Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Δημοσίευση από Dhmellhn » Πέμ 09 Ιούλ 2009, 00:15

Ένα πολύ καλό αρθράκι για την κατάντια των Ελληνικών πανεπιστημίων υπό την ηγεσία των ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ αριστερών.

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

Σχόλιο φίλου του ιστολογίου, με αφορμή ανάρτηση του άρθρου της εφημερίδας ΑΥΓΗ, "Οι "ξενοσυνείδητοι" της XVης Μεραρχίας", του Σπύρου Καράβα, που διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Γράφει ο Κίμων:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου διερωτώνται γιατί επέλεξε αυτή η στιγμή για να παρουσιασθεί αυτό το κείμενο από τον αριστερό κ. «καθηγητή».
Οι απαντήσεις είναι προφανείς!

Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η πιο σημαντική αλλά λιγότερο συζητημένη συνισταμένη των αιτίων της σημερινής κατάντιας στον τόπο μας, εκτός από το μεσαιωνικό φεουδαρχικό κατεστημένο βολευτών-βουλευτών, μεγαλοδημοσιογράφων, ¨καλλιτεχνών¨ και ¨κοσμικών¨ που αποβλάκωσαν την Ελληνική κοινωνία, είναι και η αριστερή Πανεπιστημιακή Συντεχνία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι πανεπιστημιακοί ¨δάσκαλοι¨ είναι αυτοί που από το 1993 και μετά διοικούν την Ελλάδα με το κυρίως κέντρο εξουσίας τα Οικονομικά Πανεπιστήμια. Το βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Νεοφιλελεύθερος Βαρόνος και Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1995-1998 Χριστοδουλάκης, ο. Λομβέρδος, ο Βενιζέλος, είναι Πανεπιστημιακοί «Καθηγητές». Επίσης στενός φίλος του εν λόγω τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ είναι και ο Πανεπιστημιακός «καθηγητής» Αλογοσκούφης, όπως και ο Παυλόπουλος καθώς και πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Στην Συντεχνία αυτή μετά την μεταπολίτευση έδωσε πρωτεύοντα ρόλο ο Τσάτσος, αφού της ανεγνώρισε ιδιαίτερα συνταγματικά δικαιώματα όπως η έμμισθη κατοχή και άλλων θέσεων στο δημόσιο πλην της θέσεως του ¨καθηγητού¨ δημιουργώντας μία νέα προνομιακή τάξη στην Ελληνική κοινωνία στην θέση των συνταγματαρχών. Ανάλογο παράδειγμα συνταγματικά κατοχυρωμένης προνομιακής μεταχείρισης σε συντεχνία δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συντεχνιακή αυτή τάξη λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών της μεταπολίτευσης ασπάσθηκε την «προοδευτική και δημοκρατική» ιδεολογία αφού η επαγγελματική ανέλιξη στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι ανάλογη του «προοδευτισμού και δημοκρατισμού» του κάθε μέλους της που στην πλειοψηφία της ανήκει ιδεολογικά στον SIRIZA. Η συμμαχία της με το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο θα προϋπέγραφε την καταδίκη του Ελληνικού λαού στον πλέον ακραίο σκοταδισμό. Η εισροή των κοινοτικών κονδυλίων στην χώρα με τα διάφορα «Ερευνητικά» προγράμματα και η διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δεν άφησε την παρασιτική αυτή τάξη αδιάφορη.

Παχουλοί διπλοί και τριπλοί μισθοί, διορισμοί συγγενικών προσώπων εταιρίες μαϊμούδες, απίθανα ερευνητικά προγράμματα τους άνοιξαν τον δρόμο για τα Tennis club της Εκάλης, ενώ οι βίλες τους συναγωνίζονται στην χλιδή μεσαιωνικά παλάτια. Θυμηθείτε πόσοι πανεπιστημιακοί «δάσκαλοι» είναι σήμερα στην φυλακή για κατάχρηση των ερευνητικών κονδυλίων. Τα διάφορα λοιπόν ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν δράσεις που αφορούν και τις μειονότητες. Κάθε λοιπόν ερευνητικό πρόγραμμα μπορεί να έχει προϋπολογισμό της τάξης του 1.5 Εκ. ΕΥΡΩ. Φαντασθείτε λοιπόν τον χειριστή του προγράμματος να διαχειρίζεται τα ποσά αυτά. Όχι μόνο θα συμπαραστέκονται στους λαθρομετανάστες μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά θα εφεύρουν και ανύπαρκτες μειονότητες για την εξυπηρέτηση των διαρκώς αυξανομένων κρατικών οικονομικών προνομίων τους..

