By ANT1 Internet, www.ant1online.gr, Ανανεωμένο: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010
«Καυτή πατάτα» το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της μετανάστευσης αναδεικνύεται ως η μείζων πρόκληση του 2010 για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής κοινότητας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για λύση στο θέμα.
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο πρόεδρος της Συνδιάσκεψης Ηγεσίας για τα Πολιτικά Δικαιώματα Γουέιντ Χέντερσον, η μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι «ένα από εξέχοντα ζητήματα πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων της εποχής μας». «Το σύστημα της μετανάστευσης στις ΗΠΑ έχει διαρραγεί», είπε πρόσφατα ο Χέντερσον.
Το μείζον θέμα είναι η κατάσταση των περίπου 12 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ήδη ζουν στις ΗΠΑ, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα προτεραιότητα στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές και τους τελευταίους μήνες έχει ανανεώσει προσωπικά και μέσω κορυφαίων συνεργατών του τη δέσμευση του να προχωρήσει στα ζητήματα της μετανάστευσης, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα μπορούσε να εστιάσει στο θέμα πριν από τα μέσα του 2010 εξαιτίας των καθυστερήσεων που έφερε στην ατζέντα του η δύσκολη αντιπαράθεση για την αναμόρφωση της ιατρικής φροντίδας
Όμως υπάρχει το προηγούμενο των δύο αποτυχιών που είχε σημειώσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους, όταν προσπάθησε να ασχοληθεί με το θέμα.
Η εποχή είναι δύσκολη για τις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη ανάκαμψη από την χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και οι περισσότεροι Αμερικανοί εστιάζουν την προσοχή τους στα δικά τους οικονομικά προβλήματα και στην υψηλή ανεργία που κινείται γύρω στο 10%. Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης λένε ότι για αυτούς ακριβώς τους λόγους, τώρα είναι ο καλύτερος χρόνος να πιέσουν για αλλαγές. «Αν και υπάρχει πολύ καλή επιχειρηματολογία για το ότι αυτός είναι πολύ καλός χρόνος να διορθωθούν τα πράγματα, στον πραγματικό κόσμο, είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό εξαιτίας της πολύ μεγάλης πίεσης», λέει η Ντόρις Μάισνερ, πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης των ΗΠΑ, η οποία τώρα είναι η διευθύντρια του Προγράμματος Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ στο Ίδρυμα Πολιτικής για τη Μετανάστευση (ΜΡΙ) που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον.
Την άποψη συμμερίζεται και ο Φρανκ Σάρι, εκτελεστικός διευθυντής της φιλικής προς τους μετανάστες οργάνωσης America’s Voice, ο οποίος διευκρινίζει, όμως, ότι «η μεταρρύθμιση αναφέρεται πάνω από όλα στα 12 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νομικό καθεστώς». «Δεν κοιτάμε πώς θα βγάλουμε εκατοντάδες χιλιάδες βίζες για αυτούς που ίσως έλθουν εδώ στο μέλλον», προσθέτει ο Σάρι.
Πρόσφατα έγιναν κάποιες νομοθετικές κινήσεις που αφήνουν ελπίδες ότι το 2010 μπορεί να έλθει λύση. Ανάμεσα σε αυτές, το νομοσχέδιο που κατέθεσε στα μέσα Δεκεμβρίου ο Δημοκρατικός Λουίς Γκουτιέρεζ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η διακομματική πρωτοβουλία δύο γερουσιαστών, του Δημοκρατικού Τσαρλς Σούμερ και του Ρεπουμπλικανού Λίντσεϊ Γρέηαμ που αναμένεται να κατατεθεί στη Γερουσία πολύ σύντομα.
Η εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση έχει κλιμακωθεί, προκαλώντας το ενδιαφέρον διασημοτήτων, όπως η ηθοποιός Έβα Λονγκόρια, ενώ τέσσερις Λατινοαμερικανοί μετανάστες πηγαίνουν με τα πόδια από το Μαϊάμι στην Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθούν για τις απελάσεις παρανόμων μεταναστών, ελπίζοντας ότι θα φτάσουν στην πρωτεύουσα, την 1η Μαΐου.
«Ελπίζουμε ότι η συζήτηση στη Γερουσία θα αρχίσει το Μάρτιο. Προφανώς, αφού τελειώσει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην υγεία, η οποία πρέπει να είναι επιτυχής, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος και πολιτικό κεφάλαιο, να πιέσουμε για το ζήτημα της μετανάστευσης. Περιμένουμε αποτελέσματα», είπε ο Σάρι, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι το «παράθυρο στην ευκαιρία», πρέπει να μείνει ανοιχτό μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αν και υποστηρικτές των αλλαγών προειδοποιούν ότι ο χρόνος λιγοστεύει, καθώς υπάρχουν εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το 1/3 της Γερουσίας το Νοέμβριο.
Πολλοί εκφράζουν ανησυχία ότι η μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν διακινδυνεύσει μεγάλο μέρος του πολιτικού τους κεφαλαίου στη μεταρρύθμιση της υγείας και το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται. Πολλές οργανώσεις υπέρ των μεταναστών, πάντως, βλέπουν αυτή την κατάσταση ως ένα επιπλέον λόγο για να πιέσουν. Άλλωστε, η κοινότητα των ισπανόφωνων, που είναι ήδη η μεγαλύτερη μειονότητα στις ΗΠΑ, έχει μεγάλο βάρος στην κάλπη.
Ο αριθμός των μειονοτικών ψήφων αυξήθηκε από το 2004 στο 2008 στα 9,8 εκατομμύρια ισπανοφώνων και 3,4 εκατομμύρια Ασιατών
Το Κέντρο για την Μεταναστευτική πολιτική αντιμετωπίζει αυτούς τους αριθμούς ως πρόσκληση για δράση για τους πολιτικούς. Η ψήφος των ισπανοφώνων που ήταν προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, ήταν κλειδί για την εκλογική νίκη του Ομπάμα, όπως επανειλημμένα τονίζουν οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης. «Οι υποσχέσεις να επιδιορθωθεί το χαλασμένο μεταναστευτικό σύστημα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εκλογές του 2008 και οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα καθαρό σημάδι ότι θέλουν την κυβέρνηση να επιλύει προβλήματα», λέει η αντιπρόεδρος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο Αντζελα Κέλι, ενώ ο Σάρι συμφωνεί ότι «οι εκλογές του 2008 έκαναν τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να προσέξουν μία κοινότητα, για την οποία η μεταρρύθμιση στη μετανάστευση είναι σημαντικό θέμα και η οποία παρακολουθεί κατά πόσο ο Ομπάμα κρατά τις υποσχέσεις του».
«Η μεταρρύθμιση στη μετανάστευση είναι ηθικά επιβεβλημένη, επείγουσα και πολιτικά σοφή», λέει απλά η διευθύντρια της οργάνωσης La Raza, της πιο σημαντικής οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ, Κλαρίσα Μαρτίνεζ.
«Καυτή πατάτα» το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ
- Nightrider
- Πορωμένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 585
- Εγγραφή: Κυρ 22 Απρ 2007, 15:43
- Φύλο: Άνδρας
- Έλαβε Likes: 1 φορά
«Καυτή πατάτα» το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ
Η λέξη "χριστιανισμός" περιέχει κάποια παρεξήγηση γιατί ουσιαστικά υπήρχε μόνο ένας χριστιανός, αλλά κι εκείνος πέθανε πάνω στο σταυρό. -Νίτσε-