Posted: Wed Jan 10, 2007 8:35 am Post subject: ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΘΕΪΚΑ!
Από Pagona
Αν και πέρασε ο καιρός τους, επειδή μου την έχουν ζητήσει πολλοί απο την δουλειά κι έκατσα και την έγραψα...σας την χαρίζω! Είναι το καλύτερο μελομακάρονο που έχω φάει στην ζωή μου (γίνεται τραγανό, αλλά μελωμένο υπέροχα), και μονίμως παίρνω τουλάχιστον δύο-τρία κιλά απο την πολλή...κατανάλωση!!!!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ απο μαμά Πέγκυς
ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό αλεύρι Νο 2 (μαλακό)
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
Λίγο αλάτι
3 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι ελιάς
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουτάλι της σούπας κανελογαρύφαλλα
Καρύδια κοπανισμένα για το γαρνίρισμα
Καρύδια μισά ή 1/3 του καρυδιού κομμένα για το γέμισμα
ΣΙΡΟΠΙ
3 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι
3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
(στις 3 δόσεις συνταγής, φτιάχνουμε 2 δόσεις σιροπιού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, μπέικιν-πάουντερ, σόδα, αλάτι.. Χτυπάμε κατόπιν το λάδι με την ζάχαρη, τον χυμό και το κονιάκ. Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και το αλεύρι λίγο-λίγο, κι αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο παραπάνω αλεύρι. Αφού ζυμώσουμε όλο το μίγμα, το αφήνουμε σκεπασμένο για μισή ώρα. Μετά τα πλάθουμε σε μελομακάρονα βάζοντας απο ένα κομμάτι απο τα κομμένα καρύδια στο κάτω μέρος του μελομακάρονου. Να μπεί μέσα αλλά να μην καλυφθεί, να φαίνεται, για να περάσει το μέλι μέσα στο μελομακάρονο όταν τα μελώσουμε. Τα τρυπάμε μετά ένα-ένα με ένα πηρούνι στο πάνω μέρος τους, κατά μήκος 3 με 4 φορές.
Κατόπιν το ψήνουμε σε ταψί απο αλουμίνιο σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς), στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου (μπορούμε να βάλουμε και δύο ταψιά μαζί στον φούρνο, όταν τα ψήνουμε στον αέρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα μελώσουμε.
ΜΕΛΩΜΑ (εδώ είναι το μυστικό όλης της συνταγής….γι’αυτό λέγονται και ΜΕΛΟ-ΜΑΚΑΡΟΝΑ)
Ψιλοβράζουμε το σιρόπι, κι όταν πιάσει αφρό, το ξαφρίζουμε και είναι έτοιμο. Το κλείνουμε απο την φωτιά, αλλά το αφήνουμε πάνω στο μάτι.
Παίρνουμε με μία σπάτουλα μερικά μελομακάρονα, και τα βάζουμε ΜΕΣΑ στην κατσαρόλα, αναποδογυρίζοντάς τα συνέχεια μέσα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί να κρυώσουν, και συνεχίζουμε με τα επόμενα. Αφού κρυώσουν, εάν δούμε οτι θέλουν κι άλλο μέλωμα ή τα θέλουμε πιο μαλακά, ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία. Το μελομακάρονο θέλει μέλι!!!
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΘΕΪΚΑ! (από Pagona)
- Mantam Froufrou
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 4599
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 10:05
- Φύλο: Γυναίκα
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΘΕΪΚΑ! (από Pagona)
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Re: ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΘΕΪΚΑ! (από Pagona)
Posted: Wed Jan 10, 2007 12:10 pm
Από ΑρΕλα
Πλην της σόδας, τα ίδια υλικά βάζω σε διαφορετικές αναλογίες
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
3 φλυτζάνια λάδι
1/2 φλυτζανάκι ελληνικού καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανελογαρύφαλλα
1 κούπα κοπανισμένα καρύδια
6 κουταλιές baking powder
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
λίγο αλάτι
Για το σιρόπι
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες μέλι
ένα κομματάκι λεμόνι
κανέλα και λίγο γαρύφαλλο
Από ΑρΕλα
Πλην της σόδας, τα ίδια υλικά βάζω σε διαφορετικές αναλογίες
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
3 φλυτζάνια λάδι
1/2 φλυτζανάκι ελληνικού καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανελογαρύφαλλα
1 κούπα κοπανισμένα καρύδια
6 κουταλιές baking powder
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
λίγο αλάτι
Για το σιρόπι
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες μέλι
ένα κομματάκι λεμόνι
κανέλα και λίγο γαρύφαλλο