Στρατηγήματα

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Aiolos
Aνενεργός χρήστης
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
Έλαβε Likes: 2 φορές
Επικοινωνία:

Στρατηγήματα

Δημοσίευση από Aiolos » Παρ 24 Οκτ 2008, 00:16

Στρατηγήματα

Τα Στρατηγήματα του Πολυαίνου εκτείνονται σε οκτώ βιβλία, με χάσματα στο έκτο και στο τέλος του εβδόμου βιβλίου και κατατάσσονται με την περιοριστική παρατήρηση: "σχεδόν ιστορικά". Πρόκειται για ένα απάνθισμα 900 μικρών ιστοριών, από έργα διαφόρων προγενεστέρων συγγραφέων, και ως προς αυτό το έργο του Πολυαίνου παραλληλίζεται προς την "Ποικίλη ιστορία" του Αιλιανού. Οι ιστορίες αυτές αναφέρονται σε ευφυή στρατηγικά, πολεμικά κι άλλα τεχνάσματα, καθώς και σε πονηρούς και απατηλούς τρόπους ενεργείας βασιλέων, στρατηγών, ναυάρχων, πολιτικών κ.λπ. της αρχαιότητος, αλλά και Θεών ακόμη.

"Είμαι ο Οδυσσέας, ο γιος του Λαέρτη, ο φημισμένος σ' όλους τους ανθρώπους για τα τεχνάσματά μου, κι η φήμη μου φθάνει στον ουρανό".

ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Όταν ο Διόνυσος εξεστράτευσε κατά των Ιδών, για να γίνεται δεκτός απ' τις πόλεις που σκόπευε να καταλάβη, δεν όπλιζε φανερά τους στρατιώτες του, αλλά τους έντυνε με λεπτές εσθήτες από δέρμα ελαφιού, (όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις βακχικές γιορτές). Τα δόρατά τους ήταν καλυμμένα με κισσούς, οι Θύρσοι δηλαδή είχαν αιχμή. Έδινε παραγγέλμα με τύμπανα και κύμβαλα και όχι με σάλπιγγες, μεθούσε τους εχθρούς με κρασί κι αυτοί άρχιζαν τους χορούς και τ΄ άλλα βακχικά όργια. Όλ' αυτά ήταν τεχνάσματα του Διονύσου, με τα οποία υπέταξε τους Ινδούς και την υπόλοιπη Ασία.
Όταν στην Ινδία ο στρατός δεν μπορούσε να υπομείνη την πολλή ζέστη, ο Διόνυσος σκέφτηκε να στρατοπεδεύση στο τρικόρυφο όρος της Ινδίας. Η μία κορυφή ονομάζεται κορασιβίη, η άλλη Κόνδσαβη και την τρίτη την ονόμασε ο ίδιο Μηρό, τιμώντας τον τρόπο της γεννήσεώς του. Εδώ υπήρχαν πολλές πηγές, πυκνά δάση, πολύ κυνήγι, άφθονα φρούτα και χιόνια που δρόσιζαν την ατμόσφαιρα. Ο στρατός κατέλυσε εδώ και επετίθετο αιφνιδιαστικά στους βαρβάρους στην πεδιάδα, τους εξακόντιζαν βέλη κι από την πλεονεκτική αυτή θέση τους έτρεπαν εύκολα σε φυγή
Ο Διόνυσος αφού υποδούλωσε τους Ινδούς, στη συνέχεια συμμάχησε με τους Ινδούς και τις Αμαζόνες και εισέβαλε στη Βακτριανή. Η Βακτριανή ορίζεται από τον ποταμό Σαράγγη. Οι Βακτρίοι ανέβηκαν πάνω από τον ποταμό στα βουνά κι από 'κει επετίθεντο στο στρατό του Διονύσου, καθώς περνούσε το ποτάμι. Ο Διόνυσος στρατοπέδευσε κοντά στο ποτάμι και διέταξε τις Αμαζόνες και τις Βακχίδες να περάσουν το ποτάμι, ώστε οι Βάκτριοι, θεωρώντας εύκολους αντιπάλους τις γυναίκες, να κατεβούν από τα βουνά. Οι Βακχίδες και οι Αμαζόνες λοιπόν πέρναγαν το ποτάμι, κι οι Βάκτριοι κατέβαιναν απ' τα βουνά και μπαίνοντας στα νερά του ποταμού, προσπαθούσαν να τις ανακόψουν. Οι γυναίκες οπισθοχώρησαν, κι εκείνοι τις κατεδίωκαν μέχρι τις όχθες. Τότε ο Διόνυσος έσπευσε σε βοήθεια μαζί με τους άνδρες του και σκότωσαν τους Βακτρίους, που 'χαν ήδη πεδικλωθεί από τα νερά, κι έτσι διέβη το ποτάμι χωρίς κανένα κίνδυνο, με το στρατό του.

