Λαθεμένες διατυπώσεις-εκφράσεις

Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Re: Λαθεμένες διατυπώσεις-εκφράσεις

Δημοσίευση από Divine Sinner » Παρ 27 Νοέμ 2009, 19:11

Εγω βασικα δεν γνωριζω απο απαρεμφατα και τετοια.
συνηθως λεω τις λεξεις σωστα εμπειρικα.
Άβαταρ μέλους
takis_papa
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Φύλο: Άνδρας

Δημοσίευση από takis_papa » Παρ 27 Νοέμ 2009, 19:32

...
(Γ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Επανεκτύπωση για "Το Βήμα", Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε., Αθήνα 1998, σελίδα 915)
Τώρα κατάλαβα πόθεν η παραπληροφόρησή σου.
Η Μπαμπινιώτεια πηγή είναι από τις πλέον αναξιόπιστες βρίθουσα λαθών, μέχρις εξοργιστικού σημείου...

Άκυρη λοιπόν, φίλε μου, η θέση σου, την οποία απερίφραστα λέγω ότι επιβάλλεται να αναθεωρήσεις!

Μην παρερμηνεύσεις το σχετικά σκληρό ύφος μου, αλλά είμαι εδώ και χρόνια εξοργισμένος με τους τύπους που προσπαθούν να καταστρέψουν την ελληνική γλώσσα, μεταξύ των οποίων δυστυχώς είναι ο αναφερόμενος γλωσσογνώστης τρομάρα του.
Και μόνον αν λάβεις γνώση του τι έχει γίνει με την λέξη Παιδιατρική - Πεδιατρική και με τις φριχτά γελοίες και γλωσσικά απόλυτα αστήρικτες θέσεις του Πανεπιστήμονα Μπαμπινιώτη, θα με δικαιώσεις - λες και το κάνει επίτηδες.

Και κάτι ακόμη: Αν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος γιά κάτι, δεν το υποστηρίζω. Εδώ λοιπόν, ακόμη και αν με χαρακτηρίσεις ξεροκέφαλο, σου λέγω ότι λόγω αναξιόπιστης έως ύποπτης πηγής κάνεις και συ λάθος. Πάρε σε παρακαλώ πολύ σοβαρά τα γραφόμενά μου.

Εις επίρρωσιν των λεγομένων μου, επικοινώνησε και με τον Τεύταμο γιά το θέμα.
Άβαταρ μέλους
Apomakros
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 27 Νοέμ 2009, 20:03

Δεν έχω τις ειδικές γνώσεις για να κρίνω τον Μπαμπινιώτη, αλλά νομίζω πως ξέρει ελληνικά.

Εξάλλου παρέθεσα και άλλη πηγή που λέει κι αυτή τα ίδια:

http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE ... E%BF%CF%82

Και υπάρχουν φαντάζομαι και άλλες πολλές πηγές.

(Αν κάποιος έχει προβλήματα με τον Μπαμπινιώτη ή με άλλες πηγές, αυτό είναι δικό του θέμα και δεν θα το σχολιάσω εδώ)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 00:58

Και μόνον αν λάβεις γνώση του τι έχει γίνει με την λέξη Παιδιατρική - Πεδιατρική και με τις φριχτά γελοίες και γλωσσικά απόλυτα αστήρικτες θέσεις του Πανεπιστήμονα Μπαμπινιώτη, θα με δικαιώσεις - λες και το κάνει επίτηδες.
Έχει κόλλημα φαίνεται να αλλάζει τα "αι" σε "ε" και αντιστροφα.
Αν πάει κανείς το Γενικό Κρατικό (νυν Γιώργος Γεννηματάς), θα δει στη μεγάλη ταμπέλα στην είσοδο που καθοδηγεί στις πτέρυγες, να μοστράρει φαρδ(ε)ια πλατ(ε)ια, η...."ΟρθοπΑΙδική Κλινική"
Κόντεψα να πάθω νευρική κρίση όταν το είδα. Επισήμανα στον υπάλληλο που ήταν στην είσοδο ότι είναι χοντρό το λάθος, να πει στους υπευθύνους να το αλλάξουν και μου απάντησε: "Το έχω πει ήδη καλή μου, αλλά επιμένουν ότι συμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, αυτή είναι η σωστή γραφή".

