ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΉΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (από _XRHSTOS_)
Συντονιστής: kostas
- _XRHSTOS_
- Operator
- Δημοσιεύσεις: 2050
- Εγγραφή: Δευ 16 Απρ 2007, 01:14
- Irc ψευδώνυμο: _XRHSTOS_
- Φύλο: Άνδρας
- Τοποθεσία: Λάρισα
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΉΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (από _XRHSTOS_)
Posted: Wed Jul 12, 2006 10:45 am Post subject: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΉΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Από _XRHSTOS_
Για το Ένδοξο, Χιλιόχρονο Βυζάντιο, ή, άλλως όπως αποκαλείται το Ελληνικό Μεσαιωνικό κράτος έχω να πω τα εξής:
Ονομάστηκε Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Η ονομασία ήταν καθαρά για διοικητικούς και για λόγους κατοχύρωσης της αυτοκρατορίας, ένα είδος πνευματικών δικαιωμάτων δηλαδή. Ήταν πράγματι πολυεθνικό, πατούσε, όμως, σε περιοχές, οι οποίες ανήκαν παλαιότερα στα Ελληνιστικά κράτη του Βασιλείου των Σελευκιδών, του Βασιλείου των Πτολεμαίων, αλλά και στην κυρίως Ελλάδα και στην Βαλκανική εν γένει. Στις περιοχές αυτές, εκτός των Ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων λαών είχαν ως γλώσσα συννενόησης την Ελληνιστική Κοινή, η οποία τότε ήταν παγκόσμια γλώσσα. Για να μην αναφερθούμε και σε πληθυσμούς, οι οποίοι αν και μη Ελληνικής καταγωγής ήταν Ελληνόφωνοι. Οι Έλληνες, λοιπόν, ως βασικό συστατικό στοιχείο της αυτοκρατορίας, ευνόητο ήταν να αναλάβουν τον κυρίαρχο ρόλο στην διοίκηση του κράτους, ως οι πλέον κατάλληλοι. Παρέλαβαν επομένως την Ρωμαϊκή Δομή του κράτους, χρησιμοποίησαν τον Χριστιανισμό ως συνεκτικό ιστό και την Ελληνική παιδεία και δημιούργησαν το μοναδικό στην Ιστορία, για την μακρόχρονη διάρκειά του, φαινόμενο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτά αναφέρονται και στο έργο του Σπυρίδωνος Ζαμπελίου ΒΥΖΑΝΤΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ ΠΕΡΙ ΠΗΓΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΟΣ. ΑΠΟ Η' ΑΧΡΙ Ι' ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ Μ.Χ εκδοθέν το 1857. Λέγει συγκεκριμένα: ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΙ ΤΡΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΑΙ. Α' Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Β' Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ, Ή ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Γ΄Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΗΓΟΥΝ Η ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός πολιτισμός στο Βυζάντιο, διετηρήθη ανόθευτος και είναι αυτός που εκφράζει την "ζώσα ψυχή", το "πνεύμα" του Ελληνικού Έθνους. Το Ελληνικό Έθνος ορίζεται ως Υπεριστορική οντότητα. Βιώνει διάφορες ιστορικές πραγματικότητες, κατά την διάρκεια των αιώνων, οι οποίες συνιστούν μετεξελίξεις του Ελληνικού πνεύματος.
Ο μεγάλος Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, τώρα, του οποίου το τρίσημο σχήμα της Ελληνικής Ιστορίας διδασκόμαστε μέχρι σήμερα, απάντα τεκμηριωμένα στις κακοήθειες του Φαλμεράϋερ και τονίζει την πολιτιστική αφομοίωση της καθόδου των Σλάβων από τους γηγενείς, με επακόλουθο τον Εξελληνισμό τους. Όσο για τους Αλβανούς, αυτοί μετακινήθηκαν επί Ισαύρων από τον Καύκασο στην σημερινή τους επικράτεια. Οι Αρβανίτες προϋπήρχαν και είναι Ελληνικό φύλο, χαρακτηρίζονται, μάλιστα, από τον βραβευθέντα Κ. Μπίρη ως ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στο ομότιτλο βιβλίο του. Αλλά και η ιστορία του άξιου Έλληνος χριστιανού ορθοδόξου Γεωργίου Καστριώτου από τον ΠΑΓΑΝΕΛ, είναι η ιστορία του νεωτέρου Πύρρου, ενάντια στους τούρκους. Υπό την σκέπη του συνένωσε τους Ηπειρώτες, τους Αρβανίτες, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Αλβανών ενάντια στους κατακτητές, σκόπευε, μάλιστα, να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτές του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τόσο αλβανός (εδώ γελάμε) ένοιωθε. Όσο για την σημαία του κατασκευασμένου Αλβανικού κρατηδίου, αποτελεί παραποίηση του Πολεμικού Βυζαντινού Δικεφάλου Αετού.
Για να γυρίσουμε, όμως, στον Παπαρρηγόπουλο, υιοθέτησε την Ηροδότεια άποψη για την γλώσσα και την θρησκεία, τα οποία είναι ενωτικά πολιτισμικά στοιχεία που αποδίδονται παράλληλα και ως πάγια Εθνικά χαρακτηριστικά.
Θα προχωρήσουμε, όμως και στην άποψη των ξένων για το Βυζάντιο. Ο MONTESQUIEU (ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ) θεωρούσε το Βυζάντιο συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία μάλιστα ονομάζει Ελληνική από το τέλος του 6ου αιώνος. Ο M. Jones στο έργο του: The Greek city from Alexander to Justinian ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΞΦΟΡΔΗ γράφει: "Το 395. η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διηρέθη και τυπικώς σε Δυτικό και Ανατολικό τμήμα. Οι Ρωμαίοι είχαν εποικίσει πολλές επαρχίες του Ανατολικού τμήματος, και είχαν δημιουργήσει civitates ή coloniae ή municipia, αλλά δεν είχαν κατορθώσει να εκτοπίσουν τους Έλληνες. Έτσι και μετά τον τυπικό διαχωρισμό, οι Έλληνες επικρατούσαν στις περισσότερες επαρχίες του Ανατολικού τμήματος, ιδιαιτέρως στις περιοχές που ωμιλείτο η Ελληνική γλώσσα και ίσχυεν η Ελληνική Παιδεία. Αντιθέτως, το Ρωμαϊκό στοιχείο εξηφανίσθη από τις επαρχίες αυτές, συνεπεία της πολιτιστικής υπεροχής των Ελλήνων."
Η μεγάλη κοσμοπολίτικη Ελλάς των Ελληνιστικών Βασιλείων της Ασίας και της Αφρικής, συνέχισε την ζωή της στο Βυζάντιο, έτσι και ο OSTROGORSKY ομολογεί: "Είχε διαφυλάξει την αρχαία Ελληνική κληρονομιά και αποτελούσε την πηγή, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την δίψα του δυτικού κόσμου για τον Ελληνικό πολιτισμό, στα χρόνια της Αναγεννήσεως." Αλλά και ο Ράνσιμαν: " Ο Κωνσταντίνος γέμισε τους δρόμους, τις πλατείες και τα μουσεία της νέας πρωτεύουσας με αρχαίους Ελληνικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς για να δώσει έμφαση στον Ελληνισμό του. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης που κυκλοφορούσαν κάθε μέρα μέσα στην πόλη δεν θα ήταν δυνατόν να ξεχάσουν ποτέ την δόξα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ."
Σχετικά με την γλώσσα, τώρα, είναι αλήθεια πως αρχικά χρησιμοποιήθηκε η Λατινική ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Όμως, από την εποχή του Ιουστινιανού, ήδη, οι Νεαρές, ως μέρος του ευρύτερου CORPUS IOURIS CIVILIS, γράφονται στα Ελληνικά. Για να φθάσουμε στον Ηράκλειο, όπου καθιερώνει τα Ελληνικά ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Αυτό, δηλαδή που παρατηρούμε, είναι ένας γοργός Εξελληνισμός του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, διαμορφώνοντας μία καθαρά Ελληνορθόδοξη Εθνική Συνείδηση. Το Ρωμαίος, όπως ανέφερα και πιο πάνω το διατηρούσαν μόνο για να θεμελιώσουν το δικαίωμα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική κληρονομιά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε και την προσπάθεια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους από τον Σφεταιριστή του αυτοκρατορικού θρόνου Καρλομάγνο.
Η συνέχεια του ελληνισμού μέσα από το Χιλιόχρονο Βυζάντιο αποδεικνύεται και από τα παρακάτω τα οποία αναφέρει και το περιοδικό ΑΡΔΗΝ.
«Από την φυλή και από την γλώσσα είμαστε συμπατριώτες και κληρονόμοι των αρχαίων Ελλήνων» έλεγε ο Θεόδωρος Μετοχίτης στα τέλη του 13ου. Γνωστοί, εξάλλου είναι οι ύμνοι για την Παναγία και τον Ευαγγελισμό οι «Κέντρωνες», οι στίχοι των οποίων αποτελούν δάνεια είτε από την Ιλιάδα είτε από την Οδύσσεια.
Ο ιστορικός Norman H. Baynes τοποθετεί την βυζαντινή παράδοση στην άμεση συνέχεια του ελληνιστικού κόσμου και υποστηρίζει πως η παιδεία που αναπτύχθηκε στα βασίλεια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου συνεχίζεται και επηρεάζει βαθιά τα επιτεύγματα του Βυζαντίου. «Γιατί οι Βυζαντινοί είναι χριστιανοί Αλεξανδρινοί». Στην τέχνη ακολουθούν τα ελληνιστικά πρότυπα, κληρονομούν την ρητορική παράδοση, την φιλομάθεια και τον θαυμασμό για τον μεγάλο αιώνα της κλασσικής Ελλάδος.
Όσο, μάλιστα, απομακρύνεται χρονικά η ανάμνηση της αντίθεσης με την αρχαία ελληνική θρησκεία, υποχωρεί σταδιακώς και η ονομασία «Ρωμαίοι» και επανεμφανίζονται οι ονομασίες «Έλληνες» και «Γραικοί» ως συνώνυμες του «Ρωμαίοι» (Ρωμιοί). Έτσι, όταν το 1453 θα πέσει οριστικώς η αυλαία για τον βυζαντινό ελληνισμό, οι τρεις αυτές λέξεις είχαν γίνει ταυτόσημες και στο εξής θα χρησιμοποιούνται αδιακρίτως και εναλλακτικώς για να δηλώσουν τους νεώτερους Έλληνες.
Στον βαθμό, επίσης, που αναπτύσσονται οι εθνικές και εθνοτικές διαφοροποιήσεις, ιδιαίτερα μετά τις σλαβικές εισβολές, η προσωνυμία «Ρωμαίοι» δεν φαίνεται πλέον αρκετή και γι’αυτό χρειάζεται κάποιος επιπλέον προσδιορισμός που να υποδηλώνει τους ελληνόφωνους και ελληνικούς πληθυσμούς της αυτοκρατορίας. Και αυτός ήταν συνηθέστερα στους μέσους βυζαντινούς αιώνες το «Γραικός-Γραικοί», ο οποίος δήλωνε τους ελληνικούς πληθυσμούς, χωρίς να χρησιμοποιεί την ακόμα ύποπτη για ειδωλολατρία ονομασία «Έλλην». Άλλωστε, η λέξη Γραικός, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και τον Απολλόδωρο, όχι μόνο είναι ταυτόσημη με το Έλλην, αλλά και αρχαιότερη., ενώ είναι η λέξη με την οποία οι περισσότεροι ξένοι λαοί και ειδικά οι δυτικοί αποκαλούσαν και αποκαλούν τους Έλληνες (GREECE-GREEK). Τον 5ο αιώνα ο ιστορικός Πρίσκος αναφέρεται ήδη σε ένα Έλληνα που στην αυλή του Αττίλα αυτοχαρακτηρίστηκε ως «Γραικός εκ γενετής». Ο Θεόδωρος Στουδίτης αναφέρεται επανειλημμένα στην Γραικία, και τους Γραικούς, γεγονός που καταδεικνύει πως εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα συχνή η χρήση της προσωνυμίας. Ακόμα χαρακτηριστικότερα, ο Λέων ΣΤ’ ο Σοφός, αναφερόμενος στον εξελληνισμό των σλαβικών φύλων από τον πατέρα του Βασίλειο, γράφει στα «Τακτικά του»
«Ταύτα δε ο ημέτερος εν θεία τη λήξει γενόμενος πατήρ και αυτοκράτωρ Ρωμαίων Βασίλειος των αρχαίων ηθών έπεισε μεταστήναι και γραικώσας και άρχουσι κατά τον ρωμαϊκόν τύπον υποτάξας και βαπτίσματι τιμήσας».
Πρόκειται για μια αναφορά με ιδιαίτερη και γενικότερη ιστορική σημασία, μιας και αναφέρεται στον εξελληνισμό και τον εκχριστιανισμό των σλαβικών φύλων, αλλά εδώ μας ενδιαφέρει η χρήση της μετοχής «γραικώσας». Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου, εκτός από την υποταγή στο κράτος («κατά τον ρωμαϊκόν τύπον υποτάξας») και τον εκχριστιανισμό («βαπτίσματι τιμήσας»), πραγματοποιείται και ο εξελληνισμός («γραικώσας») που καταδεικνύει την συνείδηση του αυτοκράτορα συγγραφέα για την οιονεί εθνική διάσταση του ελληνισμού., παράλληλα με την κρατική και την θρησκευτική. Θυμήσου εδώ τι σου έγραψα για τον ορισμό του Σπυρίδωνος Ζαμπελίου και που στηρίχθηκε. Τέλος, καταδεικνύεται για μια ακόμα φορά η εκτεταμένη χρήση της λέξης Γραικός και των παραγώγων του. Έχε, επίσης υπ’όψιν σου την περήφανη απάντηση του ήρωος του ’21 Αθανασίου Διάκου «…εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω». Οι δε Δυτικοί αποκαλούν συχνότατα Έλληνες «Γραικούς», ήδη από τον 5ο αιώνα, ακριβώς για να τους ξεχωρίζουν από τους Λατίνους «Ρωμαίους» και σταδιακώς, να διαφοροποιήσουν την Ρώμη από το Βυζάντιο. Βέβαια, δεν παύει να χρησιμοποιείται και το «Ρωμανία».
