1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Exciter
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1799
Εγγραφή: Κυρ 14 Μαρ 2010, 19:17
Φύλο: Άνδρας

1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Exciter » Δευ 24 Μάιος 2010, 16:31

Ξεκινώ αυτό το ξεχωριστό νήμα, αντί να απαντήσω μέσα στο νήμα για ΔΝΤ κλπ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε γόνιμη συζήτηση. Δεν ήμουν βέβαιος που θα έπρεπε να μπει, καθώς δεν είναι ούτε ακριβώς επικαιρότητα, αλλά ούτε και ιστορία.

Η θέση μου είναι σαφής από τον τίτλο του νήματος, ταυτόχρονα όμως, σαν μέλος του ΟΕΕ, είμαι υποχρεωμένος σε ό,τι αφορά στοιχεία, οικονομικές ερμηνείες κλπ να είμαι όσο πιο ακριβής/αποστασιοποιημένος γίνεται. Ασχολούμαι με το οικονομικό/πολιτικό κομμάτι περισσότερο... ζητήματα που είναι περισσότερο στην κοινωνική πραγματικότητα και ηθική (όπως τα νέα πρότυπα, τα νέα τζάκια, την επέλαση του αμοραλισμού κλπ) τ’αφήνω απ’έξω, προς το παρόν.

Το πρώτο κομμάτι είναι μάλλον διευκρινιστικό, ώστε να δούμε συνήθεις παρανοήσεις.
ArELa έγραψε:Για σένα μπορεί να'ναι επιεικώς "χαμένη", για μένα ήταν η καλύτερη (σε διαβίωση, άσε τα γλέντια) εποχή της ζωής μου. ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ: Επαιρνα 60.000 δρχ το 82-83. Μέχρι το '86 που δούλευα σ'αυτή την εταιρία είχα φτάσει τα 80.000, που σημαίνει ότι η ΑΤΑ δεν ήταν ούτε για γέλια, ούτε πλασματική ούτε της φαντασίας μου/μας. Ο βασικός τότε ήταν γύρω στα 40.000 με -50.000 αν θυμάμαι καλά. Το γεγονός ότι ήμουν bilingual που έδινε ένα μικρό μισθολογικό πλεονέκτημα. Αλλά και με 50.000 μια χαρά θα ζούσα, λαμβάνοντας υπ'όψιν ότι το νοίκι μου ήταν στα 8 χιλιάρικα, (ναι φυσικά ζούσα μόνη μου) το ρεύμα μου στο 1,5 χιλιάρικο, το τηλέφωνο στα 800 φράγκα, (και πολλά λέω, αλλά τηλεφωνούσα και Αφρική ενίοτε) και το φαγητό μου δεν ήθελε πάνω από 20.000 το μήνα. Δεν ξέρω πώς ήταν απ'τη σκοπιά του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ένας ιδιωτικός ζούσε ανθρώπινα, αξιοπρεπώς και άνετα. Όπως θα ζούσε τώρα μια κοπέλα μόνη της αν έπαιρνε περίπου 3.000Ε μηνιαίως, που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρει, ενώ τότε ήταν εξαφαλισμένα, με την ανεργία σε πολύυυυυυυ χαμηλά έως ανύπαρκτα επίπεδα. Σε μια τέτοια Ελλάδα ήρθα, και σύγκρινέ τη με την Ελλάδα που ζούμε όλοι τώρα.
Θαυμάσια. Βασικά μου δίνεις στοιχεία γι’αυτό που έλεγα.

Πρώτα απ’όλα το να πας σε 3 χρόνια από τα 60 στα 80 δεν σήμαινε τίποτε απολύτως πραγματικά, καθώς ταυτόχρονα είχες διψήφιο πληθωρισμό όλα αυτά τα χρόνια (19% είναι ο μέσος πληθωρισμός της περιόδου 81-89), κατά συνέπεια μία 33% σωρρευτική αύξηση στην ουσία υπολειπόταν του πληθωρισμού που στο ενδιάμεσο διάστημα ανέβαινε πιο γρήγορα (και μιλάμε πάντοτε για τα καθαρά, για να μην έχουμε το θέμα της δημοσιονομικής απορρόφησης). Θα θεωρήσω πάντως ότι όλα τα νούμερα που δίνεις είναι για το 83. Παράλληλα, μάλλον ευνοήθηκες και από το ενοικιοστάσιο... ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που νοίκιαζες, και υπήρχαν πολλοί που είχαν 1-2 διαμερισματάκια για εισόδημα, υπέφερε πάνω από 33% μείωση στο πραγματικό του εισόδημα (κι εσύ θα έβλεπες τη διαφορά όταν πήγαινες να αλλάξεις σπίτι).

Επίσης, κάτι σημαντικό: είναι λάθος να κάνουμε συγκρίσεις τιμών με τις 340,75 δραχμές ανά ευρώ στο μυαλό... είναι προτιμότερο να τα κάνουμε όλα πολλαπλάσια του βασικού μισθού, ο οποίος έχει ακολουθήσει σε γενικές γραμμές τον τιμάριθμο (δλδ τον επίσημο πληθωρισμό).

