ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΛΑΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
_XRHSTOS_
Operator
Irc ψευδώνυμο: _XRHSTOS_
Φύλο: Άνδρας

ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΛΑΣ

Δημοσίευση από _XRHSTOS_ » Τρί 22 Ιαν 2008, 16:12

Εικόνα

ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε.Ω.Κ.», ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑ»

«ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΥΠΡΙΟΣ, Ο κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ Ο ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ κ. ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ Ο π. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ, Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ ΚΑΙ Ο π. ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ. ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ»

Συνέντευξη στον
ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΩΣ «ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ» τιμήθηκε «για την μεγάλη προσφορά του στην Πατρίδα» ο Στίβεν (Σταύρος) Λάλας, ο πιο σημαντικός Έλληνας κατάσκοπος που για 15 σχεδόν χρόνια (από το 1977 μέχρι το 1993) δρούσε κάτω από την μύτη της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών, τροφοδοτώντας διαρκώς τους πράκτορες της ΚΥΠ με πολύτιμα για την ελληνική πλευρά ντοκουμέντα και απόρρητα έγγραφα. Η απονομή αυτού του τιμητικού τίτλου, που έγινε – με πρωτοβουλία του κ. Στέλιου Παπαθεμελή – από τη Δημοκρατική Αναγέννηση και τον Πολιτικό Όμιλο για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του μητροπολίτη κ. Άνθιμου, πολλών εκλεκτών προσκεκλημένων και με πυκνή συμμετοχή κόσμου, άνοιξε το δρόμο για την επίσημη αναγνώριση της σιωπηλής αλλά σπουδαίας προσφοράς ενός ήρωα που πλήρωσε πολύ ακριβά την απόφασή του να κάνει τα πάντα για την Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ,
ΟΠΟΥ ΤΟΝ «ΔΙΠΛΑΡΩΣΕ» Η ΚΥΠ…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ του Ελληνοαμερικανού Στίβεν Λάλας, ο οποίος γεννήθηκε το 1953 στο Ντόβερ του Νιου Χαμσάιρ, μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα κατασκοπείας και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Η περιπετειώδης και πολύ επικίνδυνη πορεία του, που τον οδήγησε για πολλά χρόνια στη φυλακή, ξεκίνησε στο Βιετνάμ όπου πολέμησε ως στρατιώτης και πήρε το βαθμό του λοχία. Ακολούθως αποσπάστηκε στη CIA που τον «αξιοποίησε» σε μυστική δράση, ενώ τα τέλη της δεκαετίας του ’70 υπηρέτησε στην Τουρκία όπου η ζωή του άλλαξε οριστικά.
Το 1977, κι ενώ εργαζόταν στην αμερικανική υπηρεσία επικοινωνιών στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, στρατολογήθηκε από την ΚΥΠ. Συγκεκριμένα τον πλησίασαν «Έλληνες πατριώτες» από το προξενείο, όπως είπε ο ίδιος, και του πρότειναν να βοηθήσει τη χώρα μας με πληροφορίες. «Μου είπαν: “Βοήθησε την Πατρίδα, το χρειάζεται” και τους απάντησα “εντάξει”», αποκάλυψε μιλώντας για την στρατολόγησή του από Έλληνες πράκτορες. Αρχικά ο Λάλας έδωσε στην ΚΥΠ μεγάλης αξίας απόρρητα έγγραφα για τη διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οι πράκτορές της διαπίστωσαν ότι ενεργούσε κινούμενος από ένα φανατικό πατριωτισμό και σίγουρα η συνεργασία του θα ήταν πολύτιμη για την Ελλάδα.
Στα 15 χρόνια της δράσης του ο Λάλας έδωσε από τη Σμύρνη 50 απόρρητα έγγραφα, αλλά και ονόματα Αμερικανών πρακτόρων. Αργότερα έφυγε από τον στρατό και πήγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου άρχισε να εργάζεται ως χειριστής στα απόρρητα κέντρα επικοινωνίας που λειτουργούν σε κάθε πρεσβεία. Με την ιδιότητα αυτή υπηρέτησε στο Βελιγράδι (1983-85) και στην Κωνσταντινούπολη (1985-89), απ’ όπου συνέχισε να «διοχετεύει» απόρρητες πληροφορίες στην ΚΥΠ, αφού από τα χέρια του περνούσαν όλα τα σημαντικά έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας αλλά και έγγραφα της CIA, της DIA και άλλων αμερικανικών και συμμαχικών υπηρεσιών.
Όταν ο Στίβεν Λάλας υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη, συχνά περνούσε τον Έβρο, «με την ψυχή στο στόμα» - όπως θυμάται, και συναντούσε έναν Έλληνα μυστικό πράκτορα στον οποίο έδινε τα απόρρητα έγγραφα και τις πληροφορίες του. Από το Βελιγράδι και την Κωνσταντινούπολη «έδωσε» στην ΚΥΠ μεγάλο αριθμό απορρήτων εγγράφων, ενώ όταν το 1990 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον μετέθεσε στην Αθήνα, ως χειριστή του επικοινωνιακού κλωβού του κέντρου απορρήτων επικοινωνιών της αμερικανικής πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα, αντί να καταστρέφει τα απόρρητα έγγραφα που έφταναν υπηρεσιακά σ’ αυτόν, τα έδινε στον πράκτορα της ΚΥΠ με τον οποίο συνεργαζόταν. Έναν πράκτορα «αμφιβόλων υπηρεσιακών ικανοτήτων», όπως γράφτηκε, αφού «έφτασε να χρησιμοποιεί κρησφύγετο επαφών της υπηρεσίας για… εξωσυζυγικές δραστηριότητες».

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ…
Το 1993, κι ενώ ο Λάλας διοχέτευε στην ελληνική κυβέρνηση – μέσω της ΚΥΠ – πολύτιμες πληροφορίες για το θέμα των Σκοπίων, οι πληροφορίες αυτές δεν παρέμεναν απόρρητες στην κορυφή, αλλά έφθαναν μέχρι και σε υφυπουργούς. Όπως γράφτηκε, όταν αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας ενημέρωσε τον τότε πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ, τον Χρήστο Ζαχαράκη, για μια άγνωστη πτυχή του θέματος των Σκοπίων και ζήτησε να γίνει ένα σχετικό διάβημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική πλευρά εντυπωσιάστηκε γιατί το διάβημα αυτό βασιζόταν σε μια πληροφορία που δεν έπρεπε να γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Τότε ενημερώθηκε αμέσως το Τμήμα Ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έσπευσε να στείλει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έναν ειδικό πράκτορα του FBI, τον Τζον Κουατρόκι, με αποστολή να εντοπίσει την πηγή της διαρροής. Συνεργαζόμενος με τη CIA ο Κουατρόκι άρχισε τις έρευνες και τις παρακολουθήσεις, παγιδεύοντας με κρυφές κάμερες και κρυμμένα μικρόφωνα τα γραφεία επτά υπόπτων στην αμερικανική πρεσβεία. Ως κατ’ εξοχήν ύποπτος θεωρήθηκε ο μικρασιατικής καταγωγής υπάλληλος Στίβεν Λάλας, ο οποίος μετά από παρακολουθήσεις εντοπίστηκε από κάμερα του εσωτερικού κυκλώματος ασφαλείας της πρεσβείας να αποσπά απόρρητες πληροφορίες. Τις πληροφορίες αυτές διοχέτευε σε Έλληνα αξιωματικό της ΚΥΠ, σε τακτικά ραντεβού τους σε ένα διαμέρισμα στου Ζωγράφου. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, κάποιοι «έδωσαν» (δηλαδή «κάρφωσαν») τον Λάλα στους Αμερικανούς…