Καθώς αποδυναμώνεται η ταύτιση των Ελλήνων με τους ειδωλολάτρες και επιβεβαιώνεται η αναφορά στην ελληνική παιδεία, από τον Φώτιο και εφεξής, αρχίζει να χρησιμοποιείται παράλληλα με το Ρωμαίος και Γραικός, και το «Έλλην». Αρχικά σε ότι αφορά την παιδεία, για να καταλήξει μετά την λατινική κατάκτηση, και στους Έλληνες ως έθνος. Ο Π. Χρήστου γράφει:
«Η επανεμφάνισις του ονόματος Έλλην με την εθνική σημασία έγινε όταν είχε λησμονηθεί πλέον η ύπαρξις των ειδωλολατρών και η χρήσις του ήταν ακίνδυνη για τον Χριστιανισμό. Η επανεμφάνισις ακολούθησε την ίδια οδό με την εξαφάνιση. Το όνομα από εθνικό είχε εκπέσει πρώτα σε πολιτιστικό κι έπειτα σε θρησκευτικό και τέλος εξαφανίστηκε. Με την επανεμφάνιση του τώρα, για την δήλωση καταστάσεων του παρόντος, γίνεται πρώτα πολιτιστικό κι έπειτα πάλι εθνικό».
Ήδη ο Μιχαήλ Ψελλός επαινεί τον Ρωμανό Γ’ διότι ήτο αναθρεμμένος «λόγοις ελληνικοίς», ενώ αντίθετα ψέγει τον εντελώς άμοιρον «παιδείας ελληνικής» Μιχαήλ Δ’. Εκατό χρόνια αργότερα, χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα της Άννας Κομνηνής στην Αλεξιάδα που αναφέρεται στο ορφανοτροφείο-εκπαιδευτήριο που είχε δημιουργήσει ο Αλέξιος:
«Και έστιν ιδείν και Λατίνον ενταύθα παιδοτριβούμενον και Σκύθην ελληνίζοντα και Ρωμαίον τα των Ελλήνων συγγράμματα μεταχειριζόμενον και τον αγράμματον Έλληνα ορθώς ελληνίζοντα».
Οι μορφωμένοι Βυζαντινοί, προερχόμενοι από την διοικητική ή την στρατιωτική γραφειοκρατία, είναι ακόμα Ρωμαίοι ως προς το κράτος αλλά ήδη Έλληνες ως προς την παιδεία, γι’αυτό και διαφοροποιούνται από τους άλλους.
Ο Ανώνυμος Αθηναίος σχολιαστής της «Ρητορικής» του Αριστοτέλους, αναφερόμενος σε λεηλασίες των Δανισμενιτών Τούρκων στην Μικρά Ασία στα τέλη του 11ου, εκφράζει την συμπαράστασή του στους Έλληνες Μικρασιάτες: «Δει λοιπόν και ημάς τους Αθηναίους, όπως φροντίζωμεν πως αν οι άλλοι Έλληνες δοξάζωνται». Ο Νικήτας Χωνιάτης περατώνει την ιστορία του με την Άλωση της Πόλης από τους «βαρβάρους δυτικούς» διότι δεν μπορεί να δεχθεί να συνεχίζει την συγγραφή, το «κάλλιστον εύρημα των Ελλήνων», «χαριζόμενος» σε βαρβαρικές πράξεις κατά των Ελλήνων. Τον 13ο, ο Ιωάννης Βατάτζης, βασιλιάς της Νίκαιας, διεκδικεί την ελληνική ταυτότητα του Βυζαντίου. Στην επιστολή του στον Πάπα Γρηγόριο Θ’ υποστηρίζει πως, «εν τω γένει των Ελλήνων ημών η σοφία βασιλεύει». Ο διάδοχος του Θεόδωρος Λάσκαρης ο Β’ θα ονομάσει την Αυτοκρατορία της Νικαίας «Ελληνικόν» και «Ελλάδα», ταυτίζοντας την κρατική υπόσταση με την ουσία της ελληνικής ταυτότητας. Επί πλέον ο Λάσκαρης αναφέρεται ήδη στο ελληνικό γένος «απασών γλωσσών το ελληνικόν υπέρκειται γένος» και διεκδικεί την πνευματική ανωτερότητα των Ελλήνων, «Πάσα τόινυν φιλοσοφία και γνώσις Ελλήνων εύρεμα… Συ δε, ω Ιταλέ, τίνος ένεκεν εγκαυχά?». Ο Νικηφόρος Βλεμμύδης, τον ίδιο αιώνα, θα αναφέρεται στην «ελληνίδα επικράτεια» ενώ ο Δημήτριος Κυδώνης στα τελευταία του έργα χρησιμοποιεί την λέξη ΕΛΛΑΣ ως ισοδύναμη της λέξης Βυζάντιον.
Παρ’ότι συχνά υποστηρίζεται πως την προσωνυμία Έλληνες χρησιμοποιούσαν μόνον οι λόγιοι και οι πολιτικοί και καθόλου οι κληρικοί και οι μοναχοί, ωστόσο πληθαίνουν και αυτών οι αναφορές στην «Ελλάδα». Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Κύπριος, αναφερόμενος στην Καππαδοκία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Γεωργίου, λέει πως «τους οικήτορας εφάνη πλουτίσασα το ανέκαθεν Έλληνας, γένος αφοσιωμένον τη των λόγων φύσει» ενώ, μιλώντας για την πατρίδα του την Κύπρο την οποία κατείχαν οι Λουζινιάν, διερωτάται μέχρι πότε οι Έλληνες θα παραμένουν υπόδουλοι στους βάρβαρους Ιταλούς: «έως ούπω βαρβάροις έλαχεν Ιταλοίς το εκείσε δουλεύειν Ελληνικόν».
Στη Θεσσαλονίκη, επίκεντρο της Παλαιολόγειας, ελληνοκεντρικής, Αναγέννησης του 14ου, οι αναφορές των κληρικών γίνονται πυκνότερες. Ο Νικόλαος Καβάσιλας Χαμαετός, απευθυνόμενος στον πατέρα του, θα μιλήσει για τους «εν υμίν Έλληνας», «το κοινόν τούτο πάσης Ελλάδος», «των νυν απανταχού της ημετέρας Ελλήνων». Ο δε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ισίδωρος θα αναγάγει τους αρχαίους Έλληνες σε πρότυπο συμπεριφοράς και αλληλεγγύης, καθώς εκείνοι δεν έκλεβαν και βοηθούσαν τους φτωχούς, σε αντίθεση με τους σύγχρονούς του, που αρνούνταν να ενισχύσουν τους ενδεείς αδελφούς τους. Έτσι θα φθάσουμε, από τους Έλληνες ειδωλολάτρες, στους έλληνες πρότυπο.
Ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων τονίζει προς τον Μανουήλ Παλαιολόγο ότι οι άνθρωποι των οποίων ηγείται είναι «Έλληνες το γένος ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί», ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης απαιτεί να αντικατασταθεί πλήρως η ρωμαϊκή με τη ελληνική εθνική προσηγορία, ενώ ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα είναι πλέον «βασιλεύς των Ελλήνων» όπως θα αναγορεύει πλέον τους αυτοκράτορες ο Ιωάννης Αργυρόπουλος:
«Ου γαρ ώετο προς βασιλέως Έλληνας… μηδενός δε αφιστάμενος των όσα προς την των Ελλήνων ελευθερίαν τείνει…»
Τέλος οι δυτικοί, Φράγκοι και Λατίνοι, παρόντες πλέον στην ελληνική Ανατολή αποδίδουν στα ελληνικά το πατροπαράδοτο Graeci ως Έλληνες, όπως δείχνει το σχετικό χωρίο του Χρονικό του Μορέως.
«Διαβάντα γαρ χρόνοι πολλοί αυτείνοι οι Ρωμαίοι
Έλληνες είχαν το όνομα, ούτω τους ονομάζαν,
Πολλά ήσαν αλαζονικοί, ακόμα το κρατούσιν
Από την Ρώμην επήρασι το όνομα των Ρωμαίων».
Σχετικά με την ειδωλολατρία και τον χριστιανισμό οι Έλληνες κατόρθωσαν να τον μετασχηματίσουν σε Ελληνορθοδοξία. Κατά τον ίδιο τρόπο οι Πέρσες (Ιρανοί στις μέρες μας) μετασχημάτισαν το Ισλάμ σε Σιϊτισμό.
Επίσης σε όλη την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έγιναν μεγάλα έργα. Ο ιππόδρομος , το παλάτι (με τη αίθουσα με τα αγάλματα και το δέντρο με τα ομιλώντα πουλιά), η τεραστίων διαστάσεων κινστέρνα όπου αποθηκεύονταν το νερό για την ύδρευση της πρωτευούσης, τα υδραγωγεία σε άλλες πόλεις. Ακόμη οι πλακόστρωτοι δρόμοι (τα βυζαντινά καλλιδρόμια που οι τούρκοι τα ωνόμασαν καλντερίμια), οι αμέτρητοι ναοί (οι λεγόμενες βασιλικές, μετεξέλιξη των ρωμαϊκών).Στις πολεμικές εφευρέσεις είχαμε το περίφημο υγρόν πυρ του μηχανικού Καλλινίκου, όπως και τους περίφημους βυζαντινούς Δρόμωνες που όργωναν επί αιώνες την Μεσόγειο.
Και ως επιστέγασμα όλων άφησα το πλέον λαμπρό μνημείο, το απόλυτο σύμβολο του 2ου Ελληνικού Πολιτισμού, την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Εδώ τα σχόλια περιττεύουν.
Από _XRHSTOS_
Για το Ένδοξο, Χιλιόχρονο Βυζάντιο, ή, άλλως όπως αποκαλείται το Ελληνικό Μεσαιωνικό κράτος έχω να πω τα εξής:
Ονομάστηκε Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Η ονομασία ήταν καθαρά για διοικητικούς και για λόγους κατοχύρωσης της αυτοκρατορίας, ένα είδος πνευματικών δικαιωμάτων δηλαδή. Ήταν πράγματι πολυεθνικό, πατούσε, όμως, σε περιοχές, οι οποίες ανήκαν παλαιότερα στα Ελληνιστικά κράτη του Βασιλείου των Σελευκιδών, του Βασιλείου των Πτολεμαίων, αλλά και στην κυρίως Ελλάδα και στην Βαλκανική εν γένει. Στις περιοχές αυτές, εκτός των Ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων λαών είχαν ως γλώσσα συννενόησης την Ελληνιστική Κοινή, η οποία τότε ήταν παγκόσμια γλώσσα. Για να μην αναφερθούμε και σε πληθυσμούς, οι οποίοι αν και μη Ελληνικής καταγωγής ήταν Ελληνόφωνοι. Οι Έλληνες, λοιπόν, ως βασικό συστατικό στοιχείο της αυτοκρατορίας, ευνόητο ήταν να αναλάβουν τον κυρίαρχο ρόλο στην διοίκηση του κράτους, ως οι πλέον κατάλληλοι. Παρέλαβαν επομένως την Ρωμαϊκή Δομή του κράτους, χρησιμοποίησαν τον Χριστιανισμό ως συνεκτικό ιστό και την Ελληνική παιδεία και δημιούργησαν το μοναδικό στην Ιστορία, για την μακρόχρονη διάρκειά του, φαινόμενο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτά αναφέρονται και στο έργο του Σπυρίδωνος Ζαμπελίου ΒΥΖΑΝΤΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ ΠΕΡΙ ΠΗΓΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΟΣ. ΑΠΟ Η' ΑΧΡΙ Ι' ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ Μ.Χ εκδοθέν το 1857. Λέγει συγκεκριμένα: ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΙ ΤΡΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΑΙ. Α' Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Β' Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ, Ή ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Γ΄Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΗΓΟΥΝ Η ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ. Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός πολιτισμός στο Βυζάντιο, διετηρήθη ανόθευτος και είναι αυτός που εκφράζει την "ζώσα ψυχή", το "πνεύμα" του Ελληνικού Έθνους. Το Ελληνικό Έθνος ορίζεται ως Υπεριστορική οντότητα. Βιώνει διάφορες ιστορικές πραγματικότητες, κατά την διάρκεια των αιώνων, οι οποίες συνιστούν μετεξελίξεις του Ελληνικού πνεύματος.
Ο μεγάλος Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, τώρα, του οποίου το τρίσημο σχήμα της Ελληνικής Ιστορίας διδασκόμαστε μέχρι σήμερα, απάντα τεκμηριωμένα στις κακοήθειες του Φαλμεράϋερ και τονίζει την πολιτιστική αφομοίωση της καθόδου των Σλάβων από τους γηγενείς, με επακόλουθο τον Εξελληνισμό τους. Όσο για τους Αλβανούς, αυτοί μετακινήθηκαν επί Ισαύρων από τον Καύκασο στην σημερινή τους επικράτεια. Οι Αρβανίτες προϋπήρχαν και είναι Ελληνικό φύλο, χαρακτηρίζονται, μάλιστα, από τον βραβευθέντα Κ. Μπίρη ως ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στο ομότιτλο βιβλίο του. Αλλά και η ιστορία του άξιου Έλληνος χριστιανού ορθοδόξου Γεωργίου Καστριώτου από τον ΠΑΓΑΝΕΛ, είναι η ιστορία του νεωτέρου Πύρρου, ενάντια στους τούρκους. Υπό την σκέπη του συνένωσε τους Ηπειρώτες, τους Αρβανίτες, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Αλβανών ενάντια στους κατακτητές, σκόπευε, μάλιστα, να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτές του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τόσο αλβανός (εδώ γελάμε) ένοιωθε. Όσο για την σημαία του κατασκευασμένου Αλβανικού κρατηδίου, αποτελεί παραποίηση του Πολεμικού Βυζαντινού Δικεφάλου Αετού.
Για να γυρίσουμε, όμως, στον Παπαρρηγόπουλο, υιοθέτησε την Ηροδότεια άποψη για την γλώσσα και την θρησκεία, τα οποία είναι ενωτικά πολιτισμικά στοιχεία που αποδίδονται παράλληλα και ως πάγια Εθνικά χαρακτηριστικά.
