Φάρμες στις ταράτσες της πόλης
- Dhmellhn
- Επίτιμος
- Φύλο: Άνδρας
- Έδωσε Likes: 27 φορές
- Έλαβε Likes: 71 φορές
Φάρμες στις ταράτσες της πόλης
Uploaded with ImageShack.us
Λέγεται rooftop urban farming (αστική γεωργία οροφοσκεπών) και είναι το κίνημα το οποίο εξαπλώνεται -ανθεί, στην κυριολεξία- σε όλο και περισσότερα αμερικανικά κέντρα. Σε αυτό εντάσσονται νεαρής ηλικίας αστοί με οικολογικές και διατροφικές ευαισθησίες που έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν αστικά ορθούς και με lifestyle «κρεμαστούς κήπους και περιβόλια».
Οι προοπτικές αυτού του concept είναι πραγματικά τεράστιες. Η Νέα Υόρκη διαθέτει 5.700 εκτάρια «καλλιεργήσιμων» ταρατσών, η σοδειά από τις οποίες θα μπορούσε να ταΐσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρονιά! Τα θετικά είναι πολλά: Μια φάρμα σε μεγάλο ύψος επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση του βρόχινου νερού από το χώμα, αλλά και την καλύτερη θωράκιση του κτιρίου από την υπερβολική ζέστη. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος που ο δήμος της Νέας Υόρκης προσφέρει εκπτώσεις φόρων σε όσα κτίρια καλύπτουν τις οροφές τους με πρασινάδα.
Δύο από τους πιο ενεργούς οπαδούς αυτού του κινήματος είναι η 26χρονη Ανι Νόβακ και ο σύντροφός της, ο 28χρονος Μπεν Φλάνερ. Οι κατά τ’ άλλα κοσμοπολίτες Νεοϋορκέζοι δηλώνουν ότι πια το όνειρό τους είναι να γίνουν full time αγρότες, αλλά όχι στην επαρχία. Θέλουν να γίνουν αγρότες στη φάρμα που δημιουργούν βήμα-βήμα στην καρδιά του Big Apple! Τον περασμένο Απρίλιο έλαβαν χρηματοδότηση από την οικολογική οργάνωση Good Green, η οποία τους έδωσε 60.000 δολάρια, κεφάλαιο αναγκαίο για να ξεκινήσουν το project τους, που πρόβλεπε τη μεταφορά 90 τόνων χώματος στη στέγη για να καλυφτεί η επιφάνεια 600 τ.μ. και να φυτευτεί. Τρεις μήνες αργότερα η σοδειά τους ήταν 300 κιλά φρούτα και λαχανικά! Προς το παρόν, οι βασικοί τους πελάτες είναι τέσσερα εστιατόρια, που έχουν δεσμευτεί να αγοράζουν ό,τι παράγει η «ταρατσοφάρμα» τους! Κατά τις 11.00 το πρωί, αφού μαζεύουν τα σαλατικά τους, τα αγγούρια και τις ντομάτες τους, ο Μπεν αρχίζει τα τηλέφωνα για να ενημερώσει τους πελάτες του προτού ξεκινήσει τις παραδόσεις του. «Η ζήτηση για τα ντόπια προϊόντα έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ έχουν ταξιδεύσει κατά μέσο όρο 5.000 χλμ. μέχρι να φτάσουν στα ράφια. Αυτό είναι γελοίο, αλλά και επιβλαβές για το περιβάλλον. Τώρα που όλοι έχουν ευαισθητοποιηθεί, αυτό το δεδομένο μετράει στις επιλογές τους» εξηγεί ο Μπεν, που αρνείται ωστόσο να αποκαλύψει το ύψος των εσόδων του από τη φάρμα του. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνω υπολογισμούς. Στόχος μου είναι να αναπτύξω το concept» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν να πάνε το υπάρχον concept ένα βήμα παραπέρα. Ο 28χρονος Βίρα, διπλωματούχος περιβαλλοντικών σπουδών, τον περασμένο Ιανουάριο εγκαινίασε στην ταράτσα του κτιρίου όπου ζει στο Μπρούκλιν, το Gotham Greens, μια υδροπονική φάρμα 1.400 τ.μ., στην οποία αντί χώματος χρησιμοποιείται αποκλειστικά νερό. Ο ίδιος αλλά και οι συνέταιροί του έχουν καταφέρει να μαζέψουν το 1,5 εκατ. δολάρια που είναι το απαιτούμενο κεφάλαιο. «Η ιδιαιτερότητά μας είναι ότι η φάρμα μας είναι πολύ hi-tech. Εχουμε πέντε υπαλλήλους που μαζεύουν τη σοδειά μέσα στο θερμοκήπιο, το οποίο θα φιλτράρει τον αέρα, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης της σοδειάς από το νέφος» εξηγεί ο Βίρα, που προσθέτει με καμάρι ότι η υδροπονική καλλιέργεια απαιτεί δέκα φορές λιγότερο νερό απ’ ό,τι οι κλασικές καλλιέργειες. Στόχος του είναι να παράγει 30 τόνους φρούτα και λαχανικά κάθε χρόνο.