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ

Ο ΣΤΙΒΕΝ ΛΑΛΑΣ, που από την Αθήνα «είχε διοχετεύσει στην ΚΥΠ 260 πιστοποιημένα απόρρητα έγγραφα ενώ το FBI αρχικά μιλούσε για 700», τον Απρίλιο του 1993 κλήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ δήθεν για υπηρεσιακούς λόγους. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ουάσιγκτον αμέσως συνελήφθη. Αργότερα, μετά από πολλές ανακρίσεις και αφού αναγκάστηκε να ομολογήσει την μυστική δράση του από το 1977 μέχρι το 1993, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό την κατασκοπεία προς όφελος συμμάχου χώρας». Από αυτό καταδικάστηκε για προδοσία σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτήρησης πέντε ετών. Εντελώς αβοήθητος οδηγήθηκε στις αμερικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και άρχισε να εκτίει την ποινή του χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας γι’ αυτόν.
Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, το καλοκαίρι του 2005, ο Στίβεν Λάλας αφέθηκε ελεύθερος, με τον όρο της «διαβίωσης υπό επιτήρηση» στην Μασαχουσέτη, ενώ μοναδική επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει την οικογένειά του, που λόγω της πολυετούς απουσίας του αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδος και των αμερικανικών δικαστικών αρχών, συνεχείς πιέσεις από την πλευρά των διπλωματών και υπόγειες διαβουλεύσεις των μυστικών υπηρεσιών, ο σήμερα 54χρονος Ελληνοαμερικανός πράκτορας αφέθηκε ελεύθερος για να γυρίσει στην Ελλάδα και να εκτίσει εδώ τα υπόλοιπα χρόνια της επιτήρησης.
Έτσι, μετά από 12 ½ περίπου χρόνια στις αμερικανικές φυλακές και 2 ½ χρόνια επιτήρηση, στις 25 Νοεμβρίου 2007 ο Στίβεν Λάλας επέστρεψε στη χώρα μας. Ελεύθερος πια και πανευτυχής, βρέθηκε στην αγκαλιά της οικογένειάς του που ζει σ’ ένα φτωχικό σπίτι στη Χρυσούπολη Καβάλας και στην αγκαλιά ολόκληρης της Ελλάδας, η οποία τον θεωρεί ήρωα. Η συγκίνηση περίσσεψε στο αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος» της Καβάλας, όπου τον υποδέχτηκαν η σύζυγός του Μαρία Μαϊδανού, η ηλικιωμένη μητέρα της και τα δύο παιδιά του, ο 16χρονος Παναγιώτης – που τον είδε για πρώτη φορά και ο 22χρονος Γιάννης, ενώ εκατοντάδες άτομα κυριολεκτικά τον αποθέωσαν. Δακρυσμένος ανάμεσα στους συγγενείς και τους θαυμαστές του, ο πιο διάσημος Έλληνας κατάσκοπος έλεγε και ξανάλεγε ότι ευχαριστεί το Θεό που ξανασυνάντησε τους δικούς του, τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι τα πάντα γι’ αυτόν είναι η οικογένειά του ενώ η Πατρίδα μας και απέφυγε να μιλήσει για το παρελθόν.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, δέχτηκε να μιλήσει εκτενέστατα και για όλα στον συνεργάτη μας Κώστα Παπαπαναγιώτου, με τον οποίο συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η αποκαλυπτική, εξόχως ενδιαφέρουσα και πολύ τιμητική για την «Ε.Ω.Κ.» συνέντευξή του είναι η ακόλουθη.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
- Κύριε Λάλα, αρχικά τι θα μας πείτε για τη σημερινή μέρα; Με το να τιμηθείτε σε μια λαμπρή εκδήλωση από ένα πολιτικό κόμμα και έναν έγκριτο πολιτικό οργανισμό, επικεφαλής των οποίων είναι ο 11 φορές βουλευτής και κατ’ επανάληψη υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, εγκαινιάζεται η επίσημη αναγνώριση της πολυετούς εθνικής προσφοράς σας στην Πατρίδα μας. Μεγάλης προσφοράς που έγινε με κίνδυνο της ζωής σας και στοίχισε μια περίπου 15ετή περίοδο σκληρής δοκιμασίας σε σας και στην οικογένειά σας.
- Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι δεν έκανα τίποτα για να μου απονεμηθούν τιμές. Ακράδαντα πιστεύω ότι κάθε Έλληνας θα έκανε αυτό που έκανα εγώ. Έπρεπε να το κάνω και γι’ αυτό το έκανα. Όσο για το ότι με τίμησαν, ειλικρινά σας λέω ότι δεν μου αξίζει οποιαδήποτε τιμή…

- Πάντως φαίνεστε συγκινημένος…
- Είμαι συγκινημένος γιατί ξαναβρίσκομαι στην Πατρίδα μου, ανάμεσα στην αγαπημένη μου οικογένεια, σε φίλους και ομόθρησκους, Χριστιανούς Ορθόδοξους, που μιλάνε τη γλώσσα μας. Μου έλειψαν όλοι και όλα αυτά για πάρα πολλά χρόνια. Και τώρα είμαι πολύ χαρούμενος, ευτυχισμένος! Κυριολεκτικά ξαναγεννήθηκα επιστρέφοντας στην Ελλάδα!

- Ασφαλώς ήταν συγκλονιστική η μεγάλη στιγμή που μετά από μια περίπου 15χρονη αναγκαστική απουσία ξαναβρεθήκατε εδώ, στην αγκαλιά της γυναίκας σας, των παιδιών σας και των άλλων συγγενών σας. Όμως, αυτές τις πολύ χαρούμενες στιγμές, δεν σας πόνεσε λιγάκι που όταν φτάσατε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» και εν συνεχεία στο αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος» της Καβάλας δεν σας περίμενε ούτε ένας κρατικός εκπρόσωπος για να σας υποδεχτεί συμβολικά;
- Δεν με πείραξε αυτό. Εγώ δεν τα βλέπω αυτά. Μπορεί να μην ήρθε κάποιος εκπρόσωπος, όπως λέτε, στα δύο αεροδρόμια, αλλά το σημαντικό για μένα ήταν ότι η κυβέρνηση έκανε το παν για να με φέρει στην Ελλάδα. Αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει και έγινε. Και τώρα ευχαριστώ, για μια ακόμη φορά, όσους συνέβαλαν στην επιστροφή μου.

