Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Μελέτες - Έρευνες - Προοπτικές - Ανακαλύψεις
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 59724
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 2022 φορές
Έλαβε Likes: 3278 φορές

Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 03 Σεπ 2008, 00:52

Πε 4/8/2005
Τα εργαστήρια εφαρμοσμένης μηχανικής έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τεχνητό κρέας καλλιεργώντας μυϊκούς ιστούς, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές. Όπως ισχυρίζονται, η παραγωγή συνθετικού κρέατος θα ωφελούσε τους καταναλωτές, αφού θα πρόκειται για προϊόν με υψηλή διατροφική αξία και επιπλέον, θα απάλλασσε την ανθρωπότητα από τα εκτροφεία ζώων που είναι δαπανηρά και βλάπτουν το περιβάλλον

Ο Τζέισον Μάθενι, υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, περιγράφει στην επιστημονική επιθεώρηση Tissue Engineering δύο υποψήφιες μεθόδους για την καλλιέργεια συνθετικού ζωικού μυϊκού ιστού. Όπως αναφέρει, με την πρώτη μέθοδο, μυϊκοί ιστοί οι οποίοι απομονώνονται από βοοειδή, χοίρους, πουλερικά ή ψάρια αφήνονται να πολλαπλασιαστούν σε λεπτές μεμβράνες.

Όταν τα κύτταρα επεκταθούν σε όλη την επιφάνεια μιας μεμβράνης, το φύλλο του μυϊκού ιστού απομακρύνεται και στη συνέχεια τοποθετείται πάνω σε άλλα ίδια φύλλα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύτερο στρώμα που θυμίζει το φυσικό κρέας.

Κατά την δεύτερη μέθοδο, οι επιστήμονες πραγματοποιούν καλλιέργεια των μυϊκών κυττάρων σε τρισδιάστατες πορώδεις χάντρες οι οποίες διαστέλλονται με μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας. Οι ιστοί που προκύπτουν θυμίζουν κιμά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή μπιφτεκιών και άλλων προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος.

Για ποιο λόγο, όμως, κάποιοι ερευνητές προσανατολίζονται προς την παρασκευή τεχνητού κρέατος; "Θα υπήρχαν πολλά οφέλη από το καλλιεργημένο κρέας" υποστηρίζει ο Μάθενι. "Καταρχήν, θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Το κρέας είναι έχει υψηλή περιεκτικότητα στο λιπαρό οξύ ω-3, που είναι επιθυμητό αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Ο ιστοί του τεχνητού κρέατος θα μπορούσαν να παρασκευαστούν, έτσι ώστε να περιέχουν τα υγιεινά λιπαρά οξέα ω-3 τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν από τα έλαια των ψαριών και από το δέντρο της καρυδιάς".

"Εξάλλου, η καλλιέργεια του κρέατος θα περιόριζε δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μαζικής κτηνοτροφίας. Τα κτηνοτροφεία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος θα συνεχίζει να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ζήτηση κρέατος στην Κίνα διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια και η κατανάλωση πουλερικών στην Ινδία διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια" επισημαίνει ο Μάθενι.

Προς τα επιχειρήματα του Μάθενι συνηγορεί και ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύεται στο Physics World. Σε αυτή ο βρετανός φυσικός Αλαν Κάλβερτ υπολόγισε ότι τα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση ευθύνονται για το 21% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται συνολικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Συγκριτικά, το Πρωτόκολλο του Κιότο, η διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012. Βέβαια, ο Κάλβερτ δεν συστήνει ως λύση την παραγωγή τεχνητού κρέατος αλλά προτρέπει τη στροφή προς την χορτοφαγία.

Αν και οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ ισχυρίζονται ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει την παραγωγή συνθετικού κρέατος σε εμπορική κλίμακα, η NASA ήδη πειραματίζεται με την καλλιέργεια ιστού ψαριών, προκειμένου να εμπλουτίσει τη διατροφή των μελλοντικών αστροναυτών.

