EΚΚΛΗΣΙΑ/ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ (από ΑρΕλα)

Συντονιστής: kostas

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 66942
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

EΚΚΛΗΣΙΑ/ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ (από ΑρΕλα)

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 18 Απρ 2007, 00:44

Posted: Sat Jul 08, 2006 1:22 am Post subject: EΚΚΛΗΣΙΑ/ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Από ΑρΕλα


Μεταφέρω εδώ το θέμα που άνοιξε ο Παναγιώτης (ΧΙΟΥΙ) στο παλιό μας φόρουμ.


Ημ/νία: 28-06-2006
Ώρα: 02:09


ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με αφορμή και την 180η επέτειο της εξόδου που εορτάσαμε φέτος χρέος μας είναι να αναφέρουμε την προσφορά και τις θυσίες των ελεύθερων πολιορκημένων κληρικών.
Όχι για άλλο λόγο αλλά ενάντια στην ισοπεδωτική προσέγγιση περί «παπαδαριού» που δήθεν κοίταγε μόνο τα δικά του συμφέροντα αλλά και των επιχειρημάτων των κουμμουνιστών – αθειστών (και όχι μόνο) που θέλουν την προσφορά της εκκλησίας στα χρόνια του 21 ανύπαρκτη.
Καλό είναι λοιπόν να υπενθυμίζουμε μερικά γεγονότα που δυστυχώς είναι άγνωστα γιατί απέναντι σε γενικόλογες αερολογίες αποκτούν μέγιστη σημασία τα υπαρκτά ιστορικά επιχειρήματα.
Δεν μπορούμε παρά να αρχίσουμε από τον Δεσπότη Ρωγών Ιωσήφ.Τον εθνομάρτυρα και άξιο ιεράρχη του Μεσολογγίου.
Την επαύριο της εξόδου ανατίναξε τον ανεμόμυλο εις τον οποίο είχαν καταφύγει οι ασθενείς τραυματίες και μερικά γυναικόπεδα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
Στο θάνατο παρέσυρε μαζί του και χιλιάδες Τούρκους.
Η λύσσα των Τουρκοαιγυπτίων κορυφώθηκε και έμπηξαν στα ερείπια του Ανεμόμυλου καραμπίνα και πάνω σε αυτή κρέμασαν αιμόφυρτο και μισοκαμμένο τον ηρωικό ιεράρχη στις 13 Απριλίου 1826..
Το ολοκαύτωμα του ανεμόμυλου οιστρηλάτησε τη Μούσα πολλών δικών μας και ξένων ποιητών όπως του Κωστή Παλαμά του Σατωβριάνδου του Βίκτωρα Ουγκώ και άλλων.Ο εθνομάρτυς Ιωσήφ μας άφησε ευλογία του τον Τίμιο Σταυρό με τον οποίο ευλογούσε τους μαχητες της ελευθερίας.Ο Σταυρός αυτός διαφυλάσσεται στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και εμφανίζεται κάθε χρόνο στην επέτειο της εξόδου.
Σε όλη την διάρκεια της πολιορκίας πρωταγωνιστούν στην πνευματική ενδυνάμωση και ενθάρρυνση των πολιορκούμενων και οι Δεσπότες Ιγνάτιος Άρτης μετέπειτα Ουγγροβλαχίας και ο Πορφύριος διάδιοχος του Ιγνάτιου.Τέτοιους μπαρουτοκαπνισμένους δεσπότες είχαμε τότε...Για να τολμάνε να λένε κάποιοι πως η εκκλησία δεν ήθελε την ελευθερία της πατρίδος...
Τραγικός υπήρξε ο μαρτυρικός θάνατος του κληρικού Παντολέοντα Βάλβη θείου του πρωθυπουργού Ζηνοβίου Βάλβη που αγωνιζόταν στην πρώτη γραμμή.Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν κατά την έξοδο τραυματισμένο.Τον βασάνισαν τον ακρωτηρίασαν και στο τέλος τον σούβλισαν και τον έψησαν......
Περίπου είκοσι ιερείς σκοτώθηκαν κατά την έξοδο ενώ άλλοι με το σπαθί στο χέρι κατόρθωσαν να διασωθούν όπως ο αρχιμανδρίτης Ζαλογγίτης ο ιερομόναχος Προκόπιος και αλλοι πολλοί.(ονόματα διαθέσιμα)
Αυτά για να μαθαίνουμε και πέντε πράγματα που δεν μας λένε.Είμαι σίγουρος πως πρώτη φορά ακούτε αυτά τα ονόματα όπως και εγώ όταν τα διάβασα.Στα δώδεκα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν χώρεσαν στα βιβλία ιστορίας....
Επίσης τα παραπάνω είναι μια ακόμα αναντίρρητη απόδειξη της προσφοράς της εκκλησίας στον αγώνα υπερ της πατρίδος.
Θυμίζω πως δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο επιχείρημα που παραθέτω αλλά το χιλιοστό δεύτερο.Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος και μόνο το περατό των γνώσεών μου τον περιορίζει.Απέναντι σε θεωρητικολογίες και συνθηματικές προσεγγίσεις σαν αυτές του johnpit εγώ παραθέτω μόνο γεγονότα και πράξεις.(Γιαυτό και βεβαίως δεν μπορεί να απαντήσει).
Εγώ βεβαίως δεν είμαι τιμητής ούτε εκπρόσωπος της εκκλησίας και των παπάδων και ούτε νιώθω έτσι.Εξοργίζομαι όμως ενίοτε από την ισοπεδωτική προσέγγιση κάποιων που κάνουν πως δεν βλέπουν την πραγματικότητα.Δηλαδή πως η εκκλησία γίνεται σήμερα στόχος των ανθέλληνων των διεθνιστών νεο αριστερών και της συνομωταξίας τους των σιωνιστών των των..Και η απόδειξη αυτών είναι το θέμα των ταυτοτήτων.Παραπέμπω στο θέμα που άνοιξα.
.







Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...


τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:45

Posted: Sat Jul 08, 2006 1:26 am

Από ΑρΕλα


από Arela
Ημ/νία: 28-06-2006
Ώρα: 13:29

Γι'αυτό και αντιτίθεμαι στις σαρωτικές/ισοπεδωτικές λογικές... Μέσα απ'αυτές βγαίνει ένα άδικο και ανούσιο γκρέμισμα των πάντων. Και δε μπορώ να δεχτώ, αντί να απορρίπτουμε ένα ή περισσότερα λάθη/σαθρά στο οικοδόμημα τις εκκλησίας, να προτιμούμε να το γκρεμίζουμε ολάκερο. Επειδή δεν είμαι καθοδηγούμενη από κανένα ιερατείο, δεν "εντάσσομαι" εν είδει τυφλής αφοσίωσης σε κανένα θρησκευτικό δόγμα, (πράγμα που έχω πει πολλές φορές) , μπορώ να πω εξ ορισμού αντικειμενικά πως βγήκαν και θετικά μέσα απ'την εκκλησία, κι όσοι τα παραβλέπουν το κάνουν εκ του πονηρού.
ΟΧΙ στο ισοπεδωτικό σκεπτικό, ΝΑΙ στην εποικοδομητική προσέγγιση.


======


από NightRide
Ημ/νία: 29-06-2006
Ώρα: 02:50

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΔΕΡΥΓΝΥ:

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥΦΚΙΑΝΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΝΤΕΡΝΥΣ ΝΑ ΜΕ ΙΔΕΙ. ΜΟΥ ΛΕΓΕΙ: "ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟΥ? ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΕΣ. ΤΙ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΡΑΙΜΗ ΑΥΤΟΥ?" ΤΟΥ ΛΕΓΩ: "ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ. ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΞΩΜΕΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ Σ' ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΤΕΣ. ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΙΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΥ ΜΠΡΑΙΜΗ, ΠΑΡΗΓΟΡΙΟΜΑΣΤΕ Μ' ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟΝ, ΟΤΙ Η ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΛΙΓΟΥΣ. ΟΤΙ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ. ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΙΓΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ Ν' ΑΠΟΘΑΝΟΥΝ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΕΡΔΑΙΝΟΥΝ. Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΙΔΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ." - "ΤΡΕ ΜΠΙΕΝ" ΛΕΓΕΙ, ΚΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ.