Η διεθνής απήχηση τέτοιου είδους «καθηγητών» στον χώρο της επιστήμης τους είναι μηδενική. Άλλωστε στην διεθνή κατάταξη των Πανεπιστημίων ως προς την Αριστεία τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι , πολύ πιο κάτω από τα πανεπιστήμια του Ιράν και του Πακιστάν και για τον λόγο αυτό αρνούνται να αξιολογηθούν όπως πράττουν οι συνάδελφοι τους σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Είναι λοιπόν δυνατόν με αυτή την λοιμική και λιμική αριστερά που παρασιτεί στην Ελλάδα να δούμε ποτέ πρόοδο σε αυτό τον τόπο;

Είπατε κάτι; Μια ζωή οι αριστεροί είναι ΦΥΡΑ γι' αυτόν τον τόπο.
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Άβαταρ μέλους
stal
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 161
Εγγραφή: Τρί 08 Ιούλ 2008, 10:12
Φύλο: Άνδρας

Re: Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Δημοσίευση από stal » Τρί 14 Ιούλ 2009, 12:07

Φίλε Ιων,

Νομίζω ότι απλά θίγεις την κορυφή του ... "παγόβουνου" της ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ !!

Αν πάρεις ξεχωριστά μία-μία τις πολλές παθογένειες των ΑΕΙ και τις αναδείξεις, απλά "βοηθάς" (σχήμα λόγου, έτσι;) στον ... "αποπροσανατολισμό" και στην "συγκάλυψη" των ουσιαστικών αιτιών ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ.

Κι ακόμη χειρότερα, επειδή - σε τελική ανάλυση - μιλάμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ατομικά ιδιοτελή συμφέροντα (δηλ. συμφέροντα που έχουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση & τηλέφωνο) και για την "χωρίς αρχές" συντεχνιακή περιχαράκωσης τους (ασχέτως δεξιάς, κεντρώας, αριστερής "πολιτικής" ταυτότητας (= αυτή συνήθως είναι - μ' όρους διαπλοκής - "όχημα" προστασίας των ατομικών ιδιοτελών συμφερόντων και της συντεχνίας), αυτό σημαίνει και συσκότιση των συγκεκριμένων ιδιοτελών συμφερόντων και μετάθεση του όλου ζητήματος στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, το όλο ζήτημα των αιτιών της ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ επικεντρώνεται σε μη-ορατά (ιδιαίτερα για την κοινή γνώμη) θεσμικά ζητήματα που ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ένα ακαδημαϊκό βρόγχο και σχέσεις υποτέλειας, αυτολογοκρισίας και "μαφιόζικου" τύπου συναλλαγής σ' έναν χώρο που εξ ορισμού σκοπό έχει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την παραγωγή γνώσης.
Δυστυχώς, η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει την δομή και την λειτουργία των ΑΕΙ - απλά κατά καιρούς ορισμένες διαστάσεις της παθογένειας γίνονται επίκαιρες και ατυχώς "αποκρύπτουν" την θεμελιώδη αιτία που απαιτεί άμεση μεταρρύθμιση:

Το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ κρίνεται από την αποδυνάμωση συντεχνιακών πελατειακών σχέσεων στην λειτουργία της ανωτάτης παιδείας και αυτό έχει να κάνει με την ακαδημαϊκή διαβάθμιση των μελών ΔΕΠ, δηλαδή με το ποιοί και πώς εκλέγουν ή εξελίσουν μέλη ΔΕΠ.
Η ουσιαστική "κάθαρση" αυτής της διακασίας θα εξουδετερώσει πλήρως τις συντεχνιακές πελατειακές σχέσεις και θα απελευθερώσει τα ΑΕΙ από συνθήκες που ευθέως θίγουν την αξιοπρέπεια των μελών ΔΕΠ καθιστώντας τους υποκείμενα στυγνών εκβιασμών.


Στα ελληνικά πανεπιστήμια ένα πλέγμα πελατειακών εξαρτήσεων των μελών ΔΕΠ έχει δημιουργήσει όχι μόνο ένα ακαδημαϊκό τέλμα και μια συντεχνιακή αρτηριοσκλήρωση αλλά και άτομα με «υποτελείς στρατούς» που τους κινητοποιούν για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών ατομικών συμφερόντων τους και που συχνά δημιουργούν προσκόμματα σε κάθε πολιτική ηγεσία που αποπειράται να κάνει ήπιες έστω μεταρρυθμίσεις … χωρίς την «άδεια» τους.

Το ζήτημα είναι κατεξοχήν θεσμικό και αφορά στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών μέτρων κατοχύρωσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας που καθιστούν χωρίς περιεχόμενο την δημιουργία πελατειακών εξαρτήσεων, έτσι ώστε η ακαδημαϊκή διαβάθμιση των μελών ΔΕΠ σε α, β, γ & δ βαθμίδες να αντανακλά ακαδημαϊκές επιτεύξεις, εμπειρία και φυσικά εύλογες μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν από αυτήν την επιτυχή ακαδημαϊκή ανέλιξη.