Φτάνουμε λοιπόν στο κουκούτσι. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο βασικός το 83, όταν έπαιρνες τα 60 ήταν 40, δλδ έπαιρνες μιάμιση φορά το βασικό. Σήμερα, με το βασικό στα σκάρτα 700 (καθαρά πάντα), μιλάς για 1.000 ευρώ περίπου το μήνα. Η εμπειρία που έχω από φίλους μου είναι ότι, αν δεν έχεις αυτοκίνητο, και μένεις στην Αθήνα (που τα νοίκια, οι καφέδες και τα γεύματα εκτός σπιτιού είναι τσιμπημένα) αυτά τα λεφτά φτάνουν οριακά (χωρίς αυτοκίνητο, που είναι κοντά 100 ευρώ το μήνα κόστος πριν κάνεις το πρώτο χιλιόμετρο, χωρίς τη δόση του, είσαι σαφώς καλύτερα). Τι συμβαίνει λοιπόν;

Ή έχεις εσφαλμένη εντύπωση για το τι σου εξασφαλίζει ένας μισθός μιάμιση περίπου φορά ο βασικός σήμερα ή, ο τιμάριθμος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μεταβολή των τιμών ή έχουμε αναγορεύσει σε βασικές ανάγκες που τότε δεν ήταν (υπολογιστής, κινητό, DSL, «επώνυμα» ρούχα και πάει λέγοντας). Πιστεύω ότι πρόκειται για συνδιασμό των δύο τελευταίων. Πάντως, αυτό που εσύ διαπιστώνεις ως γεγονός, το ότι δλδ με το ίδιο πολλαπλάσιο του βασικού δεν μπορείς να ζήσεις όπως τότε, μολονότι ο βασικός έχει διαχρονικά αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, είναι μία εμπειρική απόδειξη του «ανεκδότου ΑΤΑ» που έλεγα πριν και σου φάνηκε παράξενο (και η οποία ουδέποτε υπήρξε στον ιδιωτικό τομέα, παρεμπιπτόντως... η ΑΤΑ είναι εφεύρεση για τον δημόσιο τομέα μόνο, και αν θες σου αναλύω και την σχετική απάτη... με γονέα δημόσιο υπάλληλο κάτι παραπάνω θα ξέρω).
ArELa έγραψε:Δεν υποτιμώ τις γνώσεις ούτε και την όποια εμπειρία-επίγνωση θα είχες μέχρι τα 10 ή τα 12 σου, αλλά εκ των πραγμάτων, δεν ήσουν στην βιοπάλη ούτε αγωνιζόσουν ο ίδιος στον στίβο της ζωής, σε αντίθεση μ'εμένα που στα 26 μου ήμουν τελείως απογαλακτισμένη και ανεξάρτητη απ'τους γονιούς. Και με αυτά σαν δεδομένα, επαναλαμβάνω ότι η ζωή μου τότε ήταν πιο εύκολη, και η διαβίωσή μου πολύ πιο αξιοπρεπής από τα σημερινά μου δεδομένα που κάνω 2 δουλειές εγώ, 1 ο άντρας μου και ψαχνόμαστε να τα φέρουμε βόλτα και να πούμε ότι ζούμε στοιχειωδώς ανθρώπινα. Τα δεδομένα μετράνε, όχι οι θεωρίες και αυτά που θέλει να πιστεύει υποκειμενικά ο καθένας. Αυτό εσύ πρέπει να το καταλαβαίνεις καλύτερα απ'τον καθένα νομίζω.
Μα η σημερινή κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της χαμένης δεκαετίας και όσων επακολούθησαν. Το δημόσιο χρέος το 81 ήταν 672 δις δραχμές (29,7% του ΑΕγΠ) και πήγε στα 9.200 δις δρχ το 1989 (65,7% του ΑΕγΠ). Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πει ότι σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους, όπου ένας άνδρας υπάλληλος (ή ειδικευμένος εργάτης) ζούσε πολύ άνετα την οικογένειά του με τη γυναίκα του στο σπίτι να προσέχει τα (συνήθως σαφώς περισσότερα από 2) παιδιά τους, η δεκαετία του 80 ήταν χειρότερη.
Η συγκεκριμένη δεκαετία είναι χαμένη διότι ασύλληπτα, με τα τότε δεδομένα, κονδύλια από την ΕΟΚ αντί να επενδυθούν σε υποδομές και αύξηση της παραγωγικότητας μέσω π.χ. της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, έγιναν παροχές ή φαγώθηκαν με εικονικά ή/και άχρηστα έργα/εκδηλώσεις/σεμινάρια. Πέρα από την προσωπική εμπειρία που έχω γι’αυτά που λέω, δεν αναφέρω τυχαία πράγματα εδώ, πέρα από τις απίστευτα κοντόφθαλμες αποφάσεις που ελήφθησαν τότε, όπως π.χ. το 83 που έβαλαν στο ράφι τις υπάρχουσες μελέτες αποφασίζοντας ότι η Αθήνα δεν χρειαζόταν μετρό, είναι η άφρων υπερχρέωση που τότε ξεκίνησε... ξανά τα νούμερα, να εμπεδωθούν: Το δημόσιο χρέος το 81 ήταν 672 δις δραχμές (29,7% του ΑΕγΠ) και πήγε στα 9.200 δις δρχ το 1989 (65,7% του ΑΕγΠ), και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά οι καταπεσούσες εγγυήσεις δανείων που είχαν δοθεί πριν το 89 αλλά ενσωματώθηκαν στο έλλειμα μετά.