Θα προχωρήσουμε, όμως και στην άποψη των ξένων για το Βυζάντιο. Ο MONTESQUIEU (ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ) θεωρούσε το Βυζάντιο συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία μάλιστα ονομάζει Ελληνική από το τέλος του 6ου αιώνος. Ο M. Jones στο έργο του: The Greek city from Alexander to Justinian ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΞΦΟΡΔΗ γράφει: "Το 395. η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διηρέθη και τυπικώς σε Δυτικό και Ανατολικό τμήμα. Οι Ρωμαίοι είχαν εποικίσει πολλές επαρχίες του Ανατολικού τμήματος, και είχαν δημιουργήσει civitates ή coloniae ή municipia, αλλά δεν είχαν κατορθώσει να εκτοπίσουν τους Έλληνες. Έτσι και μετά τον τυπικό διαχωρισμό, οι Έλληνες επικρατούσαν στις περισσότερες επαρχίες του Ανατολικού τμήματος, ιδιαιτέρως στις περιοχές που ωμιλείτο η Ελληνική γλώσσα και ίσχυεν η Ελληνική Παιδεία. Αντιθέτως, το Ρωμαϊκό στοιχείο εξηφανίσθη από τις επαρχίες αυτές, συνεπεία της πολιτιστικής υπεροχής των Ελλήνων."
Η μεγάλη κοσμοπολίτικη Ελλάς των Ελληνιστικών Βασιλείων της Ασίας και της Αφρικής, συνέχισε την ζωή της στο Βυζάντιο, έτσι και ο OSTROGORSKY ομολογεί: "Είχε διαφυλάξει την αρχαία Ελληνική κληρονομιά και αποτελούσε την πηγή, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την δίψα του δυτικού κόσμου για τον Ελληνικό πολιτισμό, στα χρόνια της Αναγεννήσεως." Αλλά και ο Ράνσιμαν: " Ο Κωνσταντίνος γέμισε τους δρόμους, τις πλατείες και τα μουσεία της νέας πρωτεύουσας με αρχαίους Ελληνικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς για να δώσει έμφαση στον Ελληνισμό του. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης που κυκλοφορούσαν κάθε μέρα μέσα στην πόλη δεν θα ήταν δυνατόν να ξεχάσουν ποτέ την δόξα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ."
Σχετικά με την γλώσσα, τώρα, είναι αλήθεια πως αρχικά χρησιμοποιήθηκε η Λατινική ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Όμως, από την εποχή του Ιουστινιανού, ήδη, οι Νεαρές, ως μέρος του ευρύτερου CORPUS IOURIS CIVILIS, γράφονται στα Ελληνικά. Για να φθάσουμε στον Ηράκλειο, όπου καθιερώνει τα Ελληνικά ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Αυτό, δηλαδή που παρατηρούμε, είναι ένας γοργός Εξελληνισμός του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, διαμορφώνοντας μία καθαρά Ελληνορθόδοξη Εθνική Συνείδηση. Το Ρωμαίος, όπως ανέφερα και πιο πάνω το διατηρούσαν μόνο για να θεμελιώσουν το δικαίωμα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική κληρονομιά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε και την προσπάθεια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους από τον Σφεταιριστή του αυτοκρατορικού θρόνου Καρλομάγνο.
Η συνέχεια του ελληνισμού μέσα από το Χιλιόχρονο Βυζάντιο αποδεικνύεται και από τα παρακάτω τα οποία αναφέρει και το περιοδικό ΑΡΔΗΝ.
«Από την φυλή και από την γλώσσα είμαστε συμπατριώτες και κληρονόμοι των αρχαίων Ελλήνων» έλεγε ο Θεόδωρος Μετοχίτης στα τέλη του 13ου. Γνωστοί, εξάλλου είναι οι ύμνοι για την Παναγία και τον Ευαγγελισμό οι «Κέντρωνες», οι στίχοι των οποίων αποτελούν δάνεια είτε από την Ιλιάδα είτε από την Οδύσσεια.
Ο ιστορικός Norman H. Baynes τοποθετεί την βυζαντινή παράδοση στην άμεση συνέχεια του ελληνιστικού κόσμου και υποστηρίζει πως η παιδεία που αναπτύχθηκε στα βασίλεια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου συνεχίζεται και επηρεάζει βαθιά τα επιτεύγματα του Βυζαντίου. «Γιατί οι Βυζαντινοί είναι χριστιανοί Αλεξανδρινοί». Στην τέχνη ακολουθούν τα ελληνιστικά πρότυπα, κληρονομούν την ρητορική παράδοση, την φιλομάθεια και τον θαυμασμό για τον μεγάλο αιώνα της κλασσικής Ελλάδος.
Όσο, μάλιστα, απομακρύνεται χρονικά η ανάμνηση της αντίθεσης με την αρχαία ελληνική θρησκεία, υποχωρεί σταδιακώς και η ονομασία «Ρωμαίοι» και επανεμφανίζονται οι ονομασίες «Έλληνες» και «Γραικοί» ως συνώνυμες του «Ρωμαίοι» (Ρωμιοί). Έτσι, όταν το 1453 θα πέσει οριστικώς η αυλαία για τον βυζαντινό ελληνισμό, οι τρεις αυτές λέξεις είχαν γίνει ταυτόσημες και στο εξής θα χρησιμοποιούνται αδιακρίτως και εναλλακτικώς για να δηλώσουν τους νεώτερους Έλληνες.
Στον βαθμό, επίσης, που αναπτύσσονται οι εθνικές και εθνοτικές διαφοροποιήσεις, ιδιαίτερα μετά τις σλαβικές εισβολές, η προσωνυμία «Ρωμαίοι» δεν φαίνεται πλέον αρκετή και γι’αυτό χρειάζεται κάποιος επιπλέον προσδιορισμός που να υποδηλώνει τους ελληνόφωνους και ελληνικούς πληθυσμούς της αυτοκρατορίας. Και αυτός ήταν συνηθέστερα στους μέσους βυζαντινούς αιώνες το «Γραικός-Γραικοί», ο οποίος δήλωνε τους ελληνικούς πληθυσμούς, χωρίς να χρησιμοποιεί την ακόμα ύποπτη για ειδωλολατρία ονομασία «Έλλην». Άλλωστε, η λέξη Γραικός, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και τον Απολλόδωρο, όχι μόνο είναι ταυτόσημη με το Έλλην, αλλά και αρχαιότερη., ενώ είναι η λέξη με την οποία οι περισσότεροι ξένοι λαοί και ειδικά οι δυτικοί αποκαλούσαν και αποκαλούν τους Έλληνες (GREECE-GREEK). Τον 5ο αιώνα ο ιστορικός Πρίσκος αναφέρεται ήδη σε ένα Έλληνα που στην αυλή του Αττίλα αυτοχαρακτηρίστηκε ως «Γραικός εκ γενετής». Ο Θεόδωρος Στουδίτης αναφέρεται επανειλημμένα στην Γραικία, και τους Γραικούς, γεγονός που καταδεικνύει πως εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα συχνή η χρήση της προσωνυμίας. Ακόμα χαρακτηριστικότερα, ο Λέων ΣΤ’ ο Σοφός, αναφερόμενος στον εξελληνισμό των σλαβικών φύλων από τον πατέρα του Βασίλειο, γράφει στα «Τακτικά του»
«Ταύτα δε ο ημέτερος εν θεία τη λήξει γενόμενος πατήρ και αυτοκράτωρ Ρωμαίων Βασίλειος των αρχαίων ηθών έπεισε μεταστήναι και γραικώσας και άρχουσι κατά τον ρωμαϊκόν τύπον υποτάξας και βαπτίσματι τιμήσας».
Πρόκειται για μια αναφορά με ιδιαίτερη και γενικότερη ιστορική σημασία, μιας και αναφέρεται στον εξελληνισμό και τον εκχριστιανισμό των σλαβικών φύλων, αλλά εδώ μας ενδιαφέρει η χρήση της μετοχής «γραικώσας». Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου, εκτός από την υποταγή στο κράτος («κατά τον ρωμαϊκόν τύπον υποτάξας») και τον εκχριστιανισμό («βαπτίσματι τιμήσας»), πραγματοποιείται και ο εξελληνισμός («γραικώσας») που καταδεικνύει την συνείδηση του αυτοκράτορα συγγραφέα για την οιονεί εθνική διάσταση του ελληνισμού., παράλληλα με την κρατική και την θρησκευτική. Θυμήσου εδώ τι σου έγραψα για τον ορισμό του Σπυρίδωνος Ζαμπελίου και που στηρίχθηκε. Τέλος, καταδεικνύεται για μια ακόμα φορά η εκτεταμένη χρήση της λέξης Γραικός και των παραγώγων του. Έχε, επίσης υπ’όψιν σου την περήφανη απάντηση του ήρωος του ’21 Αθανασίου Διάκου «…εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω». Οι δε Δυτικοί αποκαλούν συχνότατα Έλληνες «Γραικούς», ήδη από τον 5ο αιώνα, ακριβώς για να τους ξεχωρίζουν από τους Λατίνους «Ρωμαίους» και σταδιακώς, να διαφοροποιήσουν την Ρώμη από το Βυζάντιο. Βέβαια, δεν παύει να χρησιμοποιείται και το «Ρωμανία».
Καθώς αποδυναμώνεται η ταύτιση των Ελλήνων με τους ειδωλολάτρες και επιβεβαιώνεται η αναφορά στην ελληνική παιδεία, από τον Φώτιο και εφεξής, αρχίζει να χρησιμοποιείται παράλληλα με το Ρωμαίος και Γραικός, και το «Έλλην». Αρχικά σε ότι αφορά την παιδεία, για να καταλήξει μετά την λατινική κατάκτηση, και στους Έλληνες ως έθνος. Ο Π. Χρήστου γράφει:
«Η επανεμφάνισις του ονόματος Έλλην με την εθνική σημασία έγινε όταν είχε λησμονηθεί πλέον η ύπαρξις των ειδωλολατρών και η χρήσις του ήταν ακίνδυνη για τον Χριστιανισμό. Η επανεμφάνισις ακολούθησε την ίδια οδό με την εξαφάνιση. Το όνομα από εθνικό είχε εκπέσει πρώτα σε πολιτιστικό κι έπειτα σε θρησκευτικό και τέλος εξαφανίστηκε. Με την επανεμφάνιση του τώρα, για την δήλωση καταστάσεων του παρόντος, γίνεται πρώτα πολιτιστικό κι έπειτα πάλι εθνικό».
Ήδη ο Μιχαήλ Ψελλός επαινεί τον Ρωμανό Γ’ διότι ήτο αναθρεμμένος «λόγοις ελληνικοίς», ενώ αντίθετα ψέγει τον εντελώς άμοιρον «παιδείας ελληνικής» Μιχαήλ Δ’. Εκατό χρόνια αργότερα, χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα της Άννας Κομνηνής στην Αλεξιάδα που αναφέρεται στο ορφανοτροφείο-εκπαιδευτήριο που είχε δημιουργήσει ο Αλέξιος:
«Και έστιν ιδείν και Λατίνον ενταύθα παιδοτριβούμενον και Σκύθην ελληνίζοντα και Ρωμαίον τα των Ελλήνων συγγράμματα μεταχειριζόμενον και τον αγράμματον Έλληνα ορθώς ελληνίζοντα».
Οι μορφωμένοι Βυζαντινοί, προερχόμενοι από την διοικητική ή την στρατιωτική γραφειοκρατία, είναι ακόμα Ρωμαίοι ως προς το κράτος αλλά ήδη Έλληνες ως προς την παιδεία, γι’αυτό και διαφοροποιούνται από τους άλλους.
Ο Ανώνυμος Αθηναίος σχολιαστής της «Ρητορικής» του Αριστοτέλους, αναφερόμενος σε λεηλασίες των Δανισμενιτών Τούρκων στην Μικρά Ασία στα τέλη του 11ου, εκφράζει την συμπαράστασή του στους Έλληνες Μικρασιάτες: «Δει λοιπόν και ημάς τους Αθηναίους, όπως φροντίζωμεν πως αν οι άλλοι Έλληνες δοξάζωνται». Ο Νικήτας Χωνιάτης περατώνει την ιστορία του με την Άλωση της Πόλης από τους «βαρβάρους δυτικούς» διότι δεν μπορεί να δεχθεί να συνεχίζει την συγγραφή, το «κάλλιστον εύρημα των Ελλήνων», «χαριζόμενος» σε βαρβαρικές πράξεις κατά των Ελλήνων. Τον 13ο, ο Ιωάννης Βατάτζης, βασιλιάς της Νίκαιας, διεκδικεί την ελληνική ταυτότητα του Βυζαντίου. Στην επιστολή του στον Πάπα Γρηγόριο Θ’ υποστηρίζει πως, «εν τω γένει των Ελλήνων ημών η σοφία βασιλεύει». Ο διάδοχος του Θεόδωρος Λάσκαρης ο Β’ θα ονομάσει την Αυτοκρατορία της Νικαίας «Ελληνικόν» και «Ελλάδα», ταυτίζοντας την κρατική υπόσταση με την ουσία της ελληνικής ταυτότητας. Επί πλέον ο Λάσκαρης αναφέρεται ήδη στο ελληνικό γένος «απασών γλωσσών το ελληνικόν υπέρκειται γένος» και διεκδικεί την πνευματική ανωτερότητα των Ελλήνων, «Πάσα τόινυν φιλοσοφία και γνώσις Ελλήνων εύρεμα… Συ δε, ω Ιταλέ, τίνος ένεκεν εγκαυχά?». Ο Νικηφόρος Βλεμμύδης, τον ίδιο αιώνα, θα αναφέρεται στην «ελληνίδα επικράτεια» ενώ ο Δημήτριος Κυδώνης στα τελευταία του έργα χρησιμοποιεί την λέξη ΕΛΛΑΣ ως ισοδύναμη της λέξης Βυζάντιον.
Παρ’ότι συχνά υποστηρίζεται πως την προσωνυμία Έλληνες χρησιμοποιούσαν μόνον οι λόγιοι και οι πολιτικοί και καθόλου οι κληρικοί και οι μοναχοί, ωστόσο πληθαίνουν και αυτών οι αναφορές στην «Ελλάδα». Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Κύπριος, αναφερόμενος στην Καππαδοκία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Γεωργίου, λέει πως «τους οικήτορας εφάνη πλουτίσασα το ανέκαθεν Έλληνας, γένος αφοσιωμένον τη των λόγων φύσει» ενώ, μιλώντας για την πατρίδα του την Κύπρο την οποία κατείχαν οι Λουζινιάν, διερωτάται μέχρι πότε οι Έλληνες θα παραμένουν υπόδουλοι στους βάρβαρους Ιταλούς: «έως ούπω βαρβάροις έλαχεν Ιταλοίς το εκείσε δουλεύειν Ελληνικόν».
