ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άβαταρ μέλους
Jackal
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας
Δημοσιεύσεις: 6506
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιουν 2016, 23:08
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 554 φορές
Έλαβε Likes: 768 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από Jackal » Παρ 13 Απρ 2018, 01:10

«Ο Τραμπ πιστεύει ότι είναι ακόμη σε ριάλιτι σόου»

Με τα «τύμπανα» του (νέου) πολέμου να ηχούν όλο και πιο κοντά στην Μέση Ανατολή, αυτήν την φορά με τον φόβο της άμεσης εμπλοκή και των «βουβαλιών» (ΗΠΑ - Ρωσία) το tvxs.gr προσπάθησε να ξετυλίξει το «κουβάρι» των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στην γειτονιά μας, αλλά να ανιχνεύσει και πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η επικίνδυνη αυτή κατάσταση, απευθυνόμενο στον Αλέξανδρο Κούτση, ομότιμο καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι σημερινές εξελίξεις ο συνομιλητής μας, μας καλεί να πάμε λίγο πιο πίσω, στο πώς, δηλαδή, έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την πτώση της Αφρίν από τον τουρκικό στρατό και των προαστίων της Δαμασκού, (Γκούτα Ντούμα) από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Οι τελευταίες εξελίξεις, ειδικά στα προάστια της Δαμασκού, δείχνουν ότι ο πρόεδρος ‘Ασαντ αρχίζει να ελέγχει την κατάσταση και βγαίνει νικητής. Κερδίζει τον πόλεμο, ελέγχει το 80% της επικράτειας, με το 20% να ελέγχεται από τους Κούρδους στο ΒΑ τμήμα. Ο Ερντογάν κατέλαβε το Αφρίν και σκοπεύει να επεκταθεί ανατολικά για να καταλάβει και το άλλο τμήμα, το οποίο προστατεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις. Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες είναι εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησαν οι τρεις δυνάμεις της περιοχής, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, σε συσκέψεις, για να καθορίσουν το μελλοντικό καθεστώς της Συρίας, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και χωρίς την συμμετοχή των όποιων αντάρτικων ομάδων έχουν απομείνει. Οπότε, σε αυτήν την φάση, ο κ. Τραμπ είχε να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα: “Τι κάνω τώρα; Εμποδίζω την Τουρκία να μπει στην ΒΑ Συρία; Έρχομαι σε σύγκρουση, δηλαδή, με σύμμαχο του ΝΑΤΟ; ‘Η φεύγω από κει πέρα με το πρόσχημα ότι έχουμε τελειώσει το έργο μας και να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει;”».

Το οποίο είπε λίγο πριν την κλιμάκωση της κρίσης.

Το είπε. Αλλά σε αυτό δεν έχει την υποστήριξη των στρατιωτικών του οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή. Δεν θέλουν να παραχωρήσουν την Συρία στην Ρωσία. Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση. Η Μέση Ανατολή έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: Την βόρεια ζώνη η οποία απαρτίζεται από το Ιράν, Ιράκ, Συρία και Λίβανο και ελέγχεται από την Ρωσία και την νότια ζώνη που απαρτίζεται από την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και κράτη του Κόλπου - εκτός του Κατάρ - που λίγο πολύ ελέγχεται από τις ΗΠΑ. ‘Η που θέλει να ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Τα άλλα κράτη - Ιορδανία, Κατάρ - έχουν δυσκολία να ενταχθούν σε αυτήν την ζώνη, ενώ, η Υεμένη, μέχρι να ξεμπερδέψει, ας πούμε ότι προς το παρόν δεν ανήκει πουθενά. Γι’ αυτό η Τουρκία προσπαθεί να καλλιεργήσει σχέσεις με το Κατάρ και με την Ιορδανία.

Οι Αμερικανοί λοιπόν δεν θέλουν να παραχωρήσουν την Συρία στην Ρωσία γιατί είναι η πιο στρατηγική θέση στην Μέση Ανατολή. ‘Οποιος ελέγχει την Συρία, ελέγχει την Μέση Ανατολή. Αυτό το γνωρίζουμε δεκαετίες τώρα.

Κάπως έτσι φτάνουμε στην φερόμενη επίθεση με τα χημικά

Έρχεται λοιπόν η χρήση χημικών όπλων στην Συρία. Χρησιμοποιώ τον όρο “χρήση” και όχι “επίθεση” διότι προκύπτει η ερώτηση: Είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος που κερδίζει τον πόλεμο και έχει όλα τα στοιχεία υπέρ του, να κάνει χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσει ξένες δυνάμεις να επέμβουν; Εγώ πιστεύω όχι. Αυτοί που επικαλούνται πως έχει γίνει χρήση χημικών όπλων είναι τα λεγόμενα “Λευκά Κράνη”, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με τους Ισλαμιστές. Λειτουργούν στις ελεγχόμενες από τους Ισλαμιστές περιοχές και τώρα αυτοί ισχυρίζονται ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων εκεί.

