Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Συντονιστής: kostas
- Aiolos
- Aνενεργός χρήστης
- Δημοσιεύσεις: 1370
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
- Έλαβε Likes: 2 φορές
- Επικοινωνία:
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Εισαγωγή
Τη τελευταία δεκαετία, το Βυζάντιο δέχεται σφοδρή επίθεση. Οι λασπολογίες, η μονομερής παρουσίαση γεγονότων και η δαιμονοποίηση είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι πολέμιοί του.
Θέλησα λοιπόν, να δημιουργήσω ένα θέμα το οποίο θα παρουσιάσει κάποια από τα καλά αυτής της χιλιόχρονης ελληνικής αυτοκρατορίας, τα οποία ουκ ολίγα είναι.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στο απόγειο της δόξας της, υπό τον Ιουστινιανό, το 550 μ.Χ
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος ή Ελληνική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης αποκαλείται συμβατικά το διασωθέν ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν αυτή κατέρρευσε μετά την εισβολή Γερμανικών φύλων, τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρωτεύουσα του Ανατολικού κράτους το οποίο, μετά την κατάλυση του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, συνέχισε περίπου για έντεκα αιώνες ακόμα την αυτόνομη ζωή του, ήταν η Κωνσταντινούπολη. Η "Βασιλεύουσα" εγκαινιάσθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο στις 11 Μαΐου 330 μ. Χ. πάνω στην αρχαία πόλη του Βυζαντίου, που είχε ιδρύσει το 659 π.Χ. ο Βύζας από τα Μέγαρα στις ακτές του Βοσπόρου. Η Ελληνική αυτοκρατορία καταλύθηκε στις 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη, επί βασιλείας του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Στο Βυζάντιο, το οποίο πολλοί ιστορικοί, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, το ονόμασαν «Ελληνική Αυτοκρατορία».
Η παιδεία βασιζόταν στον Όμηρο, στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ενώ υπήρχε περιφρόνηση για οτιδήποτε λατινικό, δεδομένου ότι τους Φράγκους τους αποκαλούσαν βαρβάρους. Όλοι φυσικά γνωρίζουμε ότι από το όνομα Ρωμαίος προήλθε και ο όρος «Ρωμηός», τον οποίον χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας καθόλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, καθόλη τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία μας και ακόμα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως στην Μικρά Ασία. Η ελληνική συνείδηση των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων παγιώθηκε κυρίως μετά την άλωση του 1204, όταν βρέθηκαν σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση περικυκλωμένοι από εχθρικά διακείμενα αλλόφυλους, έχοντας χάσει εδάφη και την ιερή για αυτούς «Θεοφύλακτη Πόλη». Ο καθηγητής της Ιστορίας Απόστολος Βακαλόπουλος έχει διασώσει ένα εκπληκτικό κείμενο Ελληνορθόδοξης αξιοπρέπειας και πατριωτικής παρρησίας γραμμένο από τον Αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατατζή (1193-1254) το οποίο το απηύθυνε στον Πάπα Νικόλαο Θ΄:
«Γράφεις στο γράμμα σου ότι στο δικό μας γένος των Ελλήνων η σοφία βασιλεύει...... ότι, λοιπόν, από το δικό μας γένος άνθησε η σοφία και τα αγαθά της και διεδόθησαν στους άλλους λαούς, αυτό είναι αληθινό. Αλλά πώς συμβαίνει να αγνοείς, ή αν δεν το αγνοείς πώς και το απεσιώπησες, ότι μαζί με την βασιλεύουσα Πόλη και η βασιλεία σε αυτόν τον κόσμο κληροδοτήθηκε στο δικό μας γένος από τον Μέγα Κωνσταντίνο; Υπάρχει μήπως κανείς που αγνοεί ότι η κληρονομιά της δικής του διαδοχής πέρασε στο δικό μας γένος και εμείς είμαστε οι κληρονόμοι και διάδοχοί του; Απαιτείς να μην αγνοούμε τα προνόμιά σου. Και εμείς έχουμε την αντίστοιχη απαίτηση να δεις και να αναγνωρίσεις το δίκαιό μας όσον αφορά την εξουσία μας στο κράτος της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αρχίζει από των χρόνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου και .... έζησε επί χίλια χρόνια ώστε έφθασε μέχρι και την δική μας βασιλεία.
Οι γενάρχες της βασιλείας μου, από τις οικογένειες των Δουκών και των Κομνηνών, για να μην αναφέρω τους άλλους, κατάγονται από ελληνικά γένη. Αυτοί λοιπόν οι ομοεθνείς μου επί πολλούς αιώνες κατείχαν την εξουσία στην Κωνσταντινούπολη. Διαβεβαιούμε δε την Αγιότητά σου και όλους τούς Χριστιανούς ότι ουδέποτε θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε και να πολεμούμε κατά των κατακτητών της Κωνσταντινουπόλεως. Θα ασεβούσαμε και προς τούς νόμους της φύσεως και προς τούς θεσμούς της πατρίδος και προς τούς τάφους των πατέρων μας και προς τούς Ιερούς ναούς του Θεού, εάν δεν αγωνιζόμασταν για αυτά με όλη μας την δύναμη......»
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κληροδότησε στις επόμενες γενιές έναν τεράστιο πνευματικό πλούτο, διαφύλαξε την πολιτιστική κληρονομιά και διέδωσε την ελληνική γλώσσα μέχρι τα πέρατα της αυτοκρατορίας.
Για χρόνια προσπαθούσα να μάθω τον λόγο που δαιμονοποιείται τόσο πολύ η ιστορία του Βυζαντίου. Οι λόγοι ήταν θρησκευτικοί, πολιτικοί ή οικονομικοί; Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι είναι ξεκάθαρα πολιτικοί. Στις μέρες μας όπου η παγκοσμιοποίηση προωθείται, οι αξίες υποβαθμίζονται και ισοπεδώνεται καθετί εθνικό και πατροπαράδοτο, η χιλιόχρονη ιστορία του Βυζαντίου αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι.
Διογκώνουν και τονίζουν τα λάθη της, τη διαφθορά της, τις θηριωδίες της και αποσιωπούν όσο μπορούν τη διοικητική ικανότητα, τον πολιτιστικό πλούτο, τον εθνικό κορμό, την ιστορική και την πνευματική συνέχεια των Ελλήνων.
Το Βυζάντιο ανέδειξε πολλές μεγάλες προσωπικότητες σε στρατιωτικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο:
Κύρος ο Πανοπολίτης, βυζαντινός αξιωματούχος, ποιητής και φιλόσοφος του 5ου αιώνα από την Αίγυπτο, υποστηρικτής της ελληνικής παιδείας.
Λέων ο Μαθηματικός, βυζαντινός μαθηματικός και αστρονόμος του 9ου αιώνα, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.
Λιβάνιος (314-393 μ.Χ.), σοφιστής και ρητοροδιδάσκαλος από την Αντιόχεια που έδρασε στην Αθήνα, την Κων/πολη κ.ά. μεταξύ των μαθητών του ο Ιουλιανός ο Παραβάτης και οι «Τρεις Ιεράρχες».
Μαλάλας Ιωάννης, Βυζαντινός χρονογράφος του 6ου αι. από την Αντιόχεια.
Μακρεμβολίτης Ευστάθιος, Βυζαντινός μυθιστοριογράφος του 12ου αιώνα.
Ένας άλλος εγκυκλοπαιδικός λόγιος, ο Ψελλός, άφησε ποιητικά και πεζά έργα επί της φιλοσοφίας, της ιστορίας, των νόμων, της ιατρικής, της θεολογίας, των απόκρυφων επιστημών, ενώ η σπουδή του και η αγάπη του για τον Πλάτωνα ως και ο ενθουσιασμός του για τη μάθηση ετοίμασαν το δρόμο για τους ανθρωπιστές του δεκάτου πέμπτου αιώνος.
Οι τέχνες και τα γράμματα επί Βυζαντίου
H καλή μόρφωση ήταν το ιδανικό κάθε πολίτη στην αυτοκρατορία. Την απαιδευσιά, την έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας, τη θεωρούσαν ατύχημα και συμφορά. Το πρώτο πράγμα που διδασκόταν ένα παιδί όταν γινόταν έξι χρονών, ήταν η γραμματική ή αλλιώς το "ελληνίζειν τήν γλώσσαν".
Ανώτερες σχολές και πανεπιστήμια πάντοτε υπήρχαν στην Πόλη, αλλά το πιο γνωστό ήταν το Πανδιδακτήριον που ίδρυσε ο καίσαρ Βάρδας το 849 μ.Χ., στη Μαγναύρα.
Η Άννα Κομνηνή, που δεκάδες φορές αναφέρει στίχους του στην Αλεξιάδα της, σπάνια προσθέτει "το ομηρικόν εκείνο", διότι ήταν τελείως περιττό. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών ο μαθητής περνούσε στη ρητορική, "τη δύναμη της πειθούς διά του λόγου", μάθαινε δηλαδή ορθή προφορά και μελετούσε συγγραφείς όπως τον Δημοσθένη και πολλούς άλλους πεζογράφους.
Κατά την βασιλεία του Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου υπήρχαν τέσσερεις έδρες: φιλοσοφίας, γεωμετρίας, αστρονομίας και ρητορικής με συμπληρωματική διδασκαλία αριθμητικής, μουσικής, γραμματικής, νομολογίας και ιατρικής. Από τους σπουδαστές η κυβέρνηση και τα νομικά σώματα έπαιρναν τους ανώτερους υπαλλήλους τους. Αργότερα το πανεπιστήμιο διαιρέθηκε σε δύο σχολές, της φιλοσοφίας και της νομικής.
Τα πρώτα βιβλία που μάθαιναν τα παιδιά ήταν η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου και οι αγαπημένοι τους ήρωες ήταν μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας και ο Μέγας Αλέξανδρος. O Παναγιώτης Κανελλόπουλος άριστος μελετητής της Ελληνικής Ιστορίας μάς παραθέτει στο βιβλίο του, Γεννήθηκα στο 1402: "Οι πατέρες της Εκκλησίας πήραν από την αρχαία Αθήνα τα φώτα τους, ενώ οι άριστα μορφωμένοι Πατριάρχες, Φώτιος και Αρέθας, είχαν αγκαλιάσει τον Πλάτωνα. Όταν δε οι Φράγκοι κατέλαβαν την Βασιλεύουσα, ξύπνησε έντονα η Ελληνική συνείδηση των Ελλήνων και αισθάνθηκαν όσοι αποσύρθηκαν στην Μικρά Ασία, αντικρίζοντας την Σμύρνη, την Έφεσο και τη Μίλητο, το Ελληνικό αίμα να ρέει στις φλέβες τους. Εάλω μέν η πατρίς, αλλ' ανδρί σοφώ πάς τόπος Ελλάς".
Πολιτιστική δράση
Μετάλλινος δακτύλιος (βραχιόλι) της Βυζαντινής περιόδου
Τον 10ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Οθων Β' παντρεύτηκε την πορφυρογέννητη Θεοφανώ, αδελφή του Βουλγαροκτόνου και η ενεργητική αυτή γυναίκα συνοδεύτηκε από πλήθος Ελλήνων διανοουμένων και τεχνιτών διαδίδοντας ελληνικό πολιτισμό στους άξεστους ακόμα Γερμανούς, οι οποίοι σκανδαλίστηκαν από την πριγκίπισσα που έκανε λουτρό, φορούσε πολύχρωμα μεταξωτά και βαφόταν στο πρόσωπο. Ομοίως είχε δυσανασχετήσει ο Πέτρος Δαμιανός στη Βενετία, όταν είδε την πριγκίπισσα Μαρία Αργυρή να τρώει με πιρουνιά. Η Θεοφανώ ανέθρεψε τον γιο της Οθωνα Γ', με ελληνική παιδεία και αυτός μιλούσε άριστα ελληνικά ενώ ήταν υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του.
H Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, στο έργο της: L'idelogie politique de l' empire byzantin υποστηρίζει ότι: "Το βασικό χαρακτηριστικό της πνευματικής ζωής του Βυζαντίου κατά τους αιώνες του μεγαλείου του, παραμένει η ανανέωση του ενδιαφέροντος για την ελληνική αρχαιότητα και τις επιτεύξεις της. Είναι πράγματι σημαντικό ότι σ' αυτή την περίοδο οι αναφορές στον κλασσικό κόσμο και στις αξίες του πολλαπλασιάζονται, ενώ η μελέτη της κλασσικής λογοτεχνίας κατακτά όλο και περισσότερο, όχι μόνο τις σχολές της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά επίσης και το ενημερωμένο κοινό. Oι βυζαντινοί συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, τους προνομιακούς δεσμούς τους με την ελληνική αρχαιότητα εξαιτίας της ελληνοφωνίας τους. Αυτό τους διαφοροποιεί από τον λατινικό κόσμο, ενώ στις στιγμές κρίσης μεταξύ της χριστιανικής Δύσης και του Βυζαντίου, η αναφορά στον ελληνισμό βεβαιώνει την υπεροχή της βυζαντινής παιδείας έναντι των Δυτικών τους οποίους τους συγχέουν σκόπιμα με τον βαρβαρικό κόσμο."
Η Αρβελέρ που μελέτησε την γέννηση του βυζαντινού πατριωτισμού, θεωρεί ότι: "Η ελληνικότητα και η ορθοδοξία είναι τα ανεκτίμητα αγαθά που θα κληθούν να υπερασπίσουν με κάθε θυσία οι βυζαντινοί από κάθε εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό. Οι διανοούμενοι προσκολλημένοι κυρίως στην αρχαία ελληνική παιδεία και ο λαός προσκολλημένος κυρίως στην ορθόδοξη παράδοση, θα αναλάβουν μαζί την προσπάθεια να σώσουν το κράτος των Ελλήνων που είναι στο εξής το Βυζάντιο."
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος επί των τειχών της Κωνσταντινούπολης
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 7 Απριλίου ως τις 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα οι εσωτερικές έριδες των Παλαιολόγων, παρόλο που επανέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Ήδη από το 1354 με την κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, το Βυζάντιο κυκλωμένο πλέον εδαφικά, ήταν φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.
Η πολιορκία κράτησε περίπου 2 μήνες και τελικά, ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες. Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Αλλά οι Τούρκοι διέρρηξαν την κεντρική πύλη και όρμησαν μέσα στην εκκλησία όπου έσφαξαν το πλήθος, χωρίς διάκριση φύλου και ηλικίας. Την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, ή πιθανόν την επόμενη, ο Σουλτάνος εισήλθε επίσημα στην πόλη και πήγε στην Αγία Σοφία, όπου και προσευχήθηκε. Κατόπιν ο Πορθητής εγκαταστάθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βλαχερνών.
Όπως παραδίδει ο Γεώργιος Φραντζής, δόθηκε διαταγή για τριήμερη λεηλασία της πόλης. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ουσιαστικά η λεηλασία έπαυσε μετά την πρώτη ημέρα. O ιστορικός Μιχαήλ Δούκας αναφέρει πως ο σουλτάνος επιφύλαξε για τον εαυτό του τα οικοδομήματα και τα τείχη της πόλης, αφήνοντας τα υπόλοιπα αγαθά, τους αιχμαλώτους και τα λάφυρα στη διάθεση των στρατευμάτων. Ο άμαχος πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης θανατωνόταν χωρίς διάκριση. Οι εκκλησίες με επικεφαλής την Αγία Σοφία, καθώς και τα μοναστήρια, με όλο τους τον πλούτο, λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν, ενώ οι ιδιωτικές περιουσίες έγιναν αντικείμενο αρπαγής και λαφυραγωγίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών χάθηκαν αναρίθμητοι πολιτιστικοί θησαυροί. Πολύτιμα βιβλία κάηκαν, κομματιάστηκαν ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Ο ιστορικός [/b]Κριτόβουλος[/b], που ανήκε στο οθωμανικό στρατόπεδο, αναφέρει ότι δεν υπήρξε στοιχειώδης οίκτος κατά τις λεηλασίες και η πόλη ερημώθηκε ολοσχερώς.
Η Κωνσταντινούπολη
Λέγεται πως ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής, μετά από ένα γύρο που έκανε με το άλογό του στην έρημη πλέον Κωνσταντινούπολη, αποκρίθηκε: «Τι πόλη παραδώσαμε στη λεηλασία και την καταστροφή!».
Επίλογος
Ενός ανώνυμου συγγραφέα
Και βέβαια μακάρι να μπορούσα να γράψω όλα τα ονόματα αυτών που έμειναν για να πεθάνουν για τους τάφους των πατεράδων τους, για την τιμή των οικογενειών τους και για την υπεράσπιση ενός χιλιόχρονου πολιτισμού, αλλά και για τους Ιταλούς και τους λίγους Ισπανούς που πολέμησαν μαζί τους. Άλλοι τόσοι Έλληνες βρίσκονταν έξω από τα τείχη, στην υπηρεσία του εκπροσώπου της νέας τάξης πραγμάτων. Αγωνίζονταν για μία αυτοκρατορία πολυπολιτισμική, χωρίς σύνορα, χωρίς σημαίες στην οποία όλες οι εθνότητες θα ζούσαν μαζί, αλλά αγωνίζονταν ταυτόχρονα για το προσωπικό τους συμφέρον και για τον πλουτισμό τους. Οι Έλληνες που ήταν μέσα στα τείχη αγωνίζονταν για πατρίδα, θρησκεία, τιμή και οικογένεια και σύντομα οι περισσότεροι από αυτούς θα έχαναν τη ζωή τους. Η ιστορία πάντα θα επαναλαμβάνεται, άλλοι θα είναι εντός των τειχών και άλλοι εκτός των τειχών.
Υ.Γ. Έως εδώ αποτελεί προσωπικό μου πόνημα. Τα κείμενα που ακολουθούν προέρχονται από πηγή που αναφέρεται στο τέλος του κειμένου.
-- Mon Jul 06, 2009 5:40 pm --
Εκπαίδευση και σχολεία στο Βυζάντιο
Η Εκπαίδευση στο Βυζάντιο δεν ήταν κρατικά οργανωμένη, όπως την εννοούμε σήμερα, ούτε ομοιόμορφη σ’ όλη τη διάρκεια των έντεκα και παραπάνω αιώνων ζωής του Βυζαντίου. Ακόμη, το Βυζαντινό Κράτος ποτέ δεν είχε για μεγάλη χρονική διάρκεια την ίδια έκταση ούτε οι πολίτες του είχαν ομοιογένεια. Έτσι, π.χ. κατά την πρώτη περίοδο, ένας υπήκοος του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης μπορούσε να έχει γεννηθεί στην Αθήνα που κυριαρχούσε η ελληνική κλασσική παιδεία, ενώ άλλοι ζούσαν σε περιοχές όπου η εκπαίδευση είχε τα τοπικά της χαρακτηριστικά.
