Προσωπικό ημερολόγιο Γ.Α. Παπανδρέου - LiveJournal.com
![Εικόνα](http://www.klik.gr/148/papa/1.jpg)
Η Νέα Αρχή
Χαριλάου Τρικούπη Τρίτη 9 Μαρτίου. Οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν τα μηνύματά τους, έκαναν τις επιλογές τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια νέα αρχή. Από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συστρατεύτηκαν μαζί μου, με αγάπη, με εμπιστοσύνη και με ιδιαίτερο πάθος σε αυτό τον κοινό μας αγώνα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, τους φίλους και εθελοντές που με στήριξαν όλη αυτή την περίοδο.
Μαζί θα συνεχίσουμε στην κοινή μας πορεία, προς τη νέα εποχή, να κάνουμε τα οράματά μας πράξη. Θα πραγματοποιήσουμε τη μεγάλη ανατροπή και ανανέωση της πολιτικής ζωής της χώρας μας.
Είναι μόνο η αρχή.
Το μέλλον μας ανήκει.
Τελευταίος σταθμός - Αθήνα
Συγκέντρωση στην Αθήνα Σάββατο 6 Μαρτίου. Χθες στην Αθήνα η τελευταία μας μεγάλη συγκέντρωση. Το τέλος ενός ταξιδιού σε όλη την Ελλάδα, ενός ταξιδιού που αληθινά με σημάδεψε. Επί πενήντα περίπου μέρες, γεύτηκα τις πιο έντονες στιγμές της ζωής μου, στιγμές που η αξία τους ξεπερνάει τα όρια κι αυτής ακόμα της πολιτικής. Ή ίσως μέσα από τέτοιου είδους εμπειρίες βρίσκει η πολιτική ξανά το αυθεντικό της νόημα.
Ταξιδεύοντας με ένα λεωφορείο, επισκέφθηκα υπέροχα μέρη, απόλαυσα ένα μοναδικό προνόμιο. Το προνόμιο του να έρχεσαι σε άμεση επαφή με χιλιάδες διαφορετικούς ανθρώπους, να μοιράζεσαι ιδέες, έγνοιες, ερωτηματικά, μα πάνω από όλα να χαίρεσαι το σφίξιμο των χεριών, το άνοιγμα των καρδιών. Όσο κι αν προχωράει η τεχνολογία, όσο κι αν μηδενίζονται οι αποστάσεις με το διαδίκτυο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που μεταδίδει ένα βλέμμα.
Στα βλέμματα των συμπατριωτών που συνάντησα διάβασα τη δίψα για ένα καινούργιο όραμα. Παντού ήταν διάχυτη η αίσθηση της αναζήτησης ενός καινούργιου στίγματος. Αυτό που είχα πιστέψει πριν καν ξεκινήσουμε, πριν καν ανέβουμε στη Θράκη τον Ιανουάριο, αυτό επιβεβαιωνόταν καθημερινά, όπου και αν πηγαίναμε.
Ώρες ατέλειωτες, χιλιόμετρα δημιουργικά, διαδρομές προβληματισμού αλλά και πίστης, κούρασης αλλά και χαράς, περισυλλογής αλλά και χαλαρότητας και κεφιού με τους φίλους και συνεργάτες που με ακολουθούσαν. Περάσαμε από μέρη που σημάδεψαν την ιστορία του έθνους. Μα δεν νομίζω ότι σε ολόκληρη την ελληνική γη υπάρχει έστω κι ένα τετραγωνικό μέτρο που να μην έχει το δικό του ενδιαφέρον, τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» όπως έγραψε ο Ελύτης.
Ταξιδεύοντας με το λεωφορείο, έκανα νοερές αναδρομές και στο προσωπικό μου παρελθόν. Ξαναζήσαμε μαζί με την Άντα, μέσα από τις διηγήσεις ανθρώπων που συναντήσαμε, τα παιδικά μας χρόνια, την πρώτη κάθοδο στην πολιτική το 1981 και τα όσα επακολούθησαν. Καθισμένοι πλάι-πλάι με την κόρη μου, συνδυάσαμε τοπία με μουσικές.
Σε λίγες ώρες αρχίζει µια µεγάλη µέρα. Μέρα ευθύνης και συµµετοχής των ενεργών πολιτών για τη Νίκη, σταθµός στην πορεία που αρχίσαµε µαζί για τη νέα εποχή.
Ηγουμενίτσα, Γιάννενα.
Γιάννενα Τρίτη 3 Μαρτίου. Κι αν ο καιρός έχει συννεφιάσει στην Αθήνα, από το Άκτιο μέχρι την Ηγουμενίτσα, η άνοιξη αντικατοπτρίζεται στο Ιόνιο τοπίο, κι αργότερα στα Γιάννενα, στα πρόσωπα των ανθρώπων. Ένας αυστραλός δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί μας, μου διηγήθηκε την περίπτωση του 90χρονου μετανάστη που ήρθε απο την Μελβούρνη στην Καλαμάτα για να ψηφίσει. Αυτός ο παππούς Οδυσσέας θα επιστρέψει στην Αυστραλία με το χαμόγελο της νίκης.
Στα Γιάννενα, μετά την συγκέντρωση, όλοι μαζί στο πάρτι της νεολαίας. Φοιτητές απ΄όλη την Ελλάδα, παιδιά που μεγάλωσαν στις όχθες τις λίμνης, με τις διηγήσεις των παππούδων για την ζωή στην περιοχή. Εδώ καλλιεργήθηκαν τέχνες που πέρασαν τα στενά σύνορα σε εποχές αντίξοες. Χρέος μας στην καινούργια εποχή που ανατέλλει, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το τοπικό να γίνει παγκόσμιο, ώστε η δεξιότητα και το ταλέντο του λαού μας να λάμψουν διεθνώς. Γι' αυτό πρέπει να πολεμήσουμε την μισαλλοδοξία, το πισωγύρισμα, την προκατάληψη που εκφράζει η Δεξιά των κλειστών συνόρων, του φόβου και της άρνησης.