======

από sottis_
Ημ/νία: 29-06-2006
Ώρα: 04:19

αληθεια,ποια ηταν η θεση της εκκλησιας κατα την εξεγερση?ρωταω γιατι πολλοι λενε πως για να σηκωσει ο παλαιων πατρων γερμανος το λαβαρο,του ακουμπησανε καριοφυλι στον κροταφο,γιατι αλλιως δεν το σηκωνε με τιποτα!
αληθευει αυτο?αν γνωριζει κανεις κατι σχετικο με το θεμα ας το αναφαρει.

=======

από AXIOYI
Ημ/νία: 29-06-2006
Ώρα: 20:08

Σώττη αυτά είναι φθηνή προπαγάνδα και θα στο αποδείξω.
Η επαναστατική αρχή έστειλε αργότερα σαν πρεσβεία στον Πάπα για βοηθεια τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.Λές να έστελνε κάποιον ορκισμένο αντίθετο στην επανάσταση σαν πρεσβεία;Δεν νομίζω οτι ακούγεται λογικό.
Ο Ιμπραήμ πλήρωσε τα χρεωστούμενα και κατέκαψε την Αγία Λαύρα.Λές να πήγε τσάμπα το κάψιμο και οι επαναστάτες να είχαν "καταλάβει" το μοναστήρι με τα όπλα τους όπως λένε κάποιοι; Δεν το ακούω λογικό.
Ξέρεις ποιανού ήταν διάκος ο Γερμανός; Του Γρηγορίου του Ε.Η χειροτονία του Γερμανού σαν Δεσπότη Πατρών έγινε με τον Γρηγόριο τον Ε ακόμα στην εξορία.το 21 ο Παλαιών Πατρών σήκωσε το λάβαρο.Λίγες μέρες αργότερα κρεμούσαν τον πνευματικό του πατέρα τον Πατριάρχη.Να πως η εκκλησία συμμετείχε στον αγώνα.
Και σώτη θα σου επαναλάβω πως εάν η εκκλησία με το ζόρι ευλόγησε τα όπλα αυτό θα το έγραφαν ο Μακυριάννης και ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά τους.Μάλιστα αν θυμάμαι καλά ο Μακρυγίαννης έμαθε γράμματα μόνο και μόνο για να γράψει όσα έγιναν.Λές να παρέλειπε κάτι τόσο σημαντικό αυτός ένας μπαρουτοκαπνισμένος αγωνιστής;;Οτι δηλαδή η εκκλησία δεν ευλογούσε την επανάσταση;Αφού η πρώτη επανάσταση μετά την τουρκική σκλαβιά από δεσπότη έγινε τον Διονύσιο.Τα έχω πεί μην τα ξαναγράφω πάλι.
Απλά αυτές οι ανοησίες είναι μέρος της γενικότερης προπαγάνδας κατά της εκκλησίας που δήθεν το 21 δεν υπήρχαν κρυφά σχολειά σαμποτάριζαν την επανάσταση κλπ. Για το αστήρικτο όλων αυτών σε παραπέμπω σε όλα τα μνμτα μου στο "Εάλω η Πόλις" στην "Έξοδο του Μεσολογγίου" κλπ. έχω φάει πολλές ώρες να τα γράψω για το φόρουμ αλλά από τη μια δεν άκουσα σοβαρό αντίλογο από την άλλη καμιά φορά το να μιλάς εις ώτα μη ακουοώντων είναι και λίγο ματαιοτητης..

==========

από sottis_
Ημ/νία: 29-06-2006
Ώρα: 20:50

ευχαριστω για την πληροφορηση αχιουι.


========

από AXIOYI
Ημ/νία: 29-06-2006
Ώρα: 21:16

νάσαι καλά.στη διάθεσή σου για οτι γνωρίζω.


.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:46

Posted: Sat Jul 08, 2006 1:30 am

Από ΑρΕλα


από APOLLONN
Ημ/νία: 06-07-2006
Ώρα: 06:51

Επειδη ειμαι ιστορικα ανιστορητος θα ηθελα να ρωτησω κατι που μου περασε απο το μυαλο τωρα δα.

Εχει να κανει με την τουρκοκρατια και την Εκκλησια.