Σήμερα, η ακαδημαϊκή διαβάθμιση λόγω συγκεκριμένων «προνομίων» σε βάρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας έχει γίνει όχημα συντεχνιακών πελατειακών εξαρτήσεων και εστία διαφθοράς μέσα στο πανεπιστήμιο.


Σ’ ότι αφορά στα ΑΕΙ, υπάρχουν συγκεκριμένες θεσμικές θέσεις για τα πανεπιστήμια, που χρόνια τώρα έχουν γίνει υπερώριμες από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ που είναι εγκλωβισμένα στις πελατειακές εξαρτήσεις και ζητούν πολιτική έκφραση.

Το χτύπημα της διαφθοράς, για παράδειγμα, όχι μόνο στο επίπεδο πανεπιστημιακών αλλά και στην διαφθορά που είναι καθεστώς στους ... εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων (καθώς συναλλάσσονται κανονικά με τους πανεπιστημιακούς "νονούς" και μάλιστα με ... ευτελή ανταλλάγματα) - δημιουργώντας μια βαθιά παρακμή του κάποτε ισχυρού - από άποψη «πολιτικού πολιτισμού» τουλάχιστον - φοιτητικού κινήματος, στρέφοντας το σε συντεχνιακή κατεύθυνση και αφήνοντας το έρμαιο της πρακτικής των κάθε "κουκουλοφόρων".

Ακόμη άλλο παράδειγμα είναι το ώριμο αίτημα για ΠΛΗΡΗ διαχωρισμό της ακαδημαϊκής λειτουργίας από την διοίκηση του πανεπιστημίου.

Ο διαχωρισμός είναι πλέον κεντρικό ζήτημα για την εξάρθρωση των πανεπιστημιακών "νονών", που για την "συλλογή ψήφων" μελών ΔΕΠ για την ανάδειξή τους σε πρυτανικές θέσεις (ως "εφαλτήριο" προσωπικής προβολής και μη θεμιτών ιδιοτελών σκοπιμοτήτων τους) εκβιάζουν, διαφθείρουν, ευτελίζουν και έχουν αναβιώσει στην χειρότερη μορφή της - την "ληστρική" μορφή - την παλιά λογική αυθαιρεσιών της τότε "έδρας", που η μεταρρύθμιση του '82 προσπάθησε να καταργήσει.

Οι εκλεγμένες πρυτανικές αρχές:
- δεν πρέπει να μετέχουν καθόλου στην ακαδημαϊκή λειτουργία (αναστολή ακαδημαϊκής ιδιότητας, όχι μαθήματα, όχι συμμετοχή σε κρίσεις μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-ΔΕΠ) και να ασκούν αποκλειστικά διοίκηση,
- να λειτουργούν έλεγχο νομιμότητας με καθορισμένη (αυτεπάγγελτη) διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε διοικητικές παραλήψεις ή παραβάσεις διαδικασιών από μέλη ΔΕΠ.
- να έχουν υψηλούς μισθούς και
- να υπόκεινται οι ίδιοι στον έλεγχο της Συγκλήτου , και σε ισχυρές κυρώσεις, επίσης με καθορισμένη (αυτεπάγγελτη) διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε διοικητικές παραλήψεις ή παραβάσεις που τυχόν υποπέσουν, ενώ να υπάρχει τακτικός οικονομικός έλεγχος από "ορκωτούς λογιστές".

Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής στο να εκλέγονται στην διοίκηση του ΑΕΙ μέλη ΔΕΠ - έστω, όπως είναι σήμερα, δηλαδή μόνο από ΔΕΠ της Α & Β βαθμίδας, που κατά τεκμήριο έχουν πράγματι πείρα λειτουργίας ΑΕΙ.

Μάλιστα, θα υπογράμμιζα: όχι με μείωση αλλά με αυξημένη, καθολική (θα έλεγα ακόμη και υποχρεωτική - δηλαδή η αδικαιολόγητη μη-προσέλευση να είναι προϋποθεση συμμετοχής του φοιτητή στις εξετάσεις) την συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές πρυτανικών αρχών.
Το σκεπτικό είναι απλό: θέλουμε ενεργούς φοιτητές (πρόκριμα ενεργών πολιτών) στην διοίκηση των πανεπιστημίων, ή να ενθαρρύνουμε την αποχή, απάθεια και μη-συμμετοχή στα κοινά;;;)

Όμως, τα υποψήφια μέλη ΔΕΠ για πρυτανικές αρχές:

- να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι πολύ νωρίς (πχ ένα και πλέον χρόνο),
- να προτείνουν σαφές πρόγραμμα και φυσικά μετά την υποβολή της υποψηφιότητας τους
- να τελούν αυτόματα σε ειδική ακαδημαϊκή άδεια με την υποβολή της υποψηφιότητας τους, δηλαδή ειδικότερα να μην μετέχουν σε ακαδημαϊκές κρίσεις, ώστε να αποφευχθεί η άγρα ψήφων από την υποστήριξη σε διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ.

