+1 από μένα.Divine Sinner έγραψε:Το θεμα ειναι οτι κανενας που "δεν το μπορει" δεν θα το παραδεχθει.totispap έγραψε:Απο οτι εχω καταλαβει με το μυαλουδακι μου εχουμε χονδρικα δυο τασεις στο θεμα,
Εγω θα πω κατι που ελεγε συχνα ο Παισιος,σε ολα ελεγε χρειαζετε ΔΙΑΚΡΙΣΗ.και θα σας πω εγω πως βλεπω αυτη τη λεξη μεσα απο τη λαικη σοφια γιατι ακαδημαικη δεν εχω.
Τα πραγματα ειναι απλα για μενα,Αν Δεν Μπορεις ΜΗΝ το Πινεις,αν σε χαλαει μην το κανεις,
ο πατέρας μου επινε αλκοολ χωρις φειδω. τον βλέπαμε να σερνεται.
Οταν ηταν νηφάλιος ελεγε "εγω το μπορω το αλκοολ".
Το ιδιο συμβαίνει και με το χασις.
κανεις δεν θα πει "εγω δεν μπορω" ολοι θα πουν απο εγωϊσμο κυριως οτι "το μπορουν".
To δηλητηριο στα φυτά και στα ζωα είναι μηχανισμός αμυνας.Και κατι τελευταιο-Ο θεος διμηουργησε το χασις,ο ανθρωπος το ουισκι...ποιον εμπιστευεσαι?
Και την κομπρα την δημιουργησε ο θεος αλλα ανετα μπορει να σε σκοτωσει.
Η σύγχρονη έρευνα έχει καταλήξει στο ότι οι διάφορες καταχρήσεις δεν είναι θέμα "αδυναμίας του χαρακτήρα" ή "κινωνικών συνθηκών" αλλά μπορεί να έχουν καθαρά οργανικά αίτια. Μπορεί, λένε, η τάση για αλκοολισμό πχ να εξαρτάται από το πλήθος των υποδοχέων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Αυτό τώρα, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι ο αλκοολικός έχει το ακαταλόγιστο. Αντίθετα, φέρει την ευθύνη να συνειδητοποιήσει την κατάστασή του και να α) ζητήσει βοήθεια από ειδικούς, όσο αυτό είναι δυνατό (αν υποθέσουμε δηλαδή ότι έχει πρόσβαση σε ειδικούς, ότι αυτοί θα τον εμπνεύσουν εμπιστοσύνη κλπ, κανείς δεν είπε ότι είναι και εύκολο..) και β) κατανοήσει πως θα πρέπει να απέχει δια παντός της επίμαχης ουσίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάποιος αλλεργικός στα φυστίκια αποφεύγει τα φυστίκια.
Και θα συμφωνήσω πως είναι και θέμα παιδείας. Η εξάρτηση πρέπει σε κάποια φάση να αποδαιμονοποιηθεί και αποηρωοποιηθεί, για να αντιμετωπιστεί σαν οποιαδήποτε άλλη οργανική δυσλειτουργία.