Αυτό λέμε ότι λέμε κάποιοι εδώ μέσα, αλλά θυμόμαστε τον Πυθαγόρα μόνο σε μία αναφορά του. Κάτι άλλες αναφορές τις ξεχνάμε. Πχ πως για τους παλαιστές πρότεινε ΚΡΕΑΣ!!!Κι επειδή είναι πρωί και πριν λίγο ξύπνησα (ένεκα οι διακοπές) έχω να πω τούτο (τρέμε κόσμε):
Η φύση είναι ένα παζλ ζώων και οργανισμών όπου ο κάθε ένας από αυτούς έχει δικό του διαιτολόγιο. Αντί να πείσουμε το ελάφι να φάει μοσχαράκι στη γάστρα και το λιοντάρι παντζάρια, μπορούμε απλά να αράξουμε, να φάμε το φαγητό που μας αρέσει και να αφήσουμε τον γείτονα/συνάνθρωπο να φάει αυτό που θέλει. Δεν έχει σημασία αν ο γείτονάς μας είναι άνθρωπος, ελάφι, λιοντάρι, κατσίκα ή βάτραχος. Είναι θέμα ισορροπίας και σεβασμού. Πχ ούτε εγώ τρώω φρούτα και λαχανικά (εκτός κι αν με απειλήσει ένα πνεύμα που τριγυρίζει μες τη φωτιά) αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ένας δεν τρώει φρούτα, άλλος δεν τρώει κρέας, άλλος τρώει μόνο κρέας (κι εγω το κάνω αυτό ενίοτε) και πάει λέγοντας. Χαρά και τσαχπινιά καλέ. Όλους τους αγαπάμε (για να μην ξεφύγω από το κλισέ)
ΥΓ. Ο παραλληλισμός με τα λιοντάρια και τα παντζάρια και το ελάφι είναι αλληγορικός. Άντε, καλή ημέρα να 'χουμε.
Τέλος πάντων, διαφωνώ με την μετέπειτα προσέγγισή σου, Καριάτιδα.
Συγγνώμη, καλή μου, αλλά παραπάνω φαίνεται σαν να υπονοείς ότι ακολουθούμε αυτό που μάθανε τα στομαχια μας από παιδιά, έχοντας άγνοια για το 'λάθος' που κάνουμε. Ξέρεις, κάποιοι κρεοφάγοι είμαστε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ κρεοφάγοι!Από την άλλη πλευρά, για να μην μαλώνω μόνο τους κρεοφάγους, οκ, κάτι μας βοήθησε και το προτείνουμε. Ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι στο σύνολό του αντίθετος στο να αλλάξει κάτι που έχει μάθει από παιδί. Ξέρουμε επίσης ότι αισθάνεται καλά με αυτό που κάνει και πως γι αυτόν λειτουργεί. Βολεύτηκε έτσι. Γιατί πρέπει να του τη ρίξουμε κατακέφαλα δείχνοντάς του κατάμουτρα ότι κάνει λάθος; Ο κόσμος όταν του λες κατάμουτρα ότι κάνει λάθος ενεργοποιεί την υπερηφάνεια και τον εγωισμό και πασχίζει να αποδείξει ότι έχει δίκιο. Μήπως είναι καιρός να αλλάζουμε προσέγγιση; Δεν είμαστε θεοί ούτε είμαστε εδώ για να δείξουμε τη "μία και μοναδική αλήθεια". Είναι το "περί ορέξεως" που λέγαμε.
Κι επειδή απ'ό,τι φαίνεται ο Κωστάκης ακολουθεί την πεπατημένη των χορτοφάγων, θα του τα κάνω μια σούμα, μπας και καταλάβει.
Φίλε μου, δεν έχω πρόβλημα κι αν τρως μόνο καρπούς. Το επιχείρημά σου για τους καρπούς είναι σωστό, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις ρίζες, σωστά; Είσαι μόνο καρποφάγος; Γιατί εχει διαφορά ξέρεις από τον χορτοφάγο! Το χορταράκι είναι ένας οργανισμός από μόνος του (πώς λέμε δέντρο;) και για κάποιους όντως έχει ενέργεια και ψυχή, όπως έχει η αγελάδα που τόσο σε έχει στεναχωρήσει (και καλά κάνεις). Αν εσύ κλαις για την αγελάδα που έχασε το μικρό της, εγώ κλαίω και για το καρότο, που την προηγούμενη συζητάγαμε (με το στοιχειώδες του, ή ψυχή του, ή όπως αλλιώς θες πες το).
Υπάρχουν φυλές που οι άνθρωποι όντως συζητάνε με τα στοιχειώδη των φυτών. Περπατάνε τα παιδιά στη ζουγκλά και χαιρετάνε στοιχειώδη φίλους τους. Αλλά τα χρησιμοποιούν όταν χρειαστεί, είτε για ιατρικούς λόγους, είτε για τη διατροφή τους. Η διαφορά τους με εμάς στη Δύση, είναι ότι το κάνουν με ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του τι κάνουν και με ΣΕΒΑΣΜΟ στο στοιχειώδες ή την ψυχή της ύλης που καταναλώνουν!
