Επιστροφή Στην Φύση (Μέλισσες)

Εικόνα Εικόνα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: Cloud12
Φύλο: Άνδρας
Έλαβε Likes: 33 φορές
Επικοινωνία:

Επιστροφή Στην Φύση (Μέλισσες)

Δημοσίευση από Cloud » Τετ 20 Ιουν 2012, 20:25

Ιστορία
Όλα ξεκίνησαν πριν 35 χρονια όπου ο πατέρας μου βρήκα ένα σμήνος από μέλισσες να κρέμεται από ένα δέντρο καθώς κυνηγούσε μόλις τις είδε γύρισε πίσω ενθουσιασμένος και ζήτησε από έναν γείτονα όπου είχε μέλισσες να του δανείσει μια κυψέλη και πλαίσια . Ο γείτονας μας τους έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για το πως θα πιάσει το σμήνος και έτσι ο πατέρας μου έσπευσε να τις μαζέψει . Μάζεψε το σμήνος και κουβάλησε την gemai και σφραγισμένη κυψέλη για περίπου 8 χιλιόμετρα πισσός το σπίτι η κυψέλη τοποθετήθηκε έξω από το σπίτι διπλα στο αμπέλι.Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πολλά σπίτια στο χωριο και βρίσκοντας πολλοί τροφοί οι μέλισσες είχαν ραγδαία ανάπτυξη στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα τον ίδιο χρόνο να κόψουμε 2 παραφυάδες.ο πατέρας μου δούλευε στο πολεμικό ναυτικό και για αυτό τον περιποιούταν καιρό τις περιποιούταν ο παππούς μου μέσα σε λίγα χρονια είχαμε παραπάνω από 200 κυψέλες (σταθερές) διασπαρμένες σε διαφορα σημεία γύρο από το χωριο με κυρια την ανθοφορία του Θυμου .Όσο περνούσαν τα χρονια και μεγάλωνε ο παππούς όμως δεν μπορούσε να φροντίζει τόσες κυψέλες οτε ο πατέρας μου λόγο τον προβλημάτων όπου έχει με αποτέλεσμα μέχρι πρόπερσι ο αριθμός τον κυψελών να έχει πέσει στις 10 κάπου κει άρχισα να ασχολούμαι kie go με την μελισσοκομεία . Μια μέρα ήθελε ο παππούς μου να του κουβαλήσω το ζυμάρι όπου βάζει για να τις ταΐσει και πήγα μαζί του . Το θέαμα όπου αντίκρισα ήταν άθλιο,Σφήγκες λεηλατούσαν τις κυψέλες , μονο δυο κυψέλες κρατούσαν άμυνα με νύχια και με δόντια και οι υπόλοιπες είχαν παραδοθεί στο έλεος τον Στις πιο αδύναμες κυψέλες οι μέλισσες είχαν μαζευτεί σε μια γωνια χωρίς ελπίδα περιμένοντας απλά το θάνατο τους .σφηγκών αντικρίζοντας αυτό το θέαμα και τον παππου μου να στεναχωριέται αποφάσισα να τις σώσω το ίδιο βραδυ έκλεισα τις κυψέλες ai τις μετέφερα σε άλλο τόπο , στη συνεχεια με συνεχείς τροφοδοτήσh και περιποίηση κατάφερα να σώσω τις 5 από αυτές ,τις οποιες και έκανα 15 φέτος
Ταξιδεύοντας στο γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό σκάφος 8 μέτρα .
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Re: Επιστροφή Στην Φύση (Μέλισσες)

Δημοσίευση από Cloud » Τετ 20 Ιουν 2012, 21:24

Οποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τις μέλισσες θα μαγευτεί από την κοινωνία τους όμως δεν θα είναι εύκολο διότι οι γνώσh αποχτάτε με την εμπειρία και οι παλιοί μελισσοκόμοι δεν μοιράζονται εύκολα την γνώση τους . (προσωπικά ακούω προσεκτικά οτιδήποτε έχει να μου πει κάποιος πιο έμπειρος και το φιλτράρω χωρίς να διαφωνήσω μαζί του )