- Δύο περίπου μήνες μετά την επιστροφή σας στην Ελλάδα, πώς αισθάνεσθε ζώντας κοντά στους συγγενείς σας στη Χρυσούπολη της Καβάλας;
- Δεν είχα δει τη γυναίκα μου, τα παιδιά μας και τη γιαγιά τους για 14 χρόνια, 7 μήνες και κάτι μέρες. Τώρα δεν χορταίνω να τους βλέπω. Δόξα τω Θεώ! Και θέλω να σας ξαναπώ ότι ευχαριστώ την κυβέρνηση, κάποιους εξαίρετους Έλληνες, γενικά τον ελληνικό λαό και πάνω απ’ όλους τον Θεό που μ’ έφεραν στην Ελλάδα.

- Τι θα θέλατε να μας πείτε για τη μαρτυρική σύζυγό σας, που όσο εσείς βρισκόσασταν στη φυλακή πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια δουλεύοντας ακατάπαυστα και μεγαλώνοντας ολομόναχη δύο παιδιά, το ένα από τα οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας;
- Η γυναίκα μου είναι ένας πραγματικός ήρωας! Εγώ δεν έκανα τίποτα μπροστά σε όσα έκανε όλα αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια η γυναίκα μου! Συντηρούσε την ηλικιωμένη μητέρα της η οποία δεν βλέπει καλά και δύο μικρά παιδιά, που το ένα αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα, αφού είναι ανάπηρο. Ξαναλέω ότι η γυναίκα μου είναι ήρωας! Πώς άντεξε, ένας Θεός ξέρει. Εγώ ίσως δεν θ’ άντεχα. Δούλευε μέρα – νύχτα για να τα βγάλει πέρα. Και το κατόρθωσε χωρίς καμία συμπαράσταση, ενώ και το επίσημο κράτος δεν νοιάστηκε γι’ αυτήν… Είναι αξιοθαύμαστη και έκανε πολλά για όλους μας και ειδικά για μένα. Ήταν 26χρονη όταν με συνέλαβαν και με φυλάκισαν και με περίμενε καρτερικά και με άσβεστη αγάπη επί 15 χρόνια! Ποιος το κάνει αυτό σήμερα; Αυτό γινόταν μόνο στο παρελθόν, πριν από έναν αιώνα. Η γυναίκα μου έχει τον Θεό, τον Χριστό, μέσα της. Πιστεύει πάρα πολύ. Έχει πίστη στην καρδιά της!

- Φυσικά πιστεύει και σε σας. Όπως απέδειξε, κυριολεκτικά σας λατρεύει.
- Κι εγώ τη σέβομαι και την αγαπώ πάρα πολύ!

- Ασφαλώς κάνετε σχέδια για το μέλλον. Αλήθεια τι περιμένετε να κάνει για σας και την οικογένειά σας το επίσημο κράτος για να σας συμπαρασταθεί, όπως έχει καθήκον; Γιατί σας χρωστάει πολλά, πάρα πολλά…
- Θα σας ξαναπώ ότι εγώ έκανα αυτό που έπρεπε, αυτό που θα έκανε κάθε Έλληνας. Γι’ αυτό το κράτος δεν μου χρωστάει τίποτα. Από εκεί και πέρα εγώ και η οικογένειά μου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ζήσουμε, θα επιβιώσουμε. Και στην πορεία πιστεύω ότι θα μπορέσω να μιλήσω με κάποιους αρμόδιους. Ίσως επικοινωνήσουν αυτοί μαζί μου, κάτι που θα είναι καλύτερο…

- Σκοπεύετε να μείνετε για πάντα στη Χρυσούπολη; Ή μήπως θα την εγκαταλείπατε αν προσφέρονταν καλές ευκαιρίες εργασίας σε σας και στη σύζυγό σας, ώστε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την πάμφτωχη – απ’ ό,τι γνωρίζω – οικογένειά σας, η οποία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από τις οικογένειες χιλιάδων ξένων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα; Γενικά ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
- Θέλω να μείνω στη Χρυσούπολη, έστω κι αν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες. Η γυναίκα μου είναι από τον τόπο αυτό, όπου μεγάλωσε, κι εγώ γνωρίζω στη Χρυσούπολη πολύ κόσμο, πολλούς καλούς φίλους. Εκεί μάθαμε, εκεί μας αρέσει κι εκεί θα μείνουμε.

- Πώς σας βλέπουν σήμερα οι κάτοικοι της Χρυσούπολης, γνωρίζοντας ότι ανάμεσά τους ζει κάποιος που «διέπρεψε» ως… υπερκατάσκοπος; Ένας άτυχος Έλληνας υπερκατάσκοπος, ο οποίος μάλλον προδόθηκε από… Έλληνες, θελητά ή αθέλητα…
- Ο κόσμος είναι καλός, όχι μόνο στη Χρυσούπολη αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. Δεν έχω παράπονο από κανέναν. Οι Έλληνες είναι φιλότιμοι από τη φύση τους, αγαπιόμαστε! Και σ’ εμένα όλοι φέρθηκαν με εγκαρδιότητα και αγάπη. Αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα και το σέβομαι. Και τα δικά μας αισθήματα είναι τα ίδια.

- Σε ποιο χώρο θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε τώρα;
- Προς το παρόν δεν μπορώ να δουλέψω, γιατί αντιμετωπίζω προβλήματα με την υγεία μου, με το στομάχι μου, πληρώνοντας τις δοκιμασίες της φυλακής. Τώρα κοιτάζω την υγεία μου και θ’ ακολουθήσω τις οδηγίες των γιατρών. Όταν συνέλθω θα δουλέψω για να βοηθήσω την οικογένειά μου που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ένα απ’ αυτά είναι, όπως προανέφερα, η κατάσταση της υγείας του μεγάλου γιου μου, του Γιάννη. Ευτυχώς, πολλοί μας συμπαρίστανται τώρα, θέλοντας να βοηθήσουν τον Γιάννη. Και το κρατικό νοσοκομείο και ιδιώτες γιατροί. Γι’ αυτό αρχίσαμε να ελπίζουμε σε μια βελτίωση της υγείας του. Δεν έχουμε κανένα παράπονο και ευχαριστούμε όλους όσους νοιάζονται για το παιδί μου.