Ο θρησκευτικός παράγοντας που η επιρροή του ήταν τόσο έντονη, καθόρισε και το σκοπό της εκπαίδευσης στο Βυζάντιο: Βασική επιδίωξη ήταν η μόρφωση χριστιανών πολιτών, που να είναι σε θέση να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους προς την εκκλησία και την πολιτεία. Επειδή δεν υπήρχε εκ μέρους του κράτους οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε οι πολίτες είχαν υποχρέωση να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία, ο καθένας ενδιαφερόταν, ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση, για τις σπουδές των παιδιών του, ενώ η πολιτεία και η εκκλησία φρόντιζαν μόνο για εκείνους που ήθελαν να τύχουν αγωγής και παιδείας. Έτσι η εκκλησία αναλάμβανε κυρίως τη στοιχειώδη εκπαίδευση, διδάσκοντας από μικρή ηλικία στα παιδιά τα Ιερά Γράμματα κι έχοντας ως βάση τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, ενώ η Πολιτεία απ’ την άλλη μεριά, ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την «δευτεροβάθμια» εκπαίδευση απ’ όπου θα έβγαιναν καταρτισμένα στελέχη για να υπηρετήσουν τις ανάγκες της διοίκησης του κράτους. Ωστόσο, η εκκλησία ασκούσε με πολλούς τρόπους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων αλλά και πολύ αργότερα, τον σημαντικό της ρόλο σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το μεσοδιάστημα της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη αποτελεί τη σύντομη διακοπή αυτής της επίδρασης: Από το δεύτερο έτος της βασιλείας του, ο Ιουλιανός άρχισε την εφαρμογή της εκπαιδευτικής του πολιτικής. Παρέδωσε την εκπαίδευση στους εθνικούς, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η αμάθεια και η αγροικία είναι χαρακτηριστικά των χριστιανών. Έτσι, στις 17 Ιουνίου του 362 μ.Χ. σε νόμο-διάταγμά του καθόριζε ότι οι Χριστιανοί είχαν το δικαίωμα να διδάσκονται τα κλασσικά Ελληνικά Γράμματα, όμως έχαναν κάθε δικαίωμα να τα διδάσκουν οι ίδιοι. Κατά τον τρόπο αυτό, για τον χριστιανό διδάσκαλο-καθηγητή της εποχής του Ιουλιανού, διαγράφονταν οι εξής επιλογές: α) να αλλάξει την πίστη του για να μη χάσει τη δουλειά του, β) να διατηρήσει την πίστη του, αλλά να απολέσει τη θέση του, και γ) να προσαρμοστεί υποκριτικά στην απαίτηση του αυτοκράτορα και μεθοδικά να υπονομεύει την πίστη του στους θεούς ή να φανεί ουδέτερος προς την παλιά θρησκεία.
Γενικά, όλοι οι βυζαντινοί είχαν ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό προς την εκπαίδευση. Τη θεωρούσαν ως το πρώτο από τα αγαθά που μπορούσαν να κατέχουν και το οποίο δε θα τους «πρόδιδε» ποτέ. Γι’ αυτό οι πατέρες φρόντιζαν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Τα παιδιά, μετά από τα έξι ή επτά τους χρόνια πήγαιναν στα σχολεία για να μάθουν τα πρώτα τους γράμματα που ονομάζονταν Προπαιδεία των μαθημάτων και πιο συχνά Ιερά Γράμματα, επειδή οι δάσκαλοι της στοιχειώδους εκπαίδευσης ήταν οι πιο πολλοί κληρικοί και μοναχοί και δίδασκαν το αλφάβητο, τον συλλαβισμό, την ανάγνωση και τη γραφή μέσα από εκκλησιαστικά, ως επί το πλείστον, κείμενα. Οι μαθητές διδάσκονταν, μ’ αυτή τη μεθοδολογία, στοιχεία γραμματικής, αριθμητική, αρχαία ιστορία, μυθολογία, ωδική και θρησκευτικά. Εκείνος που δίδασκε τα πρώτα στοιχεία καλούνταν στοιχευτής ή γραμματιστής κι εκείνος που δίδασκε αριθμητική, δηλαδή το «ψηφίζειν», λεγόταν ψηφιστής.
Ειδικά κτίρια για τα σχολεία, και μάλιστα της στοιχειώδους εκπαίδευσης, δεν υπήρχαν. Ως αίθουσες διδασκαλίας χρησίμευαν δωμάτια στον περίβολο των εκκλησιών, σε νάρθηκες, όπως επίσης και σε οικήματα κοντά σε μοναστήρια.
«Εγκύκλια Παίδευση»
Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια το παιδί τέλειωνε το σχολείο του γραμματιστή, δηλαδή της πρώτης βαθμίδας, και όποιος ήθελε και μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του πήγαινε στο σχολείο του Γραμματικού για την Εγκύκλιο Παίδευση. Η δεύτερη αυτή βαθμίδα ήταν ανώτερη από την προηγούμενη και οι γνώσεις που πρόσφερε ήταν απαραίτητες για κείνον που επεδίωκε να μπει σε κρατική υπηρεσία και με τον καιρό να πάρει ένα ανώτερο αξίωμα στην πολιτεία. Τα τρία, λοιπόν, στάδια της γνώσης και της μόρφωσης οδηγούσαν το μαθητή σε πνευματική και κοινωνική άνοδο και εξέλιξη.
Το πρώτο βασικό στάδιο της διδασκαλίας της γραμματικής είχε ως σκοπό την άριστη κατά το δυνατό γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Στη συνέχεια οι μαθητές άρχιζαν να μελετούν ποιητές. Από τους ποιητές προτιμούνταν οι επικοί, και κυρίως ο Όμηρος. Επίσης διδάσκονταν Ησίοδο, Πίνδαρο, Αρχίλοχο, τραγικούς (Αισχύλο, Ευριπίδη, Σοφοκλή), και αργότερα και κωμικούς (Αριστοφάνη). Κοντά σε αυτούς μελετούσαν και έργα χριστιανών ποιητών, όπως τα «έπη» του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Ακολουθούσε η διδασκαλία των πεζών συγγραφέων, Ξενοφώντα, Ηροδότου, Θουκυδίδη, Πλουτάρχου και άλλων, καθώς και της Ιστορίας, Πολιτικής και Εκκλησιαστικής.
Το δεύτερο στάδιο άρχιζε με την Ρητορική, για την οποία οι Βυζαντινοί είχαν εκτίμηση, διότι ήταν πολύ χρήσιμη μάθηση και τέχνη. Ήταν απαραίτητη γνώση τόσο για τους κληρικούς, που θα κήρυτταν το θείο λόγο από τον άμβωνα, όσο και τους πολιτικούς-διπλωμάτες, που θα έπρεπε να πείθουν στις διαπραγματεύσεις τους, και τους δικηγόρους, για να είναι πειστικοί στα δικαστήρια.
Το τρίτο στάδιο αποτελούσε η φιλοσοφία, ως επιστέγασμα της εγκύκλιας μόρφωσης. Σ’ αυτό διδάσκονταν η Λογική, η Ηθική, η Δογματική και η Μεταφυσική. Στη Φιλοσοφία ανήκαν τα μαθηματικά ή αλλιώς η «Μαθηματική επιστήμη» και η τετρακτύς: η Αριθμητική, η Μουσική, η Γεωμετρία και η Αστρονομία.
Αναγκαίο μάθημα ακόμη ήταν η Οξυγραφία ή Σημειογραφία, δηλαδή στενογραφία και ταχυγραφία, διότι για να γίνει κάποιος γραμματέας (Νοτάριος) στο δημόσιο έπρεπε να ξέρει να γράφει γρήγορα και σωστά ό,τι του υπαγόρευαν.
Η φοίτηση στα σχολεία της εγκύκλιας εκπαίδευσης διαρκούσε τέσσερα έως πέντε χρόνια. Όσοι τελείωναν και ένιωθαν τις δυνάμεις τους αρκετές, είχαν το δικαίωμα να πάνε στην ανώτατη ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση για περισσότερες ακόμη σπουδές.
Η εκκλησία και η πολιτεία είχαν πολλές απαιτήσεις από τους δασκάλους και τους καθηγητές. Ζητούσαν να γνωρίζουν πολύ καλά τα αντικείμενα της διδασκαλίας τους, να είναι πράοι και φιλάνθρωποι, πρότυπα αρετής διδάσκοντας με το παράδειγμά τους. Να αγαπούν τους μαθητές και να θυσιάζονται για αυτούς. Αν και οι απαιτήσεις ήταν πολλές, οι αμοιβές ήταν μικρές. Προσπαθούσαν με κάποιους «συνδυασμούς» να βελτιώσουν την κατάστασή τους, όμως έμεναν φτωχοί. Κατά την διάρκεια του σχολικού έτους υπήρχαν πολλές γιορτές που διέκοπταν τα μαθήματα και ξεκούραζαν τους μαθητές.
Η παιδεία και οι γυναίκες
Πάντως, οι γνώσεις μας για την παιδεία των αγοριών στο Βυζάντιο είναι αρκετές, οπωσδήποτε περισσότερες από όσα γνωρίζουμε για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Οι ιστορικές πηγές γύρω από αυτό το θέμα είναι περιορισμένες. Έτσι δεν γνωρίζουμε με πληρότητα τι δυνατότητες υπήρχαν για την μόρφωση των γυναικών, αν και στη Βυζαντινή Ιστορία αναφέρονται πολλές μορφωμένες γυναίκες.
Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι δεν υπήρχαν πουθενά σχολεία γυναικών στο Βυζάντιο και κατά κανόνα τα κορίτσια δεν είχαν την ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες. Άλλοι όμως ιστορικοί, ερευνώντας τις πηγές, διαπίστωσαν ότι ήδη από τον 4ο αιώνα υπήρχαν δάσκαλοι κοριτσιών και ήταν δυνατό στις μεσαίες κοινωνικές τάξεις να τα στέλνουν μαζί με τα αγόρια στο σχολείο του Γραμματιστή (στοιχειώδης εκπαίδευση), για να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν. Είναι βέβαιο ακόμα ότι τα κορίτσια, που ανήκαν σε πλουσιότερες τάξεις, έπαιρναν την ίδια περίπου μόρφωση με τα αδέρφια τους καθώς η διδασκαλία γινόταν στο σπίτι από ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάνε σε ανώτατο Πανεπιστήμιο. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, συναντούμε πολλές φωτισμένες γυναίκες με ευρύτατη πνευματική καλλιέργεια όπως η Υπατία (370-415 μ.Χ.) στην Αλεξάνδρεια, φαινόμενο μοναδικό πανεπιστήμονος γυναίκας, η Πουλχερία, η αδερφή του Θεοδοσίου Β΄, και η σύζυγός του Αθηναίδα-Ευδοκία, κόρη του Αθηναίου φιλοσόφου Λεοντίου (Ε΄ αιώνος), η οποία συντέλεσε στη σύνταξη των νόμων του, η ποιήτρια Κασσιανή (Θ΄ αιώνος), σπουδαία υμνωδός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μεγάλη ιστορικός Άννα η Κομνηνή, συγγραφέας του ιστορικού έργου Αλεξιάς, όπου εξιστορεί τα συμβάντα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα της Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού. Αυτή ήταν ερασιτέχνης γιατρός και, σύμφωνα με τις πηγές, γνώριζε τόσα πολλά για την ιατρική, όσα κι ένας επαγγελματίας γιατρός. Κι άλλες γυναίκες, εκτός από την παραπάνω, υπήρχαν, που είχαν αρκετές και σοβαρές γνώσεις Ιατρικής και εργάζονταν, όπου όμως είχαν ίση θέση δίπλα στους άνδρες συναδέλφους τους.
-- Mon Jul 06, 2009 5:41 pm --
Τα Ανώτερα Πνευματικά Ιδρύματα
Πολύ πριν ιδρυθεί το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, πολλές άλλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν φημισμένες για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές τους, όπως η Αθήνα για την ακαδημία της, σπουδαία φιλοσοφική σχολή, η Αλεξάνδρεια για το Μουσείο της, όπου διδάσκονταν η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η ιατρική κ.λ.π. Αξιόλογα πνευματικά κέντρα υπήρχαν επίσης στη Συρία, όπως η Βηρυτός με την περίφημη νομική σχολή, που ο μέγας ρήτορας Λιβάνιος την ονόμαζε «Μητέρα των Νόμων», η Αντιόχεια και η Έδεσσα με τις Θεολογικές σχολές και η Γάζα της Παλαιστίνης με την φημισμένη σχολή ρητόρων και ποιητών, που συνέβαλε ιδιαίτερα στην πρόοδο της σκέψης και της φιλολογίας της εποχής εκείνης.
Η Κωνσταντινούπολη, όταν έγινε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, δεν διέθετε εκπαιδευτική παράδοση. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πολλοί γραμματικοί, ρήτορες, ίσως και φιλόσοφοι, συγκεντρώθηκαν εκεί. Γι’ αυτό, εξάλλου, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι η οργάνωση της ανώτερης εκπαίδευσης άρχισε από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αυτό, όμως, δεν βεβαιώνεται από συγκεκριμένες μαρτυρίες. Αντίθετα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κωνσταντινούπολη έγινε πνευματική πρωτεύουσα στους χρόνους του Κωνσταντίνου Β΄(337-361), καθώς συγκεντρώθηκαν πολλοί διάσημοι δάσκαλοι, που άνοιξαν εκεί σχολές και προσέλκυσαν πολλούς ακροατές. Οι πιο σπουδαίοι ήταν ο Λιβάνιος και ο Θεμίστιος, ειδωλολάτρες και οι δύο. Ο τελευταίος μάλιστα, ως καθηγητής της φιλοσοφίας, κατέστησε την Κωνσταντινούπολη τόπο παιδείας (κοινόν παιδεύσεως καταγώγιον), όπως γράφει σε επιστολή του προς τη Σύγκλητο της Κωνσταντινούπολης ο ίδιος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος.
Στον τομέα της παιδείας άξιος διάδοχος του Κωνσταντίνου στάθηκε ο Ιουλιανός που με την αγάπη του για τα αρχαία γράμματα και την ώθηση που έδωσε στην ανάπτυξη της κλασικής παιδείας κατέστησε οριστικά την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα πνευματική πόλη.
Φυσική συνέπεια όλων αυτών υπήρξε η δια νόμου ίδρυση του πρώτου κρατικού «Πανεπιστημίου» στην Πόλη με το όνομα «Πανδιδακτήριον». Το Φεβρουάριο (26) του 425 ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ ο Μικρός, εξέδωσε το περίφημο διάταγμα, που κανόνιζε όλα όσα αφορούσαν την ανώτατη αυτή Σχολή. Στην ίδρυση του «Πανδιδακτηρίου» συνέβαλαν, φαίνεται, δύο γυναίκες, η μεγαλύτερη αδελφή του Θεοδοσίου Πουλχερία και η σύζυγός του. Και οι δύο ήταν πολύ μορφωμένες και αγαπούσαν τα Ελληνικά γράμματα. Στο Πανδιδακτήριο διδάσκονταν η φιλολογία, η ρητορική και το ρωμαϊκό δίκαιο, η γραμματική και η φιλοσοφία, όχι όμως και η Θεολογία ,η οποία διδάσκονταν στην Πατριαρχική Σχολή πολύ νωρίς (5ο αιώνα). Το Πανδιδακτήριο από τότε που ιδρύθηκε και σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του πέρασε πολλές περιπέτειες. Διάφορα γεγονότα, πόλεμοι, επαναστάσεις, θρησκευτικές έριδες, επηρέασαν την πορεία της ανώτατης παιδείας. Έτσι ο σφετεριστής του θρόνου με στρατιωτική εξέγερση αυτοκράτορας Φωκάς (602-610) έκλεισε το Πανδιδακτήριο, το οποίο -όμως- αναβίωσε αμέσως από τον Ηράκλειο (610-641). Την περίοδο της εικονομαχίας διαταράχτηκε σοβαρά η λειτουργία του αλλά δεν έκλεισε. Έτσι οι Ίσαυροι φαίνεται πως το ονόμασαν «Οικουμενικόν Διδασκαλείον».
Τον 6ο αιώνα ο Ιουστινιανός Α΄, επιθυμώντας να κυβερνά σε ένα κράτος χριστιανικό, απαγόρευσε την ειδωλολατρία. Έτσι έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών επειδή ήταν προπύργιο της ειδωλολατρικής παιδείας. Ωστόσο ο ίδιος δεν έθιξε την άλλη φιλοσοφική σχολή της Αλεξάνδρειας, το «Μουσείον», αλλά αντίθετα την ενίσχυσε. Μεγάλη ώθηση έδωσε επίσης στις νομικές σπουδές αυξάνοντας στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης τη διδασκαλία τους σε πέντε χρόνια.
Αργότερα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μιχαήλ Γ΄, έγινε μια σοβαρή πρόοδος στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης. Τότε ο Καίσαρας Βάρδας ίδρυσε και οργάνωσε ανώτατη σχολή όπου διδάσκονταν η «έξω σοφία» ή «θύραθεν παιδεία». Η φοίτηση ήταν για τους σπουδαστές δωρεάν. Επειδή αυτό το νέο πνευματικό ίδρυμα εγκαταστάθηκε στο ανάκτορα της Μαγναύρας πήρε το όνομά του από αυτό και έγινε γνωστό ως Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας. Σπουδαίες πνευματικές μορφές της εποχής συνδέθηκαν με το ίδρυμα αυτό, όπως ο Λέων μαθηματικός και φιλόσοφος, που διετέλεσε διευθυντής του και ο Φώτιος ο Πατριάρχης που -πιθανότατα- δίδαξε εκεί, και ο Κωνσταντίνος-Κύριλλος -απόστολος των Σλάβων- που φοίτησε εκεί.
Στα χρόνια του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου το Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας αναδιοργανώνεται. Ο λόγιος αυτός βασιλέας, συνεχίζοντας με ζήλο την πολιτιστική παράδοση ανακαίνισε το Πανδιδακτήριο και πρόσφερε υλική και ηθική ενίσχυση σε διδάσκοντες και σπουδαστές.
Κατά τον 11ο αιώνα η ανώτερη μόρφωση είχε παραμεληθεί. Μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων με επικεφαλής τον Μιχαήλ Ψελλό ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Απαιτούσαν να ιδρυθεί ένα είδος νομικού Λυκείου ή Ακαδημίας, ξεχωριστά από την φιλοσοφική σχολή γενικής μόρφωσης. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος (1042-1055) μεταρρύθμισε με διάταγμα το Πανδιδακτήριο ιδρύοντας δύο ξεχωριστές σχολές, τη Νομική σχολή με το όνομα «Διδασκαλείον των νόμων» και την Φιλοσοφική με το όνομα «Γυμνάσιον». Σκοπός της πρώτης ήταν να διδάσκεται συστηματικά η νομική επιστήμη για τη δημιουργία ολοκληρωμένων νομικών δικαστών και κρατικών υπαλλήλων. Διευθυντής της έγινε ο Ιωάννης Ξιφιλίνος, ο Νομοφύλαξ του κράτους. Τη Φιλοσοφική σχολή διηύθυνε ο περίφημος Μιχαήλ Ψελλός. Σε αυτή διδάσκονταν κλασικοί συγγραφείς, ρητορική, διαλεκτική, μαθηματικά, αστρονομία, θεωρητική μουσική και θεολογία. Η σχολή αυτή έδωσε τεράστια ώθηση στη διανοητική ανάπτυξη και την φιλοσοφική σκέψη στο Βυζάντιο.