Η ψήφος της Κυριακής</b> είναι μια πρόκληση για την αυτοπεποίθησή μας.
Μέγαρο, Λάρισα, Άγιος Κοσμάς
Στο Μέγαρο Δευτέρα 1 Μαρτίου. Το μεσημέρι, σε μια γωνιά του Μεγάρου Μουσικής, μαζί με τους ανθρώπους του πολιτισμού. Μια συνάντηση που μου δίνει την δυνατότητα να βρεθώ έστω και για λίγο με τους ανθρώπους που φωτίζουν την πραγματικότητα από απροσδόκητες οπτικές γωνίες και αναζητούν το βαθύτερο νόημα. Μίλησα λίγη ώρα από το βήμα γιατί μέλημά μου ήταν να βρεθώ στα πηγαδάκια και να ακούσω τις σκέψεις τους. Συζητώντας μαζί τους αναρωτήθηκα πως θα αποτύπωναν λογοτεχνικά, εικαστικά, μουσικά, την εμπειρία που ζούμε εμείς την τελευταία εβδομάδα. Πιστεύω στην δύναμη της πολιτικής, αλλά από την άλλη ξέρω καλά αυτό ότι αυτό που μένει στις επόμενες γενιές είναι το έργο τέχνης.
Το απόγευμα στην Λάρισα. Η συγκέντρωση, μου λένε, δεν έχει προηγούμενο. Για μας όμως έτσι κι αλλιώς καμία συγκέντρωση δεν έχει προηγούμενο. Κάθε επαφή με τον κόσμο είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Κοιτάζοντας από την εξέδρα την ασφυκτικά γεμάτη πλατεία δεν βλέπω μάζες και λαοθάλασσα. Βλέπω πρόσωπα, αυτόνομες προσωπικότητες.
Σήμερα το πρωί, στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά, συναντιέμαι με μερικά από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού αθλητισμού, με ολυμπιονίκες και με νέα παιδιά που διεκδικούν μετάλλια τον Αύγουστο στην Αθήνα. Με εντυπωσιάζει η αφοσίωση τους στον σκοπό, η εξαντλητική άσκηση, η υπεράνθρωπη ακρίβεια, όπου απαιτείται. "Πώς καταφέρνετε να υπερβαίνετε τον εαυτό σας;" ρωτάω. Μα ξέρω ήδη την απάντηση. Αν δεν υπερβούμε όλοι τους εαυτούς μας, δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα.</p>
Στον απόηχο της τηλεοπτικής συζήτησης.
Βραδιά διαλόγου Κυριακή 29 Φεβρουαρίου. Στον απόηχο της τηλεοπτικής συζήτησης. Τα μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης ανέδειξαν νικητή τον ενδιαφερόμενο πολίτη. Ακούσαμε και από άλλα κόμματα να μιλάνε για συμμετοχή, να μιλάνε για διάλογο με τον πολίτη, για κοινωνία ενεργών πολιτών, για την σημασία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ήταν κι αυτός στόχος μας. Η δυνατότητα διαμόρφωσης νέων λύσεων μέσα από την συμμετοχή, μέσα από το διάλογο, επιδίωξη όλων των κομμάτων. Ο πολίτης έχει πρόσωπο, έχει όνομα, επάγγελμα, ιδανικά, έχει βιώματα, έχει μνήμες, έχει οράματα. Αυτός είναι ο πολίτης που φέρνουμε στην πρώτη γραμμή με την Δημοκρατία της Συμμετοχής.
Η βραδιά διαλόγου είχε μεγάλη ανταπόκριση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά για αυτό το σκοπό, στην Κατερίνα και τον Γρηγόρη που είχαν την ιδέα, αλλά και το μεγάλο βάρος της οργάνωσης αυτής της πετυχημένης βραδιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στα παιδιά που έδωσαν και σε μένα την ευκαιρία να συμμετάσχω κάπου στα Μελίσσια.
Στην Πάτρα την επομένη θα ήταν πραγματικά μία αξέχαστη γιορτή με τους παλιούς φίλους, τις αναμνήσεις από τα πρώτα μου βουλευτικά χρόνια αν κάπου δεν παραμόνευε και η κακιά στιγμή. Το ατύχημα του νεαρού που χειριζόταν τα πυροτεχνήματα μας συγκλόνισε όλους. Η αγωνία μας μαζί του.
Το απόγευμα στην Ζάκυνθο του Σολωμού και του Φώσκολου, κι αργότερα, το βράδυ, στην Κεφαλλονιά. Εικόνες, άρωμα και μουσικές νότες επτανησιακού πολιτισμού. Είμαστε στην πατρίδα πολλών ριζοσπαστών, στην πατρίδα του αλησμόνητου Αντώνη Τρίτση. Η σκυτάλη τους είναι στα χέρια μας. Με αυτή την σκυτάλη μπαίνουμε από αύριο στην εβδομάδα της μεγάλης απόφασης.[media]
http://www.youtube.com/watch?v=cANXMz2gqmQ[/media]
Ομιλία στη Θεσσαλονίκη
Ομιλία στη Θεσσαλονίκη Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Αυτή η πόλη δεν είναι μόνο όμορφη, δεν είναι μόνο φιλόξενη, δεν είναι μόνο ερωτική, όπως πολλοί παραδέχονται. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με τεράστια ιστορία και παράδοση. Αυτή η πόλη είναι για μένα η πρόκληση, είναι η πόλη που ταιριάζει με τα σχέδια μου, με το όραμα μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, είναι η πόλη που μπορεί να κατανοήσει και να ενσωματώσει το καινούργιο που έρχεται.