Ντόινγκ :teza:
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 01:36

takis_papa έγραψε:Τώρα κατάλαβα πόθεν η παραπληροφόρησή σου.

Άκυρη λοιπόν, φίλε μου, η θέση σου, την οποία απερίφραστα λέγω ότι επιβάλλεται να αναθεωρήσεις!
Δεν κατάλαβες τίποτα. Ούτε και μ΄αυτά που γράφεις βλέπω ότι έχεις διάθεση να καταλάβεις.

Το ποιος είναι παραπληροφορημένος και ποιος όχι, είναι καθαρά υποκειμενική σου άποψη και να τη χαίρεσαι...

takis_papa έγραψε:Και κάτι ακόμη: Αν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος γιά κάτι, δεν το υποστηρίζω. Εδώ λοιπόν, ακόμη και αν με χαρακτηρίσεις ξεροκέφαλο, σου λέγω ότι λόγω αναξιόπιστης έως ύποπτης πηγής κάνεις και συ λάθος. Πάρε σε παρακαλώ πολύ σοβαρά τα γραφόμενά μου.
Το τι κάνεις εσύ είναι δικό σου θέμα και δεν μας αφορά.

Δεν σε χαρακτηρίζω και ούτε χαρακτηρίζω ποτέ κανέναν. Μόνος σου χαρακτηρίζεσαι με όσα γράφεις για τον εαυτό σου (και για τους άλλους)

Και πάμε τώρα στο θέμα μας.

Εκτός από τις πηγές που παρέθεσα πιο πάνω, επανέρχομαι εδώ και με άλλες:

Κοινοτοπία η , λόγ. , νεώτ. κοινοτοπ- ία < κοινός τόπος
(ενώ λήμμα κοινοτυπία δεν υπάρχει)

Πηγή : Ετυμολογικό λεξικό της κοινής Νεοελληνικής , Π. Ανδριώτη (καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

3η Έκδοση : Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 1988, σελίδα 163

Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας:

Κοινοτυπία αντί κοινοτοπία, από το κοινός τόπος

Πηγή : Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας , Ιωάννα Παπαζαφείρη , Εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα 1993, σελ.104

(Κατά τα λοιπά είσαι ελεύθερος να παραμένεις πιστός στις απολυτότητές σου)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 01:47

Κοινοτυπία αντί κοινοτοπία, από το κοινός τόπος
Μα καλό μου, το είπα και πιο πάνω αλλά ίσως δεν το διατύπωσα σωστά. Επ-αναδιατυπώνω λοιπόν:
Όταν μιλάω για "κοινότυπο" εννοω κοινό τύπο κι όχι κοινό τόπο.
Αν θελήσω να μιλήσω για κοινό τόπο, θα πω κοινότοπο.
Μ'αυτή τη λογική δε θεωρώ αδόκιμο το "κοινότυπο"

Πού το λάθος λοιπόν;
Ποιος είναι αυτός που απαγορεύει τη σύνθετη λέξη "κοινότυπος" που είναι από το "κοινός" και "τύπος" και με ποια λογική τη θεωρεί αδόκιμη ;
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 01:55

Εξήγησα στο αρχικό ποστ μου και παρέθεσα και τις πηγές μου. Για ό,τι δεν κατάλαβες μπορείς να ανατρέξεις εκεί.

(Δεν μ' αρέσει να επαναλαμβάνω τα ίδια. Αν δεν σου αρκούν οι πηγές που παρέθεσα, πολύ ευχαρίστως να επανέλθω)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 02:25

Οι πηγές που παραθέτεις είναι απ'το 88 και μετά...
Εγώ το '70 προφανώς έμαθα άλλα ελληνικά...

Στο αρχικό ποστ σου που επικαλείσαι λες μεταξύ άλλων
Στην πραγματικότητα ο ορθός τύπος του επιθέτου είναι κοινότοπος, δηλαδή κοινός + τόπος.
Αυτή την "πραγματικότητα" δεν ξέρω ποιος την αποφάσισε και με ποια λογική, πάντως δεν αποδέχομαι την απόφαση και δεν συμβαδίζω με τη λογική.