- Όταν συνέλθετε και είστε πανέτοιμος για δράση, τι θα απαντούσατε αν κάποιο κόμμα σας πρότεινε να συνεργαστείτε μαζί του ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής και να κατεβείτε στις επόμενες εκλογές; Η εκλογή σας θα ήταν σίγουρη και, πολύπειρος όπως είστε, μέσα από τη Βουλή θα μπορούσατε να συνεχίσετε ως πολιτικός την προσφορά σας στην Πατρίδα μας.
- Μέχρι τώρα νοιάζομαι μόνο για την οικογένειά μου και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της και δεν θα μπορούσα να σχεδιάσω κάτι τέτοιο. Ιδιαίτερα ασχολούμαι με το μεγάλο παιδί μου, που πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθηθεί. Γι’ αυτό, το τελευταίο που θα με απασχολούσε θα ήταν μια τέτοια πρόταση. Όμως θα σας ξαναπώ, ότι είμαι πρόθυμος να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο την Πατρίδα μας.

- Εκτός από την οικογένειά σας, ποιος σας στήριξε όταν περισσότερο από 12 χρόνια μείνατε έγκλειστος στις φυλακές του Ρέιμπρουκ; Το επίσημο κράτος σας συμπαραστάθηκε;
- Ναι, αν και το ότι δεν είχα την ελληνική υπηκοότητα το έφερνε αντιμέτωπο με τον αμερικανικό νόμο και τη Δικαιοσύνη. Τελικά, όταν το 2004 έκανα αίτηση για ελληνική υπηκοότητα το κράτος μου την έδωσε μέσω του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης. Η Ελλάδα και η Κύπρος δήλωσαν ότι με δέχονται ευχαρίστως, αλλά η Αμερική δεν με άφηνε να φύγω. Όμως η Ελλάδα, το επίσημο κράτος, έκανε το καθήκον του. Με βοήθησαν επίσης και κάποιοι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδος, όπου η Ομογένεια είναι πολύ ενωμένη. Αυτό εύχομαι να συμβαίνει πάντα κι εδώ, μέσα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα με βοήθησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Περισσότερο όμως απ’ όλους στάθηκε κοντά μου ένας Κύπριος, ο κ. Μιχάλης Κυπριανού από το Μόντρεαλ του Καναδά. Αυτός ο πραγματικός και ενθουσιώδης Έλληνας πατριώτης έκανε πάρα πολλά για μένα. Βρισκόταν συχνά κοντά μου, ακόμα κάθε Χριστούγεννα και κάθε Πάσχα – εγκαταλείποντας την οικογένειά του, και μου συμπαραστάθηκε ποικιλοτρόπως. Γι’ αυτό και τον ευχαριστώ εγκάρδια. Είναι ένας πραγματικός Έλληνας και λαμπρό παλικάρι! Παλικάρι είναι επίσης και ο εξαίρετος δημοσιογράφος κ. Αλέξης Παπαχελάς, που ήταν από την αρχή κοντά μου και παρακολούθησε μάλιστα τη δίκη μου. Είναι κι αυτός Μικρασιάτης όπως εγώ και πρόβαλε με τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα άρθρα του την υπόθεσή μου, ενώ δύο υπουργοί Δικαιοσύνης, ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας και ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για να μπορέσω να επιστρέψω στην Ελλάδα. Μου συμπαραστάθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης και ο π. υπουργός κ. Στέλιος Παθεμελής, αυτός ο θαυμάσιος άνθρωπος! Όλους τους ευγνωμονώ.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

http://www.elora.gr
Γεια σας
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΛΑΣ

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 22 Ιαν 2008, 16:28

Σπουδαίος Ελληνας! :worship:
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
_XRHSTOS_
Operator

Δημοσίευση από _XRHSTOS_ » Πέμ 31 Ιαν 2008, 00:49

"ΘΕΟΣ, ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ" ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΛΑΣ

Εικόνα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «Ε.Ω.Κ.» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»

«ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ ΛΕΣ: «ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΘΩ ΚΑΚΟ». ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΠ’ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ. ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΦΟΒΑΜΑΙ»!

Συνέντευξη στον
ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Έλληνα υπερκατασκόπου Στίβεν (Σταύρου) Λάλας στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαπαναγιώτου δημοσιεύει από την περασμένη Κυριακή η «Ε.Ω.Κ.». Η αποκαλυπτική εξομολόγηση του ηρωικού Έλληνα «Τζέιμς Μποντ», που αφού αρχικά πολέμησε ως στρατιώτης στο Βιετνάμ και πήρε τον βαθμό του λοχία, ακολούθως στρατολογήθηκε από τη CIA και υπηρέτησε σε καίρια πόστα ανά τον κόσμο, το 1993 συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία εις βάρος των ΗΠΑ και υπέρ της Ελλάδος, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτήρησης 5 χρόνων και τελικά επέστρεψε στη χώρα μας στις 25.11.2007, ζωντανεύει την μυθιστορηματική ζωή του, επιβεβαιώνοντας ότι κάποτε η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Ταυτόχρονα, η εξομολόγηση αυτή φωτίζει άγνωστες πτυχές του επικίνδυνου κόσμου των μυστικών υπηρεσιών όπου όλα μπορούν να συμβούν και του πολιτικού παιχνιδιού που ανελέητα παίζεται συνήθως στα παρασκήνια…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (ΜΕΡΟΣ Β’)
- Εκτός από την ελευθερία και την οικογένειά σας, τι άλλο νοσταλγούσατε και θέλατε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της πολυετούς φυλάκισής σας;
- Μου έλειπε ο εκκλησιασμός. Ήθελα πάρα πολύ να δω έναν παπά, αλλά αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Η αμερικανική φυλακή όπου εξέτισα την ποινή μου βρίσκεται κοντά στα καναδικά σύνορα και γι’ αυτό δεν ήταν εύκολο να με επισκεφτεί ιερέας ή να παρακολουθήσω ορθόδοξη λειτουργία, όπως έντονα επιθυμούσα ιδιαίτερα τις χρονιάρες μέρες: Τα Χριστούγεννα, του Σταυρού, το Πάσχα…

- Είστε καλός Ορθόδοξος Χριστιανός και πιστεύετε στο Θεό;
- Ε, βέβαια. Πώς δεν πιστεύω; Τον Θεό τον έχω δει με τα μάτια μου, θέλω να πω ότι Τον ένιωθα κοντά μου, όλες τις δύσκολες ώρες που πέρασα. Απερίγραπτες ώρες στη φοβερή δοκιμασία των ανακρίσεων αρχικά, της δίκης, της καταδίκης και της φυλάκισής μου στη συνέχεια. Η πίστη μου στον Θεό με δυνάμωνε και με διευκόλυνε για να τα βγάλω πέρα. Δόξα τω Θεώ!