Ο Edgar Morin, που ο πατέρας του νομίζω γεννήθηκε σ΄ αυτή την πόλη, μιλάει για την νέα εποχή που αναδύεται με τρόπο σαφή. Αν δεν ανακαλύψουμε ένα νέο τρόπο συνεργασίας ανάμεσα στην παγκόσμια κοινωνία πολιτών και το κράτος υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης. Είμαστε όλοι παιδιά μιας μεγάλης οικογένειας που λέγεται ανθρωπότητα.
Από την πλατεία Αριστοτέλους, από το μεγάλο κοινό αυτής της πόλης, το μήνυμα της νίκης. Μια μεγάλη συγκέντρωση, μια μεγάλη γιορτή. Με τον Κώστα Σημίτη μαζί μας στη γιορτή, ψηλά σε κάποιο μπαλκόνι κι ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Αύριο η ημέρα του ντιμπέιτ. Η ημέρα της αντιπαράθεσης για πολλούς. Δεν θά 'πρεπε να λέμε "ντιμπέιτ" αλλά διάλογος. Το ντιμπέιτ δεν θά 'πρεπε να θεωρείται αποκλειστικά και μόνο ως πράξη αντιπαράθεσης. Θα έπρεπε να ήταν και μια ευκαιρία για διάλογο. Διάλογος φυσικά δεν σημαίνει πλήρης απουσία αντιπαράθεσης. Μια μορφή του διαλόγου είναι και η αντιπαράθεση.
"Επιχείρηση Εκεχειρία"
Επιχείρηση Εκεχειρία Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Το πρωί, στο Ζάππειο, η εκδήλωση για την παρουσίαση της σχολικής έκδοσης ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ. Οι εικόνες και τα χρώματα της Καλλιόπης Οικονομάκου , μαζί με την ευρηματική φαντασία της Rachel Howard που έγραψε τα κείμενα, συνθέτουν ένα όμορφο παραμύθι για την Εκεχειρία το οποίο φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η έννοια της Εκεχειρίας, γραμμένη αλληγορικά, σε εφτά γλώσσες, που μπορεί να προωθήσει νέους τρόπους συλλογιστικής για τις αξίες του Ολυμπισμού. Η ιδέα της Εκεχειρίας όταν την ξεκινήσαμε ήταν για πολλούς μια ρομαντική ιδέα. Σήμερα την έχουν προσυπογράψει περισσότερες από τετρακόσιες πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Γαλάτσι. Ομιλία στις γυναίκες
Γαλάτσι 23 Φεβρουαρίου. Τρίτη απόγευμα, μετά από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Είναι εντυπωσιακό πόσες γυναίκες κινητοποιήθηκαν μια δύσκολη μέρα. Είναι εδώ όσες θυμούνται τους αγώνες για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, όσες θυμούνται πότε η ισότητα των δύο φύλων έγινε κεντρικό πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Βλέπω όμως σημαντική παρουσία και της νεότερης γενιάς, που πολλές φορές θεωρεί δεδομένα τα κεκτημένα και αντιμετωπίζει πιο σύνθετα προβλήματα. Προβλήματα συνδυασμού ρόλων, προσωπικής ολοκλήρωσης μέσα από μια ευρύτερη γκάμα επιλογών. Νομίζω ότι οι νεότερες γυναίκες ήρθαν επειδή καταλαβαίνουν ότι για να προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα και να πάμε στην πραγματική ισότητα, το κύριο εμπόδιο είναι η νοοτροπία.
"Κάθε μέρα πολίτης."
Πρωτοβουλία για τον εθελοντισμό Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Η πρωτοβουλία μας "Κάθε μέρα πολίτης", μια πρωτοβουλία εθελοντών με στόχο την επιστροφή του πολίτη κοντά στην πολιτική, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.
Ο εθελοντισμός μας επιτρέπει να αναδείξουμε την ανθρώπινη πλευρά του εαυτού μας, να απελευθερώσουμε δυνάμεις χωρίς το κίνητρο του κέρδους. Ακούω συχνά ότι δεν υπάρχει εθελοντισμός στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία στην οποία κανένας δεν ενδιαφέρεται για τον διπλανό του. Στην ελληνική κοινωνία είναι αναπτυγμένη η αλληλεγγύη, η συμπόνια, η ανθρωπιά. Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυροί. Αποτελούν ένα δίκτυο ασφαλείας και για τα νέα και για τα ηλικιωμένα άτομα, κάτι που δεν ισχύει αλλού.
Παρόλα αυτά ο εθελοντισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί γιατί με αυτόν τον τρόπο κάθε πολίτης μπορεί να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους και τα πεδία δράσης που τον ενδιαφέρουν, να προσφέρει και να κερδίσει από αυτή την επαφή. Έτσι, ο ρόλος του πολίτη γίνεται ένας ρόλος δημιουργικός, ένας ρόλος μέσα από τον οποίο αλλάζει ο ίδιος, αλλάζει την κοινωνία.
Τρίπολη
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου. Από αυτά εδώ τα μέρη ο Μεγάλος ΄Έλληνας, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, μιλούσε για την ομόνοια και την ενότητα των Ελλήνων. Aπό εδώ ξεκίνησε και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο εμπνευστής του δημοκρατικού μανιφέστου.
Σήμερα στην Τρίπολη, ογδόντα πέντε περίπου χρόνια μετά την δημοσίευση του περίφημου μανιφέστου, το ερώτημα είναι αν μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει με ασφάλεια και να κατακτήσει το μέλλον όταν ο πολίτης είναι αμέτοχος, όταν οι πολιτικοί εξαντλούνται σε συγκρούσεις χωρίς νόημα.