Η αύξηση της φοιτητικής συμμετοχής στις εκλογές και η μη συμμετοχή σε ακαδημαϊκές κρίσεις των υποψηφίων:
- θα καταστήσει σε σημαντικό βαθμό χωρίς περιεχόμενο την προσφυγή των επίδοξων «νονών» σε πρακτικές διαφθοράς και
-θα απαλλάξει το ακαδημαϊκό έργο και τις ακαδημαϊκές κρίσεις από πρακτικές «εξαρτήσεων» και «εξαγορά συνειδήσεων».

Ωστόσο, κάθε κρίσιμη διοικητική μεταρρύθμιση (και αυτή ΔΕΝ χρειάζεται δαπάνες) στον χώρο των ΑΕΙ πρέπει να εστιαστεί στο κύριο ζήτημα που είναι τα Μέλη ΔΕΠ και οι πελατειακές σχέσεις αυθαιρεσίας (δες: πελατειακού τύπου εξαρτήσεις) των μελών ΔΕΠ Α'-Β' Βαθμίδων με τα Μέλη ΔΕΠ των "παρακάτω" βαθμίδων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μελών ΔΕΠ Α'-Β' Βαθμίδων έχουν αναδειχθεί σε «νονούς» & «βαρόνους» ενός de facto πελατειακού συστήματος οργάνωσης των ΑΕΙ που τα οδηγεί σε τέλμα, επειδή ακριβώς η λογική του πελατειακού συστήματος (πριν το 1982 ήταν οργανωμένο με βάση την ΕΔΡΑ, σήμερα είναι οργανωμένο από ακαδημαϊκά ΠΡΟΝΟΜΙΑ μελών ΔΕΠ Α'-Β' Βαθμίδων στις διαδικασίες εκλογής) εξυπηρετεί πρωτίστως όχι την Ανώτατη Παιδεία αλλά τα ατομικά συμφέροντα των «βαρόνων».

Και βεβαίως, ένα απλό ρεπορτάζ μπορεί να φέρει στο φως τον "βίο & πολιτεία" συγκεκριμένων (πολλών μάλιστα) «βαρόνων» που είναι υπεύθυνοι της διαφθοράς (οικονομικής & ακαδημαϊκής), αλλά το πολιτικό ζήτημα στην λειτουργία των πανεπιστημίων ΔΕΝ είναι οι ατομικές ευθύνες (= αυτό είναι ζητούμενο διοικητικού ή ποινικού ελέγχου) αλλά είναι ο τρόπος οργάνωσης των διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

Δυστυχώς, η μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση του '82 - πιθανόν λόγω πολιτικών δυσκολιών της τότε συγκυρίας έκανε μια καθοριστική παραχώρηση προς το θιγόμενο κατεστημένο των τότε εδρών (κυρίως λόγω της τότε πολιτικής & οικονομικής ισχύος των λόμπυ των νομικών και των γιατρών).
Αυτή παραχώρηση, όχι μόνο ΔΕΝ αναιρέθηκε σε επόμενη φάση, όπως εύλογα θα περίμενε κανείς, αλλά εισήχθησαν μέτρα «αντιμεταρρυθμίσεων» στον τότε Νόμο Πλαίσιο (συχνά με εισηγήσεις και ... κάποιων "τακτοποιημένων" πλέον συντακτών του νόμου πλαίσιο του '82), που έδωσαν την ευκαιρία να «αναβιώσει» και πάλι στις νέες συνθήκες λειτουργίας των ΑΕΙ η «έδρα», ως ακαδημαϊκά προνόμια των δύο πρώτων βαθμίδων και να εξελιχθεί, ανάλογα με το ήθος του μέλους ΔΕΠ, σε εστία διαφθοράς & διαπλοκής.

Είναι γνωστό, ότι η τότε μεταρρύθμιση υπήρξε ένας (ίσως αναγκαίος;;) «συμβιβασμός» απέναντι στους «προύχοντες» της έδρας, προσφέροντας σ’ αυτούς το προνόμιο της κρίσης των κατώτερων βαθμίδων.
Αυτός ο «συμβιβασμός» ήταν τελικά - σε συνδυασμό με την διεκδίκηση πρυτανικών θέσεων, στις οποίες υποψήφιοι μπορούν να είναι ΜΟΝΟ τα μέλη ΔΕΠ α' & β' βαθμίδας (καθηγητές & αναπληρωτές καθηγητές) - ο μηχανισμός δημιουργίας «νέας έδρας», «πελατειακών σχέσεων» και κλίματος άνθησης «νονών» που οδήγησαν στην αποτελμάτωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το «προνόμιο» της κρίσης των κατώτερων βαθμίδων είναι εξαιρετικά αντι-ακαδημαϊκό και μάλιστα καταδυναστεύει πλήρως την ακαδημαϊκή ελευθερία των μελών ΔΕΠ και την υποτάσσει σε εκβιαστικά διλήμματα.