Επετρεπαν οι Τουρκοι στην Εκκλησια να τρωη με 10 κουταλια, οπως τρωει τωρα;

Εντυ

=============

από AXIOYI
Ημ/νία: 06-07-2006
Ώρα: 20:39

Νομίζω πως δεν είσαι ενημερωμένος για την κοινωνική προσφορά και το έργο της εκκλησίας στην Ελλάδα Απόλλων.
Εν πάση περιπτώσει όμως όσον αφορά την τουρκοκρατία επειδή έχω καταθέσει εξαιρετικό πλήθος αποδείξεων για τις θυσίες της εκκλησίας την προσφορά και το ρόλο που έπαιξε και ουδεμία απάντηση έχω λάβει ίσως και εσύ και οι υπόλοιπο που διαφωνείτε να γράψετε μια απάντηση και να μου δώσετε και εμένα την χαρά να κάνω συζήτηση και όχι μονόλογο (σχεδόν) όπως συνέβη στην περίπτωση του Johnpit που πρώτα άνοιξε τη συζήτηση και μετά "δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις εκθέσεις μου"..(μου θυμίζει κάτι Γιεχωβάδες που είχαν έρθει μια φορά σπίτι μας όλο όρεξη και κέφι και μετά από 10 λ. θυμήθηκαν πως έχουνε δουλειές....):))
Θα γυρίσω στο ερώτημά μου όμως γνωρίζεις σήμερα στην Ελλάδα το κοινωνικό έργο που ασκεί η εκκλησία;Πές μου κάτι ένα δυο τρεια πράγματα,.Τι κάνει τι προσφέρει.Γιατί εσύ είσαι έμπειρος συζητητής και ιδιαίτερα ψαγμένη προσωπικότητα για να παρασύρεσαι σε αστήρικτες ισοπεδωτικές θεωρήσεις.Και το τσουβάλιασμα "εκκλησία" επίσης είναι μάλλον άτοπο...Εν πάση περιπτώσει εγώ επαναλαμβάνω την ερώτηση τι γνωρίζεις για την κοινωνική προσφορά της εκκλησίας σήμερα στην Ελλάδα και περιμένω για να αναπτύξουμε περαιτέρω την κουβέντα!


====

από APOLLONN
Ημ/νία: 07-07-2006
Ώρα: 16:06

Η ερωτηση μου δεν απαντηθηκε Αχιουι.

Για το κοινωνικο εργο της εκκλησιας δεν εχω ιδεα. Δεν ειδα την εκκλησια να ειναι εκει που ο ανθρωπος χρειαζοταν βοηθεια, σε ολες τις περιπτωσεις που υπεπεσαν στην αντιληψη μου. Ουτε ηταν και διπλα μου οταν εγω ειχα προβληματα. Αντιθετα σε μερικες περιπτωσεις μου δημιουργησαν περισσια προβληματα.

Απο την αλλη πλευρα δεν ξερω ποιος ειναι ο ρολος της εκκλησιας.

Γιατι δημιουργηθηκε. Ποιος εδωσε εντολη να δημιουργηθη ο οργανισμος "εκκλησια". Τουλαχιστον απο οσα εχω διαβασει στην Αγια Γραφη, ο Χριστος η οι αποστολοι δεν εκαναν καμμια νυξη για δημιουργια οργανισμου με μισθους, αξιωματα, πολυτελεις ναους, χρυσαφι, περιουσια κλπ.

Αν θες απαντησε την ερωτηση αυτη που εκανα προηγουμενως:

"Επετρεπαν οι Τουρκοι στην Εκκλησια να τρωη με 10 κουταλια, οπως τρωει τωρα;"

Εντυ

========


Μέχριε δώ αναπτύχθηκε ο διάλογος αυτός. Οι τυχόν προσθήκες των απόψεών σας, εδώ παρακαλώ.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:47

Posted: Mon Jul 10, 2006 11:19 am

Από XIOYI


Απόλλων δεν μπορώ βέβαια να ξέρω τις προσωπικές σου εμπειρίες οι οποίες και βέβαια θα είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση των απόψεών σου.
Επειδή το ξαναείπα θα το επαναλάβω ένα παράδειγμα προσωπικό που έχω,ο θείος μου στην Πελοπόννησο έπρεπε να βγεί στο εξωτερικό σε νοσοκομείο και ξέρεις στην Ελλάδα πόσο χρόνο χρειάζεται για να εγκρίνει κάτι τέτοιο το ταμείο το ασφαλιστικό.Αν το εγκρίνει.
Λοιπόν ο Δεσπότης ανέλαβε και μεσολάβησε και τον βοήθησε και όλα πήγαν κατευχήν και σε χρόνο ρεκόρ μπόρεσε και έφυγε για την θεραπεία.Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του ποιμαντικού ρόλου που ασκούν οι Δεσπότες κυρίως στην επαρχία θα έλεγα στα νησιά κλπ, δυστυχώς όχι σε όλες τις περιπτώσεις αλλά ευτυχώς σε πολλές.Σου παραθέτω ένα παράδειγμα σχεδόν προσωπικό και όχι γενικόλογο για να είμαι πειστικός πως μερικοί έχουν άλλες εμπειρίες από αυτές που εσύ παραθέτεις.Ο Δεσπότης του θείου μου ούτε λεφτά ζήτησε ούτε τίποτα και εξάλλου ο θείος μου δεν έχει σε ένα χωριουδάκι μένει.


Όσον αφορά την Τουρκοκρατία ειλικρινά δεν ξέρω να σου απαντήσω.Αυτό που ξέρω όμως είναι οτι η εκκλησία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος καθόλη την διάρκεια της σκλαβιάς και το 21 και το αυτό έχω αποδείξει με πληθώρα θεμάτων που έχω ανεβάσει...Δεν ξέρω αν "τρώγανε με δέκα κουτάλια" και πηγαίνανε χορτάτοι να σφαχτούν με το σπαθί στο χέρι για την ελευθερία,ή οχι..τι να σου πω.Αυτό που ξέρω είναι οτι βάση δεδομένων ιστορικών στοιχείων η εκκλησία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.Και νομίζω πως αυτό δίνει έμμεσα και απάντηση στο ερώτημά σου.

Τώρα για το "τυπικό" της ορθοδοξίας δηλαδή τους ναούς ας πούμε,ή τις πολυτέλειες αυτά εκφράζουν την ανάγκη να τιμήσει ο άνθρωπος την πίστη του με οτι καλύτερο έχει.Είναι και λογικό και κατανοητό.Δεν ανήκουν στον παπά τα ασημένια καντήλια ούτε στο Δεσπότη.ΑΝήκουν στην εκκλησία στον λαό δηλαδή στην ενορία.Συνέχεια της μακραίωνης θρησκευτικής μας παράδοσης είναι από την αρχαιότητα.Και τότε τα καλύτερα μάρμαρα τα πολύτιμα μέταλλα πάντα κοσμούσαν τους ναούς.Το έχω πει πολλές φορές πως έχουμε προσαρμόσει την αρχαία θρησκεία στην χριστιανική μας διδασκαλία τουλάχιστον όσον αφορά το λατρευτικό τύπικό κ.α. (προστάτες άγιοι α,β χορός κλπ κλπ).

η ομαδική λατρεία του θείου σε ναούς είναι κάτι δηλαδή που πρέπει να σου δικαιολογήσω ή να το εξηγήσω;Είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη ιστορία τι να πώ εγώ παραπάνω...και με τις παραδόσεις του κάθε λαού!

Ρε συ Απόλλων δηλαδή να μην παίρνουν μισθούς οι παπάδες;Πως θα ζήσουνε τις οικογένειές τους;Δεν το καταλαβαίνω αυτό που εννοείς...
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:48

Posted: Tue Jul 11, 2006 12:37 pm

Από ΧΙΟΥΙ


Γνωρίζεις οτι με προσωπική πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου οι πολύτεκνες οικογένειες της Θράκης λαμβάνουν επιπλέον από το κρατικό και άλλο επίδομα από την εκκλησία; Αυτά δεν τα λέει κανείς....Θα ανεβάσω ένα πόστ με λίγα πράγματα που κάνει η αρχιεπισκοπή Αθηνών ΜΟΝΟ, καθότι κάθε επισκοπή έχει και δική της περιουσία και έργο ανεξάρτητο από τις άλλες. Πιστεύω πάντως πως και το προσωπικό μου παράδειγμα από την οικογένειά μου που σου έδωσα να κατενόησες ποιά είναι η άποψή μου.Απλά να μην γινόμαστε ισοπεδωτικοί.Δεν είναι σωστό.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:49

Posted: Tue Jul 11, 2006 4:47 pm

Από Apollo


Αγαπητε Χιουι.

