Από Pagona
Λοιπον, ΄δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ κάλλιστα θα μπορούσα να ζήσω μονο με γιαούρτι (σε διάφορες παραλλαγές)...
Είναι κάποια χρόνια τώρα, που καμμιά φορά ελέγχω την τεμπελιά μου και φτιάχνω κανά κιλάκι γιαούρτι σπιτικό, και ιδού η συνταγή:
1 κουτάλι της σούπας απο το αγαπημένο σας γιαούρτι (εγώ βάζω το total και μου προκύπτει πολύ ωραίο)
1 κιλό φρέσκο γάλα
Ζεσταίνετε το γάλα. Η συνταγή που είχα έλεγε: " στους 37 βαθμούς το καλοκαίρι, στους 40 το χειμώνα", εγώ το δοκίμασα την πρώτη φορά με θερμόμετρο, κινδύνεψα να σπάσω το θερμόμετρο, αλλά όταν τα κατάφερα αποφάσισα να ... βάλω δάχτυλο για να έχω αυτό το μέτρο σύγκρισης. Επομένως, πλένετε καλά το μικρό δαχτυλάκι, και το βάζετε στο γάλα σας. Μετράτε μέχρι το τρία. Η σωστή θερμοκρασία είναι όταν μέχρι το τρία δεν σας καίει, απο το τέσσερα αρχίζει ένα καψιματάκι!!! Δοκιμάστε κι εσείς αρχικά με θερμόμετρο, γιατί μπορεί να καίγεστε αλλιώς εσείς (η μάνα μου πχ βγάζει φαγητό απο τον φούρνο με γυμνό χέρι...αν φτιάξει το γιαούρτι μου θα το κάψει!!!!!)
Βάζετε σε ένα γιάλινο πυρέξ (στρογγυλό κατά προτίμηση) το γιαουρτάκι και ανακατέβετε να γίνει λείο, και αρχίζετε και προσθέτε σιγά σιγά το γάλα ανακατέβοντας συνεχώς... ΕΤΟΙΜΟ!
Εγώ το τυλίγω με μία κουβέρτα (αφού το σκεπάσω εννοείται), και το βάζω σε μία ντουλάπα ρούχων... Θέλη ζέστη για να φτιαχτεί... Το αφήνεται απο ένα βράδυ, μέχρι 2-3 ημέρες, ανάλογα πόσο ξινούλι το θέλετε, και μετά το βγάζετε και το βάζετε στο ψυγείο σας! Εγώ το αφήνω μία μέρα (απο βράδυ σε βράδυ περίπου)
ΜΜΜ, ΤΕΛΕΙΟ!!!!!