Οι πανεπιστημιακές αυτές σχολές λειτούργησαν μέχρι τις αρχές του 13ου αιώνα προσφέροντας πάρα πολλά. Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204) και την ίδρυση της αυτοκρατορίας της Νίκαιας, οι αυτοκράτορές της σκέφτηκαν, για να «επανιδρύσουν» την εκπαιδευτική παράδοση, να μεταφέρουν την ανώτερη παιδεία στη Νίκαια. Εκεί, έλαβαν μέτρα ενίσχυσης των γραμμάτων και των επιστημών με την ίδρυση βιβλιοθηκών και την πρόσκληση σπουδαίων καθηγητών της ιατρικής, των μαθηματικών, της ρητορικής κ.ά. Ο Ιωάννης Βατάτζης (1225-1254), αυτοκράτορας της Νίκαιας ίδρυσε και σχολή Φιλοσοφίας υπό τη διεύθυνση του Νικηφόρου Βλεμμύδη, ενός από τους πιο αξιόλογους φιλοσόφους του Βυζαντίου. Η Νίκαια την εποχή εκείνη έγινε σπουδαίο κέντρο σπουδών και έφτασε σε μεγάλη ακμή.
Η προσπάθεια να διατηρηθεί η ανώτατη εκπαίδευση συνεχίστηκε και μετά την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Βυζαντινούς (1261). Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος (1261-1282) ανέθεσε στο Γεώργιο Ακροπολίτη, μεγάλο Λογοθέτη, να αναλάβει τη διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ως καθηγητής της αριστοτελικής φιλοσοφίας και στον Γεώργιο Παχυμέρη να διδάξει στο «Οικουμενικόν Διδασκαλείον» την Κωνσταντινούπολης τα ανώτερα μαθήματα της «τετρακτύος», δηλαδή αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική. Ο Ανδρόνικος Β΄ ο Παλαιολόγος (1282-1328) όρισε τον Θεοδόσιο Μετοχίτη, έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του Βυζαντίου να προΐσταται της ανώτατης παιδείας.
Τέλος, επί Ιωάννη Η΄ του Παλαιολόγου (1425-1448) ιδρύθηκε το τελευταίο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το «Καθολικόν Μουσείον» από τον Ιωάννη Αργυρόπουλο (1415-1487), λόγιο και κληρικό, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες σοφούς που συντέλεσε στην αναγέννηση των κλασικών σπουδών στην Ιταλία. Αυτός δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας (1441-1444) πριν έρθει να διδάξει στην Κωνσταντινούπολη. Στο ίδρυμα αυτό δίδαξε επίσης ο Γεώργιος Σχολάριος (1405-1468), ανώτερος δικαστής, μέλος της συγκλήτου και μετά την άλωση ο οικουμενικός πατριάρχης με το όνομα Γεννάδιος.
Τέλος, πρέπει να αναφερθούν οι σπουδαίοι βυζαντινοί ποιητές, όπως ο Ρωμανός ο μελωδός, ο αποκαλούμενος Πίνδαρος και Δάντης της Βυζαντινής υμνογραφίας, ο Ανδρέας επίσκοπος Κρήτης, ο Κοσμάς ο μελωδός και ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο μεγάλος εκκλησιαστικός συγγραφέας, εξαιρετικός υμνογράφος και πατέρας της σχολαστικής φιλοσοφίας, που βοηθούν στην πνευματική ανάκαμψη της αυτοκρατορίας κατά τις δύσκολες εποχές του 7ου, 8ου, και 9ου αιώνα. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει επίσης σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος όπως ο Μάξιμος ο Ομολογητής, ο Πατριάρχης Σέργιος και ο μεταγενέστερος Θεόδωρος Στουδίτης, ο οποίος οργάνωσε στο μοναστήρι του Στουδίου κέντρο αντιγραφής βιβλίων και αρχαίων κωδίκων. Όλοι αυτοί θα οδηγήσουν στην αναγέννηση των γραμμάτων και στην εμφάνιση του πρώτου βυζαντινού ανθρωπισμού.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
1. Η πολιτισμική προσφορά του Ελληνισμού από την Αρχαιότητα ως την Αναγέννηση. Β. Ασημομύτης- Γ. Γρυντάκης- Θ. Κατσουλάκος - Σ. Κόνδης- Χ. Μπουλιώτης- Β. Σκουλάτος. Έκδ. ΥΠΕΠΘ- Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
2. Ζεράρ Βάλτερ, Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, εκδόσεις Ωκεανίδα.
3. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, «Πυρσός», εκδόσεις Δρανδάκη (Τόμος Ελλάς)
4. Ιστορικές Γραμμές, Βυζάντιο, τόμος Β΄-Ι΄. Ν. Παπαϊωάννου.
5. Εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος» Ιωάννου Πασσά.
6. Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη.
7. Ελληνική Ιστορία Κωνσταντίνου Παπαρρηγοπούλου.
8. «Ο Πρώτος Βυζαντινός Ουμανισμός», σημειώσεις και παρατηρήσεις για την εκπαίδευση και την παιδεία στο Βυζάντιο από τις αρχές ως τον 10ο αιώνα, Paul Lemerle, (μτφρ. Μ. Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου). Β΄ έκδοση. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Αθήνα 1985.
της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη, Φιλολόγου-Ιστορικού, ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας
Η Αμαλία Κ. Ηλιάδη γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1967. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης Ιστορία-Αρχαιολογία με ειδίκευση στην Ιστορία. Πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Βυζαντινής Ιστορίας απ' τη Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και από το 1992 διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος. Έχει συγγράψει βιβλία ιστορικού, λογοτεχνικού και παιδαγωγικού περιεχομένου. Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και την ποίηση.
Πηγή: http://www.patriotaki.com/showthread.php?t=1699
Τη τελευταία δεκαετία, το Βυζάντιο δέχεται σφοδρή επίθεση. Οι λασπολογίες, η μονομερής παρουσίαση γεγονότων και η δαιμονοποίηση είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι πολέμιοί του.
Θέλησα λοιπόν, να δημιουργήσω ένα θέμα το οποίο θα παρουσιάσει κάποια από τα καλά αυτής της χιλιόχρονης ελληνικής αυτοκρατορίας, τα οποία ουκ ολίγα είναι.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στο απόγειο της δόξας της, υπό τον Ιουστινιανό, το 550 μ.Χ
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος ή Ελληνική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης αποκαλείται συμβατικά το διασωθέν ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν αυτή κατέρρευσε μετά την εισβολή Γερμανικών φύλων, τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρωτεύουσα του Ανατολικού κράτους το οποίο, μετά την κατάλυση του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, συνέχισε περίπου για έντεκα αιώνες ακόμα την αυτόνομη ζωή του, ήταν η Κωνσταντινούπολη. Η "Βασιλεύουσα" εγκαινιάσθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο στις 11 Μαΐου 330 μ. Χ. πάνω στην αρχαία πόλη του Βυζαντίου, που είχε ιδρύσει το 659 π.Χ. ο Βύζας από τα Μέγαρα στις ακτές του Βοσπόρου. Η Ελληνική αυτοκρατορία καταλύθηκε στις 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη, επί βασιλείας του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Στο Βυζάντιο, το οποίο πολλοί ιστορικοί, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, το ονόμασαν «Ελληνική Αυτοκρατορία».
Η παιδεία βασιζόταν στον Όμηρο, στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ενώ υπήρχε περιφρόνηση για οτιδήποτε λατινικό, δεδομένου ότι τους Φράγκους τους αποκαλούσαν βαρβάρους. Όλοι φυσικά γνωρίζουμε ότι από το όνομα Ρωμαίος προήλθε και ο όρος «Ρωμηός», τον οποίον χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας καθόλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, καθόλη τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία μας και ακόμα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως στην Μικρά Ασία. Η ελληνική συνείδηση των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων παγιώθηκε κυρίως μετά την άλωση του 1204, όταν βρέθηκαν σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση περικυκλωμένοι από εχθρικά διακείμενα αλλόφυλους, έχοντας χάσει εδάφη και την ιερή για αυτούς «Θεοφύλακτη Πόλη». Ο καθηγητής της Ιστορίας Απόστολος Βακαλόπουλος έχει διασώσει ένα εκπληκτικό κείμενο Ελληνορθόδοξης αξιοπρέπειας και πατριωτικής παρρησίας γραμμένο από τον Αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατατζή (1193-1254) το οποίο το απηύθυνε στον Πάπα Νικόλαο Θ΄:
«Γράφεις στο γράμμα σου ότι στο δικό μας γένος των Ελλήνων η σοφία βασιλεύει...... ότι, λοιπόν, από το δικό μας γένος άνθησε η σοφία και τα αγαθά της και διεδόθησαν στους άλλους λαούς, αυτό είναι αληθινό. Αλλά πώς συμβαίνει να αγνοείς, ή αν δεν το αγνοείς πώς και το απεσιώπησες, ότι μαζί με την βασιλεύουσα Πόλη και η βασιλεία σε αυτόν τον κόσμο κληροδοτήθηκε στο δικό μας γένος από τον Μέγα Κωνσταντίνο; Υπάρχει μήπως κανείς που αγνοεί ότι η κληρονομιά της δικής του διαδοχής πέρασε στο δικό μας γένος και εμείς είμαστε οι κληρονόμοι και διάδοχοί του; Απαιτείς να μην αγνοούμε τα προνόμιά σου. Και εμείς έχουμε την αντίστοιχη απαίτηση να δεις και να αναγνωρίσεις το δίκαιό μας όσον αφορά την εξουσία μας στο κράτος της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αρχίζει από των χρόνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου και .... έζησε επί χίλια χρόνια ώστε έφθασε μέχρι και την δική μας βασιλεία.
Οι γενάρχες της βασιλείας μου, από τις οικογένειες των Δουκών και των Κομνηνών, για να μην αναφέρω τους άλλους, κατάγονται από ελληνικά γένη. Αυτοί λοιπόν οι ομοεθνείς μου επί πολλούς αιώνες κατείχαν την εξουσία στην Κωνσταντινούπολη. Διαβεβαιούμε δε την Αγιότητά σου και όλους τούς Χριστιανούς ότι ουδέποτε θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε και να πολεμούμε κατά των κατακτητών της Κωνσταντινουπόλεως. Θα ασεβούσαμε και προς τούς νόμους της φύσεως και προς τούς θεσμούς της πατρίδος και προς τούς τάφους των πατέρων μας και προς τούς Ιερούς ναούς του Θεού, εάν δεν αγωνιζόμασταν για αυτά με όλη μας την δύναμη......»
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κληροδότησε στις επόμενες γενιές έναν τεράστιο πνευματικό πλούτο, διαφύλαξε την πολιτιστική κληρονομιά και διέδωσε την ελληνική γλώσσα μέχρι τα πέρατα της αυτοκρατορίας.
Για χρόνια προσπαθούσα να μάθω τον λόγο που δαιμονοποιείται τόσο πολύ η ιστορία του Βυζαντίου. Οι λόγοι ήταν θρησκευτικοί, πολιτικοί ή οικονομικοί; Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι είναι ξεκάθαρα πολιτικοί. Στις μέρες μας όπου η παγκοσμιοποίηση προωθείται, οι αξίες υποβαθμίζονται και ισοπεδώνεται καθετί εθνικό και πατροπαράδοτο, η χιλιόχρονη ιστορία του Βυζαντίου αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι.
Διογκώνουν και τονίζουν τα λάθη της, τη διαφθορά της, τις θηριωδίες της και αποσιωπούν όσο μπορούν τη διοικητική ικανότητα, τον πολιτιστικό πλούτο, τον εθνικό κορμό, την ιστορική και την πνευματική συνέχεια των Ελλήνων.
Το Βυζάντιο ανέδειξε πολλές μεγάλες προσωπικότητες σε στρατιωτικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο:
Κύρος ο Πανοπολίτης, βυζαντινός αξιωματούχος, ποιητής και φιλόσοφος του 5ου αιώνα από την Αίγυπτο, υποστηρικτής της ελληνικής παιδείας.
Λέων ο Μαθηματικός, βυζαντινός μαθηματικός και αστρονόμος του 9ου αιώνα, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.
Λιβάνιος (314-393 μ.Χ.), σοφιστής και ρητοροδιδάσκαλος από την Αντιόχεια που έδρασε στην Αθήνα, την Κων/πολη κ.ά. μεταξύ των μαθητών του ο Ιουλιανός ο Παραβάτης και οι «Τρεις Ιεράρχες».
Μαλάλας Ιωάννης, Βυζαντινός χρονογράφος του 6ου αι. από την Αντιόχεια.
Μακρεμβολίτης Ευστάθιος, Βυζαντινός μυθιστοριογράφος του 12ου αιώνα.
Ένας άλλος εγκυκλοπαιδικός λόγιος, ο Ψελλός, άφησε ποιητικά και πεζά έργα επί της φιλοσοφίας, της ιστορίας, των νόμων, της ιατρικής, της θεολογίας, των απόκρυφων επιστημών, ενώ η σπουδή του και η αγάπη του για τον Πλάτωνα ως και ο ενθουσιασμός του για τη μάθηση ετοίμασαν το δρόμο για τους ανθρωπιστές του δεκάτου πέμπτου αιώνος.
Οι τέχνες και τα γράμματα επί Βυζαντίου
H καλή μόρφωση ήταν το ιδανικό κάθε πολίτη στην αυτοκρατορία. Την απαιδευσιά, την έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας, τη θεωρούσαν ατύχημα και συμφορά. Το πρώτο πράγμα που διδασκόταν ένα παιδί όταν γινόταν έξι χρονών, ήταν η γραμματική ή αλλιώς το "ελληνίζειν τήν γλώσσαν".
Ανώτερες σχολές και πανεπιστήμια πάντοτε υπήρχαν στην Πόλη, αλλά το πιο γνωστό ήταν το Πανδιδακτήριον που ίδρυσε ο καίσαρ Βάρδας το 849 μ.Χ., στη Μαγναύρα.
Η Άννα Κομνηνή, που δεκάδες φορές αναφέρει στίχους του στην Αλεξιάδα της, σπάνια προσθέτει "το ομηρικόν εκείνο", διότι ήταν τελείως περιττό. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών ο μαθητής περνούσε στη ρητορική, "τη δύναμη της πειθούς διά του λόγου", μάθαινε δηλαδή ορθή προφορά και μελετούσε συγγραφείς όπως τον Δημοσθένη και πολλούς άλλους πεζογράφους.
Κατά την βασιλεία του Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου υπήρχαν τέσσερεις έδρες: φιλοσοφίας, γεωμετρίας, αστρονομίας και ρητορικής με συμπληρωματική διδασκαλία αριθμητικής, μουσικής, γραμματικής, νομολογίας και ιατρικής. Από τους σπουδαστές η κυβέρνηση και τα νομικά σώματα έπαιρναν τους ανώτερους υπαλλήλους τους. Αργότερα το πανεπιστήμιο διαιρέθηκε σε δύο σχολές, της φιλοσοφίας και της νομικής.
Τα πρώτα βιβλία που μάθαιναν τα παιδιά ήταν η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου και οι αγαπημένοι τους ήρωες ήταν μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας και ο Μέγας Αλέξανδρος. O Παναγιώτης Κανελλόπουλος άριστος μελετητής της Ελληνικής Ιστορίας μάς παραθέτει στο βιβλίο του, Γεννήθηκα στο 1402: "Οι πατέρες της Εκκλησίας πήραν από την αρχαία Αθήνα τα φώτα τους, ενώ οι άριστα μορφωμένοι Πατριάρχες, Φώτιος και Αρέθας, είχαν αγκαλιάσει τον Πλάτωνα. Όταν δε οι Φράγκοι κατέλαβαν την Βασιλεύουσα, ξύπνησε έντονα η Ελληνική συνείδηση των Ελλήνων και αισθάνθηκαν όσοι αποσύρθηκαν στην Μικρά Ασία, αντικρίζοντας την Σμύρνη, την Έφεσο και τη Μίλητο, το Ελληνικό αίμα να ρέει στις φλέβες τους. Εάλω μέν η πατρίς, αλλ' ανδρί σοφώ πάς τόπος Ελλάς".
Πολιτιστική δράση
Μετάλλινος δακτύλιος (βραχιόλι) της Βυζαντινής περιόδου
Τον 10ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Οθων Β' παντρεύτηκε την πορφυρογέννητη Θεοφανώ, αδελφή του Βουλγαροκτόνου και η ενεργητική αυτή γυναίκα συνοδεύτηκε από πλήθος Ελλήνων διανοουμένων και τεχνιτών διαδίδοντας ελληνικό πολιτισμό στους άξεστους ακόμα Γερμανούς, οι οποίοι σκανδαλίστηκαν από την πριγκίπισσα που έκανε λουτρό, φορούσε πολύχρωμα μεταξωτά και βαφόταν στο πρόσωπο. Ομοίως είχε δυσανασχετήσει ο Πέτρος Δαμιανός στη Βενετία, όταν είδε την πριγκίπισσα Μαρία Αργυρή να τρώει με πιρουνιά. Η Θεοφανώ ανέθρεψε τον γιο της Οθωνα Γ', με ελληνική παιδεία και αυτός μιλούσε άριστα ελληνικά ενώ ήταν υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του.
H Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, στο έργο της: L'idelogie politique de l' empire byzantin υποστηρίζει ότι: "Το βασικό χαρακτηριστικό της πνευματικής ζωής του Βυζαντίου κατά τους αιώνες του μεγαλείου του, παραμένει η ανανέωση του ενδιαφέροντος για την ελληνική αρχαιότητα και τις επιτεύξεις της. Είναι πράγματι σημαντικό ότι σ' αυτή την περίοδο οι αναφορές στον κλασσικό κόσμο και στις αξίες του πολλαπλασιάζονται, ενώ η μελέτη της κλασσικής λογοτεχνίας κατακτά όλο και περισσότερο, όχι μόνο τις σχολές της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά επίσης και το ενημερωμένο κοινό. Oι βυζαντινοί συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, τους προνομιακούς δεσμούς τους με την ελληνική αρχαιότητα εξαιτίας της ελληνοφωνίας τους. Αυτό τους διαφοροποιεί από τον λατινικό κόσμο, ενώ στις στιγμές κρίσης μεταξύ της χριστιανικής Δύσης και του Βυζαντίου, η αναφορά στον ελληνισμό βεβαιώνει την υπεροχή της βυζαντινής παιδείας έναντι των Δυτικών τους οποίους τους συγχέουν σκόπιμα με τον βαρβαρικό κόσμο."
Η Αρβελέρ που μελέτησε την γέννηση του βυζαντινού πατριωτισμού, θεωρεί ότι: "Η ελληνικότητα και η ορθοδοξία είναι τα ανεκτίμητα αγαθά που θα κληθούν να υπερασπίσουν με κάθε θυσία οι βυζαντινοί από κάθε εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό. Οι διανοούμενοι προσκολλημένοι κυρίως στην αρχαία ελληνική παιδεία και ο λαός προσκολλημένος κυρίως στην ορθόδοξη παράδοση, θα αναλάβουν μαζί την προσπάθεια να σώσουν το κράτος των Ελλήνων που είναι στο εξής το Βυζάντιο."
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος επί των τειχών της Κωνσταντινούπολης
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 7 Απριλίου ως τις 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα οι εσωτερικές έριδες των Παλαιολόγων, παρόλο που επανέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Ήδη από το 1354 με την κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, το Βυζάντιο κυκλωμένο πλέον εδαφικά, ήταν φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.
