Γίνεται και παραγίνεται, γιατί όπως είπα πιο πάνω σε άλλο ποστ βέβαια και ίσως να μην το διάβασες :
Δεν πιστεύω πως δικαιούται κανείς να επιβάλλει σε ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΕΝΗΛΙΚΑ τι πρέπει και τι δεν πρέπει, όταν αφορά ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ. Το κράτος δεν υπάρχει για να μου το παίζει γονιός λες και είμαι κανά παιδάκι, αλλά για να μ'εξυπηρετεί και να φροντίζει για την ασφάλεια και την αξιοπρεπή μου διαβίωση. Αν ως ενήλικας κάνω μαλακισμένες επιλογές ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ μου, θα πληρώσω εγώ την απερισκεψία μου. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΠΟΠΤΕΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ, ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ (μετά τους γονείς μου), ΑΣΚΟΥΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΠΑΝΩ ΜΟΥ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ.
Κατά τα λοιπά, στάθηκες ξανά (και εσύ) στη βλαπτικότητα του τσιγάρου. ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ! Είπα ότι αυτό άπτεται άλλης συζήτησης, γιατί εδώ μιλάμε για ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ(επιμένω) απαγόρευση μιας πρακτικής που είναι προσωπική μου επιλογή ως ενηλίκου και δεν θεωρώ ότι δικαιούται ΚΑΝΕΙΣ να μου απαγορεύσει να καπνίζω με το πρόσχημα ότι με βλάπτει. Το αν και κατά πόσο με βλάπτει το ξέρω εγώ, και δεν περιμένω το κράτος να'ρθει να μου το υποδείξει, ούτε είναι η δουλειά του αυτή.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως δεν στέκομαι απέναντι στους καπνιστές, γιατί για όνομα κι εγώ τέτοια ήμουν μέχρι πρόσφατα, και πολύ πιθανό να ξαναγίνω!
Προσπάθησα μάλιστα, μέσα από το ποστ μου, να θίξω μία πτυχή που δεν έγινε κατανοητή.
Δεν μιλάω για το θέμα της ατομικής επιλογής, και το κατά πόσο χτυπιέται από αυτόν τον νόμο, γιατί πάντα με έναν νόμο κάποιο τέτοιο δικαίωμα επιλογής χτυπιέται... Είμαι σίγουρη ότι κι αυτοί που έφτιαξαν τον νόμο δεν το κάνουν επειδή θέλουν να σε μαλώσουν που καπνίζεις, άλλωστε η εκστρατεία τους δέιχνει ότι μάλλον εστιάζουν σ'αυτό που εστιάζω κι εγώ:
Μένω κι επιμένω σ'αυτό στην επιρροή που έχει αυτή η εικόνα στα παιδιά, με τα οποία έχω αποκτήσει μία εμμονή όπως ξέρεις, συγχώρα με κιόλας, μπορεί να γίνομαι υπερβολική...αλλά διαβάζοντας τόσα χρόνια για τον ΑΣΕΠ παιδαγωγικά και αφού έγινα κι εγώ μάνα, με πείραξε ίσως λίγο παραπάνω στον εγκέφαλο
Ο νόμος μπορεί να είναι υπερβολικός ως προς το θέμα της ιδιωτικής εργασίας, αλλά δεν απαγόρευσε σε κανέναν να κάνει το σπίτι του τεκέ, άρα μία χαρά σέβεται το δικαίωμα του καπνιστή στο κάπνισμα!
Από την άλλη αυτό που λέει ο αμαρτωλός για τα παιδιά με τα μολύβια, το είδα εγώ στην μικρή μου, η οποία έπαιρνε από τριών χρονών το μολύβι που ζωγράφιζε και μας παρέστενε κανονικότατα, 'φυσώντας' και τον καπνό, μόνο που όταν της είπαμε ότι αυτό που κάνει ο μπαμπάς ξέρω γω είναι κακό και να μην το κάνει, αυτή μας απάντησε, ότι δεν το κάνει ο μπαμπάς (δεν παρέστενε αυτόν), αλλά ο Μανώλης (ο έρωτάς της, ένα παληκάρι γύρω στα 25 ο οποίος είναι μονίμως μ'ένα τσιγάρο στο στόμα)!
Αυτό σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από ένα άλλο παιδί να γίνει καπνίστρια στο μέλλον. Θα μου πεις (και το είπες), όσο και να μην βλέπει έξω να καπνίζουν, αν το βλέπει μέσα στο σπίτι έιναι το ίδιο πράγμα!