ΒΙΑΣ

Ο βασιλιάς της Λυδίας Κροίσος ετοιμαζόταν να επιτεθή κατά των νησιών με το στόλο του. Όμως ο Βίας ο Πριηνεύς εξέπληξε το Λυδό λέγοντάς του: "Οι νησιώτες αγόρασαν πολλούς ίππους, για να σου επιτεθούν". Αυτός γέλασε και είπε: "Ω Ζευ, θ' αντιμετωπίσω νησιώτες στην ξηρά!". Ο Βίας τότε τον ρώτησε: "Τι άλλο (νομίζεις) ότι ζητάνε εκείνοι από τον Δία, παρά ν' αντιμετωπίσουν τον στεριανό Κροίσο στη θάλασσα;". Τα λόγια αυτά του Βίαντος έπεισαν τον Κροίσο να μην επιτεθή κατά των νησιών.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Ο Λεωνίδας παρατάχθηκε στις Θερμοπύλες, για να εκμεταλλευθή την στενότητα του χώρου, κι έτσι αχρήστευσε το πλήθος των βαρβάρων
Σκοπεύοντας να δώση μάχη και βλέποντας μαύρα σύννεφα να μαζεύονται στον ουρανό, είπε στους στρατηγούς να μην εκπλαγούν, όταν αρχίσουν οι βροντές και οι αστραπές. Γιατί τέτοια φυσικά φαινόμενα συμβαίνουν κατ' ανάγκη, όταν σημειώνονται μεταβολές στους αστερισμούς.
Αφού λοιπόν συνέβησαν κι άλλες τέτοιες Διοσημείες, οι στρατιώτες του Λεωνίδου, γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβή, ρίχθηκαν στη μάχη με θάρρος. Αντιθέτως οι Πέρσες τρομοκρατήθηκαν, πολέμησαν φοβισμένα και γι' αυτό ηττήθηκαν.
Κάποτε ο Λεωνίδας εισέβαλλε σε μια εχθρική χώρα, διασκόρπισε τη νύχτα τις δυνάμεις του σε πολλά σημεία και τους διέταξε, όταν δώση το σύνθημα, να κόψουν δένδρα και να κάψουν επαύλεις. Βλέποντας αυτά, όσοι βρίσκονταν στην πόλη, νόμισαν ότι είναι πάρα πολλοί οι επιτιθέμενοι και δεν τόλμησαν να βγουν έξω, αλλά προτίμησαν να παραδώσουν στους πολιορκητές τη λεία που ζητούσαν.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Οι Λακεδαιμόνιοι λεηλατούσαν την Αττική. Τότε ο Περικλής έστειλε τριήρεις των Αθηναίων, για να λεηλατήσουν τα παράλια της Λακωνικής, έτσι ώστε οι Σπαρτιάτες να υφίστανται περισσότερα πλήγματα απ' όσα προκαλούν.
Όταν ο Περικλής απέκτησε πλούτη, αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι γης. Όμως ο Αρχίδαμος, φίλος του καά το παρελθόν προσωπικός και δημόσιος, εισέβαλλε στην Αττική κι άρχισε τις λεηλασίες. Προβλέποντας ότι ο Αρχίδαμος, τιμώντας τη δημόσια φιλία τους, μπορεί να μην λεηλατούσε τα κτήματά του, ο Περικής, για να μην φανή ύποπτος στους Αθηναίους, παρουσιάστηκε στην εκκλησία του Δήμου, πριν αρχίσει η λεηλασία, και δήλωσε ότι παραχωρεί την ιδιοκτησία του στην πόλη
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
Άβαταρ μέλους
Τάλως
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3188
Εγγραφή: Τρί 26 Αύγ 2008, 12:17
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Στρατηγήματα

Δημοσίευση από Τάλως » Πέμ 30 Οκτ 2008, 18:25

μια και το θεμα ειναι σχετικο εχω μια ερωτηση...

ποιοι ασχολουνται με παιχνιδια στρατηγηκης? πχ rome total war? :D
θα ηθελα γνωμες μια και θεματα στρατηγηκης μου αρεσουν πολυ :)
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]

[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]

http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Άβαταρ μέλους
Aiolos
Aνενεργός χρήστης
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
Έλαβε Likes: 2 φορές
Επικοινωνία:

Re: Στρατηγήματα

Δημοσίευση από Aiolos » Δευ 03 Νοέμ 2008, 01:34

Εγώ ασχολούμαι, αλλά άνοιξε ένα νέο θέμα, διότι δεν ταιριάζει με το συγκεκριμένο.
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαία Ελληνική Ιστορία”