Εξ όσων γνωρίζει η ταπεινότης μου:

κοινοτοπία < μεταφραστικό δάνειο από τη αγγλική commonplace

κοινοτυπία <μεταφραστικό δάνειο από τη αγγλική common type

Δύο διαφορετικές (σύνθετες) λέξεις, δύο διαφορετικές έννοιες.

Δεν καταλαβαίνω γιατί εμπλέκει ο γλωσσο- "ειδήμων" της ελληνικής την πρώτη με τη δεύτερη. Αφού αμφότερες είναι α/ μεταφραστικά δάνεια απ'την αγγλική και β/αφού εκάστη εξ αυτών στην αγγλική έχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ έννοια, και γ/ θεωρούνται αμφότερες δόκιμες .

Το αδόκιμο εν προκειμένω είναι ότι στην ελληνική κάποιοι αποφάσισαν ότι ναι μεν "δανειζόμαστε" και τις δύο, αλλά απορρίπτουμε τη μία, και κρατάμε την άλλη ως "ορθή", κατά το δοκούν και χωρίς λογική αιτιολόγηση.

Εγώ σταματώ εδώ. Δεν αλλάζει η οπτική μου επ'αυτού και δεν διατίθεμαι να το κάνω ανατολικό ζήτημα. Ας το βλέπει ο καθένας όπως αγαπάει στην τελική. :cool:

(σε ό,τι αφορά τον Μπαμπινιώτη, συμπλέω με τον Τάκη, πράγμα που έκανα και παλιότερα πριν εκφραστεί ο Τάκης για τον κύριο)
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 08:42

Είναι φανερό πως έχουμε διαφορετική άποψη. Την δική μου την παρέθεσα πιο πάνω παραπέμποντας σε πηγές και αναφέροντας τουλάχιστον τέσσερις.

Δεν είναι καθόλου άσχημο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Καθένας προσχωρεί στην άποψη που του ταιριάζει ή τον εκφράζει καλύτερα και είναι όλα μια χαρά.

Το άσχημο είναι άλλο. Να υπάρχουν απόλυτες απόψεις. Να θεωρεί κάποιος την δική του άποψη ως σωστή και απόλυτη και να θέλει μάλιστα να την επιβάλει σώνει και καλά στους άλλους, όπως προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει ο φίλος σου παραπάνω.

Όποιος έχει άποψη, απλώς την παραθέτει και παραπέμπει στις πηγές του για να την ενισχύσει αν θέλει. Το να κατηγορεί τη θέση του άλλου για να ενισχύσει τη δική του είναι ανώριμο και θυμίζει άλλα πράγματα τα οποία εμείς εδώ τουλάχιστο δεν τα θέλουμε.

(απλά και ξεκάθαρα πράγματα)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 09:14

Apomakros έγραψε:Είναι φανερό πως έχουμε διαφορετική άποψη. Την δική μου την παρέθεσα πιο πάνω παραπέμποντας σε πηγές και αναφέροντας τουλάχιστον τέσσερις.
Μπορεί να μη συμφωνώ με την άποψή σου, αλλά εξυπακούεται ότι τη σέβομαι. 'Οντως είθισται στηρίζουμε την άποψή μας με πηγές, αλλά συχνά στα μάτια μου (είπαμε είμαι αλλόκοτη εγώ) αυτές δεν έχουν τόση βαρύτητα, όσο η άποψη του ανθρώπου με τον οποίο συνομιλώ. Αυτό ειδικά ισχύει μ'εσένα, που ξέρω το υπόβαθρό σου και το μορφωτικό σου επίπεδο το οποίο φυσικά είναι υψηλότατο.
Δεν είναι καθόλου άσχημο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Καθένας προσχωρεί στην άποψη που του ταιριάζει ή τον εκφράζει καλύτερα και είναι όλα μια χαρά.
Σωστά. Εγω μπορεί να μην έδωσα πηγές (συγχώρα με γι'αυτό δεν έχω ανάλογα βιβλία στο σπίτι μου- παλιότερης κοπής όπως θα ήθελα), αλλά στήριξα την αποψή μου με λογικό επιχείρημα. Απο 'κει και πέρα, ζήτω η διαφορετικότης :ups:
Όποιος έχει άποψη, απλώς την παραθέτει και παραπέμπει στις πηγές του για να την ενισχύσει αν θέλει. Το να κατηγορεί τη θέση του άλλου για να ενισχύσει τη δική του είναι ανώριμο και θυμίζει άλλα πράγματα τα οποία εμείς εδώ τουλάχιστο δεν τα θέλουμε.