Και για όσους προτιμούν τις εικόνες από τα νούμερα, το διάγραμμα:

Εικόνα

Δυστυχώς, δεν έχω βρει αντίστοιχο χρέους σε απόλυτα νούμερα, κατά προτίμηση με σπάσιμο σε εσωτερικό/εξωτερικό, ενώ και τα ίδια τα νούμερα είναι σχετικής ακρίβειας... έτσι κι αλλιώς όμως την τάση κοιτάμε περισσότερο, όχι το ίδιο το νούμερο.

Όποιος λοιπόν ψάχνει στο πότε άρχισε ο κατήφορος κοιτώντας τα ψυχρά νούμερα, σ’εκείνη την περίοδο πρέπει να κοιτάξει. Ανεξάρτητα του πως βίωσε ο καθένας ατομικά εκείνη την περίοδο, τότε είναι που περάστηκαν στον Ελληνικό Λαό οι αλυσίδες του δημοσίου χρέους, και υποθηκεύτηκε το μέλλον του.

Δεν ξέρω πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο ΑΓΠ δεν είχε γίνει πρωθυπουργός, καθώς ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχαν ανησυχητικά δείγματα, ειδικά αναφορικά με την κρατικιστική υστερία και το περιβάλλον ύφεσης στα απόνερα της πετρελαϊκής κρίσης, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πόσα απ’όσα συνέβησαν ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών και πόσα αποτέλεσμα των μεταβολών στο εξωτερικό περιβάλλον, δεν ξέρω επίσης πόσο διαφορετική θα ήταν η μετέπειτα εξέλιξη αν δεν είχε καταρρεύσει το ανατολικό μπλοκ (ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους τους πίεσε πάρα πολύ), ξέρω όμως ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις/πολιτικές ήταν ολέθριες, καθώς για βραχυπρόθεσμα μικροπολιτικά οφέλη μας άφησαν μακροπρόθεσμα εκτεθημένους, και ας μην φαινόταν τότε... και με την ηρωΐνη, στην αρχή ευτυχισμένος είσαι, μετά ξεπουλιέσαι.

Επίσης, δεν ανέφερα κάτι για την ανεργία (που ήταν χαμηλή, με τόσους μετανάστες στο εξωτερικό να την κρατάνε χαμηλά μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 80 που σταματήσαμε να εξάγουμε μετανάστες στις φάμπρικες της Γερμανάις και του Βελγίου τις στοές) ούτε για τη ληστεία των ταμείων των εργαζομένων, ειδικά του ΙΚΑ, που έχει μακροχρόνια ιστορία (πολύ πριν το 80, και είναι σημαντική παράμετρος του γιατί έμενε χαμηλά το δημόσιο χρέος) και δεν την έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος (ο Τραϊανού το έχει αναλύσει αρκετά καλά, παρεμπιπτόντως), αλλά έχουμε καιρό και γι’αυτά, αν ενδιαφέρεστε.

Προφανώς θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλα αυτά είναι μέρος συνωμοσίας που τελικό σκοπό έχει την υποδούλωση των λαών στην ΝΤΠ κλπ... δεν την υιοθετώ αυτή την άποψη, αλλά από την άλλη να θεωρείς τον γιο όργανο της ΝΤΠ και να θεωρείς τον πατέρα λευκή περιστερά είναι στα μάτια μου κάπως παράξενο.

Τροφή για σκέψη και αφορμή για συζήτηση.
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
Άβαταρ μέλους
Exciter
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1799
Εγγραφή: Κυρ 14 Μαρ 2010, 19:17
Φύλο: Άνδρας

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Exciter » Δευ 24 Μάιος 2010, 22:21

Κι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα, σε απάντηση αυτού:
ArELa έγραψε:μη δαιμονοποιούμε έναν Αντρέα που κάποτε λατρεύτηκε ακριβώς για αυτά που έδωσε, κι αν έκανε και κάποια κακη διαχείριση των πόρων, το μέγιστο ποσοστό τους, πήγε στον κόσμο και λίγδωσε το άντερό του, όχι στην τσέπη του. Πάντα φυσικα υπήρχαν λαμογιές και ρεμούλες και κλεψιές, αλλά στο βαθμό που τις είδαμε την τελευταία 8ετία, ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ! Δεν είμαι πασοκ, δεν είμαι τίποτα ούτε υπάγομαι σε κομματικά μαντριά, είναι γνωστό αυτό, αλλά συγκρίνοντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες που'χω δει στα χρόνια που είμαι Ελλάδα, ο Αντρέας ήταν κορυφή και δεν το συζητάω. Συγνώμη κι όλας, αν δυσαρεστώ κάποιους δεξιούληδες που τον έχουν δαιμονοποιήσει σε βαθμό να τον βλέπουμε ίσα κι όμοια με τα απόλυτα σατανικά στοιχεία που κάνουν τώρα τα κουμάντα στον πλανήτη. Δεν θα "μασήσω" αυτή τη λογική, ακριβώς γιατί έζησα (και δούλευα) και τότε και τώρα, και κάνω τις συγκρίσεις μου. Όσοι τον δαιμονοποιούν λυσσαλέα άλλωστε, είναι της γενιάς των σαραντάρηδων (give or take 5 years) που ήταν από 7 εως 12 χρονών τότε. Δεν έχουν λοιπόν ιδία γνώση και πείρα. Μιλάνε στηριζόμενοι σ'αυτά που ακούνε σήμερα, ή απ'τους γονείς τους ή απ'τα ΜΜΕ ή γενικά απ'την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ δημιουργήθηκε.
Ένα προς ένα: Δεν δαιμονοποίησα τον ΑΓΠ, αλλά από την άλλη δεν είμαι και διατεθημένος να του χαριστώ επειδή κάποιοι τον λάτρεψαν ή λίγδωσαν το άντερό τους, ή επειδή ο ίδιος δεν έκλεψε (που αμφισβητείται βασίμως, αλλά μην το πάμε εκεί)... αν ήταν να εμπιστευόμαστε αποκλειστικά αυτά σαν κριτήριο, τότε και ο Χίτλερ μια χαρά πολιτικός ήταν, καθώς και τον λάτρεψαν, και έλυσε οικονομικά προβλήματα, και ο ίδιος δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έκλεψε (ακραίο παράδειγμα, ομολογώ, αλλά και η υπερβολή χρειάζεται).