Στη Θεσσαλονίκη, επίκεντρο της Παλαιολόγειας, ελληνοκεντρικής, Αναγέννησης του 14ου, οι αναφορές των κληρικών γίνονται πυκνότερες. Ο Νικόλαος Καβάσιλας Χαμαετός, απευθυνόμενος στον πατέρα του, θα μιλήσει για τους «εν υμίν Έλληνας», «το κοινόν τούτο πάσης Ελλάδος», «των νυν απανταχού της ημετέρας Ελλήνων». Ο δε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ισίδωρος θα αναγάγει τους αρχαίους Έλληνες σε πρότυπο συμπεριφοράς και αλληλεγγύης, καθώς εκείνοι δεν έκλεβαν και βοηθούσαν τους φτωχούς, σε αντίθεση με τους σύγχρονούς του, που αρνούνταν να ενισχύσουν τους ενδεείς αδελφούς τους. Έτσι θα φθάσουμε, από τους Έλληνες ειδωλολάτρες, στους έλληνες πρότυπο.
Ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων τονίζει προς τον Μανουήλ Παλαιολόγο ότι οι άνθρωποι των οποίων ηγείται είναι «Έλληνες το γένος ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί», ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης απαιτεί να αντικατασταθεί πλήρως η ρωμαϊκή με τη ελληνική εθνική προσηγορία, ενώ ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα είναι πλέον «βασιλεύς των Ελλήνων» όπως θα αναγορεύει πλέον τους αυτοκράτορες ο Ιωάννης Αργυρόπουλος:
«Ου γαρ ώετο προς βασιλέως Έλληνας… μηδενός δε αφιστάμενος των όσα προς την των Ελλήνων ελευθερίαν τείνει…»
Τέλος οι δυτικοί, Φράγκοι και Λατίνοι, παρόντες πλέον στην ελληνική Ανατολή αποδίδουν στα ελληνικά το πατροπαράδοτο Graeci ως Έλληνες, όπως δείχνει το σχετικό χωρίο του Χρονικό του Μορέως.
«Διαβάντα γαρ χρόνοι πολλοί αυτείνοι οι Ρωμαίοι
Έλληνες είχαν το όνομα, ούτω τους ονομάζαν,
Πολλά ήσαν αλαζονικοί, ακόμα το κρατούσιν
Από την Ρώμην επήρασι το όνομα των Ρωμαίων».
Σχετικά με την ειδωλολατρία και τον χριστιανισμό οι Έλληνες κατόρθωσαν να τον μετασχηματίσουν σε Ελληνορθοδοξία. Κατά τον ίδιο τρόπο οι Πέρσες (Ιρανοί στις μέρες μας) μετασχημάτισαν το Ισλάμ σε Σιϊτισμό.
Επίσης σε όλη την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έγιναν μεγάλα έργα. Ο ιππόδρομος , το παλάτι (με τη αίθουσα με τα αγάλματα και το δέντρο με τα ομιλώντα πουλιά), η τεραστίων διαστάσεων κινστέρνα όπου αποθηκεύονταν το νερό για την ύδρευση της πρωτευούσης, τα υδραγωγεία σε άλλες πόλεις. Ακόμη οι πλακόστρωτοι δρόμοι (τα βυζαντινά καλλιδρόμια που οι τούρκοι τα ωνόμασαν καλντερίμια), οι αμέτρητοι ναοί (οι λεγόμενες βασιλικές, μετεξέλιξη των ρωμαϊκών).Στις πολεμικές εφευρέσεις είχαμε το περίφημο υγρόν πυρ του μηχανικού Καλλινίκου, όπως και τους περίφημους βυζαντινούς Δρόμωνες που όργωναν επί αιώνες την Μεσόγειο.
Και ως επιστέγασμα όλων άφησα το πλέον λαμπρό μνημείο, το απόλυτο σύμβολο του 2ου Ελληνικού Πολιτισμού, την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Εδώ τα σχόλια περιττεύουν.
Γεια σας
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Thu Jul 13, 2006 10:54 am Post subject: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΉΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ?
Από MINOTAYPOS
Η ιστορική αλήθεια έχει ως εξής· κράτος με το όνομα «Βυζάντιο» ουδέποτε υπήρξε παρά μόνο η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η, όπως ονομαζόταν κατά τον Μεσαίωνα, «Ρωμανία».
Ήταν ένα πολυεθνικό κράτος με ταυτοτικό σύνδεσμο της «ρωμαϊκής» συνείδησης την Ορθοδοξία. Παρά την επικράτηση της Ελληνικής Γλώσσας ως κυρίαρχης από τον 7ο αιώνα και μετά τα Λατινικά δεν εξαλείφθηκαν ποτέ από τη διοίκηση και το στράτευμα (ιδίως στον ορισμό των αξιωμάτων και την εντολή των παραγγελμάτων).
Οι δε Έλληνες στην καταγωγή (οι «Ελλαδικοί», όπως λέγονταν υποτιμητικά) ως κατεχόμενο έθνος αντιμετωπίζονταν συνήθως ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γι’ αυτό τον λόγο στα ανώτερα αξιώματα της Νέας Ρώμης ανέρχονταν συνήθως «έμπιστοι» βαρβαρικής, κατά προτίμηση ασιατικής, καταγωγής.
Οι θιασώτες του ελληνοχριστιανικού ιδεολογήματος προπαγανδίζουν, πως το Βυζάντιο αποτελεί δήθεν «φυσική συνέχεια» και ομαλή εξέλιξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Ουδέν ψευδέστερον. Η ονομασία «Βυζάντιο» είναι γέννημα της ιστοριογραφίας των νεωτέρων χρόνων. Ουδέποτε εξελληνίστηκε, όπως λανθασμένα διδάσκεται, τουναντίον όλες οι συνιστώσες του Ελληνικού Πολιτισμού (Φιλοσοφία, Θέατρο, Αθλητισμός, Τέχνες, Επιστήμες κ.τ.λ.), αλλά και το ίδιο το όνομα Έλλην είχαν κηρυχθεί από την πολιτικοθρησκευτική του εξουσία υπό άγριο διωγμό.
Οι δε Βυζαντινοί αυτοκράτορες ουδεμία σχέση με την Ελλάδα είχαν, καθ’ ότι στα χίλια χρόνια Βυζαντινής Ιστορίας κανείς τους δεν είχε καν ελληνική καταγωγή. Ούτε ένας εξ αυτών δεν καταγόταν από περιοχές με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, πολλοί δε αυτών αγνοούσαν την Ελληνική Γλώσσα.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΓΙΑ "ΟΜΑΛΗ" ΑΡΧΗ....
Από MINOTAYPOS
Η ιστορική αλήθεια έχει ως εξής· κράτος με το όνομα «Βυζάντιο» ουδέποτε υπήρξε παρά μόνο η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η, όπως ονομαζόταν κατά τον Μεσαίωνα, «Ρωμανία».
Ήταν ένα πολυεθνικό κράτος με ταυτοτικό σύνδεσμο της «ρωμαϊκής» συνείδησης την Ορθοδοξία. Παρά την επικράτηση της Ελληνικής Γλώσσας ως κυρίαρχης από τον 7ο αιώνα και μετά τα Λατινικά δεν εξαλείφθηκαν ποτέ από τη διοίκηση και το στράτευμα (ιδίως στον ορισμό των αξιωμάτων και την εντολή των παραγγελμάτων).
Οι δε Έλληνες στην καταγωγή (οι «Ελλαδικοί», όπως λέγονταν υποτιμητικά) ως κατεχόμενο έθνος αντιμετωπίζονταν συνήθως ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γι’ αυτό τον λόγο στα ανώτερα αξιώματα της Νέας Ρώμης ανέρχονταν συνήθως «έμπιστοι» βαρβαρικής, κατά προτίμηση ασιατικής, καταγωγής.
Οι θιασώτες του ελληνοχριστιανικού ιδεολογήματος προπαγανδίζουν, πως το Βυζάντιο αποτελεί δήθεν «φυσική συνέχεια» και ομαλή εξέλιξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Ουδέν ψευδέστερον. Η ονομασία «Βυζάντιο» είναι γέννημα της ιστοριογραφίας των νεωτέρων χρόνων. Ουδέποτε εξελληνίστηκε, όπως λανθασμένα διδάσκεται, τουναντίον όλες οι συνιστώσες του Ελληνικού Πολιτισμού (Φιλοσοφία, Θέατρο, Αθλητισμός, Τέχνες, Επιστήμες κ.τ.λ.), αλλά και το ίδιο το όνομα Έλλην είχαν κηρυχθεί από την πολιτικοθρησκευτική του εξουσία υπό άγριο διωγμό.
Οι δε Βυζαντινοί αυτοκράτορες ουδεμία σχέση με την Ελλάδα είχαν, καθ’ ότι στα χίλια χρόνια Βυζαντινής Ιστορίας κανείς τους δεν είχε καν ελληνική καταγωγή. Ούτε ένας εξ αυτών δεν καταγόταν από περιοχές με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, πολλοί δε αυτών αγνοούσαν την Ελληνική Γλώσσα.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΓΙΑ "ΟΜΑΛΗ" ΑΡΧΗ....
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Thu Jul 13, 2006 12:35 pm
Από ΑρΕλα
Kαλή αρχή Θοδωρή μου:) Εύχομαι να τα χιλιάσεις (και βάλε) τα ποστάκια σου εδώ:)
Πήρα και την πρωτοβουλία να σου βάλω το αβαταρ που είχες στο pathfinder. Ελπίζω να σ'αρέσει. Αν θες να βάλεις κάτι άλλο και δεν μπορείς, δωσ'το μου να στο βάλω εγώ.
Μάκιαααααααααα
Από ΑρΕλα
Kαλή αρχή Θοδωρή μου:) Εύχομαι να τα χιλιάσεις (και βάλε) τα ποστάκια σου εδώ:)
Πήρα και την πρωτοβουλία να σου βάλω το αβαταρ που είχες στο pathfinder. Ελπίζω να σ'αρέσει. Αν θες να βάλεις κάτι άλλο και δεν μπορείς, δωσ'το μου να στο βάλω εγώ.
Μάκιαααααααααα
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Fri Jul 14, 2006 12:17 am
Από MINOTAYPOS
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΖΑ ΑΚΡΗ.ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ...
Από MINOTAYPOS
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΖΑ ΑΚΡΗ.ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ...
arela έγραψε: Kαλή αρχή Θοδωρή μου:) Εύχομαι να τα χιλιάσεις (και βάλε) τα ποστάκια σου εδώ:)
Πήρα και την πρωτοβουλία να σου βάλω το αβαταρ που είχες στο pathfinder. Ελπίζω να σ'αρέσει. Αν θες να βάλεις κάτι άλλο και δεν μπορείς, δωσ'το μου να στο βάλω εγώ.
Μάκιαααααααααα
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sat Jul 15, 2006 1:16 am
Από karipis
Μα.. από την αρχή δεν είπε ο άνθρωπος -Ονομάστηκε Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος-;;
Τέσπα, ας κάνουμε την κουβέντα.
-Το όνομα Ρώμη τι εθνικότητας είναι;
-Ο δότης του ονόματος;
-Οι κτίστες αυτής;
Β. ΕΝΟΤΗΤΑ
-"Θεοκρατία" πριν το Βυζάντιο (όπως το λέμε σήμερα) δεν υπήρχε;
-"ελέω θεού" βασιλιάδες δεν υπήρχαν παλιότερα; (βλ. Αγαμέμνων)
-Πόσοι πόλεμοι άρχισαν και τελείωσαν από τα εκάστοτε ιερατεία στην Ελλάδα πριν το Βυζάντιο;
8) Βρε, χαλαρώστε λίγο πια, είναι πιο απλά τα πράγματα και πάντα τα ίδια έκανε αυτή η ράτσα (καλά και κακά), εμείς τα βλέπουμε κάπως και οι μετέπειτα λίγο διαφορετικά όπως και οι δικοί τους απόγονοι.
Και αν είμαι για κάτι περήφανος για το Βυζάντιο -που είμαι για πάρα πολλά-, είναι που όλη η Ευρώπη ήθελε δεν ήθελε έμαθε και μιλούσε Ελληνικά, όπως και παλιότερα όλη η Ανατολή... ΑΥΡΙΟ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΑΛ***ΚΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ
:evil: Αϊ σιχτίρ συγχύστικα πάλι νυχτιάτικα.
Από karipis
Μα.. από την αρχή δεν είπε ο άνθρωπος -Ονομάστηκε Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος-;;
Τέσπα, ας κάνουμε την κουβέντα.
-Το όνομα Ρώμη τι εθνικότητας είναι;
-Ο δότης του ονόματος;
-Οι κτίστες αυτής;
Β. ΕΝΟΤΗΤΑ
-"Θεοκρατία" πριν το Βυζάντιο (όπως το λέμε σήμερα) δεν υπήρχε;
-"ελέω θεού" βασιλιάδες δεν υπήρχαν παλιότερα; (βλ. Αγαμέμνων)
-Πόσοι πόλεμοι άρχισαν και τελείωσαν από τα εκάστοτε ιερατεία στην Ελλάδα πριν το Βυζάντιο;
8) Βρε, χαλαρώστε λίγο πια, είναι πιο απλά τα πράγματα και πάντα τα ίδια έκανε αυτή η ράτσα (καλά και κακά), εμείς τα βλέπουμε κάπως και οι μετέπειτα λίγο διαφορετικά όπως και οι δικοί τους απόγονοι.
Και αν είμαι για κάτι περήφανος για το Βυζάντιο -που είμαι για πάρα πολλά-, είναι που όλη η Ευρώπη ήθελε δεν ήθελε έμαθε και μιλούσε Ελληνικά, όπως και παλιότερα όλη η Ανατολή... ΑΥΡΙΟ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΑΛ***ΚΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ
:evil: Αϊ σιχτίρ συγχύστικα πάλι νυχτιάτικα.