Μόνο με μία νέα εθνική ενότητα θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Γι' αυτό αλλάζουμε το κόμμα μας. Για να φέρουμε κοντά μας το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και μαζί να αλλάξουμε τις καθιερωμένες δομές και αντιλήψεις στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος.
Μαζί μας εδώ στην Τρίπολη και η Ελίνα, ο Θωμάς, ο Ζαφείρης, ο Αντώνης και ο Κώστας, από την νεολαία, που από σήμερα μέχρι τις 5 Μαρτίου θα μεταφέρουν το μήνυμα για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας σε όλη την Ελλάδα.
Παιδεία και γνώση: τα νέα μέσα παραγωγής
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου. Στην Αθήνα µε την εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί η παιδεία δεν είναι απλά µια προτεραιότητα µας. Είναι η εγγύηση για την ισότιµη συµµετοχή µας στον νέο κόσµο που έρχεται, εγγύηση για τον πολιτισµό µας, για την εµπέδωση µιας κοινωνίας ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και συνεισφοράς.
Στη νέα εποχή που ζούμε, η παιδεία και η γνώση είναι τα νέα µέσα παραγωγής. Στο διεθνή ανταγωνισμό, μια σύγχρονη πολιτική για την παιδεία είναι η μόνη εγγύηση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.
Κάναµε πολλά για την παιδεία. Έγιναν όµως και λάθη, τα οποία θα διορθώσουµε µέσα από την αλλαγή των συγκεντρωτικών δοµών που συγκροτούν το εκπαιδευτικό µας σύστηµα. Η προσπάθεια των φοιτητών µας επικεντρώνεται στις εξετάσεις και όχι στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Η εξέλιξη των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων εµποδίζεται από µια ασφυκτική γραφειοκρατία. Στόχος µας η αυτοτέλειά τους, στόχος µας η ουσιαστική κατάρτιση των πτυχιούχων µας, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
Να δώσουμε ουσιαστική αυτοτέλεια στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά παράλληλα να ενδυναμώσουμε τον μαθητή, τη φοιτήτρια, την ελληνική οικογένεια. Να δώσουμε μεγαλύτερες επιλογές στις χιλιάδες φοιτητές που σήμερα ξενητεύονται, με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με κίνητρα για τη βελτίωση των κρατικών πανεπιστημίων, ενισχύοντας την άμιλλα. Να εστιάσουμε στο ρυθμιστικό ρόλο της πολιτείας σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποκεντρώνοντας τις αποφάσεις στη σχολική μονάδα, την εκπαιδευτική κοινότητα, το σύλλογο των γονέων.
Μέσα από τον διάλογο θα κάνουµε την µεγάλη αλλαγή στην παιδεία. Μέσα από το διάλογο θα απελευθερώσουµε τους νέους µας από το άγχος των εξετάσεων, θα απαλλάξουµε τις οικογένειες από το οικονοµικό ßάρος της πρόσθετης φροντιστηριακής εκπαίδευσης.
Όπου βάλαμε στόχους και τολμήσαμε, είχαμε επιτυχίες. Αν θέλουµε µια Ελλάδα ισχυρή, η επένδυση στη γνώση αποτελεί σήμερα την καλύτερη ασπίδα, τον καλύτερο εξοπλισµό για να αντιµετωπίζουµε ένα κόσµο που αλλάζει ραγδαία. Για ευκαιρίες για όλους και απάντηση στον κοινωνικό αποκλεισμό. Η δέσμευσή μου είναι να προχωρήσουμε μπροστά, να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα με το μέλλον.
Μυτιλήνη
Μυτιλήνη Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου. Μυτιλήνη. Το θέµα που φίλοι και συνεργάτες συζητάµε συχνά αυτές τις µέρες είναι οι ξέφρενοι ρυθµοί της προεκλογικής καµπάνιας. Πολλά ταξίδια, µακριές νύχτες, αµέτρητες χειραψίες ,νέες γνωριµίες, οµιλίες, συνεντεύξεις, µια απίστευτη ταχύτητα εναλλαγής εμπειριών.
Το µεσηµέρι της Πέµπτης στο τηλεοπτικό στούντιο η αίσθηση της ρυθµιζόµενης υποβολής.Το βράδυ στην αποβάθρα της Μυτιλήνης η αίσθηση του φρέσκου αέρα, η αίσθηση της χαλάρωσης, της µοναδικότητας της ελληνικής φύσης, της µοναδικότητας των νησιών µας.
Από το νησί των παιδικών µου χρόνων το µήνυµα για µια πολιτική που θα αλλάξει την ίδια την πολιτική. Οι νέες δυνάµεις της Ελλάδας δεν χωρούν στα παλιά πρότυπα εξουσίας, δεν χωρούν στα ασφυκτικά κοµµατικά πλαίσια.
Από το νησί που τίµησε τον Γέρο της Δηµοκρατίας, το µήνυµα για ένα νέο πνέυµα σύνθεσης και ενότητας, ένα πνεύµα τόλµης και αποφασιστικότητας, για να αλλάξουµε τις δοµές, να διώξουµε τον φόβο και την ανασφάλεια.
Κρήτη, Κύπρος, Ρόδος.
Στο Ηράκλειο Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου. Τα λιοντάρια στη μεγάλη πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο μου θυμίζουν το βιβλίο του Νίκου, που περιγράφει τι σήμαιναν γι' αυτόν όταν ήταν παιδί οι μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις του παππού και αργότερα του πατέρα.