Τα μηνυματα σου αποτελουν πηγη πληροφοριας για μενα. Οπως που περιγραφεις εδω κι εκει για την συμβολη μερικων ιερωμενων στην ελληνικη επανασταση. Δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι οντως μερικοι ιερωμενοι ενδιαφερονται για τα κοινα και το καλο του τοπου.

Και βεβαια χαρηκα που ο δεσποτης βοηθησε τον συγγενη σου να παη να κανη την εγχειρηση. Και βεβαια κι εγω εχω δει ιερωμενους να κανουν το σωστο. Αλλα εχω δει και αδιαφορια ιερωμενων προς τον πασχοντα συνανθρωπο.

Η μεγαλη μου ερωτηση ομως ειναι περι Εκκλησιας (του οργανισμου) και οχι μερικων μελων της. Κι οταν λεω Εκκλησια δεν εννοοω μονο την Ορθοδοξη. Αλλα εννοω και την Καθολικη, Προτεσταντικη (και τα παρακλαδια της).

Η μεγαλη μου ερωτηση και απορια ειναι πως αρχισαμε απο μερικα υλικως φτωχα, αλλα πνευματικως πλουσια ατομα (Χριστος, Αποστολοι, Πρωτοι Χριστιανοι, Αγιοι/ες) να καταληξουμε να διαφεντευομεθα απο πλουσια υλικως ατομα/οργανισμο με αμφιβολλο πνευματικο πλουτο, που πολλακις κυρηττουν τα διδαγματα του Χριστου η και οτι αντιπροσωπευουν τον Χριστο και να αναρωτωμεθα αν τα διδαγματα αυτα τα εχουν ενστερνισθει οι ιδιοι και τα εχουν βαλει σε πραξη στην καθημερινη ζωη τους ωστε να χρησιμευσουν σαν φαροι/παραδειγματα (στην ολοτητα τους) πνευματικης και εναρετης ζωης προς μιμησιν.

Οσο για το μισθο των ιερωμενων, θα συμφωνησω ναι να τον παιρνουν εφ οσον ειναι υπαλληλοι του κρατους και οικογενειαρχες. Διοτι πως θα ζησουν τις οικεγενειες τους; Να βαλουν και κανα φραγκο στην ακρη να αναγειρουν κανα 4ωροφο, να προικισουν κορες. Να παρουν και κανα λεοφορειο γιατι ποτε δεν ξερεις τι γινεται. Διοτι ναι μεν "εχει ο θεος" αλλα δε, ποτε δεν ξερεις τι γινεται την σημερον ημερα. Οσο για το "πατερ ημων δος ημιν σημερον" καλο ειναι αλλα... ε, αλλοι καιροι τοτενες - δεν ειχαν εφευρεθει οι τραπεζες και οι καταθεσεις ουτε οι γαμπροι ηθελαν να τους γραψεις ακινητο.

Και βεβαια να πληρωνει το Κρατος για την κατασκευη και επιδιορθωση ναων ειδεμη θα πεσουν και θα μας πλακωσουν. Και η Εκκλησια αυτα που μαζευει απο οβολους, παγκαρια, πωλησεις και κληρονομιες τι τα κανει αραγε; Ημουν αρκετα αφελης να πιστευω οτι η Εκκλησια πληρωνε τους μισθους και την ανεγερση/επισκευη ναων. Αλλα φωτισθηκα εχτες.

Οι μισθοι των ιερωμενων ηταν η αιτια να κανω καποια ερευνα στο διαδικτυο και να μαθω αρκετα περι της Αυτοκεφαλου Εκκλησιας της Ελλαδος, Ελληνικου Κρατους και της απορρεουσης Θεοκρατιας απο τις σχεσεις αυτων των δυο. Αυτα θα τα αναφερω στο μελλον σε αλλο ποστ.