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sat Jul 15, 2006 1:43 am
Από ΑρΕλα
Και το'ξερα εγώ! Δε μπορεί...Κάποιος λόγος θα υπάρχει -έλεγα μέσα μου- που τον πάω αυτόν τον θεόμουρλο αλλοπαρμένο Πόντιο :Ρ
ΕΔΩ διέκρινα το "αλάθητο" του ενστίκτου μου.
Γεια σου ρε Καρίπαρε και καλωσήρθες με μεγάλο "μπαμ" στο καινούργιο μας σπιτικό. Το ποδαρικό σου ανεπανάληπτο.
Φιλούρεεεεεεεεες
Από ΑρΕλα
Και το'ξερα εγώ! Δε μπορεί...Κάποιος λόγος θα υπάρχει -έλεγα μέσα μου- που τον πάω αυτόν τον θεόμουρλο αλλοπαρμένο Πόντιο :Ρ
ΕΔΩ διέκρινα το "αλάθητο" του ενστίκτου μου.
Γεια σου ρε Καρίπαρε και καλωσήρθες με μεγάλο "μπαμ" στο καινούργιο μας σπιτικό. Το ποδαρικό σου ανεπανάληπτο.
Φιλούρεεεεεεεεες
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sat Jul 15, 2006 7:15 pm
Από Yperboreios
Το θέμα ειναι οτι στο Βυζάντιο οι άνθρωποι στράφηκαν ενάντια στον πολιτισμό τον ίδιο.Δηλαδή στους αρχαίους συγγραφείς για τον λόγο οτι οι αρχαλιοι ηταν αλόθρησκοι.Για αυτό έκλεισαν και την Πλατωνική Ακαδημία το 529 μΧ γιατι εκείνη την εποχή άν λάτρευες άλλον Θεό εκτός απο τον χριστιανικό τοτε σου κολούσαν την ταμπέλα σατανιστής,μάγος/μάγισσα κλπ.Άν λάτρευες την τέχνη της αρχαίας μαντικής πάλι σε έλεγαν σατανιστή.Άν φορούσες την πεντάλφα δηλαδή το σύμβολο των Πυθαγορίων σε έλεγαν σατανιστή.Για αυτο και σταμάτησαν να βγαίνουν φιλόσοφοι τοτε σαν τον Πυθαγόρα ή τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη.Για αυτο σταμάτησαν να βγαίνουν ποιητές σαν τον Όμηρο.Γιατι άν λάτρευες την αρχαία Ελλάδα ήσουνα ο κακός σατανιστής.Η αλήθεια ειναι ομως οτι αν εισαι ενάντια στην αρχαία Ελλάδα τοτε εισαι ενάντια στον ίδιο τον πολιτισμό.Και τοτε κανένας δεν θα σε θυμάται στο μέλλον εκτός απο τα εγκλήματα.Έτσι έμηνε στην ιστορία και το Βυζάντιο.Το οτι ζούσανε Έλληνες δεν σημαίνει οτι θα έπρεπε να ειναι αναγκαστηκά πολιτισμένο έθνος.Δηλαδή στην σημερινή Ελλάδα επειδη ζούνε Έλληνες σημαίνει οτι ειμαστε απο τα πιό πολιτισμένα έθνοι στον κόσμο?Με τα fame story και τους χούλιγκανς του ποδοσφαίρου?Δέν το νομίζω.Πολιτισμένο έθνος θα ειναι αυτό που θα αγαπήσει τον πολιτισμό της αρχαιότητας.Γιατι στην αρχαιότητα δημιουργήθικε ο πολιτισμός.Απο εκει και πέρα άλλος ειναι ενάντια σε αυτον και άλλος τον λατρεύει.
Από Yperboreios
Το θέμα ειναι οτι στο Βυζάντιο οι άνθρωποι στράφηκαν ενάντια στον πολιτισμό τον ίδιο.Δηλαδή στους αρχαίους συγγραφείς για τον λόγο οτι οι αρχαλιοι ηταν αλόθρησκοι.Για αυτό έκλεισαν και την Πλατωνική Ακαδημία το 529 μΧ γιατι εκείνη την εποχή άν λάτρευες άλλον Θεό εκτός απο τον χριστιανικό τοτε σου κολούσαν την ταμπέλα σατανιστής,μάγος/μάγισσα κλπ.Άν λάτρευες την τέχνη της αρχαίας μαντικής πάλι σε έλεγαν σατανιστή.Άν φορούσες την πεντάλφα δηλαδή το σύμβολο των Πυθαγορίων σε έλεγαν σατανιστή.Για αυτο και σταμάτησαν να βγαίνουν φιλόσοφοι τοτε σαν τον Πυθαγόρα ή τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη.Για αυτο σταμάτησαν να βγαίνουν ποιητές σαν τον Όμηρο.Γιατι άν λάτρευες την αρχαία Ελλάδα ήσουνα ο κακός σατανιστής.Η αλήθεια ειναι ομως οτι αν εισαι ενάντια στην αρχαία Ελλάδα τοτε εισαι ενάντια στον ίδιο τον πολιτισμό.Και τοτε κανένας δεν θα σε θυμάται στο μέλλον εκτός απο τα εγκλήματα.Έτσι έμηνε στην ιστορία και το Βυζάντιο.Το οτι ζούσανε Έλληνες δεν σημαίνει οτι θα έπρεπε να ειναι αναγκαστηκά πολιτισμένο έθνος.Δηλαδή στην σημερινή Ελλάδα επειδη ζούνε Έλληνες σημαίνει οτι ειμαστε απο τα πιό πολιτισμένα έθνοι στον κόσμο?Με τα fame story και τους χούλιγκανς του ποδοσφαίρου?Δέν το νομίζω.Πολιτισμένο έθνος θα ειναι αυτό που θα αγαπήσει τον πολιτισμό της αρχαιότητας.Γιατι στην αρχαιότητα δημιουργήθικε ο πολιτισμός.Απο εκει και πέρα άλλος ειναι ενάντια σε αυτον και άλλος τον λατρεύει.
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sun Jul 16, 2006 1:20 am
Από karipis
Είναι πολύ σίγουρο αυτό ότι δηλαδή στράφηκαν εναντίων των αρχαίων συγγραφέων Υπερβόριε;;
Όσο γι αυτό που έκαμαν στους αλλόθρησκους όπως λες, εμένα η γνώμη μου είναι πως διατήρησαν την ίδια σοβαρή πολιτική με τους αρχαίους σε αυτά τα θέματα.
Αν κάποιος ήταν λιγάκι ζωηρός τον έστελναν σπίτι του (απλά αυτοί -και δυστυχώς λέγω- αφαίρεσαν το κώνειο, τον λοχισμό, την τύφλωση και τόσα άλλα ωραία και διασκεδαστικά πράγματα που θα μπορούσαν να ασχοληθούν οι Μπίστηδες, Κουνελάκηδες, Βαλιανάτες κ.λ.π).
Για τον αν ήταν πολιτισμένο ή όχι δεν ξέρω, αυτό που ξέρω όμως και χαίρομαι να το τρίβω στα μούτρα των φίλων μου που ζουν σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης και βρίζουν το χάλι που έχουμε εμείς οι φτωχοί ιθαγενείς όποτε έρχονται στην πατρίδα οι κακόμοιροι, είναι όταν τους λέω
"ΡΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ, Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΑΣ ΠΟΔΙΑ ΩΣ ΧΕΡΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΠΑΛΑΤΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑ ΣΜΟΥ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕ ΣΑΝ (λέω -σαν- προσέξτε το) ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
Έτσι έχουν τα πράγματα Υπερβόριε και όσο για την 5άλφα όταν την εξεδίωξαν οι Βυζαντινοί την είχαν και μόνο οι Εβραίοι. Αρκεί και μόνο να σου πω ότι για δαύτους έχει αφιερώσει κεφάλαια ο αυτοκράτωρ των "Νεαρών" που μεταξύ άλλων απαγόρευε μικτούς με Έλληνες γάμους, την συμμετοχή τους στα πολιτά κ θεσμικά της Αυτοκρατορίας κ τέτοια...
Είδες λοιπόν πόσο σοβαρή ήταν η πολιτική των Ελλήνων όταν οι Έλληνες είμασταν ισχυροί;;
Τώρα όμως; πέντε κολυβογράμματα κ εκείνα τα λέμε όπως θέλουμε...
υ.γ. Βρε μια συνήθεια να ανεβάζω πίεση νυχτιάτικα ο πουσ***της
Από karipis
Είναι πολύ σίγουρο αυτό ότι δηλαδή στράφηκαν εναντίων των αρχαίων συγγραφέων Υπερβόριε;;
Όσο γι αυτό που έκαμαν στους αλλόθρησκους όπως λες, εμένα η γνώμη μου είναι πως διατήρησαν την ίδια σοβαρή πολιτική με τους αρχαίους σε αυτά τα θέματα.
Αν κάποιος ήταν λιγάκι ζωηρός τον έστελναν σπίτι του (απλά αυτοί -και δυστυχώς λέγω- αφαίρεσαν το κώνειο, τον λοχισμό, την τύφλωση και τόσα άλλα ωραία και διασκεδαστικά πράγματα που θα μπορούσαν να ασχοληθούν οι Μπίστηδες, Κουνελάκηδες, Βαλιανάτες κ.λ.π).
Για τον αν ήταν πολιτισμένο ή όχι δεν ξέρω, αυτό που ξέρω όμως και χαίρομαι να το τρίβω στα μούτρα των φίλων μου που ζουν σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης και βρίζουν το χάλι που έχουμε εμείς οι φτωχοί ιθαγενείς όποτε έρχονται στην πατρίδα οι κακόμοιροι, είναι όταν τους λέω
"ΡΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ, Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΑΣ ΠΟΔΙΑ ΩΣ ΧΕΡΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΠΑΛΑΤΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑ ΣΜΟΥ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕ ΣΑΝ (λέω -σαν- προσέξτε το) ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
Έτσι έχουν τα πράγματα Υπερβόριε και όσο για την 5άλφα όταν την εξεδίωξαν οι Βυζαντινοί την είχαν και μόνο οι Εβραίοι. Αρκεί και μόνο να σου πω ότι για δαύτους έχει αφιερώσει κεφάλαια ο αυτοκράτωρ των "Νεαρών" που μεταξύ άλλων απαγόρευε μικτούς με Έλληνες γάμους, την συμμετοχή τους στα πολιτά κ θεσμικά της Αυτοκρατορίας κ τέτοια...
Είδες λοιπόν πόσο σοβαρή ήταν η πολιτική των Ελλήνων όταν οι Έλληνες είμασταν ισχυροί;;
Τώρα όμως; πέντε κολυβογράμματα κ εκείνα τα λέμε όπως θέλουμε...
υ.γ. Βρε μια συνήθεια να ανεβάζω πίεση νυχτιάτικα ο πουσ***της
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sun Jul 16, 2006 1:48 am
Από MINOTAYPOS
ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ....
ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΛΙΓΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΛΟΓΩ ΤΟ ΑΡΓΟΝ ΤΗΣ ΩΡΑΣ.
"karipis"]Είναι πολύ σίγουρο αυτό ότι δηλαδή στράφηκαν εναντίων των αρχαίων συγγραφέων Υπερβόριε;;
ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ,ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΙ ΥΠΑΤΕΙΑ,ΞΕΡΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ...?
Όσο γι αυτό που έκαμαν στους αλλόθρησκους όπως λες, εμένα η γνώμη μου είναι πως διατήρησαν την ίδια σοβαρή πολιτική με τους αρχαίους σε αυτά τα θέματα.
Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ,Π.Χ ΚΡΥΠΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ.ΕΔΩ ΣΥΜΦΩΝΩ.
Αν κάποιος ήταν λιγάκι ζωηρός τον έστελναν σπίτι του (απλά αυτοί -και δυστυχώς λέγω- αφαίρεσαν το κώνειο, τον λοχισμό, την τύφλωση και τόσα άλλα ωραία και διασκεδαστικά πράγματα που θα μπορούσαν να ασχοληθούν οι Μπίστηδες, Κουνελάκηδες, Βαλιανάτες κ.λ.π).
ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΗΣ ΚΟΝΤΟΜΑΤΗΣ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ?ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΓΥΡΝΑΓΑΝ ΧΩΡΙΣ ΜΥΤΕΣ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΤΙΑ?ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΚΩΝΕΙΟ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ,ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ.Π.Χ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ,ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ.
Για τον αν ήταν πολιτισμένο ή όχι δεν ξέρω, αυτό που ξέρω όμως και χαίρομαι να το τρίβω στα μούτρα των φίλων μου που ζουν σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης και βρίζουν το χάλι που έχουμε εμείς οι φτωχοί ιθαγενείς όποτε έρχονται στην πατρίδα οι κακόμοιροι, είναι όταν τους λέω
"ΡΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ, Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΑΣ ΠΟΔΙΑ ΩΣ ΧΕΡΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΠΑΛΑΤΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑ ΣΜΟΥ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕ ΣΑΝ (λέω -σαν- προσέξτε το) ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΩ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ,ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
Έτσι έχουν τα πράγματα Υπερβόριε και όσο για την 5άλφα όταν την εξεδίωξαν οι Βυζαντινοί την είχαν και μόνο οι Εβραίοι. Αρκεί και μόνο να σου πω ότι για δαύτους έχει αφιερώσει κεφάλαια ο αυτοκράτωρ των "Νεαρών" που μεταξύ άλλων απαγόρευε μικτούς με Έλληνες γάμους, την συμμετοχή τους στα πολιτά κ θεσμικά της Αυτοκρατορίας κ τέτοια...
Είδες λοιπόν πόσο σοβαρή ήταν η πολιτική των Ελλήνων όταν οι Έλληνες είμασταν ισχυροί;;
Τώρα όμως; πέντε κολυβογράμματα κ εκείνα τα λέμε όπως θέλουμε...
ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
υ.γ. Βρε μια συνήθεια να ανεβάζω πίεση νυχτιάτικα ο πουσ***της
ΧΑΛΑΡΑ ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ,ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ.
Από MINOTAYPOS
ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ....
ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΛΙΓΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΛΟΓΩ ΤΟ ΑΡΓΟΝ ΤΗΣ ΩΡΑΣ.