(απλά και ξεκάθαρα πράγματα)
Καταλαβαίνω το λόγο που ενοχλήθηκες και επί της αρχής εννοείται πως συμφωνώ, αλλά οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι... Ο Τάκης δεν είναι καινούργιος στα ΙΔΕΟ, έχει μιλήσει αρκετά και παλιότερα και είναι γνωστός ο τρόπος που εκφράζεται όταν νιώθει έντονα κάποια πράγματα. Στο βαθμό που είναι κομμάτι της ΙΔΕΟπαρέας μας, (άσχετα αν έλειψε επό μακρόν), είναι κατηρτισμένος, γνώστης πολλών και μπορεί να εμπλουτίσει τον τόπο με σημαντικές διαδρομές, (και θεωρώ πως κατά βάση ΕΙΝΑΙ καλός άνθρωπος) είμαι στη λογική "αγάπα τον πλησίον σου με τα ελαττώματά του-"- θα το παρέφραζα λίγο λέγοντας :δέξου τον συμφορουμίτη σου με τις ιδιοτροπίες-ιδιορρυθμίες του και τα ελαττώματά του φυσικά... Προσωπικά δεν είδα-ένιωσα κακές προθέσεις πίσω απ'τα λεγόμενα που όντως μπορεί να εκνευρίσουν τον συνομιλητή του, γιατί όντως τείνει να στηρίζει τη θέση του με έναν "παθιασμένο" (ή πομπώδη όπως θα προτιμούσες να τον πεις εσύ) και απόλυτο τρόπο έκφρασης.

Φρονώ πως ο Τάκης πρέπει να υποστηρίζει τη θέση του πιο ήρεμα και αποφεύγοντας προσωπικές αιχμές, για να μη χάνει και το δίκιο που έχει ούτε να εκτρεπόμαστε. Φρονώ επίσης πως κι εσύ δε χρειάζεται να στέκεσαι πολύ στις αδόκιμες προσεγγίσεις, ούτε να επιτρέπεις να σε ενοχλούν τόσο, εκλαμβάνοντάς τες (δικαίως μεν αχρείαστα δε) ως προσωπική προσβολή, γιατί έτσι χάνουμε και την ουσία του θέματος που συζητιέται και μετατίθεται το κέντρο βάρους σε ζητήματα προσωπικής ευθιξίας που καλό είναι να αποφεύγονται ειδικά σε νήματα όπως το παρόν.

Προχωράμε παραπέρα, με επιχείρημα και χαλαρά, διατηρώντας την διαλεκτική δομή που επιλέξαμε, ελπίζοντας αυτός που εξετράπη να παραδειγματιστεί θετικά και επανέλθει σε σωστότερα, ηπιότερα εκφραστικά μονοπάτια, χωρίς προσωπικές αιχμές, για να εξελιχθεί ο διάλογος γονιμότερα. :rose:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
takis_papa
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από takis_papa » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 17:01

Δεν είναι περίεργο το ότι παρατίθενται πηγές ΜΕΤΑ το 1981 [ σκοπός μου δεν είναι να πολιτικολογήσω, αλλά η ( σκόπιμη ) καταστροφή της γλώσσας ξεκίνησε μετά την υποτιθέμενη νέα Γλωσσική Μεταρρύθμιση, στην οποία - γιά τους παλαιότεους είναι αυτό γνωστό - αντέδρασε σφόδρα και ο Υπουργός Παιδείας Τρίτσης, αποπεμφθείς από την τότε Κυβερνώσα παράταξη ], όλες στο πνεύμα Μπαμπινιώτη. Παρακαλώ όποιον έχει ανοιχτό μυαλό να ψάξει άλλες αξιόπιστες αντικειμενικά πηγές όπως π.χ. την εγκυκλοπαιδεία Πυρσού ή το λεξικό Δημητράκου, μιά και δεν είμαι στο σπίτι μου και δεν έχω στην διάθεσή μου την βιβλιοθήκη μου.
Η θέση μου είναι ακλόνητη, όσο και αν αυό σοκάρει κάποιους, καθ' όσον - επαναλαμβάνω - θεωρώ πολύ σοβαρό θέμα την γλώσσα ώστε να αφήνω τον εαυτό μου να εξετάζει επιπόλαια κάτι σχετικό με αυτήν.