ΚΙ ΟΜΩΣ, εκτός από το παραπάνω παράδειγμα το οποίο είνα ενδεικτικό, όπως έχω πει σε άλλα τόπικ, τα πρότυπα αλλάζουν για τα πιτσιρίκια, ανάλογα με την ηλικία και την πορεία κοινωνικοποίησής τους, με μία παράξενη τάση να μιμούνται περισσότερο μεγαλύτερα παιδιά, ή νέους, μετά ενήλικες, ανάμεσα τους γονείς, δασκάλους, φίλους οικογένειας κτλ, μετά συνομήλικούς τους.
Αυτό σημαίνει πως αν βλέπει παντού κάποιον 'κουλ' τύπο (σύμφωνα με την αποδοχή από το κοινωνικό περίγυρο του τι είναι κουλ) με ένα τσιαγάρο στο στόμα, ή ένα πιτσιρίκι 15 χρονών να καπνίζει έξω από το σχολείο, είναι πλέον σχεδόν σίγουρο ότι θα καπνίσει και μάλιστα πριν της ώρας του! Ακριβώς όπως έγινε και με εμε΄να, και πολλά άλλα παιδιά, που στην ηλικία των 17 περίπου δοκίμασα πρώτη φορά τσιγάρο, παίζοντάς το μάλιστα ότι ήδη κάπνιζα, επειδή κάπνιζαν όλοι οι ωραίοι τύποι και τύπισες που έβλεπα γύρω μου στα διαλείματα, και πίστεψέ με, καθόλου δεν θεωρούσα κουλ τους γονείς μου, αντίθετα οι γονείς μου ήταν ο λόγος (αν και κάργα καπνιστές) που δεν ξεκίνμησα τελικά το κάπνισμα σ'εκείνη την ηλικία, γιατι με είχαν φλομώσει στην τρομοκρατία σε σχέση με το κάπνισμα κι επέμεναν ότι έκαναν βλακεία που κάπνιζαν, κτλ κτλ! (και μου άσκησαν και ψυχολογική βία σε περίπτωση που το έκανα, να'ναι καλά οι άνθρωποι!!!)
Επομένως, ξαναλέω, για όποιον λόγο κι αν το κάνουν, για μένα θα κάνει κάποια διαφορά στο τι ερεθίσματα θα πάρουν αυτά τα παιδιά, που πλέον από 12 χρονών αρχίζουν το κάπνισμα μανάρι μου, και δεν είναι αστείο, ούτε θέμα επιλογής.
Όταν η δική σου επιλογή 'βιάζει' έναν νεανικό εγκέφαλο, τότε πρέπει να περιοριστείς εσύ...δεν υπάρχουν μέσες λύσεις.
Από την άλλη καποιος είπε, ίσως ο Αντώνης, οτι σε μία χώρα με τον περιορισμό αυξήθηκαν τα κέρδη από τα τσιγάρα, αλλά ξέχασε να παρατηρήσει, πως αυτό έγινε, επειδή μαζί με τον περιορισμό αυξήθηκαν οι τιμές των τσιγάρων και οι φόροι (οπως θα γίνει κι εδώ, και καλά θα κάνουν, δεν πιστεύω να θέλετε να πουλανε κιόλας τον καρκίνο τσάμπα, ακόμα και αν είναι 'επιλογή' σας), οπότε αυτόματα ανέβηκαν τα κέρδη παρόλο που μειώθηκαν οι πωλήσεις.
Καταλαβαίνω ότι δεν θα συμφωνήσουμε τελικά, και μπορώ να δω γιατί, αλλά θα ήθελα να κοιτάξετε λίγο το θέμα των δικαιωμάτων των νέων ρε παιδιά, κι ας μην τον παραδεχτείτε, ότι από ΚΑΙ από αυτό το κακό θα βγει ένα καλό, όπως γίνεται σε όλες τις καταστάσεις της ζωής. Κανένα κακό, στην προκειμένη ένας 'φασιστικός' (για σας) νόμος, δεν είναι μόνο κακό. Περιέχει κι ένα καλό. Απλά εγώ εστιάζω στο καλό, κι εσείς στο κακό, για το συγκεκριμένο θέμα.
Είναι θέμα αντίληψης βασικά
Άντε και καλές μας φούμες