Φέτος μοίρασα τις μέλισσες μου τον φλεβάρη τοποθετώντας πολλu πληθυσμό σε κάθε παραφυάδα διότι φοβόμουν μήπως κάνει κάποιο απότομο κρύο ο καιρός όμως ευτυχώς οι καινούργιες βασίλισσες γονιμοποιήθηκαν και λόγο του υπερβολικού πληθυσμού είχα και κάποιες μικρές σμηνουργίες όπου και έπιασα αυξάνοντας ακόμα παραπάνω τις εν ζωή κυψέλες μου .
όταν οι μέλισσες "σμηνουργουν" ένα κομμάτι μαζί με μια γονιμοποιημένη βασίλισσα φεύγει από την κυψέλη και ψάχνει για νέα φωλια συνήθως τα βρίσκουμε να κρέμονται από δέντρα κάπως έτσι (τα συγκεκριμένα σμήνη είναι μικρά σε πληθυσμό )

Εικόνα

Εικόνα

έχοντας φετινές και καλές βασίλισσες και κυνηγώντας την πορτοκαλια με πολύ τροφοδοτήσει επίσης κατάφερα μέχρι τον μάιο να κάνω τις παραφυάδες 10ares κυψέλες

Εικόνα

οι μέλισσες αυτήν την περίοδο δουλεύουν στον Θυμο

Εικόνα
και έχουν σφράγιση είδη μέλι .. όχι μεγάλη ποσότητα με το μάτι υπολογίζω γύρο στα 20 κιλά αλλα είμαι ικανοποιημένος διότι δεν έχει γίνει νοθεία και κανονικά δεν θα έπρεπε να περιμένω καθόλου μέλι καθώς είναι παραφυάδες οι περισσότερες

Εικόνα

την δευτερα με το καλο θα Τρυγήσω μιας που και το θυμάρι άρχισε να σβήνει και θα τις μεταφέρω σε μεγαλύτερο υψόμετρο ώστε να "δουλεψουν" η κάνα μηνα ακόμα τα έξοδα μου φέτος είναι 600 ευρώ χωρίς τα εργατικά και τον χειμώνα τα έσοδα θα φανούν τον επόμενο μηνα όπου θα τρυγήσω για τελευταία φορα φέτος διότι δεν έχω σκοπό να τις παω στο πεύκο
Άβαταρ μέλους
skion
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: skion
Έδωσε Likes: 3 φορές
Έλαβε Likes: 2 φορές
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από skion » Τετ 20 Ιουν 2012, 22:59

Cloud, πολύ τη χάρηκα την ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας εδώ.
Έχω μεγαλώσει με τις μέλισσες πάντα στη ζωή μου
(τουλάχιστο μέχρι την εφηβεία μου) και τις λατρεύω.

Από πολύ μικρός συνόδευα το δικό μου παππού στο "κυνήγι των λουλουδιών",
συνήθως προς Κοζάνη, Βέροια, Έδεσσα και σε άλλους ορεινούς προορισμούς,
μιας και εδώ είχαμε το πεύκο δίπλα μας.

Κάποια στιγμή θέλω να ξεκινήσω κι εγώ πιο ενεργά με τη μελισσοκομία,
σιγά-σιγά στην αρχή, αφού θέλω να τις έχω μέσα στο κτήμα όπου θα βρίσκεται και το σπίτι μας.

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω όποιες εμπειρίες θέλεις να μοιραστείς μαζί μας.
Σου εύχομαι καλή συνέχεια και καλό τρύγο.
..you are God in your universe, you're not God in God's universe.
Άβαταρ μέλους
Exciter
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Exciter » Πέμ 21 Ιουν 2012, 01:28

Μπράβο Cloud. Να τις χιλιάσεις.