Οριακά είμαι στην ηλικιακή ομάδα που αναφέρεις, αλλά εγώ, όπως βλέπεις, στηρίζομαι σε συγκεκριμένα στοιχεία για να ασκώ κριτική (και, σε διαβεβαιώ, μπορώ να εξηγήσω και γιατί είναι μεροληπτικά υπέρ του ΑΓΠ τα νούμερα που έχω χρησιμοποιήσει). Επίσης, δεν ανέφερα τίποτε για το Νταβός, που ο ίδιος μετά είπε mea culpa, αλλά ποτέ δεν αντέστρεψε, για τις βάσεις που θα έδιωχνε αλλά έμεναν και τόσα άλλα μη άμεσα σχετιζόμενα με τα οικονομικά.

Παράλληλα, είναι λογικά παράδοξο να δίνεις συγχωροχάρτια βασιζόμενη στο τι (χειρότερο) έγινε μετά και όχι στο τι γινόταν πριν ή το τι επιτάσσει η ηθική και η χρηστή πολιτική (αυτό που θα έκανε ο bonus paterfamilias)... η διακυβέρνηση εκείνης της περιόδου αν δεν εισήγαγε σίγουρα γιγάντωσε ήθη τα οποία ήταν καταστροφικά και τα οποία συνεχίστηκαν από τους επόμενους, σε βαθμούς που ποικίλουν, αλλά δεν είναι αυτό το σημείο στο οποίο εστιάζω έτσι και αλλιώς.

Η θέση μου λοιπόν για το πότε άρχισε ο κατήφορος είναι ότι πρέπει να πάμε πολύ πίσω από το 1990, σίγουρα πριν το 1983, ενδεχομένως και πριν την υπογραφή της εισόδου στην ΕΟΚ, για να δούμε πότε άρχισε η διαδικασία που μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Στα νούμερα πάντως αρχίζει και γίνεται εμφανής από το 83-85 και μετά (και ναι, κάποιοι τα έβλεπαν από τότε και τα έλεγαν). Εάν είχαν ακολουθηθεί διαφορετικές, συνετές πολιτικές, που να μας βοηθούσαν να εκμεταλλευτούμε πραγματικά τα πλεονεκτήματα που μας έδινε η ένταξη στην ΕΟΚ, θα ήμασταν σε σαφώς καλύτερη θέση, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, κι ας ήταν λιγότερο δημοφιλείς ή έδιναν μικρότερα άμεσα αποτελέσματα. Καταλαβαίνω πολύ καλά τι σημαίνει το σύνθημα «ήρθε ο Αντρέας κι έφαγε ο κόσμος κρέας» τεχνικά μάλιστα είναι και ακριβές, αφού η κατανάλωση κρέατος πράγματι ανέβηκε τότε σημαντικά, αλλά μόλις δεις τα νούμερα καταλαβαίνεις επίσης ότι ο Ανδρέας δεν ήταν κανένας Θεός που πολλαπλασίαζε τους άρτους και τα ψάρια αλλά μάλλον ό άφρων κληρονόμος που υποθήκευσε το σπίτι του για να μοιράσει γούνες και καλλυντικά στις ερωμένες του. Ελπίζω τώρα που βλέπεις, προφανώς για πρώτη φορά, τα νούμερα (τι το ήθελες εκείνο το 40 δις δρχ δημόσιο χρέος, έλεος!) να καταλαβαίνεις καλύτερα και τι έγινε τότε.

Και, για να πω και την προσωπική μου άποψη για τον ΑΓΠ, ακριβώς επειδή είχε σπάνιο χάρισμα, που κανένας άλλος πολιτικός μετά τον πόλεμο δεν είχε, είναι και απολύτως τραγικό το ότι το χρησιμοποιήσε τόσο λάθος... από μετριότητες όπως ο τάπερμαν ή ο κωστάκης δεν μπορείς να έχεις και απαιτήσεις, από έναν χαρισματικό όμως έχεις. Αυτό είναι, νομίζω, και το μέγιστο που μπορεί να τον ψέξει κανείς.
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Dhmellhn » Τετ 26 Μάιος 2010, 16:53

Η 20ετία που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση

Ενώ οι Έλληνες επαγγελματίες μετρούν καθημερινά την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας με το κλείσιμο παραγωγικών εγκαταστάσεων απανταχού της χώρας, το υπάρχον επιχειρηματικό δυναμικό δείχνει προβληματισμένο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη σημερινή ύφεση.