ΑΥτό, προς το παρόν λείπει και από τους περισσότερους χορτοφάγους που ξε΄ρω, οι οποίοι όντως αποπνέουν έναν ύπουλο ρομαντισμό (γιατί υποκρύπτεται από πίσω ένα άσβεστο μίσος για τους κακούς κρεοφάγους που δολοφονούν τα καημένα τα μοσχαράκια!!!), αφού δεν έχουν καν συνείδηση του τι κάνουν στα φυτά που τρώνε!
Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να τρώμε ΜΟΝΟ κρέας ή κιλά κρέατος. Δεν είπα ποτέ ότι ένας άνθρωπος πρέπει σώνει και ντε να είναι αυστηρά κρεοφάγος ή αυστηρά χορτοφάγος. 'Ημουν, είμαι και θα είμαι εις τον αιώνα τον άπαντα υπέρ της ισορροπημένης διατροφής, της κατάλληλης για τον ΚΑΘΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες. Για να ξέρει ο κάθε άνθρωπος τι πρέπει να τρώει, καλό είναι να ξεφύγει και από τη βιομηχανία του κρέατος και από τη βιομηχανία της χορτοφαγίας (η οποία τείνει να γίνει επικίνδυνη για κάποια μέρη του πληθυσμού). Πρέπει να μάθει ν'ακούει το σώμα του. Έχω γράψει σε άλλο θέμα για την υγεία μου ως έγκυος. Ο γιατρός μου δεν πίστευε τις εξετάσεις μου. Με εξέταζε κάθε μέρα τους τελευταίους μήνες, και δεν είχα πάρει ποτέ τα συμπληρώματα που μου έδινε (τα συνηθισμένα). Κ¨αποια στιγμή τον ρώτησα, "γιατρέ, υπάρχει πρόβλημα; Γιατί μ'εξετάζετε συνέχεια;" και μου απάντησε "οι εξετάσεις σου είναι ανησυχητικά καλές. Δεν μπορεί να είναι τόσο τέλειες"... 'ΈΤρωγα ό,τι ζήταγε το σώμα μου. Υπήρχαν περίοδοι που για πολλές συνεχόμενες μέρες ήθελα κρέας κόκκινο ή και συκώτι. ΜΟυ έτρεχαν τα σάλια στην ιδέα και μόνο της αγελάδας (ναι μου έχουν τρέξει τα σάλια για ζωντανό μοσχάρι, αυτό στην διαφήμιση του γάλακτος, εκείνο το χαριτωμένο.). ΥΠήρχαν άλλες μέρες που ήθελα μόνο φρούτα και λαχανικά. Πήρα ελάχιστα συμπληρώματα στον τελευταίο μήνα. ΤΟ ίδιο ακριβώς είχε συμβεί με την πρώτη μου εγκυμοσύνη.
Από την άλλη, μην ορκίζεσαι για τα φυτοφάρμακα! Γεωπόνος, ξε-γεωπόνος, δεν είσαι και ο μόνος γεωπόνος στην Ελλάδα. Έχουμε κι εμείς κανά δύο στην οικογένεια. Κι είμαστε οικογένεια αγροτών, ξέρεις! Υπάρχουν φρουτάκια και χόρτα, που μπροστά ψεκάζουν για ζουζούνια και πίσω μαζεύουν!!!
Τελικά, Καριάτιδα, για να γυρίσω σε σένα (:) ), θα επαναλάβω πως ίσως ο λόγος που συγχιζόμαστε οι περισσότεροι κρεοφάγοι με την επιχειρηματολογία των χορτοφάγων, είναι ότι σώνει και ντε πάνε να μας καταδείξουν ως ψυχρούς δολοφόνους αθώων πλασμάτων (κλασσικό, το είδες τα μάτια του, άκουσες την καρδιά του που μας πέταξε ο Κωστάκης, λες κι εμείς δεν έχουμε βρεθεί ποτέ κοντά σε ζώο που σφαγιάστηκε). Με την ευκαιρία της αναφοράς, να πω πως καλό είναι να ξέρεις από πού παίρνεις κρέατα. Εμείς έχουμε τους συμπέθερους που μας παρέχουν σχεδόν το 80% του κρεάτός μας. Τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής, και σφάζονται ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την ευαίσθητη ψυχή σου, Κωστάκη.
Όταν σταματήσουν κάποιοι 'καλοί' χορτοφάγοι, το παραμύθι του 'είμαστε οι άγιοι, κι εσείς οι αντίχριστοι", και κόψουν τις υπόνοιες του ποιος σέβεται τη φύση, σύμφωνα με το τι τρώει, ίσως μπορούμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε σε άλλη βάση...
Προς το παρόν, το θέμα συνεχίζει να μου φαίνεται τραγελαφικό.