Και για να πουλήσεις τη σοδειά σου, ξέρεις που να αποτανθείς :wink:
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Πέμ 21 Ιουν 2012, 11:07

Συννεφούλη! :clap: :clap: :clap: :respect:

Σε ευχαριστώ! :giverose:

έχω μερικές απορίες:
- τι εννοείς "παραφυάδες";
-Όταν λες "θυμο" εννοείς θυμάρι;
- γιατί δεν τις πας και στο πεύκο;
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Cloud » Πέμ 21 Ιουν 2012, 14:20

ArELa έγραψε:Συννεφούλη! :clap: :clap: :clap: :respect:

Σε ευχαριστώ! :giverose:

έχω μερικές απορίες:
- τι εννοείς "παραφυάδες";
-Όταν λες "θυμο" εννοείς θυμάρι;
- γιατί δεν τις πας και στο πεύκο;

Παραφυάδες οι πουλια αποκαλούμε τις καινούργιες κυψέλες όπου δημιουργούμε. για να δημιουργήσεις μια καινούργια κυψέλη παίρνεις από μια παλιά πληθυσμό μαζί με αυγά ημεραs (χωρίς την βασίλισσα) η μέλισσες μέσα σε λίγη ώρα θα καταλάβουν ότι δεν έχουν βασίλισσα και θα δημιουργήσουν "βασιλοκελια" μέσα σε ένα μηνα θα έχει βγει καινούργια βασίλισσα θα έχει γονιμοποιηθεί και θα έχει αρχίσει να γεννα. εκείνο το διάστημα δεν ανοίγουμε την κυψέλη διότι η βασίλισσα όταν είναι παρθένα τρέχει στα πλαίσια και κανιένα θόρυβο με αποτέλεσμα η μέλισσες να την περνάνε για "λεηλατρια" και να την σκοτώνουν ,μόλις αρχίσει να γεννα η κυψέλη συνεχίζει την ανάπτυξη τις.

ναι θυμο αποκαλώ το θυμάρι

Το πευκόμελο είναι meli χαμηλής ποιότητας και προέρχεται "απο tis εκκρίσεις ενός εντόμου του "εργάτη" όπως το λένε εδώ . Το συγκεκριμένο meli δεν έχει ωραία γεύση επίσης μαυρίζει τις κερήθρες Πέρα από το ότι δεν μου αρέσει σαν μέλη (δεν το θεωρώ καν μέλη ) για να πάω στο πεύκο πρέπει να μεταφέρω τις μέλισσες στην άλλη μεριά τις κρήτης κυριολεκτικά διότι τα άρρωστα πεύκα που δίνουν είναι στην Σητεία
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Cloud » Τρί 03 Ιούλ 2012, 03:47

καθυστέρησα να βγάλω το μέλη μια βδομάδα διότι έπρεπε να περιμένουμε τις μέλισσες να xegoniasoun και ο θυμος έδινε ακόμα μετά από 5 ώρες δουλειάς παρέα με τον ξάδερφο μου το μέλη βρίσκετε στο δοχείο συλλογής πήραμε 55 πλαίσια από 15 μέλισσες και το αποτέλεσμα ήταν 70~ κιλά θυμαρίσιο meli + 4 κιλά όπου προορίζονται για τάισμα στις μέλισσες αύριο το πρωί θα γυρίσουμε τα πλαίσια στις μέλισσες και το βραδυ θα μεταφερθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο oste na synexisoun na mazeboun thimari έως τον αύγουστο όπου θα τρυγήσουμε πάλι :)
Άβαταρ μέλους
Exciter
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Exciter » Τρί 03 Ιούλ 2012, 04:03

Θέλω ένα βάζο τώρα!!!! :)
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
Άβαταρ μέλους
AROTRIS
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: MANO2906
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από AROTRIS » Τρί 03 Ιούλ 2012, 04:08

Ώφου...
Πιό ορεινά πού...στις Μαδάρες ας πούμε ;;;;;
Γιάντα εκειά πού 'σαι...ουσιαστικά είναι ομοιόμορφο οροπέδιο...
Επ' ευκαιρία...επέτρεψέ μου...