- Γεννηθήκατε το 1953 στο Ρότσεστερ, στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ, από γονείς Έλληνες και παππούδες που κατάγονταν από τη Σμύρνη…
- Σωστά. Και αυτοί με μεγάλωσαν με τα ελληνικά πιστεύω και ιδεώδη και μ’ έκαναν να πιστεύω στο Θεό και την Ορθοδοξία. Ως Αμερικανός πολίτης ξεκίνησα μια σταδιοδρομία στον στρατό, αρχίζοντας από το Βιετνάμ. Ακολούθως, το 1977, άρχισα να υπηρετώ στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Το 1985, έπειτα από μια σύντομη θητεία στο Βελιγράδι, μετατέθηκα στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1977 και μετά συνεργαζόμουν με την ΚΥΠ, θέλοντας να βοηθήσω την Πατρίδα μας. Ήμουν βέβαια Αμερικανός πολίτης, αλλά προτίμησα να βοηθήσω με πολύ σημαντικές πληροφορίες και απόρρητα έγγραφα την Μητέρα Ελλάδα. Και αρχίζοντας από τη Σμύρνη συνέχισα χωρίς διακοπή τη συνεργασία μου με την Ελληνική μυστική υπηρεσία. Γι’ αυτό, από την Κωνσταντινούπολη ταξίδευα στην Καβάλα όπου διέμενε η οικογένειά μου. Έτσι μπορούσα να συναντήσω τον σύνδεσμό μου της ΚΥΠ, στον οποίο και έδινα πολύτιμα έγγραφα. Το 1989 με μετέθεσαν στην Ταϊβάν και το 1990 ήρθα στην Ελλάδα, για να υπηρετήσω σε ειδική μονάδα της αμερικανικής πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα.

- Έτσι βρεθήκατε χειριστής του επικοινωνιακού κλωβού του κέντρου απορρήτων επικοινωνιών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και αντί να καταστρέφετε τα απόρρητα έγγραφα που περνούσαν από τα χέρια σας τα κρατούσατε, τα βγάζατε κρυφά από την πρεσβεία και τα δίνατε σε Έλληνες μυστικούς πράκτορες που τους προωθούσαν στην ΚΥΠ και αυτή στην κυβέρνηση…
- Ναι, κάτι τέτοιο γινόταν, εξυπακούεται με μεγάλη προσοχή εκ μέρους μου που κινδύνευα να με ανακαλύψουν. Και κάποια μέρα του 1993 οι Αμερικανοί με ανακάλυψαν και αναπόφευκτα με τιμώρησαν σύμφωνα με τους νόμους τους για τη δράση μου…

- Γράφτηκε, ότι ενώ δίνατε απόρρητα σήματα και πληροφορίες στην ελληνική μυστική υπηρεσία, ο επιπόλαιος χειρισμός και η κοινοποίηση μιας πληροφορίας σας που δώσατε για το Σκοπιανό, το Φεβρουάριο του 1993, στάθηκε αφορμή για την αποκάλυψη της δράσης σας…
- Αυτό λέγεται και γράφεται. Μιλώντας όμως ειλικρινά θα σας πω ότι δεν ξέρω… Πολλά γράφτηκαν, ακόμα και ονόματα αναφέρθηκαν, αλλά εγώ – που τελικά «πλήρωσα» μετά τη σύλληψή μου με μια φυλάκιση 12 ολόκληρων χρόνων, 4 μηνών και κάποιων ημερών και με μια συνοδευτική ποινή πέντε χρόνων «διαβίωσης υπό επιτήρηση» - ποτέ δεν έμαθα ποιος ή ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τη σύλληψή μου. Τελικά, τι να πω… Ίσως με πρόδωσαν θελητά ή αθέλητα, αλλά δεν γνωρίζω ποιος το έκανε αν αυτό πραγματικά συνέβη. Ίσως όμως και να μη συνέβη κάτι τέτοιο και να έφταιγα εγώ ο ίδιος. Δεν ξέρω… Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω…».

- Έτσι, μετά την αποκάλυψη της μυστικής δράσης σας, στις 28.4.1993 κληθήκατε στις ΗΠΑ, δήθεν για να ενημερωθείτε πάνω σε θέματα τρομοκρατίας. Ανυποψίαστος πήγατε και εκεί σας συνέλαβαν…
- Με συνέλαβαν, με ανέκριναν εξονυχιστικά και με τα πολλά με ανάγκασαν να ομολογήσω και να παραδεχτώ αυτά για τα οποία με κατηγορούσαν…

- Και σας οδήγησαν σιδηροδέσμιο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, με την κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό την κατασκοπεία προς όφελος συμμάχου χώρας», δηλαδή της Ελλάδος. Εκεί, εντελώς αβοήθητος, δικαστήκατε και καταδικαστήκατε…
- Πέρασα δύσκολες ώρες ανακρινόμενος αλλά και στο δικαστήριο. Και στον δικηγόρο μου, που έκανε πολλά για μένα, είμαι ακόμα χρεωμένος. Ο πατέρας μου και ο παππούς μου, ο συχωρεμένος, δούλευαν πολλά χρόνια μαζί μ’ εμένα και τον αδελφό μου για να μαζέψουμε κάποια χρήματα. Τελικά ό,τι είχαμε και δεν είχαμε πήγε για τη δίκη, ενώ ο αδελφός μου παρέμεινε άσχημα χρεωμένος για να με βοηθήσει. Τότε, αρχικά, κανένας επίσημος ή άλλος Έλληνας δεν μου συμπαραστάθηκε. Μόνον ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς ήρθε και με είδε στο δικαστήριο και από τότε στάθηκε κοντά μου μέχρι το καλοκαίρι του 2005, όταν βγήκα από τη φυλακή και τον ξανασυνάντησα. Αυτός ο λεβεντάνθρωπος με βοήθησε πολύ με τις εκπομπές του στην τηλεόραση και με τα όσα έγραψε για μένα – όπως σας έχω ξαναπεί. Μετά από μια συνέντευξη, που του έδωσα στην Αμερική, ξεσηκώθηκε ο ελληνικός Τύπος και πολλοί άρχισαν να ζητούν επίμονα να επιτραπεί από τους Αμερικανούς να επιστρέψω στην Ελλάδα. Όσο βρισκόμουν στη φυλακή, αρχικά, το επίσημο ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για μένα, γιατί ήμουν ένας Αμερικανός πολίτης που φυλακίστηκε με τη βαριά κατηγορία ότι έδρασε ως κατάσκοπος εις βάρος των ΗΠΑ. Όμως πριν αποφυλακιστώ μου δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και βγαίνοντας η ελληνική πλευρά άρχισε να ζητά από τους Αμερικανούς να εγκρίνουν την επιστροφή μου στην Ελλάδα, όπου θα μπορούσε να συνεχιστεί η ποινή της «διαβίωσης υπό επιτήρηση» μέχρι τη λήξη της. Τελικά, μετά από πολλές πιέσεις και διαπραγματεύσεις, οι Αμερικανοί έδωσαν την άδεια να επιστρέψω στην Πατρίδα και έφτασα στην Αθήνα στις 25.11.2007. Τότε, μετά από μια περίπου δεκαπενταετία σκληρής δοκιμασίας ξανασυνάντησα τη γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου, τον 16χρονο Παναγιώτη που τον είδα για πρώτη φορά και τον 22χρονο Γιάννη, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που είναι και το μεγαλύτερό μου πρόβλημα αφού πρέπει να κάνω ό,τι καλύτερο γι’ αυτό. Στο μεταξύ – όπως ήδη σας έχω πει – πολλοί άρχισαν να νοιάζονται για τον Γιάννη. Δόξα τω Θεώ! Γιατί μόνος μου δεν θα μπορούσα να τον βοηθήσω όσο είναι αναγκαίο. Δυστυχώς, οι οικονομικές δυνατότητες της οικογενείας μας είναι περιορισμένες…

