Υιοθετήσατε ποτέ κάποια χώρα;
- doctormarkon
- Επίτιμος

- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 351 φορές
- Έλαβε Likes: 452 φορές
Υιοθετήσατε ποτέ κάποια χώρα;
Σας συνέβη ποτέ μια παράξενη έλξη για μία χώρα σε σημείο να θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη γλώσσα την κουλτούρα το πολιτισμό ή όσο γίνεται περισσότερα γι αυτήν;
Την Ελλάδα την αγαπάμε γιατί είναι η πατρίδα μας αλλά βλέπουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα. Ξέρουν πολλά για τον ελληνικό πολιτισμό και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Κάποιοι μαθαίνουν ελληνικά ακόμα και αν ξέρουν ότι δεν θα τους χρησιμεύουν κάπου για δουλειά σε κάποιον εργοδότη.
Εγώ προσωπικά είχα πάντα μια παράξενη έλξη για άλλες χώρες.
Στα μαθητικά μου χρόνια είχα έλξη για τις χώρες του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και πήγα σε κάποιες από αυτές αλλά μας τελείωσαν γρήγορα και οποιοδήποτε ταξίδι από εκεί και πέρα θα ήταν απλώς ένα ταξίδι. Παράλληλα είχα έλξη για το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο πέρα από τα απλοϊκά στερεότυπα.
Αλλά οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα η Βραζιλία είναι αυτές που μου ασκούν μία ιδιαίτερη έλξη.
Βρίσκονται μακρυά και το ταξίδι μέχρι εκεί στοιχίζει.
Αλλά μοιάζουν να βρίσκονται πολύ κοντά. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μία κοινή "μοίρα" με την Ελλάδα. Ένα αόρατο νήμα μοιάζει να συνδέει τη χώρα μας με τις χώρες αυτές.
Τυχαία και άσχετα μεταξύ τους γεγονότα με έφερναν σε επαφή με ανθρώπους από τις χώρες εκείνες που ζουν εδώ. Κυρίως από Βραζιλία και Κολομβία. Αυτό συνέβη πολλές φορές. Έμαθα πορτογαλικά σε σύντομο χρόνο ρεκόρ και μπορώ να καταλαβαίνω σχεδόν τα πάντα στα Ισπανικά.
Δεν το εντάσσω αυτό σε κάποιο μεταφυσικό πεδίο αλλά στο γεγονός ότι με τους ανθρώπους αυτούς μοιάζουμε. Έχουμε κοινά βιώματα, κοινό τρόπο σκέψης και η παρέα μαζί τους δεν προκαλεί κανένα πολιτισμικό σοκ όπως συμβαίνει με τους αραβόφωνους.
Και το σπουδαιότερο: Αυτά που συμβαίνουν σε εμάς ΕΔΩ και ΤΩΡΑ σε εκείνους έχουν συμβεί πολλά χρόνια πριν.
Την Ελλάδα την αγαπάμε γιατί είναι η πατρίδα μας αλλά βλέπουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα. Ξέρουν πολλά για τον ελληνικό πολιτισμό και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Κάποιοι μαθαίνουν ελληνικά ακόμα και αν ξέρουν ότι δεν θα τους χρησιμεύουν κάπου για δουλειά σε κάποιον εργοδότη.
Εγώ προσωπικά είχα πάντα μια παράξενη έλξη για άλλες χώρες.
Στα μαθητικά μου χρόνια είχα έλξη για τις χώρες του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και πήγα σε κάποιες από αυτές αλλά μας τελείωσαν γρήγορα και οποιοδήποτε ταξίδι από εκεί και πέρα θα ήταν απλώς ένα ταξίδι. Παράλληλα είχα έλξη για το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο πέρα από τα απλοϊκά στερεότυπα.
Αλλά οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα η Βραζιλία είναι αυτές που μου ασκούν μία ιδιαίτερη έλξη.
Βρίσκονται μακρυά και το ταξίδι μέχρι εκεί στοιχίζει.
Αλλά μοιάζουν να βρίσκονται πολύ κοντά. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μία κοινή "μοίρα" με την Ελλάδα. Ένα αόρατο νήμα μοιάζει να συνδέει τη χώρα μας με τις χώρες αυτές.
Τυχαία και άσχετα μεταξύ τους γεγονότα με έφερναν σε επαφή με ανθρώπους από τις χώρες εκείνες που ζουν εδώ. Κυρίως από Βραζιλία και Κολομβία. Αυτό συνέβη πολλές φορές. Έμαθα πορτογαλικά σε σύντομο χρόνο ρεκόρ και μπορώ να καταλαβαίνω σχεδόν τα πάντα στα Ισπανικά.
Δεν το εντάσσω αυτό σε κάποιο μεταφυσικό πεδίο αλλά στο γεγονός ότι με τους ανθρώπους αυτούς μοιάζουμε. Έχουμε κοινά βιώματα, κοινό τρόπο σκέψης και η παρέα μαζί τους δεν προκαλεί κανένα πολιτισμικό σοκ όπως συμβαίνει με τους αραβόφωνους.
Και το σπουδαιότερο: Αυτά που συμβαίνουν σε εμάς ΕΔΩ και ΤΩΡΑ σε εκείνους έχουν συμβεί πολλά χρόνια πριν.
Μη σκοτώνετε τα κουνούπια. Αλλοι σας πίνουν το αίμα
- doctormarkon
- Επίτιμος

Re: Υιοθετήσατε ποτέ κάποια χώρα;
Αφορμή για να ανοίξω αυτό το νήμα ήταν το νέο μας μέλος ο Pianist.
Έψαξε και έδωσε συνέχεια σε αυτό το τόπικ Για τη Βραζιλία.
Και επειδή Βραζιλία δεν είναι μόνο καρναβάλι χορός, ποδόσφαιρο και όμορφες γυναίκες με σηκωμένους πισινούς σκέφτηκα να πούμε κάτι περισσότερο για τη χώρα αυτή πέρα από τα γνωστά.
Ελπίζω να με βοηθήσει στον υποτιτλισμό κάποιων πολύ χρήσιμων βίντεο σε όλους.
Έψαξε και έδωσε συνέχεια σε αυτό το τόπικ Για τη Βραζιλία.
Και επειδή Βραζιλία δεν είναι μόνο καρναβάλι χορός, ποδόσφαιρο και όμορφες γυναίκες με σηκωμένους πισινούς σκέφτηκα να πούμε κάτι περισσότερο για τη χώρα αυτή πέρα από τα γνωστά.
Ελπίζω να με βοηθήσει στον υποτιτλισμό κάποιων πολύ χρήσιμων βίντεο σε όλους.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Και σε αυτό μοιάζουμε και δεν με εκπλήσσει καθόλου.Pianist έγραψε:Σκέψου και εσύ κανένα κατάλληλο νήμα για τη Βραζιλία να ανοίξουμε ώστε να το τροφοδοτούμε με διάφορα συμβαίνοντα, κουλτούρας ή ζωής της. Έχουν πλάκα σαν λαός, ακόμα και στα πιστεύω τους. Σκέψου το 8% πιστεύει στο Βουντού.
Στη Βραζιλία το Βουντού το λένε μακούμπα και μοιάζει λίγο με κάτι τελετουργίες σε ελληνικά νησιά.
Αν πάει κανείς σε νησί όχι σαν απλός τουρίστας αλλά να γνωρίζει κάποιους ανθρώπους που μένουν μόνιμα εκεί θα ακούσει και θα δει πολύ παράξενα πράγματα. Στη Μυτιλήνη σχεδόν όλες οι γυναίκες ξέρουν να διαβάζουν το φλυτζάνι και όταν είχαμε πάει παρέα γνωρίσαμε κάποιους που κατέβαζαν πνεύματα λέγαν και θέλαμε να κατεβάσουμε το πνεύμα του Ζαμπέτα. Κάποιες κοπέλες θρησκευόμενες από την παρέα πήραν ανάποδες και απείλησαν να φύγουν με το πρώτο καράβι και έτσι η συνάντηση με το πνεύμα του Ζαμπέτα ματαιώθηκε.
Στην Άνδρο πιστεύουν σε νεραϊδες και πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν δει. Στην Κεφαλονιά ένας βοσκός ισχυριζόταν ότι έβλεπε τραγοπόδαρους μελαμψούς.
Στη Βραζιλία μιλάνε για ένα ον του δάσους που το λένε Σασί περερέ

Έχει μόνο ένα πόδι, καπνίζει πίπα και τρέχει σαν λαγός. Τρομάζει τα παιδιά που πάνε στο δάσος μόνα τους
-
Divine Sinner
Εξαιρωντας την ουγγαρια που δεν πιανεται γιατι ειναι δευτερη πατριδα μου.
Νιωθω ελξη για την λατινικη αμερικη, για την απω ανατολη (ιαπωνια και ινδια κυριως) και φυσικα για την Ολλανδια.
Νιωθω ελξη για την λατινικη αμερικη, για την απω ανατολη (ιαπωνια και ινδια κυριως) και φυσικα για την Ολλανδια.
-
Pianist
Δεν το είχα υπόψη μου. Ήξερα για τους θεούς Ορισά που είχαν φέρει οι μαύροι δούλοι από την Αφρική, ήξερα κάτι λίγους μύθους που έκανα στα Πορτογαλικά, αλλά αυτό το όν, μου διέφυγε. Βλέπω ότι δεν είναι σίγουρο αν είναι η προέλευσή του Πορτογαλική ή των Ιθαγενών της Βραζιλίας.doctormarkon έγραψε:Στη Βραζιλία μιλάνε για ένα ον του δάσους που το λένε Σασί περερέ
Ένα ενδιαφέρον θέμα για τη Βραζιλία είναι το Καρναβάλι. Αυτό και αν είναι "το όπιο του λαού". Αν και γενικώς δεν αρέσει στον κόσμο η απομυθοποίησή του.
Στην Κολομβία δεν έχω πάει. Έχω ζήσει για δουλειά και στη Βενεζουέλα. Και Βενεζουέλα και Βραζιλία μιλάνε τα πιο ωραία και καθαρά Ισπανικά (Εγώ τα έχω μάθει από Αργεντινές δασκάλες, αλλά δεν με επηρέασαν στην προφορά που κράτησα σαν πρότυπο την βενεζουελοκολομβιάνικη). Πρώτο βιβλίο που διάβασα με το ζόρι στα Ισπανικά ήταν το "Χρονικό του Προαναγγελθέντος θανάτου" του Μάρκες. Τα "100 χρόνια μοναξιάς" του τα διάβασα σε ελληνική μετάφραση, γιατί το βρήκα πολύ κουραστικό. Δεν θα ήθελα να ζήσω ούτε μια βδομάδα στην Κολομβία με τέτοια κοινωνική διάρθρωση που έχει.
Μεγαλύτερη εντύπωση μου είχε κάνει ο Άγιος Δομίνικος. Βλέπεις ανθρώπους στο δρόμο σαν να είναι μέσα σε πίνακα ζωγραφικής. Σκηνές απίστευτης απλότητας στους δρόμους. Δημοκρατία της Μπανάνας, τελείως.
Δεύτερη κατά σειρά χώρα της Λατινικής Αμερικής που να μου έχει κάνει εντύπωση ήταν η Γουατεμάλα. Εκεί παραλίγο να την πατήσω. Είχα διαβάσει διάφορα βιβλία για τους Μάγιας, Αζτέκους, Μεξίκας κλπ, Ισπανική κατάκτηση κλπ και ένιωθα ότι τα ήξερα όλα. Βρέθηκα λοιπόν στη Γουατεμάλα σε ένα γκρουπ εξολοκλήρου Ισπανών τουριστών, οπότε σε ερώτηση του ξεναγού "θέλετε να ρωτήσετε τίποτα", αμόλυσα αμέσως όλες τις φαρμακερές ερωτήσεις μου, που προκάλεσαν χάος: "Γιατί δεν βλέπω κανένα άγαλμα του Ερνάν Κορτές;", "πως γιορτάστηκαν τα 500 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής;". Επικράτησε ένα πανδαιμόνιο στο πούλμαν, υπήρχαν καθηγητές πανεπιστημίου ένας μάλιστα ήταν της Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα και άρχισαν να λένε ότι "οι Ισπανοί έχουν φάει δυσφήμιση διεθνώς για τις κατακτήσεις τους", "Στην Ισπανία θεωρούμε τους Κονκισταδόρες ως ήρωες", "ο Κορτές προσκλήθηκε σε μια περίπτωση από τους Μάγια" κλπ. Ο ξεναγός μου είπε κατ' ιδίαν "Σενιόρ, φαίνεται ότι δεν έχετε διαβάσει σύγχρονη ιστορία της Γουατεμάλας. Η χώρα μόλις πριν λίγο βγήκε από εμφύλιο πόλεμο 36 χρόνων". Και εκεί κατάλαβα ότι είχα κάνει λάθος που δεν είχα διαβάσει σύγχρονη ιστορία της χώρας, αφού ο εμφύλιος πόλεμος μάλιστα είχε γενοκτονία των απογόνων των Μάγιας από τους απογόνους των Ισπανόφερτων/Ισπανόθρεφτων (Ladinos).
Να μια φωτογραφία από την κεντρική αγορά του χωριού Τσιτσικαστενάγκο:

Εκεί είδα περίεργο θέαμα μέσα στην εκκλησία. Είδα και άκουσα παπάδες να ενθαρρύνουν τους πιστούς, να τους ενισχύουν το φρόνημά τους, να αντισταθούν στην αδικία του κράτους και στις φυλετικές διακρίσεις. Δεν έλεγαν "αν σε ραπίσει κανείς στη δεξιάν παρειάν ...". Και σκεφτόμουν τι ωραίο είναι να βρίσκει κανείς τέτοιους παπάδες, κομμάτια του λαού, μέσα στις διώξεις και τη αδικία.
-
Pianist
και γιατί παρακαλώ δεν μπορώ να κάνω edit το παραπάνω πόστ μου; Αφού θέλω να προσθέσω ένα διαζευκτικό "ή".
- doctormarkon
- Επίτιμος

Στις περισσότερες από τις χώρες αυτές της Λατινικής Αμερικής έχει πατήσει το βρώμικο ποδάρι του ΔΝΤ.
Στη Βραζιλία επίσης. Έχει λένε ανάπτυξη και είναι χώρα πρότυπο. Αλλά υπάρχει μία περιοχή η Φορταλέζα όπου ζουν άνθρωποι που πεθαίνουν σκελετωμένοι από την πείνα.
Υπάρχει φτώχεια παιδική πορνεία και αναλφαβητισμός.
Πως και γιατί συμβαίνει αυτό?
Γιατί διώχνουν παιδιά από το σχολείο από πρώτη δημοτικού?
Φαίνεται όμως ότι αυτή η εξέλιξη θα έρθει και εδώ.
Και η Γουατεμάλα έχει τσακιστεί από το ΔΝΤ εδώ και χρόνια. Η Αργεντινή και το Εκουαδορ ξέφυγαν.
Στη Βραζιλία επίσης. Έχει λένε ανάπτυξη και είναι χώρα πρότυπο. Αλλά υπάρχει μία περιοχή η Φορταλέζα όπου ζουν άνθρωποι που πεθαίνουν σκελετωμένοι από την πείνα.
Υπάρχει φτώχεια παιδική πορνεία και αναλφαβητισμός.
Πως και γιατί συμβαίνει αυτό?
Γιατί διώχνουν παιδιά από το σχολείο από πρώτη δημοτικού?
Φαίνεται όμως ότι αυτή η εξέλιξη θα έρθει και εδώ.
Και η Γουατεμάλα έχει τσακιστεί από το ΔΝΤ εδώ και χρόνια. Η Αργεντινή και το Εκουαδορ ξέφυγαν.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Όταν οι διώξεις και η αδικία είναι τόσο κραυγαλέες και η εχθρότητα του κράτους τόσο απροκάλυπτη δεν μπορεί η εκκλησία να κάνει διαφορετικά. Αν πει ο παπάς να γυρίσεις το άλλο μάγουλο αν σε χτυπήσει κάποιος έχει να κάνει με το αν αυτός που σε χτυπάει έχει εξουσία η όχι.Είδα και άκουσα παπάδες να ενθαρρύνουν τους πιστούς, να τους ενισχύουν το φρόνημά τους, να αντισταθούν στην αδικία του κράτους και στις φυλετικές διακρίσεις. Δεν έλεγαν "αν σε ραπίσει κανείς στη δεξιάν παρειάν ...". Και σκεφτόμουν τι ωραίο είναι να βρίσκει κανείς τέτοιους παπάδες, κομμάτια του λαού, μέσα στις διώξεις και τη αδικία.
-
Divine Sinner
εντιτ μπορεις να κανεις για καποια λεπτα μετα την υποβολη του άρθρου.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Πες μας τι θέλεις να κάνεις να στο φτιάξουμε όσοι μπορούμε να μπούμε στα κείμενα και είμαστε επίτιμοι ή moderators.
Σύντομα θα γίνεις και εσύ όπως φαίνεται γιατί έχεις βάλει θαυμάσια θέματα.
Ένα τραγούδι από Βραζιλία.
Από μία αγαπημένη τραγουδίστρια που πεθανε νέα.
Τη Νάρα Λεάο.
Ο στίχος του τραγουδιού αυτού είναι παράξενος.
Μιλάει για κάποια Λιντονέια εξαφανισμένη (Lidoneia desaparecida). Μέσα από τους στίχους υπάρχει ένα συγκεκαλυμμένο μήνυμα ότι γίνονταν διώξεις επί δικτατορίας.
Το ίδιο και με το στίχο ενός άλλου τραγουδιού της ίδιας τραγουδίστριας με τίτλο aceder as velas και ένα άλλο με τίτλο opiniao (Ανάβοντας τα κεριά και γνώμη)
Η ίδια η Νάρα Λεάο είχε διωχθεί από τη δικτατορία και τα τρία παραπάνω τραγούδια λογοκρίθηκαν.
Δεν ξέρω την ιστορία της καθημερινής ζωής της εποχής εκείνης αλλά υποθέτω ότι συνέβαιναν ατυχηματάκια τροχαία στους αντιφρονούντες. Όπως πχ να περπατάνε στο δρόμο και να τους παρασύρει δήθεν τυχαία αυτοκίνητο.(στο Lindoneia)
Σύντομα θα γίνεις και εσύ όπως φαίνεται γιατί έχεις βάλει θαυμάσια θέματα.
Ένα τραγούδι από Βραζιλία.
Από μία αγαπημένη τραγουδίστρια που πεθανε νέα.
Τη Νάρα Λεάο.
Ο στίχος του τραγουδιού αυτού είναι παράξενος.
Μιλάει για κάποια Λιντονέια εξαφανισμένη (Lidoneia desaparecida). Μέσα από τους στίχους υπάρχει ένα συγκεκαλυμμένο μήνυμα ότι γίνονταν διώξεις επί δικτατορίας.
Το ίδιο και με το στίχο ενός άλλου τραγουδιού της ίδιας τραγουδίστριας με τίτλο aceder as velas και ένα άλλο με τίτλο opiniao (Ανάβοντας τα κεριά και γνώμη)
Η ίδια η Νάρα Λεάο είχε διωχθεί από τη δικτατορία και τα τρία παραπάνω τραγούδια λογοκρίθηκαν.
Δεν ξέρω την ιστορία της καθημερινής ζωής της εποχής εκείνης αλλά υποθέτω ότι συνέβαιναν ατυχηματάκια τροχαία στους αντιφρονούντες. Όπως πχ να περπατάνε στο δρόμο και να τους παρασύρει δήθεν τυχαία αυτοκίνητο.(στο Lindoneia)
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Έχω τρομερά μεγάλη "έλξη" για ορισμένα μέρη της Ελλάδος (κι όχι λόγω καταγωγής), έπειτα την Ιρλανδία και την Καληδονία. Πρόσφατα έμαθα ότι τα Γαελικά είναι μία γλώσσα που καταλαβαίνω, όπως επίσης και το ότι η αγάπη μου και για τις 3 αυτές περιοχές συνδέεται.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- delfini05

- Irc ψευδώνυμο: delfini05
Νιώθω πολύ οικεία με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής & ιδιαίτερα με τον Μαρμαρά.
Μυρίζω μπαχάρι & έχω την αίσθηση πως είναι κάτι που χρησιμοποιώ χρόνια, σαν γλυκιά ανάμνηση.
Βλέπω αραβουργήματα & με πιάνει νοσταλγία.
Όσο για εντός χώρας λατρεύω Κρήτη από παιδί!
Καμία σχέση δεν είχα πέρα από κάποιες ολιγοήμερες διακοπές πριν μερικά χρόνια.
Μήπως να το ψάξω εκ βάθους;
Για ιδέες πμ...
Μυρίζω μπαχάρι & έχω την αίσθηση πως είναι κάτι που χρησιμοποιώ χρόνια, σαν γλυκιά ανάμνηση.
Βλέπω αραβουργήματα & με πιάνει νοσταλγία.
Όσο για εντός χώρας λατρεύω Κρήτη από παιδί!
Καμία σχέση δεν είχα πέρα από κάποιες ολιγοήμερες διακοπές πριν μερικά χρόνια.
Μήπως να το ψάξω εκ βάθους;
Για ιδέες πμ...
Το δένδρο είναι ίδιο, η πλευρά θέασης είναι διαφορετική...
-
Pianist
Doktormarkon μου φαίνεται ότι εσύ γνωρίζεις περισσότερα από μένα για τη Βραζιλία, αφού διαθέτεις μεγάλη δεξαμενή κουλτούρας, όπως βλέπω.
Ήταν πολύ σκληρή δικτατορία εκείνη του 1964-1981. Έβαλε σαν στόχο να μειώσει τις δαπάνες για την παιδεία και αντίθετα να δημιουργήσει αεροπορική βιομηχανία. Και πέτυχε να δημιουργήσει αεροπορική βιομηχανία. Υπάρχουν πάνω από 400 εξαφανισμένοι ακόμα και μέχρι σήμερα. Και παρόλο που έχουν περάσει 31 χρόνια από το τέλος της δικτατορίας αυτής, κανένας δεν τολμάει ούτε να θίξει τα προνόμια όσων στατιωτικών οφελήθηκαν ούτε καν των οικογενειών τους. Τα ντοκυμαντέρ που αναφέρονται στη δικτατορία (ακόμα και στην παλαιότερη δικτατορία του E. Vargas) προβάλλονται ασχολίαστα, με τη φωνή του εκφωνητή και τα λόγια του της εποχής εκείνης.
Η παιδεία είναι άλλο μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν σχολεία σε όλη τη χώρα. Πολλά σχολεία ποταμόπλοια κινούνται από χωριό σε χωριό σε μεγάλα ποτάμια της χώρας, οπότε η φοίτηση των μαθητών μόνο τακτική δεν μπορεί να είναι. Για να δημιουργηθεί ένα σχολείο, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των "επιτροπών των γειτόνων" που πολλές φορές αρνούνται να τη δώσουν, ώστε να μην ζούν στην περιοχή εκείνη φτωχοί (που δεν μπορούν παρά να στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία). Αναλφάβητος θεωρείται εκείνος που δεν μπορεί να γράψει το ονοματεπώνυμό του. Αν μπορεί να το γράψει, παύει να είναι αναλφάβητος. Κανένας μαθητής από δημόσιο σχολείο δεν έχει πετύχει ποτέ σε διαγωνισμό εισαγωγής σε Κρατικό Πανεπιστήμιο. Μπαίνουν μόνο απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων. Εφημερίδες διαβάζει μόνο το 2% του πληθυσμού της χώρας. Το 98% ή δεν γνωρίζει να διαβάζει ή δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει ποτέ εφημερίδα.
Το Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό σκάνδαλο και ό,τι πιο αποκαλυπτικό της υποκριτικής κοινωνίας των φουκαράδων αλλά αγαπητών Βραζιλιάνων μας. Για να μετάσχει μια γυναίκα στην ετήσια παρέλαση του Καρναβαλιού του Ρίο Ντε Τζανέιρο, πρέπει α) να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό ως δικαιώματα σε Σχολή της Σάμπα (έτσι λέγονται συντεχνιακά), β) να αγοράσει τα ρούχα, γ) να αφιερώσει πολύ μεγάλο χρόνο σε προπονήσεις μιάς ολόκληρης χρονιάς. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές που βλέπετε να παρελαύνουν είναι μητέρες (18-28 ετών), παίρνουν τη δραματική απόφαση να μην δώσουν τα χρήματα που έχουν για να πάει το παιδί τους σε ένα σχολείο (όχι ιδιωτικό αλλά και δημόσιο που δεν υπάρχει κοντά και χρειάζονται μεταφορά) αλλά να τα δώσουν σε Σχολή της Σάμπα. Αν έβλεπε ο Θεός αυτό που γίνεται θα έπρεπε να ρίχνει κατακλυσμιαίες βροχές πάνω στις παρελαύνουσες καλονές για να μη μείνει τίποτα από αυτή την υποκρισία (κάτι όχι τελείως απίθανο αφού μιλάμε για Φεβρουάριο, καλοκαίρι, περίοδο βροχών). Το Καρναβάλι είναι επίσης περίοδος ευτυχίας για όλους τους επιχειρηματίες αφού για μερικούς μήνες μετά δεν υπάρχουν εργατικές διεκδικήσεις (έχουν ξεθυμάνει οι εργάτες) και τους κάνουν ό,τι θέλουν.
Υ.Γ. Είναι πολύ κακό να μην μπορέι κανείς να τροποποιήσει το ποστ του. Αν δεν υπήρχε αυτή η ρύθμιση θα μπορούσα να βάλω πολύ καλούς υπερδεσμούς (hyperlinks) ώστε να υπάρχει σύνδεση των γραφομένων μου με όλα αυτά τα γεγονότα που αναφέρω ως πηγές ή youtube. Δεν μπορώ να τα έχω όλα έτοιμα και να τα βάζω σε 2 λεπτά μόνο.
Ήταν πολύ σκληρή δικτατορία εκείνη του 1964-1981. Έβαλε σαν στόχο να μειώσει τις δαπάνες για την παιδεία και αντίθετα να δημιουργήσει αεροπορική βιομηχανία. Και πέτυχε να δημιουργήσει αεροπορική βιομηχανία. Υπάρχουν πάνω από 400 εξαφανισμένοι ακόμα και μέχρι σήμερα. Και παρόλο που έχουν περάσει 31 χρόνια από το τέλος της δικτατορίας αυτής, κανένας δεν τολμάει ούτε να θίξει τα προνόμια όσων στατιωτικών οφελήθηκαν ούτε καν των οικογενειών τους. Τα ντοκυμαντέρ που αναφέρονται στη δικτατορία (ακόμα και στην παλαιότερη δικτατορία του E. Vargas) προβάλλονται ασχολίαστα, με τη φωνή του εκφωνητή και τα λόγια του της εποχής εκείνης.
Η παιδεία είναι άλλο μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν σχολεία σε όλη τη χώρα. Πολλά σχολεία ποταμόπλοια κινούνται από χωριό σε χωριό σε μεγάλα ποτάμια της χώρας, οπότε η φοίτηση των μαθητών μόνο τακτική δεν μπορεί να είναι. Για να δημιουργηθεί ένα σχολείο, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των "επιτροπών των γειτόνων" που πολλές φορές αρνούνται να τη δώσουν, ώστε να μην ζούν στην περιοχή εκείνη φτωχοί (που δεν μπορούν παρά να στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία). Αναλφάβητος θεωρείται εκείνος που δεν μπορεί να γράψει το ονοματεπώνυμό του. Αν μπορεί να το γράψει, παύει να είναι αναλφάβητος. Κανένας μαθητής από δημόσιο σχολείο δεν έχει πετύχει ποτέ σε διαγωνισμό εισαγωγής σε Κρατικό Πανεπιστήμιο. Μπαίνουν μόνο απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων. Εφημερίδες διαβάζει μόνο το 2% του πληθυσμού της χώρας. Το 98% ή δεν γνωρίζει να διαβάζει ή δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει ποτέ εφημερίδα.
Το Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό σκάνδαλο και ό,τι πιο αποκαλυπτικό της υποκριτικής κοινωνίας των φουκαράδων αλλά αγαπητών Βραζιλιάνων μας. Για να μετάσχει μια γυναίκα στην ετήσια παρέλαση του Καρναβαλιού του Ρίο Ντε Τζανέιρο, πρέπει α) να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό ως δικαιώματα σε Σχολή της Σάμπα (έτσι λέγονται συντεχνιακά), β) να αγοράσει τα ρούχα, γ) να αφιερώσει πολύ μεγάλο χρόνο σε προπονήσεις μιάς ολόκληρης χρονιάς. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές που βλέπετε να παρελαύνουν είναι μητέρες (18-28 ετών), παίρνουν τη δραματική απόφαση να μην δώσουν τα χρήματα που έχουν για να πάει το παιδί τους σε ένα σχολείο (όχι ιδιωτικό αλλά και δημόσιο που δεν υπάρχει κοντά και χρειάζονται μεταφορά) αλλά να τα δώσουν σε Σχολή της Σάμπα. Αν έβλεπε ο Θεός αυτό που γίνεται θα έπρεπε να ρίχνει κατακλυσμιαίες βροχές πάνω στις παρελαύνουσες καλονές για να μη μείνει τίποτα από αυτή την υποκρισία (κάτι όχι τελείως απίθανο αφού μιλάμε για Φεβρουάριο, καλοκαίρι, περίοδο βροχών). Το Καρναβάλι είναι επίσης περίοδος ευτυχίας για όλους τους επιχειρηματίες αφού για μερικούς μήνες μετά δεν υπάρχουν εργατικές διεκδικήσεις (έχουν ξεθυμάνει οι εργάτες) και τους κάνουν ό,τι θέλουν.
Υ.Γ. Είναι πολύ κακό να μην μπορέι κανείς να τροποποιήσει το ποστ του. Αν δεν υπήρχε αυτή η ρύθμιση θα μπορούσα να βάλω πολύ καλούς υπερδεσμούς (hyperlinks) ώστε να υπάρχει σύνδεση των γραφομένων μου με όλα αυτά τα γεγονότα που αναφέρω ως πηγές ή youtube. Δεν μπορώ να τα έχω όλα έτοιμα και να τα βάζω σε 2 λεπτά μόνο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Pianist την Κυρ 15 Απρ 2012, 20:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- delfini05

Κάνε & 2ο ποστ αν έχεις περάσει το χρόνο. Γιατί αγχώνεσαι;
- doctormarkon
- Επίτιμος

Μην ανησυχείς αν βρω κάτι θα το διορθώσω και δεν υπάρχει πρόβλημα. Μην έχεις κανένα άγχος.
Το τραγούδι μιλάει για τη διήγηση μιας γυναίκας που όταν ήταν δεκατεσσάρων χρονών τη ρώταγε ο πατέρας της αν θέλει να σπουδάσει φιλοσοφία, ιατρική, ή στο πολυτεχνείο να πάρει πτυχίο και να γίνει doctor=τίτλος αυτού που έχει απλό πανεπιστημιακό πτυχίο. Αλλά η επιθυμία της κοπέλας ήταν να αποκτήσει μία κιθάρα και γίνει σαμπίστα αλλά ο πατέρας της την συμβούλευε και με το δίκιο του ότι η σάμπα δεν έχει καμία αξία σε έναν κόσμο μορφωμένων. Τελικά εγκατέλειψε το όνειρο να γίνει σαμπίστα και έγινε συγγραφέας αλλά ήταν στην πείνα (αν έκανα σωστή μετάφραση για το τι σημαίνει "Eu estou necessitado"=βρίσκομαι σε ανάγκη???)
Αφού τόσοι λίγοι κατορθώνουν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο υπάρχει και εκεί ανεργία και έλλειψη προοπτικής για πτυχιούχους?
Ίσως υπάρχουν και εκεί μηχανισμοί αποβλάκωσης πολύ δυνατοί και αυτό που βγαίνει τελικά προς τα έξω είναι μία αρνητική εικόνα για τους Βραζιλιάνους όπως βγαίνει και για εμάς. Ότι είναι τεμπέληδες, ότι έχουν το νου τους στο χορό και στη διασκέδαση. Αλλά δεν είναι έτσι. Όσους και όσες έχω γνωρίσει και ζουν στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά τη στερεότυπη εικόνα που μας πλασάρουν παρουσιάζουν. Είναι πολύ δραστήριοι άνθρωποι και έξυπνοι
Μα τι έχουν πάθει με τη Σάμπα? Τελικά τι ορίζοντες ανοίγει για μια κοπέλα που έχει τα φυσικά προσόντα?παίρνουν τη δραματική απόφαση να μην δώσουν τα χρήματα που έχουν για να πάει το παιδί τους σε ένα σχολείο (όχι ιδιωτικό αλλά και δημόσιο που δεν υπάρχει κοντά και χρειάζονται μεταφορά) αλλά να τα δώσουν σε Σχολή της Σάμπα
Το τραγούδι μιλάει για τη διήγηση μιας γυναίκας που όταν ήταν δεκατεσσάρων χρονών τη ρώταγε ο πατέρας της αν θέλει να σπουδάσει φιλοσοφία, ιατρική, ή στο πολυτεχνείο να πάρει πτυχίο και να γίνει doctor=τίτλος αυτού που έχει απλό πανεπιστημιακό πτυχίο. Αλλά η επιθυμία της κοπέλας ήταν να αποκτήσει μία κιθάρα και γίνει σαμπίστα αλλά ο πατέρας της την συμβούλευε και με το δίκιο του ότι η σάμπα δεν έχει καμία αξία σε έναν κόσμο μορφωμένων. Τελικά εγκατέλειψε το όνειρο να γίνει σαμπίστα και έγινε συγγραφέας αλλά ήταν στην πείνα (αν έκανα σωστή μετάφραση για το τι σημαίνει "Eu estou necessitado"=βρίσκομαι σε ανάγκη???)
Αφού τόσοι λίγοι κατορθώνουν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο υπάρχει και εκεί ανεργία και έλλειψη προοπτικής για πτυχιούχους?
Ίσως υπάρχουν και εκεί μηχανισμοί αποβλάκωσης πολύ δυνατοί και αυτό που βγαίνει τελικά προς τα έξω είναι μία αρνητική εικόνα για τους Βραζιλιάνους όπως βγαίνει και για εμάς. Ότι είναι τεμπέληδες, ότι έχουν το νου τους στο χορό και στη διασκέδαση. Αλλά δεν είναι έτσι. Όσους και όσες έχω γνωρίσει και ζουν στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά τη στερεότυπη εικόνα που μας πλασάρουν παρουσιάζουν. Είναι πολύ δραστήριοι άνθρωποι και έξυπνοι
-
Pianist
Αντί για "Πορτογαλική των Ιθαγενών της Βραζιλίας" ήθελα να γράψω "Πορτογαλική ή των Ιθαγενών της Βραζιλιας".doctormarkon έγραψε:Μην ανησυχείς αν βρω κάτι θα το διορθώσω
Δεν μπορώ να σου απαντήσω. Είναι η χώρα του εντυπωσιασμού. Θα ντύνεται ωραία, σαν να πηγαίνει σε γάμο, όταν πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο της μήπως και ψαρέψει κανένα γαμπρό, όταν θα παντρευτεί και περνούν τα χρόνια θα κάνει πλαστικές μήπως και ο άνδρας της τα φτιάξει με καμιά νεότερη (υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες) ή θα ντύνεται απλά έτσι που να ταιριάζει στην καθημερινή μονότονη χειρωνακτική δουλειά στην οποία θα έχει καταλήξει να κάνει. Αυτά είναι μια προσωπική εκτίμηση, που εμπεριέχει και καμιά φορά το λάθος της υπερ-γενίκευσηςdoctormarkon έγραψε:Μα τι έχουν πάθει με τη Σάμπα? Τελικά τι ορίζοντες ανοίγει για μια κοπέλα που έχει τα φυσικά προσόντα?
= Είμαι φτωχιά/φτωχός.doctormarkon έγραψε:για το τι σημαίνει "Eu estou necessitado"=βρίσκομαι σε ανάγκη???)
Όπως είδες παραπάνω, φίλε delfini05 τη στο σημείο που γράφεις το ποστ έχει αξία να κάνεις την παραπομπή με υπερδεσμό (hyperlink). Σε επόμενο πόστ έχει εκτός τόπου και χρόνου.delfini05 έγραψε:Κάνε & 2ο ποστ αν έχεις περάσει το χρόνο. Γιατί αγχώνεσαι;
- doctormarkon
- Επίτιμος

