Δηλητήριο ισχυρό; Μωρέ μπράβο... 35 συναπτά χρόνια "προσλαμβάνω" αυτό το δηλητήριο καπνίζοντας, (δεν το καυχιέμαι, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα) και δεν δηλητηριάστηκα τόσο ισχυρά, ώστε να τινάξω τα πέταλα ακόμα. Ποιος είμαι, ο Highlander? Επίσης, τόσο το κεντρικό όσο και περιφερειακό μου νευρικό σύστημα είναι μια χαρά.Από φυσιολογικής απόψεως είναι ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια και προσβάλλει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερειακό νευρικό σύστημα
Μπορώ να προτάξω ( ανθρώπους που χτυπήθηκαν από νευρολογικές παθήσεις όπως πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας ,νόσο του Γουίλσον κλπ, που δεν έκαναν ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή τους. Γνωρίζω δύο προσωπικά. Μια κοπελιά που γνώριζες κι εσύ απ'το Ελλάδα Μυστήρια (ας μην πούμε όνομα) - και τη γυναίκα του ξαδέρφου μου, που παρουσίασαν ξαφνικά αμφότερες σκλήρυνση κατά πλάκας και δεν κάπνιζαν.
Μια μικρή ζάλη ένιωσα όταν πρωτοκατέβασα καπνό, και έκτοτε καμία. Όσο για την όρεξη, όντως μου τη μειώνει, αλλά όχι όσο θα'θελα (πράγμα που δε θεωρώ απαραίτητα κακό με δεδομένο το πρόβλημα παχυσαρκίας που μαστίζει πολλούς ανθρώπους).Προκαλεί, επίσης, ζάλη και ναυτία καθώς και ανορεξία. Ο εθισμός που προκαλεί στους καπνιστές είναι ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς μόνο το 20% των συστηματικά καπνιστών καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα με την πρώτη προσπάθεια.
Συμφωνώ για τον ισχυρό εθισμό, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να απαγορευτεί από την εξουσία, όπως δεν απαγορεύεται ο καφές, η κοκα κόλα και άλλα εθιστικά. Τα εθιστικά εκείνα που ΔΕΝ θολώνουν την κρίση μας, δεν πρέπει να απαγορεύονται αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία που προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες. Αν επιλέξω ατομικά να "βλάψω" τον εαυτό μου, το έχω αυτό το δικαίωμα απ'τη στιγμή που δεν βλάπτω τον άλλον (μη μου πεις για το παθητικό κάπνισμα, είναι αστείο μπροστά σε ένα σωρό άλλα κέρατα που εισπνέουμε και δε βγάζουμε άχνα για αυτά) και όποια πολιτεία προσπαθεί να παρέμβει σε ατομικές επιλογές μου, είναι φασίζουσα.
Μπορώ επίσης να καταδείξω δύο πολύ κοντινούς μου που έκοψαν το κάπνισμα με την πρώτη, και τον Απόμακρο επίσης, από τους φίλους μας στα ΙΔΕΟ.
Κι αυτό ακόμα το λες με αρνητικό τόνο, ενώ είναι γεγονός ότι η νικοτίνη έχει τουλάχιστον ένα καλό. Να βοηθάει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.Η αποχή από το κάπνισμα συνήθως προκαλεί, εκτός των συμπτωμάτων στέρησης, ισχυρή αύξηση της όρεξης, με συνέπεια οι καπνιστές να εμφανίζουν σωματική πάχυνση.
Εν κατακλείδι:
Το τσιγάρο θεωρώ πως βλάπτει άμεσα κυρίως τους πνεύμονές μας με την πίσσα. Επίσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση, πράγμα που όντως είναι βλαπτικό σε βαθμό επικινδυνότητας για τη ζωή μας.
Τη νικοτίνη αυτή καθ'εαυτή δεν την δαιμονοποιώ στο βαθμό που το κάνεις εσύ με απόλυτες τοποθετήσεις, και κατέδειξα πιο πάνω σημεία στα οποία διίσταμαι.
Είμαι όντως εθισμένη στη νικοτίνη, και είναι ένας εθισμός μου που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν είμαι διατεθειμένη να διακόψω, παρά το γεγονός ότι τον θεωρώ αδυναμία μου και δεν είμαι καθόλου περήφανη γι'αυτόν. Μη νομίζεις λοιπόν ότι λόγω του εθισμού μου δίνω συγχωροχάρτια. Πραγματικά έτσι τα βλέπω τα πράγματα όσον αφορά συγκεκριμένα τη νικοτίνη.
Εσύ τώρα που δεν είσαι εθισμένος, και ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ πες μου και επί του θέματος τη θέση σου γι'αυτόν τον νόμο-επιβολή.
Εγώ ήδη έχω εκφράσει τη διαφωνία μου, η οποία έχω κάνει παραπάνω από σαφές ότι είναι επί της αρχής κι όχι επειδή με ξεβολεύει προσωπικά.
Εσύ συμφωνείς με το νόμο, ή όχι;