Η ακαδημαϊκή κρίση (αξιολόγηση) για το έργο των υποψηφίων ήταν και παραμένει πάντα υποκειμενική υπόθεση.


Δεν υπάρχουν ουσιαστικά "αντικειμενικά" κριτήρια κρίσης ενός έργου (πέραν ορισμένων τυπικών κριτηρίων, δηλαδή μη-ουσιαστικών όπως «ποσοτικών» κριτηρίων π.χ. πόσες δημοσιεύσεις) και επομένως η αξιολόγηση είναι αποκλειστικά ζήτημα "επιστημονικής άποψης":
ότι είναι "εξαιρετικό" έργο για κάποιον, για κάποιον άλλον μπορεί να μην είναι.

Η επιστημονική αξία ενός έργου κρίνεται από την επιστημονική αποδοχή που έχει - χωρίς να σημαίνει ότι η "μειοψηφία" δεν είναι σεβαστή, αντίθετα η μειοψηφούσα άποψη, γενικά η "άλλη" άποψη, είναι μέρος ενός συνεχούς ακαδημαϊκού διαλόγου που είναι και η ουσία της επιστημονικής προόδου).

- Επίσης, η ακαδημαϊκή κρίση επί της ουσίας του ακαδημαϊκού έργου των υποψήφιων δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από διοικητικά δικαστήρια, που η δικαιοδοσία τους σωστά περιορίζεται μόνο στην τήρηση των τυπικών διαδικασιών.

- Οπωσδήποτε όμως σ’ ότι αφορά και τον δικαστικό έλεγχο νομιμότητας χρειάζεται επίσης μεταρρύθμιση, καθώς η χρονική καθυστέρηση της εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων αποστερεί τα δικαιώματα του προσφεύγοντος σε δικαστική κρίση, οπότε εδώ πρέπει να υπάρχει ρητή προθεσμία ή αποκλειστική δικαστική αρχή ή τέλος πάντων πρέπει νομοθετικά ο προσφεύγων να έχει το δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του κάτι που του αποστερούν σε τέτοιες υποθέσεις.

- Σε κάθε περίπτωση πλημμελή διοικητική εφαρμογή ή έλεγχο νομιμότητας των τυπικών διαδικασιών, που αποδεικνύεται από δικαστικές αποφάσεις, πρέπει να συνεπάγεται καθορισμένες διοικητικές κυρώσεις για παραλήψεις ή παραβάσεις των διοικητικών οργάνων που είχαν αρμοδιότητα στην διαδικασία κρίσης και ελέγχου της νομιμότητας, άμεσα εκτελεστές από την διοίκηση.

Στην ουσιαστική πλευρά του θέματος, είναι εξωφρενικό σε ένα ζήτημα ακαδημαϊκής ελευθερίας, όπως είναι η υποκειμενική κρίση ενός επιστημονικού έργου, να υπάρχουν «κατηγορίες» συμμετεχόντων και να δημιουργούνται προνομιακά δικαιώματα κρίσης ανάμεσα στις βαθμίδες του ΔΕΠ.

Η κρίση για την διαφορά του «καλού» από τον «καλύτερο» ακαδημαϊκό υποψήφιο δεν είναι ζήτημα «πείρας» (υπάρχουν πολλά επιστημονικά αδρανή ή αναχρονιστικά "πεπειραμένα" μέλη ΔΕΠ υψηλότερων βαθμίδων) αλλά ακαδημαϊκής κρίσης, την οποία ικανότητα διαθέτουν όλα τα μέλη ΔΕΠ ανεξάρτητα βαθμίδας.

Για αυτό και ο νομοθέτης ορθά έβαλε στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής λειτουργίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας την «αυτοδύναμη διδασκαλία» ισότιμα για όλα τα μέλη ΔΕΠ, για όλες της βαθμίδες
[αν και η μετέπειτα συντεχνιακή μεταρρύθμιση στέρησε αυτό το δικαίωμα από τους νέο-εκλεγόμενους λέκτορες – προφανώς κάτω από την επιρροή του νέου τύπου «έδρας»].

Για αυτό επίσης ο νομοθέτης, υπερασπιζόμενος την ακαδημαϊκή λειτουργία και ακαδημαϊκή ελευθερία, καθόρισε ότι τα συλλογικά όργανα (όπως τα Τμήματα των Σχολών), όπου συμμετέχουν και ψηφίζουν ισότιμα ΟΛΑ τα μέλη ΔΕΠ, συντάσσουν τα προγράμματα σπουδών.

Αλλά το εύλογο αυτό μέτρο υπέρ της ακαδημαϊκής ελευθερίας δεν ισχύει για την ισότιμη συμμετοχή όλων στις κρίσεις των μελών ΔΕΠ και αυτό τον τρόπο η ακαδημαϊκή ελευθερία καταλύεται και δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο της αυθαιρεσίας & διαφθοράς των βαρόνων & νονών στα ΑΕΙ.