Την ώρα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περιορίζονται σε ανακοινώσεις που αφορούν τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, το αμερικανικό κανάλι CNN προβάλλει prime time τις επαγγελματικές ευκαιρίες στη γειτονική χώρα των Σκοπίων, την οποία αποκαλεί «Μακεδονία», και προτρέπει διά στόματος του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι τους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και το φιλόξενο κλίμα που προσφέρει η τοπική κυβέρνηση για τη δημιουργία εταιρειών σε χρόνο λιγότερο από 24 ώρες, με φορολόγηση που δεν ξεπερνά το 10%.

Ενώ οι Έλληνες επαγγελματίες μετρούν καθημερινά την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας με το κλείσιμο παραγωγικών εγκαταστάσεων απανταχού της χώρας, το υπάρχον επιχειρηματικό δυναμικό δείχνει προβληματισμένο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη σημερινή ύφεση.

Μεταξύ 15% 30% υπολογίζεται η μείωση της απασχόλησης, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, σε κλάδους μεταποίησης όπως ξυλεία/βιομηχανία επίπλων, τρόφιμα-ποτά και καπνός. Οι νομοί Αχαΐας, Ημαθίας Μαγνησίας αλλά και η περιοχή της Θράκης έχουν πληγεί σοβαρά από την αποβιομηχάνιση των τελευταίων είκοσι χρόνων.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία οι δραστηριότητες του δημόσιου τομέα καλύπτουν το 40% του ΑΕΠ, κλάδοι όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες, οι μεταφορές, η μεταποίηση, ο τουρισμός αποτελούν «εξαρτήματα» του κυβερνητικού οικονομικού μοντέλου, που καθοδηγείται επί δεκαετίες από συντεχνιακά συμφέροντα πνίγοντας κάθε άλλη επιχειρηματική πρωτοβουλία. Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι σχέσεις κράτους και βιομηχανίας, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί ασφυκτικά να ελέγχει κάθε επενδυτική δραστηριότητα με όποιο τίμημα.

Σε κατάσταση βιομηχανικού κραχ έχουν περάσει είτε περνούν σταδιακά πολλές βιομηχανικές ζώνες της χώρας μεταξύ των οποίων της Πάτρας, του Βόλου και της Βορείου Ελλάδας.

Πρωτεργάτες της αντίδρασης τα συνδικάτα

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ και πολιτικοί φορείς από κοινού στήριξαν το μηχανισμό αποβιομηχάνισης του τόπου, με τη συστράτευση μεγάλου αριθμού συνδικαλιστών, με σκοπό να εξασφαλίσουν ίδιον πολιτικό όφελος. Ήρθε μάλιστα και η «χρυσή εποχή» με αίτημα για 35ωρο -7ωρο 5ήμερο πλήρους απασχόλησης, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφάλιση.

Την περίοδο εκείνη οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χαϊδεύανε τα αφτιά των συνδικαλιστών και υπόσχονταν σταδιακή αλλαγή· την ίδια ώρα που η Πορτογαλία και η Ισπανία επιδίωκαν το μεγάλο άλμα της ένταξης στην ΕΟΚ και του εκβιομηχανισμού των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου. Σύντομα τα πρώτα μηνύματα αποβιομηχάνισης έκαναν την εμφάνισή τους, καθώς οι αναρίθμητες επιδοτήσεις από τα πακέτα Ντελόρ εξωράιζαν το νέο μοντέλο της ελληνικής περιφέρειας.

Πρωτοπόροι στον τομέα της ελληνικής βιομηχανίας υπήρξαν όλες τις εποχές, καθώς σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων επένδυσε στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στην ποιότητα και στην καινοτομία σε νέα προϊόντα. Εντούτοις, η διάχυτη καχυποψία απέναντι στις επιχειρήσεις και η δαιμονοποίηση του κέρδους είναι ριζωμένες από τις αρχές του περασμένου αιώνα εξαιτίας των ανατροπών και των ανακατατάξεων που προκαλούσε η επιχειρηματική κοινότητα· εξακολουθούν, δε, να μην γίνονται εύκολα αποδεκτές από τις κοινωνίες και τους πολιτικούς.

Από την πλευρά του ελληνικού κράτους καταγραφόταν έντονη η αδυναμία προγραμματισμού και η κατασπατάληση των τεράστιων πόρων που εισέρρευσαν την τελευταία 20ετία στο πλαίσιο της Ε.Ε., προκαλώντας την έλλειψη κοινωνικής εμπιστοσύνης.

H ΤΕΟΚΑΡ άνοιξε το χορό των λουκέτων το ’80

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ των επιχειρήσεων ΤΕΟΚΑΡ έστειλε στην ανεργία 420 εργαζόμενους, σε μια περίοδο μάλιστα όπως η δεκαετία του ‘80 οπότε η NISSAN επιθυμούσε διακαώς τη βιομηχανική παρουσία της στην Ευρώπη με αντάλλαγμα την εργασιακή ειρήνη.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ιαπωνικός όμιλος να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στην Αγγλία και η βιομηχανική Θεσσαλία να γνωρίζει την απαξίωση. Ακολούθησε το κλείσιμο και άλλων μονάδων από ποικίλους κλάδους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως: Βαμβακουργία, ΒΙΟΑΛ, ΣΕΞ ΑΠΗΛ, Κλωστήρια Φιλιατών, ΡΟΚΑ. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο Σκαλιστήρης στο Μαντούδι, και οι OPEL, IDEALSTANDARD. Η πώληση των Τσιμέντων Χαλκίδας, αλλά και των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη, το κλείσιμο των Μεταλλείων Φωκίδας, ΕΛΒΟ, των Φωσφορικών Λιπασμάτων, το λουκέτο στα Πλαστικά Καβάλας συμφερόντων ομίλου Πετζετάκη, και των Μεταλλείων Χαλκιδικής, το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής της Βιαμύλ, της Siemens, η αποχώρηση των Καναδών από το Αλουμίνιον της Eλλάδος.