Το να επαναλάβω τα όσα είπε ( έγραψε ) η Βίκυ - που με εκφράζουν στο έπακρο - θα ήταν περιττό.

Κατά τις γνώσεις του και κατά την αντιληπτικότητά του ο καθένας μας. Στον παρόντα ιστοτόπο, ιδέες μόνον δέχομαι ή απορρίπτω, επικροτώ, συζητώ ή καταδικάζω. Όχι ανθρώπους.

Και τελικά,μακρυά από μένα η όποια αντιπαράθεση επί προσωπικού.
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 17:58

Δεν είναι περίεργο το ότι παρατίθενται πηγές ΜΕΤΑ το 1981 [ σκοπός μου δεν είναι να πολιτικολογήσω, αλλά η ( σκόπιμη ) καταστροφή της γλώσσας ξεκίνησε μετά την υποτιθέμενη νέα Γλωσσική Μεταρρύθμιση, στην οποία - γιά τους παλαιότεους είναι αυτό γνωστό - αντέδρασε σφόδρα και ο Υπουργός Παιδείας Τρίτσης, αποπεμφθείς από την τότε Κυβερνώσα παράταξη ], όλες στο πνεύμα Μπαμπινιώτη.
Συνεπώς οι πηγές δεν είναι πάντα θέσφατα ούτε αποτελούν αναμφισβήτητα αξιώματα. Είναι κι αυτές συντεταγμένες από απόψεις κάποιων ανθρώπων. Και με αυτούς τους ανθρώπους δικαιούμαστε να διιστάμεθα όταν κρίνουμε ότι λαθεύει η οπτική τους. Το ότι ο Απόμακρος επέλεξε να ενστερνιστεί τις συγκεκριμένες πηγές το σέβομαι. Όμως όπως έχω ξαναπεί πολλάκις, ο σεβασμός δεν πάει χέρι χέρι με την αποδοχή.

Το να επαναλάβω τα όσα είπε ( έγραψε ) η Βίκυ - που με εκφράζουν στο έπακρο - θα ήταν περιττό.
Αυτό με τιμά :ty:
Κατά τις γνώσεις του και κατά την αντιληπτικότητά του ο καθένας μας. Στον παρόντα ιστοτόπο, ιδέες μόνον δέχομαι ή απορρίπτω, επικροτώ, συζητώ ή καταδικάζω. Όχι ανθρώπους.

Και τελικά,μακρυά από μένα η όποια αντιπαράθεση επί προσωπικού.
κι αυτό με καλύπτει. :thumb:

Να'σαι καλά. :) :rose:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
karipis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από karipis » Σάβ 28 Νοέμ 2009, 18:33

Κατ' αρχήν να 'πω πως τόσα χρόνια (μέχρι τώρα που μιλάμε) έκανα και εγώ το ίδιο λάθος.
Πρόφερα την λέξη ως κοινοτυπία.

Θα με ενδιέφερε πολύ, οι φίλοι που πιστεύουν ότι το "κοινοτυπία" είναι το σωστό, να μεταφέρουν στην συζήτηση την πηγή ή τις πηγές οι οποίες το θέλουν έτσι γραμμένο όπως και την ερμηνία που δίνουν στην λέξη.
Εγώ στα λεξικά μου δεν το βρήκα.

Αντιθέτως βρήκα μόνο την "κοινοτοπία" η οποία ερμηνεύεται ως κοινός τόπος και λόγος ή σκέψις χωρίς πρωτοτυπίαν.

Τα δύο λεξικά που κοίταξα είναι το α) έκδοση του 1961 και το β) του 1957 (σε αυτό μάλιστα -το 2ο δηλαδή- ο πρόλογος είναι του Δημητράκου).
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 01 Δεκ 2009, 13:40

karipis έγραψε: Θα με ενδιέφερε πολύ, οι φίλοι που πιστεύουν ότι το "κοινοτυπία" είναι το σωστό, να μεταφέρουν στην συζήτηση την πηγή ή τις πηγές οι οποίες το θέλουν έτσι γραμμένο όπως και την ερμηνία που δίνουν στην λέξη.
Εγώ στα λεξικά μου δεν το βρήκα.