Τα ερωτήματα είναι απλά:

-Γιατί η επιστημονική άποψη ενός μέλους ΔΕΠ να έχει βαρύτερη γνώμη από του άλλου στην ακαδημαϊκή κρίση ενός υποψηφίου;

-Ποια είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία και πως εκφράζεται, αν κάποιοι διατηρούν το προνόμιο να κρίνουν το επιστημονικό έργο των άλλων και μάλιστα όταν έχουν πάψει να υπόκεινται οι ίδιοι σε κρίση για την επιστημονική εξέλιξη τους;

Τίποτε θεσμικά δεν εξασφαλίζει την επιστημονική πρόοδο και ανανέωση, αν συντηρείται θεσμικά ένα «ακαδημαϊκό κατεστημένο», που με το προνόμιο αποκλειστικής ψήφου στην ανάδειξη μελών ΔΕΠ διαιωνίζει τις επιστημονικές απόψεις του.

Ασφαλώς και υπάρχουν (και πρέπει να υπάρχουν) επιστημονικές διαφωνίες και φυσικά είναι αυτές, που μέσω της κρίσης συλλογικών οργάνων , διαμορφώνουν την κρατούσα άποψη έναντι της μειοψηφούσας.
Αλλά υπάρχει σεβασμός της ακαδημαϊκής ελευθερίας που εκφράζεται με την ισοτιμία και όχι με τα αποκλειστικά «προνόμια», τα οποία κάποιοι αξιοποιούν για την δημιουργία «πελατειακών» εξαρτήσεων για την εξυπηρέτηση «προσωπικών φιλοδοξιών» και μάλιστα συνήθως αθέμιτων.

Για αυτά τα θεσμικά ζητήματα δεν απαιτούνται οικονομικές δαπάνες, αλλά δαπάνες πολιτικής εντιμότητας και θάρρους για μεταρρυθμίσεις.

Να ελπίζουμε ότι κάποιοι θα έχουν την πολιτική εντιμότητα και το θάρρος ή θα πρέπει μια καθολική και διαρκή διακοπή της λειτουργίας των ΑΕΙ με αυτό ακριβώς το αίτημα θα το επιβάλει στην "φοβισμένη" (ή διαπλεκόμενη) πολιτική ελίτ;
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 66942
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 15 Ιούλ 2009, 11:54

Γνώριζα όπως όλοι οι πολίτες εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος ότι η παιδεία χωλαίνει σε πολλές εκφάνσεις της στην Ελλάδα. Γνωρίζω επίσης ότι στο σύνολο του δυτικού κόσμου τουλάχιστον, η διδακτέα ύλη και ο τρόπος που μεταδίδεται, είναι πράγματα που ανήκουν σε ένα ευρύτερο φάσμα συζήτησης και πάντως δεν διευρύνουν την παιδεία (παρά την αρτιότητά τους για το ζητούμενο που στοχεύουν) ούτε είναι η ιδεατή ατραπός για την πραγματική επιμόρφωση σε συνδυασμό με την ατομική καλλιέργεια- αλλά μάλλον πλατφόρμες αποκομιδής στείρων γνώσεων για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.

Στις θλιβερές μου αυτές διαπιστώσεις ήρθες να προσθέσεις και επιπρόσθετη γνώση...
Μέσα απ'το πόνημά σου stal, αναδεικνύεται κι ένα σχεδόν εφιαλτικό στο όνειδός του, φάσμα διαφθοράς, ιδιοτέλειας, ανέντιμων και ανάξιων προσεγγίσεων και επιδιώξεων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το έχω ήδη βάλει στα προτεινόμενα όπως θα δεις εδώ , γιατί τολμώ να πω πως επιβάλλεται να αναρτηθεί σε περίοπτη θέση.

Εύγε για τον σφαρικό, αναλυτικό και σαφή τρόπο με τον οποίο πραγματεύεσαι το ζήτημα αυτό :clap:
.







Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...


τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
kouklos
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Σάβ 13 Ιουν 2009, 22:56
Φύλο: Άνδρας

Re: Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Δημοσίευση από kouklos » Τετ 15 Ιούλ 2009, 14:27

Ποδοσφαιροποίηση και στα πανεπιστήμια??
Απίστευτο?
Κι εγώ νόμιζα ότι υπήρχε μόνο στην πολιτίκη, την υγεία, στο δημόσιο, στην εκκλησία και την οικονομική ζωή του τόπου !!!!!!!!!
Άντε και σε ανώτερα :clap:
Do it your way...
...it's always better

[img]http://s.bebo.com/app-image/7632514082/ ... corn12.gif[/img]
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Re: Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Δημοσίευση από Dhmellhn » Δευ 27 Ιούλ 2009, 22:22

Αγαπητέ Σταλ σ' ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου.