Η πολιορκία κράτησε περίπου 2 μήνες και τελικά, ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες. Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Αλλά οι Τούρκοι διέρρηξαν την κεντρική πύλη και όρμησαν μέσα στην εκκλησία όπου έσφαξαν το πλήθος, χωρίς διάκριση φύλου και ηλικίας. Την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, ή πιθανόν την επόμενη, ο Σουλτάνος εισήλθε επίσημα στην πόλη και πήγε στην Αγία Σοφία, όπου και προσευχήθηκε. Κατόπιν ο Πορθητής εγκαταστάθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βλαχερνών.
Όπως παραδίδει ο Γεώργιος Φραντζής, δόθηκε διαταγή για τριήμερη λεηλασία της πόλης. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ουσιαστικά η λεηλασία έπαυσε μετά την πρώτη ημέρα. O ιστορικός Μιχαήλ Δούκας αναφέρει πως ο σουλτάνος επιφύλαξε για τον εαυτό του τα οικοδομήματα και τα τείχη της πόλης, αφήνοντας τα υπόλοιπα αγαθά, τους αιχμαλώτους και τα λάφυρα στη διάθεση των στρατευμάτων. Ο άμαχος πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης θανατωνόταν χωρίς διάκριση. Οι εκκλησίες με επικεφαλής την Αγία Σοφία, καθώς και τα μοναστήρια, με όλο τους τον πλούτο, λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν, ενώ οι ιδιωτικές περιουσίες έγιναν αντικείμενο αρπαγής και λαφυραγωγίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών χάθηκαν αναρίθμητοι πολιτιστικοί θησαυροί. Πολύτιμα βιβλία κάηκαν, κομματιάστηκαν ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Ο ιστορικός [/b]Κριτόβουλος[/b], που ανήκε στο οθωμανικό στρατόπεδο, αναφέρει ότι δεν υπήρξε στοιχειώδης οίκτος κατά τις λεηλασίες και η πόλη ερημώθηκε ολοσχερώς.
Η Κωνσταντινούπολη
Λέγεται πως ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής, μετά από ένα γύρο που έκανε με το άλογό του στην έρημη πλέον Κωνσταντινούπολη, αποκρίθηκε: «Τι πόλη παραδώσαμε στη λεηλασία και την καταστροφή!».
Επίλογος
Ενός ανώνυμου συγγραφέα
Και βέβαια μακάρι να μπορούσα να γράψω όλα τα ονόματα αυτών που έμειναν για να πεθάνουν για τους τάφους των πατεράδων τους, για την τιμή των οικογενειών τους και για την υπεράσπιση ενός χιλιόχρονου πολιτισμού, αλλά και για τους Ιταλούς και τους λίγους Ισπανούς που πολέμησαν μαζί τους. Άλλοι τόσοι Έλληνες βρίσκονταν έξω από τα τείχη, στην υπηρεσία του εκπροσώπου της νέας τάξης πραγμάτων. Αγωνίζονταν για μία αυτοκρατορία πολυπολιτισμική, χωρίς σύνορα, χωρίς σημαίες στην οποία όλες οι εθνότητες θα ζούσαν μαζί, αλλά αγωνίζονταν ταυτόχρονα για το προσωπικό τους συμφέρον και για τον πλουτισμό τους. Οι Έλληνες που ήταν μέσα στα τείχη αγωνίζονταν για πατρίδα, θρησκεία, τιμή και οικογένεια και σύντομα οι περισσότεροι από αυτούς θα έχαναν τη ζωή τους. Η ιστορία πάντα θα επαναλαμβάνεται, άλλοι θα είναι εντός των τειχών και άλλοι εκτός των τειχών.
Υ.Γ. Έως εδώ αποτελεί προσωπικό μου πόνημα. Τα κείμενα που ακολουθούν προέρχονται από πηγή που αναφέρεται στο τέλος του κειμένου.
-- Mon Jul 06, 2009 5:40 pm --
Εκπαίδευση και σχολεία στο Βυζάντιο
Η Εκπαίδευση στο Βυζάντιο δεν ήταν κρατικά οργανωμένη, όπως την εννοούμε σήμερα, ούτε ομοιόμορφη σ’ όλη τη διάρκεια των έντεκα και παραπάνω αιώνων ζωής του Βυζαντίου. Ακόμη, το Βυζαντινό Κράτος ποτέ δεν είχε για μεγάλη χρονική διάρκεια την ίδια έκταση ούτε οι πολίτες του είχαν ομοιογένεια. Έτσι, π.χ. κατά την πρώτη περίοδο, ένας υπήκοος του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης μπορούσε να έχει γεννηθεί στην Αθήνα που κυριαρχούσε η ελληνική κλασσική παιδεία, ενώ άλλοι ζούσαν σε περιοχές όπου η εκπαίδευση είχε τα τοπικά της χαρακτηριστικά.
Ο θρησκευτικός παράγοντας που η επιρροή του ήταν τόσο έντονη, καθόρισε και το σκοπό της εκπαίδευσης στο Βυζάντιο: Βασική επιδίωξη ήταν η μόρφωση χριστιανών πολιτών, που να είναι σε θέση να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους προς την εκκλησία και την πολιτεία. Επειδή δεν υπήρχε εκ μέρους του κράτους οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε οι πολίτες είχαν υποχρέωση να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία, ο καθένας ενδιαφερόταν, ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση, για τις σπουδές των παιδιών του, ενώ η πολιτεία και η εκκλησία φρόντιζαν μόνο για εκείνους που ήθελαν να τύχουν αγωγής και παιδείας. Έτσι η εκκλησία αναλάμβανε κυρίως τη στοιχειώδη εκπαίδευση, διδάσκοντας από μικρή ηλικία στα παιδιά τα Ιερά Γράμματα κι έχοντας ως βάση τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, ενώ η Πολιτεία απ’ την άλλη μεριά, ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την «δευτεροβάθμια» εκπαίδευση απ’ όπου θα έβγαιναν καταρτισμένα στελέχη για να υπηρετήσουν τις ανάγκες της διοίκησης του κράτους. Ωστόσο, η εκκλησία ασκούσε με πολλούς τρόπους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων αλλά και πολύ αργότερα, τον σημαντικό της ρόλο σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το μεσοδιάστημα της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη αποτελεί τη σύντομη διακοπή αυτής της επίδρασης: Από το δεύτερο έτος της βασιλείας του, ο Ιουλιανός άρχισε την εφαρμογή της εκπαιδευτικής του πολιτικής. Παρέδωσε την εκπαίδευση στους εθνικούς, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η αμάθεια και η αγροικία είναι χαρακτηριστικά των χριστιανών. Έτσι, στις 17 Ιουνίου του 362 μ.Χ. σε νόμο-διάταγμά του καθόριζε ότι οι Χριστιανοί είχαν το δικαίωμα να διδάσκονται τα κλασσικά Ελληνικά Γράμματα, όμως έχαναν κάθε δικαίωμα να τα διδάσκουν οι ίδιοι. Κατά τον τρόπο αυτό, για τον χριστιανό διδάσκαλο-καθηγητή της εποχής του Ιουλιανού, διαγράφονταν οι εξής επιλογές: α) να αλλάξει την πίστη του για να μη χάσει τη δουλειά του, β) να διατηρήσει την πίστη του, αλλά να απολέσει τη θέση του, και γ) να προσαρμοστεί υποκριτικά στην απαίτηση του αυτοκράτορα και μεθοδικά να υπονομεύει την πίστη του στους θεούς ή να φανεί ουδέτερος προς την παλιά θρησκεία.
Γενικά, όλοι οι βυζαντινοί είχαν ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό προς την εκπαίδευση. Τη θεωρούσαν ως το πρώτο από τα αγαθά που μπορούσαν να κατέχουν και το οποίο δε θα τους «πρόδιδε» ποτέ. Γι’ αυτό οι πατέρες φρόντιζαν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Τα παιδιά, μετά από τα έξι ή επτά τους χρόνια πήγαιναν στα σχολεία για να μάθουν τα πρώτα τους γράμματα που ονομάζονταν Προπαιδεία των μαθημάτων και πιο συχνά Ιερά Γράμματα, επειδή οι δάσκαλοι της στοιχειώδους εκπαίδευσης ήταν οι πιο πολλοί κληρικοί και μοναχοί και δίδασκαν το αλφάβητο, τον συλλαβισμό, την ανάγνωση και τη γραφή μέσα από εκκλησιαστικά, ως επί το πλείστον, κείμενα. Οι μαθητές διδάσκονταν, μ’ αυτή τη μεθοδολογία, στοιχεία γραμματικής, αριθμητική, αρχαία ιστορία, μυθολογία, ωδική και θρησκευτικά. Εκείνος που δίδασκε τα πρώτα στοιχεία καλούνταν στοιχευτής ή γραμματιστής κι εκείνος που δίδασκε αριθμητική, δηλαδή το «ψηφίζειν», λεγόταν ψηφιστής.
Ειδικά κτίρια για τα σχολεία, και μάλιστα της στοιχειώδους εκπαίδευσης, δεν υπήρχαν. Ως αίθουσες διδασκαλίας χρησίμευαν δωμάτια στον περίβολο των εκκλησιών, σε νάρθηκες, όπως επίσης και σε οικήματα κοντά σε μοναστήρια.
«Εγκύκλια Παίδευση»
Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια το παιδί τέλειωνε το σχολείο του γραμματιστή, δηλαδή της πρώτης βαθμίδας, και όποιος ήθελε και μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του πήγαινε στο σχολείο του Γραμματικού για την Εγκύκλιο Παίδευση. Η δεύτερη αυτή βαθμίδα ήταν ανώτερη από την προηγούμενη και οι γνώσεις που πρόσφερε ήταν απαραίτητες για κείνον που επεδίωκε να μπει σε κρατική υπηρεσία και με τον καιρό να πάρει ένα ανώτερο αξίωμα στην πολιτεία. Τα τρία, λοιπόν, στάδια της γνώσης και της μόρφωσης οδηγούσαν το μαθητή σε πνευματική και κοινωνική άνοδο και εξέλιξη.
Το πρώτο βασικό στάδιο της διδασκαλίας της γραμματικής είχε ως σκοπό την άριστη κατά το δυνατό γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Στη συνέχεια οι μαθητές άρχιζαν να μελετούν ποιητές. Από τους ποιητές προτιμούνταν οι επικοί, και κυρίως ο Όμηρος. Επίσης διδάσκονταν Ησίοδο, Πίνδαρο, Αρχίλοχο, τραγικούς (Αισχύλο, Ευριπίδη, Σοφοκλή), και αργότερα και κωμικούς (Αριστοφάνη). Κοντά σε αυτούς μελετούσαν και έργα χριστιανών ποιητών, όπως τα «έπη» του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Ακολουθούσε η διδασκαλία των πεζών συγγραφέων, Ξενοφώντα, Ηροδότου, Θουκυδίδη, Πλουτάρχου και άλλων, καθώς και της Ιστορίας, Πολιτικής και Εκκλησιαστικής.
Το δεύτερο στάδιο άρχιζε με την Ρητορική, για την οποία οι Βυζαντινοί είχαν εκτίμηση, διότι ήταν πολύ χρήσιμη μάθηση και τέχνη. Ήταν απαραίτητη γνώση τόσο για τους κληρικούς, που θα κήρυτταν το θείο λόγο από τον άμβωνα, όσο και τους πολιτικούς-διπλωμάτες, που θα έπρεπε να πείθουν στις διαπραγματεύσεις τους, και τους δικηγόρους, για να είναι πειστικοί στα δικαστήρια.
Το τρίτο στάδιο αποτελούσε η φιλοσοφία, ως επιστέγασμα της εγκύκλιας μόρφωσης. Σ’ αυτό διδάσκονταν η Λογική, η Ηθική, η Δογματική και η Μεταφυσική. Στη Φιλοσοφία ανήκαν τα μαθηματικά ή αλλιώς η «Μαθηματική επιστήμη» και η τετρακτύς: η Αριθμητική, η Μουσική, η Γεωμετρία και η Αστρονομία.
Αναγκαίο μάθημα ακόμη ήταν η Οξυγραφία ή Σημειογραφία, δηλαδή στενογραφία και ταχυγραφία, διότι για να γίνει κάποιος γραμματέας (Νοτάριος) στο δημόσιο έπρεπε να ξέρει να γράφει γρήγορα και σωστά ό,τι του υπαγόρευαν.
Η φοίτηση στα σχολεία της εγκύκλιας εκπαίδευσης διαρκούσε τέσσερα έως πέντε χρόνια. Όσοι τελείωναν και ένιωθαν τις δυνάμεις τους αρκετές, είχαν το δικαίωμα να πάνε στην ανώτατη ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση για περισσότερες ακόμη σπουδές.
Η εκκλησία και η πολιτεία είχαν πολλές απαιτήσεις από τους δασκάλους και τους καθηγητές. Ζητούσαν να γνωρίζουν πολύ καλά τα αντικείμενα της διδασκαλίας τους, να είναι πράοι και φιλάνθρωποι, πρότυπα αρετής διδάσκοντας με το παράδειγμά τους. Να αγαπούν τους μαθητές και να θυσιάζονται για αυτούς. Αν και οι απαιτήσεις ήταν πολλές, οι αμοιβές ήταν μικρές. Προσπαθούσαν με κάποιους «συνδυασμούς» να βελτιώσουν την κατάστασή τους, όμως έμεναν φτωχοί. Κατά την διάρκεια του σχολικού έτους υπήρχαν πολλές γιορτές που διέκοπταν τα μαθήματα και ξεκούραζαν τους μαθητές.
Η παιδεία και οι γυναίκες
Πάντως, οι γνώσεις μας για την παιδεία των αγοριών στο Βυζάντιο είναι αρκετές, οπωσδήποτε περισσότερες από όσα γνωρίζουμε για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Οι ιστορικές πηγές γύρω από αυτό το θέμα είναι περιορισμένες. Έτσι δεν γνωρίζουμε με πληρότητα τι δυνατότητες υπήρχαν για την μόρφωση των γυναικών, αν και στη Βυζαντινή Ιστορία αναφέρονται πολλές μορφωμένες γυναίκες.
Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι δεν υπήρχαν πουθενά σχολεία γυναικών στο Βυζάντιο και κατά κανόνα τα κορίτσια δεν είχαν την ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες. Άλλοι όμως ιστορικοί, ερευνώντας τις πηγές, διαπίστωσαν ότι ήδη από τον 4ο αιώνα υπήρχαν δάσκαλοι κοριτσιών και ήταν δυνατό στις μεσαίες κοινωνικές τάξεις να τα στέλνουν μαζί με τα αγόρια στο σχολείο του Γραμματιστή (στοιχειώδης εκπαίδευση), για να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν. Είναι βέβαιο ακόμα ότι τα κορίτσια, που ανήκαν σε πλουσιότερες τάξεις, έπαιρναν την ίδια περίπου μόρφωση με τα αδέρφια τους καθώς η διδασκαλία γινόταν στο σπίτι από ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάνε σε ανώτατο Πανεπιστήμιο. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, συναντούμε πολλές φωτισμένες γυναίκες με ευρύτατη πνευματική καλλιέργεια όπως η Υπατία (370-415 μ.Χ.) στην Αλεξάνδρεια, φαινόμενο μοναδικό πανεπιστήμονος γυναίκας, η Πουλχερία, η αδερφή του Θεοδοσίου Β΄, και η σύζυγός του Αθηναίδα-Ευδοκία, κόρη του Αθηναίου φιλοσόφου Λεοντίου (Ε΄ αιώνος), η οποία συντέλεσε στη σύνταξη των νόμων του, η ποιήτρια Κασσιανή (Θ΄ αιώνος), σπουδαία υμνωδός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μεγάλη ιστορικός Άννα η Κομνηνή, συγγραφέας του ιστορικού έργου Αλεξιάς, όπου εξιστορεί τα συμβάντα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα της Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού. Αυτή ήταν ερασιτέχνης γιατρός και, σύμφωνα με τις πηγές, γνώριζε τόσα πολλά για την ιατρική, όσα κι ένας επαγγελματίας γιατρός. Κι άλλες γυναίκες, εκτός από την παραπάνω, υπήρχαν, που είχαν αρκετές και σοβαρές γνώσεις Ιατρικής και εργάζονταν, όπου όμως είχαν ίση θέση δίπλα στους άνδρες συναδέλφους τους.
-- Mon Jul 06, 2009 5:41 pm --
Τα Ανώτερα Πνευματικά Ιδρύματα
Πολύ πριν ιδρυθεί το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, πολλές άλλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν φημισμένες για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές τους, όπως η Αθήνα για την ακαδημία της, σπουδαία φιλοσοφική σχολή, η Αλεξάνδρεια για το Μουσείο της, όπου διδάσκονταν η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η ιατρική κ.λ.π. Αξιόλογα πνευματικά κέντρα υπήρχαν επίσης στη Συρία, όπως η Βηρυτός με την περίφημη νομική σχολή, που ο μέγας ρήτορας Λιβάνιος την ονόμαζε «Μητέρα των Νόμων», η Αντιόχεια και η Έδεσσα με τις Θεολογικές σχολές και η Γάζα της Παλαιστίνης με την φημισμένη σχολή ρητόρων και ποιητών, που συνέβαλε ιδιαίτερα στην πρόοδο της σκέψης και της φιλολογίας της εποχής εκείνης.
Η Κωνσταντινούπολη, όταν έγινε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, δεν διέθετε εκπαιδευτική παράδοση. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πολλοί γραμματικοί, ρήτορες, ίσως και φιλόσοφοι, συγκεντρώθηκαν εκεί. Γι’ αυτό, εξάλλου, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι η οργάνωση της ανώτερης εκπαίδευσης άρχισε από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αυτό, όμως, δεν βεβαιώνεται από συγκεκριμένες μαρτυρίες. Αντίθετα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κωνσταντινούπολη έγινε πνευματική πρωτεύουσα στους χρόνους του Κωνσταντίνου Β΄(337-361), καθώς συγκεντρώθηκαν πολλοί διάσημοι δάσκαλοι, που άνοιξαν εκεί σχολές και προσέλκυσαν πολλούς ακροατές. Οι πιο σπουδαίοι ήταν ο Λιβάνιος και ο Θεμίστιος, ειδωλολάτρες και οι δύο. Ο τελευταίος μάλιστα, ως καθηγητής της φιλοσοφίας, κατέστησε την Κωνσταντινούπολη τόπο παιδείας (κοινόν παιδεύσεως καταγώγιον), όπως γράφει σε επιστολή του προς τη Σύγκλητο της Κωνσταντινούπολης ο ίδιος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος.
Στον τομέα της παιδείας άξιος διάδοχος του Κωνσταντίνου στάθηκε ο Ιουλιανός που με την αγάπη του για τα αρχαία γράμματα και την ώθηση που έδωσε στην ανάπτυξη της κλασικής παιδείας κατέστησε οριστικά την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα πνευματική πόλη.
