Ο Πολιτισμός των Ινκα
Η ΧΩΡΑ
ΟΙ ΙΝΚΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΜΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΧΩΡΑ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠ'ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΡΟΥ . ΟΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ , ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ , ΣΧΗΜΑΤΙΖΑΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ ΜΕ ΨΗΛΑ ΟΡΟΠΕΔΙΑ , ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΒΑΘΕΙΕΣ ΚΟΙΛΑΔΕΣ . ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ Σ'ΕΝΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3. 000 ΜΕΤΡΑ . ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ , ΠΟΥ ΦΥΣΑΓΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΤΙΣ ΑΓΡΙΕΣ ΖΟΥΓΚΛΕΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ , ΑΦΗΝΑΝ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ . ΕΤΣΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΔΕΝ ΕΒΡΕΧΕ ΠΟΤΕ .
Η ΓΗ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΕΡΗΜΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΧΕΙΜΑΡΟΙ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ . ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΡΟ ΡΕΥΜΑ ΧΑΜΠΟΛΝΤ , ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ .
![Εικόνα](http://www.hobgoblin.com/bigpicswebsite/gr2712.jpg)
Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΑ ΟΡΟΠΕΔΙΑ . ΤΑ ΠΥΚΝΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΑΝ ΤΡΟΠΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ , ΔΕΡΜΑΤΑ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΦΤΕΡΑ .
Ο ΛΑΟΣ
![Εικόνα](http://www.redbrick.dcu.ie/~melmoth/photos/Equador/0-IncaWarrior.jpg)
ΟΙ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ , ΜΕ ΜΕΛΑΜΨΟ ΔΕΡΜΑ , ΣΚΟΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΙΣΙΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΛΛΙΑ . ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΤΡΙΓΥΡΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΟΜΩΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ .
ΑΠΟ ΤΟ 900 ΩΣ ΤΟ 200 Π . Χ . ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ , ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ , ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΒΙΝ , ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΧΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ .ΑΠΟ ΤΟ 100 Π . Χ . ΩΣ ΤΟ 600 Μ . Χ . ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΑΚΜΑΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΤΣΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΤΟΥ , ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΑΖΚΑ . ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ , Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΙΤΙΚΑΚΑ ΕΧΤΙΣΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΝ ΤΙΑΧΟΥΑΝΑΚΟ . ΜΕΡΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΝΚΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ . ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΖΚΟ .
ΜΕΤΑ ΤΟ 1, 100 Μ . Χ . Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΚΙΜΟΥ , ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΡΑΤΗ , ΕΝΩ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΖΚΟ . ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΟΛΗ , ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΦΘΟΝΕΡΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ , ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ Σ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ . ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 15ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΟΙ ΙΝΚΑΣ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΝ ΩΣ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ , ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ ΩΣ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΜΩΛΕ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ . ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΤΑΧΟΥΑΝΤΙΝΣΟΥΓΙΟΥ , ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ .
ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΙΝΚΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ , ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ , ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΥΛ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ . ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΧΙΤΩΝΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΜΟΛΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ . ΣΥΧΝΑ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΧΤΟ ΜΑΝΔΥΑ . ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ Η ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΧΟΡΤΑΡΙΑ . ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΜΑΚΡΥΑ ΩΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ ΜΕ ΦΑΡΔΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΑ . ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΦΙΤΣΩΝΑΝ ΕΝΑ ΔΙΠΛΟΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΥΦΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΕ ΜΕ ΠΤΥΧΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ .
http://mysteries.b2w.gr/modules.php?nam ... cle&sid=90
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ
πολιτισμός των Ίνκας είναι ο μεγαλύτερος της Νότιας Αμερικής. Οι Ίνκας κατάφεραν να χτίσουν μια αυτοκρατορία, ενώνονταν διάφορους λαούς της περιοχής, γύρω απ’ το ιερό τους κέντρο: το Μάτσου Πίτσου. Αν και θεωρείται ένας απ’ τους πολιτισμούς που έχει μελετηθεί σε βάθος και με σοβαρότητα, φαίνεται ότι δεν μας έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά.
Έτσι, πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν έναν πρωτότυπο τρόπο κωδικοποίησης της γνώσης και των παραδόσεών τους. Πρόκειται για μια μέθοδο που σηκώνει πολύ επιστημονική συζήτηση και περιμένει να αποκρυπτογραφηθεί με σιγουριά.
Όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο, ένας τρόπος καταγραφής της κληρονομιάς που μας άφησαν οι Ίνκας, περιλαμβάνει την αποτύπωση αυτών που ήθελαν να μεταδώσουν πάνω σε … πλεκτά χειροτεχνήματα, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο τρόπο πλεξίματος !!!
Τα εν λόγω «υφαντά» είναι γνωστά ως “quipus”. Σ’ αυτά βλέπει σήμερα, ο Βρετανός μελετητής William Burns μια κωδικοποιημένη έκφραση της γλώσσας Quechua, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στις Άνδεις.
Τα “quipu” μοιάζουν με τις φούστες των χαβανέζων χορευτριών και αποτελούνται από εκατοντάδες κόμπους από βαμβάκι ή μαλλί, με διάφορα χρώματα. Ο τρόπος πλεξίματος των κόμπων καθώς και τα χρώματα συνθέτουν μια μέθοδο κωδικοποίησης και καταγραφής πληροφοριών … έναν πρωτότυπο τρόπο γραφής !!! Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι, οι κατασκευαστές των quipus, «διάβασαν» τα χειροτεχνήματά τους στους Ισπανούς κονκισταδόρες που κατέλαβαν τη χώρα τους.
Άλλος ερευνητής που μελέτησε τα quipus, είναι ο Gary Urton, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Harvard. Αφού μελέτησε γύρω στα 450 quipus, ο Urton κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν έναν δυαδικό μαθηματικό κώδικα – κάτι ανάλογο με το δυαδικό σύστημα των σύγχρονων υπολογιστών - για να καταγράψουν πάνω στα quipus τις πληροφορίες που ήθελαν. Πληροφορίες που άλλοτε είναι κάποιοι αριθμοί, ενώ άλλοτε είναι ολόκληρες διηγήσεις !!!
Στο έργο του "Signs of the Inka Khipu" ο Urton υποστηρίζει ότι έχει διακρίνει 1.536 διαφορετικούς συνδυασμούς κόμπων πάνω στα quipus. Συνδυασμούς που μεταφράζονται σε λέξεις, αλλά και σε ολόκληρους μύθους !!! Υπολογίζει δε, ότι θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του για τα quipus, ως τα μέσα του 2004.
Όλες αυτές οι συναρπαστικές ανακαλύψεις κάνουν τους επιστήμονες να θέλουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά σ’ αυτήν την μυστική γλώσσα των Ίνκας, η οποία – όπως κάποιοι υποστηρίζουν – ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής ακόμα και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Τελικά, φαίνεται ότι έχουμε να μάθουμε ακόμα πάρα πολλά για το μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας. Απλά χρειάζεται πνεύμα αναζήτησης, καλή διάθεση και φαντασία !
http://www.cbsnews.com/stories/2003/12/ ... 6479.shtml
http://www.esoterica.gr/news/january_04 ... ncaqui.htm