Σε ότι αφορά αυτά που γράφεις, έτσι ακριβώς έχουν. Καταλαβαίνω και εκτιμώ ιδιαιτέρως την προσπάθειά σου να απέχεις πολιτικών τοποθετήσεων και συνακόλουθα χαρακτηρισμών, θέτοντας, παράλληλα, το πρόβλημα με μεστό τρόπο. Αυτό, όμως, το οποίο δεν επιχειρείς να θίξεις (και σεβόμενος την απόφασή σου αυτή) το θίγω εγώ. Αρκεί να υπενθυμίσω σε ποια ιδεολογική τοποθέτηση ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία, τόσο των μελών όσο και του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ. Μιλάμε για αριθμούς υπερβολικά δυσανάλογους με την αντίστοιχη εκλογική απήχηση των συγκεκριμένων σχηματισμών.

Αλλά μήπως να μιλήσουμε για τα σκάνδαλα στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο των κολλητών του Σημίτη; Ειδικά στο ΠΑΝΤΕΙΟ ευδοκιμούν τα πάσης φύσεως "προοδευτικά" φρούτα όπως ο περιβόητος Αλέξης Ηρακλείδης, ο Πεσμαζόγλου, ο Γιάννης Γιαννουλόπουλος (από τους μέντορες της Ρεπούση), ο Δημήτρης Χριστόπουλος (ο οποίος φαντασιώνεται συνεύρευση του Χριστού με πόρνες και το βάζει και ως θέμα εξετάσεων) και διάφοροι άλλοι περίεργοι. Να μιλήσουμε για το χτίσιμο των γραφείων του Πανεπιστημίου Κρήτης; Για την επίθεση στον Μάνθο τον πρύτανη του Αριστοτελείου; Μήπως για την επίθεση στη Τζάνη ή στον Πανούση (καίτοι συγκεκριμένων ιδεολογικών πεποιθήσεων). Και όλα αυτά από μία θλιβερή φοιτητική μειοψηφία, η οποία ακριβώς φαίνεται ως έχουσα βάθος εξαιτίας της ανυπαρξίας των υποτιθεμένων μεγάλων φοιτητικών παρατάξεων, τις οποίες το μόνο που τις νοιάζει είναι τα πάρτι, τα δωρεάν συγγράμματα και τα κολλητιλίκια για τους βαθμούς. Εδώ βεβαίως να πω ότι οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις αποτελούν με τη σειρά τους γάγγραινα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κατάσταση δεν πρόκειται ν'αλλάξει, ακριβώς διότι τα συγκεκριμένα θεσμικά ζητήματα δεν συζητιώνται καν από εκείνους που ελέγχουν τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τον απλούστατο λόγο ότι τους βολεύει η παρούσα κατάστασις. Δυστυχώς για τους αγνούς ιδεολόγους, η αριστερά απώλεσε την έξωθεν καλή μαρτυρία από τότε που έγινε καθεστώς εδώ και μία 35ετία. Κατά συνέπεια μεταλλάχθη, αποκαλύπτοντας ένα φρικώδες πρόσωπο. Έτσι επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ο Λόρδος Άκτον από τον 19ο αιώνα που ανέφερε ότι: Η Εξουσία διαφθείρει, η Απόλυτη Εξουσία όμως διαφθείρει απόλυτα.

Υ.Γ Δέον να σημειώσω ότι οι άφρονες ψευτοπροοδευτικοί, ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως αποτελούν την εξουσία. Στην ουσία έχουν αναγορευτεί στους τέλειους Βαστάζους του παγκοσμίου οικονομισμού. Με άλλα λόγια αποτελούν τους χρησίμους ηλιθίους του συστήματος.
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Άβαταρ μέλους
stal
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 161
Εγγραφή: Τρί 08 Ιούλ 2008, 10:12
Φύλο: Άνδρας

Re: Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Δημοσίευση από stal » Τρί 28 Ιούλ 2009, 09:28

Το ζήτημα της ιδεολογικής τοποθέτησης των μελών ΔΕΠ είναι ένα "αυτοτελές" ζήτημα - θα έλεγα μάλιστα όχι το βασικό στην λειτουργία των ΑΕΙ. Οι "εξτρεμιστικές" (κατά την άποψη μου φυσικά) ιδεολογικές απόψεις ελέγχονται εύκολα μέσω της συστηματικής αντιπαράθεσης ιδεών τόσο μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στον δημόσιο διάλογο.

Υποτίθεται ότι το πολυφωνικό ιδεολογικά φοιτητικό κίνημα μέσα από θεσμικές διαδικασίες συμμετοχής μπορεί να ελένξει τις αυθαιρεσίες των μελών ΔΕΠ στην εκπαιδευτική διαδικασία και να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας των ΑΕΙ.