Φυσική συνέπεια όλων αυτών υπήρξε η δια νόμου ίδρυση του πρώτου κρατικού «Πανεπιστημίου» στην Πόλη με το όνομα «Πανδιδακτήριον». Το Φεβρουάριο (26) του 425 ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ ο Μικρός, εξέδωσε το περίφημο διάταγμα, που κανόνιζε όλα όσα αφορούσαν την ανώτατη αυτή Σχολή. Στην ίδρυση του «Πανδιδακτηρίου» συνέβαλαν, φαίνεται, δύο γυναίκες, η μεγαλύτερη αδελφή του Θεοδοσίου Πουλχερία και η σύζυγός του. Και οι δύο ήταν πολύ μορφωμένες και αγαπούσαν τα Ελληνικά γράμματα. Στο Πανδιδακτήριο διδάσκονταν η φιλολογία, η ρητορική και το ρωμαϊκό δίκαιο, η γραμματική και η φιλοσοφία, όχι όμως και η Θεολογία ,η οποία διδάσκονταν στην Πατριαρχική Σχολή πολύ νωρίς (5ο αιώνα). Το Πανδιδακτήριο από τότε που ιδρύθηκε και σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του πέρασε πολλές περιπέτειες. Διάφορα γεγονότα, πόλεμοι, επαναστάσεις, θρησκευτικές έριδες, επηρέασαν την πορεία της ανώτατης παιδείας. Έτσι ο σφετεριστής του θρόνου με στρατιωτική εξέγερση αυτοκράτορας Φωκάς (602-610) έκλεισε το Πανδιδακτήριο, το οποίο -όμως- αναβίωσε αμέσως από τον Ηράκλειο (610-641). Την περίοδο της εικονομαχίας διαταράχτηκε σοβαρά η λειτουργία του αλλά δεν έκλεισε. Έτσι οι Ίσαυροι φαίνεται πως το ονόμασαν «Οικουμενικόν Διδασκαλείον».
Τον 6ο αιώνα ο Ιουστινιανός Α΄, επιθυμώντας να κυβερνά σε ένα κράτος χριστιανικό, απαγόρευσε την ειδωλολατρία. Έτσι έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών επειδή ήταν προπύργιο της ειδωλολατρικής παιδείας. Ωστόσο ο ίδιος δεν έθιξε την άλλη φιλοσοφική σχολή της Αλεξάνδρειας, το «Μουσείον», αλλά αντίθετα την ενίσχυσε. Μεγάλη ώθηση έδωσε επίσης στις νομικές σπουδές αυξάνοντας στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης τη διδασκαλία τους σε πέντε χρόνια.
Αργότερα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μιχαήλ Γ΄, έγινε μια σοβαρή πρόοδος στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης. Τότε ο Καίσαρας Βάρδας ίδρυσε και οργάνωσε ανώτατη σχολή όπου διδάσκονταν η «έξω σοφία» ή «θύραθεν παιδεία». Η φοίτηση ήταν για τους σπουδαστές δωρεάν. Επειδή αυτό το νέο πνευματικό ίδρυμα εγκαταστάθηκε στο ανάκτορα της Μαγναύρας πήρε το όνομά του από αυτό και έγινε γνωστό ως Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας. Σπουδαίες πνευματικές μορφές της εποχής συνδέθηκαν με το ίδρυμα αυτό, όπως ο Λέων μαθηματικός και φιλόσοφος, που διετέλεσε διευθυντής του και ο Φώτιος ο Πατριάρχης που -πιθανότατα- δίδαξε εκεί, και ο Κωνσταντίνος-Κύριλλος -απόστολος των Σλάβων- που φοίτησε εκεί.
Στα χρόνια του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου το Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας αναδιοργανώνεται. Ο λόγιος αυτός βασιλέας, συνεχίζοντας με ζήλο την πολιτιστική παράδοση ανακαίνισε το Πανδιδακτήριο και πρόσφερε υλική και ηθική ενίσχυση σε διδάσκοντες και σπουδαστές.
Κατά τον 11ο αιώνα η ανώτερη μόρφωση είχε παραμεληθεί. Μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων με επικεφαλής τον Μιχαήλ Ψελλό ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Απαιτούσαν να ιδρυθεί ένα είδος νομικού Λυκείου ή Ακαδημίας, ξεχωριστά από την φιλοσοφική σχολή γενικής μόρφωσης. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ΄ ο Μονομάχος (1042-1055) μεταρρύθμισε με διάταγμα το Πανδιδακτήριο ιδρύοντας δύο ξεχωριστές σχολές, τη Νομική σχολή με το όνομα «Διδασκαλείον των νόμων» και την Φιλοσοφική με το όνομα «Γυμνάσιον». Σκοπός της πρώτης ήταν να διδάσκεται συστηματικά η νομική επιστήμη για τη δημιουργία ολοκληρωμένων νομικών δικαστών και κρατικών υπαλλήλων. Διευθυντής της έγινε ο Ιωάννης Ξιφιλίνος, ο Νομοφύλαξ του κράτους. Τη Φιλοσοφική σχολή διηύθυνε ο περίφημος Μιχαήλ Ψελλός. Σε αυτή διδάσκονταν κλασικοί συγγραφείς, ρητορική, διαλεκτική, μαθηματικά, αστρονομία, θεωρητική μουσική και θεολογία. Η σχολή αυτή έδωσε τεράστια ώθηση στη διανοητική ανάπτυξη και την φιλοσοφική σκέψη στο Βυζάντιο.
Οι πανεπιστημιακές αυτές σχολές λειτούργησαν μέχρι τις αρχές του 13ου αιώνα προσφέροντας πάρα πολλά. Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204) και την ίδρυση της αυτοκρατορίας της Νίκαιας, οι αυτοκράτορές της σκέφτηκαν, για να «επανιδρύσουν» την εκπαιδευτική παράδοση, να μεταφέρουν την ανώτερη παιδεία στη Νίκαια. Εκεί, έλαβαν μέτρα ενίσχυσης των γραμμάτων και των επιστημών με την ίδρυση βιβλιοθηκών και την πρόσκληση σπουδαίων καθηγητών της ιατρικής, των μαθηματικών, της ρητορικής κ.ά. Ο Ιωάννης Βατάτζης (1225-1254), αυτοκράτορας της Νίκαιας ίδρυσε και σχολή Φιλοσοφίας υπό τη διεύθυνση του Νικηφόρου Βλεμμύδη, ενός από τους πιο αξιόλογους φιλοσόφους του Βυζαντίου. Η Νίκαια την εποχή εκείνη έγινε σπουδαίο κέντρο σπουδών και έφτασε σε μεγάλη ακμή.
Η προσπάθεια να διατηρηθεί η ανώτατη εκπαίδευση συνεχίστηκε και μετά την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Βυζαντινούς (1261). Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος (1261-1282) ανέθεσε στο Γεώργιο Ακροπολίτη, μεγάλο Λογοθέτη, να αναλάβει τη διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ως καθηγητής της αριστοτελικής φιλοσοφίας και στον Γεώργιο Παχυμέρη να διδάξει στο «Οικουμενικόν Διδασκαλείον» την Κωνσταντινούπολης τα ανώτερα μαθήματα της «τετρακτύος», δηλαδή αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική. Ο Ανδρόνικος Β΄ ο Παλαιολόγος (1282-1328) όρισε τον Θεοδόσιο Μετοχίτη, έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του Βυζαντίου να προΐσταται της ανώτατης παιδείας.
Τέλος, επί Ιωάννη Η΄ του Παλαιολόγου (1425-1448) ιδρύθηκε το τελευταίο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το «Καθολικόν Μουσείον» από τον Ιωάννη Αργυρόπουλο (1415-1487), λόγιο και κληρικό, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες σοφούς που συντέλεσε στην αναγέννηση των κλασικών σπουδών στην Ιταλία. Αυτός δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας (1441-1444) πριν έρθει να διδάξει στην Κωνσταντινούπολη. Στο ίδρυμα αυτό δίδαξε επίσης ο Γεώργιος Σχολάριος (1405-1468), ανώτερος δικαστής, μέλος της συγκλήτου και μετά την άλωση ο οικουμενικός πατριάρχης με το όνομα Γεννάδιος.
Τέλος, πρέπει να αναφερθούν οι σπουδαίοι βυζαντινοί ποιητές, όπως ο Ρωμανός ο μελωδός, ο αποκαλούμενος Πίνδαρος και Δάντης της Βυζαντινής υμνογραφίας, ο Ανδρέας επίσκοπος Κρήτης, ο Κοσμάς ο μελωδός και ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο μεγάλος εκκλησιαστικός συγγραφέας, εξαιρετικός υμνογράφος και πατέρας της σχολαστικής φιλοσοφίας, που βοηθούν στην πνευματική ανάκαμψη της αυτοκρατορίας κατά τις δύσκολες εποχές του 7ου, 8ου, και 9ου αιώνα. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει επίσης σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος όπως ο Μάξιμος ο Ομολογητής, ο Πατριάρχης Σέργιος και ο μεταγενέστερος Θεόδωρος Στουδίτης, ο οποίος οργάνωσε στο μοναστήρι του Στουδίου κέντρο αντιγραφής βιβλίων και αρχαίων κωδίκων. Όλοι αυτοί θα οδηγήσουν στην αναγέννηση των γραμμάτων και στην εμφάνιση του πρώτου βυζαντινού ανθρωπισμού.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
1. Η πολιτισμική προσφορά του Ελληνισμού από την Αρχαιότητα ως την Αναγέννηση. Β. Ασημομύτης- Γ. Γρυντάκης- Θ. Κατσουλάκος - Σ. Κόνδης- Χ. Μπουλιώτης- Β. Σκουλάτος. Έκδ. ΥΠΕΠΘ- Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
2. Ζεράρ Βάλτερ, Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, εκδόσεις Ωκεανίδα.
3. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, «Πυρσός», εκδόσεις Δρανδάκη (Τόμος Ελλάς)
4. Ιστορικές Γραμμές, Βυζάντιο, τόμος Β΄-Ι΄. Ν. Παπαϊωάννου.
5. Εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος» Ιωάννου Πασσά.
6. Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη.
7. Ελληνική Ιστορία Κωνσταντίνου Παπαρρηγοπούλου.
8. «Ο Πρώτος Βυζαντινός Ουμανισμός», σημειώσεις και παρατηρήσεις για την εκπαίδευση και την παιδεία στο Βυζάντιο από τις αρχές ως τον 10ο αιώνα, Paul Lemerle, (μτφρ. Μ. Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου). Β΄ έκδοση. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Αθήνα 1985.
της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη, Φιλολόγου-Ιστορικού, ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας
Η Αμαλία Κ. Ηλιάδη γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1967. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης Ιστορία-Αρχαιολογία με ειδίκευση στην Ιστορία. Πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Βυζαντινής Ιστορίας απ' τη Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και από το 1992 διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος. Έχει συγγράψει βιβλία ιστορικού, λογοτεχνικού και παιδαγωγικού περιεχομένου. Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και την ποίηση.
Πηγή: http://www.patriotaki.com/showthread.php?t=1699
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Μπορει καποιος να βρει ενα βυζαντινο κειμενο οπου οι βυζαντινοι αυτοαποκαλουνται Ελληνες;
Το κειμενο αυτο προσπαθει να ωραιοποιησει το βυζαντιο. ουτε μια αναφορα δεν εκανε στην εικονομαχια.
Γιατι ετσι;
Εσυ αιολε που λες οτι το βυζαντιο εχει φαει λασπη. θεωρεις ελληνοπρεπη συμπεριφορα να πολεμουν ανθρωποι μεταξυ τους για....
εικονες..;
Το κειμενο αυτο προσπαθει να ωραιοποιησει το βυζαντιο. ουτε μια αναφορα δεν εκανε στην εικονομαχια.
Γιατι ετσι;
Εσυ αιολε που λες οτι το βυζαντιο εχει φαει λασπη. θεωρεις ελληνοπρεπη συμπεριφορα να πολεμουν ανθρωποι μεταξυ τους για....
εικονες..;
- Aiolos
- Aνενεργός χρήστης
- Δημοσιεύσεις: 1370
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
- Έλαβε Likes: 2 φορές
- Επικοινωνία:
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Το εν λόγω κείμενο μέχρι ενός σημείου είναι δικό μου και η συνέχεια είναι ένα σύνολο από διάφορες πηγές.
Όπως τονίζω, το παρόν κείμενο θέλει να δείξει τα καλά του Βυζαντίου. Προϊδεάζω τον αναγνώστη για το τι θα επακολουθήσει και εννοείται πως δεν παρουσιάζω τη ΜΙΑ αλήθεια, αλλά ένα κομμάτι αυτής, αντίθετα με όλους τους αντι-βυζαντιστές που θέλουν σώνει και καλά να μας πουν ότι το Βυζάντιο ήταν μια χιλιόχρονη βαρβαρική, τυραννική και απολίτιστη αυτοκρατορία οι οποίοι κάνουν το σφάλμα να την προσομοιάζουν με το δυτικό Μεσαίωνα.
Άλλωστε, τη διαφθορά και γενικώς τα κακά επί Βυζαντίου δεν χρειάζεται να τα αναφέρω γιατί έχουνε χιλιοειπωθεί έπειτα από τόση λάσπη και δαιμονοποίηση που υπέστη. Κατά συνέπεια, τα γνωρίζουν όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι, είναι το υπόλοιπο κομμάτι της αλήθειας, ίσως γιατί δεν έψαξαν ποτέ αλλά την έβρισκαν έτοιμη από άλλους που παρουσίαζαν κομμάτια της.
Μόνο στον τομέα της λογοτεχνίας φίλε, πρέπει να ασχοληθεί μια ακαδημαϊκή ομάδα επί 100 συνεχή έτη για να μελετήσει και να ερμηνεύσει τα αριστουργήματα του Βυζαντίου (δεν πάμε στα άλλα πολιτισμικά δημιουργήματα).
Στην ερώτηση που έθεσες, η απάντηση υπάρχει στην αρχή του κειμένου (στο περί Ρωμηών), αλλά απ' αυτό - την ερώτηση - αποδεικνύεται ότι δεν έκανες τον κόπο να αναγνώσεις το κείμενο, αλλά απλώς διαφώνησες έτσι απλά για να έχουμε να λέμε...
Λυπάμαι Φώτη, αλλά εγώ δεν πιστεύω σε μαύρο και άσπρο...
Όπως τονίζω, το παρόν κείμενο θέλει να δείξει τα καλά του Βυζαντίου. Προϊδεάζω τον αναγνώστη για το τι θα επακολουθήσει και εννοείται πως δεν παρουσιάζω τη ΜΙΑ αλήθεια, αλλά ένα κομμάτι αυτής, αντίθετα με όλους τους αντι-βυζαντιστές που θέλουν σώνει και καλά να μας πουν ότι το Βυζάντιο ήταν μια χιλιόχρονη βαρβαρική, τυραννική και απολίτιστη αυτοκρατορία οι οποίοι κάνουν το σφάλμα να την προσομοιάζουν με το δυτικό Μεσαίωνα.
Άλλωστε, τη διαφθορά και γενικώς τα κακά επί Βυζαντίου δεν χρειάζεται να τα αναφέρω γιατί έχουνε χιλιοειπωθεί έπειτα από τόση λάσπη και δαιμονοποίηση που υπέστη. Κατά συνέπεια, τα γνωρίζουν όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι, είναι το υπόλοιπο κομμάτι της αλήθειας, ίσως γιατί δεν έψαξαν ποτέ αλλά την έβρισκαν έτοιμη από άλλους που παρουσίαζαν κομμάτια της.
Μόνο στον τομέα της λογοτεχνίας φίλε, πρέπει να ασχοληθεί μια ακαδημαϊκή ομάδα επί 100 συνεχή έτη για να μελετήσει και να ερμηνεύσει τα αριστουργήματα του Βυζαντίου (δεν πάμε στα άλλα πολιτισμικά δημιουργήματα).
Στην ερώτηση που έθεσες, η απάντηση υπάρχει στην αρχή του κειμένου (στο περί Ρωμηών), αλλά απ' αυτό - την ερώτηση - αποδεικνύεται ότι δεν έκανες τον κόπο να αναγνώσεις το κείμενο, αλλά απλώς διαφώνησες έτσι απλά για να έχουμε να λέμε...
Λυπάμαι Φώτη, αλλά εγώ δεν πιστεύω σε μαύρο και άσπρο...
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Το οτι το βυζαντιο λεγεται δυτικος μεσαιωνας δεν σημαινει πως δεν παρηγαγε πολιτισμο.
Βεβαιως και παρηγαγε. αλλα εδωσε ενα προηγουμενο σε πρακτικες που πριν απλα δεν υπηρχαν.
αν πηγαινε ενας προφητης στον ιουλιο καισαρα και του λεγε οτι καποτε θα πολεμουσαν για εικονες.
πολυ απλα θα τον ελεγε τρελο. οτι αυτα δεν γινονται.
Το βυζαντιο ηταν η παρακμη του κρατους της ρωμης (αν το δουμε κρατικα).
και η μεταλαξη του ρωμαϊκου πολιτισμου σε κατι καινουριο.
Τωρα αυτο το καινουριο δεν μπορεις να το κρινεις ως καλο ή κακο. κανενας πολιτισμος δεν ειναι καλος ή κακος.
απλα το βυζαντιο δεν ταιριαζει με την ιδιοσυγκρασια μου. και γενικα καμια θεοκρατια δεν ταιριαζει με αυτην.
δεν μπορω να δεχθω εντολες απο παπαδες και απο ελεω θεου αρχηγους.
ο αρχηγος χρειαζεται κατι παραπανω απο το να τον αγαπαει ο χριστος ή ο αλλαχ συμφωνα με το ιερατειο του τοπου του.
Βεβαιως και παρηγαγε. αλλα εδωσε ενα προηγουμενο σε πρακτικες που πριν απλα δεν υπηρχαν.
αν πηγαινε ενας προφητης στον ιουλιο καισαρα και του λεγε οτι καποτε θα πολεμουσαν για εικονες.
πολυ απλα θα τον ελεγε τρελο. οτι αυτα δεν γινονται.
Το βυζαντιο ηταν η παρακμη του κρατους της ρωμης (αν το δουμε κρατικα).
και η μεταλαξη του ρωμαϊκου πολιτισμου σε κατι καινουριο.
Τωρα αυτο το καινουριο δεν μπορεις να το κρινεις ως καλο ή κακο. κανενας πολιτισμος δεν ειναι καλος ή κακος.
απλα το βυζαντιο δεν ταιριαζει με την ιδιοσυγκρασια μου. και γενικα καμια θεοκρατια δεν ταιριαζει με αυτην.
δεν μπορω να δεχθω εντολες απο παπαδες και απο ελεω θεου αρχηγους.
ο αρχηγος χρειαζεται κατι παραπανω απο το να τον αγαπαει ο χριστος ή ο αλλαχ συμφωνα με το ιερατειο του τοπου του.
- Aiolos
- Aνενεργός χρήστης
- Δημοσιεύσεις: 1370
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 02:22
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Μακεδονία - Ελλάς
- Έλαβε Likes: 2 φορές
- Επικοινωνία:
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πρώτον, διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως ότι το Βυζάντιο είναι η παρηκμασμένη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το Βυζάντιο ήταν κατά πολύ ανώτερο σε κάθε τομέα (καλλιτεχνικό, πολιτισμικό, πολιτικό, κοινωνικό, διοικητικής ικανότητας, στρατιωτικό) από τη Δυτική Αυτοκρατορία στην οποία επικρατούσε η απόλυτη θεοκρατία, εν αντιθέσει με το Βυζάντιο στο οποίο ναι μεν η εκκλησία ασκούσε μεγάλη επιρροή, αλλά σε καμμία περίπτωση απόλυτη. Οι πολιτικοί και οι γραμματείς ήσαν οι άριστοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των διδακτηρίων και οι Βασιλείς προέρχονταν είτε αξιολογικώς είτε κληρονομικώς (Παλαιολόγοι, Ιουστινιανοί, Κομνηνοί κ.ά.).