Λογω της μεταφορας απο το ενα κλαμπ σε αυτο εδω και λογω και των προσωπικων υποχρεωσεων, εχω ηυξημενες ασχολιες, οποτε επιφυλασσομαι να γραψω περι Εκκλησιας στο μελλον.

Υποσχομαι να διαβαζω οτι ποστ βαλλεις σαν απαντηση εδω Χιουι, αλλα δεν εγγυωμαι ταχεια απαντηση.

Εντυ
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:50

Posted: Mon Jul 17, 2006 1:12 am

Από karipis


Στο ερώτημα αν "Επετρεπαν οι Τουρκοι στην Εκκλησια να τρωη με 10 κουταλια, οπως τρωει τωρα;" την απάντηση την έδωσε ο φίλος νομίζω, αλλά την συμπληρώνω (ως προς το τίμημα με αίμα που είπε ο Αχιουη) λέγοντας πως η εκκλησία θρήνισε 11 Πατριάρχες, 110 Αρχιερείς και εκατοντάδες απλών ιερέων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός μάλιστα ότι υπήρξαν περίοδοι και περιοχές (βλ. Αιτωλοακαρνανία κ.α.), όπου παπάδες ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΟΥΣΑΝ για ένα κομμάτι ψωμί...

Τέτοια τραγικά παραδείγματα σώζονται (δυστυχώς) αρκετά ουτως ώστε να δίνουν πλήρη κ σαφή απάντηση σε τέτοια ερωτήματα.

Υπήρξαν και αντίθετα παραδείγματα φυσικά, αλλά αυτά είναι ελάχιστα κ δεν χαρακτιρίζουν ούτε τον ρόλο ούτε κ τον θεσμό βέβαια*.

Αν όχι όλοι τους όμως, οι περισσότεροι έχουν να μετρούν μεγάλα ή μικρά Κούγκια, Αρκάδια, Μεσολόγγια κ.λπ, κ.λπ.
Όπως όλοι Έλληνες στην ιστορία μας!

*Ένα, κ το πιο χαρακτηριστικό από όλα, είναι αυτό του παπά-Ευθήμ'. Αυτός, ήταν ένας αδίστακτος φονιάς (είχε σκοτώσει όλη του την οικογένεια) τον οποίο είχαν χρήσει ιερέα οι Τούρκοι όταν για να μειώσουν το Πατριαρχείο έκαμαν ένα δικό τους. Έτσι λοιπόν, ο παπά- Ευθύμης από φυλακόβιος βρέθηκε Πατριάρχης κ περιδιάβαινε τον Ελληνισμό ψάχνωντας για οπαδούς...
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:51

Posted: Mon Jul 31, 2006 4:46 pm

Από Apollo


Ε και οι Καθολικοι ειχαν πλειστους ποντιφηκες που περπατουσαν την λανθασμενη ατραπο.

Χιουι η υποσχεση μου θα τηρηθη. Δεν την ξεχναω. Μαζευω υλικο.
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Δημοσίευση από Salome » Τετ 18 Απρ 2007, 00:52