Με τούτα και μ’εκείνα, όλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις καλλιέργειες μες στην πόλη και υποστηρίζουν ότι το rooftop urban farming ήρθε για να μείνει.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
http://whitewomenfront.blogspot.com/
http://www.greekalert.com
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
- ArELa
- Founder-Administrator
- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
Re: Φάρμες στις ταράτσες της πόλης
http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic ... 744#p66744
(αν θες συνένωση μ'αυτό, μου λες)
και
http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic ... 827#p93827 (στην τελευταία παράγραφο)
Πάντως το συζητάμε χρόνια αυτό και δεν γίνεται τίποτα.
(αν θες συνένωση μ'αυτό, μου λες)
και
http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic ... 827#p93827 (στην τελευταία παράγραφο)
Πάντως το συζητάμε χρόνια αυτό και δεν γίνεται τίποτα.
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
- doctormarkon
- Επίτιμος
- Έδωσε Likes: 344 φορές
- Έλαβε Likes: 452 φορές
Ακριβώς αυτό εξηγούσε σε μία εκπομπή ο Σοφιανόπουλος για το θέμα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Και είχε πει και για την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων στις ταράτσες που γίνονται λίπασμα και μάλιστα εμπορεύσιμο.
Εχει όμως κάποιο κόστος να γίνει η ταράτσα φάρμα. Χρειάζεται επιδότηση. Γιατί πρέπει να γτίνει η απαραίτητη μόνωση.
Αλλά εδώ βλέπω ζαρντινιέρες.
Αρα μπορεί να γίνει με μικρότερο κόστος.
Αλλά το κράτος βάζει εμπόδια. Κάτι με ημιυπαίθριους κάτι με άδειες πάντα κόβει κάθε πρωτοβουλία για κάτι καλό.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ο συνεχής κρατικός έλγχος δεν φέρνει καλά αποτελέσματα.
Από τη μία ο κόσμος χάνει τις δουλειές του από την άλλη κάθε πρωτοβουλία μπορεί να ποινικοποιηθεί.
Αν μέινεις χωρίς δουλειά πρέπει να πεθάνεις ή να ζητιανεύεις.
Ίσως αυτή η κρίση φέρει ανυπακοή και ανοίξει ένα δρόμο στη φαντασία και στην πρωτοβουλία. Στην περίπτωση αυτή το Κράτος δεν θα μπορέσει να την καταπνίξει.
Όντως είναι δυνατόν να παράγουμε στις ταράτσες μας.
Εχει όμως κάποιο κόστος να γίνει η ταράτσα φάρμα. Χρειάζεται επιδότηση. Γιατί πρέπει να γτίνει η απαραίτητη μόνωση.
Αλλά εδώ βλέπω ζαρντινιέρες.
Αρα μπορεί να γίνει με μικρότερο κόστος.
Αλλά το κράτος βάζει εμπόδια. Κάτι με ημιυπαίθριους κάτι με άδειες πάντα κόβει κάθε πρωτοβουλία για κάτι καλό.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ο συνεχής κρατικός έλγχος δεν φέρνει καλά αποτελέσματα.
Από τη μία ο κόσμος χάνει τις δουλειές του από την άλλη κάθε πρωτοβουλία μπορεί να ποινικοποιηθεί.
Αν μέινεις χωρίς δουλειά πρέπει να πεθάνεις ή να ζητιανεύεις.
Ίσως αυτή η κρίση φέρει ανυπακοή και ανοίξει ένα δρόμο στη φαντασία και στην πρωτοβουλία. Στην περίπτωση αυτή το Κράτος δεν θα μπορέσει να την καταπνίξει.