"karipis"]Είναι πολύ σίγουρο αυτό ότι δηλαδή στράφηκαν εναντίων των αρχαίων συγγραφέων Υπερβόριε;;
ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ,ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΙ ΥΠΑΤΕΙΑ,ΞΕΡΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ...?
Όσο γι αυτό που έκαμαν στους αλλόθρησκους όπως λες, εμένα η γνώμη μου είναι πως διατήρησαν την ίδια σοβαρή πολιτική με τους αρχαίους σε αυτά τα θέματα.
Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ,Π.Χ ΚΡΥΠΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ.ΕΔΩ ΣΥΜΦΩΝΩ.
Αν κάποιος ήταν λιγάκι ζωηρός τον έστελναν σπίτι του (απλά αυτοί -και δυστυχώς λέγω- αφαίρεσαν το κώνειο, τον λοχισμό, την τύφλωση και τόσα άλλα ωραία και διασκεδαστικά πράγματα που θα μπορούσαν να ασχοληθούν οι Μπίστηδες, Κουνελάκηδες, Βαλιανάτες κ.λ.π).
ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΗΣ ΚΟΝΤΟΜΑΤΗΣ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ?ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΓΥΡΝΑΓΑΝ ΧΩΡΙΣ ΜΥΤΕΣ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΤΙΑ?ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΚΩΝΕΙΟ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ,ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ.Π.Χ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ,ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ.
Για τον αν ήταν πολιτισμένο ή όχι δεν ξέρω, αυτό που ξέρω όμως και χαίρομαι να το τρίβω στα μούτρα των φίλων μου που ζουν σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης και βρίζουν το χάλι που έχουμε εμείς οι φτωχοί ιθαγενείς όποτε έρχονται στην πατρίδα οι κακόμοιροι, είναι όταν τους λέω
"ΡΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ, Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΑΣ ΠΟΔΙΑ ΩΣ ΧΕΡΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΠΑΛΑΤΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑ ΣΜΟΥ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕ ΣΑΝ (λέω -σαν- προσέξτε το) ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΩ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ,ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
Έτσι έχουν τα πράγματα Υπερβόριε και όσο για την 5άλφα όταν την εξεδίωξαν οι Βυζαντινοί την είχαν και μόνο οι Εβραίοι. Αρκεί και μόνο να σου πω ότι για δαύτους έχει αφιερώσει κεφάλαια ο αυτοκράτωρ των "Νεαρών" που μεταξύ άλλων απαγόρευε μικτούς με Έλληνες γάμους, την συμμετοχή τους στα πολιτά κ θεσμικά της Αυτοκρατορίας κ τέτοια...
Είδες λοιπόν πόσο σοβαρή ήταν η πολιτική των Ελλήνων όταν οι Έλληνες είμασταν ισχυροί;;
Τώρα όμως; πέντε κολυβογράμματα κ εκείνα τα λέμε όπως θέλουμε...
ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
υ.γ. Βρε μια συνήθεια να ανεβάζω πίεση νυχτιάτικα ο πουσ***της
ΧΑΛΑΡΑ ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ,ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ.
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sun Jul 16, 2006 2:26 am
Από karipis
Αμ δεν με αφήνεις να ξημερώσω..
Τέσπα.
Για ποιά από όλες τις πυρκαϊές λες βρε σέφτελε;;
Την τύχη της φιλοσόφου την γνωρίζω αδελφέ μου κ πως έπεσε θύμα των πολιτικών με θρησκευτική κάλυψη παθών. Για να ισχυροποιήσω αυτό που λέω, σου θυμίζω την τύχη του Λιβάνιου στην ίδια περιοχή κ χωρίς μεγάλη χρονική απόσταση .
Για τις αναλογίες μεταξύ Αυτοκρατόρων κ απλών πολεμιστών φαντάζομαι είναι αυτές που έπρεπε, διότι αν χάναμε κάθε μήνα κ από έναν τότε όχι 90 κάτι,(κάτσε να λογαριάσω) αλλά πάνω από 12.000 θα θέλαμε!!!!!
Δηλαδή που κ πότε ήταν διαφορετικές η αναλογίες βρε παιδιά;
Κοκκινομάλες ο Ελληνισμός δεν έκαψε ποτέ, κ γενικά δεν έκανε αυτές τις αηδίες των Ευρωπαίων που λειτουργούσαν ως κακά κακέκτυπα ακόμη κ στην θρησκεία, αυτό νομίζω το γνωρίζουν κ οι πέτρες πια.
Αδέλφια, μακριά από πάθη κ φανατισμούς διότι μετά, κ να είστε βέβαιοι γι αυτό, πως δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από αυτά που κατηγορούμ .
Πάθος είναι ακόμη κ αυτό που κάνω τώρα, 3 κ μισή τα χαράματα κάθομαι να αποδείξω πως ο πατέρας μου κ όλων των Ελλήνων δεν έκαιγε κοκκινομάλες
Που κ να τις έκαιγε τι έπρεπε να κάνω εγώ; να λέω απαρνούμε το έθνος μου; την θρησκεία κ την ιστορία μου;;
ΓΙΑΤΙ
Επειδή μου το ζητά κάποιος ΒΑΡΒΑΡΟΣ που του σηκώθηκε πως πρέπει να γίνω μουσουλμάνος ή ότι άλλο δηλαδή
Αν έρθει αύριο ένας κ μας πείσει δηλ. να κουνιόμαστε σαν τον Βαλιανάτο πρέπει να το κάνουμε
Κ αν το μετανοιώσω μετά τι θα πω, φέρε πίσω την παρθενιά μου ρε κουφάλα
Είδες Κρήτα μου τι είναι το πάθος
Καληνύχτα σας
Από karipis
Αμ δεν με αφήνεις να ξημερώσω..
Τέσπα.
Για ποιά από όλες τις πυρκαϊές λες βρε σέφτελε;;
Την τύχη της φιλοσόφου την γνωρίζω αδελφέ μου κ πως έπεσε θύμα των πολιτικών με θρησκευτική κάλυψη παθών. Για να ισχυροποιήσω αυτό που λέω, σου θυμίζω την τύχη του Λιβάνιου στην ίδια περιοχή κ χωρίς μεγάλη χρονική απόσταση .
Για τις αναλογίες μεταξύ Αυτοκρατόρων κ απλών πολεμιστών φαντάζομαι είναι αυτές που έπρεπε, διότι αν χάναμε κάθε μήνα κ από έναν τότε όχι 90 κάτι,(κάτσε να λογαριάσω) αλλά πάνω από 12.000 θα θέλαμε!!!!!
Δηλαδή που κ πότε ήταν διαφορετικές η αναλογίες βρε παιδιά;
Κοκκινομάλες ο Ελληνισμός δεν έκαψε ποτέ, κ γενικά δεν έκανε αυτές τις αηδίες των Ευρωπαίων που λειτουργούσαν ως κακά κακέκτυπα ακόμη κ στην θρησκεία, αυτό νομίζω το γνωρίζουν κ οι πέτρες πια.
Αδέλφια, μακριά από πάθη κ φανατισμούς διότι μετά, κ να είστε βέβαιοι γι αυτό, πως δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από αυτά που κατηγορούμ .
Πάθος είναι ακόμη κ αυτό που κάνω τώρα, 3 κ μισή τα χαράματα κάθομαι να αποδείξω πως ο πατέρας μου κ όλων των Ελλήνων δεν έκαιγε κοκκινομάλες
Που κ να τις έκαιγε τι έπρεπε να κάνω εγώ; να λέω απαρνούμε το έθνος μου; την θρησκεία κ την ιστορία μου;;
ΓΙΑΤΙ
Επειδή μου το ζητά κάποιος ΒΑΡΒΑΡΟΣ που του σηκώθηκε πως πρέπει να γίνω μουσουλμάνος ή ότι άλλο δηλαδή
Αν έρθει αύριο ένας κ μας πείσει δηλ. να κουνιόμαστε σαν τον Βαλιανάτο πρέπει να το κάνουμε
Κ αν το μετανοιώσω μετά τι θα πω, φέρε πίσω την παρθενιά μου ρε κουφάλα
Είδες Κρήτα μου τι είναι το πάθος
Καληνύχτα σας
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sun Jul 16, 2006 2:32 am
Από MINOTAYPOS
ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ ΡΕ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ,ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ.ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΑ...
Από MINOTAYPOS
ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ ΡΕ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ,ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ.ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΑ...
karipis έγραψε: Αμ δεν με αφήνεις να ξημερώσω..
Τέσπα.
Για ποιά από όλες τις πυρκαϊές λες βρε σέφτελε;;
Την τύχη της φιλοσόφου την γνωρίζω αδελφέ μου κ πως έπεσε θύμα των πολιτικών με θρησκευτική κάλυψη παθών. Για να ισχυροποιήσω αυτό που λέω, σου θυμίζω την τύχη του Λιβάνιου στην ίδια περιοχή κ χωρίς μεγάλη χρονική απόσταση .
Για τις αναλογίες μεταξύ Αυτοκρατόρων κ απλών πολεμιστών φαντάζομαι είναι αυτές που έπρεπε, διότι αν χάναμε κάθε μήνα κ από έναν τότε όχι 90 κάτι,(κάτσε να λογαριάσω) αλλά πάνω από 12.000 θα θέλαμε!!!!!
Δηλαδή που κ πότε ήταν διαφορετικές η αναλογίες βρε παιδιά;
Κοκκινομάλες ο Ελληνισμός δεν έκαψε ποτέ, κ γενικά δεν έκανε αυτές τις αηδίες των Ευρωπαίων που λειτουργούσαν ως κακά κακέκτυπα ακόμη κ στην θρησκεία, αυτό νομίζω το γνωρίζουν κ οι πέτρες πια.
Αδέλφια, μακριά από πάθη κ φανατισμούς διότι μετά, κ να είστε βέβαιοι γι αυτό, πως δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από αυτά που κατηγορούμ .
Πάθος είναι ακόμη κ αυτό που κάνω τώρα, 3 κ μισή τα χαράματα κάθομαι να αποδείξω πως ο πατέρας μου κ όλων των Ελλήνων δεν έκαιγε κοκκινομάλες
Που κ να τις έκαιγε τι έπρεπε να κάνω εγώ; να λέω απαρνούμε το έθνος μου; την θρησκεία κ την ιστορία μου;;
ΓΙΑΤΙ
Επειδή μου το ζητά κάποιος ΒΑΡΒΑΡΟΣ που του σηκώθηκε πως πρέπει να γίνω μουσουλμάνος ή ότι άλλο δηλαδή
Αν έρθει αύριο ένας κ μας πείσει δηλ. να κουνιόμαστε σαν τον Βαλιανάτο πρέπει να το κάνουμε
Κ αν το μετανοιώσω μετά τι θα πω, φέρε πίσω την παρθενιά μου ρε κουφάλα
Είδες Κρήτα μου τι είναι το πάθος
Καληνύχτα σας
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sun Jul 16, 2006 12:33 pm
Από Yperboreios
Δυστηχώς δεν είδα πουθενά αποδείξεις μέχρι τώρα και αυτο με κάνει να σκεύτομαι οτι η συζήτηση γίνεται τζάμπα.
Μάλλον θα εισαι και εσύ απο αυτούς που λέει οτι οι αρχαίοι ήταν πρό Χριστού χριστιανοί lol.Πάλι θα γελάσουμε εδω.Περιμένω αποδείξεις.
Οι αρχαίοι δέν ειχαν νόμους στα θρησκευτικά πιστεύω τους που να λένε πχ οτι όποιος ειναι αλλόθρησκος πρέπει να τον εξαφανίσεται.Η καινή διαθήκη απο την άλλη ειχε τέτοιους νόμους οπως και η παλαιά διαθήκη και αν δεν τους εχεις διαβάσει μπορώ να τους βάλω στο θέμα εδω να τους δείς.
1.Μιλάς για φίλους σου Έλληνες που ζούν στο εξωτερικό ή για Γερμανούς κλπ?Πάντος Ελληνικά δεν μιλάνε στις άλλες χώρες τις Ευρώπης γιατι έχουν δικές τους γλώσσες.Και στο κάτω κάτω το τί γλώσσα μιλάει κάποιος αυτο δεν σημαίνει οτι ειναι ανώτερος.Οι Αμερικάνοι που δεν μιλάνε Ελληνικά δηλαδη πώς μας έχουν για την φάπα?Άν ειμαστε ανώτεροι εμεις επειδη μιλάμε Ελληνικά ας τους κάνουμε κουμάντο,αλλα απο οτι βλέπω το αντίθετο γίνεται.Το τί γλώσσα μιλάει κάποιος δέν εχει καμιά σχέση με δύναμη.
2.Λές οτι ο παππούς σου τους έμαθε να χρησιμοποιούνε τα δύο μπροστινά πόδια σάν χέρια.Σχετικά με τον παππού σου να γίνεις πιό συγκεκριμένος για να καταλάβω ποιόν εννοείς γιατι να εισαι σίγουρος οτι δεν ειναι όλοι ίδιοι.Εννοείς κάποιον παππού σου της αρχαιότητας ή του μεσαίωνα?Εννοείται οτι έχει διαφορά.Οι άνθρωποι του μεσαίωνα το μόνο που έκαναν ηταν να πηγαίνουν σε όλη την Ευρώπη μόνο και μόνο για να κάνουν όλους τους λαούς χριστιανούς.Απο Πολιτισμό δέν έδωσαν τίποτα.
3.Λές οτι ο παππούς σου τους κατέβασε απο τα δέντρα κλπ.Πάλι πρέπει να γίνεις πιό συγκεκριμένος γιατι άλλο ο παππούς σου της αρχαιότητας και άλλο του μεσαίωνα οπως ειπα πιό πάνω.Βασικά εδω μου θύμησες τον Βελόπουλο που πριν χρόνια σαν μλκας καθόμουνα και τον έβλεπα και έλεγε οτι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ηταν πάνω στα δέντρα πριν χρόνια.Καταρχίν Αμερικάνοι οπως τους ξέρουμε σημερα τοτε δέν υπήρχαν σε εκείνη την ήπειρο.Απο τον Κολόμβο και μετά πήγαν.Όταν μιλάμε για τους λαούς της Ευρώπης ποιός αρχαίος Έλληνας συγγραφέας το λέει αυτο οτι ζούσαν πάνω στα δέντρα?Περιμένω αποδείξεις.