- Γι’ αυτό είναι αναγκαίο και δίκαιο, μετά απ’ όσα προσφέρατε και έχετε υποστεί, κάποιοι αρμόδιοι να σας συμπαρασταθούν. Το ξανατονίζουμε αυτό.
- Κι εγώ σας ξανατονίζω ότι δεν ζητάω τίποτε. Και θα σας ξαναπώ ότι μέχρι τώρα έκανα μόνον αυτό που έπρεπε, δηλαδή το χρέος μου προς την Πατρίδα.

- Μετά την πολυετή φυλάκισή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποια είναι σήμερα τα αισθήματά σας για τη χώρα όπου γεννηθήκατε;
- Οι Αμερικανοί έκαναν τη δουλειά τους. Εγώ, ως Αμερικανός πολίτης, παραβίασα το νόμο των ΗΠΑ και η Δικαιοσύνη της αποφάσισε «αυτό που έπρεπε» κατά τους Αμερικανούς. Ο νόμος είναι νόμος και ό,τι έγινε… έγινε. Τι να πω… Πάντως, τώρα δεν έχω παράπονα με τη χώρα που γεννήθηκα. Έκανα κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος και τιμωρήθηκα γι’ αυτό. Ήθελα να βοηθήσω την Πατρίδα μας…

- Και κάνατε το καθήκον σας!
- Ακριβώς. Έτσι το βλέπω εγώ.

- Έτσι το βλέπουν και όλοι οι Έλληνες, που επαναλαμβάνω ότι σας θεωρούν ήρωα!
- Ευχαριστώ. Μόνο που κουράστηκα να επαναλαμβάνω ότι δεν έκανα κάτι το ηρωικό. Ήρωες είναι αυτοί που πέθαναν πολεμώντας για την Ελλάδα. Εγώ δεν είμαι τίποτα. Κάθε Έλληνας θα ενεργούσε όπως εγώ αν του δινόταν η ευκαιρία. Γιατί όλοι οι Έλληνες αγαπούν την Πατρίδα τους. Όμως είμαστε λίγοι σε σύγκριση με άλλους λαούς. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να βοηθάμε την Πατρίδα και ο ένας τον άλλον. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Διαφορετικά θα καταστραφούμε…

- Πάντως εσείς κάνατε ό,τι έπρεπε! Αν ήταν δυνατό θα το ξανακάνατε;
- Ε, βέβαια. Οπωσδήποτε θα το ξαναέκανα.

- Ενώ βρισκόσασταν στη φυλακή και υποφέρατε, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα και την απόλυτη εγκατάλειψη από το ελληνικό κράτος που αρχικά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για τους προαναφερθέντες λόγους, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τη σύζυγό σας, τα παιδιά σας και τους λιγοστούς Έλληνες που σας συμπαραστάθηκαν πάντα βροντοφωνάζατε πίσω από τα κάγκελα: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Πατρίδα!». Μήπως όμως κάποια στιγμή σκεφθήκατε ότι δεν άξιζε να ανεβαίνετε στο Γολγοθά σας για ένα κράτος που στην υπόθεσή σας έδειξε ερασιτεχνισμό, ανικανότητα και για μια μεγάλη περίοδο απόλυτη σιωπή;
- Όχι, δεν σκέφθηκα ποτέ κάτι τέτοιο και δεν μετάνοιωσα για την προσφορά μου. Άλλωστε γνώριζα πολύ καλά τους κανόνες του παιχνιδιού. Σαν Αμερικανός πολίτης έκανα ό,τι έκανα. Με συνέλαβαν, με δίκασαν και έπρεπε να τιμωρηθώ. Τι να κάνει αρχικά η ελληνική πλευρά, το ελληνικό επίσημο κράτος; Η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα, μια υπερδύναμη που είχε εφαρμόσει τους νόμους της, ενώ η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα. Όταν όμως ήρθε η κατάλληλη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε: Μου δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και με την υποστήριξη των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων μπόρεσα να επιστρέψω στην Ελλάδα, κοντά στην οικογένειά μου.

- Όμως παραδεχτήκατε ότι το επίσημο Κράτος δεν συμπαραστάθηκε στη σύζυγό σας, η οποία επί 15 χρόνια πάλευε ολομόναχη για να συντηρήσει την πάμπτωχη οικογένειά σας. Ακόμη και σαν καθαρίστρια δούλεψε, όπως μάθαμε, για να τα βγάλει πέρα…
- Αυτά συνέβησαν και μαθαίνοντάς τα, όσο βρισκόμουν στη φυλακή, υπέφερα απερίγραπτα. Και θέλω να σας πω, ότι δεν μου άρεσε που κανείς δεν νοιάστηκε για τη γυναίκα μου. Έπρεπε από την αρχή να συμπαρασταθούν σ’ αυτούς που άφησα πίσω κι έμειναν ανήμποροι σαν καλαμιές στον κάμπο…

- Γράφτηκε, ότι επί 8 ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση Σημίτη δεν ήθελε να ακούσει το όνομα Λάλας. Κυριολεκτικά δεν υπήρχατε γι’ αυτήν μετά τη σύλληψη και την καταδίκη σας το 1993…
- Σημίτης; Δεν έχω ακούσει αυτό που μου λέτε τώρα. Πρώτη φορά το ακούω. Δεν έχω ακούσει το όνομα Σημίτης… Δεν ξέρω τον άνθρωπο.

- Στην Τουρκία σας έχουν επικηρυγμένο. Αληθεύει ότι ενώ σας δίκαζαν, και οι Έλληνες αρμόδιοι αναγκαστικά απουσίαζαν, «κάποιοι» Τούρκοι θέλησαν να σας πλησιάσουν;
- Οι Τούρκοι θέλουν να με σκοτώσουν βρε (γελάει…). Όμως στη δίκη μου, το 1993, ήταν και κάποιοι Τούρκοι δημοσιογράφοι στο δικαστήριο, οι οποίοι θέλησαν να μιλήσουν μαζί μου, αλλά εγώ δεν δέχτηκα. Δεν ήθελα να μιλήσω με κανένα ξένο. Μόνο με τον συμπατριώτη μου τον κ. Παπαχελά μίλησα.