Όντως είναι δυνατόν να παράγουμε στις ταράτσες μας.
Μη σκοτώνετε τα κουνούπια. Αλλοι σας πίνουν το αίμα
- nibirunemesis
- Κολλημένος Ιδεογραφίτης
- Επικοινωνία:
Παιδιά είναι όντως μια καταπληκτική ιδέα που κάποτε έκανα και την απόπειρα να την εφαρμόσω στο πατρικό μου...
Έχω τους εξής προβληματισμούς σχετικά με το όλο εγχείρημα και σε αυτό θα μπορούσε να δώσει απάντηση κάποιος που έχει γνώσεις δομικών έργων. Πόσο επιβαρύνει το κτίριο ένα τέτοιο πόνημα και τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν τα φυτά στο κτήριο όσον αφορά τη μόνωση του?
Έχω τους εξής προβληματισμούς σχετικά με το όλο εγχείρημα και σε αυτό θα μπορούσε να δώσει απάντηση κάποιος που έχει γνώσεις δομικών έργων. Πόσο επιβαρύνει το κτίριο ένα τέτοιο πόνημα και τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν τα φυτά στο κτήριο όσον αφορά τη μόνωση του?
Δεν εχω γνωσεις δομικων εργων αλλα εχω διαβασει λιγα πράγματα για κηπους ταρατσας.
Βασικα τα αναλαμβανουν συνεργια αυτά ωστε να γίνουν σωστα.
πριν φτασουν στο στάδιο του να βάλουν φυτά και χώματα, μονωνουν την ταράτσα.
Βασικα τα αναλαμβανουν συνεργια αυτά ωστε να γίνουν σωστα.
πριν φτασουν στο στάδιο του να βάλουν φυτά και χώματα, μονωνουν την ταράτσα.
Στα γρήγορα απάντηση.
Πρέπει να δεις τη στατική επάρκεια της πλάκας, δλδ πόσο φορτίο μπορεί να αντέξει... θυμάμαι μισό τόνο ανά τετραγωνικό στο πατρικό μου, για όροφο όμως, όχι για την ταράτσα (αν και συνήθως είναι το ίδιο, ειδικά αν υπήρχε προοπτική για πανωσήκωμα.
Αν είναι σε ζαρντιέρες, δεν έχεις άλλον περιορισμό (έχω δει ταράτσα με πεύκα, δεν κάνω πλάκα).
Αν θες να στρώσεις χώμα κανονικά, θες σίγουρα καλή υγρομόνωση από κάτω (θερμομόνωση είναι το ίδιο το χώμα) και δεν ξέρω τι παίζει με τις ρίζες των φυτών, καθώς έχουν διαβρωτικές ιδιότητες.
Κάπου είχα δει ότι 40 πόντους χώμα άνετα στρώνεις, αλλά το λέω με μεγάλη επιφύλαξη.
Σημείωσε δε και το προφανές: αν πας στην ακριβή λύση (στρώσιμο κλπ), θα έχεις και οικονομία λόγω μονώσεως, στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι... δεν είναι μόνο η όποια παραγωγή δλδ.
Πρέπει να δεις τη στατική επάρκεια της πλάκας, δλδ πόσο φορτίο μπορεί να αντέξει... θυμάμαι μισό τόνο ανά τετραγωνικό στο πατρικό μου, για όροφο όμως, όχι για την ταράτσα (αν και συνήθως είναι το ίδιο, ειδικά αν υπήρχε προοπτική για πανωσήκωμα.
Αν είναι σε ζαρντιέρες, δεν έχεις άλλον περιορισμό (έχω δει ταράτσα με πεύκα, δεν κάνω πλάκα).
Αν θες να στρώσεις χώμα κανονικά, θες σίγουρα καλή υγρομόνωση από κάτω (θερμομόνωση είναι το ίδιο το χώμα) και δεν ξέρω τι παίζει με τις ρίζες των φυτών, καθώς έχουν διαβρωτικές ιδιότητες.
Κάπου είχα δει ότι 40 πόντους χώμα άνετα στρώνεις, αλλά το λέω με μεγάλη επιφύλαξη.
