Φακή Μουτζέντρα

Εδώ γράφετε όμορφες συνταγές για τη χαρά των γεύσεών μας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Spirit oF Fire
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2366
Εγγραφή: Δευ 21 Μάιος 2007, 17:45
Irc ψευδώνυμο: Spirit_Of_Fire
Φύλο: Γυναίκα

Φακή Μουτζέντρα

Δημοσίευση από Spirit oF Fire » Κυρ 18 Μάιος 2008, 13:25

Υλικά:
250 γρ. φακές ή 1 1 1/2 φλυτζάνι
4 γλυτζάνια νερό
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Σιγοβράζουμε τη φακή σε μπόλικο νερό κι όταν μαλακώσει ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τη ντομάτα τριμμένη και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοψηθεί, ν' απορροφήσει όλο το ζουμί και να γίνει σαν πιλάφι.

Η φακή μουτζέντρα είναι πολύ θρεπτική και συνοδεύεται με μαύρες ελιές. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο η μουτζέντρα μας παραπέμπει στην αρχαιότητα όπως υποστηρίζει ο Κύπριος λαογράφος και γλωσσολόγος Κυριάκος Χατζηιωάννου, η λέξη προέρχεται από το "ομόκεντρος" που σημαίνει "συγκεντροτικός"! Καθόλου παράξενη η ερμηνεία όταν σκεφτεί κανείς ότι συγκεντρώνονται τόσα υλικά μαζί. Μην ξεχνάμε ότι το φαγητό αυτό το φτιάχνουν και στην Κρήτη με την ίδια ονομασία, "μουκέντρα".

Πηγή: Κυπρίων Γεύσεις, παραδοσιακά εδέσματα νόστιμα και υγιεινά της Μαρίας Δημητρίου-Συμεωνίδου, εκδόσεις Δρόμων
Ο αληθινός πολεμιστής διατηρεί την ανθρωπιά του ακόμη και στη μάχη. Κερδίζοντας έναν βάρβαρο θρίαμβο εξακολουθείς να διακυβεύεις την ψυχή σου. Αυτοί που πολεμούν τον δράκο μπορούν να γίνουν ο δράκος.
Η φωτιά δεν καταστρέφει μόνο, μπορεί και να καθαρίζει τις ψυχές μας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΙΔΕΟμαγειρέματα”