http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.ac ... eID=635123
Αναφέρεται στην ακτινογραφία των ηγετών των εξεγερθέντων.
Από αυτούς θα ξεχωρίσω έναν που διαφέρει από τους υπόλοιπους.
Διώχθηκε το 1975 και παρέμεινε διωκόμενος μέχρι την εξέγερση.Αρμόδιος για τα στρατιωτικά θέματα στο Συμβούλιο είναι ο Ομάρ αλ Χαρίρι, ένας από τους συντρόφους του Καντάφι το 1969, όταν πήρε με τα όπλα την εξουσία και ίδρυσε τη λαϊκή Τζαμαχιρία. Το 1975 ο αλ Χαρίρι συγκρούστηκε με τον Καντάφι, συνελήφθη με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος και καταδικάστηκε σε θάνατο. Δεκαπέντε χρόνια περίμενε την εκτέλεσή του, μέχρι που ο Καντάφι μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβιο κατ’ οίκον περιορισμό. Ο αλ Χαρίρι πέρασε αμέσως στις γραμμές των εξεγερθέντων.
Μόνο αυτός μπορεί να θεωρηθεί γνήσιος επαναστάτης. Μία εξέγερση την ξεκινάνε αυτοί που επί χρόνια υπήρξαν διωκόμενοι από το καθεστώς που θέλουν να ανατρέψουν.
Οι άλλοι ήταν επί δεκαετίες Υπουργοί και πρωτοπαλίκαρα του Καντάφι. Το ζητούμενο είναι τι ήταν αυτό που τους έκανε να αλλάξουν στάση.
Και εδώ στην Ελλάδα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κανείς δεν μιλάει. Σίγουρα ο Καντάφι δεν ήταν άγιος και στα 42 χρόνια εξουσίας υπάρχουν πολλές τριβές και φθορές.Επικεφαλής αυτού του Συμβουλίου είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ. Ο 59χρονος δικηγόρος θεωρείται συντηρητικός και πιστός μουσουλμάνος και έχει ως ένα βαθμό την έξωθεν καλή μαρτυρία και ως υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς συγκρούστηκε επανειλημμένα με τους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον ίδιο το Καντάφι, καταγγέλλοντας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό το συντηρητικός και πιστός μουσουλμάνος είναι κάπως ύποπτο. Ίσως δίνει πληροφορίες για την συντηρητική Ισλαμική στροφή που πρόκειται να πάρει η χώρα. Αναμένουμε.
Η Λιβύη ήταν Ισλαμική χώρα αλλά με ένα Ισλάμ διαφορετικό χωρίς φανατισμούς και ακρότητες.
Είχαν γίνει κάποιες απόπειρες δολοφονίας του Καντάφι από φανατικούς Ισλαμιστές που τον θεωρούσαν αιρετικό
Υπάρχει ένα ελληνικό βιβλίο Αμφισβητώ Εκδόσεις Ροές το οποίο και το έχω αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά που ο Καντάφι μιλάει για τις διαφορές του από τους φανατικούς Ισλαμιστές ως προς το θάνατο με λιθοβολισμό για τους μοιχούς (που δεν αναφέρεται πουθενά στο Κοράνι τέτοια ποινή και πρόκειται για έθιμο της προϊσλαμικής εποχής που βόλευε και επικράτησε μέχρι σήμερα), κλειτοριδοεκτομή (πρακτική της υποσαχάριας Αφρικής) πολυγαμία και γάμους ανηλίκων γυναικών μέτρο που καταργήθηκε από το καθεστώς.
Ο Καντάφι έβαλε θέμα όπως λέει το βιβλίο στο λαικό Συμβούλιο να μπορεί να κάνει μήνυση η γυναίκα που κακοποιείται από τον άντρα της και δεν πέρασε γιατί μία πλειοψηφία θεωρούσε ως δικαίωμα να δέρνουν τις γυναίκες τους.
Γενικότερα υπήρξε μία διαμάχη δεκαετιών με τους φανατικούς μουσουλμάνους που ήταν ο υπ αριθμόν 1 εχθρός και ίσως περισσότερο και από τις ΗΠΑ.
Μου έκανε εντύπωση αυτό. Αλλά μάλλον έτσι ήταν.
Ο Μαχμούτ Τζιμπριλ ήταν επί χρόνια Τσάρος της Λιβύης Υπουργός Οικονομικών
Όταν ακούς επενδύσεις έχει ζουμί η υπόθεση φαίνεται πως ο τύπος μυρίστηκε μέλι και κουτάλα.Η δουλειά του ήταν να προσελκύει ξένες επενδύσεις και να τονώσει την επιχειρηματικότητα στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις Αμερικανών διπλωματών, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω WikiLeaks, οι μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης τραβούσαν συνεχώς το χαλί κάτω από τα πόδια του Τζιμπρίλ. Για παράδειγμα, όταν καλούσε ξένους επιχειρηματίες για να συζητήσουν για επενδύσεις, τις περισσότερες φορές οι αρχές δεν τους έδιναν βίζα να μπουν στη Λιβύη. Ο Τζιμπρίλ συντάχθηκε με τους αντάρτες τον Μάρτιο.
Οι ξένες επενδύσεις από μόνες τους δεν λένε τίποτα αλλά η σημασία κρίνεται από τους όρους.
Καμιά φορά Επένδυση μπορεί να είναι και το χαϊδευτικό της αποικιοκρατίας.
Βλέπε τις ξένες επενδύσεις που ετοιμάζουν εδώ