Το προϊόν των μελισσών είναι το...μέλι

Μέλη...είναι τα χέρια,πόδια κ.λ.π.

Σύντεκνε...να 'σαι καλά...
Καλή συνέχεια...καλή επιπλέον απόδοση !!!!!!! :thumb:
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 03 Ιούλ 2012, 04:39

'Εχεις paypal? να σου στείλω το αντίτιμο για 1-2 κιλά; Εκει που θα τα δώσω σε άλλους που πιθανοτατα νοθευμενο θα μου δώσουν, γιατί οχι σε σενα Συννεφουλη μου; Χίλιες φορες το προτιμώ...
Πες μου (με ΡΜ αν δε θες εδω) πώς να στα στειλω και τι ποσο και θα σου δώσω δ/νση... ή αν σε φέρει καποιος ομορφος δρομος για Αθήνα, θα'ρθουμε να σε βρούμε και οχι μονο για μελακι! :D
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Δημοσίευση από Divine Sinner » Τρί 03 Ιούλ 2012, 11:23

πωωω κι εμενα με γοητευουν οι μελισες.
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Cloud » Τρί 03 Ιούλ 2012, 12:41

AROTRIS έγραψε:Ώφου...
Πιό ορεινά πού...στις Μαδάρες ας πούμε ;;;;;
Γιάντα εκειά πού 'σαι...ουσιαστικά είναι ομοιόμορφο οροπέδιο...
Επ' ευκαιρία...επέτρεψέ μου...

Το προϊόν των μελισσών είναι το...μέλι

Μέλη...είναι τα χέρια,πόδια κ.λ.π.

Σύντεκνε...να 'σαι καλά...
Καλή συνέχεια...καλή επιπλέον απόδοση !!!!!!! :thumb:

κοντά έπεσες πίσω από την μάλαξα ο θυμος έχει καμια 20ria μέρες ακόμα και είναι δυνατός
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Δημοσίευση από Divine Sinner » Τρί 03 Ιούλ 2012, 12:45

τι επενδυση θελει για να ασχοληθει καποιος καινουριος;; επιδοτησεις παιζουν;;
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Cloud » Τρί 03 Ιούλ 2012, 12:56

Divine Sinner έγραψε:τι επενδυση; θελει για να ασχοληθει καποιος καινουριος;; επιδοτησεις παιζουν;;
Επιδοτήσεις ξεχνα τες μην κανεις το λάθος να βασιστείς πάνω τους είναι λίγες και αυτές δεν έχουν νόημα στην αρχή

αν είσαι καινούργιος προσωπικά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με 2 κυψέλες και βλέπεις στην συνεχεια έτσι και αλλιώς αν πάνε καλά οι μέλισσες η δυο κυψέλες θα γίνουν εύκολα 4 και μετά εύκολα 8 και πάει λέγοντας μην ξεχνάς ότι εγώ από 5-6 τις έκανα 15 φέτος και πείρα και μέλι θα πρέπει όμως να δεις τι ανθοφορίες έχει η περιοχή σου μετά από αυτό το κόστος είναι σχετικά μικρό θα πράγματα όπου θα χρειαστείς είναι κυψέλη πλαίσια, κηρήθρες, σύρμα ,πιρτσίνια, μέλισσες , μπουφάν ειδικό με συρμάτινη μάσκα , καπνιστήρι , ξέστρο , και έναν μελιτοεξαγωγέα αν δεν έχεις κάποιον φίλο να σου δώσει τα πράγματα θα τα βρείς σε κάποιο μαγαζί με μελισσοκομικά και τις πρώτες μέλισσες πρέπει να τις πιάσεις η να τις αγοράσεις από κάποιον μελισσοκόμο ένα site από όπου έχω βρει εγώ φτηνό υλικό είναι το http://www.melissoefodia.gr/ όσο για τις μέλισσες εδώ τις πουλάνε 7-10 ευρώ το πλαίσιο και χρειάζεσαι τουλάχιστον 5 πλαίσια πληθυσμό
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Cloud » Τρί 03 Ιούλ 2012, 12:59

