Δημοσίευση
από TEUTAMOS » Κυρ 10 Μάιος 2009, 17:55
Το όνομα Do-ri-je-we δύναται να διαβασθηι στην επιγραφή Fn867 της Πύλου είτε, όπως είπαμε, ως *ΔωριέFες (ονομαστική πληθυντικού), που με αποβολή του ενδοφωνηεντικού F και συναίρεση των δυο εε σε ει λαμβάνουμε τον τύπο Δωριείς, είτε ως *ΔωριεFει (δοτική ενικού), και στην περίπτωση αυτή αναφέρεται σε κάποιο κύριο όνομα Δωριεύς ή και πάλι στον ίδιον τον λαό . Πάντως όπως και να έχει το πράγμα άμεσα ή έμμεσα παραπέμπει στους Δωριείς.
Η πιθανή ετυμολογία του εθνικού ονόματος των Δωριέων είναι εκ του *δορF-, ρίζας συμβατής και με λέξεις όπως δόρυ, με την λέξη δρυς (ο δρυτόμος είναι στα μυκηναικά du-ro-to-mo). Η ρίζα *δορF- δίνει στην Ιωνική τύπο δουρ-, στην Αττική τύπο δορ- και στην δωρική τύπο δωρ-, ομόρριζη με το ίδιο το εθνικό όνομα των Δωριέων. Τέλος, στην μυκηναική θα είχαμε τύπο do-wu (δόρυ) κατ' αναλογίαν με το κο-wo (*κόρFος >ιων. κουρος, αττ. κόρος). Με βάση αυτές τις επισημάνσεις θα περιμέναμε, αν ισχύει η ετυμολογία από την ρίζα *δορF-, να βλέπαμε αντί του do-ri-je-we τον τύπο do-wi-je-we. Tέτοιες "ανακολουθίες", όπου δεν λαμβάνεται υπόψιν ενίοτε το F στην ειδική ορθογραφία της μυκηναικής υπάρχουν και σε άλλες λέξεις, όπως στο e-ne-ka (ετυμολογία: ενFεκα), στο po-si-da-o-ne ( εκ του ΠοσειδάFων). Θα πρέπει λοιπόν να υποθέσουμε πως είτε αυτή η ως τώρα κοινώς αποδεκτή ετυμολογία των λέξεων αυτών πρέπει να αναθεωρηθεί είτε κάτι άλλο συμβαίνει, και πρέπει έτσι να συμπεριληφθεί σε έναν νέο αναθεωρημένο ορθογραφικό κανόνα.
Έτσι, οι Δωριείς είναι ο λαός που συνδέθηκε πιθανότατα με το περιεχόμενο της ρίζας, από την οποία και το όνομα Δωριεύς, *δορF-, και ειδικότερα με την βελανιδιά, την δρυν. Θα μπορούσε να συσχετισθεί με την έννοια ότι οι Δωριείς ήσαν γνωστοί ως υλοτόμοι. Στην μυκηναική πάντως οι υλοτόμοι είναι γνωστοί ως δρυτόμοι (du-ro-to-mo). Τον 13ο αι. π.Χ. λοιπόν, οπότε χρονολογείται και η εν λόγωι πινακίδα, οι Δωριείς φαίνεται να ήσαν ήδη γνωστοί ως δρυτόμοι στους Αχαιούς, ιδιαίτερα στην Πύλο. Κατήλθον νωρίτερα κατά τα φαινόμενα ή απλά υπήρξαν πάντα εκεί εκτοπισμένοι στα βουνά από τους Αχαιούς; Η "κάθοδος"* των Ηρακλειδών ήταν η επιστροφή των απογόνων του Ηρακλέους μαζί με τους εκτοπισμένους Δωριείς ή ήταν μια από Βορρά προς Νότον κάθοδος;
* κάθοδος εκ του ρ. κατέρχομαι που σημάινει "επιστρέφω από την εξορία", κυριολεκτικά "κατεβαίνω (από την εξορία) από τα βουνά".
ΕΛΛΗΝΩΝΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣΑΘΗΝΑΙΟΙΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝΜΗΔΩΝΕΣΤΟΡΕΣΑΝΔΥΝΑΜΙΝ
...ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