Κατά αρχάς και η διχοτόμηση λύση είναι και μην μου πεις ότι δεν ξέρεις συμπατριώτες σου που την προτιμούν. Για θύμισε μου ο Παπαδόπουλος στη Φινλανδία ποια είχε πει ότι είναι η δεύτερη προτιμότερη λύση; Η εξήγηση που δίνεις για την ήττα του είναι πολύ απλή. Κατά τη γνώμη μου οφείλεται στα εξής:Όλοι επιθυμούμε λύση και είναι ΝΤΟΠΗ να λέγονοται τέτοια πράματα.
Το ότι έμεινε έξω ο Παπαδόπουλος είναι αποτέλεσμα της συσπείρωσης που πέτυχαν οι δύο πόλοι την τελευταία στιγμή. Ο κομματικός φανατισμός κατάφερε τελικά να επικρατήσει της λογικής
1) Στην προσκόλληση του στο δημοψήφισμα, προσπαθώντας να καπηλευτεί το 76% του όχι.
2) Ολοι όσοι ήταν μαζεμένοι γύρω του ήταν άνθρωποι ανώτερης οικονομικής στάθμης που καμία σχέση και επαφή έχουν με τον απλό λαό.Αυτή η έλλειψη επαφής δεν τους επέτρεπε να βλέπουν τι γίνεται κάτω στον κόσμο.
3) Στο ότι παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον μόνο πατριώτη. Να θυμίσω τα περί ανθυποψηφίων με μειωμένες αντιστάσεις, με το ότι είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν μπροστά στους ξένους, ότι αν εκλεγούν οι άλλοι θα επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν ενώ αυτός είναι ο μόνος που εγγυάται ότι δεν θα επανέλθει. Την ίδια ώρα έλεγε ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι μια νέα βάση για διαπραγμάτευση η οποία διασφαλίζει τη μη επαναφορά του Ανάν. Υστερα έλεγαν ότι δεν είναι έτσι (όποτε τους βόλευε) και ότι το σχέδιο ενδέχεται να επανέλθει.
4) Επιδόθηκε ασύστολα σε πολιτικές φανφάρες για τη διαχείριση του όχι. Ο Τάσσος και το επιτελείο του έλεγαν ότι η Κύπρος βρισκότανε σε ισχυρότερη θέση από το δημοψήφισμα και μετά, ενώ ο κόσμος έβλεπε τα όσα αρνητικά γίνονταν.
Ας έβγαινε να το έλεγε. Τότε όμως υποστήριζε ότι αποδέχεται το τρίτο σχέδιο και απλά επιθυμεί κάποιες τροποποιήσεις, ενώ ο Κληρίδης θέλει αλλαγές. Το ότι από το Ανάν 3 εξελίχθηκε στο χειρότερο Ανάν 5, σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη με τη διπλωματική πολιτική που ακολούθησε.Ο Τάσσος πήγαινε από την αρχή για να το τουμπάρει και πολύ καλά έκανε. Δεν θέλαμε αλλαγές, όλη η φιλοσοφία του σχεδίου ήταν αηδιαστική.
Ντεκτάς: «Ευχαριστώ τον Παπαδόπουλο γιατί αν έλεγε ναι ξέρετε τι θα γινόταν; Θα άρχιζε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, θα επιστρέφονταν εδάφη στους ε/κ και εμείς μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια θα ήμασταν μέσα στη χούφτα των ε/κ, χωρίς να μπορούμε να αντισταθούμε. Οσο είναι στην εξουσία ο Παπαδόπουλος οι θέσεις των τ/κ γίνονται καλύτερα κατανοητές από τη διεθνή κοινότητα».
Πως τώρα γίνεται αυτός ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας να συντάσσεται εδώ και πέντε χρόνια με την οικογένεια Ντεκτάς;
Ο Ντενκτάς είπε όχι στο σχέδιο, ο Τάσσος είπε όχι.
Ο Ντενκτάς είπε ότι το σχέδιο καταργούσε το κράτος του, ο Τάσσος είπε ότι παρέλαβε κράτος και με το σχέδιο θα παραδώσει κοινότητα.
Ο Ντενκτάς πάλευε να σκοτώσει το σχέδιο από τη γένεση του, ο Τάσσος το σκότωσε στην νηπιακή του ηλικία.
Πολλές συμπτώσεις. Ο Παπαδόπουλος ήταν ο μοναδικός Ελληνας που πίστευε ότι θα σώσει τον ελληνισμό στην Κύπρο σε συνεργασία με την οικογένεια Ντεκτάς.
Η Ε.Ε. στις 23/1 αναγνώρισε τη νομιμότητα χρήσης των κατεχόμενων λιμανιών από τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Στην επιστολή του Ολι Ρεν οποία αναφέρεται ότι κατά τη γνώμη της Κομισιόν, βάσει των γενικών αρχών του διεθνούς δικαίου δεν απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος σκαφών από τους θαλάσσιους λιμένες του βορειότερου τμήματος της Κύπρου.Τα λιμάνια ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ.
Οσον αφορά το θέμα του δρομολογίου, έλεγε η επιστολή, θα πρέπει να επιλυθεί διμερώς μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Συρίας.
Μια ακόμη μεγάλη διπλωματική επιτυχία του Τάσσου.
Στην οικογένεια Ντεκτάς άνοιξε τα χαρτιά του ναι ή, όχι σχετικά με την πολιτική του στο σχέδιο Αναν; Αναφέρομαι στις συνομιλίες που είχε με τον Σερντάρ στην Λουκέρνη, όπου του αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να το δεχτεί.Αν ανοίξεις τα χαρτιά σου και δώσεις τις "κόκκινες γραμμές" τότε δεν μπορείς να διεκδικήσεις ουσιαστικά τίποτε.
.