Και πριν από λίγα χρόνια ένας δερματολόγος από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να κατασκευάσει τεχνητό κρέας στο εργαστήριο χωρίς να σκοτώνει ζώα, με την ίδια μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τεχνητού δέρματος. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι θα παρήγαγε κομμάτια κρέατος που θα ζύγιζαν έως και 50 κιλά τα οποία θα μεγάλωναν μέσα σε μεγάλα δοχεία χωρητικότητας 5.000 λίτρων που θα περιείχαν θρεπτικό διάλυμα.

Σύμφωνα με την τεχνική του, το κρέας θα παραγόταν με μόρια κολλαγόνου και κύτταρα που θα λαμβάνονταν από τους μυς των ζώων. Το διάλυμα μέσα στο οποίο θα αναπτύσσονταν θα περιείχε 62 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων 20 αμινοξέων, 12 βιταμινών και διαφόρων ενζύμων. Το προϊόν θα είχε τη δομή και τη γεύση του άπαχου κρέατος Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι με τεχνητό τρόπο θα μπορούσαν να παραχθούν το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο αλλά και κρέας καγκουρό και φάλαινας.

Αν και ο δερματολόγος μαζί με δύο επιχειρηματίες κατοχύρωσαν την ιδέα και αναζήτησαν επενδυτές, το τεχνητό τους κρέας δεν εμφανίστηκε στην αγορά. Εντούτοις, όλα δείχνουν πως η επιστημονική έρευνα αναζητεί τους τρόπους και αν τελικά καταφέρει να ρίξει το κόστος παραγωγής ίσως τελικά δούμε κάποια μέρα το εργαστηριακό κρέας στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Χοίροι με γονίδια σπανακιού

Η παρασκευή κρέατος με χαμηλότερα λιπαρά και υψηλότερη διατροφική αξία έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στόχος της επιστημονικής έρευνας. Η γενετική μηχανική, αν και δεν αποσκοπεί στην παραγωγή τεχνητού κρέατος, ευελπιστεί στην δημιουργία βελτιωμένου εργαστηριακού κρέατος με τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ζώων που θα έχουν τις προαναφερόμενες προδιαγραφές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας ενός διατροφικού μοντέλου που θα στηρίζεται σε "υγιεινό" κρέας αποτέλεσε η ανακοίνωση, πριν από δύο περίπου χρόνια, ιαπώνων ερευνητών η οποία παρασκεύασαν χοιρινό κρέας με λιγότερα λιπαρά και συνεπώς, λιγότερο επιβλαβές για την υγεία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κατάφεραν να εισαγάγουν με επιτυχία γονίδια σπανακιού σε χοίρο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του κρέατος και τη μείωση των λιπαρών. Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Γενετικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κίνκι της δυτικής Ιαπωνίας, Ακίρα Ιριτάνι, κατάφεραν να εμφυτεύσουν γονίδια σπανακιού σε γονιμοποιημένο ωάριο χοίρου. Το γενετικά τροποποιημένο ωάριο εμφυτεύτηκε σε θηλυκό χοίρο που γέννησε φυσιολογικά.

Ο Ιριτάνι υποστήριξε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα υγείας στους γενετικά τροποποιημένους χοίρους, ο πρώτος από τους οποίους γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το κρέας των χοίρων αυτών είναι "πιο υγιεινό από τα συνήθη χοιρινά κρέατα", αλλά τόνισε ότι "είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι εξίσου υγιεινό με το σπανάκι".

http://www.chiosnews.com/cn84200553215AM0.asp

και...


Σάββατο, 23 Αύγουστος 2008
"ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ"??? ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ??


ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ

Εικόνα


Όταν το 2001 πρωτοαναφέρθηκα στο θέμα, κλασικά είπαν ότι είμαι γραφικός, φαντασμένος, και επικίνδυνος διότι κινδυνολογώ πάνω σε ανύπαρκτα θέματα.
Η πληροφόρηση που ανέκαθεν είχα πάνω στα σχέδια την Νέας Τάξης, μου επέτρεψε να μιλήσω κατευθείαν για την πώληση του τεχνητού κρέατος στα σούπερ μάρκετ, αλλά και τη διάδοση των φημών για τις ασθένειες των βοοειδών, των χοίρων, των αρνιών και των κοτόπουλων, που θα ανάγκαζαν τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει την εκτροφή και την προς βρώση σφαγή όλων των παραπάνω ζώων, κάνοντας το τεχνητό κρέας αναγκαίο για να γεμίσουν τα ράφια των κρεοπωλείων.Ο οφθαλμοφανής σκοπός της Νέας Τάξης ήταν τότε για μένα και ελπίζω να είναι τώρα για όλους ο έλεγχος των τροφίμων, αφού λόγω των επικίνδυνων ασθενειών θα απαγορευθεί όχι μόνο η μαζική και επαγγελματική εκτροφή των παραπάνω ζώων, αλλά και η κατ’ οίκον, ώστε παντός τύπου κρέας να μπορεί να αγοράσει κανείς μόνο στα σούπερ μάρκετ, με την προϋπόθεση ότι θα αποτελεί ένα υπάκουο μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας, αφού θα έχει πάρει το χάραγμα στο δεξί του χέρι ή στο μέτωπό του. Κι όταν λέμε χάραγμα, εννοούμε το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ που αποτελεί την ταυτότητα που δε χάνεται ποτέ.Όσον αφορά όλα τα παραπάνω, αλλά και τους φόβους των κτηνοτρόφων όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά όλου του πλανήτη μόλις μάθουν τι έρχεται, και πάλι δικαιώνομαι, αφού όλα τα περιγράφω λεπτομερώς και στο τελευταίο μου βιβλίο «Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Προφητείες και Διδαχές».Όλοι εσείς που με το ανεπηρέαστο και καθαρό μυαλό σας μπορείτε να δείτε τι παίζεται, δώστε νόημα στην ανιαρή ζωή που η Νέα Τάξη σας έβαλε να ζείτε. Ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται.
Προσοχή όμως, μη τους τρομάξετε και φύγουν, γιατί θα συνεχίσουν να ζουν σαν ζόμπι στον πλανήτη φυλακή.
--Ανάρτηση Από τον/την PERILOUTRON σαββατο 23/8/08 ωρα 16:30
.


Εικόνα

I faced it all and I stood tall, and did it my way....

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...τα κανάλια μου /my channels:

https://www.brighteon.com/channel/vasoula2908

http://www.youtube.com/user/vasoula2908/featured

https://www.youtube.com/user/vasoula2908asteria

το μπλογκ μου: http://ideografhmata.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
Spirit oF Fire
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2366
Εγγραφή: Δευ 21 Μάιος 2007, 17:45
Irc ψευδώνυμο: Spirit_Of_Fire
Φύλο: Γυναίκα

Re: Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Δημοσίευση από Spirit oF Fire » Τετ 03 Σεπ 2008, 12:29

Στην αρχή, με προβλημάτισε το άρθρο... μετά όμως είδα και την τοποθέτηση του Λιάκου μαζί με την μουτσούνα του.. και θέλω να ρωτήσω.. το άρθρο είναι χιουμοριστικό; =Ρ

Πέρα από την πλάκα. Την άποψή μου για την κρεοφαγία και την χορτοφαγία την γνωρίζετε μάλλον. Θεωρώ διεστραμένη την χρήση τεχνιτού κρέατος, θεωρώ πως η σωστότερη επιλογή είναι η χορτοφαγία και πως ο Λιακόπουλος δεν ταιριάζει σε αυτό το κείμενο νιενιε
Ο αληθινός πολεμιστής διατηρεί την ανθρωπιά του ακόμη και στη μάχη. Κερδίζοντας έναν βάρβαρο θρίαμβο εξακολουθείς να διακυβεύεις την ψυχή σου. Αυτοί που πολεμούν τον δράκο μπορούν να γίνουν ο δράκος.
Η φωτιά δεν καταστρέφει μόνο, μπορεί και να καθαρίζει τις ψυχές μας.
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 59724
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 2022 φορές
Έλαβε Likes: 3278 φορές

Re: Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 03 Σεπ 2008, 12:46

Ο Λιακόπουλος όμως τα είπε και κλίνεις προς το Λιακόπουλο τον χιουμοριστικό. νια νια νιανααααααααααα :tease:

H αφεντιά μου δεν μπορεί να αποφασίσει (ακόμα) αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό.
Υποθέτω πως είναι θετικό αν καλύπτει τις ανάγκες ημών των σαρκοβόρων χωρίς να σκοτώνουμε ζώα, αλλά δεν παύω να συνυπολογίζω και την άποψη του Λιακο. :wink:
.


Εικόνα

I faced it all and I stood tall, and did it my way....

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...τα κανάλια μου /my channels:

https://www.brighteon.com/channel/vasoula2908

http://www.youtube.com/user/vasoula2908/featured

https://www.youtube.com/user/vasoula2908asteria

το μπλογκ μου: http://ideografhmata.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
SeirioAstro
Σχεδιαστής
Σχεδιαστής
Δημοσιεύσεις: 1850
Εγγραφή: Τετ 18 Ιουν 2008, 17:03
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: 12η Αποικία

Re: Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Δημοσίευση από SeirioAstro » Τετ 03 Σεπ 2008, 13:06

Όχι, είναι γεγονός οτι συζητάνε για τεχνητές κρεατόμαζες με το επιχείρημα οτι είναι απάνθρωπο να σφάζονται τα ζώα, θα αποφύγουν αρρώστιες, και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της πείνας, ειδικά σε περιοχές που λόγο φτώχειας και ξηρασίας δεν μπορούν να εκτρέφονται ζώα, ή εκτρέφονται με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται δάση για να γίνουν βοσκότοποι, και άλλα τέτοια.

Σωστά επιχειρήματα δεν λέω, αλλά...κρεατόμαζες ρε γμτ; :?
[img]http://i366.photobucket.com/albums/oo10 ... 2wr0-1.jpg[/img]

Ούτως λέγομεν άπαντες.
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Re: Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Δημοσίευση από Divine Sinner » Τετ 03 Σεπ 2008, 13:10

Στην αφρικη οι ιατροι χωρις συνορα δινουν κατι μικρα σακουλακια στους ντοπιους με καποιες τροφες οι οποιες περιεχουν τα θρεπτικα συστατικα που χρειαζεται καποιος για να ζησει.
Αυτα τα σακουλακια δεν τα τρωει ενας δυτικος.
Νομιζω οτι αυτες οι κρεατομαζες ειναι πολυ καλες αν εφαρμοστους εστιασμενα εκει που υπαρχει πραγματικα αναγκη. Οι υπολοιποι απλα κοψτε το κρεας.
Άβαταρ μέλους
Spirit oF Fire
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2366
Εγγραφή: Δευ 21 Μάιος 2007, 17:45
Irc ψευδώνυμο: Spirit_Of_Fire
Φύλο: Γυναίκα

Re: Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Δημοσίευση από Spirit oF Fire » Τετ 03 Σεπ 2008, 13:16

Όταν μπορείς να ζήσεις καλύτερα με χαμηλότερο κόστος και λιγότερο κόπο, θεωρώ πως είναι λάθος να μπλέκεις την ζωή σου...
Ο αληθινός πολεμιστής διατηρεί την ανθρωπιά του ακόμη και στη μάχη. Κερδίζοντας έναν βάρβαρο θρίαμβο εξακολουθείς να διακυβεύεις την ψυχή σου. Αυτοί που πολεμούν τον δράκο μπορούν να γίνουν ο δράκος.
Η φωτιά δεν καταστρέφει μόνο, μπορεί και να καθαρίζει τις ψυχές μας.
Άβαταρ μέλους
Spirit oF Fire
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2366
Εγγραφή: Δευ 21 Μάιος 2007, 17:45
Irc ψευδώνυμο: Spirit_Of_Fire
Φύλο: Γυναίκα

Re: Tεχνητό κρέας. Πανάκεια ή κατάρα;

Δημοσίευση από Spirit oF Fire » Τετ 03 Σεπ 2008, 13:28

Άρθρο στην Ελευθεροτυπία
Κρέας... εργαστηρίου χωρίς γεύση και με διπλή τιμή

Αν εξαιρέσει κανείς το πρόβλημα της γεύσης και του υψηλότατου κόστους που απαιτεί η εμπορευματοποίησή του, κατά τα λοιπά, η παρασκευή συνθετικού κρέατος στο εργαστήριο έχει ήδη δρομολογηθεί. Και από πολλούς θεωρείται ότι, αν γίνει πραγματικότητα, θα μπορέσει να απαντήσει στο πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, αλλά και στην αγωνία πολλών για τη μεταχείριση των ζώων.

Το 2050 ο πληθυσμός της Γης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια, 2,5 περισσότερα απ' ό,τι σήμερα. Με τις τιμές καυσίμων και τροφίμων να φτάνουν στον ουρανό δεν θα ήταν παράλογο να πει κανείς ότι η λύση στα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να είχε αναζητηθεί... χθες.

Η ιδέα για παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο δεν είναι τόσο τρελή όσο ακούγεται. Ηδη από το 1880, οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να δουλεύουν με ζωντανούς ιστούς, αν και τότε ο στόχος ήταν καθαρά ιατρικός. Εκατόν τριάντα χρόνια αργότερα περνάμε σε άλλη φάση.

Η παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο «θα είναι πολύ πιο καθαρή, πιο αποτελεσματική και πιο υγιεινή», δήλωσε στο US News ο Τζέισον Μάθενι, με σπουδές σχετικές με την Οικονομία της Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Τζονς Χόπκινς. «Θα λύσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τη μεταχείριση των ζώων», προσθέτει ο Μάθενι, ο οποίος το 2004 ίδρυσε το New Harvest, έναν οργανισμό που στόχο έχει να προωθήσει τα υποκατάστατα κρέατος. Δεν είναι όμως ο μόνος που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εργαστηριακής παραγωγής συνθετικού κρέατος. Η ολλανδική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την έρευνα για την παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο, που θα είναι και εμπορικά βιώσιμο. Ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Επιστημών Κρέατος στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Χενκ Χάαγκσμαν, λέει ότι, αν όλα πάνε καλά, σε έξι χρόνια η ομάδα του θα έχει καταφέρει να παρασκευάσει ένα προϊόν που θα μοιάζει με κρέας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτσες και σάλτσες.

Το θέμα πήρε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα διάσταση τον περασμένο Απρίλιο, όταν η γνωστή παγκοσμίως οργάνωση «Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» ανακοίνωσε ότι προσφέρει βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε αυτόν που θα μπορέσει ώς το 2012 να παρασκευάσει κοτόπουλο στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, τα μείζονα προβλήματα στην παρασκευή συνθετικού κρέατος είναι η τιμή και η γεύση. «Για να εξασφαλίσεις την πρωτεΐνη που περιέχει ένα κανονικό χάμπουργκερ θα πρέπει να ξοδέψεις χιλιάδες δολάρια», λέει ο καθηγητής μυϊκής βιολογίας, Ντάγκλας Μακφάρλαντ, ο οποίος το 2005 συνεργάστηκε με τον Μάθενι σε έρευνα για το εάν είναι εφικτό να παρασκευαστεί κρέας στο εργαστήριο. Ο Τζέισον Μάθενι εκτιμά ότι ένας τόνος κοτόπουλο του... δοκιμαστικού σωλήνα -συνθετικό δηλαδή με τη χρήση μοριακής βιολογίας- θα κοστίζει 5.000 δολάρια, δηλαδή δύο φορές όσο το συμβατικό.


Πηγές: «Repubblica», http://www.usnews.com


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/08/2008
Ο αληθινός πολεμιστής διατηρεί την ανθρωπιά του ακόμη και στη μάχη. Κερδίζοντας έναν βάρβαρο θρίαμβο εξακολουθείς να διακυβεύεις την ψυχή σου. Αυτοί που πολεμούν τον δράκο μπορούν να γίνουν ο δράκος.
Η φωτιά δεν καταστρέφει μόνο, μπορεί και να καθαρίζει τις ψυχές μας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμη-Τεχνολογία”