Η λαοθάλασσα στις πολιτικές συγκεντρώσεις ήταν για τον Νίκο σαν ένα λιοντάρι που απελευθερώνεται. Ο Emile Durkheim μιλάει για το μεγάλο πλήθος σαν κάτι ιερό αλλά μπορεί και επικίνδυνο. Θυμάμαι ότι και εγώ ο ίδιος συμφωνούσα πως μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις μπορεί να κρύβουν και μια σκοτεινή πλευρά. Mε αυτές τις σκέψεις ανέβηκα στην σκηνή μαζί με τον Γκόραν Πέρσον, τον πρωθυπουργό μιας χώρας με διαφορετική ιστορία, με διαφορετική πολιτική παράδοση και κουλτούρα. Όταν αντίκρισε τον κόσμο πάνω από την σκηνή, στα μάτια του διέκρινα το δέος και την κατάπληξη. Διέκρινα όμως και την μεγάλη δύναμη που σε κυριεύει τέτοιες στιγμές. Αργότερα, ενθουσιασμένος, μου μίλησε για μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Και είναι ένα μεγάλο κρίμα που στην Κρήτη εκείνη την στιγμή δεν ήταν μαζί μας, για να μοιρασθούμε αυτή την μοναδική εμπειρία, η αείμνηστη φίλη μας η Άννα.
Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση με στοιχεία χρήσιμα για τους πολιτικούς αναλυτές, με στοιχεία πολιτικού ορθολογισμού, πολιτικής ιστορίας, ακόμη και συμβολικά.
Σαν σήμερα η μεγάλη νίκη του Γέρου στις εκλογές του '64.
![Εικόνα](http://org.elections.gr/megaloi/papandreou/PHOTO17.jpg)
Στην Κύπρο, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους τουρκοκυπριακών οργανώσεων στο Λήδρα Πάλας, πλησιάζει μ’ ένα μικρό μπουκέτο ένας Ελληνοκύπριος. Είναι o Τάσσος Βασιλείου, πατέρας του μικρού Ανδρέα που πριν από καιρό έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να βρει το κατάλληλο μόσχευμα για τον μικρό γιο του. Θυμάμαι τότε πως μίλησα με τον Ισμαήλ Τζεμ και πως το μόσχευμα που έσωσε την ζωή του μικρού αγοριού βρέθηκε τελικά στην Τουρκία.
Είναι στιγμές σαν κι αυτή που αναδεικνύουν το μεγαλείο της πολιτικής. Όταν στο επίκεντρο είναι μια ανθρώπινη ζωή, η ζωή ενός μικρού παιδιού. Είναι στιγμές σαν κι αυτή που κάνουν μια ομιλία κάτω από δυνατή βροχή -όπως αργότερα το ίδιο βράδυ στην Ρόδο- να μοιάζει με γιορτή. Μια γιορτή που τέλειωσε αργά την νύχτα μαζί με την νεολαία, μαζί με συνεργάτες και δημοσιογράφους, στο STUDIO 54 στους ήχους του Nick Cannon.
Μια οκταετία στο ΥΠΕΞ
Μια οκταετία στο ΥΠΕΞ Το πρωί της Δευτέρας η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα συναισθήματα ανάμικτα. Οκτώ χρόνια συνολικά, ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής μου ζωής, ένα μεγάλο μέρος της ίδιας μου της ζωής.
Εργαστήκαμε σκληρά για να δούμε την Ελλάδα δυνατή στον κόσμο. Εργαστήκαμε με όραμα. Η προσπάθεια μας έφερε καρπούς. Σήμερα μπορούμε να ελπίζουμε ότι ένα από τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μας -όπως το Κυπριακό, που ήταν πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα- βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική του λύση.
Σήμερα είναι και η ημέρα που θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Γιάννο Κρανιδιώτη που χάθηκε άδικα.
Για το αύριο έχουμε νέους στόχους.
Αθήνα-Στουτγκάρδη-Αθήνα
Στουτγκάρδη Πολλές οι ώρες μέσα σε ένα αεροπλάνο, αλλά το ήθελα αυτό το ταξίδι. Mε τους μετανάστες μας, με τον ελληνισμό της διασποράς, με ενώνουν πολλά. Μαζί παλέψαμε για να ρίξουμε τη χούντα. Εδώ, από την Γερμανία, ο Ανδρέας πρωτομίλησε για το κίνημά μας. Εδώ στην ξενιτιά γεννήθηκαν πρώτες ιδέες αυτού του κινήματος.
Ένα κίνημα που ποτέ δεν διαπραγματεύεται την ταυτότητά του και τις αρχές του. Ένα κίνημα που αποκλείει το μονολιθικό, αλλά όχι το διαλεκτικό. Ένα κίνημα που αποκλείει το δογματικό, αλλά όχι το ριζοσπαστικό. Τότε είχαμε πει ότι η λέξη "κίνημα" αντικατοπτρίζει το όραμα για δημοκρατία, για αποκέντρωση, για συμμετοχή.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα, καλέσαμε όλες τις δυνάμεις να συστρατευθούν μαζί μας. Και έρχονται μαζί μας δυνάμεις και προσωπικότητες και από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και από τον χώρο της κοινωνικά ανήσυχης και σκεπτόμενης φιλελεύθερης παράταξης.
Εδώ, από την Στουτγκάρδη, μαζί με τους Έλληνες της διασποράς, η έκκληση για μιά νέα πορεία, μια νέα αλλαγή, μια τρίτη αλλαγή.
Ένα δύσκολο διήμερο με θετική κατάληξη
Στο Σισμανόγλειο Παρασκευή, 13 και Σάßßατο, 14 Φεßρουαρίου 2004. Στην Αθήνα, ένα διήµερο µε το κράτος στο επίκεντρο της κριτικής λόγω της έκτακτης θεοµηνίας, της σφοδρότερης των τελευταίων δεκαετιών.