Ο ΟΗΕ προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να εξετάσουν αν πράγματι έγινε αυτό. Δεν πέτυχαν. Διότι η ερμηνεία που θέλανε δώσουν στην δική τους πρόταση οι Ρώσοι, διαφέρει από την ερμηνεία που θέλουν να δώσουν οι Αμερικανοί. Με λίγα λόγια οι Ρώσοι λένε ότι πρώτα θα εξετάσουμε τι έχει γίνει και ύστερα το Συμβούλιο Ασφάλειας θα κρίνει αν υπάρχει Κάποιος ένοχος. Οι Αμερικανοί λένε “όχι, θα εξετάσουμε τι έχει γίνει και δεν θα κρίνει κανένας”. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάει τώρα και μια επιτροπή να εξετάσει τι έχει συμβεί.

Πώς αξιολογείτε την απάντηση του Τραμπ στις προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι θα αναχαιτίσει τους αμερικανικούς πυραύλους και θα χτυπήσει και τα σημεία εκτόξευσής τους;

Η απάντηση του Τραμπ, η οποία δείχνει έναν άνθρωπο που μιλάει χωρίς να σκέφτεται, είναι, ουσιαστικά, “ετοιμαστείτε, εμείς ερχόμαστε”. Αλλά ο Τραμπ θα ενεργήσει μόνος του; Δεν θα θέλει την συμμαχία της Γαλλίας και της Αγγλίας;

Προς το παρόν μόνο η Γαλλία φαίνεται να τον στηρίζει ανοιχτά.

Ούτε η Γαλλία. Διότι η Γαλλία είπε ότι θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα και εφόσον βεβαιωθεί ότι είχε γίνει χρήση χημικών από τον Ασαντ, τότε θα βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις που παράγονται τα χημικά όπλα.

Κάτι το οποίο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Ακριβώς. Αλλά αυτό είπε. Δεν είπε ότι θα βομβαρδίσει αεροδρόμια. Είπε ότι θα βομβαρδίσει αποθήκες με χημικά όπλα. Η δε Μέι είπε στον Τραμπ να περιμένουν να βεβαιωθούν. Άλλωστε υπάρχει το κακό προηγούμενο με το Ιράκ και την Λιβύη. Οπότε ο Τραμπ είναι μόνος του. Σε τι θα μπορούσε να αποσκοπεί λοιπόν ο Τραμπ με μια επίθεση; Αν επιτεθεί εναντίον των αεροδρομίων της Συρίας, στόχος του θα είναι να αποδυναμώσει τον ‘Ασαντ έτσι ώστε να συνεχιστεί ο εμφύλιος. Και να έχουν οι ΗΠΑ λόγο ανάμιξης στα τεκταινόμενα στην Συρία. Να πει τότε ότι “δεν μπορούμε να αποσύρουμε στρατεύματα”.

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας;

Η Ρωσία βέβαια δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Και ο Τραμπ είναι ευάλωτος. Τα πλοία του στην Μεσόγειο είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από τους Ρώσους. Και μπορεί οι Ρώσοι να πουν μετά ότι δεν έστειλαν εκείνοι πυραύλους στα αμερικανικά πλοία, “ο Ασαντ το έκανε”.

Η Τουρκία τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση;

Θα αντιταχθεί στις ΗΠΑ. Διότι η Τουρκία δεν θέλει τους Αμερικανούς στην ΒΑ Συρία. Θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί, βάθους 20 χιλιομέτρων, όπου θα προσπαθήσει να λιώσει το κουρδικό στοιχείο, αυξάνοντας το αραβικό, σουνιτικό στοιχείο στην περιοχή. Όχι το αραβικό σιιτικό, δεν θέλει τους Ιρανούς στα σύνορά της.

Με τους οποίους όμως συνεργάζεται.

Αναγκαστικά. Φίλοι μόνο για να πολεμήσουμε ενάντια στους τζιχαντιστές αλλά όχι να είσαι κοντά στα σύνορά μου. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν η Τουρκία θα αντιταχθεί στις ΗΠΑ και θα πει στον Τραμπ - αυτό που έχει ήδη πει, ότι είναι με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και με το άλλο έξω λόγω της Ρωσίας - “μην με αναγκάσεις να βγάλω και το δεύτερο πόδι από το ΝΑΤΟ”.