- Αληθεύει ότι ολόκληρο κατασκοπευτικό παιχνίδι κρύβεται πίσω από την επιστροφή σας; Γράφτηκε, ότι αυτή αποφασίστηκε τελικά από την Ουάσιγκτον όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε ότι Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος υπηρετούσε σε θέση – κλειδί της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα μας, είχε «προσεγγίσει» μια γοητευτική Ελληνίδα που λόγω της θέσης της είχε πρόσβαση σε πληροφορίες και θέματα ευαίσθητης εθνικής σημασίας. Προ του κινδύνου να αποκαλυφτεί η εν λόγω σχέση και τα παρασκήνιά της και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ο υψηλόβαθμος Αμερικανός έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί και η Ελλάδα πούλησε τη σιωπή της στη CIA για να τερματιστεί η επιτήρησή σας στις ΗΠΑ και να επιστρέψετε στη χώρα μας. Αυτά γράφτηκαν με αφορμή σχετική επερώτηση στη Βουλή.
- Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτά. Πρώτη φορά ακούω αυτό το σενάριο…

- Γράφτηκε, επίσης, ότι η επιστροφή σας επετεύχθη εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ. Ότι η αμερικανική κυβέρνηση ικανοποίησε το ελληνικό αίτημα για να ικανοποιήσει τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους…
- Και γι’ αυτό δεν ξέρω τίποτα. Δεν μπορώ να πω ναι ή όχι. Εγώ ξέρω ότι ο δικηγόρος που είχα ήταν πολύ καλός, ενώ για την επιστροφή μου βοήθησαν κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες από την Ελλάδα – όπως προανέφερα.

- Κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα πορείας σας (Βιετνάμ, CIA, κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελλάδος στη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Αθήνα, σύλληψη, δίκη και φυλακές) τι σας φόβισε περισσότερο;
- Εξυπακούεται ότι όταν κάνεις αυτά που έκανα εγώ λες: «Μπορεί να πάθω κακό». Γνωρίζεις τις συνέπειες και ξέρεις ότι αν γίνει κάτι θα βρεθείς στη φυλακή. Και είναι φυσικό να ανησυχείς. Εκτός απ’ αυτό στη γεμάτη με κινδύνους ζωή μου δεν φοβήθηκα για κάποιον άλλο λόγο. Φοβάμαι όμως τον Θεό. Αυτόν φοβάμαι! Τίποτ’ άλλο.

- Αυτές τις μέρες προβάλλεται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα η χολιγουντιανή ταινία «Charlie Wilson’s war» («Παιχνίδια εξουσίας»), που εξιστορεί την μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση στην ιστορία της αμερικανικής κατασκοπείας. Αναφέρεται στον πόλεμο του Αφγανιστάν (Μουτζαχεντίν εναντίον των Ρώσων κατακτητών) και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα του μυστικού πολέμου. Σ’ αυτά πρωταγωνίστησε ένας θρυλικός για τη δράση του Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, ο Γκαστ Αβρακότος – Λάσκαρης. Επειδή συνεργαστήκατε κι εσείς με τη CIA, έτυχε να τον γνωρίσετε; Πρόσφατα πέθανε και ο πρώην αρχιπράκτορας της CIA Φίλιπ Έϊτζι, αποστάτης και καταζητούμενος από τη CIA. Άλλη περίπτωση αυτός…
- Τον πρώτο δεν τον γνώρισα. Δεν τον ξέρω. Για τον Φίλιπ Έϊτζι έχω ακούσει πολλά και διάφορα…

- Σήμερα, κατά πόσο νοιώθετε επουλωμένες τις πληγές σας μετά την μεγάλη και οπωσδήποτε τραυματική τελευταία περιπέτειά σας.
- Τώρα – Δόξα τω Θεώ – αισθάνομαι καλά. Ξαναβρίσκομαι στο σπίτι μας, κοντά στη γυναίκα μου και στα δυο παιδιά μου κι επιδιώκω να βοηθήσω το μεγάλο μου γιο, που το έχει ανάγκη. Είμαι υπερήφανος για τα δυο παιδιά μου και θέλω να κάνω το καλύτερο γι’ αυτά.

- Κλείνοντας τη συνέντευξή σας, τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας και γενικά στους Έλληνες μέσω της εφημερίδας μας;
- Θα επαναλάβω αυτά που είπα στο αεροδρόμιο, φθάνοντας στην Ελλάδα, και δεν κουράζομαι να τα ξαναλέω: Οι Έλληνες να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι μεταξύ τους, ενωμένοι και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον όπως παλιά, όταν ο κόσμος ήταν ενωμένος. Η ζωή είναι δύσκολη τώρα και γι’ αυτό είναι αναγκαία η αλληλοβοήθεια. Πρέπει να ζούμε ο ένας για τον άλλον και το σύνθημά μας πρέπει να είναι: Θεός, Σημαία και Πατρίδα!

http://www.elora.gr
Γεια σας
Άβαταρ μέλους
Ombrax
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Ombrax » Τετ 20 Φεβ 2008, 00:47

Περιμένω με αγωνία να διαβάσω ότι "φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ."... :worship:
Δεν έχει νόημα να ψάχνεις να βρεις αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο,
μόλις καταλάβεις ότι απλώς έχει νερό μέχρι τη μέση...
KASSANDROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 5 φορές

Δημοσίευση από KASSANDROS » Τετ 20 Φεβ 2008, 13:08

Σας πρόλαβε η ΝΔ που ήταν τότε κυβέρνηση.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Όπως έχω ξαναπεί άλλωστε, στον γραικυλισμό η ΝΔ επικρατεί -έστω και οριακά- του μαγαζιού σου....
Άβαταρ μέλους
chill
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από chill » Τετ 20 Φεβ 2008, 14:43

οκ θα το ρωτησω τωρα γιατι με τρωει εδω και καιρο και το ξεχναω.