Δεύτερον, στη Δυτική αυτοκρατορία ο λαός ήταν κυριολεκτικά μία στάνη από πρόβατα, κάτι που επ' ουδενί συνέβαινε στο Βυζάντιο.
Δεν θέλω να εξωραΐσω το Βυζάντιο, γιατί έκανε πολλά σφάλματα, αλλά αυτή η μονομερής παρουσίαση της ιστορίας του Βυζαντίου είναι άκρως ύποπτη και δεν θα υποπέσω στην πλάνη.
Δεύτερον, στη Δυτική αυτοκρατορία ο λαός ήταν κυριολεκτικά μία στάνη από πρόβατα, κάτι που επ' ουδενί συνέβαινε στο Βυζάντιο.
Δεν θέλω να εξωραΐσω το Βυζάντιο, γιατί έκανε πολλά σφάλματα, αλλά αυτή η μονομερής παρουσίαση της ιστορίας του Βυζαντίου είναι άκρως ύποπτη και δεν θα υποπέσω στην πλάνη.
[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:-CPF ... omeis8.jpg[/img]
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
"Ακολουθούν την πιο σωστή πολιτική όσοι απέναντι των ίσων δεν υποχωρούν, απέναντι των ισχυροτέρων συμπεριφέρονται με φρόνηση και απέναντι των κατωτέρων είναι μετριοπαθείς" - Θουκυδίδης
- panta
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2505
- Εγγραφή: Κυρ 22 Απρ 2007, 13:14
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑΙ
- Έδωσε Likes: 4 φορές
- Έλαβε Likes: 1 φορά
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Από ποιούς λέγεται έτσι; μάλλον είναι λανθασμένη η έκφραση που χρησιμοποιείς. Το σωστό είναι: Το Βυζάντιο ήταν φώς όταν επικρατούσε στην Δύση ο μεσαίωνας.Divine Sinner έγραψε:Το οτι το βυζαντιο λεγεται δυτικος μεσαιωνας δεν σημαινει πως δεν παρηγαγε πολιτισμο.
Πολύ ωραίο Αίολε το κείμενο, αλλά και πολύ λίγο, όπως έγραψες για να περιγραφούν τόσο το μεγαλείο όσο και τα στραβά του ελληνοορθόδοξου αυτού κράτους.
Με την ευκαιρία, δείτε ένα ρωσικό έργο σχετικά με τους λόγους κατάρευσης του βυζαντίου.
http://video.google.com/videoplay?docid ... 6839771496
όποιος μου πειράξει πατρίδα και θρησκεία και θα μιλήσω και θα πράξω και ας μου κάνει ό,τι καταλαβαίνει.
ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕ
ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕ
- ArELa
- Founder-Administrator
- Δημοσιεύσεις: 66942
- Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θέλω να χειροκροτήσω εγκάρδια αυτή την παρουσίασή σου Παναγιώτη!
Τη βρίσκω εξαιρετική.
Ας μου πουν και οι υπόλοιποι πώς αισθάνονται γι'αυτό, να προχωρήσω να το βάλω στα προτεινόμενα.
Τη βρίσκω πραγματικά εξαιρετική δουλειά!
Τη βρίσκω εξαιρετική.
Στο βαθμό που περιέχει δικές σου διαστάσεις μέσα του, έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να το ανεβάσουμε στα ιδεο-γραφα, που απαραιτητη προϋπόθεση θέτουν να ανεβαίνει κάτι που ανήκει σε ιδεογραφίτη...Το εν λόγω κείμενο μέχρι ενός σημείου είναι δικό μου και η συνέχεια είναι ένα σύνολο από διάφορες πηγές.
Ας μου πουν και οι υπόλοιποι πώς αισθάνονται γι'αυτό, να προχωρήσω να το βάλω στα προτεινόμενα.
Τη βρίσκω πραγματικά εξαιρετική δουλειά!
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
- Apomakros
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 3164
- Εγγραφή: Τετ 29 Αύγ 2007, 19:26
- Φύλο: Άνδρας
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Στο βαθμό που όπως είπες περιέχει διαστάσεις του συντάξαντος και συνάμα (εξίσου σημαντικό) αναφέρονται και οι πηγές του, νομίζω πως αξίζει να πάει στα προτεινόμενα.Αρέλα έγραψε:Ας μου πουν και οι υπόλοιποι πώς αισθάνονται γι'αυτό, να προχωρήσω να το βάλω στα προτεινόμενα.
(Πολύ καλή δουλειά!)
- ArELa
- Founder-Administrator
- Δημοσιεύσεις: 66942
- Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Οταν λεω οτι ειναι παρηκμασμενη μορφη της δυτικης ρωμαϊκης αυτοκρατοριας. μιλαω χρονικα. δεν εννοω οτι την ιδια περιοδο η δυτικη αυτοκρατορια ηταν σε περιοδο ακμης. εννοω οτι η βυζαντινη περιοδος ειναι περιοδος παρακμης σε σχεση με την προηγουμενη ρωμαϊκη αυτοκρατορια (πριν της μεταφορας της πρωτευουσας).σε κάθε τομέα (καλλιτεχνικό, πολιτισμικό, πολιτικό, κοινωνικό, διοικητικής ικανότητας, στρατιωτικό)
πολιτισμικό,
Nα σου αραδιασω 5 ρωμαιους φιλοσοφους να δουμε αν θα βρεις 5 βυζαντινους;
Στην προ-βυζαντινη ρωμαικη αυτοκρατορια υπηρχαν δυο (τουλαχιστων) πυλωνες εξουησιας.πολιτικό,
Ο υπατος (η αυτοκρατορας αργοτερα) και η συγκλητος.
Στο βυζαντιο υπηρχε μονο αυτοκρατορας.
Γιατι τοτε συνεχως συρικνονωνταν; γιατι ειναι περιοδος στρατιωτικης παρακμης.στρατιωτικό
Το βυζαντιο λειτουργουσε με ρωμαϊκα καυσιμα (στρατο οικονομια κλπ) και απλα τα ξοδευε μεχρι που δεν εμεινε τιποτα.
Κεκτημενη ταχυτητα. εννοουσα ανατολικος μεσαιωνας.Από ποιούς λέγεται έτσι; μάλλον είναι λανθασμένη η έκφραση που χρησιμοποιείς. Το σωστό είναι: Το Βυζάντιο ήταν φώς όταν επικρατούσε στην Δύση ο μεσαίωναςΤο οτι το βυζαντιο λεγεται δυτικος μεσαιωνας δεν σημαινει πως δεν παρηγαγε πολιτισμο.
Ναι. γι αυτο και λεω οτι το βυζαντιο οντως παρηγαγε πολιτισμο.Δεν θέλω να εξωραΐσω το Βυζάντιο, γιατί έκανε πολλά σφάλματα, αλλά αυτή η μονομερής παρουσίαση της ιστορίας του Βυζαντίου είναι άκρως ύποπτη και δεν θα υποπέσω στην πλάνη.
- karipis
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 3251
- Εγγραφή: Σάβ 26 Ιαν 2008, 16:15
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη για, μεσ' τη μέση λέμε!
- Επικοινωνία:
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Φώτη μου...
Σου συνιστώ να διαβάσεις τον Θουκυδίδη για να δεις τι πάει να πει σφαγή ...μιλάμε για θάλασσες αίματος. Δεν σου συνιστώ να ασχοληθείς με τους πολέμους των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου. Καλύτερα πάρε να δεις ένα σπλάτερ. Σου συνιστώ επίσης να διαβάσεις το Ιστορία της Ελλάδος επί της Ρωμαϊκής κυριαρχίας" του Χέρτσβεργ. Δεν συνιστώ τον δεύτερο τόμο και γενικά τα κεφάλαια που λέν' τι συνέβαινε στις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας, Θεσσαλίας διότι εκεί μέσα οι φιλόσοφοι Ρωμαίοι τα έδωσαν όλα...
Υ.Γ. Εκτός από το βιβλίο της "Εκάτης" (μου διαφεύγει ο τίτλος τώρα), για τους Ρωμαίους φιλοσόφους καλό είναι να διαβάσεις και το έργο του Berschin Ελληνικά γράμματα και Λατινικός μεσαίωνας. Θα το βρεις στο Γιουνιβέρσιτι Στούντιο Πρες.
...κάνετο, και να δούμε τότε τι θα βρείς να πείς για τους κονκισταδόρες της αρχαιότητας Ρωμαίους.
Σου συνιστώ να διαβάσεις τον Θουκυδίδη για να δεις τι πάει να πει σφαγή ...μιλάμε για θάλασσες αίματος. Δεν σου συνιστώ να ασχοληθείς με τους πολέμους των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου. Καλύτερα πάρε να δεις ένα σπλάτερ. Σου συνιστώ επίσης να διαβάσεις το Ιστορία της Ελλάδος επί της Ρωμαϊκής κυριαρχίας" του Χέρτσβεργ. Δεν συνιστώ τον δεύτερο τόμο και γενικά τα κεφάλαια που λέν' τι συνέβαινε στις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας, Θεσσαλίας διότι εκεί μέσα οι φιλόσοφοι Ρωμαίοι τα έδωσαν όλα...
Υ.Γ. Εκτός από το βιβλίο της "Εκάτης" (μου διαφεύγει ο τίτλος τώρα), για τους Ρωμαίους φιλοσόφους καλό είναι να διαβάσεις και το έργο του Berschin Ελληνικά γράμματα και Λατινικός μεσαίωνας. Θα το βρεις στο Γιουνιβέρσιτι Στούντιο Πρες.
...κάνετο, και να δούμε τότε τι θα βρείς να πείς για τους κονκισταδόρες της αρχαιότητας Ρωμαίους.
- Lykaina
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 205
- Εγγραφή: Παρ 10 Απρ 2009, 17:18
- Irc ψευδώνυμο: Lykaina
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Divine Sinner έγραψε:
Nα σου αραδιασω 5 ρωμαιους φιλοσοφους να δουμε αν θα βρεις 5 βυζαντινους;
Πλήθων ο Πλατωνιστής
Θεόδωρος Γάζης, Αριστοτελικός
Γεώργιος Σχολάριος Γεννάδιος
Γεώργιος ο Τραπεζούντιος
Βησσαρίων (ο μαθητής του Πλήθωνα)
Μανουήλ και Ιωάννης Χρυσολωράς
Ιωάννης Αργυρόπουλος
Δημήτριος Χαλκοκονδύλης
Κωνσταντίνος και Ιωάννης Λάσκαρης
...και πολλοί άλλοι....
Ας μην ξεχνάμε και τους πατέρες της εκκλησίας, οι οποίοι έχουν τεράστιο φιλοσοφικό έργο.
Περιμένω τους 5 Ρωμαίους
Ρωμαίους όμως ε;
Και φιλόσοφους...όχι ρήτορες - δικηγόρους, συγγραφείς και ποιητές....
Για να σε βοηθήσω...
1. Σένεκας
2. ?
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Τι σχεση εχει η σφαγη στην αρχαιοτητα με το οσα προειπα; φυσικα και γιναν σφαγες. αυτο ομως δεν κανει την εικονομαχια ΗΛΪΘΙΟ πολεμο. αλλο να σφαχτεις για θεματα εθνικα. αλλο για θεματα εξουσιας κι αλλο για.... εικονες.Σου συνιστώ να διαβάσεις τον Θουκυδίδη για να δεις τι πάει να πει σφαγή ...μιλάμε για θάλασσες αίματος. Δεν σου συνιστώ να ασχοληθείς με τους πολέμους των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου. Καλύτερα πάρε να δεις ένα σπλάτερ. Σου συνιστώ επίσης να διαβάσεις το Ιστορία της Ελλάδος επί της Ρωμαϊκής κυριαρχίας" του Χέρτσβεργ. Δεν συνιστώ τον δεύτερο τόμο και γενικά τα κεφάλαια που λέν' τι συνέβαινε στις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας, Θεσσαλίας διότι εκεί μέσα οι φιλόσοφοι Ρωμαίοι τα έδωσαν όλα...
Επικτητος.
Μαρκος αυρηλιος
Λουκριτιος (Titus Lucretius Carus)
κικερων (Marcus Tullius Cicer)
Julia Domna
- Lykaina
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 205
- Εγγραφή: Παρ 10 Απρ 2009, 17:18
- Irc ψευδώνυμο: Lykaina
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Divine Sinner έγραψε: Επικτητος.
Μαρκος αυρηλιος
Λουκριτιος (Titus Lucretius Carus)
κικερων (Marcus Tullius Cicer)
Julia Domna
Και το τόνισα να πάρει η ευχή
Όχι Έλληνες (Επίκτητος)
Ο Μάρκος Αυρήλιος είναι γνωστός ως ο φιλόσοφος αυτοκράτορας λόγω της προσωπικής θεώρησης του για τον κόσμο και αν θεωρείται η αυτοβιογραφία του ως φιλοσοφικό έργο...ας είναι ο Νο 2.
Είπαμε όχι ποιητές (Λουκρήτιος)
Είπαμε όχι ρήτορες-δικηγόρους (Κικέρων)
Η Julia Domna τώρα;;;; Είναι τόσο φιλόσοφος όσο είναι και η Julia Roberts !!! Ποιο το έργο της;
Δυστυχώς η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν παρήγαγε πολιτισμό.
Οικειοποιήθηκε τον αρχαίο Ελληνικό, όπως και η Δύση οφείλει την αναγέννησή της στο Βυζάντιο.
Δες το ντοκυμαντέρ που προτείνει ο Panta στο τόπικ Βυζαντινό μάθημα.
Δεν είναι ανάγκη να το δεχτείς, σίγουρα όμως κάτι θα μάθεις.
- ArELa
- Founder-Administrator
- Δημοσιεύσεις: 66942
- Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Lykaina έγραψε:
Η Julia Domna τώρα;;;; Είναι τόσο φιλόσοφος όσο είναι και η Julia Roberts !!! Ποιο το έργο της;
Δυστυχώς η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν παρήγαγε πολιτισμό.
Οικειοποιήθηκε τον αρχαίο Ελληνικό, όπως και η Δύση οφείλει την αναγέννησή της στο Βυζάντιο.
Mήπως θα'πρεπε να το συνενώσουμε με το παρόν;...Δες το ντοκυμαντέρ που προτείνει ο Panta στο τόπικ Βυζαντινό μάθημα.
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Eλεος. μιλαμε για την ρωμαϊκη αυτοκρατορια.Όχι Έλληνες (Επίκτητος)
Είπαμε όχι ρήτορες-δικηγόρους (Κικέρων)
Συγνωμη αν εκτος απο φιλοσοφος ειχε κι αλλες ασχολειες.Marcus Tullius Cicero (pronounced /ˈsɪsɨroʊ/; Classical Latin: [ˈkikeroː]; January 3, 106 BC – December 7, 43 BC) was a Roman philosopher, statesman, lawyer, political theorist, and Roman constitutionalist. Cicero is widely considered one of Rome's greatest orators and prose stylists
Γιατι τοσος ρατσισμος κατα των δικηγορων;
Ε τι να κανουμε ενας δικηγορος ηταν και φιλοσοφος.
- Lykaina
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 205
- Εγγραφή: Παρ 10 Απρ 2009, 17:18
- Irc ψευδώνυμο: Lykaina
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Όλους φιλοσόφους τους λένε αλλά έργο δεν έχουν...
Δεν έγραψαν κάτι ή δεν έγραψε κανείς άλλος για το "φιλοσοφικό" τους έργο...
Αλλά αν επιμένεις...άντε να τον βάλουμε Νο 3.
Μένουν άλλοι 2....
Θα παιδευτούμε πολύ να βρούμε τους υπόλοιπους ;;;;;;
Ποιό εύκολο πάντως μου είναι να δεχτώ τον Απόστολο Παύλο ως φιλόσοφο, παρά αυτούς που λες....
Κι αν μιλάμε για Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ας πούμε τότε και τον Κέλσο, και τον Πλωτίνο ... και εκατοντάδες άλλους....τι το παιδεύουμε;;;;
Δεν έγραψαν κάτι ή δεν έγραψε κανείς άλλος για το "φιλοσοφικό" τους έργο...
Αλλά αν επιμένεις...άντε να τον βάλουμε Νο 3.
Μένουν άλλοι 2....
Θα παιδευτούμε πολύ να βρούμε τους υπόλοιπους ;;;;;;
Ποιό εύκολο πάντως μου είναι να δεχτώ τον Απόστολο Παύλο ως φιλόσοφο, παρά αυτούς που λες....
Κι αν μιλάμε για Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ας πούμε τότε και τον Κέλσο, και τον Πλωτίνο ... και εκατοντάδες άλλους....τι το παιδεύουμε;;;;
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Δεν παιδευουμε τιποτα.
Ανεφερα τον μαρκο αυρηλιο. και μετα βιας τον δεχθηκες ως φιλοσοφο.
ανεφερα και μια γυναικα για να μην λετε οτι ειμαι σεξιστης.
Χανεις τον λογαριασμο. μονο μια δεν δεχθηκες ως φιλοσοφο, για τους αλλους συμφωνησαμε.
αρα ειμαστε στο 4.
οχι στο 3.
για τον Ελληνα εχεις λαβει απαντηση.
Ανεφερα τον μαρκο αυρηλιο. και μετα βιας τον δεχθηκες ως φιλοσοφο.
ανεφερα και μια γυναικα για να μην λετε οτι ειμαι σεξιστης.
Χανεις τον λογαριασμο. μονο μια δεν δεχθηκες ως φιλοσοφο, για τους αλλους συμφωνησαμε.
αρα ειμαστε στο 4.
οχι στο 3.
για τον Ελληνα εχεις λαβει απαντηση.
- Lykaina
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 205
- Εγγραφή: Παρ 10 Απρ 2009, 17:18
- Irc ψευδώνυμο: Lykaina
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Έχεις χάσει και τον λογαριασμό και το νόημα της συζήτησης Divine Sinner...
Απλά πρόσεχε λίγο τα επιχειρήματά σου, μπορεί να σε ξαναφέρουν στην δεινή θέση που βρέθηκες τώρα...
Απλά πρόσεχε λίγο τα επιχειρήματά σου, μπορεί να σε ξαναφέρουν στην δεινή θέση που βρέθηκες τώρα...
- seliniasmenos
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 3066
- Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 03:50
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Fortress of Solitude
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Mην ακούω αηδίες μεσημεριάτικα...όπως και η Δύση οφείλει την αναγέννησή της στο Βυζάντιο.
If i go crazy, then will you still call me Superman?
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
- Lykaina
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 205
- Εγγραφή: Παρ 10 Απρ 2009, 17:18
- Irc ψευδώνυμο: Lykaina
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
seliniasmenos έγραψε:Mην ακούω αηδίες μεσημεριάτικα...όπως και η Δύση οφείλει την αναγέννησή της στο Βυζάντιο.
