Από madcat
Βίκυ, διαβάζοντας στα τοπικ του φόρουμ διάβασα ότι κάνεις πολύ νόστιμο ψωμί!

Για πε μας την συνταγή...εκτός αν ήδη την έχεις γράψει κάπου και δεν την πήρε το μάτι μου!!

madcat έγραψε: Βίκυ, διαβάζοντας στα τοπικ του φόρουμ διάβασα ότι κάνεις πολύ νόστιμο ψωμί!Θα θελα αν δεν έχεις πρόβλημα να μας δώσεις την μυστική συνταγή σου!
Εγώ φτιάχνω ένα ψωμί με προζύμι (συνταγή της μαμάς), ένα άλλο απλό με μαγιά και κάποια άλλα "περίεργα" χωρίς συγκεκριμμένη συνταγή απλά αυτοσχεδιάζοντας.
![]()
Για πε μας την συνταγή...εκτός αν ήδη την έχεις γράψει κάπου και δεν την πήρε το μάτι μου!!![]()
Να κάνουμε και ένα νεο topic με πίτες!! Να ανταλλάξουμε τα μυστικά μας!
Αρελα έγραψε: Με καθυστέρησε η καταραμένη η Κλαίρη μ'αυτά που βάζει και με τσιγκλάνε! 'Οπου Κλαίρη = clairvoyant, για όσους δεν κατάλαβαν :Ρ
Αρελα έγραψε: Nαι ναι, ακριβώς έτσι τον φωνάζουμε, αλλά κρύβε λόγια μην υποψιαστεί ότι τον θηλυκοποιούμε, γιατί θα'χουμε άσχημα ξεμπερδέματα με τους αεροψεκασμούς! (άλλο αστειάκι δικό μας, και σε παραπέμπω εδώ για να το καταλάβεις http://ideografhmata.14.forumer.com/vie ... 1716#11716 )
Ντροπή σας ομως το καημένο το παιδί να το φωναζετε Κλαίρη...ντρέπομαι για λογαριασμό σας...Ακου Κλαίρη... το Κλάρα είναι καλύτερο!!!
Θα μου πείς, το Κλαίρη είναι καλύτερο...άσε...πάρ'τ'αυγό και κούρευτο έχει γίνει το παληκάρι μας με το νίκ που βρήκε!
θ'αρχίσει τα άλλα του κουντοσού, και βοήθειά μας μετά!!
Θα μου πείς, το Κλαίρη είναι καλύτερο...άσε...πάρ'τ'αυγό και κούρευτο έχει γίνει το παληκάρι μας με το νίκ που βρήκε!
Πάει! Θα μας αεροψεκάσει ο αεροπόρδος!
Το νικ μου είναι θεσπέσιο, αλλά εδώ που έμπλεξα....
Καλά εσένα ειδικά σου έχω ρίξει τόσα φλιταρίσματα που έχεις μπουκώσει ρε και δεν παίρνει άλλο....Όλο εκεί στο βουνό τα στέλνω...
ArELa έγραψε: ↑Τρί 01 Μάιος 2007, 00:55Posted: Thu Jan 04, 2007 10:10 am
Από ΑρΕλα
Λοιποοοοοοοοοον...στο ψωμί μας τώρα:
Κατ'αρχάς χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά. Αν έχω προζύμι από άλλο προηγούμενο ψωμί μου, βάζω 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς συν το προζύμι μου. Αν δεν έχω προζύμι, βάζω 3 ή και 4 φακελάκια.
Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
1 φλυτζάνι αλεύρι πολύσπορο, ή ολικής άλεσης ή μισό μισό (εγώ μισό μισό βάζω όταν έχω και τα δύο)
ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο αλεύρι (όπως ανέφερα πιο πάνω)
ρίχνουμε και 5 κοφτά κουταλάκια αλάτι
3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
ένα κοφτό κουταλάκι μικρό μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό προς ζεστό
1/4 φλυτζανιού γάλα
λίγο λαδάκι
Αν έχουμε φουρνάκι για το ψωμί, τα ρίχνουμε μέσα με τη σειρά που υπέδειξα, το βάζουμε μπρος κι αρχίζει να κάνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μετά το πρώτο φούσκωμα, παίρνουμε μια χούφτα ζύμη για προζύμι. Μετά το αφήνουμε να ψηθεί.
Αν δεν έχουμε φουρνάκι, ζυμώνουμε καλά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο στους χαμηλότερους δυνατούς βαθμούς (στο 50 το βάζω εγώ για 10 λεπτά μετά σβήνω το φούρνο) αφήνουμε να φουσκώσει καλά, το ξαναζυμώνουμε, ξαναφήνουμε με την ίδια διαδικασία (στο φούρνο) να φουσκώσει καλά, το ξεσκεπάζουμε, δεν το βγάζουμε απ'το φούρνο, απλά τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ψήνεται, μετά το κατεβάζουμε στους 150 για να μην ξεροκαεί από πάνω και το ψήνουμε.
Ελπίζω να'γινα κατανοητή και σαφής. Είναι τόσο απλό που μέχρι κι εγώ η ξανθιά τα καταφέρνω μια χαρά. Εδώ είμαι όμως, να σας λύσω τυχόν απορίες.
Καλή επιτυχία στο ψωμάκι σας!![]()
ArELa έγραψε: ↑Τρί 01 Μάιος 2007, 00:55Λοιποοοοοοοοοον...για το ψωμάκι μου:
Κατ'αρχάς χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά. Αν έχω προζύμι από άλλο προηγούμενο ψωμί μου, βάζω 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς συν το προζύμι μου. Αν δεν έχω προζύμι, βάζω 3 ή και 4 φακελάκια.
Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
1 φλυτζάνι αλεύρι πολύσπορο, ή ολικής άλεσης ή μισό μισό (εγώ μισό μισό βάζω όταν έχω και τα δύο)
ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο αλεύρι (όπως ανέφερα πιο πάνω)
ρίχνουμε και 5 κοφτά κουταλάκια αλάτι
3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
ένα κοφτό κουταλάκι μικρό μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό προς ζεστό
1/4 φλυτζανιού γάλα
λίγο λαδάκι
Αν έχουμε φουρνάκι για το ψωμί, τα ρίχνουμε μέσα με τη σειρά που υπέδειξα, το βάζουμε μπρος κι αρχίζει να κάνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μετά το πρώτο φούσκωμα, παίρνουμε μια χούφτα ζύμη για προζύμι. Μετά το αφήνουμε να ψηθεί.
Αν δεν έχουμε φουρνάκι, ζυμώνουμε καλά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο στους χαμηλότερους δυνατούς βαθμούς (στο 50 το βάζω εγώ για 10 λεπτά μετά σβήνω το φούρνο) αφήνουμε να φουσκώσει καλά, το ξαναζυμώνουμε, ξαναφήνουμε με την ίδια διαδικασία (στο φούρνο) να φουσκώσει καλά, το ξεσκεπάζουμε, δεν το βγάζουμε απ'το φούρνο, απλά τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ψήνεται, μετά το κατεβάζουμε στους 150 για να μην ξεροκαεί από πάνω και το ψήνουμε.
Ελπίζω να'γινα κατανοητή και σαφής. Είναι τόσο απλό που μέχρι κι εγώ η ξανθιά τα καταφέρνω μια χαρά. Εδώ είμαι όμως, να σας λύσω τυχόν απορίες.
Καλή επιτυχία στο ψωμάκι σας!![]()