Πρώτον, δεν υποστήριξα ότι το "κοινότοπος" είναι λάθος. Υποστήριξα (και υποστηρίζω) πως ΚΑΙ το "κοινότυπος" είναι σωστό.

Λυπάμαι, πηγές αδυνατώ να παραθέσω (για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω), μπορώ να παραθέσω τη δική μου πηγή- δηλαδή το δικό μου ρημαδοκέφαλο και τις γνώσεις που αυτό έχει προσλάβει στα χρόνια που λειτουργεί.
Το επιχείρημά μου είναι απλό και λογικό. Το είπα παραπάνω, αλλά προφανώς δεν του έδωσες τη δέουσα σημασία. Το παραθέτω εκ νέου λοιπόν:

ArELa έγραψε:

Εξ όσων γνωρίζει η ταπεινότης μου:

κοινοτοπία < μεταφραστικό δάνειο από τη αγγλική commonplace

κοινοτυπία <μεταφραστικό δάνειο από τη αγγλική common type

Δύο διαφορετικές (σύνθετες) λέξεις, δύο διαφορετικές έννοιες.

Δεν καταλαβαίνω γιατί εμπλέκει ο γλωσσο- "ειδήμων" της ελληνικής την πρώτη με τη δεύτερη. Αφού αμφότερες είναι α/ μεταφραστικά δάνεια απ'την αγγλική και β/αφού εκάστη εξ αυτών στην αγγλική έχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ έννοια, και γ/ θεωρούνται αμφότερες δόκιμες .

Το αδόκιμο εν προκειμένω είναι ότι στην ελληνική κάποιοι αποφάσισαν ότι ναι μεν "δανειζόμαστε" και τις δύο, αλλά απορρίπτουμε τη μία, και κρατάμε την άλλη ως "ορθή", κατά το δοκούν και χωρίς λογική αιτιολόγηση.

.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
karipis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από karipis » Τρί 01 Δεκ 2009, 23:59

Όταν λέω πιστεύουν δεν το ενοώ με την κακή/προσβλητική ένοια καλό μου. Άλλωστε και εγώ το ίδιο πίστευα και μάλλον θα αργήσω πολύ να απαλλαγώ από την λάθος προφορά του.
Για το θέμα μας όμως, νομίζω πως μάλλον πρόκειται για λανθασμένο μεταφραστικό δάνειο από τη αγγλική γλώσσα. Το κοινότοπος είναι κατα το κοινόφιλος, κοινότοκος, κοινόπλοος κ.ο.κ. Ως κονός-τύπος δεν το βρήκα κάπου :(
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 02 Δεκ 2009, 00:29

Ως κονός-τύπος δεν το βρήκα κάπου :(
Δεν πειράζει, τότε πες με ανάρμοστη λεξιπλάστρια, γιατί δεν είμαι διατεθειμένη να πάψω να το χρησιμοποιώ επειδή δεν το εγκρίνουν οι "πηγές" κι οι (υποτιθέμενοι) λεξιγνώστες σας :loco:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
karipis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από karipis » Τετ 02 Δεκ 2009, 02:49

ArELa έγραψε:οι (υποτιθέμενοι) λεξιγνώστες σας
:) .
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Παρ 04 Δεκ 2009, 09:13

Ερώτημα προς όσους σκύβουν και στέκονται στις... "έγκυρες πηγές"...

Αν ξάφνου οι ίδιες αυτές πηγές έβγαιναν και έλεγαν δόκιμο λήμμα το "άκαιρο", αδόκιμο το "άκυρο", ή δόκιμο το "καίριο", αδόκιμο το "κύριο" θα το δέχονταν;

Θα εξακολουθούσαν τότε να θεωρούν τους κυρίους "έγκυρες πηγές";
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 04 Δεκ 2009, 09:33

Αρέλα έγραψε:Ερώτημα προς όσους σκύβουν και στέκονται στις... "έγκυρες πηγές"...
Προσωπικά, όταν μια λέξη τη χρησιμοποιώ λάθος και διαπιστώσω ότι πράγματι είναι λάθος, ακολουθώ στο εξής τη σωστή ερμηνεία και εκδοχή.