Posted: Tue Aug 01, 2006 12:00 am

Από ΧΙΟΥΙ


Εκκλησία δεν είναι πέντε Δεσπότες.Εκκλησία είναι και οι Δεσπότες και οι ιερείς και τα μοναστήρια.Και εμείς οι πιστοί.Λοιπόν όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι δεν είμαστε άγγελοι.Και κουβαλάμε ελαττώματα και αδυναμίες.και ποιός δεν κουβαλάει;Μήπως εσύ Απόλλων;Και πολλοί λοιπόν από όλους αυτούς παρεκκλίνουν εντελώς της πορείας τους.Είναι λογικό και κατανοητό.Η ουσία παραμένει όμως όπως και να έχει πως η χάρις του Θεού υπάρχει στην Εκκλησία σαν σύνολο όλων αυτών που σου είπα και αυτό βιώνει όποιος ζήσει πέντε πράγματα....Όπως και να έχει όμως θέλω να τονίσω πως η ενότητα της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας που διασαλεύτηκε από ένα και μοναδικό σχίσμα των παλαιοημερολογιτών (μόλις δύο δεσπότες) έχει να κάνει και με το συνοδικό σύστημα τις Οικουμενικές συνόδους δηλαδή ένα αρκούντως δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας και όχι κάτι σαν τον Πάπα και το αλάθητό του που λειτουργούσε σαν ο μίστερ God επί της Γής.Γιαυτό μην συγκρίνεις προτεστάντες καθολικούς ορθόδοξους σε ένα τσουβάλι υπάρχουν πολλές διαφορές.
Έχω γράψει σελίδες ολόκρηρες για τις θυσίες της εκκλησίας.Τη μια μου λένε το ιερατείο την άλλη ο οργανισμός...Αφηρημένες αοριστολογίες φίλε..Εγώ λέω ονόματα...Δεσπότες....Αξιωματούχους της εκκλησίας αν θές πές το...Σε κάθε στιγμή σε κάθε περίσταση στους αγώνες του έθνους ήταν δίπλα στο λαό...(μιλώντας από την εποχή της τουρκοκρατίας και δώθε γιατί το Βυζάντιο είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος και ένα εντελώς ξεχωριστο θέμα).

Τώρα τις ειρωνίες σου για το \"έχει ο Θεός\" και για το σπίτι που μπορεί να χτίσει ένας παπάς δεν το πιάνω το νόημα...Πιστευω πως δεν είναι του επιπέδου σου τέτοια φθηνά επιχειρήματα..Δεν ξέρω τι γίνεται στον καναδά που μένεις αλλά εδώ που μένω εγώ ο ένας παπάς ερχότανε με το λεωφορείο από την Αθήνα,ο άλλος σπρώχναμε το αμάξι του να πάρει εμπρός,ο άλλος είναι πολύτεκνος δεν είναι πλούσιος αλλά ζει αξιοπρεπώς και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει τίποτα και ο τελευταίος μπορεί να έχει χτίσει σπίτι και να έχει πάρει αυτοκίνητο μεγάλο(και αυτός πολύτεκνος)αλλά κάνει 3 δουλειές,τρέχει όλη μέρα έξω από το σπίτι και ποτέ από κανέναν δεν έχει ζητήσει χρήματα σε βαφτίσια γάμους κλπ..Λοιπόν θα πρότεινα ως εκ τούτου να μην προσβάλεις γενικά και αόριστα συλλήβδην τον θεσμό των ιερωμένων επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν τιμούν το λειτούργημά τους.Είναι ισοπεδωτικό αυτό που κάνεις,.
Και τέλος οι παπάδες είναι άνθρωποι του λαού και της κοινωνίας οι μοναχοί στα μοναστήρια και οι ασκητές είναι αυτοί που πρέπει να προσεγγίζουν κατά το δυνατόν τα ασκητικά πρότυπα κανένας δεν είπε ποτέ οτι οι παπάδες πρέπει να ζούνε σαν ασκητές γιαυτό και παντρεύονται κλπ...
Τώρα για τους σημερινούς Δεσπότες η αλήθεια είναι οτι κανένας πραγματικός ασκητής δεν εγκαταλείπει την ηρεμία του για να γίνει Δεσπότης μάλιστα παλαιά τους έβγαζε με το ζόρι Δεσπότες ο λαός τέτοιους ανθρώπους.Συμφωνώ και εγώ πως έχουμε κάποια πτώση πνευματική αλλά αυτό είναι φυσικό γιατί όλη η κοινωνία μας παρουσιάζει τέτοια φαινόμενα και η εκκλησία μας είναι κομμάτι της κοινωνίας δεν είναι εξωγήινο προιόν.Παρόλαυτά δεν σημαίνει πως πρέπει να υβρίζουμε και να κατηγορούμε τους σημερινούς Δεσπότες μας γιατί πολλοί από αυτούς κάνουν εξέχων έργο και κοινωνική δραστηριότητα και πνευματικό έργο και υπερ πατρίδος και και...Και δεν τα ξέρω στη θεωρία αυτά τα ξέρω στην πράξη με παραδείγματα όπως αυτό που σου είπα με τον θείο μου...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”