές τη δυνατότητα για παγκόσμια θέρμανση (GWP) απ’ότι το CO2.
~*~*~*~*~*~*~*~*~
ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν ελαττώσουμε την κατανάλωση κρέατος θα μπορέσει να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση της γης. Μειώνοντας τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων μειώνονται και οι εκπομπές μεθανίου που συμβάλλουν στην αύξηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Σε ένα αφιέρωμα του περιοδικού Lancet για την ενέργεια και την υγεία οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε λιγότερες μπριζόλες και hamburgers. Αν μειώναμε την παγκόσμια κατανάλωση κρέατος κατά 10% θα ελαττώναμε τα αέρια που εκπέμπονται από τις αγελάδες, τις κατσίκες και τα πρόβατα, και που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ότι αφορά την ενημέρωση του κόσμου, υποστηρίζει ο Geri Brewster, διατροφολόγος του Northern Westchester Hospital της Νέας Υόρκης. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν ότι τρώγοντας κρέας απειλούν το περιβάλλον σίγουρα θα το ξανασκεφτόντουσαν πριν παραγγείλουν ένα burger.
Άλλοι τρόποι για την μείωση των ρύπων που εκπέμπονται από τα ζώα όπως η βελτίωση της διατροφής τους δεν συμβάλλουν αρκετά στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Τα αέρια που προέρχονται από την εκτροφή ζώων που προορίζονται για το πιάτο του καταναλωτή, αποτελούν το ένα τέταρτο των ρύπων παγκοσμίως. Αυτό δεν μας αφήνει παρά μόνο μια λύση, την ελάττωση της ζήτησης και της κατανάλωσης κρέατος, όπως αναφέρει ο καθηγητής Dr. John Powles ειδικός στον τομέα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται παγκοσμίως διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στις αναπτυγμένες χώρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 224 γραμμάρια την ημέρα. Ενώ στην Αφρική μόλις και μετά βίας 31 γραμμάρια την ημέρα.
Με την αυξανόμενη ζήτηση του κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι και η επερχόμενη αύξηση στα ζώα που εκτρέφονται θα προκαλέσει περισσότερες εκλύσεις αερίων όπως μεθάνιο και μονοξείδιο του αζώτου που με την σειρά τους θα ααυξήσουν την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Στην Κίνα για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν αυξήσει στο διπλάσιο την κατανάλωση κρέατος μέσα σε μια δεκαετία.
Ο Dr John Powles υποστηρίζει επίσης, ότι αν ο παγκόσμιος μέσος όρος κατανάλωσης κρέατος έπεφτε στα 90 γραμμάρια την ημέρα (κατ ‘άτομο) θα μπορούσε να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή που επιφέρει την αύξηση της θερμοκρασίας.
Καταναλώνοντας λιγότερο κόκκινο κρέας θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί και η υγεία πολλών ανθρώπων. Ο Dr. Powles και οι άλλοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος μειώνεται και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Μία έρευνα έδειξε ότι για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που ελαττώνεται, μειώνονται κατά ένα τρίτο οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σαν κοινωνία υπερκαταναλώνουμε πρωτεΐνη, αναφέρει ο Brewster. Αν τρώγαμε λιγότερο κρέας θα μπορούσε να σταματήσει επίσης και η επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει τις αναπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανόν να περάσουν δεκαετίες μέχρι οι άνθρωποι να αναθεωρήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις της διατροφής μας, επισημαίνει η Dr Maria Neira Διευθύντρια του τομέα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία που χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Αλλά σίγουρα τρώγοντας λιγότερο κρέας είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει η Dr Maria Neira.
Από το φόρουμ: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=93068
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ
Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απελευθερώνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το να οδηγεί κανείς τρεις ώρες έχοντας αφήσει όλα τα φώτα στο σπίτι αναμμένα, προκύπτει από υπολογισμούς στην Ιαπωνία.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ Ακιφούμι Ογκίνο, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Εκτρεφόμενων Ζώων και Λιβαδιών, υπολόγισε το περιβαλλοντικό κόστος της εκτροφής, της σφαγής και της διανομής του κρέατος.
Τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν από το πεπτικό τους σύστημα μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού ισοδυναμεί έτσι 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
Σε αυτό το περιβαλλοντικό τίμημα πρέπει όμως να προστεθεί και η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και τη διανομή των ζωοτροφών. Η ενέργεια που απαιτείται ισοδυναμεί με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένας λαμπτήρας των 100 Watt αν μείνει αναμένος για περίπου 20 ημέρες.
Μελέτη που είχαν δημοσιεύεσει το 2003 Σουηδοί ερευνητές έδειχνε ότι η παραγωγή οργανικού βοδινού απελευθερώνει 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και απαιτεί 85% λιγότερη ενέργεια, καθώς τα ζώα βοσκούν αντί να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές.
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης παρουσιάζονται το Σάββατο στο βρετανικό περιοδικό New Scientist και δημοσιεύονται αναλυτικά στο Animal Science Journal.