Δεν επιμένω στο λάθος επειδή τάχα έτσι το ἐμαθα ή έτσι μου γουστάρει. Ναι, δέχομαι και ακούω τις έγκυρες πηγές γιατί σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν από μένα.

Έτσι και με τις λέξεις κοινότοπος και κοινοτοπία. Από τη στιγμή που διαπίστωσα ότι είναι λάθος το κοινότυπος και κοινοτυπία, χρησιμοποιώ πλέον στη θέση τους τις σωστές λέξεις που είναι κοινότοπος και κοινοτοπία.

(Αυτό βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει ο καθένας)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Παρ 04 Δεκ 2009, 10:02

Από τη στιγμή που διαπίστωσα ότι είναι λάθος το κοινότυπος και κοινοτυπία,
Μα ρε μάνα μου, πώς το διαπίστωσες; Επειδή το είπανε; Κι ότι λένε δεν αμφισβητείται;
Σκέψου λίγο. Η λέξη "κοινός" είναι υπαρκτή και δεδομένη. Το ίδιο και η λέξη "τύπος".

Ποια (τίνος) λογική είναι αυτή που απαγορεύει τη συνένωσή τους σε μια σύνθετη λέξη και τη χρήση αυτής της σύνθετης λέξης, και τι είναι αυτό που καθιστά αυτή τη λογική δόκιμη στα μάτια σου; (έξω από πηγές πες το μου- με δικά σου λόγια)
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 04 Δεκ 2009, 10:14

Αρέλα έγραψε:Μα ρε μάνα μου, πώς το διαπίστωσες; Επειδή το είπανε; Κι ότι λένε δεν αμφισβητείται;
Είναι κουραστικό να γράφουμε και να ξαναγράφουμε τα ίδια. Τόσο εγώ όσο και ο Καρύπης με τον οποίο συμφωνώ, παραθέσαμε άφθονες πηγές. Δεν έχεις παρά να ανατρέξεις σε όσα γράψαμε.

Αντίθετα, όσοι υποστήριξαν το αντίθετο, δεν παρέθεσαν καμιά πηγή παρόλο που τους ζητήθηκε -και από τον Καρίπη (βλέπε παραπάνω)- αλλά εξέφρασαν προσωπική (λαθεμένη) άποψη επιδεικνύοντας μάλιστα ισχυρογνωμοσύνη και απολυτότητα (και φυσικά δεν αναφέρομαι σε εσένα). Δικό τους θέμα και δεν μ' απασχολεί.

Βασίζομαι στις πηγές και διορθώνω τα λάθη μου προσπαθώντας να μη τα επαναλαμβάνω.

Αρέλα έγραψε:Σκέψου λίγο. Η λέξη "κοινός" είναι υπαρκτή και δεδομένη. Το ίδιο και η λέξη "τύπος".
Δεν είπε κανείς το αντίθετο. Τόσο η λέξη "κοινός" όσο και η λέξη "τύπος" είναι υπαρκτές και δεδομένες. Απλώς η συνένωσή τους οδηγεί εν προκειμένω σε λαθεμένη λέξη, διότι για τη λέξη που προκύπτει από τη συνένωση (δηλ. για το "κοινότυπος") υπάρχει ήδη άλλη γνωστή και σωστή λέξη ("κοινότοπος") η οποία μάλιστα απαντάται στις πηγές.

Αρέλα έγραψε:Ποια (τίνος) λογική είναι αυτή που απαγορεύει τη συνένωσή τους σε μια σύνθετη λέξη και τη χρήση αυτής της σύνθετης λέξης, και τι είναι αυτό που καθιστά αυτή τη λογική δόκιμη στα μάτια σου
Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στη γλώσσα. Υπάρχουν απλώς κανόνες οι οποίοι τηρούνται όσο εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες. Καθένας μπορεί να κάνει όσες συνενώσεις θέλει και να δημιουργεί καινούργιες λέξεις. Τι γίνεται όμως όταν για τη λέξη που προκύπτει από τη συνένωση υπάρχει ήδη άλλη;

Προσωπικά, ανάμεσα σε δυο λέξεις που χρησιμοποιούνται με την ίδια σημασία προτιμώ να χρησιμοποιώ τη σωστή.