αυτή την επιχεί θα σου πρότεινα να πάρεις 8 έως 10 πλαίσια πληθυσμό ώστε να έχουν παραπάνω πιθανότητα να βγάλουν το χειμώνα επίσης αν δεν έχεις κάποια ανθοφορία θα χριστεί να ταΐζεις τις μέλισσες καθημερινά με σιρόπι η κάθε βδομάδα με "ζαχαροζυμαρο" ανάλογος με τον πληθυσμό

τώρα αν σκοπεύεις να το κανεις επάγγελμα θα πρέπει να τις μεταφέρεις ανάλογος με τις ανθοφορίες οποτε θα χρειαστείς και αμάξι ... τώρα τις 2 μέλισσες μπορείς να τις μεταφέρεις και με I.X εγώ τις 15 τις μετέφερνα με ένα suzuki swift 20etias μέχρι να πάρο αμάξι :)
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Δημοσίευση από Divine Sinner » Τρί 03 Ιούλ 2012, 13:09

Τις κυψελες που πρεπει να τις εχω;; σε δικο μου οικοπεδο;; γιατι ειδα πολλους που τις εχουν στο δρομο.
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Cloud » Τρί 03 Ιούλ 2012, 13:19

Divine Sinner έγραψε:Τις κυψελες που πρεπει να τις εχω;; σε δικο μου οικοπεδο;; γιατι ειδα πολλους που τις εχουν στο δρομο.
ποτε στην δρόμο!!! εκτος ότι ενοχλούν τα μηχανάκια πολλές πεθαίνουν σε σύγκρουσης με τα αυτοκίνητα επίσης νομίζω ότι απαγορεύεται νομικά

καλο θα ήταν να έχεις ένα δικό σου κτηματάκι και να τις έχεις , η στην ταράτσα του σπιτιού σου ο νομος επιτρέπει μέχρι μια η δυο κυψέλες(δεν θυμάμαι ακριβώς) αλλα αν τις έχεις κοντά σε κατοικημένη περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να έχεις έναν τροφοδοτεί νερού κοντά έστω και αν είναι σαν αυτόν που έχουμε για τις κότες η μια απλή λεκάνη ώστε να μην ενοχλούν τα γύρο σπίτια ψάχνοντας για νερό.
κάποιοι μελισσοκόμοι τις έχουν και σε δασοί αλλα συνεννοούνται με το δασαρχείο πρώτα. όσο για τις περιοχή πολύ σημαντικό είναι να ενημερωθείς για τις ανθοφορίες πρώτα!
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Δημοσίευση από Divine Sinner » Τρί 03 Ιούλ 2012, 13:22

Εχω κτηματακι αλλα ειναι σε κατοικημενη περιοχη και νομιζα οτι θα ηταν προβλημα.
Άβαταρ μέλους
Cloud
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Cloud » Τρί 03 Ιούλ 2012, 13:32

Divine Sinner έγραψε:Εχω κτηματακι αλλα ειναι σε κατοικημενη περιοχη και νομιζα οτι θα ηταν προβλημα.
εγώ μέσα στο χωριο έχω τα πουλια είναι 4-5 σπίτια στα 10 μετρα μακρυά αλλα οι γείτονες dene χουν πρόβλημα απλά φρόντισε τα σπίτια να είναι από την πίσω μεριά τις κυψέλης και δώστους τηλέφωνο να σε πάρουν σε περίπτωση afesmou ...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ζωα-Φυτά (τα πάντα στη φύση)”