Αφού βρήκα τον χρόνο (επιτέλους), θα γράψω λίγα πράγματα για την επίδραση των διάφορων βοτάνων στο μελίσσι.
Ως γνωστόν τα μελίσσια μπορούν να προσβληθούν από κάποιες αρρώστιες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικές στις θεραπείες που συστήνουν οι ειδικοί.
Παράδειγμα για την καταπολέμηση της βαρρόας (ψείρα):
Οι ειδικοί συστήνουν να ρίχνουμε θυμόλη η οποία την καταπολεμά σε ένα μεγάλο ποσοστό. Τι είναι όμως η θυμόλη; Η θυμόλη αποτελείται κυρίως από θυμάρι και ρίγανη. Και πωλείται ως σκόνη την οποία και χρησιμοποιούμαι στο μελίσσι. Από την στιγμή που κάνουμε την θεραπεία συνήθως περιμένουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν τρυγήσουμε μέλια για να μην περάσει στο μέλι.
Σε ερώτηση μου σε πρόσφατο σεμινάριο και σε εκπαιδευτή σχετιζόμενο με τον ΕΦΕΤ για το πόσο πρέπει να περιμένουμε ώστε να μην εντοπίζεται στο μέλι δεν πήρα καμία απολύτως απάντηση. Ωραία βοήθεια από το κράτος. Σου δίνει μια λύση και αν σε πιάσει μετά γεια σου....
Μπορούμε, ωστόσο, σε περιόδους μελιτοφορίας κυρίως ανθέων να κολλήσουμε ψείρα και να πρέπει να περιμένουμε μήνες μετά τον τρύγο για να κάνουμε θεραπεία. Μέχρι τότε η ψείρα θα γεννήσει στον γόνο της βασίλισσας και οι καινούριες μέλισσες θα έχουν την μισή διάρκεια ζωής από το κανονικό.
Αυτό που κάνουμε είναι να ρίξουμε λίγο ρίγανη στην είσοδο του μελισσιού ή μέσα στο μελίσσι με αποτέλεσμα να καταπολεμηθεί μέχρι ένα ποσοστό η ψείρα με φυσιολογικό τρόπο και όχι με φάρμακα.
Οτιδήποτε προσφέρει η φύση στον άνθρωπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μελίσσι αλλά σε μικρότερες ποσότητες και αναλογίες.
Παράδειγμα η φλαμουριά ή φιλουρία η γνωστό και ως τίλιο έχει καταπραϋντικές ικανότητες και σε ηρεμεί. Το ίδιο συμβαίνει και στο μελίσσι. Στην ανθοφορία της φιλουριάς οι μέλισσες έχουν πολύ ποιο ήπια συμπεριφορά προς τον μελισσοκόμο.
Άλλα γνωστά μαντζούνια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι π.χ η βαλεριάνα. Το κάνουμε σαν το τσάι και το ρίχνουμε συνδυαστικά μαζί με το ζαχαρόνερο στο μελίσσι μας.
Το τσάι από την άλλη εμπεριέχει μια ουσία η οποία διεγείρει την βασίλισσα και ξεκινά να γεννά αυγά (σε συνδυασμό πάντα με το ζαχαρόνερο που ρίχνουμε).
Και επειδή γράφω για ζάχαρη. Μελισσοκομία δίχως ζάχαρη δεν υφίσταται. Και όποιος λέει το αντίθετο λέει ψέμματα.
Αλλά,την ζάχαρη την χρησιμοποιούμε στην αρχή της άνοιξης για να διεγερθούν οι βασίλισσες και να ξεκινήσει ο γένος. Τον χειμώνα χρησιμοποιούμε ζαχαροζύμαρα (στερεά τροφή) λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Και σε περιόδους πείνας όπως ήταν η φετινή χρονιά φτάσαμε στο σημείο να ταΐζουμε μέχρι και πριν ένα μήνα. Βέβαια η ζάχαρη αυτή δεν μένει μέσα στο μελίσσι. Όταν ένα μελίσσι έχει μέσα π.χ 20.000 αυγά +τις μέλισσες +τους κηφήνες το ζαχαρόνερο καταναλώνεται σχεδόν άμεσα και δεν το αποθηκεύουν στην κηρήθρα.
Επιστρέφω πίσω στο θέμα μας και πάμε σε ένα φρούτο.Το πορτοκάλι. Το ξύσμα του πορτοκαλιού που μπορεί να το χρησιμοποιούμε σε κέικ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στο μελίσσι μας γιατί διεγείρει τις μέλισσες και μπορούν μας φτιάξουν (χτίσουν) τις κηρήθρες μας για να γεννήσει η βασίλισσα και να βάλουν μέλι.
Γενικά η φύση προσφέρει τα πάντα αλλά εμείς στρεφόμαστε στα αλόγιστη χρήση των φαρμάκων ακόμη και στην μελισσοκομία. Όλα τα παραπάνω είναι κάποια γενικά στοιχεία της βιολογικής μελισσοκομίας. Το βιολογικό μέλι μπορεί να πουληθεί πολύ ακριβά αλλά στην Ελλάδα που οι ψεκασμοί σε δένδρα ,φυτά και καλλιέργειες είναι σύνηθες φαινόμενο είναι σχεδόν αδύνατο για ένα μελισσοκόμο να ασχοληθεί με την βιολογική μελισσοκομία.