Το "ή" μπήκε ήδη. και ο Σασί Περερέ έχει προέλευση των Ιθαγενών της Βραζιλίας.
Γνωρίζω πολλές γυναίκες της Βραζιλίας που έχουν παντρευτεί Έλληνες ενώ ποτέ δεν έχω συναντήσει στο άμεσο περιβάλλον μου το αντίθετο, δηλαδή Βραζιλιάνο παντρεμένο με Ελληνίδα.
Όλες είναι υπόδειγμα συζύγου και οι άντρες τους είναι ευχαριστημένοι. Όπου πάνε αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις λόγω της συμπεριφοράς τους. Αλλά όσες γνωρίζω δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες αλλά είναι συμπαθέστατες.
Η χώρα αυτή μοιάζει να έρχεται πάντα στο δρόμο μου και αυτό είναι πολύ παράξενο.
Υπάρχει παροικία στο Μοσχάτο αλλά οι περισσότερες γνωριμίες με Βραζιλιάνες ήταν εντελώς τυχαίες. Μία νοίκιασε το διαμέρισμα ακριβώς πάνω από της μητέρας μου, δύο άλλες παντρεύτηκαν φίλους μου, άλλη με τον άντρα της είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα της πεθεράς μου. Έχουν κατά κανόνα πολύ πιό ήρεμο και αισιόδοξο χαρακτήρα από τις Ελληνίδες.
Γνωρίζω πολλές γυναίκες της Βραζιλίας που έχουν παντρευτεί Έλληνες ενώ ποτέ δεν έχω συναντήσει στο άμεσο περιβάλλον μου το αντίθετο, δηλαδή Βραζιλιάνο παντρεμένο με Ελληνίδα.
Όλες είναι υπόδειγμα συζύγου και οι άντρες τους είναι ευχαριστημένοι. Όπου πάνε αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις λόγω της συμπεριφοράς τους. Αλλά όσες γνωρίζω δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες αλλά είναι συμπαθέστατες.
Η χώρα αυτή μοιάζει να έρχεται πάντα στο δρόμο μου και αυτό είναι πολύ παράξενο.
Υπάρχει παροικία στο Μοσχάτο αλλά οι περισσότερες γνωριμίες με Βραζιλιάνες ήταν εντελώς τυχαίες. Μία νοίκιασε το διαμέρισμα ακριβώς πάνω από της μητέρας μου, δύο άλλες παντρεύτηκαν φίλους μου, άλλη με τον άντρα της είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα της πεθεράς μου. Έχουν κατά κανόνα πολύ πιό ήρεμο και αισιόδοξο χαρακτήρα από τις Ελληνίδες.
- AROTRIS
- Πορωμένος Ιδεογραφίτης