Ο ΟΗΕ μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κρίση;

Η κατάσταση αυτή μου θυμίζει την 10ετία του ’30. Όταν η Κοινωνία των Εθνών (σσ. ο πρόγονος του ΟΗΕ) δεν μπορούσε να ελέγξει τις μεγάλες δυνάμεις, με την εισβολή της Ιταλίας στην Λιβύη και στην Αβυσσηνία (σσ. σημερινή Αιθιοπία), με την εισβολή του Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία κλπ και κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πόλεμο. Τα Ηνωμένα Έθνη τώρα πάνε να γίνουν άχρηστα. Δεν μπορούν να εφαρμόσουν καν την βασική διάταξη του καταστατικού τους, που είναι να εμποδίσουν τις εχθροπραξίες.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα;

Η δική μου εκτίμηση: Ο Τραμπ δεν θα κάνει τίποτα. Ακριβώς διότι δεν είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας. Και οι στρατηγοί του είναι πιο έξυπνοι από τον Τραμπ και θα του πούνε “κάτσε καλά, περίμενε να βγει η απόφαση της επιτροπής, μην κάνεις τίποτα πριν, διότι τότε δεν μπορούμε να αποδείξουμε ποιος έκανε τι”. Δεν θα κάνει τίποτα. Απλούστατα, έχει εκείνο το ναρκισσιστικό του πνεύμα που θέλει να είναι πάντοτε στο κέντρο των γεγονότων. Πιστεύει ότι είναι ακόμη σε ριάλιτι σόου.

http://tvxs.gr/news/kosmos/o-tramp-pist ... aliti-sooy

Στο θέμα συμμετοχής Γαλλίας και Αγγλίας φαίνεται να είναι αρκετά αποφασησμένες να συμμετάσχουν..αυτά ως προς τις εξελίξεις τις σημερινές..χθεσινή η συνέντευξη!
στο θέμα της στημένης επίθεσης από τα λευκά κράνη θα συμφωνήσω,το είπε και η Ρωσία και μαγκιά της !! για τον ΟΗΕ επίσης θα συμφωνήσω.Τώρα τι θα κάνει η Τουρκία δεν ξέρω...ο Τραμπ/ΗΠΑ επίσης...αμφιβάλω στο ότι δεν θα κάνει τίποτα...τα σκυλάκια Γαλλία,Αγγλία γιατί να ετοιμάζονται;; μόνοι δεν κάνουν τπτ... η συρία όπως λέει και στην συνέντευξη ο Αλέξανδρος Κούτσης είναι χώρα κλειδί για την Μέση Ανατολή..και με τον Άσαντ κερδισμένο οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αλλά είναι και η Ρωσία στην μέση.Τρόφη για σκέψη αυτή η συνέντευξη πάντως !!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Jackal
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας
Δημοσιεύσεις: 6506
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιουν 2016, 23:08
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 554 φορές
Έλαβε Likes: 768 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από Jackal » Κυρ 22 Απρ 2018, 18:59

Το γεωπολιτισμικό σκηνικό του μέλλοντος

Δημοσιεύτηκε : 24-3-2018

του Ραφαήλ Καλυβιώτη

Το δεύτερο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο πρόεδρος Ουάσινγκτον ήταν ο Δασμολογικός Νόμος του 1789. Είπε ο ιδρυτικός πατέρας της χώρας του στην πρώτη του διεύθυνση στο Κογκρέσο: «Ένας ελεύθερος λαός πρέπει να συντηρεί τέτοια βιομηχανία ούτως ώστε να καθίσταται ανεξάρτητος από άλλους λαούς στα απολύτως απαραίτητα, ιδιαίτερα για τις στρατιωτικές προμήθειες». Στην έκθεσή του για το 1791 ο Αλέξανδρος Χάμιλτον έγραψε: «Κάθε έθνος πρέπει να προσπαθήσει να διαθέτει μέσα του όλα τα βασικά στοιχεία της εθνικής προσφοράς. Αυτά περιλαμβάνουν τα μέσα διαβίωσης, των οικοτόπων, των ενδυμάτων και της άμυνας».

Έκτοτε, βέβαια, πολλά άλλαξαν, ιδίως μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου. Η παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας δημιούργησε νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες, με όφελος για τον καταναλωτή, αφού το προϊόν σχεδόν πάντοτε ερχόταν φθηνότερα για την τσέπη του. Το ελεύθερο εμπόριο και η παγκόσμια ανταγωνιστική φύση του καπιταλισμού έδωσαν τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, καλύτερης ιατρικής και αύξησης του μέσου όρου του μορφωτικού επιπέδου.

Υπήρξαν, όμως, και συνέπειες: Η άνοδος των γηγενών από την κατώτερη τάξη στη μεσαία τάξη είχε αποτέλεσμα την αδιαφορία για καλοπληρωμένες, μεν, χειρωνακτικές, δε, εργασίες εκ μέρους των γηγενών. Αυτό το κενό έπρεπε κάπως να καλυφθεί. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν η εισαγωγή μεταναστών, φθηνού εργατικού δυναμικού δηλαδή, που θα πρόσφερε στην ατμομηχανή της ανάπτυξης και στην μεγέθυνση των δυτικών οικονομιών. Ένα μεγάλο μέρος, όμως, των μεταναστών αυτών σε κανένα σημείο δεν ενσωματώθηκε. Οι περισσότεροι αναλυτές επικεντρώνονται στους μουσουλμάνους, και ορθώς, αφού ο πολιτισμός των τελευταίων είναι ασύμβατος με τον δυτικό, αλλά και ευθέως ανταγωνιστικός. Πολλά από τα τρομοκρατικά φαινόμενα συνέβησαν από τρίτης γενιάς μουσουλμάνους.