Σημείωσε δε και το προφανές: αν πας στην ακριβή λύση (στρώσιμο κλπ), θα έχεις και οικονομία λόγω μονώσεως, στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι... δεν είναι μόνο η όποια παραγωγή δλδ.
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
Στο μεταξύ, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το μπαλκόνι του.
Τα μυρωδικά είναι μια καλή περίπτωση για αρχή: Άνηθος, μαϊντανός, σχοινόπρασο, δεντρολίβανο, ό,τι αρέσει στον καθένα και χρησιμοποιεί συχνά.
Αυτά δε θέλουν τίποτα μεγάλες γλάστρες, με τις συνηθισμένες γίνεται άνετα η δουλειά.
Τα λαχανικά χρειάζονται λίγο περισσότερο χώρο, ζαρντινιέρες ας πούμε, αλλά καλλιεργούνται άνετα στο μπαλκόνι. Προσωπικά έχω καλλιεργήσει σε μπαλκόνι ντομάτες, πιπεριές, καρότα, σέσκλα, παντζάρια, πατάτες, κολοκυθάκια, μαρούλια, και ίσως να με διαφεύγει κάτι.
Πιπεριές έχω βάλει και στο περβάζι του παράθυρου, το χειμώνα.
Επίσης, καλλιεργώ φύτρα στο ντουλάπι.
Δυστυχώς από τότε που άρχισε το σχολείο η Ελένη μπορούμε να ερχόμαστε στην Ελλάδα μόνο τα καλοκαίρια, που είναι και η κυρίως καλλιεργητική περίοδος εδωπέρα. Οπότε τώρα έχω μόνο κάτι ραδίκια, εκτός από τα μυρωδικά που προανέφερα.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει ο οποιοσδήποτε σήμερα κιόλας. Ευχής έργον η ταράτσα φυσικά, μακάρι να φτάσουμε εκεί κάποτε, αλλά γίνεται να μασουλάμε τα δικά μας καρότα περιμένοντας.
Τα μυρωδικά είναι μια καλή περίπτωση για αρχή: Άνηθος, μαϊντανός, σχοινόπρασο, δεντρολίβανο, ό,τι αρέσει στον καθένα και χρησιμοποιεί συχνά.
Αυτά δε θέλουν τίποτα μεγάλες γλάστρες, με τις συνηθισμένες γίνεται άνετα η δουλειά.
Τα λαχανικά χρειάζονται λίγο περισσότερο χώρο, ζαρντινιέρες ας πούμε, αλλά καλλιεργούνται άνετα στο μπαλκόνι. Προσωπικά έχω καλλιεργήσει σε μπαλκόνι ντομάτες, πιπεριές, καρότα, σέσκλα, παντζάρια, πατάτες, κολοκυθάκια, μαρούλια, και ίσως να με διαφεύγει κάτι.
Πιπεριές έχω βάλει και στο περβάζι του παράθυρου, το χειμώνα.
Επίσης, καλλιεργώ φύτρα στο ντουλάπι.
Δυστυχώς από τότε που άρχισε το σχολείο η Ελένη μπορούμε να ερχόμαστε στην Ελλάδα μόνο τα καλοκαίρια, που είναι και η κυρίως καλλιεργητική περίοδος εδωπέρα. Οπότε τώρα έχω μόνο κάτι ραδίκια, εκτός από τα μυρωδικά που προανέφερα.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει ο οποιοσδήποτε σήμερα κιόλας. Ευχής έργον η ταράτσα φυσικά, μακάρι να φτάσουμε εκεί κάποτε, αλλά γίνεται να μασουλάμε τα δικά μας καρότα περιμένοντας.
Just close your eyes and smell the seagulls
- Astrea
- Καμμένος Ιδεογραφίτης
- Irc ψευδώνυμο: Astrea
Μπράβο Κελαινακι!
Το ίδιο θέλω να κάνω κ εγώ κ προς το παρόν εχω αρκεστεί σε μυρωδικά φυτά αλλά θέλω να επεκταθώ και σε λαχανικά.
Λέω αυτό το τόπικ να μετατραπεί σε τόπικ πληροφοριων γεωπονικής!!
Οποιος γνωριζει το τι χρειάζεται κάποιο φυτό κ τι όχι να το ποστάρει.. όπως το ποιο φυτάκι φυτεύεται πότε και πώς (σπόρος ή δενδρίλιο)
Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα μας χρειατούν!
