Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς 100% τα ζωϊκά προϊόντα εκτός και αν είναι φρουτοφάγος οπότε δεν υπάρχουν συστατικά. Και πάλι θα βρεθεί τρόπος να επιμολυνθούν τα πάντα.
Θέλω να γράψω για τους vegans της παρέας - και όσους ενδιαφέρονται
για την κασείνη (casein)
Βρίσκεται δυστυχώς ακόμη και σε προϊόντα που υποτίθεται δεν περιέχουν γάλα, και είναι vegan.
Οπότε ρίχνετε μία ματιά πριν αγοράσετε ===>
Κασεϊνη
Η κασεϊνη είναι πρωτεϊνη που βρίσκεται στο γάλα και τα παράγωγά του. Εκτός από κει όμως τη βρίσκουμε σε κόλλες, πλαστικά (όπως στις λαβές μαχαιριών) υφάσματα, πρόσθετα γεύσης και άλλα προϊόντα. Προσοχή για τους vegans γιατί η κασεϊνη περιέχεται πολύ συχνά σε "μη-γαλακτοκομικά" προϊόντα/υποκατάστατα για να λιώνει το τυρί.
Σχετικά με την κασεϊνη είχε γίνει έρευνα που ανακάλυψε πως αυτιστικά παιδιά που για οκτώ εβδομάδες δεν έπαιρναν καθόλου κασείνη (δεν έτρωγαν γαλακτομικά δηλαδή) είχαν σαφή βελτίωση στη συμπεριφορά τους (Lucarelli 1995).
Η κασεϊνη περιέχει την κασομορφίνη.
Η κασομορφίνη (casomorphin) είναι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να σταματήσουν τα γαλακτοκομικά. Και αυτό γιατί είναι εθιστική για τους ανθρώπους. Η κασομορφίνη περνάει στο αίμα μας και ταξιδεύει στον εγκέφαλό μας όπου προκαλεί μία αντίδραση όπως αυτή των οπιούχων ουσιών και των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι μία από τις 3 κύριες ομάδες ενδογενών οπιοειδών που παράγονται στον εγκέφαλο, με αντιπροσωπευτικότερη τη β-ενδορφίνη, που έχει την ισχυρότερη αναλγητική δράση. Οι ενδορφίνες είναι φυσικές ορμόνες του οργανισμού μας οι οποίες έχουν ανάλογη δράση με τη μορφίνη και μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.
http://www.wikipedia.org
http://www.medlook.net
Όπως καταλαβαίνετε η έκφραση "Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τυρί"
που λένε πολλοί άνθρωποι παίρνει άλλη έννοια ....
Δείτε επίσης: http://www.notmilk.com
http://www.milksucks.com
Τυρί: Ένα μαλακό ναρκωτικό
Ο Dr Neal Barnard, γιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής Παθολόγων Υπεύθυνης Ιατρικής στην Αμερική υποστηρίζει ότι το τυρί μπορεί να είναι τόσο εθιστικό όσο και η μορφίνη.
Εξηγεί ότι το τυρί είναι εθιστικό, επειδή σε αυτό περιέχονται μικρά ποσά μορφίνης από το συκώτι των αγελάδων. Στο βιβλίο του "Breaking the Food Seduction" εξηγεί γιατί οι άνθρωποι εθίζονται σε προϊόντα όπως το τυρί, το κρέας, η ζάχαρη και η σοκολάτα.
Γράφει:
"Ο λόγος που πολλοί από μας δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς γαλακτοκομικά προιόντα ερμηνεύεται με τη βοήθεια της βιοχημείας. Το τυρί, γιά παράδειγμα, περιέχει υψηλά ποσοστά καζείνης, μιά προτείνη που κατά τη διάρκεια της πέψης αποσυντίθεται και παράγει ένα είδος οπιούχας χημικής ένωσης, που ονομάζεται καζομορφίνη. Οι ίδιες οπιούχες ενώσεις θεωρούνται υπεύθυνες γιά το δεσμό μητέρας-νηπίου που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, που πολλοί από μας εξαρτούμαστε από γαλακτοκομικά προιόντα."
Ο Dr Barnard πιστεύει, ότι η έρευνά του θα μπορούσε να βοηθήσει υπέρβαρους ανθρώπους που μηνύουν εστιατόρια fast-food, αποδεικνύοντας ότι τα τρόφιμα που διακινούν είναι εθιστικά όπως ο καπνός! Έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής, διάρκειας τριών εβδομάδων, για να βοηθήσει υπέρβαρους ανθρώπους να απαλλαγούν από "τον εθισμό τους", αλλάζοντας τις συνήθειές τους, κάνοντας φυσική άσκηση, και βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου τους.
Πηγές:
http://www.ananova.com/news/story/sm_78 ... ddiscovery
http://www.esoterica.gr/news/june_03/cheese/cheese.htm
http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php