Και μπορεί να αρέσκονται διάφοροι να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν σχέσεις με συγκεκριμένες μητροπόλεις, αλλά μάλλον αυτό πρόκειται περί πλάνης. Είναι σαν να λέει κανείς ότι οι China Towns ανά τον δυτικό κόσμο - παρεμπιπτόντως, αυξάνονται και πληθύνονται - που μάλλον δεν έχουν ενσωματωθεί δεν έχουν σχέση με την μητρόπολη. Φυσικά, το πρόβλημα γιγαντώθηκε όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση έριξε τον μέσο Δυτικό στην κατώτερη τάξη ξανά, με αποτέλεσμα - σε έναν μεγάλο βαθμό - να μην δύναται να βρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, εν αντιθέσει με μετανάστες που δεν έχουν ενσωματωθεί.

Το συμπέρασμα εδώ είναι ξεκάθαρο: Η οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη. Ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η ομόνοια στις δυτικές κοινωνίες είναι η κατάργηση του μοντέλου της πολυπολιτισμικότητας, που συνοδεύτηκε ως αφήγημα για να εξομαλυνθούν οι αντιθέσεις της παγκοσμιοποίησης. Πρώτα επιχειρήθηκε η οικονομική παγκοσμιοποίηση ως οικονομικό μοντέλο και μετά σερβιρίστηκε στους Δυτικούς η πολυπολιτισμικότητα ως «πρότυπο».

Αυτό συνέβη, προφανώς, για να συνεχίσουν οι πολυεθνικές να συσσωρεύουν κεφάλαιο χωρίς σύνορα. Αυτό το μοντέλο πλέον δεν μπορεί να πείσει τον μέσο Δυτικό. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι νέες πολιτικές δυνάμεις που αναδεικνύονται δεν πιστεύουν απλώς στον έλεγχο των συνόρων, στην εθνική κοινωνία και στους χαμηλούς φόρους. Πιστεύουν ταυτόχρονα στην ενότητα του δυτικού κόσμου κυρίως απέναντι στο Ισλάμ, αφού αυτός αναδεικνύεται - προς το παρόν - ως ο πιο ορατός κίνδυνος.

Στην Αμερική, όμως, υπάρχει η συναίσθηση ότι και η Κίνα υψώνεται σταδιακά, αλλά σταθερά, ως ένα νέο ανταγωνιστικό σύστημα και ο προστατευτισμός του Τραμπ έχει στόχο την πίεση προς τα εκεί. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι ο τρόπος διαχείρισης της Ρωσίας. Η τελευταία, ακροβατώντας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, για να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα, φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη επίσης. Ο τρόπος σύνθεσης των φιλοδοξιών της Δύσης όμως με τις φιλοδοξίες της Ρωσίας θα καθορίσει εν πολλοίς την αναπόφευκτη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης στο μέλλον.

Ο Τραμπ και οι εθνικές δυνάμεις στην Ευρώπη φέρεται ότι το είχαν αντιληφθεί αυτό. Όμως τα πρόσφατα γεγονότα, εκφερόμενα από την Τερέζα Μέι αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καταδεικνύουν υποχώρηση στις ακραίες φωνές εκείνες που προσπαθούν να αναβιώσουν τις ψυχροπολεμικές καταστάσεις. Εάν η Δύση θέλει στο μέλλον να έχει ελπίδες η Ρωσία να αποτελέσει σύμμαχό της στις νέες προκλήσεις αναδυόμενων δυνάμεων, σαν την Κίνα και την Ινδία, θα πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις οικονομικής συνεργασίας, αλληλεξάρτησης αλλά και υποχώρησης όσον αφορά την πίτα που θέλει να καταλάβει. Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα.


https://www.e-grammes.gr/%CF%84%CE%BF-% ... E%BF%CF%82
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Jackal
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας
Δημοσιεύσεις: 6506
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιουν 2016, 23:08
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 554 φορές
Έλαβε Likes: 768 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από Jackal » Σάβ 08 Ιουν 2019, 22:32

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Jackal
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας
Δημοσιεύσεις: 6506
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιουν 2016, 23:08
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 554 φορές
Έλαβε Likes: 768 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από Jackal » Δευ 10 Ιουν 2019, 23:27

Ο νέος "ψυχρός πόλεμος" - Ποιοι είναι οι "αντίπαλοι" και τι νέο θα φέρει το 5G

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σίγουρα δεν εξέπληξε πολλούς ειδικούς την περασμένη Παρασκευή, όταν από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης έκανε λόγο για "τον τεχνολογικό παγκόσμιο πόλεμο που έχει ήδη ξεσπάσει".