Newsroom ΔΟΛ
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
Το θέμα του μεθανίου αναφέρεται συχνά πλέον, μετά τη περίφημη έκθεση του FAO του Δεκεμβρίου '06 (διαβάστε τη εδώ http://xortofagia.blogspot.com/2006/12/ ... st_18.html), αλλά δυστυχώς αντί της ορθολογικής, αειφόρου και ηθικής λύσης της χορτοφαγίας, εστιάζουν στην αλλαγή της διατροφής των αγελάδων ή στην 'εξέλιξη' κάποιων ειδικών τροφών.
Όπως διαβάζω εδώ http://www.usatoday.com/weather/climate ... ches_N.htm οι αγελάδες εκπέμπουν 100 -200 λίτρα μεθανίου την ημέρα με το ρέψιμο και όχι όπως νομίζουμε, μας λέει ο Michael Abberton, επιστήμονας του ινστιτούτου περιβαλλοντικής έρευνας στην Αγγλία.
Η δε κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 37% των εκπομπών μεθανίου στην Αγγλία, που ως γνωστό είναι 23 φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, και του 67% του νιτρώδους οξειδίου(πρωτοξείδιο του αζώτου), το οποίο έχει 296 φορές τη δυνατότητα για παγκόσμια θέρμανση (GWP) απ’ότι το CO2.
~*~*~*~*~*~*~*~*~
ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν ελαττώσουμε την κατανάλωση κρέατος θα μπορέσει να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση της γης. Μειώνοντας τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων μειώνονται και οι εκπομπές μεθανίου που συμβάλλουν στην αύξηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Σε ένα αφιέρωμα του περιοδικού Lancet για την ενέργεια και την υγεία οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε λιγότερες μπριζόλες και hamburgers. Αν μειώναμε την παγκόσμια κατανάλωση κρέατος κατά 10% θα ελαττώναμε τα αέρια που εκπέμπονται από τις αγελάδες, τις κατσίκες και τα πρόβατα, και που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ότι αφορά την ενημέρωση του κόσμου, υποστηρίζει ο Geri Brewster, διατροφολόγος του Northern Westchester Hospital της Νέας Υόρκης. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν ότι τρώγοντας κρέας απειλούν το περιβάλλον σίγουρα θα το ξανασκεφτόντουσαν πριν παραγγείλουν ένα burger.
Άλλοι τρόποι για την μείωση των ρύπων που εκπέμπονται από τα ζώα όπως η βελτίωση της διατροφής τους δεν συμβάλλουν αρκετά στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Τα αέρια που προέρχονται από την εκτροφή ζώων που προορίζονται για το πιάτο του καταναλωτή, αποτελούν το ένα τέταρτο των ρύπων παγκοσμίως. Αυτό δεν μας αφήνει παρά μόνο μια λύση, την ελάττωση της ζήτησης και της κατανάλωσης κρέατος, όπως αναφέρει ο καθηγητής Dr. John Powles ειδικός στον τομέα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται παγκοσμίως διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στις αναπτυγμένες χώρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 224 γραμμάρια την ημέρα. Ενώ στην Αφρική μόλις και μετά βίας 31 γραμμάρια την ημέρα.
Με την αυξανόμενη ζήτηση του κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι και η επερχόμενη αύξηση στα ζώα που εκτρέφονται θα προκαλέσει περισσότερες εκλύσεις αερίων όπως μεθάνιο και μονοξείδιο του αζώτου που με την σειρά τους θα ααυξήσουν την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Στην Κίνα για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν αυξήσει στο διπλάσιο την κατανάλωση κρέατος μέσα σε μια δεκαετία.
Ο Dr John Powles υποστηρίζει επίσης, ότι αν ο παγκόσμιος μέσος όρος κατανάλωσης κρέατος έπεφτε στα 90 γραμμάρια την ημέρα (κατ ‘άτομο) θα μπορούσε να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή που επιφέρει την αύξηση της θερμοκρασίας.
Καταναλώνοντας λιγότερο κόκκινο κρέας θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί και η υγεία πολλών ανθρώπων. Ο Dr. Powles και οι άλλοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος μειώνεται και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Μία έρευνα έδειξε ότι για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που ελαττώνεται, μειώνονται κατά ένα τρίτο οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σαν κοινωνία υπερκαταναλώνουμε πρωτεΐνη, αναφέρει ο Brewster. Αν τρώγαμε λιγότερο κρέας θα μπορούσε να σταματήσει επίσης και η επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει τις αναπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανόν να περάσουν δεκαετίες μέχρι οι άνθρωποι να αναθεωρήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις της διατροφής μας, επισημαίνει η Dr Maria Neira Διευθύντρια του τομέα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία που χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Αλλά σίγουρα τρώγοντας λιγότερο κρέας είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει η Dr Maria Neira.
Από το φόρουμ: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/