Στη Νέα Υόρκη, το ίδιο διήµερο το Κυπριακό αντιµέτωπο µε την ιστορία του.
Μια ιστορία σαράντα ετών.
Χθες το πρωί στο Σχηµατάρι, µαζί µε τους αποκλεισµένους από τα χιόνια συµπολίτες µας. Προσπαθώ να τους δώσω κουράγιο, ακούω τα παράπονά τους για τις αδυναµίες των µηχανισµών διάσωσης. Αδυναµίες πραγµατικές, που ίσως αναδείχθηκαν µε τρόπο υπερßολικό απο κάποια ΜΜΕ, αδικώντας κάποιους συµπολίτες µας που µε αυταπάρνηση και ηρωισµό απέτρεψαν το χειρότερο.
Η µεγάλη αδυναµία µας είναι κυρίως η σχέση του πολίτη µε το κράτος, και λιγότερο η ανικανότητα του κράτους να θέσει τη φύση "νοκ αουτ" από τον πρώτο γύρο. Αδυναµία µας η δυσπιστία του πολίτη απέναντι στο κράτος. Μια σχέση που πρέπει να επανεξετάσουµε απο µηδενική ßάση, µε στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, µε στόχο την ανάδειξη και εµπέδωση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Βεßαίως απο τη χθεσινή εµπειρία αναδεικνύεται και η ανάγκη για πρακτικά µέτρα αντιµετώπισης τέτοιων φαινοµένων, όπως η ανάπτυξη µηχανισµών πληροφόρησης ειδικά µέσα απο το ραδιόφωνο, αξιοποιώντας και τη ßοήθεια των ραδιο ερασιτεχνών (θυµήθηκα το έργο των ραδιο ερασιτεχνών που συνάντησα προσφατα στην Λευκάδα). Απο την χθεσινή εµπειρία αναδεικνύεται και η ανάγκη ενδυνάµωσης της αποκέντρωσης και χειραφέτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην Νέα Υόρκη εχουµε μια πολύ θετική εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση του σχεδίου Ανάν. Οι λύσεις που θα προταθούν θα είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μετά τη μεθοδική επιμονή μας ο όρος αυτός, όπως και ο όρος για τη συμμετοχή της ΕΕ (ως θεματοφύλακα του κοινοτικού κεκτημένου), έγιναν αποδεκτοί.
Σ' αυτή την τελευταία και πιο δυσκολη φάση του Kυπριακού προßλήµατος, το διήµερο αυτό είχαµε µια σηµαντική εξέλιξη. H προοπτική οριστικής λύσης είναι πλέον ορατή.
Ήταν ένα διήµερο σκληρής δοκιµασίας µε θετική κατάληξη.
Όπως αρµόζει σε µια µέρα σαν τη σηµερινή, την 14η Φεßρουαρίου.
Με τις ευχές µου...
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη των συνομιλιών στην Νέα Υόρκη για το Κυπριακό επιβάλλουν ακύρωση της προεκλογικής εκδήλωσης απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας, παραμονή στην Αθήνα και συνεχή διαβούλευσή μας με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη.
Είναι μία κρίσιμη φάση διαβουλεύσεων. Είναι όμως και η φάση όπου αναδεικνύονται τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα από την υπεύθυνη διαπραγμάτευση, τη συνέπεια και σταθερότητα στις θέσεις μας, από την διαπραγμάτευση και Συμφωνία του Ελσίνκι μέχρι την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και τώρα, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να διασφαλίσουμε οτι οι κρίσιμες σημερινές συνομιλίες θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης λύσης του προβλήματος, μιας λύσης που θα συνάδει και με το κοινοτικό κεκτημένο, και θα είναι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Αργότερα, ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Σ'αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται ομοψυχία και στήριξη της Λευκωσίας.
Ευρύτερη συσπείρωση, ελεύθερη σκέψη
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου. Δημιουργικές δυνάµεις από την αριστερά και το φιλελεύθερο χώρο, προσωπικότητες με όραμα και συνεισφορά στον τόπο, που θέλουν να συμπορευθούν στο δρόμο για την ανανέωση της ελληνικής κοινωνίας, ανταποκρίθηκαν στο καλεσµά µας.
Από καιρό πιστεύω ότι οι σημαντικές τομές χρειάζονται ευρύτερη συσπείρωση. Διάλογο της δημοκρατικής μας παράταξης με τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά.
Η θετική ανταπόκριση της Μαρίας Δαµανάκη, του Στέφανου Μάνου, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, του Μίµη Ανδρουλάκη µε πείθει για την ωρίµανση των συνθηκών της µεγάλης ανατροπής.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο
Aπόσπασμα από ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα πρόσφατα στον δικτυακό τόπο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου:
"Η κατάρρευση του κομμουνισμού αφαίρεσε από την φιλελεύθερη Δημοκρατία την δυναμική της στράτευσης υπέρ η εναντίον ενός ενδεχόμενα δομικού πολιτειακού εχθρού. Για τον πολύ κόσμο, ο εχθρός αντικαταστάθηκε από το "ξένο" κι εθνοπολιτιστικά επικίνδυνο. Οι μετανάστες έγιναν ο νέος στόχος φανατικών κινητοποιήσεων. Τα μεγάλα όμως, η και τα παραδοσιακά ακόμη, κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς δεν είναι σε θέση να εκφράσουν αυτές τις πολιτικά φορτισμένες πεποιθήσεις. Η παγκοσμιοποίηση και οι ανοιχτές αγορές από την μία πλευρά και ο κοσμοπολίτικος διεθνισμός από την άλλη εμποδίζουν τα κόμματα αυτά από την έκφραση τέτοιων politically incorrect η και αποκρουστικών ακόμη τοποθετήσεων. Η απάθεια έτσι και η απογοήτευση κυριάρχησαν ανάμεσα στους θυμωμένους κυρίως νέους ανθρώπους. Το μήνυμα της συμμετοχής δεν έχει ιδεολογικό χρωματισμό. Αλλά φαίνεται πως ακούμπησε κάποια ψυχολογική χορδή που σχετίζεται κυρίως με το αίσθημα της δυνατότητας "να παίξουν κάποιο ρόλο". Κυρίως σε θέματα που τους αφορούν άμεσα."
