ΑΝ ΝΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
minoraki
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Φύλο: Γυναίκα

ΑΝ ΝΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ

Δημοσίευση από minoraki » Κυρ 22 Απρ 2007, 16:56

Posted: Sat Mar 24, 2007 4:11 pm Post subject: ΑΝ ΝΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ

Από minoraki

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΝΙΚΗΣΕΙ ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ?

Η ναυμαχια ητανε κατι περισσοτερο απο στρατιωτικη συγκρουση.Ηταν μια αποφασιστικη ιστορικη στιγμη που θα κρινοταν η εκβαση της βαθιας αντιπαραθεσης μεταξυ δεσποτικης ανατολης και εκκολαπτομενης δυσης.
Το φθινοπωρο του 490 πΧ η κατασταση στη Ελλαδα ητανε απελπιστικη. Πανω απο τις μισες πολεις-κρατη ειχανε ηττηθει ή καταστει υποτελεις στους Περσες.

Η Αθηνα ειχε εκκενωθει.Χαρη στην επιμονη του αθηναιου ηγετη Θεμιστοκλη ο ελληνικος στολος περιμενε στον Σαρωνικο τον πανισχυρο περσικο.Οι ελληνες σκοπευαν να παρασυρουν την ισχυροτερη περσικη αρμαδα στα στενα της Σαλαμινας και να την αντιμετωπισουνε εκει.
Ομως τα πραγματα δεν εξελιχθηκαν ετσι.

Οι περσες απεφυγαν να κανουν δυο στρατηγικα σφαλματα,πρωτον δεν απεσπασαν ενα μεγαλο μερος της αρμαδας για να φυλα την εξοδο των στενων και δευτερον ο Ξερξης διατηρησε το αξιομαχο του πολυεθνικου του στολου καθως δεν τον εστειλε νυχτα να πλευσει στα στενα της Σαλαμινας.Οι 350 ελληνικες τριηρεις κατατροπωθηκαν απο τα υπερδιπλασια περσικα πλοια.Παρα τη σθεναρη αντισταση στον Ισθμο ητανε θεμα χρονο να καταληφθει η Πελοποννησος απο τους χιλιαδες περσες.

Ενα μεγαλο κυμα προσφυγων κατεφυγε στις αποικιες της κατω Ιταλιας και στη Βορεια Αφρικη.Οι πολεις-κρατη μετατραπηκαν σε απλα αστικα κεντρα μιας περσικης σατραπειας.Το νεογεννητο δημοκρατικο πειραμα της Αθηνας πνιγηκε στα σπαργανα και η Αθηνα μετατραπηκε σε μια ακομα περσικη πολη.

Οι περιλαμπροι ναοι της Ακροπολης δεν κτιστηκαν ποτε.
Η αθηναικη τραγωδια και η σωκρατικη φιλοσοφια δεν εγιναν ποτε πραγματικοτητα.

Ο ανατολικος δεσποτισμος της περσικης αυτοκρατοριας ειχε νικησει τον δημοκρατικο ατομισμο της Ελλαδας.Η λατρεια του Αχουρα-Μαζδα και η αντιληψη περι παλης του φωτος με το σκοτος επεκταθηκαν στο πλαισιο της παραδοσιακης περσικης τακτικης της ανεξιθρησκιας εκτοπιζοντας το δωδεκαθεο.
Με τον ελληνισμο αποτελεσματικο αδρανοποιημενο απομενε πλεον ενας βασικος κερδισμενος,η Ρωμη.

Η κατακτηση της ελλαδας εφερε τους ρωμαιους σε αμεση αντιπαραθεση με τους περσες.Ομως η ισορροπια δυναμεων ειχε ηδη εδραιωθει.Γυρω στο 200 πΧ οι ρωμαιοι κατεκτησαν την Αιγυπτο και τη Βορεια Αφρικη αλλα δεν ειχαν την ισχυη να διεξαγουν πολεμο με την περσια και ταυτοχρονα να διαχειριστουνε την αυτοκρατορια τους.

Η λατρεια του απλου δυισμου ηταν αρκετα ελκυστικη για τους ρωμαιους καθως και οι περσες υιοθετησαν πολλες μεθοδους στρατιωτικης οργανωσης για να καταπνιξουν τις εξεγερσεις.
Οι αιωνες περασαν και γινοταν ολο δυσκολοτερο να ξεχωρισει κανεις του δυο πολιτισμους.
Τα λατινικα και τα αραμαικα ανταγωνιζονταν ως η lingua franca του γνωστου κοσμου.

Αναγεννηση,διαφωτισμος,βιομηχανικη επανασταση,νεοτεροι χρονοι,ολα χαθηκαν στη δινη της ιστοριας.

Η ιδια η εννοια του δυτικου πολιτισμου ως συνολο πολιτικων,πολιτιστικων και ηθικων αγαθων δεν εγινε ποτε πραγματικοτητα.

Και ολα αυτα εξαιτιας της στενοκεφαλιας καποιου ξεχασμενου ηγετη ονοματι Θεμιστοκλης,ο οποιος πιστεψε οτι μια χουφτα πολεις-κρατη θα μπορουσαν να νικησουν μια κολοσσιαια αυτοκρατορια!
βερα στο δεξι...
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 16:56

Posted: Sat Mar 24, 2007 4:21 pm

Από _MIXALIS_

Και ολα αυτα εξαιτιας της στενοκεφαλιας καποιου ξεχασμενου ηγετη ονοματι Θεμιστοκλης,ο οποιος πιστεψε οτι μια χουφτα πολεις-κρατη θα μπορουσαν να νικησουν μια κολοσσιαια αυτοκρατορια!

Είδες αν κάνεις του "κεφαλιού" σου καμιά φορά, αλλάζει η όλη ιστορία. Και εμείς αντί να τιμούμε αυτούς τους λαμπρούς Έλληνες, τους απαξιούμε τους αποκαλούμε ρατσιστές(το έχω ακούσει από φίλο μου αυτό..) και ποιός ξέρει τι άλλο..
Πανέμορφο Μινοράκι
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome

Δημοσίευση από Salome » Κυρ 22 Απρ 2007, 16:57

Posted: Sun Mar 25, 2007 1:10 am

Από kostas77

Πάρα πολυ καλές σκέψεις...Θα μπορουσε να ήταν το παρελθόν μας κάπως έτσι...
Βέβαια ακομα και αν έχαναν οι Αθηναιοι απο τους Περσες στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας, θα ήθελα να δω πως θα καταφέρνανε να νικουσαν 50,000 ετοιμοπόλεμους (αντρες και γυναίκες) Σπαρτιάτες στην Πελοπόννησο η οποίοιμην ξεχνάμε πως ηταν οι καλυτεροι πολεμηστές των αρχαίων χρονων....
Είδες τελικά τι κάνει καμια φορά το ξεροκέφαλο κάποιων?χεχεχεχε
Άβαταρ μέλους
karipis
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Φύλο: Άνδρας
Επικοινωνία:

Re: ΑΝ ΝΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ

Δημοσίευση από karipis » Δευ 28 Ιαν 2008, 14:30

Χμ.. ενδιαφέρον αλλά όχι απόλυτο νομίζω.
Θέλω να πω ότι η προπαγάνδα η οποία ανάγκασε τον Πέρση βασιλιά να αποσπάσει κομμάτι του στρατού του και να μην το ρίξει στην μάχη δεν ήταν απόλυτα λάθος γιατί σε περίπτωση ανάλογης τροπής της ενδεχομένως να είχε να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερους εχθρούς οι οποίοι θα είχαν εισχωρίσει ήδη στις παρατάξεις του.
Παράδειγμα 1) Ο παππούς του Αλέξανδρου του Μέγα ο οποίος ήταν αυτός που έσωσε τους Έλληνες χάρη στις έγκυρες και ακριβείς πληροφορίες που μετέφεραι γιατον στρατό των Περσών και τα αδύναμα σειμεία του.
Παράδειγμα 2) Η βασίλισσα των Φοινίκων η οποία μόλις είδε τα σκούρα κατεβύθισε περσικά πλοία και την κοπάνισε από το πεδίο της μάχης.
Αυτά τα δυο περιστατικά είναι νομίζω ενδεικτικά για το τι μπορούσε να συμβεί αν ο Πέρσης κρατούσε τους Έλληνες κοντά του, και, η μάχη σε οποιοδήποτε πεδίο έπαιρνε μια κακή για τον ίδιο τροπή. Οι Πέρσες το ήξεραν καλά αυτό, όπως και την στρατηγική ιδιοφυεία των Ελλήνων να ανατρέπουν μάχες. Οπότε νομίζω ότι απλά δεν πήραν το ρίσκο.

Αν βέβαια συνέβαιναν όλα αυτά που λες παραπάνω (ή μάλλον παρακάτω), τότε το πολύ-πολύ να αργούσε λίγο να ''εξανθρωπιστεί'' ο πλανήτης :) .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαία Ελληνική Ιστορία”