4.Λές οτι ο παππούς σου τους δίδαξε την φιλοσοφία.Η φιλοσοφία υπήρχε πάντα σε όλους τους λαούς.Και στους λαούς της Ευρώπης (Δρυίδες κλπ) και στους Ινδιάνους και στους Ινδούς και στους Αιγύπτιους και στους Κινέζους και και και.Απλά μόνο οι Έλληνες άρχισαν να τα γράφουν για να τα διαβάζουν οι απλοί άνθρωποι του λαού.Έξω απο την Ελλάδα κυρίως οι φιλόσοφοι ηταν σαν τους Πυθαγόριους δηλαδη πίστευαν οτι δεν πρέπει η φιλοσοφία να πέσει στα χέρια του κάθε τυχαίου και για αυτο δεν έγραφαν τις γνώσεις τους σε πάπυρους πχ και για αυτο τέλος πάντων δέν ξέρουμε πολλά για την φιλοσοφία των άλλων λαών.
5.Για την πεντάλφα τί αποδείξεις εχεις οτι την είχαν μόνο οι εβραίοι?Εννοώ ποιός το λέει αυτο?Για να πάω να το διαβάσω και εγώ.Οι νεοπυθαγόριοι φιλόσοφοι γιατι δεν το λένε πουθενά αυτό?
Για τους Έλληνες στο Βυζάντιο λές?Δέν ειδα τίποτα γιατι δεν μου έδωσες αποδείξεις.Δώσε μου κάποιες μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων για να το ψάξω και να τα διαβάσω τουλάχιστον.Γιατι εγώ δεν ειμαι απο αυτούς που πιστεύουν εύκολα οτι τους λένε οι άλλοι.Θέλω αποδείξεις.
Από Yperboreios
Δυστηχώς δεν είδα πουθενά αποδείξεις μέχρι τώρα και αυτο με κάνει να σκεύτομαι οτι η συζήτηση γίνεται τζάμπα.
Είναι πολύ σίγουρο αυτό ότι δηλαδή στράφηκαν εναντίων των αρχαίων συγγραφέων Υπερβόριε;;
Μάλλον θα εισαι και εσύ απο αυτούς που λέει οτι οι αρχαίοι ήταν πρό Χριστού χριστιανοί lol.Πάλι θα γελάσουμε εδω.Περιμένω αποδείξεις.
Όσο γι αυτό που έκαμαν στους αλλόθρησκους όπως λες, εμένα η γνώμη μου είναι πως διατήρησαν την ίδια σοβαρή πολιτική με τους αρχαίους σε αυτά τα θέματα.
Οι αρχαίοι δέν ειχαν νόμους στα θρησκευτικά πιστεύω τους που να λένε πχ οτι όποιος ειναι αλλόθρησκος πρέπει να τον εξαφανίσεται.Η καινή διαθήκη απο την άλλη ειχε τέτοιους νόμους οπως και η παλαιά διαθήκη και αν δεν τους εχεις διαβάσει μπορώ να τους βάλω στο θέμα εδω να τους δείς.
Για τον αν ήταν πολιτισμένο ή όχι δεν ξέρω, αυτό που ξέρω όμως και χαίρομαι να το τρίβω στα μούτρα των φίλων μου που ζουν σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης και βρίζουν το χάλι που έχουμε εμείς οι φτωχοί ιθαγενείς όποτε έρχονται στην πατρίδα οι κακόμοιροι, είναι όταν τους λέω
"ΡΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ, Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΑΣ ΠΟΔΙΑ ΩΣ ΧΕΡΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΠΑΛΑΤΙΑ.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑ ΣΜΟΥ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕ ΣΑΝ (λέω -σαν- προσέξτε το) ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
1.Μιλάς για φίλους σου Έλληνες που ζούν στο εξωτερικό ή για Γερμανούς κλπ?Πάντος Ελληνικά δεν μιλάνε στις άλλες χώρες τις Ευρώπης γιατι έχουν δικές τους γλώσσες.Και στο κάτω κάτω το τί γλώσσα μιλάει κάποιος αυτο δεν σημαίνει οτι ειναι ανώτερος.Οι Αμερικάνοι που δεν μιλάνε Ελληνικά δηλαδη πώς μας έχουν για την φάπα?Άν ειμαστε ανώτεροι εμεις επειδη μιλάμε Ελληνικά ας τους κάνουμε κουμάντο,αλλα απο οτι βλέπω το αντίθετο γίνεται.Το τί γλώσσα μιλάει κάποιος δέν εχει καμιά σχέση με δύναμη.
2.Λές οτι ο παππούς σου τους έμαθε να χρησιμοποιούνε τα δύο μπροστινά πόδια σάν χέρια.Σχετικά με τον παππού σου να γίνεις πιό συγκεκριμένος για να καταλάβω ποιόν εννοείς γιατι να εισαι σίγουρος οτι δεν ειναι όλοι ίδιοι.Εννοείς κάποιον παππού σου της αρχαιότητας ή του μεσαίωνα?Εννοείται οτι έχει διαφορά.Οι άνθρωποι του μεσαίωνα το μόνο που έκαναν ηταν να πηγαίνουν σε όλη την Ευρώπη μόνο και μόνο για να κάνουν όλους τους λαούς χριστιανούς.Απο Πολιτισμό δέν έδωσαν τίποτα.
3.Λές οτι ο παππούς σου τους κατέβασε απο τα δέντρα κλπ.Πάλι πρέπει να γίνεις πιό συγκεκριμένος γιατι άλλο ο παππούς σου της αρχαιότητας και άλλο του μεσαίωνα οπως ειπα πιό πάνω.Βασικά εδω μου θύμησες τον Βελόπουλο που πριν χρόνια σαν μλκας καθόμουνα και τον έβλεπα και έλεγε οτι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ηταν πάνω στα δέντρα πριν χρόνια.Καταρχίν Αμερικάνοι οπως τους ξέρουμε σημερα τοτε δέν υπήρχαν σε εκείνη την ήπειρο.Απο τον Κολόμβο και μετά πήγαν.Όταν μιλάμε για τους λαούς της Ευρώπης ποιός αρχαίος Έλληνας συγγραφέας το λέει αυτο οτι ζούσαν πάνω στα δέντρα?Περιμένω αποδείξεις.
4.Λές οτι ο παππούς σου τους δίδαξε την φιλοσοφία.Η φιλοσοφία υπήρχε πάντα σε όλους τους λαούς.Και στους λαούς της Ευρώπης (Δρυίδες κλπ) και στους Ινδιάνους και στους Ινδούς και στους Αιγύπτιους και στους Κινέζους και και και.Απλά μόνο οι Έλληνες άρχισαν να τα γράφουν για να τα διαβάζουν οι απλοί άνθρωποι του λαού.Έξω απο την Ελλάδα κυρίως οι φιλόσοφοι ηταν σαν τους Πυθαγόριους δηλαδη πίστευαν οτι δεν πρέπει η φιλοσοφία να πέσει στα χέρια του κάθε τυχαίου και για αυτο δεν έγραφαν τις γνώσεις τους σε πάπυρους πχ και για αυτο τέλος πάντων δέν ξέρουμε πολλά για την φιλοσοφία των άλλων λαών.
5.Για την πεντάλφα τί αποδείξεις εχεις οτι την είχαν μόνο οι εβραίοι?Εννοώ ποιός το λέει αυτο?Για να πάω να το διαβάσω και εγώ.Οι νεοπυθαγόριοι φιλόσοφοι γιατι δεν το λένε πουθενά αυτό?
Είδες λοιπόν πόσο σοβαρή ήταν η πολιτική των Ελλήνων όταν οι Έλληνες είμασταν ισχυροί;;
Για τους Έλληνες στο Βυζάντιο λές?Δέν ειδα τίποτα γιατι δεν μου έδωσες αποδείξεις.Δώσε μου κάποιες μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων για να το ψάξω και να τα διαβάσω τουλάχιστον.Γιατι εγώ δεν ειμαι απο αυτούς που πιστεύουν εύκολα οτι τους λένε οι άλλοι.Θέλω αποδείξεις.
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Sun Jul 16, 2006 3:08 pm
Από karipis
Μινώταυρε αν έλθεις Θεσσαλονίκη και δεν ψάξεις να με βρεις, πολύ θα στεναχωρηθώ...
Υπερβόρειε...
Δυο βιβλία θα σου πω και αν θέλεις τα ξεφυλίζεις.
1)Η νομοθεσία στην αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία εκδ. Κυρομάνος και
2)Βυζαντινός πολιτισμός του Στ. Ράνσιμαν εκδ. Ερμείας.
Συγνώμη αλλά βαριέμαι να κουβεντιάζω άσκοπα προσπαθώντας να αλλάξω γνώμη σε κάποιον που ενδεχομένως έχει δική του οπτική πλευρά κ σκοπιμότητα αντιμετώπισης της Ελληνικής ιστορίας.
Άλλωστε, κάπως έτσι είμαι κ εγώ
Βλέπεις, εγώ δεν μπορώ να απωλέσω κανένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μου όπως επίσης κ να λησμονήσω τα λόγια του Χρυσοστόμου Σμύρνης (τότε Δράμας) προς το ποίμνιό του όσον αφορά τον Μακεδονικό Αγώνα:
«Πωλησάτω τα ιμάτια και τα υπάρχοντα και αγορασάτω μάχαιραν».
Και αν αυτή την στιγμή γράφω πίνωντας καφέ κ κοιτώντας τα Κάστρα φάτσα μπροστά μου, ευθύνη έχει κ ο άλλος, ο μητροπολίτης Μοναστηρίου Ιωακείμ που την ίδια περίοδο κ για το ίδιο θέμα διακήρρυτε:
«Όχι οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Οφθαλμούς αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος».
Δεν λέω πως αυτοί οι δυό έκαναν καμμία αλλαγή, απλά, καμμιά φορά ψιλοντρέπομαι για να σου πω την αλήθεια διότι το μόνο που εγώ έχω κάνει μέχρι σήμερα γι' αυτόν τον ρημαδιασμένο τόπο, είναι να γράψω αυτές εδώ τις γραμμές...
Από karipis
Μινώταυρε αν έλθεις Θεσσαλονίκη και δεν ψάξεις να με βρεις, πολύ θα στεναχωρηθώ...
Υπερβόρειε...
Δυο βιβλία θα σου πω και αν θέλεις τα ξεφυλίζεις.
1)Η νομοθεσία στην αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία εκδ. Κυρομάνος και
2)Βυζαντινός πολιτισμός του Στ. Ράνσιμαν εκδ. Ερμείας.
Συγνώμη αλλά βαριέμαι να κουβεντιάζω άσκοπα προσπαθώντας να αλλάξω γνώμη σε κάποιον που ενδεχομένως έχει δική του οπτική πλευρά κ σκοπιμότητα αντιμετώπισης της Ελληνικής ιστορίας.
Άλλωστε, κάπως έτσι είμαι κ εγώ
Βλέπεις, εγώ δεν μπορώ να απωλέσω κανένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μου όπως επίσης κ να λησμονήσω τα λόγια του Χρυσοστόμου Σμύρνης (τότε Δράμας) προς το ποίμνιό του όσον αφορά τον Μακεδονικό Αγώνα:
«Πωλησάτω τα ιμάτια και τα υπάρχοντα και αγορασάτω μάχαιραν».
Και αν αυτή την στιγμή γράφω πίνωντας καφέ κ κοιτώντας τα Κάστρα φάτσα μπροστά μου, ευθύνη έχει κ ο άλλος, ο μητροπολίτης Μοναστηρίου Ιωακείμ που την ίδια περίοδο κ για το ίδιο θέμα διακήρρυτε:
«Όχι οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Οφθαλμούς αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος».
Δεν λέω πως αυτοί οι δυό έκαναν καμμία αλλαγή, απλά, καμμιά φορά ψιλοντρέπομαι για να σου πω την αλήθεια διότι το μόνο που εγώ έχω κάνει μέχρι σήμερα γι' αυτόν τον ρημαδιασμένο τόπο, είναι να γράψω αυτές εδώ τις γραμμές...
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Tue Aug 01, 2006 12:43 am
Από ΧΙΟΥΙ
Βυζαντινός πολιτισμός του Ράνσιμαν
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ο Χρήστος και ο Καρύπης έχουνε δίκαιο.
Την Υπατία τη γνωρίζω και τον Σωκράτη τον γνωρίζω που η ένδοξη αρχαία Αθήνα τον πότισε κώνειο...
Όντως η μεσαιωνική Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία (γνωστή ως Βυζάντιο πλέον ώστε να υποδηλώνεται ο ελληνικός της χαρακτήρας) ήταν πεδίο συγκρούσεων και ανακατατάξεων.Όντως έγιναν ακρότητες.Και άσχημα πράγματα.Αλλά πάντα όταν βρισκόμαστε σε κάποια ιστορική καμπή αυτά γίνονται.
ΣΟυ θυμίζω την σφαγή της Χαιρώνειας που χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε τον Ελληνιστικό κόσμο...
Δεν λέω πως καλά έκαναν και οι ζηλωτές κατέστρεψαν αρχαία μνημεία ξέρω γω ή ότι άλλο..όχι....
Αλλά η αρχαία θρησκεία ήταν περισσότερο θύμα του ίδιου του ξεπεσμού της παρά του χριστιανισμού...
Μιθραισμός...αυτοκράτορες-θεοί....γενικότερα παρακμή....
Διάβασε τι έλεγε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος και θα δείς πόση σχέση έχει με την χριστιανική διδασκαλία...
Μελέτησε λίγο το εκκλησιαστικό τυπικό και θα δείς πόσο είναι εμπνευσμένο από την αρχαία μας παράδοση...
ΌΧΙ δεν θα κάνουμε την χάρη να χαρίσουμε κομμάτια της ιστορίας μας σε κανέναν...
Τα εκκλησάκια του Αιγαίου είναι Ελλάδα όπως Ελλάδα είναι και η Ακρόπολη....
Ο Μακρυγιάννης τα συνέδεσε αυτά αρμονικά και έδωσε το έναυσμα της συμφιλίωσης...της αρχαίας μας ιστορίας με τους βυζαντινούς χρόνους...
Καρύπη μην ξεχνάς τον Γερμανό Καραβαγγέλη...