Διαβάστε το πλήρες άρθρο.
Νέο ξεκίνημα
Με τον Κώστα Σημίτη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου. Αύριο αρχίζει ο νέος κρίσιμος γύρος για το Κυπριακό. Το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός μας με την Λευκωσία λειτουργούν ενισχυτικά για την λύση του προβλήματος.
Πρώτος σταθμός η ΓΣΕΕ. Συνάντηση με τους εκπροσώπους των δυνάμεων της εργασίας. Στόχος μας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που πρέπει να κατακτηθεί με συναίνεση και υπευθυνότητα. Για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας, για την ποιότητα της εργασίας, για ανάπτυξη και προκοπή.
Το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη η ανάληψη της Προεδρίας του κόμματος, σε φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα.
Στο γραφείο του προέδρου μια ημίωρη συνομιλία με τον Κώστα Σημίτη χωρίς την παρουσία συνεργατών.
Ένας μικρός απολογισμός της άψογης συνεργασίας μας που θα συνεχισθεί και στη νέα προοπτική.
Ο Κώστας Σημίτης έκανε πολλά για να νοιώθουμε περήφανοι για την πατρίδα μας.
Σαν Υπουργός Εξωτερικών ένοιωθα συχνά αυτό το συναίσθημα.
Το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΕΒ στο καλαίσθητο νεοκλασικό στην Ξενοφώντος. O Oδυσσέας Κυριακόπουλος, παλιός συμμαθητής και πρόεδρος του Συνδέσμου. Μου υπενθυμίζουν ότι ο τελευταίος αρχηγός κόμματος που επισκέφθηκε τα γραφεία τους ήταν ο Ανδρέας.
Μιλάμε για την ανάγκη διατήρησης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Συναίνεση και συνεργασία χωρίς προκαταλήψεις, με στόχο την απασχόληση και την ανάπτυξη. Κάτι που προϋποθέτει κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων.
Η δύναμη στον πολίτη
Στο Κιλελέρ Κυριακή 8 Φεßρουαρίου. Η ηµέρα της ψηφοφορίας η ηµέρα της συµµετοχής, η ηµέρα που αρχίζει µε ένα νέο τρόπο πολιτικής λειτουργίας.
Υπέρßαση µιας λογικής του κόµµατος των µηχανισµών. H δύναµη στον πολίτη.
![Εικόνα](http://www.athens24.gr/data/panel/200x267/news_common-1205576472-2815854.jpg)
Η µαζική συµµετοχή δείχνει τη δύναµη των ιδεών µας, τη δύναµη της δηµοκρατίας.
Η συµµετοχή των πολιτών, η ψήφος τους σηµαίνει και κάτι άλλο. Σηµαίνει εξουσιοδότηση για ριζικές τοµές. Σηµαίνει εντολή. Για να προχωρήσουµε χωρίς δεσµεύσεις και συµßιßασµούς. Δύναµη από τους νέους, από την αγροτιά, από τον Ελληνισµό απανταχού της γής.
Το πρωί στην Τεχνόπολη τηλεδιάσκεψη µε τους οµογενείς που ζουν στην Κύπρο. Στις 12.00 στο Περιστέρι, µετά στο Μπουρνάζι, τα Λιόσια, και το Νέο Ηράκλειο.
"’Οι φίλοι στην κάλπη φαίνονται", είναι ο τίτλος µιας εφηµερίδας. Αν κρίνω από την εικόνα που είδα σ΄ολα αυτά τα µέρη, τότε οι φίλοι µας είναι πολύ περισσότεροι απ΄όσους φανταζόµασταν.
Το ßράδυ στο Κιλελέρ για το αποτέλεσµα. Γιατί το Κιλελέρ είναι το νήµα που µας ενώνει µε την ιστορία και τους αγώνες των ελλήνων αγροτών, µε την µνήµη και τους αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου που οδήγησε την ελληνική ύπαιθρο σε πρωτογνωρες µέρες ανάπτυξης και ευηµερίας.
Στο καφενείο του χωριού παρέα µε τους αγρότες ακούµε τα αποτελέσµατα.
Από αύριο ξηµερώνει µια άλλη µέρα.
Η Ελλάδα της συνεισφοράς και της προσφοράς
Στο Χατζηκυριάκειο Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου. Σάßßατο αφιερωµένο στους συνανθρώπους µας µε άλλα προßλήµατα, σε όλους αυτούς που συµßολίζουν την Ελλάδα που θέλουµε,την Ελλάδα της συνεισφοράς και της προσφοράς.
Το πρωί στον Πειραιά στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυµα παιδικής προστασίας. Ενα σύγχρονο ίδρυµα προσαρµοσµένο στα σηµερινά δεδοµένα παιδικής πρσστασίας, που τιµά τον Πειραιά αλλά και τη χώρα µας. Το έργο που προσφέρει για εκατό και πλέον χρόνια είναι δύσκολο να αποτιµηθεί.