Πράγματι δεν πρέπει να ακούς αηδίες...σου κάνει κακό.
Καλό θα είναι να διαβάσεις και λίγο...
- seliniasmenos
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 3066
- Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 03:50
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Fortress of Solitude
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Κοίτα κορίτσι μου, τόση ώρα μιλούσατε για Ρωμαική Αυτοκρατορία και Βυζάντιο, με είδες να μιλάω; Οχι! Γιατί δεν ξέρω καλά ούτε απο Βυζάντιο, ούτε απο Ρωμαική Αυτοκρατορία.Lykaina έγραψε: Πράγματι δεν πρέπει να ακούς αηδίες...σου κάνει κακό.
Καλό θα είναι να διαβάσεις και λίγο...
Αλλά όσον αφορά την Φλωρεντία (βλέπε εικονίτσα μου) και την Αναγέννηση γενικότερα, δεν σηκώνω καμμία απολύτως κουβέντα. Η Αναγέννηση εμπνεύστηκε απο τον πολιτισμό της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και της Αρχαίας Ελλάδας, ο,τι δηλαδή επιχείρησε να εξοντώσει το Βυζάντιο και το πέτυχε. Ευτυχώς που υπήρχε κι'ένας Μέδικος που ήταν λάτρης της τέχνης και μας έφερε την Αναγέννηση . -
-- Wed Jul 08, 2009 6:03 pm --
Διάβασε λοιπόν και λίγο:
Αναγέννηση και Ανθρωπισμός
της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη, Φιλολόγου-Ιστορικού, ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας
17/8/2006
Κατά το 15ο και κατά το16ο αι., ο ευρωπαϊκός πολιτισμός μεταμορφώνεται από ένα ιδεολογικό, λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα, την Αναγέννηση. Ο όρος αυτός δημιουργήθηκε αργότερα, το 19ο αι. από τους μελετητές, για να εκφράσει την αναβίωση του πνεύματος της κλασικής Ελλάδας και της Ρώμης, που είχε γνωρίσει την παρακμή στο μεγαλύτερο μέρος του Μεσαίωνα.
Αυτή ακριβώς τη νέα εποχή εκφράζουν τα γεμάτα ενθουσιασμό λόγια του Φλωρεντινού ανθρωπιστή Ματτέο Παλμιέρι (Matteo Palmiere, 1406-1475): Σε ευχαριστούμε, Θεέ μου, που θέλησες να γεννηθούμε σε αυτή τη νέα εποχή, τη γεμάτη ελπίδες και προσδοκίες.
α. Οι νέοι δρόμοι δημιουργίας.
Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που η πολιτιστική άνοιξη ξεκίνησε από τις ακμαίες οικονομικά ιταλικές πόλεις της Ιταλίας, όπως ήταν η Φλωρεντία, η Βενετία και η Ρώμη, για να επεκταθεί αργότερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
Η οικονομική άνθηση στα αστικά αυτά κέντρα προκαλεί έντονες πολιτιστικές διεργασίες με μορφές έκφρασης την καλλιτεχνική και πνευματική δραστηριότητα, που υποστηρίζουν φιλόδοξοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης και φιλόμουσοι ηγεμόνες, όπως οι Μέδικοι στη Φλωρεντία.
Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, η απελευθερωμένη από τη θρησκευτική ακαμψία γλυπτική, η αισθησιακή και εύπλαστη ζωγραφική δημιουργούν μια ευχάριστη και αισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή σε αντίθεση με τη μεσαιωνική νοοτροπία της αποχής από κάθε χαρά και απόλαυση. Το ανθρώπινο σώμα, η ομορφιά και η επίγεια ζωή αποκτούν και αυτά τη δική τους θέση στην κλίμακα των ανθρωπίνων αξιών.
Τα πανεπιστήμια, πέραν των φιλοσοφικών αναζητήσεων, επιχειρούν μια προσέγγιση στα οικονομικά, κοινωνικά και πνευματικά δρώμενα. Έτσι, στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια διδάσκεται συστηματικά το Ρωμαϊκό Δίκαιο, απαραίτητο για την επίλυση των νέων πολύπλοκων οικονομικών σχέσεων, ενώ σε άλλα καλλιεργείται συστηματικά το κριτικό πνεύμα (Παρίσι) ή προωθείται η διδασκαλία των επιστημών (Οξφόρδη).
Οι πνευματικές δυνάμεις, απελευθερωμένες πλέον από τα μεσαιωνικά πλαίσια, διαμορφώνουν μια νέα αντίληψη για τον άνθρωπο, πάνω στην οποία θα προσπαθήσουν να οικοδομήσουν τον καινούργιο κόσμο.
β. Ο Ανθρωπισμός: κίνημα για έναν ανθρώπινο κόσμο και για την ανανέωση της σκέψης.
Η ρήξη με το Μεσαίωνα.
Εκείνο που αναζητούσε ο άνθρωπος της Αναγέννησης ήταν η προβολή ενός νέου τύπου ανθρώπου, απαλλαγμένοι από το μεσαιωνικό θεοκεντρισμό και το στερεότυπο του όντος που μεριμνά συνεχώς για τη σωτηρία της ψυχής του. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί με την άρνηση της μεσαιωνικής κληρονομιάς και την τοποθέτηση του ανθρώπου σε ένα νέο ρόλο.
Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να παραμερίσει τη μεσαιωνική παράδοση και να αναζητήσει τρόπους έκφρασης των νέων ιδεών και ιδανικών, στρέφεται προς τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Για την πληρέστερη γνωριμία του επιδίδεται στη συστηματική μελέτη, μετάφραση και σχολιασμό των αρχαίων χειρογράφων. Η στροφή αυτή προς τη βαθύτερη γνώση των ελληνικών και λατινικών γραμμάτων και της αρχαιότητας γενικότερα ονομάστηκε ανθρωπισμός.
Βέβαια, το φαινόμενο της αναβίωσης των κλασικών σπουδών δεν είναι καινοφανές, αφού ήδη στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια του 12ου αι. μελετήθηκαν αρχαία φιλοσοφικά κείμενα και στο Βυζάντιο κατά την περίοδο από το 10ο έως το 15ο αι., ιδιαίτερα κατά την εποχή των Παλαιολόγων, ασχολήθηκαν με τη μελέτη της αρχαίας γραμματείας. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο αναγεννησιακός λόγιος δεν μελετά τον αρχαίο πολιτισμό μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά επιχειρεί να αντλήσει από αυτόν αξίες για τη θεμελίωση του συγχρόνου του κόσμου.
Η τάση απομάκρυνσης από το μεσαιωνικό παρελθόν εκφράζεται σαφέστερα από τις τρεις προδρομικές μορφές του ανθρωπισμού, τον Δάντη (Dante Alighieri, 1265-1321), τον Πετράρχη (Francesco Petrarca, 1304-1374) και τον Βοκκάκιο (Giovani Voccacio, 1313-1375).
γ. Σκέψη και ιδεολογία.
Κατά το Μεσαίωνα κοινή ήταν η πίστη ότι κάθε ανθρώπινη πράξη οφειλόταν στη θεία χάρη και βούληση. Παράλληλα η μεσαιωνική σκέψη επέβαλλα την ιδέα της ματαιότητας σε κάθε προσπάθεια του ανθρώπου. Έτσι, αποκλειόταν κάθε πρωτοβουλία και πρόοδος. Μοιραία, λοιπόν, η αναγεννησιακή σκέψη οδηγήθηκε σε σύγκρουση με τη μεσαιωνική.
Ο άνθρωπος της Αναγέννησης στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, και επομένως τα εφόδια που διαθέτει και οι αρετές που απέκτησε με τη μελέτη και την προσπάθεια είναι οι υπέρτατες αρχές της προόδου. Σ’ αυτήν ακριβώς την αυτόνομη δημιουργική ικανότητα του ανθρώπου η επιστήμη χρωστά την ύπαρξή της.
Διάχυτη είναι η ιδέα στον αναγεννησιακό άνθρωπο ότι με την παρατήρηση, την εμπειρία και το πείραμα οι επιστήμες εξελίσσονται. Έτσι, διαμορφώνεται ένας νέος τρόπος σκέψης, ενίοτε επαναστατικός, που συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.
Το νέο πνεύμα κάθε εποχής εκφράζεται μέσα από ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι, όμως, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της καθολικότητας του πολιτισμού κατά την περίοδο της Αναγέννησης ότι ολόκληρη η ιδεολογία της για τον άνθρωπο, για το θεό, για τη φύση και για τις μεταξύ τους σχέσεις αποτυπώνεται κατεξοχήν στην καλλιτεχνική δημιουργία.
δ. Η τυπογραφία και η διάχυση της Αναγέννησης και του Ανθρωπισμού.
Η Αναγέννηση και ο Ανθρωπισμός γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια της Ιταλικής Χερσονήσου και έγιναν κίνημα ευρωπαϊκό.
Με την έναρξη των ιταλικών πολέμων (1494) καλλιτέχνες, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, κατέφυγαν στην αυλή του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας. Έτσι τα βασιλικά φρούρια του Λίγηρα και το παλάτι του Λούβρου στο Παρίσι ευεργετήθηκαν από την παρουσία Ιταλών καλλιτεχνών. Η Αναγέννηση απλώθηκε, επίσης, στη Βόρεια Ευρώπη (Κάτω Χώρες και Γερμανία) και στην Ιβηρική Χερσόνησο, προσαρμοσμένη όμως στην τοπική καλλιτεχνική παράδοση.
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν σημαντικές εστίες ανθρωπιστικής δραστηριότητας σε πόλεις, όπου υπήρχαν έδρες πανεπιστημίων και εκδοτικά κέντρα: στην Αμβέρσα, το Παρίσι, το Στρασβούργο, το Μιλάνο και τη Βενετία.
Βέβαια, οι μετακινήσεις καλλιτεχνών και λογίων συνέβαλαν στη διάδοση του πνεύματος της Αναγέννησης και του Ανθρωπισμού. Η συμβολή όμως της τυπογραφίας στον τομέα αυτό υπήρξε αποφασιστική.
Ως τα μέσα του 15ου αιώνα τα βιβλία ήταν χειρόγραφα και γι’ αυτό πολύ ακριβά και σπάνια. Οι άνθρωποι της Αναγέννησης αναζητούσαν τρόπους αναπαραγωγής των βιβλίων, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω τεχνικών δυσκολιών. Έτσι, όταν ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος από τη Μαγεντία της Γερμανίας χρησιμοποίησε, γύρω στο 1450, κινητά μεταλλικά στοιχεία για την εκτύπωση των βιβλίων, η ανθρωπότητα βρέθηκε μπροστά σε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, την εφεύρεση της τυπογραφίας.
Η εφεύρεση αυτή προκάλεσε ρήξη με τα πνευματικά στερεότυπα του παρελθόντος. Τα βιβλία πλέον είναι λιγότερο ογκώδη, περισσότερο καλαίσθητα και επέφεραν ουσιαστικές μεταβολές στις αναγνωστικές συνήθειες: τα κείμενα πλέον προορίζονται λιγότερο για να διαβάζονται ενώπιον κοινού και περισσότερο για ατομική σιωπηρή μελέτη.
Τα τυπογραφεία εξέδωσαν κατά το 15ο αιώνα 30-35 χιλιάδες βιβλία και το 16ο αι. 150-200 χιλιάδες, ευνοώντας έτσι την πρόσβαση στη γνώση. Η μύηση όμως στο πνεύμα της εποχής περιορίστηκε στις πόλεις. Στην επαρχία η πλειονότητα του πληθυσμού παρέμεινε αναλφάβητη και μακριά από τις εξελίξεις. Θα χρειαστεί η συνδρομή ενός παρόμοιου κινήματος δύο αιώνες αργότερα, του Διαφωτισμού, για να αφυπνιστούν περισσότερο οι ανθρώπινες συνειδήσεις.
Η Αναγέννηση στην Ιταλία.
Η Αναγέννηση που ξεκινά από την Ιταλία και κρατά το 15ο και μέρος του 16ου αιώνα, είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται σ’ όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στον τομέα της τέχνης έχει την έννοια του ξαναζωντανέματος της αρχαίας τέχνης της Ρώμης και της Ελλάδας. Απαλλαγμένη τώρα η τέχνη από πολλά μεσαιωνικά χαρακτηριστικά αντλεί την έμπνευσή της από την αρχαία παράδοση που αναθεωρείται μέσα από το περίφημο ουμανιστικό πνεύμα της εποχής. Οποιαδήποτε κι αν είναι τα θέματα της τέχνης κέντρο ενδιαφέροντος είναι πια ο άνθρωπος, μάλιστα το άτομο, η ξεχωριστή ατομική προσωπικότητα που τόσο παραγνωρίστηκε στους αιώνες που προηγήθηκαν. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης και στο χώρο, στη φύση στην οποία ζει το θαυμαστό αυτό όν, ο άνθρωπος, που ανασύρεται τώρα από τα σκοτάδια της αφάνειας. Αυτή η κοσμογονία ξεκινά πρώτα από τη Φλωρεντία κι απλώνεται σ’ όλα τα’ άλλα κρατίδια, στη Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία κτλ., σ’ ένα σχεδόν μανιώδη συναγωνισμό, ποιο θα ξεπεράσει τα άλλα στην τέχνη.
Το δρόμο που άνοιξε ο Τζιόττο ακολουθούν πάρα πολλοί καλλιτέχνες με έργα πρωτοποριακά που σημάδεψαν την εποχή τους και που γοητεύουν με την αισθητική τους, ακόμη και σήμερα, τον πιο δύσκολο και καλά πληροφορημένο λάτρη της τέχνης. Από τους ζωγράφους, αναφέρουμε τους πιο γνωστούς, το Φρα Αντζέλικο για τη γλυκύτητα των άγιων προσώπων, τον Πάολο Ουτσέλο για την αγάπη του στην προοπτική, τον Πιέρο ντελα Φραντσέσκα για τις μνημειακές του συνθέσεις, το Σάντρο Μποτιτσέλι για το λυρισμό και την ποιητικότητά του, τη χάρη του σχεδίου και την ομορφιά των φιγούρων, το Λεονάρντο ντα Βίντσι για την πολυπραγμοσύνη του αλλά και για το μυστήριο και αινιγματικό τόνο στις ζωγραφιές του, το Ραφαήλ Σάντι για την πνευματικότητα, τη γλυκύτητα στα πρόσωπα αλλά και για την κλασικότητα στις συνθέσεις του, το Μιχαηλάγγελο Μπουαναρότι για τη ρωμαλεότητα στο σχέδιο και στη σύνθεση και για την αποθέωση του ανθρώπινου γυμνού σώματος τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική. Κοντά σ’ αυτούς τους γίγαντες του σχεδίου και της φόρμας αναφέρουμε και μια άλλη κατηγορία μεγάλων ζωγράφων όπως τον Τζοβάννι Μπελίνι, τον Τζορτζόνε, τον Τιτσιάνο και τόσους άλλους που έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο χρώμα.
Η ζωγραφική της Αναγέννησης χαρακτηρίζεται γενικά για την αγάπη της στην απόδοση του όγκου, της λεπτομέρειας, της προοπτικής, του φωτός, γενικά διακρίνεται για την οξύτητα της παρατήρησης. Τα θέματα της αντλούνται κυρίως από τη Βίβλο, την ιστορία και μυθολογία της Ρώμης και της Ελλάδας. Δε λείπουν όμως και σκηνές της σύγχρονης ζωής. Ιδιαίτερα το ανθρώπινο σώμα και μάλιστα το γυμνό αποθεώνεται. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη γλυπτική της Αναγέννησης που αποκτά τώρα την ανεξαρτησία της αφού δε συνδέεται αναγκαστικά με την αρχιτεκτονική όπως συνέβαινε στη γοτθική εποχή. Τα γλυπτά μπορούν να είναι αυτόνομα, να στολίζουν παλάτια, πλατείες, δρόμους. Η τεχνική είναι άρτια, οι όγκοι επεξεργασμένοι τέλεια, η μυθολογία και πτυχολογία πειστική και γίνεται άριστη εκμετάλλευση του φωτός-σκιάς. Από τους πιο άξιους γλύπτες αναφέρουμε τον Ντονατέλο και το Μιχαηλάγγελο.
Τα ρωμαϊκά ερείπια που βρίσκονται σ’ όλη την Ιταλία παρέχουν τη βάση για την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής. Οι παλιοί παραδοσιακοί ρυθμοί εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία. Τα οικοδομήματα κτίζονται τώρα πάνω σε κατόψεις με καλοζυγισμένες αναλογίες. Η ίδια φροντίδα υπάρχει και για τις όψεις των κτιρίων που είναι τώρα απλές στη γραμμή, δίχως περιττά στολίδια, ανάλαφρες, συμμετρικές. Γίνεται μια καλαίσθητη χρήση της καμάρας των κλιμακοστασίων, ενώ στις μεγάλες οικοδομές συναντούμε την εσωτερική αυλή περιστοιχισμένη από στοές. Οι θόλοι των εκκλησιών είναι τώρα αληθινά έργα τέχνης και δίνεται τεράστια σημασία στο σχεδιασμό τους. Από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες αναφέρουμε τους Αλμπέρτι, Μπρουνελέσκι, Μπραμάντε.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Αναγέννηση ξεκίνησε από την Ιταλία. Η χώρα αυτή εκτός από το ότι ευτύχησε να μείνει σχεδόν ανεπηρέαστη από τις αραβικές επιδρομές στη Μεσόγειο και από τις βαρβαρικές επιδρομές και εθνολογικές ανακατατάξεις που έφεραν αναστάτωση στην Ευρώπη, διατήρησε μάλιστα ζωντανή την ανάμνηση και παρουσία ενός λαμπρού πολιτισμού, του ρωμαϊκού, σ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Έτσι η Αναγέννηση που εκδηλώθηκε στην Ιταλία στο πρώτο τέταρτο του 15ου αι. και που κράτησε ως το πρώτο τέταρτο του 16ου αι., ήταν το αποτέλεσμα της αναπτυγμένης ιστορικής συνείδησης και της θέλησης για αποκοπή από τα δεσμά της πολιτιστικής παράδοσης του Μεσαίωνα, του δημιουργήματος των βαρβάρων, κατά την εκτίμηση των Ιταλών της Αναγέννησης. Ήταν επίσης αποτέλεσμα της ανάγκης που αισθάνονταν οι Ιταλοί για την αναβίωση της τέχνης των Ελλήνων και Ρωμαίων που ήταν παρούσα σε κάθε τους βήμα, ερειπωμένη όμως και αγνοημένη, για αιώνες, της «καλής αρχαίας τέχνης» όπως την αποκαλούσαν και που βάλθηκαν όχι μόνο να τη φτάσουν, αλλά και αν την ξεπεράσουν.