Χωρίς αυτόν και την βοήθειά του ίσως να μην υπήρχε Ελληνική Μακεδονία σήμερα.......
Από ΧΙΟΥΙ
Βυζαντινός πολιτισμός του Ράνσιμαν
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ο Χρήστος και ο Καρύπης έχουνε δίκαιο.
Την Υπατία τη γνωρίζω και τον Σωκράτη τον γνωρίζω που η ένδοξη αρχαία Αθήνα τον πότισε κώνειο...
Όντως η μεσαιωνική Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία (γνωστή ως Βυζάντιο πλέον ώστε να υποδηλώνεται ο ελληνικός της χαρακτήρας) ήταν πεδίο συγκρούσεων και ανακατατάξεων.Όντως έγιναν ακρότητες.Και άσχημα πράγματα.Αλλά πάντα όταν βρισκόμαστε σε κάποια ιστορική καμπή αυτά γίνονται.
ΣΟυ θυμίζω την σφαγή της Χαιρώνειας που χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε τον Ελληνιστικό κόσμο...
Δεν λέω πως καλά έκαναν και οι ζηλωτές κατέστρεψαν αρχαία μνημεία ξέρω γω ή ότι άλλο..όχι....
Αλλά η αρχαία θρησκεία ήταν περισσότερο θύμα του ίδιου του ξεπεσμού της παρά του χριστιανισμού...
Μιθραισμός...αυτοκράτορες-θεοί....γενικότερα παρακμή....
Διάβασε τι έλεγε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος και θα δείς πόση σχέση έχει με την χριστιανική διδασκαλία...
Μελέτησε λίγο το εκκλησιαστικό τυπικό και θα δείς πόσο είναι εμπνευσμένο από την αρχαία μας παράδοση...
ΌΧΙ δεν θα κάνουμε την χάρη να χαρίσουμε κομμάτια της ιστορίας μας σε κανέναν...
Τα εκκλησάκια του Αιγαίου είναι Ελλάδα όπως Ελλάδα είναι και η Ακρόπολη....
Ο Μακρυγιάννης τα συνέδεσε αυτά αρμονικά και έδωσε το έναυσμα της συμφιλίωσης...της αρχαίας μας ιστορίας με τους βυζαντινούς χρόνους...
Καρύπη μην ξεχνάς τον Γερμανό Καραβαγγέλη...
Χωρίς αυτόν και την βοήθειά του ίσως να μην υπήρχε Ελληνική Μακεδονία σήμερα.......
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Tue Aug 01, 2006 12:55 am
Από ΑρΕλα
_worship_
Από ΑρΕλα
Αλλά η αρχαία θρησκεία ήταν περισσότερο θύμα του ίδιου του ξεπεσμού της παρά του χριστιανισμού...
Μιθραισμός...αυτοκράτορες-θεοί....γενικότερα παρακμή....
Διάβασε τι έλεγε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος και θα δείς πόση σχέση έχει με την χριστιανική διδασκαλία...
Μελέτησε λίγο το εκκλησιαστικό τυπικό και θα δείς πόσο είναι εμπνευσμένο από την αρχαία μας παράδοση...
ΌΧΙ δεν θα κάνουμε την χάρη να χαρίσουμε κομμάτια της ιστορίας μας σε κανέναν...
Τα εκκλησάκια του Αιγαίου είναι Ελλάδα όπως Ελλάδα είναι και η Ακρόπολη....
_worship_
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Fri Oct 13, 2006 9:24 am
Από elia
Ο Σωκράτης θανατώθηκε μάλλον για πολιτικούς λόγους και όχι μόνο, συγκεκαλυμένους πίσω από την θρησκευτική κατηγορία.
Μέσα από τις συζητήσεις του, έκρινε πολιτικούς του παρελθόντος και επέκρινε θεσμούς της δημοκρατίας, καθώς επίσης επιδοκίμαζε το πολίτευμα της Σπάρτης.
Με το λόγο του υπηρετούσε τη λογική του δικαίου και όχι αυτή των συμφερόντων, με αποτέλεσμα ο λόγος του να απογυμνώνει και να ταπεινώνει τους κινούμενους από πολιτικά συμφέροντα Αθηναίους.
..δεν κάνει τίποτα...
_bye1_
Από elia
Ο Σωκράτης θανατώθηκε μάλλον για πολιτικούς λόγους και όχι μόνο, συγκεκαλυμένους πίσω από την θρησκευτική κατηγορία.
Μέσα από τις συζητήσεις του, έκρινε πολιτικούς του παρελθόντος και επέκρινε θεσμούς της δημοκρατίας, καθώς επίσης επιδοκίμαζε το πολίτευμα της Σπάρτης.
Με το λόγο του υπηρετούσε τη λογική του δικαίου και όχι αυτή των συμφερόντων, με αποτέλεσμα ο λόγος του να απογυμνώνει και να ταπεινώνει τους κινούμενους από πολιτικά συμφέροντα Αθηναίους.
kai elia eyxaristo gia ta kala sou logia se ena allo post
..δεν κάνει τίποτα...
_bye1_
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Fri Oct 13, 2006 12:17 pm
Από The_Saboteur
ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ. ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ (ΑΡΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ) ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Από The_Saboteur
Ο Σωκράτης θανατώθηκε μάλλον για πολιτικούς λόγους και όχι μόνο, συγκεκαλυμένους πίσω από την θρησκευτική κατηγορία.
ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ. ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ (ΑΡΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ) ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Fri Oct 13, 2006 8:56 pm
Από panta
Άλλο τι θα μας άρεσε και άλλο η πραγματικότητα. Θεοκρατία επικρατούσε στην αρχαιότητα. Όλα όσα γίνονταν π.χ. στην εκκλησία του δήμου των ΑΘηνών, γίνονταν κάτω από την πεποίθηση ότι επιβλέπει η πολιούχος (ιδιοκτήτρια) της πόλεως Αθηνά. Δεν χρειάζονταν ιδιαίτεροι νόμοι αφού αρκούσε ο των πατρώων εθών.
Αυτή η άποψη περι δήθεν ανεξίθρησκης αρχαιότητας οφείλεται στους αναγεννησιακούς και δεν έχει σχέση με την Ελλάδα.
Άλλωστε, ουδέποτε οι αρχαίοι εφάρμοζαν την λογική της ... σχιζοφρένειας στην ζωή τους - άλλο η θρησκεία και άλλο η πολιτεία. Όσον αφορά τους πολέμους τους, ο νικητής επέβαλλε πρώτα την λατρεία του δικού του Θεούς - βλέπε μεταστροφή από τις λατρείες της θεάς γής στις λατρείες των δωρικών ολυμπίων. ή κατέστρεφα τα ιερά των αντιπάλλων: Ηλείοι - Πισάτες, Πέρσες - Αθηναίοι κλπ.
Τέλος, υπήρχε πάντα ο ανώτατος πολιτειακός άρχων που αποκλειστική απασχόλησή του ήταν τα θέσμια του θρησκεύεσθαι - στην Αθήνα των κλασσικών χρόνων είναι γνωστός ως άρχων βασιλεύς.
Η θεοκρατία λοιπόν ήταν επίσημο πολιτειακό καθεστώς στην αρχαιότητα, με θεοποιημένους ανθρώπους ανθρώπους εξουσιαστές και άλλοτε με λατρείες που αφορούσαν τους τοπικούς θεούς.
Για το Βυζάντιο, μην ξεχνάμε τον τίτλο που έφερε ο αυτοκράτορας Ηράκλειος: ΠΙΣΤΟΣ ΤΩ ΘΕΩ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Από panta
Άλλο τι θα μας άρεσε και άλλο η πραγματικότητα. Θεοκρατία επικρατούσε στην αρχαιότητα. Όλα όσα γίνονταν π.χ. στην εκκλησία του δήμου των ΑΘηνών, γίνονταν κάτω από την πεποίθηση ότι επιβλέπει η πολιούχος (ιδιοκτήτρια) της πόλεως Αθηνά. Δεν χρειάζονταν ιδιαίτεροι νόμοι αφού αρκούσε ο των πατρώων εθών.
Αυτή η άποψη περι δήθεν ανεξίθρησκης αρχαιότητας οφείλεται στους αναγεννησιακούς και δεν έχει σχέση με την Ελλάδα.
Άλλωστε, ουδέποτε οι αρχαίοι εφάρμοζαν την λογική της ... σχιζοφρένειας στην ζωή τους - άλλο η θρησκεία και άλλο η πολιτεία. Όσον αφορά τους πολέμους τους, ο νικητής επέβαλλε πρώτα την λατρεία του δικού του Θεούς - βλέπε μεταστροφή από τις λατρείες της θεάς γής στις λατρείες των δωρικών ολυμπίων. ή κατέστρεφα τα ιερά των αντιπάλλων: Ηλείοι - Πισάτες, Πέρσες - Αθηναίοι κλπ.
Τέλος, υπήρχε πάντα ο ανώτατος πολιτειακός άρχων που αποκλειστική απασχόλησή του ήταν τα θέσμια του θρησκεύεσθαι - στην Αθήνα των κλασσικών χρόνων είναι γνωστός ως άρχων βασιλεύς.
Η θεοκρατία λοιπόν ήταν επίσημο πολιτειακό καθεστώς στην αρχαιότητα, με θεοποιημένους ανθρώπους ανθρώπους εξουσιαστές και άλλοτε με λατρείες που αφορούσαν τους τοπικούς θεούς.
Για το Βυζάντιο, μην ξεχνάμε τον τίτλο που έφερε ο αυτοκράτορας Ηράκλειος: ΠΙΣΤΟΣ ΤΩ ΘΕΩ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Fri Oct 13, 2006 9:34 pm
Από ΧΙΟΥΙ
Δεν υπάρχει τέλεια ανεξίθρησκο κράτος.Για παράδειγμα ποιά μέρα θα έχουμε αργία;Κυριακή που είναι το χριστιανικό;Σάββατο;Την καθημερινή που κάθονται οι Μουσουλμάνοι; Και πάει λέγοντας.
Εκτός αυτού για την αρχαιότητα το έχω πεί ένα εκατομμύριο φορές να μην αγιοποιούμε ιστορικές περιόδους.Ούτε να δαιμονοποιούμε.Να μελετούμε.Η στείρα αρχαιολατρία είναι αγιοποίηση πιστεύω έξω από την πραγματικότητα.
Εκτός και από τον Σωκράτη το έχω ξαναγράψει για πραγματικά αστείους λόγους κατηγορήθηκε για ιεροσυλία ακούστε ποιός....ο ΦΕΙΔΙΑΣ!Και θανατώθηκε!!! Ο μεγάλος γλύπτης! Το λοιπόν ας μελετήσουμε ιστορία αντί να παπαγαλίζουμε προπαγάνδες
Επομένως πριν καποιος κατηγορήσει τους φανατικούς που κατέστρεψαν το άγαλμα του Δία του Φειδία-και καλά θα κάνει δεν λέω- γιατί \"ξεχνάει\" τους ΕΛΛΗΝΕΣ που θανάτωσαν τον ίδιο τον Φειδία στην αρχαιότητα; Μάλλον κάποιοι θέλουν και τα ξεχνάνε...Αυτό όμως δεν είναι αντικειμενικότητα...είναι προπαγάνδα θα έλεγα...Μιλάω γενικά έτσι δεν θίγω κανέναν προσωπικά στο φόρουμ..
Από ΧΙΟΥΙ
Δεν υπάρχει τέλεια ανεξίθρησκο κράτος.Για παράδειγμα ποιά μέρα θα έχουμε αργία;Κυριακή που είναι το χριστιανικό;Σάββατο;Την καθημερινή που κάθονται οι Μουσουλμάνοι; Και πάει λέγοντας.
Εκτός αυτού για την αρχαιότητα το έχω πεί ένα εκατομμύριο φορές να μην αγιοποιούμε ιστορικές περιόδους.Ούτε να δαιμονοποιούμε.Να μελετούμε.Η στείρα αρχαιολατρία είναι αγιοποίηση πιστεύω έξω από την πραγματικότητα.
Εκτός και από τον Σωκράτη το έχω ξαναγράψει για πραγματικά αστείους λόγους κατηγορήθηκε για ιεροσυλία ακούστε ποιός....ο ΦΕΙΔΙΑΣ!Και θανατώθηκε!!! Ο μεγάλος γλύπτης! Το λοιπόν ας μελετήσουμε ιστορία αντί να παπαγαλίζουμε προπαγάνδες
Επομένως πριν καποιος κατηγορήσει τους φανατικούς που κατέστρεψαν το άγαλμα του Δία του Φειδία-και καλά θα κάνει δεν λέω- γιατί \"ξεχνάει\" τους ΕΛΛΗΝΕΣ που θανάτωσαν τον ίδιο τον Φειδία στην αρχαιότητα; Μάλλον κάποιοι θέλουν και τα ξεχνάνε...Αυτό όμως δεν είναι αντικειμενικότητα...είναι προπαγάνδα θα έλεγα...Μιλάω γενικά έτσι δεν θίγω κανέναν προσωπικά στο φόρουμ..
- Salome
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1833
- Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
- Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος
Posted: Mon Oct 16, 2006 12:50 pm
Από Akraios_Ellhnas
Χμ.... πιστεύω πως είμαστε ο μοναδικός λαός που δαιμονοποίησε 2000 χρόνια από την Ιστορία του.
Στο Βυζάντιο, ελληνικός στρατός υπήρχε (μην μου πει κανείς πως αντισταθήκαμε στους Τούρκους με ρωμαίους στρατιώτες...), ελληνικές παραδόσεις, ελληνικά έθιμα, απλά ως αυτοκρατορία είχε και πολυεθνικές τάσεις. Δηλαδή για την εποχή μας τι πρέπει να πούμε;
Από Akraios_Ellhnas
Χμ.... πιστεύω πως είμαστε ο μοναδικός λαός που δαιμονοποίησε 2000 χρόνια από την Ιστορία του.
Στο Βυζάντιο, ελληνικός στρατός υπήρχε (μην μου πει κανείς πως αντισταθήκαμε στους Τούρκους με ρωμαίους στρατιώτες...), ελληνικές παραδόσεις, ελληνικά έθιμα, απλά ως αυτοκρατορία είχε και πολυεθνικές τάσεις. Δηλαδή για την εποχή μας τι πρέπει να πούμε;