Αφορμή στον Πούτιν έδωσε η επιβολή κυρώσεων κατά του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei από τις αμερικανικές αρχές. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ με τον Πούτιν ξέσπασε σε χειροκροτήματα, βλέποντας στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου έναν σημαντικό σύμμαχο σε αυτή τη σύγκρουση με την Ουάσινγκτον. "Η μάχη για τον έλεγχο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς προκαλεί μια γεωπολιτική σύγκρουση που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πήτερ, Γερμανός ειδικός που παρακολουθούσε επίσης το Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ζητώντας μας ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του.

"Οι επικοινωνίες και οι ανάγκες άμυνας μιας χώρας, έχουν μετατρέψει το δίκτυο 5G σε ένα γεωπολιτικό ζήτημα και στο αγαπημένο όπλο του νέου ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Το βέτο του Προέδρου Τραμπ στον κινεζικό όμιλο Huawei, τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου 5G στον κόσμο, είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη σύγκρουση" λέει ο Γερμανός ειδικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας ή 5G όπως είναι γνωστή, θα προκαλέσει ένα γιγαντιαίο άλμα στην ασύρματη τεχνολογία παρόμοιο με αυτό που έφερε η εφεύρεση του επιτραπέζιου υπολογιστή", τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός επιστήμονας.

Ήδη η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατηγορείται ότι κατασκόπευε τη Huawei και τον ιδρυτή της κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση ασκεί λογοκρισία σε γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook ή η Amazon.

Αν στις 19 Αυγούστου, ο πρόεδρος Tραμπ κάνει την απειλή του πραγματικότητα και ολοκληρώσει το βέτο κατά της Huawei, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν κυρώσεις.

"Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν αμφισβητεί την τεχνολογική πρωτοπορία των δικτύων 5G που η Huawei διαθέτει και ότι ο αποκλεισμός της μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της 5G στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια" γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Οι αντίπαλοι του νέου Ψυχρού Πολέμου


Σε αυτόν τον ψυχρό πόλεμο των 5G, τα μπλοκ δεν είναι ακόμα πολύ καθορισμένα. Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας έχουν ευθυγραμμιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαία στάση. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα δίκτυα της Huawei και η Ισπανία δεν έχει ακόμη καθορισμένη θέση, περιμένοντας την κοινή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ περιορίστηκε στην εκπόνηση ενός αόριστου σχεδίου για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Επιτροπή ξεκίνησε το "5G για την Ευρώπη: ένα σχέδιο δράσης", το οποίο καθιέρωσε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη και τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές 5G στην ΕΕ. Τα κράτη πρέπει να αναθέσουν τη ζώνη συχνοτήτων που υποστηρίζει το 5G το 2020, στη συνέχεια να εγγυηθούν τις πρώτες εμπορικές εφαρμογές στο δίκτυο 5G και να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του μέχρι το 2025.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των δικτύων, η δέσμευση είναι αρκετά ασαφής. Εναπόκειται απλώς στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA), για να ολοκληρωθεί μια συντονισμένη αξιολόγηση του 5G το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, 2019.

Η καθυστέρηση πάντως της ΕΕ στο 5G σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπως η Ασία (Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμφανής. Λίγες χώρες έχουν ανακοινώσει την έναρξη του δικτύου 5G. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η EE (Everything Everywhere), θυγατρική της BT, ξεκίνησε το πρώτο δίκτυο 5G σε περιορισμένες περιοχές σε έξι πόλεις (Μπέλφαστ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ, Εδιμβούργο, Λονδίνο και Μάντσεστερ). Στην Ιταλία, η Vodafone ξεκίνησε το 5G στο Μιλάνο, στη Ρώμη, στο Τορίνο, στην Μπολόνια και στη Νάπολη. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα έχουν εμπορική χρήση 5G μέχρι το τέλος του 2020. Και μόνο σε μικρές χώρες όπως η Φινλανδία και το Σαν Μαρίνο θα λειτουργήσει φέτος το δίκτυο με τη νέα τεχνολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα από το δίκτυο 5G θα φθάσουν τα 225 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025. Σε τομείς τόσο στρατηγικούς όσο και παραδοσιακούς όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η γεωργία ή οι επικοινωνίες θα συντελεστεί μια πλήρης επανάσταση με τα νέα δίκτυα. Μια πίτα πάρα πολύ σημαντική για να χωρέσει στο τραπεζομάντιλο της γεωπολιτικής.

Τι θα φέρει η επανάσταση 5G


Χάρη στην τεχνολογία 5G για παράδειγμα, η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα θα είναι πλέον μια ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία. Δεν θα χρειάζεται καν η τηλεόραση. Με τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ο θεατής θα παρακολουθεί τον αγώνα πριν καν αρχίσει, μέσα στα αποδυτήρια.

Αλλά και πιο χρήσιμα πράγματα: Αν σε ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι σας αρρωστήσετε σοβαρά, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε για μια επέμβαση. Ο χειρουργός θα σας εγχειρήσει εξ αποστάσεως χάρη σε χειρουργικά ρομπότ που θα υπακούουν αμέσως στις εντολές του, αν και θα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στα χωράφια οι αγρότες δεν θα φυτεύουν μόνο τους σπόρους, αλλά μικρά chips που θα ελέγχουν όλες τις εργασίες, από τη σπορά μέχρι την άρδευση και τη συγκομιδή με αυτοματοποιημένα τρακτέρ. "Σπίτια, εργοστάσια, αυτόνομα αυτοκίνητα και, δυστυχώς, ακόμη και οπλοστάσια θα μπορούν επίσης να ελέγχονται εξ αποστάσεως χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης γιατί όταν πατηθεί το πλήκτρο, το μηχάνημα ή η συσκευή θα απαντήσει σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου" εξηγεί η ισπανική El Pais και προσθέτει: "Δεν πρόκειται για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον. Αυτές οι εμπειρίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικά ή στο εργαστήριο. Και σύντομα θα είναι καθημερινές χάρη στην τεχνολογία που ονομάζεται 5G".

Πηγή: ΑΜΠΕ

https://www.capital.gr/diethni/3365117/ ... erei-to-5g
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Jackal
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας
Δημοσιεύσεις: 6506
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιουν 2016, 23:08
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 554 φορές
Έλαβε Likes: 768 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από Jackal » Πέμ 31 Οκτ 2019, 19:44

Πολύ θετικό θεωρώ. Δεν μπορεί η Αμερική (και Ισραήλ) να ασκεί στα πάντα επιρροή.


https://youtu.be/XA3P-8j05Nk
Εικόνα
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Παρ 15 Νοέμ 2019, 12:08

Straddling three countries - Bolivia, Chile and Argentina - the lithium triangle is said to contain three-quarters of the world’s lithium reserves.
(Μεταξύ των τριών χωρών - της Βολιβίας, της Χιλής και της Αργεντινής - το τρίγωνο λιθίου λέγεται ότι περιέχονται τρία τέταρτα των αποθεμάτων λιθίου παγκοσμίως.)
Πήρε τίποτε το αυτάκι σας για αυτές τις χώρες στις ειδήσεις τώρα τελευταία?
Εικόνα

https://aheadoftheherd.com/Newsletter/2 ... -Seat.html
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος vaskos την Παρ 15 Νοέμ 2019, 12:52, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Παρ 15 Νοέμ 2019, 12:26

Ποιοί σαμποτάρουν τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας και Κύπρου
ΕικόναΓιώργος Αδαλής
(Ο κ Αδαλής δεν είναι χθεσινός..οικονομογεωπολιτικές αναλύσεις σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο γιά όσους θέλουν πραγματικά να βλέπουν και όχι να ατενίζουν..Αλλωστε αυτό που λίγοι έχουν καταλάβει και συνειδητοποιήσει είναι ότι η σωστή πληροφόριση μαζί με την ορθολογική ανάλυση(1+1=2) σχεδόν πάντα βγάζουν επαναστατικά και τρόπον τινά "συνωμοσιολογικά" αποτελέσματα.)

Ενας μικρός μεζές
"Εδώ εισέρχεται η σημαντική αξία των κυπριακών οικοπέδων αλλά και των ελληνικών, για τα οποία ουδείς μιλά ξεκάθαρα. Εδώ και τρεις δεκαετίες γνωρίζουμε πού υπάρχουν, αλλά συμπεριφερόμαστε ως σαν να μην μας ενδιαφέρουν. Για να κατανοήσει κάποιος την αξία των κυπριακών και ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πρέπει να κατανοήσει τι συμβαίνει στην παρούσα φάση στην διεθνή αγορά."

https://slpress.gr/oikonomia/poioi-samp ... ai-kyproy/
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Δευ 18 Νοέμ 2019, 21:53

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τρί 19 Νοέμ 2019, 22:18

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 08:19

Το Πακιστάν με πολεμικά πλοία δίπλα στους Τούρκους θα περιπολεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο
By ethnikos_faros On Νοέ 19, 2019

Εικόνα

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία στο Αιγαίο από την Τουρκία και η παρουσία ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 του Πακιστάν είναι μια ακόμη επιβεβαίωση αυτής της άποψης.

Σύμφωνα με όσα γράφουν οι Τούρκοι -η Yeni Safak- το Πακιστάν θα είναι “μέρος της “ασπίδας” που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο”.

