Γιάννης Σμαραγδής - Για πολιτική.

Ζωγραφική, κινηματογράφος ή οποιαδήποτε μορφή τέχνης. (Προσβάσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάλως
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 2 φορές

Γιάννης Σμαραγδής - Για πολιτική.

Δημοσίευση από Τάλως » Κυρ 28 Ιούλ 2013, 07:46

Μιλαει για την νεα του Ταινια αλλα μεσα σε ολα λεει και 1-2 πραγματακια περι πολιτικης .
Και λεει για την "Ελληνικη ιδεολογια" οπως την αποκαλει .

Αποσπασμα
====================
- Και ως Σμαραγδής; Στηρίζετε Σαμαρά;

«Σας πληροφορώ πως προέρχομαι από οικογένεια αριστερών. Ο θείος μου ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Του έκοψαν το κεφάλι και το περιέφεραν επιδεικτικά στον Εμφύλιο. Η οικογένειά μου διαλύθηκε από αυτό».

- Δεν σας επηρέασε αυτό;

«Φυσικά, αλλά τελικά συνειδητοποίησα πως η Αριστερά ήταν μια ιδεολογία αλλότρια, ξενόφερτη, που την υπηρετήσαμε ισχυρά. Η θεωρία ήταν μακριά από την πράξη. Ο διεθνισμός της Αριστεράς ήταν ένα πρόσχημα που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να γκρεμίσει τα σύνορα και να κάνει ό,τι έκανε στην Ανατολική Ευρώπη. Το 1945, που έγινε η συμφωνία Στάλιν-Τσόρτσιλ και δόθηκε η Ελλάδα στην Αγγλία, γιατί οι ηγέτες της Αριστεράς δεν ειδοποίησαν τον κόσμο και τον άφησαν να ανέβει στα βουνά ενώ ήταν καταδικασμένος;

Αλλαξα από τότε που ο Λεωνίδας Κύρκος χαρακτήρισε “γελοία ανθρωπάκια” τους τότε ηγέτες. Εκτοτε έπαψα να είμαι “ιδιοκτησία” της Αριστεράς, βγήκα από το μαντρί, έγινα απελεύθερος. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου και δεν θα ξανασυνεργαστώ με την Αριστερά. Σταδιακά, πάντως, μέσα από την ενασχόλησή μου με τα ελληνικά γράμματα στράφηκα σε αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει “ελληνική ιδεολογία”».

- Πώς την εννοείτε ακριβώς;

«Με ενδιαφέρουν αυτοί που αγαπούν την πατρίδα τους, τη σέβονται και την υπερασπίζουν. Εξω από κομματικά και άλλα κριτήρια».

- Δηλαδή θεωρείτε τους αριστερούς ανθέλληνες;

«Εννοώ απλώς πως κάθε φορά που έχω το δίλημμα τι να ψηφίσω, πηγαίνω με αυτόν που αισθάνομαι πως θα υπερασπιστεί την πατρίδα εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Αν οι Ελληνες πολιτικοί αγαπούσαν την πατρίδα μας, τώρα θα ήταν μεγάλη. Αλλά αγαπούν το κόμμα τους. Την ελληνική ιδεολογία υπηρέτησε ο Ελύτης και ο Σεφέρης. Το ίδιο έκανε και ο Καζαντζάκης. Είπε: “Χαίρομαι που ήμουν άνθρωπος, άνθρωπος και Ελληνας. Αυτό είναι η ελληνική ιδεολογία: το να χαίρεσαι που είσαι Ελληνας και να μην απαξιώνεις τον εαυτό σου”».

- Μήπως αυτά που λέτε ηχούν λίγο επικίνδυνα σε εποχές που η Χ.Α. επιχειρεί να τονώσει το ελληνικό αίσθημα, πολώνοντας καταστάσεις;

«Στη Ζάκυνθο, οι Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στον αδερφό μου, που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, και τον έστειλαν στην εντατική. Εχουν δικαίωμα αυτοί οι άνθρωποι να μιλούν για την πατρίδα; Ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο το “παν μέτρον άριστον”. Ο μινωϊκός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός της ηπιότητας, που δείχνει κατανόηση στον αδύναμο και τον ηττημένο. Τον 5ο αιώνα π.Χ. στους “Πέρσες” του, ο Αισχύλος δεν θριαμβολογεί για τους Αθηναίους, που νίκησαν τους Πέρσες, αλλά σκύβει πάνω στον πόνο των αντιπάλων. Αυτό είναι ελληνική ιδεολογία. Η Χ.Α. είναι η απόλυτη μισαλλοδοξία».

- Αν δεν κάνω λάθος, και ο Καζαντζάκης είχε έναν ελληνοκεντρισμό.

«Το ’45 έλεγε πως η Ελλάδα είναι το κέντρο της Γης σε αυτόν τον πλανήτη. Αλλά δέχτηκε δριμεία κριτική και γι’ αυτό εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Μάλιστα, το ’46 είχε γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Σοφούλη ελπίζοντας πως θα αποτραπεί ο Εμφύλιος. Και έπεσε η Αριστερά να τον φάει, την ίδια στιγμή που η Δεξιά τον έλεγε κομμουνιστή. Ούτε ο Σοφούλης κράτησε τις υποσχέσεις που του είχε δώσει. Ετσι, παραιτήθηκε και δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική. Δεν μπορούσε να σταθεί και έφυγε. Ξέρετε πως Ελληνες τον σαμποτάρανε και δεν πήρε το Νόμπελ;»

«Αν οι πολιτικοί αγαπούσαν την πατρίδα μας…»
http://www.alexiptoto.com/%CE%91%CE%BD- ... %AF%CE%B4/
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]

[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]

http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τέχνη (Ζωγραφική-κινηματογράφος-θέατρο-χορος)”