Αποχώρησαν περίπου 3.500 βιοτεχνίες

ΠΑΝΩ από 3.500 κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στο Πετρίτσι και σε άλλες περιοχές στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Οι όμιλοι Λαναρά - Αργυρού έκαναν τον κύκλο τους βάζοντας λουκέτο στα Κλωστήρια Αττικής, στις Πειραϊκή - Πατραϊκή, Κλωνατέξ, Tricolan, Ολυμπιακή και Kλωστήρια Β’ Ναούσης γράφοντας ουσιαστικά τον επίλογο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και οδηγώντας μια μεγάλη κατηγορία εργατών στην ανεργία.

Ανεργία πάνω από 50% στη Νάουσα

ΤΟ ΑΛΛΟΤΕ «Μάντσεστερ των Βαλκανίων» όπως ονομάστηκε η Νάουσα, όπου το 1874 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στα Βαλκάνια, σήμερα εμφανίζει ανεργία της τάξεως του 50%. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας 44.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στην κλωστοϋφαντουργία ενώ τη διετία 2003-2004 έχουν απολυθεί 28.700 εργαζόμενοι.

Οι σχέσεις κράτους και βιομηχάνων

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ κράτους και βιομηχανίας, η αδυναμία εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ κρατικής ρύθμισης και οικονομίας της αγοράς, η υψηλή κρατική παρεμβατικότητα στην οικονομία, παραμένουν μερικά από τα μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας. Μια χώρα που όχι μόνο στερείται κατάλληλου επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος αλλά και βιομηχανικής παράδοσης, κατάρτισης και τεχνογνωσίας. Παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση από μέρους των βιομηχάνων να δημιουργηθεί «Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών» κοντά στα βόρεια σύνορα, έτσι ώστε το κύμα μετεγκατάστασης να συγκρατηθεί, η πολιτεία απάντησε με απανωτές μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα οι κρατικές επιδοτήσεις για παραγωγικές επενδύσεις να σπαταληθούν στη μετεγκατάσταση των μονάδων σε χαμηλού κόστους περιοχές, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Επανασχεδιασμός

Τον επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρά την άρνηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου να επιχορηγήσει επιχειρηματικά σχέδια, που βρίσκονται ερμητικά κλεισμένα στα συρτάρια των χρυσοκάνθαρων του πιστωτικού lobby.

Σε μια νέα περίοδο έντονης επιχειρηματικής ανασφάλειας, η αρνητική στάση των κάθε μορφής συνδικαλιστικών φορέων απέναντι σε νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά προκαλεί αρρυθμία στην αγορά και υπονομεύει την προσπάθεια εξόδου από την ύφεση. Η ελληνική βιομηχανία αναπτύχθηκε στη σκιά ενός βουλιμικά παρεμβατικού κράτους, την προστασία του οποίου ωστόσο ενίοτε διεκδίκησε και η ίδια σε περιόδους κρίσης. Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία καταγράφει σημαντικές απώλειες σε όλους τους κλάδους μεταποίησης όπως υποδήματα, τρόφιμα, χαρτοβιομηχανία, καπνός, ξύλο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις επιταχύνουν τις διαδικασίες διακοπής κάθε ξένης επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Άλλωστε η χώρα διεκδικεί μόλις την 48η θέση το 2010 σε ό,τι αφορά την «Οικονομική Αποδοτικότητα» και την 54η στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», ενώ άγνωστο παραμένει το σκηνικό που θα διαμορφωθεί έως το τέλος του 2010.

Διέξοδο αναζητεί η ΛΑΡΚΟ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΡΚΟ σήμερα αναζητεί λύση για την επιβίωσή της. Η άλλοτε κραταιά ναυαρχίδα του ομίλου Μποδοσάκη με τους 1.300 εργαζόμενους, είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία και από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Είναι από τις λίγες σημαντικές βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας χωρίς όμως στρατηγικό σχεδιασμό.

Η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, άλλοτε ελληνικής μονάδας, της δεύτερης μεγαλύτερης μετά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της Νορβηγίας, που έφτασε να «πουληθεί» με συμβολικό τίμημα στην γερμανική HDW αφού είχε γίνει βρόχος για το Δημόσιο, είναι ενδεικτική. Η Ε.Ε. προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες ενισχύσεις 230 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στα ναυπηγεία από το ελληνικό κράτος και την τότε κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ υπό μορφή δανείων και εγγυήσεων.

Πώς έφυγε η Pirelli για την Τουρκία

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ την τελευταία εικοσαετία δέχτηκε και η περιοχή της Αχαΐας, όπου η βιομηχανική αφαίμαξη οδήγησε στην ανεργία χιλιάδες άτομα. Αρχής γενομένης από την Pirelli, μια βιώσιμη μονάδα παραγωγής ελαστικών που «σφραγίστηκε» πριν από είκοσι χρόνια εξαιτίας των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων που οδήγησαν σε ρήξη τις σχέσεις με την εργοδοσία με συνέπεια να μείνουν χωρίς δουλειά 500 άτομα.

