Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Διατροφή, βοτανολογία και ο,τιδήποτε άλλο
σχετικό με την υγεία μας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2755
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από Kariatida » Κυρ 05 Δεκ 2010, 10:54

Εικόνα
Ονομάζεται grits όταν είναι χονδροαλεσμένο. Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών.

Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. ( Bartimeus, 2009.)

Υπάρχει αλεύρι φαγοπύρου και τα περίφημα λαζάνια φαγόπυρου (soba noodles) από 100% φαγόπυρο. Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κρέπες, ψωμί και προϊόντα φούρνου. Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και την πρωτεϊνη αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα ζακχάρου σε αυτό και από αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου.

Υποκαθιστά καθημερινά τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά.

Το Kasha είναι φρυγανισμένο φαγόπυρο ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία.

Το αφρυγάνιστο ωμό φαγόπυρο ψήνεται συνήθως όπως το ρύζι και γι΄αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γέμιση λαχανικών. Αν θέλετε να φρυγανίσετε το ωμό φαγόπυρο μόνοι σας στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ένα ταψί και ψήστε το μέχρι να γίνει χρυσαφί στους 180º C/ gas mark 4. Η γεύση και η υφή του βελτιώνεται και τρώγεται πιο ευχάριστα από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό ( Griffin, 2005)

Το φαγόπυρο μαγειρεύεται σε αναλογία 1 φλυτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλυτζάνια νερού σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά ( δεν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας). Το Kasha σιγοβράζει για 10 λεπτά και πολλοί το συνδυάζουν με ψάρι, πουλερικά ή λαχανικά.

Η ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρyνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών (Balch, 1998, Joachim et al, 2008)

Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια (Varvoglis, 2008), Στα φυτά η ρουτίνη μεταφέρει μεταλλικά ιόντα από το χώμα στα επίγεια τμήματά τους.

Στον άνθρωπο η ρουτίνη παρεμποδίζει το ένζυμο ρεδουκτάση της αλδόζης στους οφθαλμούς και τους νευρώνες. Αν το ένζυμο συσσωρευόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες τότε θα έβλαπτε κυρίως τους διαβητικούς.

Αν λοιπόν έχετε προβλήματα στο κυκλοφορικό και υποφέρετε από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη να τρώτε φαγόπυρο για την θεραπευτική του δράση, εκτός αν είστε δυσανεκτικός/ή στην τροφή αυτή.

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και τρώγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Καλλιεργείται στα ψυχρά κλίματα διότι αντέχει στα φτωχά εδάφη όπου ωριμάζει σε 60 περίπου ημέρες. Περιέχει 80% άμυλο και 14% πρωτεϊνη. Τμήμα του φλοιού παραμένει στο αλεύρι του φαγόπυρου που έτσι παίρνει την καφετιά απόχρωση του. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πριν φρυγανιστεί το καλύπτουν με αυγό για να σκληρύνουν το περίβλημα του με πρωτεϊνη. Έτσι δεν χυλώνει πολύ όταν μαγειρεύεται. Παρ΄ότι δεν περιέχει γλουτένη τα λαζάνια soba ή οι κρέπες από φαγόπυρο διατηρούν την συνεκτικότητά τους διότι ένα μικρό μέρος του αμύλου του φαγόπυρου είναι δομημένο όπως το κόμμι ( Joachim et al. 2008) Το φαγόπυρο περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

Πηγή: http://www.aristonkitchen.gr/news/To-fa ... aurositaro
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
KELAINO
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1063
Εγγραφή: Σάβ 09 Ιαν 2010, 15:47
Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: Νοrrköping, Σουηδία

Re: Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από KELAINO » Κυρ 05 Δεκ 2010, 16:16

Όλα καλά, αυτό που δεν αναφέρει το άρθρο είναι ότι κατά το μαγείρεμα καλό είναι να το αφήνουμε πρώτα να πάρει μια βράση, μετά να χύνουμε το νερό, να το ξεπλένουμε με κρύο και μετά να το ξαναβάζουμε στη φωτιά με καινούργιο νερό και να το βράζουμε κανονικά.
Αυτό για να ξεφορτωθούμε κάτι ουσίες που περιέχονται στη φλούδα του αλλά δεν ξέρω πώς τις λένε στα ελληνικά.