Όπως γράφει η εφημερίδα που στηρίζει Ερντογάν “με τη συμμετοχή του Πακιστάν η επιχείρηση αποκτά διεθνή διάσταση”.

Προφανώς η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει “αντίβαρο” στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας,Ισραήλ,Κύπρου και Αιγύπτου με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Επέλεξε να το κάνει με το Πακιστάν. Δεν έχει και πολλές επιλογές.

Το Πακιστάν συμμετείχε στην άσκηση των Τούρκων Dogu Akdeniz-2019 με τη φρεγάτα Alamgir και το αεροσκάφος P-3. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, αυτές οι δυνάμεις θα συνεχίσουν να… περιπολούν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μαζί με τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.
Source
https://www.militaire.gr/
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 12:51

Top 15 Countries Military Spending (1830-2019)

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 12:55

Largest Armies in the World 1816 - 2019
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 13:48

Top 15 Biggest Companies by Market Capitalization 1993 - 2019
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 13:51

Top 20 Countries by Population (1950 to 2100) -
The Most Populous Countries in The World
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 13:56

[media]Top 20 Country GDP (PPP) History & Projection (1800-2040)
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 18:29

Military Size Comparison

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τετ 20 Νοέμ 2019, 18:38

TOP 105 Countries GDP Ranking History, Nominal (1960~2018)
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Παρ 22 Νοέμ 2019, 11:07

Νέος πλους αμερικανικών πολεμικών στη Σινική Θάλασσα… Οργή του Πεκίνου[b][/b]
newsroom | 22/11/2019
Εικόνα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας προέτρεψαν τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα που το Πεκίνο θεωρεί «προκλητικές», μετά τον διάπλου δύο αμερικανικών πολεμικών σε περιοχή πολύ κοντά σε νησιά τα οποία η κινεζική κυβέρνηση διατείνεται πως αποτελούν αναπόσπαστο και «αδιαμφισβήτητο» τμήμα της επικράτειάς της, πράγμα που αμφισβητούν γείτονές της οι οποίοι επίσης τα διεκδικούν.
Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του νοτίου θεάτρου επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού επισήμανε ότι οι κινήσεις των δύο αμερικανικών πλοίων παρακολουθούνταν μόνιμα. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αυτές τις προκλητικές ενέργειες για να αποφευχθούν απρόβλεπτες συνέπειες», ανέφερε εκπρόσωπος της διοίκησης του νοτίου θεάτρου επιχειρήσεων του κινεζικού στρατού.............
https://www.defence-point.gr/news/neos- ... oy-pekinoy
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Δευ 25 Νοέμ 2019, 09:10

Για να ξέρουμε τι ζητάει το Πακιστάν στην Κύπρο και το Αιγαίο

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
24 Νοέμβριος 2019,


Το τελευταίο διάστημα, εκτός της παράνομης μετανάστευσης, που είναι μακράν η σοβαρότερη απειλή όχι απλώς για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον ελληνισμό, δύο σχετικά νέα και σε πολλούς άγνωστα ζητήματα απασχολούν τους Έλληνες.

Το ένα είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Νίκολας Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε σε ανώτατα κλιμάκια του αμερικανικού ΥΠΕΞ αλλά και ως πρέσβης στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού αφενός υπηρέτησε την πατρίδα του, αφετέρου σεβάστηκε τη χώρα που τον φιλοξένησε.

Ο Νίκολας Μπερνς, λοιπόν, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αθανάσιου Έλλις «εάν η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία», απάντησε:
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη των ΗΠΑ σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον πρόεδρο Τραμπ».


Το δεύτερο θέμα είναι η παρουσία του πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο, και η ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ίμραν Χαν, ο οποίος είπε ότι «Η Τουρκία έχει στηρίξει τη θέση του Πακιστάν στο θέμα με το Κασμίρ, και το Πακιστάν υποστήριξε τη Τουρκία στο Κυπριακό πρόβλημα».

.....................................
το υπόλοιπο εδώ http://www.pontos-news.gr/article/20221 ... kai-aigaio
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Δευ 25 Νοέμ 2019, 23:03

BasedPoland
@BasedPoland


10 years of building #HighSpeedRail in China.

Meanwhile, the political debate in the West is preoccupied with people's rights to gender-neutral bathrooms in public spaces.

Which way #WesternCivilization?

Εικόνα
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τρί 26 Νοέμ 2019, 12:56

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τρί 26 Νοέμ 2019, 18:26

Θα χτυπήσει το Ισραήλ Τουρκική πυρηνική εγκατάσταση;

από https://cosmostatus.blogspot.com/2019/1 ... st_24.html(υπογραμμίσεις δικές μου)

Μια ενδιαφέρουσα είδηση προέκυψε εχθές, αναφορικά με τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας.

Είναι γεγονός πως η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Για το γεγονός αυτό οι αναγνώστες του cosmostatus έχουν ενημερωθεί από το 2015 με τα άρθρα:

Η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικά όπλα https://cosmostatus.blogspot.com/2015/0 ... ost_8.html

3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία; https://cosmostatus.blogspot.com/2017/08/3_11.html

Η Τουρκική αστυνομία ανακαλύπτει σπάνια ραδιενεργά υλικά σε αυτοκίνητα! https://cosmostatus.blogspot.com/2019/0 ... ost_6.html

Από το 2015 γράφουμε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας http://cosmostatus.blogspot.com/2019/09/2015.html

New York Times: οι φιλοδοξίες του Ερντογάν ξεπερνούν τη Συρία. Θέλει πυρηνικά όπλα http://cosmostatus.blogspot.com/2019/10/nyt.html

Bloomberg: Η Τουρκία είναι η νέα παγκόσμια πυρηνική απειλή http://cosmostatus.blogspot.com/2019/11/bloomberg.html

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Babak Taghvaee με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζει πως το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις επαφές της Τουρκίας και του Πακιστάν, το οποίο είναι πυρηνική δύναμη. Ο λόγος της στενής παρακολούθησης είναι οι υποψίες που υπάρχουν πως η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία από το Πακιστάν.

Τις στενές σχέσεις Τουρκίας και Πακιστάν τις ένοιωσε καλά η Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, όταν στα πλαίσια Τουρκοπακιστανικής άσκησης, Πακιστανικό αεροσκάφος P3 παραβίασε πολλές φορές τον Ελληνικό Εναέριο χώρο αναγκάζοντας τα Ελληνικά μαχητικά να το αναχαιτίσουν.

Όπως επίσης έχει ανακοινωθεί, πολεμικά πλοία του Πακιστάν θα περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου».

Σύμφωνα με τον Babak Taghvaee το Ισραήλ παρακολουθεί την Τουρκία για πιθανή αγορά και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Πακιστάν και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να εξαλείψει την απειλή αυτή όποτε χρειαστεί.

Πολλοί χρήστες του Twitter σχολίασαν πως το Ισραήλ δεν θα τολμήσει να χτυπήσει μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς το ΝΑΤΟ θα ενεργοποιηθεί κατά του Ισραήλ.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί κατά του Ισραήλ για να προστατεύσει τα «συμφέροντα» της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα πρόκειται για πυρηνικά όπλα.

Άλλοι χρήστες σχολιάζουν πως η Τουρκία διαθέτει ισχυρή και αποτελεσματική Πολεμική Αεροπορία που θα αναχαιτίσει τους Ισραηλινούς. Η άποψη αυτή μόνο γέλια μπορεί να προκαλεί στους γνώστες της κατάστασης, καθώς είναι γνωστό σε όλους πως διαχρονικά οι Τούρκοι πιλότοι τρώνε «ξύλο» στο Αιγαίο.


Κάποιοι υποστηρίζουν πως το Ρωσικό σύστημα S-400 ίσως καταφέρει να αντιμετωπίσει τα Ισραηλινά αεροσκάφη. Πράγματι, αυτό είναι το μόνο σοβαρό σενάριο.

Το βέβαιο είναι πως όπως το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει εγκαταστάσεις που υποπτευόταν πως θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το έκανε στις 7 Ιουνίου του 1981 στο Ιράκ (εγκαταστάσεις Όσιρακ στο Αλ Τουβαϊθά), το έκανε στις 5/6 Σεπτεμβρίου του 2007 στη Συρία (εγκατάσταση Αλ Κιμπάρ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ), απειλεί πως θα το κάνει στο Ιράν, θα είναι ευκολότερο να το κάνει στην Τουρκία.

Να θυμίσουμε πως πρόσφατα και στην Ελλάδα άρχισαν να ακούγονται κάποιες φωνές που κάνουν λόγο για προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, ώστε για τα επόμενα 30-50 χρόνια να εξαλειφθεί η Τουρκική απειλή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.
Εικόνα
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τρί 26 Νοέμ 2019, 19:13

Zeeshan Mhaskar
@MhaskarChief
2000 vs 2019

US and China sphere of influence. This is what the trade war is all about
Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος vaskos την Τρί 26 Νοέμ 2019, 19:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Τρί 26 Νοέμ 2019, 19:14

Zeeshan Mhaskar
@MhaskarChief
2000 vs 2019

US and China sphere of influence. This is what the trade war is all about

Εικόνα
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσίευση από vaskos » Πέμ 28 Νοέμ 2019, 22:07

NikiforocFokac
@NikiforocFokac
6h
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ..κόβει την ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου στην μέση,διχοτομεί την Ρόδο και την Κάρπαθο..το θέμα είναι πως στην Αθήνα ζουν στον κόσμο τους μεθυσμένοι από το αντινατιβικό μπόλιασμα!
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτική-Γεωπολιτικά- Κοινωνικά Κινήματα”