Η ιταλική πολυεθνική ήλθε στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας κατόπιν συμφωνίας Ανδρέα Παπανδρέου και Λεοπόλντο Πιρέλι, για να καταλήξει λίγα χρόνια να μετεγκατασταθεί στη γειτονική Τουρκία.

Η «Πειραϊκή - Πατραϊκή» (4.000 εργαζόμενοι),

η χαρτοβιομηχανία «Λαδόπουλου» (1.200 εργαζόμενοι),

η «Ελλάς ΑΕ» (120 εργαζόμενοι), έκλεισαν.

Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής «Barilla» ήταν θέμα χρόνου.

Η καλτσοβιομηχανία «Μάντισον» (250 εργαζόμενοι),

η οινοποιία «ΒΕΣΟ» (300 εργαζόμενοι),

η «Ντρέσκο» (200 εργαζόμενοι) είναι μερικές από τις γνωστές εταιρείες που είτε έφυγαν από την περιοχή είτε κατέβασαν ρολά οριστικά.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Αίγιο, έκλεισαν η «Χαρτοποιία Αιγίου» (550 εργαζόμενοι), η μονάδα ενδυμάτων «Ρετσίνα» (300 εργαζόμενοι) και μια σειρά άλλες μικρότερες επιχειρήσεις.

Προκαλεί θλίψη η καταμέτρηση των παραγωγικών απωλειών, που συνεχίζονται και επί των ημερών μας.

Ρ.Ζαχαριάδου

http://www.isotimia.gr

http://lalei-kairia.blogspot.com
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Άβαταρ μέλους
Exciter
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1799
Εγγραφή: Κυρ 14 Μαρ 2010, 19:17
Φύλο: Άνδρας

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Exciter » Τετ 26 Μάιος 2010, 20:40

Iwn Rwmanos έγραψε:Η 20ετία που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση
Συγνώμη Ίωνα, αλλά αυτό το κείμενο είναι σχεδόν στο σύνολό του εκτός θέματος, καθώς αναφέρεται στην τελευταία 20ετία, είναι γραμμένο πρόσφατα, ενώ το θέμα εδώ είναι η 10ετία που προηγήθηκε.

Επίσης, δεν βλέπω τι προσφέρει στη συζητήση που ξεκίνησα η αντιγραφή ενός άρθρου που απλώς παραθέτει ενδεικτικά τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή βολοδέρνουν τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς ούτε καν να προσπαθεί να αγγίξει τα αίτια, οπότε μπορεί πράγματι να γίνονταν κάποια αναφορά και στο προηγούμενο διάστημα, αλλά και χωρίς καμία προσθήκη, παρατήρηση κλπ από μέρους.

Χώρια που επικέντρωσα στην εκτίναξη του χρέους ως ποσοστό του ΑΕγΠ στην περίοδο αυτή, και το πόσο ανεύθυνη πολιτική ήταν.
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Dhmellhn » Τετ 26 Μάιος 2010, 21:07

Διαφωνώ. Η δεκαετία του '80 εξέθρεψε τον παρασιτικό βίο και διόγκωσε το δημόσιο σε δυσθεώρητα μεγέθη. Τα διαλυτικά φαινόμενα που ακολούθησαν και αναφέρονται έχουν ως εκκίνηση εκείνη τη εποχή. Ήδη από το 1986 ο Παπανδρέου είχε διαπιστώσει ότι δανειζόμαστε περισσότερα από όσα παράγουμε. Ο ίδιος είπε για το χρέος ότι: "ή θα το δαμάσουμε ή θα μας καταπιεί".

Παρά τις διαπιστώσεις, όμως, εξακολούθησε την πολιτική του "δώστα όλα" (Τσοβόλα δώστα όλα), όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πιπερόπουλος. Ο λαϊκιστής Ανδρέας νίκησε τον οικονομολόγο Ανδρέα.

Επομένως, καλώς παρατίθονται τα στοιχεία.
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Άβαταρ μέλους
Exciter
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1799
Εγγραφή: Κυρ 14 Μαρ 2010, 19:17
Φύλο: Άνδρας

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Exciter » Τετ 26 Μάιος 2010, 21:21

Iwn Rwmanos έγραψε:Διαφωνώ. Η δεκαετία του '80 εξέθρεψε τον παρασιτικό βίο και διόγκωσε το δημόσιο σε δυσθεώρητα μεγέθη. Τα διαλυτικά φαινόμενα που ακολούθησαν και αναφέρονται έχουν ως εκκίνηση εκείνη τη εποχή. Ήδη από το 1986 ο Παπανδρέου είχε διαπιστώσει ότι δανειζόμαστε περισσότερα από όσα παράγουμε. Ο ίδιος είπε για το χρέος ότι: "ή θα το δαμάσουμε ή θα μας καταπιεί".

Παρά τις διαπιστώσεις, όμως, εξακολούθησε την πολιτική του "δώστα όλα" (Τσοβόλα δώστα όλα), όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πιπερόπουλος. Ο λαϊκιστής Ανδρέας νίκησε τον οικονομολόγο Ανδρέα.

Επομένως, καλώς παρατίθονται τα στοιχεία.
Πας να με τρελάνεις, δεν μπορεί.