Όμως το κύριο πρόβλημα στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος είναι το ζήτημα της διαφθοράς του ήθους των φοιτητών - και σ' αυτό (σ' ότι αφορά την ζωή ΕΝΤΟΣ του πανεπσιτημίου) καθοριστική επίδραση έχει η ύπαρξη της ΘΕΣΜΙΚΗΣ διαφθοράς που υφίσταται στα μέλη ΔΕΠ, από εδώ ξεκινά η "συναλλαγή" και περνά στον φοιτητή, που φυσικά δεν είναι αμέτοχος ως αποδέκτης και συχνά ως επιδιώκων την συναλλαγή.

Ανάφερα και παραπάνω ότι σε τελική ανάλυση - μιλάμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ατομικά ιδιοτελή συμφέροντα (δηλ. συμφέροντα που έχουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση & τηλέφωνο) και για την "χωρίς αρχές" συντεχνιακή περιχαράκωσης τους (ασχέτως δεξιάς, κεντρώας, αριστερής "πολιτικής" ταυτότητας (= αυτή συνήθως είναι - μ' όρους διαπλοκής - "όχημα" προστασίας των ατομικών ιδιοτελών συμφερόντων και της συντεχνίας), αυτό σημαίνει και συσκότιση των συγκεκριμένων ιδιοτελών συμφερόντων και μετάθεση του όλου ζητήματος στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Τα σκάνδαλα στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο, στην Κρήτη και αλλού είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και ασφαλώς αναδεικνύει την ΑΠΑΞΙΩΣΗ των πανεπιστημίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι που οι περιπτώσεις της διαφθοράς (οικονομικής & ακαδημαϊκής) αφορούν συγκεκριμένους (και μάλιστα πολλούς) «βαρόνους» πρώτης και δεύτερης βαθμίδας μελών ΔΕΠ, αλλά το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα στην λειτουργία των πανεπιστημίων ΔΕΝ είναι οι ατομικές ευθύνες (= αυτό είναι ζητούμενο διοικητικού ή ποινικού ελέγχου) αλλά είναι ο τρόπος οργάνωσης των διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

Το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ κρίνεται από την αποδυνάμωση συντεχνιακών πελατειακών σχέσεων στην λειτουργία της ανωτάτης παιδείας και αυτό έχει να κάνει με την ακαδημαϊκή διαβάθμιση των μελών ΔΕΠ, δηλαδή με το ποιοί και πώς εκλέγουν ή εξελίσουν μέλη ΔΕΠ.
Η ουσιαστική "κάθαρση" αυτής της διακασίας θα εξουδετερώσει πλήρως τις συντεχνιακές πελατειακές σχέσεις και θα απελευθερώσει τα ΑΕΙ από συνθήκες που ευθέως θίγουν την αξιοπρέπεια των μελών ΔΕΠ καθιστώντας τους υποκείμενα στυγνών εκβιασμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μιλά για αυτό το κεντρικό ζήτημα!!
Ούτε ατομικά, ούτε συλλογικά όργανα (φοιτητών, ΠΟΣΔΕΠ, κλπ) αλλά ούτε καν ΜΜΕ, ακόμη και τα "σκανδαλοθηρικά" τύπου "ζούγκλας", κλπ. Ούτε σε μπλογκ έχει ανοιχτεί το ζήτημα...
ΓΙΑΤΙ άραγε;;

Μια άποψη είναι η έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ουσία της ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ των ΑΕΙ.
Κυρίως όμως είναι η πολιτική κάλυψη που δίνουν τα ΜΜΕ στο πανεπιστημιακό κατεστημένο των ΝΟΝΩΝ & ΒΑΡΟΝΩΝ.

Το πολιτικό παιγνίδι εστιάζεται στα ΕΠΟΥΣΙΩΔΗ θέματα, όπως της "αξιολόγησης" των ΑΕΙ, των "ιδιωτικών" ή "μη-κρατικών" πανεπιστημιών, στα λεγόμενα "επαγγελματικά δικαιώματα", στο ζήτημα των "ειαγωγικών εξετάσεων" και του αριθμού των "εισακτέων", στις "άδειες αίθουσες" των περιφερειακών ΑΕΙ, στο ζήτημα του "ενός διδακτικού βιβλίου", και σ' άλλα (είναι μακρύς ο κατάλογος που συνήθως καταλήγει στις Δαπάνες για τα ΑΕΙ...). ΟΛΑ ΑΥΤΑ είναι σημαντικά - αλλά ΕΠΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ και δεν πρόκειται να λυθούν εάν δεν λυθεί το κεντρικό ζήτημα της διάλυσης του ΘΕΣΜΙΚΟΥ συστήματος συντήρησης & παραγωγής του κατεστημένου των ΝΟΝΩΝ & ΒΑΡΟΝΩΝ στα ελληνικά πανεπιστήμια!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”