Τι στο ΔΙΑΟΛΟ ειναι ο "γραικυλισμός"?
ειναι ο κυλισμος του Γραικου; ο Υλισμος του γραικου; Τι σημαινει γραικυλος; Δεν τη βρισκω σε κανενα λεξικο.
αν κανετε τον κοπο να απαντησετε πειτε μου και τι ακριβως ειναι η θολοκουλτουρα γιατι κι αυτη μου διαφευγει καπως.
“Humanity has advanced, when it has advanced, not because it has been sober, responsible, and cautious, but because it has been playful, rebellious, and immature.”
KASSANDROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 5 φορές

Δημοσίευση από KASSANDROS » Τετ 20 Φεβ 2008, 15:04

Πολλά ρωτάς τσιλ...... :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool:
Η περιέργεια σκότωσε την γάτα.....
Άβαταρ μέλους
Ombrax
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Ombrax » Τετ 20 Φεβ 2008, 15:31

Και ο Λάλας είναι ΠΑΟΚι!
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης:

Ο Στιβ Λάλας τιμήθηκε από τον «Χρυσό Δικέφαλο» για την προσφορά του στην Ελλάδα και μίλησε στο«Αθλητικό Metropolis» για την βράβευση αυτή, αλλά και την μεγάλη του αγάπη, την ομάδα του ΠΑΟΚ. «Ήταν μεγάλη έκπληξη και μεγάλη χαρά. Ο ΠΑΟΚ βοήθησε την οικογένεια του όταν ήμουν στην φυλακή, είναι μεγάλη χαρά για μένα που με κάλεσαν και με τίμησαν. Γνώρισα κάποια παιδιά, όταν βρισκόμουνα στην φυλακή στις Η.Π.Α και βοήθησαν την οικογένεια μου. Έχω αισθήματα φιλικά προς τον ΠΑΟΚ. Θα είναι μεγάλη χαρά για μένα να έρθω με τον Ολυμπιακό και να στηρίξω την ομάδα του ΠΑΟΚ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, που οι Έλληνες με τιμήσανε. Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι τρομερό αλλά ήταν πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα. Προσπαθούσα να ενημερωθώ για τον ΠΑΟΚ ακόμη και στην φυλακή, με ενημέρωναν οι δικοί μου άνθρωποι. Αν ήμουν Ελλάδα αν μπορούσα ερχόμουν να δω τον ΠΑΟΚ, σχεδόν κάθε μέρα ενημερωνόμουν. Είμαι ΠΑΟΚ από παλιά, η καταγωγή μου είναι από την Μικρά Ασία. Θέλω να πω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, είμαι περήφανος για την Ελλάδα, την πατρίδα μου. Έχουμε γνώσεις, μεγάλη καρδιά και ψυχή. Δεν φοβόμαστε κανένα. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο ΠΑΟΚ. Εύχομαι μία μεγάλη νίκη για τον ΠΑΟΚ» τόνισε ο Στιβ Λάλας.
Ελπίζω να πρόλαβε να κάνει "κατασκοπεία" στον Ο.Σ.Φ.Π., ενόψει του ματς του Σαββάτου...
Δεν έχει νόημα να ψάχνεις να βρεις αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο,
μόλις καταλάβεις ότι απλώς έχει νερό μέχρι τη μέση...
Άβαταρ μέλους
_XRHSTOS_
Operator

Δημοσίευση από _XRHSTOS_ » Τετ 20 Φεβ 2008, 16:26

chill έγραψε:οκ θα το ρωτησω τωρα γιατι με τρωει εδω και καιρο και το ξεχναω.
Τι στο ΔΙΑΟΛΟ ειναι ο "γραικυλισμός"?
ειναι ο κυλισμος του Γραικου; ο Υλισμος του γραικου; Τι σημαινει γραικυλος; Δεν τη βρισκω σε κανενα λεξικο.
αν κανετε τον κοπο να απαντησετε πειτε μου και τι ακριβως ειναι η θολοκουλτουρα γιατι κι αυτη μου διαφευγει καπως.

Η λέξη γραικυλισμός,προέρχεται απο τη λέξη γραικύλος η οποία είναι υποκοριστικό του "γραικός" η οποία λέξη γραικός έχει ταυτιστεί με τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό που μας πρόσαπταν οι Ευρωπαίοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Η λέξη γραικύλος ερμηνεύεται με διάφορες έννοιες. Απο τον Έλληνα που ντρέπεται για την εθνική του ταυτότητα (φαινόμενο που υπήρχε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως σύμπλεγμα απέναντι στους πολιτισμένους Ευρωπαίους) εως και τον προδότη. Ο όρος "γραικύλος" έχει χρησιμοποιηθεί κατα καιρούς απο την ελληνική λογοτεχνία.

Όσο για τη λέξη θολοκουλτούρα αυτός ο όρος είχε χησιμοποιηθεί αρχικά απο το συγχωρεμένο τέως εκδότη και ιδρυτή της εθνικής και πατριωτικής εφημερίδος στΟχΟς,αείμνηστο Γεώργιο Καψάλη.

Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ειρωνικά για τους επιδοτούμενους απο το κράτος ψευτοπροοδευτικούς καλλιτέχνες,οι οποίοι επιδοτούνταν με κρατικά κονδύλια για "έργα τέχνης" που μόνο τέτοια δεν ήταν κι έβριζαν και την Ελλάδα κι απο πάνω...
Η λέξη θολοκουλτούρα/θολοκουλτουριάρης,αρχικά εστίαζε εκεί. Στη θολή τέχνη,δηλαδή τη θολή κουλτούρα.
Αργότερα,γενικοποιήθηκε και ταυτίστηκε γενικότερα με απόψεις που φέρουν οι κάθε λογής ψευτοπροοδευτικοί που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με τους θολοκουλτουριάρηδες καλλιτέχνες.
Σήμερα,αυτός ο όρος δε χρησιμοποιείται μόνο απο τους αναγνώστες του στΟχΟυ ή απο τους ανθρώπους του εθνικιστικού χώρου γενικότερα,αλλά απο πολύ κόσμο πλέον.
Γεια σας
Άβαταρ μέλους
chill
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από chill » Τετ 20 Φεβ 2008, 17:16

Ευχαριστω!
“Humanity has advanced, when it has advanced, not because it has been sober, responsible, and cautious, but because it has been playful, rebellious, and immature.”
Άβαταρ μέλους
Fountikos_Xasistas
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Fountikos_Xasistas » Πέμ 21 Φεβ 2008, 01:52

Η λέξη γραικυλισμός,προέρχεται απο τη λέξη γραικύλος η οποία είναι υποκοριστικό του "γραικός" η οποία λέξη γραικός έχει ταυτιστεί με τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό που μας πρόσαπταν οι Ευρωπαίοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στα λατινικά, Graeculus λεγόταν ο Έλληνας δάσκαλος των γραμμάτων, στα χρόνια που υπήρχε σχετική ζήτηση. Ο τίτλος είναι υποτιμητικός και καθιερώθηκε από την δουλική συμπεριφορά των δασκάλων απέναντι στους νεαρούς και πλούσιους μαθητές τους.

Σήμερα,αυτός ο όρος δε χρησιμοποιείται μόνο απο τους αναγνώστες του στΟχΟυ ή απο τους ανθρώπους του εθνικιστικού χώρου γενικότερα,αλλά απο πολύ κόσμο πλέον.
....Τις θείες και τους κουνιάδους τους.
Τα άστρα και τα ζώδια, μας φέρνουνε εμπόδια...
http://www.youtube.com/watch?v=HtUFhbH1UZ4
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτική-Γεωπολιτικά- Κοινωνικά Κινήματα”