Τα παιδιά έχουν διάθεση για κουßέντα, έχουν διάθεση για χιούµορ. Αποζητάνε τον διάλογο, µου µιλάνε γιά τα ενδιαφεροντά τους, για τη µουσική που ακούνε. Θα΄ταν η τέλεια εικόνα. Στο αυτοκίνητο φεύγοντας διαßάζω ένα µικρό απόσπασµα του ηµερολογίου µιας δεκαπεντάχρονης που δηµοσιεύεται στο έντυπο του ιδρύµατος: ‘’ Η µοναξιά κλέßει την Μνήµη και το Συναίσθηµα. Ειµαι χωρίς όνειρα",γράφει. Οι ανθρωποι έχουν ξεχάσει να πλησιάζονται µεταξύ τους....
Το µεσηµέρι στο Πολιτιστικό Στέκι του ανοιχτού προγράµµατος "Διάßαση" όπου φιλοξενούνται νέοι και νέες µε προßλήµατα εξάρτησης. Η κουßέντα µαζί τους χρήσιµη και ειλικρινής. Έχουν απόψεις και προτάσεις. Ζητάνε προγράµµατα επιµόρφωσης και ενηµέρωσης για τον αστυνοµικό, για τον δικαστή, για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και το κυριότερο. Ζητανε οποιαδήποτε απόφαση νόµου να συνδέεται µε µια θετική προοπτική.
Δύο φορές την εßδοµάδα έρχονται εδώ και οι γονείς των παιδιών. Θάθελα µια µέρα να επιστρέψω και να’χω µια κουßέντα και µαζί τους.
Ηµέρα Συνεδρίου
Hμέρα Συνεδρίου Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου. Ημέρα Συνεδρίου. Μια µεγάλη µέρα µετά από µια µακρυά νύχτα προετοιµασίας.
Νίκαια, στο κέντρο Aρσης Bαρών. Με το ßάρος της ευθύνης, της ιστορίας, της συγκίνησης. Αλλά µε τη δύναµη του οράµατος,τη δύναµη της νεολαίας.
Πέντε χιλιάδες φίλοι και φίλες, τριάντα χρόνια απ΄την ζωή µας.
Με την σκέψη στον Ανδρέα. Συγκίνηση και παλµός.
Τιµή και σεßασµός για τον Κώστα Σηµίτη.
Σπάνιες ανθρώπινες στιγµές που ζήσαµε όλοι µαζί, εδώ, στη Νίκαια. Στιγµές σαν την χθεσινή, µετρηµένες σ΄όλη µου τη ζωή.
Συνέντευξη στη ΝΕΤ
Συνέντευξη στη ΝΕΤ Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση χθες βράδυ. Πολλά και ουσιαστικά όσα με ρώτησαν οι συμμετέχοντες, πολίτες κάθε ηλικίας, και οι διευθυντές των μεγαλύτερων εφημερίδων. Θέλω να ελπίζω ότι έγινε σαφής η πρόθεσή μου να κατανοήσω τα προβλήματα και να αναζητώ την λύση τους με την ίδια αγωνία που έχουν οι πολίτες που τα αντιμετωπίζουν.
Θέλουμε τους πολίτες μας να εμπνέονται και να δρουν στην βάση της συνευθύνης για την συνδιαχείριση του κοινού χώρου. Μεταρρύθμιση του κράτους μέσα από την ανάδειξη του δυναμικού της ευθύνης των πολιτών μας.
Αύριο το Συνέδριο, την Κυριακή η ψηφοφορία. Μακάρι να υπήρχε η τεχνική δυνατότητα μαζί με την ψήφο του ο πολίτης να μπορούσε να καταθέσει και να καταγράψει και τις ιδέες του και τις προσδοκίες του.
Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο
Ολυμπιακή Εκεχειρία Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου. Η συνέντευξη στο Esquire κυκλοφορεί σήμερα. Μια μεγάλη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης. Από τον απόηχο της τροπολογίας, τους συγγραφείς και στοχαστές που έχουν επηρεάσει την σκέψη μου, αλλά και τον τρόπο που ελέγχω το "εγώ μου", τον ρατσισμό και την ομοφυλοφιλοφοβία, το μέσο ενημέρωσης που προτιμάω.
Από το ραδιόφωνο συγκρατώ τη δήλωση του Μακαριότατου για το πρόβλημα του αντισημιτισμού. "Άν θέλουμε να εμπεδώσουμε κλίμα συνεργασίας με τους Εβραίους δεν έχουμε παρά να χτυπήσουμε τον αντισημιτισμό".
Ο Πάπας στην Ρώμη υπέγραψε την διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την Εκεχειρία μας έλεγαν ρομαντικούς. Σήμερα οι χώρες που έχουν συνυπογράψει την ελληνική πρόταση στον ΟΗΕ είναι 190, αριθμός ρεκόρ για τον Οργανισμό.
Χθες βράδυ η εκδήλωση της κεντροαριστεράς. Στη νέα δημοκρατική παράταξη θα υπάρξουν πολλές συνιστώσες. Με σεβασμό της άλλης γνώμης, μιας γνώμης που πρέπει να ακούγεται, να μετουσιώνεται σε στοιχείο της πολιτικής της παράταξης. Με ελευθερία της έκφρασης, όχι σαν τυπικό δικαίωμα, αλλά σαν ζωντανή πηγή ζωής για την παράταξη. Η πολύμορφη δημοκρατική μας παράταξη θα αποτελέσει ένα πεδίο όπου κάθε κίνημα, κάθε προσωπικότητα, θα συμβάλλει για ένα μεγάλο κίνημα ελευθερίας.Από αύριο στην τελική ευθεία για το Συνέδριο.
![Εικόνα](http://ne.pasok.gr/wp-users/ditikiattiki/gap.jpg)
![Εικόνα](http://theamapati.files.wordpress.com/2007/09/andre.jpg)