Ωστόσο, η Αναγέννηση παρά το γεγονός ότι δανείζεται από την αρχαιότητα θέματα, μορφές και στοιχεία, τα μεταπλάθει, τους δίνει καινούργια δύναμη και διάσταση αποφεύγοντας τη δουλική αντιγραφή. Τα ίδια τα έργα από μόνα τους δείχνουν την ανεξαρτησία και την πρωτοτυπία τους. Μέσ’ από τα έργα της Αναγέννησης είναι πρόδηλη η καινούργια προσέγγιση στον ορατό κόσμο στη φύση, μια προσέγγιση που συμβαδίζει με τους σύγχρονους εμπειρικούς προσανατολισμούς της επιστήμης που μόλις τότε γεννιέται και που αρχίζει να ερευνά τα φυσικά φαινόμενα. Ένεκα του εμπειρικού χαρακτήρα της επιστήμης, και της συνειδητής ανάμειξης του ανθρώπου στη φύση το όν αυτό αυτόματα και δικαιωματικά μπαίνει στο κέντρο της δημιουργίας και σαν αποτέλεσμα η τέχνη παίρνει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ο συγκερασμός μάλιστα του αρχαίου ιδεαλισμού και της εμπειρικής επιστήμης και των μαθηματικών έχει ως αποτέλεσμα την καθιέρωση ενός ακόμα χαρακτηριστικού γνωρίσματος της τέχνης της Αναγέννησης την αναζήτηση της ιδεώδους ομορφιάς.
Πολύ σύντομα το καινούργιο ξύπνημα του ανθρώπου απλώνεται σ’ όλη την Ιταλία. Η τέχνη της εποχής αποκτά πια «εθνικό» χαρακτήρα. Τη Φλωρεντία που ευτύχησε να γίνει το λίκνο του νέου πνεύματος (με την ενθάρρυνση φωτισμένων πατρόνων των Μεδίκων) μιμήθηκαν κι άλλα κράτη της κατακερματισμένης τότε Ιταλίας, σ’ ένα συναγωνισμό καρποφόρο που βοήθησε την ανάπτυξη των τεχνών και τη δημιουργία του θαύματος της Αναγέννησης. Εκτός από τη Φλωρεντία, η Ρώμη, η Βενετία, το Μιλάνο, το Βασίλειο της Νάπολης και άλλα κρατίδια γέννησαν ή και προσήλκυσαν στις αυλές των αρχόντων και της Εκκλησίας περίφημους καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, αρχιτέκτονες.
Ο τελευταίος γίγαντας της Ανώτερης Αναγέννησης ήταν ο Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564) από τη Φλωρεντία. Αν ο Λεονάρδος ήταν νατουραλιστής, ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ιδεαλιστής.
Αν ο πρώτος παρατηρούσε τη φύση για να ταξινομήσει και να αναπαραγάγει φυσικά φαινόμενα, ο Μιχαήλ Άγγελος, που ασπάστηκε το νεοπλατωνισμό ως φιλοσοφία, ενδιαφερόταν περισσότερο για τις μεταφυσικές αλήθειες. Κοινό γνώρισμα και των δύο ήταν η πεποίθησή τους ότι ο καλλιτέχνης ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός τεχνίτης. Ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής και εκφραζόταν, σ’ όλους αυτούς τους τομείς, με την ίδια δύναμη και με παρόμοιο τρόπο. Στο κέντρο των ζωγραφικών έργων του Μιχαήλ Αγγέλου βρίσκεται η ανθρώπινη μορφή, που είναι πάντα ισχυρή, κολοσσιαία, θαυμάσια. Αν ο άνθρωπος και οι δυνατότητες του ατόμου βρίσκονταν στο κέντρο της ιταλικής αναγεννησιακής κουλτούρας, τότε ο Μιχαήλ Άγγελος, που αναπαριστούσε την ανθρώπινη και ιδιαίτερα την ανδρική μορφή ασταμάτητα, είναι ο μέγιστος καλλιτέχνης της Αναγέννησης. Το μεγαλύτερο ζωγραφικό επίτευγμα του Μιχαήλ Αγγέλου είναι η οροφή της Καπέλλας Σιξτίνας του Βατικανού, όπου εργάστηκε συνέχεια από το 1508 μέχρι το 1512 για τον πάπα Ιούλιο Β΄. Η οροφή καλύπτεται από μια σειρά εικόνων που αναπαριστούν την ιστορία της ανθρωπότητας όπως περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι Ο Θεός διαχωρίζει το Φως από το Σκοτάδι. Ο Θεός δημιουργεί τη Γη, Η δημιουργία του Αδάμ, Η δημιουργία της Εύας και Η μέθη του Νώε. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Μιχαήλ Άγγελος τελείωσε τη συγκλονιστική και μνημειώδη Δευτέρα Παρουσία πάλι στην Καπέλλα Σιξτίνα, τοποθετώντας στο κέντρο του έργου αυτού μια μορφή Χριστού που μοιάζει περισσότερο με τον Ηρακλή στο μέγεθος και στη δύναμη.
Στο χώρο της γλυπτικής, η ιταλική Αναγέννηση έκανε ένα μεγάλο βήμα μπρος, λαξεύοντας αγάλματα που δεν αποτελούσαν πια τμήματα κιόνων ή εισόδων εκκλησιών ή ομοιώματα πάνω σε τάφους. Αντίθετα, οι Ιταλοί γλύπτες, για πρώτη φορά μετά την αρχαιότητα, λάξευσαν αγάλματα που ήταν ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο δομικό κατασκεύασμα σ’ όλες τους τις πλευρές. Απελευθέρωσαν έτσι τη γλυπτική από τα δεσμά της αρχιτεκτονικής και την καθιέρωσαν ως τέχνη ιδιαίτερη και συχνά, αφιερωμένη σε εγκόσμιους σκοπούς.
Ο πρώτος μεγάλος της αναγεννησιακής γλυπτικής ήταν ο Ντονατέλλο (Donatello, 1386-1466), που χειραφέτησε την τέχνη του από τις γοτθικές επιτηδεύσεις και εισήγαγε μια νότα ατομισμού, εντονότερη από την αντίστοιχη οποιουδήποτε προκατόχου του. Το άγαλμα του Δαυίδ, θριαμβευτή πάνω στο πτώμα του Γολιάθ, το πρώτο γυμνό από την εποχή της αρχαιότητας που δεν στηριζόταν παρά μόνο στα πόδια του, καθιέρωσε ένα προηγούμενο νατουραλισμού και θεοποίησης του γυμνού που για πολλά χρόνια έμελλε να ακολουθήσουν οι γλύπτες. Ακόμα ο Ντονατέλλο δημιούργησε το πρώτο μνημειακό ιππικό σύμπλεγμα από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, όπου κυριαρχεί η μορφή του περήφανου πολεμιστή Gattamelata.
Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της ιταλικής Αναγέννησης και ίσως ένας από τους μεγαλύτερους ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας ήταν ο Μιχαήλ Άγγελος. Πραγματικά, η γλυπτική ήταν ο καλλιτεχνικός τομέας της προσωπικής του προτίμησης. Παρά την επιτυχία του στη ζωγραφική, θεωρούσε τον εαυτό του ακατάλληλο γι’ αυτή. Ο σκοπός που κυριαρχούσε σ’ ολόκληρη τη γλυπτική του εργασία ήταν η έκφραση της σκέψης πάνω στην πέτρα. Η τέχνη του ήταν κάτι περισσότερο από τον απλό νατουραλισμό, γιατί υπέτασσε τη φύση στη δύναμη και την ώθηση των ιδεών του. Έγραφε ότι αποσκοπούσε στην «απελευθέρωση» των «καθαρών μορφών» που είναι παγιδευμένες στην πέτρα. Άλλα χαρακτηριστικά της εργασίας του είναι η χρήση της παραμόρφωσης για μεγαλύτερη έμφαση και η τάση έκφρασης των φιλοσοφικών του ιδεών με αλληγορική μορφή. Τα περισσότερα από τα αριστουργήματά του έγιναν με σκοπό τη διακόσμηση τάφων, γεγονός που εναρμονιζόταν σε μεγάλο βαθμό με το ιδιαίτερο του για το θάνατο, που αυξήθηκε στα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του. Για τον τάφο του πάπα Ιούλιου Β΄, που δεν τελείωσε ποτέ, λάξευσε τις φημισμένες μορφές του Δεσμώτη Σκλάβου και του Μωϋσή. Το άγαλμα του Μωϋσή είναι ίσως το κυριότερο παράδειγμα της γλυπτικής του Μιχαήλ Αγγέλου όπου είναι σαφής η χρήση της ανατομικής παραμόρφωσης με σκοπό την ενίσχυση της έκφρασης συναισθηματικής έντασης. Ο σκοπός του ήταν προφανώς να εκφράσει την απέραντη οργή του προφήτη εξαιτίας της απομάκρυνσης των παιδιών του Ισραήλ από την πίστη των πατέρων τους.
Μερικά άλλα παραδείγματα του πλαστικού έργου του Μιχαήλ Αγγέλου δημιουργούν ακόμα εκπληκτικότερες εντυπώσεις. Στους τάφους των Μεδίκων στη Φλωρεντία, λάξευσε έναν αριθμό αλληγορικών μορφών, δύο από τις οποίες είναι γνωστές με τους παραδοσιακούς τίτλους Αυγή και Ηλιοβασίλεμα. Η πρώτη είναι μια γυναικεία μορφή, που γυρίζει και σηκώνει το κεφάλι, σαν να έχει ξυπνήσει από έναν ύπνο χωρίς όνειρα. Το Ηλιοβασίλεμα είναι μια ισχυρή ανδρική μορφή που φαίνεται να βουλιάζει κάτω από το βάρος της ανθρώπινης αθλιότητας γύρω του.
Καθώς πλησίαζε το τέλος, η γλυπτική του Μιχαήλ Αγγέλου γινόταν ολοένα και περισσότερο εντυπωσιακή, ενώ οι μορφές του έτειναν να γίνονται πιο αφηρημένες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Πιετά (pieta: ευσέβεια) που προοριζόταν για τον δικό του τάφο. Η Πιετά είναι ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας που θρηνεί πάνω από το σώμα του νεκρού Χριστού. Η μορφή που στέκεται πίσω από την Παρθένο είναι πιθανότατα μια αυτοπροσωπογραφία. Αυτή η βαθιά, αλλά υπερβολικά επιτηδευμένη, ερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης, πρέπει να έφερε όπως υποστηρίχθηκε, την αναγεννησιακή γλυπτική στο τέλος της.
Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι η γλυπτική και η ζωγραφική, η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική είχε τις ρίζες της στο παρελθόν. Η νέα αισθητική οικοδόμησης ήταν εκλεκτική και αποτελούσε σύνθεση στοιχείων που προέρχονταν από το Μεσαίωνα και την Αρχαιότητα. Δεν ήταν ωστόσο η ελληνική και η γοτθική αισθητική που ενέπνευσαν την αρχιτεκτονική της ιταλικής Αναγέννησης, αλλά η ρωμαική και η ρωμανική. Ούτε η ελληνική ούτε η γοτθική είχαν βρει ως τότε πρόσφορο έδαφος στην Ιταλία. Η ρωμανική (Romanesque), αντίθετα, μπόρεσε να ανθίσει εκεί, επειδή βρισκόταν σε μεγαλύτερη αρμονία με τις ιταλικές παραδόσεις. Ενώ η διατήρηση μεγάλου θαυμασμού για τη λατινική κουλτούρα έκανε δυνατή μια αναβίωση του ρωμαϊκού ρυθμού. Έτσι, οι μεγάλοι αρχιτέκτονες της Αναγέννησης, γενικά, δανείστηκαν τα οικοδομικά τους σχέδια από τις ρωμανικές εκκλησίες και μοναστήρια και άντλησαν τα διακοσμητικά τους στοιχεία από τα ερείπια της αρχαίας Ρώμης. Το αποτέλεσμα ήταν μια αρχιτεκτονική βασισμένη στη σταυροειδή κάτοψη του καθολικού και των πλάγιων κλιτών, που ενσωμάτωνε τα διακοσμητικά χαρακτηριστικά του κίονα και της αψίδας, ή του κίονα και της δοκού, της κιονοστοιχίας και, συχνά, του τρούλου. Οι οριζόντιες γραμμές κυριαρχούσαν. Και, παρόλο που πολλά από τα κτίρια αυτά ήταν εκκλησίες, τα ιδανικά που εξέφραζαν ήταν καθαρά εγκόσμια, εκείνα της χαράς αυτής της ζωής και της περηφάνιας για τα ανθρώπινα επιτεύγματα. Η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική έδινε έμφαση στην αρμονία και την αναλογία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι ο ρωμανικός ρυθμός. Κάτω από την επίδραση του νεοπλατωνισμού, οι Ιταλοί αρχιτέκτονες συμπέραναν ότι οι τέλειες αναλογίες στον άνθρωπο αντανακλούν την αρμονία του σύμπαντος και ότι, επομένως, τα μέρη ενός κτιρίου θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους, καθώς και σε σχέση με το σύνολο, τις αναλογίες των μελών του ανθρώπινου σώματος. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, που κτίστηκε με την ενθάρρυνση των παπών Ιούλιου Β΄ και Λέοντα Ι΄ και σχεδιάστηκε από τους διασημότερους αρχιτέκτονες της εποχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μπραμάντε (Donatio Bramante, περ. 1444-1514) και ο Μιχαήλ Άγγελος.
http://www.e-telescope.gr/gr/cat09/art09_060817.htm
If i go crazy, then will you still call me Superman?
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
- Lykaina
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 205
- Εγγραφή: Παρ 10 Απρ 2009, 17:18
- Irc ψευδώνυμο: Lykaina
- Φύλο: Γυναίκα
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Καλέ μου, αφού παραδέχεσαι ότι είσαι ανιστόρητος, καλά θα κάνεις να συνεχίσεις να μην μιλάς, και μάλιστα με αυτό το ύφος που σε εκθέτει.seliniasmenos έγραψε: Κοίτα κορίτσι μου, τόση ώρα μιλούσατε για Ρωμαική Αυτοκρατορία και Βυζάντιο, με είδες να μιλάω; Οχι! Γιατί δεν ξέρω καλά ούτε απο Βυζάντιο, ούτε απο Ρωμαική Αυτοκρατορία.
Αλλά όσον αφορά την Φλωρεντία (βλέπε εικονίτσα μου) και την Αναγέννηση γενικότερα, δεν σηκώνω καμμία απολύτως κουβέντα.
Το ό,τι ζεις σε μια πόλη δεν σημαίνει ότι ξέρεις και την ιστορία της. Ίσως ξέρεις τα μπαράκια και τις πιτσαρίες της και εκεί να φανείς και χρήσιμος σε όποιον θελήσει να την επισκεφτεί.
Ανάμεσα στο κατεβατό που βιάστηκες να κάνεις copy paste, προφανώς χωρίς να το διαβάσεις καν, αναφέρονται τα εξής:
seliniasmenos έγραψε:
Βέβαια, το φαινόμενο της αναβίωσης των κλασικών σπουδών δεν είναι καινοφανές, αφού ήδη στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια του 12ου αι. μελετήθηκαν αρχαία φιλοσοφικά κείμενα και στο Βυζάντιο κατά την περίοδο από το 10ο έως το 15ο αι., ιδιαίτερα κατά την εποχή των Παλαιολόγων, ασχολήθηκαν με τη μελέτη της αρχαίας γραμματείας. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο αναγεννησιακός λόγιος δεν μελετά τον αρχαίο πολιτισμό μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά επιχειρεί να αντλήσει από αυτόν αξίες για τη θεμελίωση του συγχρόνου του κόσμου.
Όπως καταλαβαίνεις , αυτοαναιρείσαι.
Κατά τα άλλα, το κείμενο που μας παρέθεσες προς ανάγνωση, μιλά στο μεγαλύτερο μέρος του για την Αναγέννηση αυτήν καθ' αυτήν, πράγμα άσχετο με αυτό που συζητάμε εδώ. Δεν αμφισβήτησε κανείς την αξία της νομίζω.
Αν θέλεις μάλιστα, κάνε κι έναν κόπο και διάβασε τον Πλατωνικό διάλογο που παραθέτω στο τόπικ με θέμα Φιλοσοφικοί μύθοι. Έτσι ίσως προβληματιστείς, και κάνεις στο μέλλον τουλάχιστον προσεχτικότερη χρήση των κειμένων που σου εμφανίζει το Google στην προσπάθειά σου να στηρίξεις ό,τι θεωρείς εσύ σωστό.
Ο νοών νοήτω.....
- seliniasmenos
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 3066
- Εγγραφή: Παρ 20 Απρ 2007, 03:50
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Fortress of Solitude
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Mάλλον υποτιμάς την νοημοσύνη μας... Το κομμάτι που παρέθεσες και ήταν υπογραμισμένο και με εντονα γράμματα, καθώς και όλα όσα είναι τονισμένα, σου τα τόνισα εγώ.... Προφανώς εσύ δεν κατάλαβες τι λέει το κείμενο ή δεν θες να καταλάβεις... (ή όπως λένε οι ιταλοί, ci sei o ci fai?)
Δεδομένου λοιπόν οτι βιάζεσαι να μιλήσεις, μπορεί πάνω απο το κρεββάτι μου να υπάρχει η ιταλική και η φιορεντίνικη σημαία, αλλά δεν ζω στην φλωρεντία... Οπότε μπορεί να μην ξέρω πιτσαρίες και μπαράκια, ξέρω όμως την ιστορία της και τα μνημεία της...Καλέ μου, αφού παραδέχεσαι ότι είσαι ανιστόρητος, καλά θα κάνεις να συνεχίσεις να μην μιλάς, και μάλιστα με αυτό το ύφος που σε εκθέτει.
Το ό,τι ζεις σε μια πόλη δεν σημαίνει ότι ξέρεις και την ιστορία της. Ίσως ξέρεις τα μπαράκια και τις πιτσαρίες της και εκεί να φανείς και χρήσιμος σε όποιον θελήσει να την επισκεφτεί.
Εσύ ανέφερες μια ανακρίβεια, εγώ την διορθώνω. Για να μην λέμε ο,τι θέλουμε εδώ μέσα.Κατά τα άλλα, το κείμενο που μας παρέθεσες προς ανάγνωση, μιλά στο μεγαλύτερο μέρος του για την Αναγέννηση αυτήν καθ' αυτήν, πράγμα άσχετο με αυτό που συζητάμε εδώ. Δεν αμφισβήτησε κανείς την αξία της νομίζω.
If i go crazy, then will you still call me Superman?
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
Re: Βυζαντινή Αυτοκρατορία
To οτι δεν εχει ασχοληθει ιδιαιτερα με μια "Συγκεκριμενη" χρονικη περιοδο δεν τον κανει ανιστορητο.Καλέ μου, αφού παραδέχεσαι ότι είσαι ανιστόρητος, καλά θα κάνεις να συνεχίσεις να μην μιλάς, και μάλιστα με αυτό το ύφος που σε εκθέτει.
Κι εγω το οσο ασχοληθηκα το εκανα με αυτοεξαναγκασμο γιατι δεν βρεθηκε κατι να με ελκει στην βυζαντινη ιστορια.
Τι να με ελκει; η θρησκοληψια; τα μεγαλα δογματικα θεματα των μονοφυσιτων και των ξερωγω; να με ελκει η ενδοξη περιοδος της εικονομαχιας οπου οι ηλιθιοι μαλωναν για εικονες;
Καμια δυσκολη θεση.Απλά πρόσεχε λίγο τα επιχειρήματά σου, μπορεί να σε ξαναφέρουν στην δεινή θέση που βρέθηκες τώρα...
Επαναλαμβανω οτι δεν μετρας σωστα.