Καλό είναι να κάνουμε το ίδιο και όταν βράζουμε κίνοα ή αμάρανθο (ΑΝ βράζουμε κίνοα ή αμάρανθο)
Just close your eyes and smell the seagulls
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2755
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από Kariatida » Κυρ 05 Δεκ 2010, 16:18

Αυτό δεν το ήξερα :).
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
butterfly
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: Τετ 13 Ιαν 2010, 22:59
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 4 φορές

Re: Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από butterfly » Δευ 28 Οκτ 2013, 08:57

Πολυ χαιρομαι που βρηκα τοσες χρησιμες πληροφοριες για το φαγοπυρο!

Θα γραψω και μερικες συνταγες, για οσους δεν ξερουν πως να το μαγειρεψουν και δεν γουσταρουν να το φανε νεροβραστο.

Ξεκινω με την απλουστερη ολων, μια "απομιμηση" του ρυζογαλου:
Ειτε το βραζουμε σε λιγο νερο- αναλογια 1 μερος φαγοπυρου σε 1 μερος νερου- ειτε το μουσκευουμε μερικες ωριτσες, οπως το πληγουρι. Βαζουμε σε μπολ οσο θελουμε και το καλυπτουμε με ζεστο ή κρυο γαλα. Ψιλοκοβουμε 1-2 ξερα δαμασκηνα ή οποιο αλλο ξερο φρουτο μας αρεσει και πασπαλιζουμε με μπολικη κανελα. Ειναι μουρλια!
Αν η εργασια δεν ειναι πια δικαιωμα,τοτε κι η πληρωμη των φορων δεν αποτελει πια καθηκον!
Άβαταρ μέλους
ICAROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1679
Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 19:06
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
Έλαβε Likes: 3 φορές

Re: Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από ICAROS » Δευ 28 Οκτ 2013, 14:54

και εδώ πώς φυτρώνει:
http://sproutpeople.org/bwgroats.html
~ Ακραίο Επικοινωνιακό Φαινόμενο ~
Παλιγγίνης Ελευθέριος - HecarΧος HellΕυθερεύς
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
✩∞ΙΑΟ∞✩
✩∞ΚΡΣ∞✩
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
http://www.facebook.com/lpaliginis
Άβαταρ μέλους
butterfly
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: Τετ 13 Ιαν 2010, 22:59
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 4 φορές

Re: Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από butterfly » Δευ 28 Οκτ 2013, 16:26

Φαγοπυρο με σπανακι.

Αφου πλυνουμε και στραγγισουμε οσο σπανακι θελουμε, το βαζουμε με λιγο ελαιολαδο, ανιθο και 2-3 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα στην κατσαρολα και το αφηνουμε να μαραθει για πεντε λεπτα περιπου, μεχρι να στεγνωσει σχεδον. Το σερβιρουμε και προσθετουμε στο πιατο οσο φαγοπυρο (βρασμενο) μας αρεσει. Πασπαλιζουμε με τυρι της αρεσκειας μας κι απολαμβανουμε.

Το φαγοπυρο ειναι απειρως νοστιμοτερο κρυο.
Αν η εργασια δεν ειναι πια δικαιωμα,τοτε κι η πληρωμη των φορων δεν αποτελει πια καθηκον!
Άβαταρ μέλους
ION 4ever
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 7582
Εγγραφή: Παρ 03 Δεκ 2010, 11:00
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 1 φορά

Re: Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από ION 4ever » Δευ 28 Οκτ 2013, 17:31

ICAROS έγραψε:και εδώ πώς φυτρώνει:
http://sproutpeople.org/bwgroats.html
Ικαρε μετά το φύτρωμα (3Χ12 ωρο)
το βράζουμε η τρώγεται και ωμό όπως τα άλλα φύτρα?
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in.
Άβαταρ μέλους
ICAROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1679
Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 19:06
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
Έλαβε Likes: 3 φορές

Re: Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο (buckwheat)

Δημοσίευση από ICAROS » Δευ 28 Οκτ 2013, 18:18

οι σπόροι είναι μαλακοί και τρώγονται και με την ολοκλήρωση των ωρών μουλιάσματος.
αν θέλεις φύτρα, μετά το μούλιασμα τους βρέχεις μια φορά τη μέρα και μια φορά τη νύχτα.

μετά αν δεν σου αρέσει η γεύση τους, δεν έχασες τίποτα. μπορείς να τους μαγειρέψεις.
και έτσι είναι πολύ μεγαλύτερη η θρεπτική αξία. συγκριτικά με αφύτρωτους σπόρους.
~ Ακραίο Επικοινωνιακό Φαινόμενο ~
Παλιγγίνης Ελευθέριος - HecarΧος HellΕυθερεύς
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
✩∞ΙΑΟ∞✩
✩∞ΚΡΣ∞✩
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
http://www.facebook.com/lpaliginis
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υγεία-Διατροφή”