(Αυτή είναι η λογική)
Άβαταρ μέλους
Nightrider
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από Nightrider » Παρ 04 Δεκ 2009, 12:37

Ένα ακόμα ρήμα που έχει κακοποιηθεί βάναυσα τις 3 τελευταίες δεκαετίες (από τότε που ο πατέρας του ΓΑΠ ανέφερε σε έναν από τους λόγους του το "στοχεύω", πιθανώς έκανε σαρδάμ) είναι το "σκοπεύω"!!

Σήμερα αντί του σκοπεύω όλοι χρησιμοποιούν το "στοχεύω"! Δεν υπάρχει τέτοιο ρήμα.

Η σωστή απόδοση είναι σημαδευώ στον στόχο ή σκοπεύω.
Η λέξη "χριστιανισμός" περιέχει κάποια παρεξήγηση γιατί ουσιαστικά υπήρχε μόνο ένας χριστιανός, αλλά κι εκείνος πέθανε πάνω στο σταυρό. -Νίτσε-
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Παρ 04 Δεκ 2009, 13:22

Έχεις δίκιο μεν Θέμη μου, ο δε Ανδρέας ως λεξιπλάστης μ'άρεσε πολύ δε!

Διότι θα ομολογήσεις κι εσύ πως παραποιούμε σήμερα την έννοια του "σκοπεύω", και το χρησιμοποιούμε περισσότερο ως "προτίθεμαι να..."
Σκοπεύω να του το πω
Σκοπεύω να πάω εκεί κλπ

Οπότε σωστά και δικαίως πήρε το ουσιαστικό "στόχος" κι έφτιαξε το στοχεύω. Δεν κατάλαβα γιατί να απαγορεύεται να φτιάξεις ρήμα απ'το ουσιαστικό, εαν ενδείκνυται κι αν δεν υπάρχει.

Δηλαδή πως την αλήθεια:

Λέμε φερ'ειπείν, "στοχεύουν στην εξόντωση του πληθυσμού".
Θα σου ακουγόταν το ίδιο και σωστό και με την ίδια έννοια αν έλεγες "σκοπεύω στην εξόντωση..." κλπ? Άσε που θα'πρεπε να πεις "σκοπεύω την εξόντωση..." που πάλι δεν "κάθεται καλά" γι'αυτό που θα'θελες να εκφράσεις.

Ο Αντρέας μιλούσε άρτια την ελληνική και όσες παρεμβάσεις έκανε, καλώς καμωμένες και επιτυχημένες κατά τη γνώμη μου. Δεν είναι μόνο οι φιλόλογοι και φωστήρες των λεξικών που έχουν δικαίωμα για τέτοιες επεμβάσεις. Τους είδαμε κι όταν έδωσαν τις ευλογίες τους για τον εκφυλισμό της γενικής (πτώσης), που μας κατάντησε να λέμε Πανεπιστήμιου, γιατί αν πούμε Πανεπιστημίου, που είναι το σωστό, μας ακούγεται λάθος. Και φυσικά ο εκφυλισμός δεν περιορίζεται μόνο στον τονισμό της Γενικής...
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Παρ 04 Δεκ 2009, 13:27

Αντώνη, πήγα να σου γράψω πως δεν με κάλυψες γιατί απλά δε δέχεσαι/αρνείσαι να πραγματευτείς συγκεκριμένα αυτό που θέτω. Βλέπω μετά χαράς όμως ότι σε δεύτερη σκέψη, πρόσθεσες πράγματα στο αρχικό σου ποστ, και πραγματεύεσαι αυτά που σου'θεσα. Θα μελετήσω αυτά που έθεσες και θα επανακάμψω. Θενξ μεγάλε. :rose:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 04 Δεκ 2009, 13:34

Δεν ήξερα ότι το στοχεύω το έβγαλε ο Αντρέας. Αν το έβγαλε πράγματι εκείνος, τότε μαγκιά του, αφού κατάφερε να περάσει στα λεξικά και να καθιερωθεί σαν συνώνυμο του σκοπεύω.

(γάτα ο μεγάλος)

:D
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνική Γλώσσα- Γλωσσολογία”