- Irc ψευδώνυμο: MANO2906
- Φύλο: Άνδρας
- Επικοινωνία:
Δόκτωρ...
απλώς να σού θυμίσω,επί εποχής "grektube",όταν με την πρώτη ευκαιρία
δήλωσες την λατρεία σου γιά τον Άϊτον Σένα καί μέσω αυτού γιά την πατρίδα του.
Σού διευκρίνισα πως παρότι δεν μού αρέσει καθόλου ο μηχανοκίνητος αθλητισμός
εντούτοις όσο ήταν παρών ο αείμνηστος,γιά έναν παράξενο λόγο
παρακολουθούσα ανελλιπώς τούς αγώνες τού παγκοσμίου πρωταθλήματος «φόρμουλα1»
καί ενδεχομένως να μην έχασα ούτε μία ζωντανή μετάδοση.
Με την «αναχώρησή» του,ακαριαία έπαψε κάθε ενδιαφέρον μου γιά το άθλημα αυτό
καί γιά εμένα ουσιαστικά οι αγώνες...«καταργήθηκαν».
Βραζιλία όμως,δεν σημαίνει μόνο Σένα φυσικά κι ομολογώ πως από πολύ νωρίς
από τα εφηβικά μου χρόνια,προέκυψε καί σε εμένα,μιά ιδιαίτερη έλξη καί γλυκιά συμπάθεια
γι' αυτήν την απέραντη χώρα,καθώς συμφωνώ πως στην πλειονότητά τους
πρόκειται γιά έναν ιδιαιτέρως συμπαθή λαό,,συνεπικουρούμενου κι από μιά μελωδικότατη γλώσσα.
Κρεολί,τα οποία διευκρινίζω γιά τούς μη γνωρίζοντες,ουσιαστικά είναι πορτογαλική διάλεκτος
μπορεί να μην έμαθα,αν καί κακώς όπως διαπιστώνω πλέον,άνετα θα μπορούσα
καθώς όπως πολύ σωστά επισημαίνεις,πρόκειται γιά πολύ εύκολη γλώσσα,τελικά.
Αλλά καί έτσι,αμέσως αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται γιά την συγκεκριμένη διάλεκτο
ακόμη καί στο «φευγάτο» από την τηλεόραση κυρίως,καταλαβαίνοντας δε καί αρκετές λέξεις.
Επ' ευκαιρίας,εδώ πού μένω πλέον,υπάρχει μία Βραζιλιάνα,παντρεμένη με Έλληνα
καί με διαμονή τουλάχιστον τρείς δεκαετίες στην Ελλάδα.
Διατηρεί κατάστημα καί είναι πολύ πρόσχαρος άνθρωπος καί δεκτικός στην επικοινωνία.
Άπταιστα Ελληνικά,προτού δε παντρευτεί,όνειρό της ήταν να επισκεφθεί την χώρα μας.
Επιβεβαιώνει δλδή τις διαπιστώσεις μας γιά ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι από την πλευρά τους γιά τον Ελληνισμό
αλλά καί την γενικά συμπαθητική εικόνα πού εκπέμπει σε εμάς,ο συγκεκριμένος λαός.
Εφόσον διαθέτω χρόνο,θα συμπληρώσω το τόπικ με οτιδήποτε επιπλέον σχετικό κι ενδιαφέρον.
απλώς να σού θυμίσω,επί εποχής "grektube",όταν με την πρώτη ευκαιρία
δήλωσες την λατρεία σου γιά τον Άϊτον Σένα καί μέσω αυτού γιά την πατρίδα του.
Σού διευκρίνισα πως παρότι δεν μού αρέσει καθόλου ο μηχανοκίνητος αθλητισμός
εντούτοις όσο ήταν παρών ο αείμνηστος,γιά έναν παράξενο λόγο
παρακολουθούσα ανελλιπώς τούς αγώνες τού παγκοσμίου πρωταθλήματος «φόρμουλα1»
καί ενδεχομένως να μην έχασα ούτε μία ζωντανή μετάδοση.
Με την «αναχώρησή» του,ακαριαία έπαψε κάθε ενδιαφέρον μου γιά το άθλημα αυτό
καί γιά εμένα ουσιαστικά οι αγώνες...«καταργήθηκαν».
Βραζιλία όμως,δεν σημαίνει μόνο Σένα φυσικά κι ομολογώ πως από πολύ νωρίς
από τα εφηβικά μου χρόνια,προέκυψε καί σε εμένα,μιά ιδιαίτερη έλξη καί γλυκιά συμπάθεια
γι' αυτήν την απέραντη χώρα,καθώς συμφωνώ πως στην πλειονότητά τους
πρόκειται γιά έναν ιδιαιτέρως συμπαθή λαό,,συνεπικουρούμενου κι από μιά μελωδικότατη γλώσσα.
Κρεολί,τα οποία διευκρινίζω γιά τούς μη γνωρίζοντες,ουσιαστικά είναι πορτογαλική διάλεκτος
μπορεί να μην έμαθα,αν καί κακώς όπως διαπιστώνω πλέον,άνετα θα μπορούσα
καθώς όπως πολύ σωστά επισημαίνεις,πρόκειται γιά πολύ εύκολη γλώσσα,τελικά.
Αλλά καί έτσι,αμέσως αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται γιά την συγκεκριμένη διάλεκτο
ακόμη καί στο «φευγάτο» από την τηλεόραση κυρίως,καταλαβαίνοντας δε καί αρκετές λέξεις.
Επ' ευκαιρίας,εδώ πού μένω πλέον,υπάρχει μία Βραζιλιάνα,παντρεμένη με Έλληνα
καί με διαμονή τουλάχιστον τρείς δεκαετίες στην Ελλάδα.
Διατηρεί κατάστημα καί είναι πολύ πρόσχαρος άνθρωπος καί δεκτικός στην επικοινωνία.
Άπταιστα Ελληνικά,προτού δε παντρευτεί,όνειρό της ήταν να επισκεφθεί την χώρα μας.
Επιβεβαιώνει δλδή τις διαπιστώσεις μας γιά ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι από την πλευρά τους γιά τον Ελληνισμό
αλλά καί την γενικά συμπαθητική εικόνα πού εκπέμπει σε εμάς,ο συγκεκριμένος λαός.
Εφόσον διαθέτω χρόνο,θα συμπληρώσω το τόπικ με οτιδήποτε επιπλέον σχετικό κι ενδιαφέρον.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Ο Αυρτον Σέννα σήμαινε πολλά για τη Βραζιλία.
Θεωρείται από τους Βραζιλιάνους η πιό σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της χώρας. Γιατί?
Πρώτα απ όλα για το Ινστιτούτο που σκέφτηκε να φτιάξει αλλά δεν πρόλαβε να δει το έργο του να ολοκληρώνεται και το συνέχισε η αδερφή του. Μέχρι σήμερα 11 εκατομμύρια άτομα έχουν σπουδάσει ή έχουν επωφεληθεί από τη λειτουργία του.
Αλλά είναι και τα άλλα τα σημειολογικά, επικοινωνιακά στοιχεία. Μετά από κάθε νίκη σήκωνε τη σημαία της Βραζιλίας και αφιέρωνε τη νίκη στο λαό. Επικοινωνούσε με το λαό με τη σημαία. Εκείνους πολύ πριν από εμάς τους θεωρούσαν τεμπέληδες και ανίκανους για κάτι σημαντικό. Αφιερώνοντας τη νίκη στο λαό έδειχνε ότι οι Βραζιλιάνοι είναι πολύ ικανοί αν τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν.
Η εικόνα που έδειχνε προς τα έξω ανταποκρινόταν περισσότερο στην εικόνα που δείχνει ο μέσος Βραζιλιάνος. Δυναμικός, ικανός, έξυπνος αλλά όχι "Δήθεν".
Ο Σέννα θύμιζε κάπως Έλληνα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς πως και γιατί
Θεωρείται από τους Βραζιλιάνους η πιό σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της χώρας. Γιατί?
Πρώτα απ όλα για το Ινστιτούτο που σκέφτηκε να φτιάξει αλλά δεν πρόλαβε να δει το έργο του να ολοκληρώνεται και το συνέχισε η αδερφή του. Μέχρι σήμερα 11 εκατομμύρια άτομα έχουν σπουδάσει ή έχουν επωφεληθεί από τη λειτουργία του.
Αλλά είναι και τα άλλα τα σημειολογικά, επικοινωνιακά στοιχεία. Μετά από κάθε νίκη σήκωνε τη σημαία της Βραζιλίας και αφιέρωνε τη νίκη στο λαό. Επικοινωνούσε με το λαό με τη σημαία. Εκείνους πολύ πριν από εμάς τους θεωρούσαν τεμπέληδες και ανίκανους για κάτι σημαντικό. Αφιερώνοντας τη νίκη στο λαό έδειχνε ότι οι Βραζιλιάνοι είναι πολύ ικανοί αν τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν.
Η εικόνα που έδειχνε προς τα έξω ανταποκρινόταν περισσότερο στην εικόνα που δείχνει ο μέσος Βραζιλιάνος. Δυναμικός, ικανός, έξυπνος αλλά όχι "Δήθεν".
Ο Σέννα θύμιζε κάπως Έλληνα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς πως και γιατί
- delfini05