Ποια στοιχεία για όσα αναφέρεις τώρα, υπάρχουν στην παράθεση που έβαλες; Τι λέει εκείνο το μακρυνάρι για το χρέος ή τη διόγκωση του δημοσίου τομέα που αναφέρεις;

Επιπροσθέτως, το να έβαζες μία πηγή με τη δήλωση "(το χρέος) ή θα το δαμάσουμε, ή θα μας καταπιεί", να τη βάλω δίπλα στο διάγραμμα, να φαίνεται κιόλας το πόσο άλλα έλεγε και άλλα έκανε (σαν τις βάσεις που έδιωξε, ας πούμε), θα προωθούσε την συζήτηση.

Ο πατέρας μου θυμάται τη φράση του Γεννηματά "καμιά κυβέρνηση δεν έπεσε από το έλλειμμα", παρεμπιπτόντως. Και ο νοών νοείτω.
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Dhmellhn » Τετ 26 Μάιος 2010, 21:38

Η ορθή φράση του ΑΓΠ είναι: "ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος, ή θα μας αφανίσει αυτό" και αναφέρεται σε εφημερίδες της εποχής, αλλά και τώρα πρόσφατα στη citypress (09-12-09) και στα ΝΕΑ της 14ης Απριλίου 2010.

Τώρα για τα στοιχεία της "ισοτιμίας". Όταν ανοίγεις θέμα με αυτόν τον γενικό τίτλο, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναφερθούν όλες οι διαστάσεις, όπως και οι αρνητικές επεκτάσεις και όχι μόνον τα διαγράμματα. Πρόκειται για χειροπιαστά παραδείγματα.

Πιστεύω να έγινα κατανοητός.
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Άβαταρ μέλους
Exciter
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1799
Εγγραφή: Κυρ 14 Μαρ 2010, 19:17
Φύλο: Άνδρας

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Exciter » Τετ 26 Μάιος 2010, 21:58

Iwn Rwmanos έγραψε:Η ορθή φράση του ΑΓΠ είναι: "ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος, ή θα μας αφανίσει αυτό" και αναφέρεται σε εφημερίδες της εποχής, αλλά και τώρα πρόσφατα στη citypress (09-12-09) και στα ΝΕΑ της 14ης Απριλίου 2010.
Πότε την είχε πει ακριβώς για πρώτη φορά... έχει ενδιαφέρον.

Ο ΓΑΠ ακολουθεί τα χνάρια του πατρός του, πάντως... κάνει αυτά που λέει ότι δεν πρόκειται να κάνει και δεν κάνει αυτά που εξαγγέλει ότι θα κάνει... απ'αυτή την άποψη, δεν διαφέρουν καθόλου.

Και για και να δώσω μία γεωπολιτική διάσταση στο νήμα:

Δεν κατάλαβα ποτέ, για ποιο λόγο εμφανιζόταν (άσχετα με το τι τελικά έκανε) τόσο έντονα αντιαμερικανός ο ΑΓΠ στη δεκαετία του 80, που ήμασταν σε συνθήκες ψυχρού πολέμου και το να αλλάξουμε στρατόπεδο απλώς δεν έπαιζε, οπότε και οι όποιοι λεονταρισμοί ήταν μάλλον μάταιοι, ίσως και γελίιοι, ενώ αντίθετα, από το 93 και μετά, ήταν τόσο ήσυχος απέναντι στους αμερικανούς, όταν το διεθνές περιβάλλον επέτρεπε ελιγμούς.

Κάνω κάποιο λάθος στο συλλογισμό;
Ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας, καὶ ἐπὶ τὰ ἑτοῖμα μᾶλλον τρέπονται. Θουκ. Α20
Προειδοποίηση: Ό,τι γράφετε ΘΑ χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
ΕΤΥΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ;)
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Re: 1981-1990: Η χαμένη δεκαετία.

Δημοσίευση από Dhmellhn » Τετ 26 Μάιος 2010, 22:41

Πότε την είχε πει ακριβώς για πρώτη φορά... έχει ενδιαφέρον.
To 1985, όταν και προέβη στην υποτίμηση.

Για τον ΑΓΠ λέγονται πολλά. Όπως το ότι στις αρχές του 1974 είχε συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για τη μεθόδευση της επιστροφής του στην Ελλάδα μετ' ολίγων μηνών. Τότε, λέγεται, ήταν που του υπεδείχθη το μοντέλο αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ώστε να αναλάβει κάποια στιγμή την πρωθυπουργία (αυτά γράφει στο βιβλίο του ο Μπότσαρης). Να μην ξεχνάμε όμως ότι το 1967 ή 1968, κατόπιν αμερικανικής παρεμβάσεως αφέθηκε ο ΑΓΠ από τους συνταγματάρχες να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Όπως και το ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός Σημίτης διέφυγε επίσης από την Ελλάδα με το ψεύτικο όνομα ΒΕΝΤΟΥΡΑ.

Και να μην ξεχάσουμε ότι πριν το 1981 ο ΑΓΠ υποστήριζε να φύγουν οι Αμερικανικές βάσεις, αλλά το 1983 υπέγραψε νέα συμφωνία. Είχε άδικο μετά να τον σατυρίζει ο Χάρρυ Κλυνν; "Φεύγουν οι βάσεις που μένουν, μένουν οι βάσεις που φεύγουν".
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”