Για παράδειγμα, οτι τώρα φυτεύονται οι ντομάτες και τα μαρουλια...
Το ίδιο θέλω να κάνω κ εγώ κ προς το παρόν εχω αρκεστεί σε μυρωδικά φυτά αλλά θέλω να επεκταθώ και σε λαχανικά.
Λέω αυτό το τόπικ να μετατραπεί σε τόπικ πληροφοριων γεωπονικής!!
Οποιος γνωριζει το τι χρειάζεται κάποιο φυτό κ τι όχι να το ποστάρει.. όπως το ποιο φυτάκι φυτεύεται πότε και πώς (σπόρος ή δενδρίλιο)
"Ανυπομονώ να δω όλο και περισσότερους ανθρώπους πρόθυμους ν' αντισταθούν στην κατεύθυνση στην οποία οδηγείται ο κόσμος μας..."
Rachel Corrie
Rachel Corrie
- doctormarkon
- Επίτιμος
- Έδωσε Likes: 344 φορές
- Έλαβε Likes: 452 φορές
Αυτά στη φωτογραφία είναι σε ζαρντινιέρες. Οπότε το κόστος είναι χαμηλό
Μη σκοτώνετε τα κουνούπια. Αλλοι σας πίνουν το αίμα
Αυτά που ζητάς είναι δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες (και έχουμε και γεωπόνο εδώ, αν δεν κάνω λάθος).Astrea έγραψε:Οποιος γνωριζει το τι χρειάζεται κάποιο φυτό κ τι όχι να το ποστάρει.. όπως το ποιο φυτάκι φυτεύεται πότε και πώς (σπόρος ή δενδρίλιο)
Εγώ θα σου πω από εμπειρία τι θαρρώ πως μπορείς να βάλεις και άμεσα, καθώς τα έχω δει στο εξοχικό.
Επίσης, παίζει και το τι χώρο έχεις στη διάθεσή σου... για παράδειγμα, αν και είναι σχετικά αργά, εφόσον έχεις χώρο για ν'απλωθούν, μπορείς να βάλεις καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι ή και κολοκύθες (κίτρινη... καταπληκτικές πίττες και ο σπόρος πασσατέμπος)... αυτά λογικά θα μπαίνουν εύκολα σε μια μεγάλη γλάστρα... ιδανικά για ταράτσα μου φαίνονται, τώρα που το σκέπτομαι. Μόνο που θέλουν συχνά πότισμα, αλλιώς ξεραίνονται.
Τομάτες, κολοκυθιές (για πράσινα κολοκύθια), πιπεριές κλπ μπορείς να βάλεις και σε γλάστρες όλο το χρόνο... απλά, το χειμώνα πρέπει να τις έχεις μέσα, σε σημείο όμως που να βλέπουν ήλιο (ή έξω, αρκεί να μην πιάνει πάγος). Αν τις βάζεις μέσα, χρειάζεσαι ποικιλία που να μην έχει την τάση να κάνει μεγάλα φυτά, αλλά αυτά σε απασχολούν το φθηνώπορο πλέον ;)
Κουνουπίδια και λάχανα είναι χειμερινά φυτά (το λάχανο θέλει κρύο για να σφίξει, έλεγε η γιαγιά μου), οπότε τα βάζεις αρχές φθινοπώρου. Το σπανάκι επίσης δεν θέλει ζέστη (αν έχεις όμως σκιερό και δροσερό βορεινό μέρος, μπορείς να βάλεις και τώρα).
Βλήττα ρίχνεις σπόρο σε 1-2 γλάστρες και τα ποτίζεις τακτικά (και τώρα προλαβαίνεις μια χαρά)... άμα αφήνεις μερικά από αυτά κάθε χρόνο να βγάλουν σπόρο, δεν θ'ασχοληθείς ποτέ ξανά με το να τα σπείρεις... εγώ πια δεν μπορώ να φάω βλήττα, τα έχω μπουχτίσει μικρός (μέχρι που τα ξεπατώναμε πια). Έχουν πάντως πλάκα... όταν είναι απότιστα κρεμάνε τα φύλα τους (εξ ου και η φράση "σα μαραμένο βλήττο") και με το που τα ποτίζεις, σε ελάχιστα λεπτά είναι πάλι θαλερά θαλερά.
Ό,τι σου έγραψα μπορεί να γίνει από σπόρο (καρπουζιά έχω δει να φυτρώνει από θαμμένο τυχαία κουκούτσι) αλλά δεν ξέρω τις πιθανότητες και τι πρέπει να κάνεις για να τις βελτιώσεις... αν πας σε λαϊκή, θα βρεις τα περισσότερα (ειδικά τομάτες, πιπεριές, μελιτσάνες χαλαρά) σε μικρά φυτά, συχνά από παραγωγούς του ιδίου προϊόντος... από αυτούς να προτιμήσεις, θα σου δώσουν και συμβουλές (ειδικά άμα είσαι και πελάτης), και έχεις και το πλεονέκτημα ότι βλέπεις ακριβώς πως είναι η ποικιλία που αγοράζεις.
Άνοιξε, αν θες, νήμα σε μορφή ημερολογίου, ειδικά για την περίπτωσή σου, και βάλε και μια περιγραφή του τι χώρου έχεις κλπ, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Το Α και Ω όταν μιλάμε για γλάστρες. Φρικτά σημαντικό.exiled έγραψε: Μόνο που θέλουν συχνά πότισμα, αλλιώς ξεραίνονται.
Για πιο προχώ καταστάσεις, σε μία άκρη του μπαλκονιού/ταράτσας έχουμε και την κομποστιέρα με τα σκουλικάκια και είμαστε άρχοντοι.
Πάντως, είναι αμαρτία σε μια Ελλάδα με τόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα μπαλκόνια και καλλιεργητική σαιζόν όλο το χρόνο να μην το εκμεταλλεύεστε.
- totispap
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Irc ψευδώνυμο: totispap
Παιδιά όσον αφορά την καλλιέργεια σε ταράτσες,υπάρχουν πλαστικές λεκάνες βιομηχανικού τύπου,οι οποίες έχουν χωρητικότητα απο 250 έως και 2000 λίτρα και κάνουν για όλες τις δουλείες.Το κόστος τους είναι κατά πολύ μικρότερο απο αυτά που προσφέρουν τα μαγαζιά για ζαρντινιέρες (αυτές που έχουμε στη δουλειά είναι 1000 λίτρων και τις πήραμε 120 ευρώ.Μια γλάστρα 20 λίτρων πλαστική έχει 30-35 ευρώ....Είναι πολύ γερές σαν υλικό,έχουν υποδοχή για βάνα στο κάτω μέρος για αποστράγκιση υγρών και βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη (στρόγγυλες,ορθογώνιες,τετράγωνες).Με κάνα χιλιάρικο πάνω κάτω κόστος,νομίζω ότι μια πλάκα μπορεί να μεταμορφωθεί απο πλάκα τσιμέντου σε κήπο η μπαχτσέ εν ριπή οφθαλμού.
Μοναχή το δρόμο επήρες,
εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
εάν η χρεία τες κουρταλεί.
εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
εάν η χρεία τες κουρταλεί.
- Τάλως
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Έλαβε Likes: 2 φορές
γενικα εδω και χρονια υπαρχει η γνωμη και η ταση σε σχεδια των φυτεμενων ταρατσων κατι που εχεις ομως πολλα εξοδα σε οτι αφορα τη στατικοτητα του κτηριου μια και το χειμωνα πρεπει να διαχειριστει πολυ μεγαλυτερο βαρος...
αλλα γενικα αυτο ειναι το μελον μια και οπου υπαρχει πολη μπορει να πρασινησει
αλλα γενικα αυτο ειναι το μελον μια και οπου υπαρχει πολη μπορει να πρασινησει
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..
[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]
[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]
http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Καλό θα ειναι αν ξερει καποιος να μας πεί για πατάτες και ντομάτα και αγγουρι..... στην πεινα ειναι οκ αυτα.. τα αλλα ειναι πρόσθετα και περιττα...βασιλικοι ανιθοι κλπ κλπ
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Πατάτες: αφήνεις μερικές να βλαστήσουν. Όταν βγάλουν βλασταράκια πρασινομώβ, γύρω στα τρία-τέσσερα εκατοστά, βάζεις από μία προσεκτικά σε μεγάλη γλάστρα με λίγο χώμα στον πάτο, είκοσι εκατοστά ας πούμε, και σκεπάζεις με λίγο χωματάκι. Βαρέλια, ντενεκέδες, ό,τι βολεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί (ακόμα και για πλαστικά τσουβάλια από καστανόχωμα των 50 λίτρων έχω ακούσει, αλλά δεν ξέρω να σε πω)
Όσο μεγαλώνει το φυτό, τόσο συμπληρώνεις χώμα. Προσοχή να είναι πάντα σκεπασμένοι οι βολβοί για να μην πρασινίσουν.
Όταν μαραθούν μαζεύεις τις πατάτες.
Αυτό μπορείς να το κάνεις και τώρα στο μπαλκόνι σου. Μπορείς να το ψάξεις με ποικιλίες που να ταιριάζουν στην εποχή και να προμηθευτείς ειδικές πατάτες για φύτεμα, ή να πάρεις ό,τι έχεις στο ντουλάπι που μαράγκιασε/πρασίνισε και δεν τρώγεται, όπως θες.
Καλή επιτυχία!
ΥΓ. Έλα ρε, τα άνηθα και τα μαϊντανά είναι μια γλαστρούλα υπόθεση και δίνουν άφθονη γεύση, ομορφιά στο μπαλκόνι και στο πιάτο, και κυρίως πολλές βιταμίνες και άλλα καλά πράματα που θα χρειαστούν αν πέσει η πείνα που λες. Μην τα περιφρονείς λοιπόν.
Όσο μεγαλώνει το φυτό, τόσο συμπληρώνεις χώμα. Προσοχή να είναι πάντα σκεπασμένοι οι βολβοί για να μην πρασινίσουν.
Όταν μαραθούν μαζεύεις τις πατάτες.
Αυτό μπορείς να το κάνεις και τώρα στο μπαλκόνι σου. Μπορείς να το ψάξεις με ποικιλίες που να ταιριάζουν στην εποχή και να προμηθευτείς ειδικές πατάτες για φύτεμα, ή να πάρεις ό,τι έχεις στο ντουλάπι που μαράγκιασε/πρασίνισε και δεν τρώγεται, όπως θες.
Καλή επιτυχία!
ΥΓ. Έλα ρε, τα άνηθα και τα μαϊντανά είναι μια γλαστρούλα υπόθεση και δίνουν άφθονη γεύση, ομορφιά στο μπαλκόνι και στο πιάτο, και κυρίως πολλές βιταμίνες και άλλα καλά πράματα που θα χρειαστούν αν πέσει η πείνα που λες. Μην τα περιφρονείς λοιπόν.
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Και δε βαριέμαι να υπενθυμίζω:
KELAINO έγραψε:Το Α και Ω όταν μιλάμε για γλάστρες. Φρικτά σημαντικό.exiled έγραψε: Μόνο που θέλουν συχνά πότισμα, αλλιώς ξεραίνονται.
- Τάλως
θελει και κοπρια βεβαια... φυλα απο την εξοχη φλοιοι απο φρουτα και λοιπα και εχεις μια χαρα κοπρια αλλοιως θα βγουν ασθενικα ;)
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
Όχι έτσι χύμα τις φλούδες, ρε, πρέπει να είναι κομποστοποιημένα. Δηλαδή χώμα.
Όπως και η κοπριά πρέπει να είναι χωνεμένη και όχι φρέσκια.
Χώμα βρίσκει κανείς πχ στις λαϊκές.
Πάντως, όποιος έχει κήπο είναι αμαρτία να μην κάνει ένα κομποστάκι σε μια γωνία. Υπάρχουν και κάδοι για τα μπαλκόνια, με ή χωρίς σκουλίκια.
Χώμα βρίσκει κανείς πχ στις λαϊκές.
Πάντως, όποιος έχει κήπο είναι αμαρτία να μην κάνει ένα κομποστάκι σε μια γωνία. Υπάρχουν και κάδοι για τα μπαλκόνια, με ή χωρίς σκουλίκια.
Όλο καρζούλες μοιράζεις... μη δεις γυναίκα στο φόρουμ! ΜχχχχDivine Sinner έγραψε:
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
- Τάλως
ναι αυτο εννουσα... εγραψα καπως βιαστικα...KELAINO έγραψε:Όχι έτσι χύμα τις φλούδες, ρε, πρέπει να είναι κομποστοποιημένα. Δηλαδή χώμα.
χαχαχαχα δεν σκεφτικα πως δεν ξερουν ολοι τον τροπο εχεις δικιο