Πές το "φίλη" για να είσαι μέσα.Pianist έγραψε:φίλε delfini05
-
Pianist

Στα σκαλοπάτια της εκκλησίας του χωριού Τσιτσικαστενάγκο της Γουατεμάλας οι ιθαγενείς πιστοί κάθονται μετά από το κήρυγμα που μόλις άκουσαν από τον παπά τους για να μην το βάλουν κάτω στον αγώνα τους για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους καθώς και την τιμωρία των ενόχων εγκληματιών του πρόσφατου εμφύλιου πολέμου που διήρκεσε 36 χρόνια.
Τώρα το πόσο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό, είναι συζητήσιμο, αφού Πρόεδρος της χώρας έχει εκλεγεί ο Otto Pérez Molina, πρώην Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Γουατεμάλας, κύριος οργανωτής της συστηματικής γενοκτονίας των ιθαγενών, απογόνων των Μάγιας, κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
Σημειώνω ότι ο εμφύλιος πόλεμος της Γουατεμάλας ξεκίνησε από τη μεγάλη απεργία των εργατών της αμερικανικής εταιρείας United Fruit Company που μείωσε τους μισθούς τους, συνέχεια της οποίας υπήρξε η οργανωμένη από τις ΗΠΑ εισβολή του στρατού της Νικαράγουα και η επιβολή δικτατορίας από τους ισπανικής καταγωγής κατοίκους Ladinos και τη United Fruit Company (έφτιαχνε κονσέρβες φρούτων).
Μάλλον την εποχή εκείνη δεν είχαν σκεφτεί φαίνεται να εκλέξουν κάποιον σαν τον Καμμένο που θα έβαζε τα πράγματα σε τάξη.

Φωτογραφία με εργάτες της εταιρείας τη δεκαετία του 50.
-
Pianist
Και όμως ήθελα να αντικαταστήσω (προσθέτοντας τους υπερδεσμούς που βλέπετε):You can no longer edit or delete your post
α) το «εμφυλίου πολέμου» με το εμφύλιου πολέμου
β) το «γενοκτονίας των ιθαγενών» με το γενοκτονίας των ιθαγενών
γ) το «Otto Pérez Molina» με το Otto Pérez Molina
δ) το «United Fruit Company» με το United Fruit Company
Τώρα αυτό θα γίνει με την παρέμβαση κάποιου φίλου, αλλά στα τυφλά από μένα, χωρίς δοκιμή.
Πρέπει να είναι κανείς πολύ γρήγορος στο πιστόλι.
-
Divine Sinner
- doctormarkon
- Επίτιμος

Θα το φτιάξω όταν βρεθώ σε μεγαλύτερο υπολογιστή.
Με μπερδεύουν οι υπερδεσμοί κάπως και απ ότι βλέπω πιανίστα είσαι τσακάλι στο ίντερνετ.
Αν και γενικά αποφεύγω να παρεμβαίνω σε άρθρα άλλων Αλλά αφού το θέλεις θα το κάνω.
Αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα.
Δεν ξέρω αν ο Καμμένος είναι εκείνος που θα βάλει τα πράγματα σε τάξη ή αν είναι κάτι από τα ίδια.
Αλλά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ο Κίρτσνερ και ο Ραφαέλ Κορρέα κατάφεραν να απαλλάξουν τις χώρες από τα νύχια του ΔΝΤ.
Μιλάνε να μη γίνουμε Αργεντινή.
Αλλά δεν βλέπει κανείς τη Γουατεμάλα.
Τη Βραζιλία.
Και φυσικά τη Χιλή επί Πινοσέτ.
Θύμωσε ο ΓΑΠ που τον είπε ο Τσίπρας Πινοσετ.
Μα τα γεγονότα επαναλαμβάνονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Και εδώ στην Ελλάδα τα γεγονότα μοιάζουν με αυτά της Αργεντινής.
Μεγάλες ομοιότητες μεταξύ Κάρλος Μένεμ και ΓΑΠ.
Δεν έχει σημασία αν ο ΓΑΠ δεν είχε φαβορίτες (δεν τον έπαιρνε άλλωστε με τρείς άσπρες τρίχες στο κεφάλι)
Αλλά είχε το σημειολογικό αντίστοιχο το ποδήλατο, τα σηκωμένα μανίκια και τα μυαλά στα κάγκελα όταν ήταν αντιπολίτευση όπωψς ο Μένεμ ανέβαινε στο κάρο και έλεγε Δεν θα σας προδώσω ποτέ.
Ο Κίρτσνερ και ο Κορρέα εμφανίστηκαν μετά από μια σειρά από αδύναμες κυβερνήσεις αλλά και διαδηλώσεις.
Όταν σε μία χώρα δεν πετάξουν το ΔΝΤ με τις κλωτσιές τότε έχει την τύχη της Γουατεμάλας και της Χιλής
Με μπερδεύουν οι υπερδεσμοί κάπως και απ ότι βλέπω πιανίστα είσαι τσακάλι στο ίντερνετ.
Αν και γενικά αποφεύγω να παρεμβαίνω σε άρθρα άλλων Αλλά αφού το θέλεις θα το κάνω.
Δεν ξέρω αν ο Καμμένος είναι εκείνος που θα βάλει τα πράγματα σε τάξη ή αν είναι κάτι από τα ίδια.
Αλλά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ο Κίρτσνερ και ο Ραφαέλ Κορρέα κατάφεραν να απαλλάξουν τις χώρες από τα νύχια του ΔΝΤ.
Τη Βραζιλία.
Δεν έχει σημασία αν ο ΓΑΠ δεν είχε φαβορίτες (δεν τον έπαιρνε άλλωστε με τρείς άσπρες τρίχες στο κεφάλι)
Αλλά είχε το σημειολογικό αντίστοιχο το ποδήλατο, τα σηκωμένα μανίκια και τα μυαλά στα κάγκελα όταν ήταν αντιπολίτευση όπωψς ο Μένεμ ανέβαινε στο κάρο και έλεγε Δεν θα σας προδώσω ποτέ.
Ο Κίρτσνερ και ο Κορρέα εμφανίστηκαν μετά από μια σειρά από αδύναμες κυβερνήσεις αλλά και διαδηλώσεις.
Όταν σε μία χώρα δεν πετάξουν το ΔΝΤ με τις κλωτσιές τότε έχει την τύχη της Γουατεμάλας και της Χιλής
- johnnye
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης

- Irc ψευδώνυμο: JohnnyE
- Φύλο: Άνδρας
Πέστα ρε doctordoctormarkon έγραψε:Θα το φτιάξω όταν βρεθώ σε μεγαλύτερο υπολογιστή.
Τη Βραζιλία.
Η πείρα είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός.