Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
vickylav
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Τετ 25 Απρ 2007, 20:50
Φύλο: Γυναίκα

Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vickylav » Δευ 04 Ιουν 2007, 14:59

Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης
Κάθε άνοιξη, τα μπαλκόνια πολλών πολυκατοικιών έχουν την όψη «κρεμαστών κήπων», που ομορφαίνουν την πόλη μας. Γλυσίνες και μπουκαμβίλιες αναρριχώνται σε ύψος πολλών ορόφων για να στολίσουν τους γκρίζους τοίχους, ενώ στους ακάλυπτους χώρους οι θάμνοι και τα δέντρα ανθίζουν χάρη στο φως του ήλιου και στις ελάχιστες φροντίδες μας.

Παράλληλα, χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν στην Αθήνα οι λαχανόκηποι της ταράτσας, τα μικρά μποστάνια που φιλοξενούνται σε λίγα τετραγωνικά, τα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύονται μέσα σε μεγάλες γλάστρες στις βεράντες και η μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο περβάζι της κουζίνας.

Η τάση αυτή ούτε καινούργια είναι, ούτε αποτελεί βέβαια ελληνική επινόηση. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα, λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες το σύστημα των «κήπων κατανομής», με θαυμάσια αποτελέσματα. Πρόκειται για τη διανομή δημοσίων χώρων έναντι ελάχιστου ενοικίου σε οικογένειες, που καλλιεργούν σ’ αυτούς φρούτα και λαχανικά για την δική τους κατανάλωση.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πάλι, αναπτύσσονται τα προγράμματα «αστικής αυτάρκειας», που προωθούν την παραγωγή της τροφής εντός των ορίων της πόλης. Τα σχετικά παραδείγματα είναι πολλά και πολύ ελπιδοφόρα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά: στο Βανκούβερ του Καναδά, που το κλίμα του είναι λιγότερο ευνοϊκό από εκείνο της Αθήνας για τέτοιου είδους δραστηριότητες, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά παράγει μέρος της τροφής που καταναλώνει.

Η τάση για τη δημιουργία λαχανόκηπων στο σπίτι έγινε πολύ ισχυρότερη από τότε που αρχίσαμε να ανησυχούμε για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Η απειλή των μεταλλαγμένων και ο φόβος για τα φυτοφάρμακα, μας δείχνουν ότι αξίζει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για την περιποίηση ενός τέτοιου κήπου. Υπάρχουν βέβαια και πολλά πλεονεκτήματα που προκύπτουν απ’ αυτή την διαδικασία. Πρώτα απ’ όλα τα προϊόντα της οικιακής παραγωγής είναι πολύ πιο νόστιμα, κι αυτό γιατί κόβονται ώριμα. Αντίθετα, αυτά του εμπορίου, για να αντέξουν το στάδιο της μεταφοράς και της έκθεσης στα ράφια του σουπερμάρκετ, συλλέγονται άγουρα. Τα προϊόντα οικιακής παραγωγής καταναλώνονται αμέσως και δεν συντηρούνται στην ψύξη για αρκετές εβδομάδες, όπως συνήθως συμβαίνει. Έτσι, αποδίδουν στο ακέραιο τις βιταμίνες και όλα τα άλλα συστατικά τους, που τόσο πολύτιμα είναι για την υγεία μας. Υπάρχει φυσικά και η βαθιά ικανοποίηση που σίγουρα αισθανόμαστε όταν παράγουμε μόνοι μας ένα μέρος της τροφής μας, ενώ αποκτούμε ξανά μια υγιή σχέση με τη φύση και το ρυθμό των εποχών της. Επίσης, εκτονώνουμε το άγχος σκαλίζοντας και κλαδεύοντας, μαθαίνοντας και στα παιδιά μας την αξία και την χαρά της κηπουρικής.

Πολλοί θα θέλαμε να φτιάξουμε ένα λαχανόκηπο στο σπίτι αλλά δεν το αποφασίζουμε γιατί φοβόμαστε ότι η βεβαρημένη ατμόσφαιρα της πόλης θα δηλητηριάσει τα προϊόντα μας. Από τότε όμως που κυκλοφόρησε η αμόλυβδη βενζίνη, ο κίνδυνος αυτός έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία απόσταση πενήντα μέτρων από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους είναι αρκετή για να καλλιεργήσουμε με ασφάλεια τα προϊόντα της προτίμησής μας.


Εικόνα

Εικόνα



Βασικοί κανόνες

Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε, αν θέλουμε να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειές μας, είναι λίγοι, ακόμα κι αν δε διαθέτουμε καμία σχετική εμπειρία.

• Η θέση που θα εγκαταστήσουμε τον λαχανόκηπο μας: πρέπει να προφυλάσσεται από ισχυρούς ανέμους και να λούζεται πολλές ώρες την ημέρα από το φως του ηλίου.

• Το χώμα πρέπει να είναι γόνιμο και να στραγγίζει καλά. Ακόμα όμως και αν πρόκειται για αργιλόχωμα, μπορούμε πάντα να το βελτιώσουμε, προσθέτοντας φυλλόχωμα και κοπριά ή κομπόστ.

• Το πότισμα θέλει λίγη προσοχή, καθώς δεν έχουν όλα τα λαχανικά τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό.

• Οι σπόροι είναι ένα σημαντικό θέμα. Στο φυτώριο απ’ όπου θα προμηθευτούμε τους σπόρους ή τα έτοιμα φυτά, μπορούμε να μάθουμε ποιες από τις αγαπημένες μας τροφές μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή που μένουμε. Αξίζει τον κόπο να ψάξουμε για σπόρους από ντόπιες ποικιλίες ή να αγοράσουμε σπόρους βιολογικής γεωργίας από τα ειδικά μαγαζιά, ώστε να αποφύγουμε τα υβρίδια. Φυτεύουμε τους σπόρους σε γλαστράκια τύρφης ή σε σπορείο την κατάλληλη εποχή και σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο φακελάκι τους. Φροντίζουμε ώστε το χώμα τους να είναι πάντοτε νοτισμένο – όταν πια βλαστήσουν, ένα πότισμα την ημέρα είναι συνήθως αρκετό.

• Οι ποσότητες που χρειαζόμαστε πρέπει να υπολογιστούν από την αρχή. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια δεν χρειάζεται πάνω από δώδεκα ντοματιές και δέκα αγγουριές για να καλύψει τις καλοκαιρινές ανάγκες της σε αυτά τα λαχανικά. Πάντως, πρέπει πάντα να φυτεύουμε μιάμιση φορά παραπάνω σπόρο απ’ όσο υπολογίσαμε, για να αντισταθμίσουμε τις πιθανές απώλειες που θα προκύψουν.

• Η μεταφύτευση των φυτών σε ζαρντινιέρες, γλάστρες ή στο χώμα του κήπου, εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις που τελικά θα λάβουν οι ποικιλίες μας. Εκεί που προμηθευτήκαμε τους σπόρους ή τα νεαρά φυτά θα ξέρουν να μας συμβουλέψουν σχετικά.

• Η συγκαλλιέργεια βασίζεται στις προτιμήσεις που εμφανίζουν τα διάφορα φυτά όσον αφορά τα γειτονικά τους. Οι ντοματιές, για παράδειγμα, ευνοούνται όταν γειτνιάζουν με τα καρότα και το σέλινο, αλλά δεν αντέχουν την παρέα της πατάτας. Η αγγουριά πάλι, «τρελαίνεται» για την μπιζελιά και το κρεμμύδι, αλλά δεν αναπτύσσεται καλά κοντά στα ραπανάκια.

• Η λίπανση δεν είναι δύσκολη, γιατί οι ανάγκες των περισσότερων φυτών σε τροφή είναι γνωστές και στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά και αξιόπιστα λιπάσματα, εκτός από τη δοκιμασμένη συνταγή της χωνεμένης κοπριάς.

• Οι εχθροί των φυτών μας μπορούν να καταπολεμηθούν με φυσικό και αβλαβή τρόπο: Ξυπνάμε μια-δυο πολύ νωρίς ή βγαίνουμε τη νύχτα μ’ ένα φακό και μαζεύουμε με τα χέρια τα αδηφάγα σαλιγκάρια. Παρασκευάζουμε ζωμούς από βότανα σαν την αψιθιά ή την τσουκνίδα, για να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την προσβολή από τη μελίγκρα, τα ακάρεα και τον τετράνυχο.

• Χρήσιμες οδηγίες σχετικά με όλα τα παραπάνω θα βρούμε στα βιβλία και στους πρακτικούς οδηγούς για τη βιολογική καλλιέργεια που κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

• Συμβουλές: Το κλάδεμα και την προστασία του σπιθαμιαίου «αγροκτήματός» μας από τους χειμωνιάτικους παγετούς, δε θα δυσκολευθούμε επίσης καθόλου να τα μάθουμε. Αφού ξαφνιάσουμε τους οικείους και τους γνωστούς μας με τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες μας, θα αποφασίσουμε ότι είναι μάλλον καιρός να μετατρέψουμε σε λίπασμα όλες τις οργανικές ουσίες που προέρχονται από τον κήπο και την κουζίνα μας, και με το μείγμα που προκύπτει (κομπόστ) να χαρίσουμε στο χώμα υγεία και στα φυτά μας δύναμη. Ίσως επίσης να εξοικονομήσουμε τα χρήματα και τα ελάχιστα τετραγωνικά που χρειάζονται, για να εγκαταστήσουμε και ένα από τα μικρά οικιακά θερμοκήπια που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά, ώστε να παράγουμε λαχανικά αλλά ακόμη και εξωτικά φρούτα, ολόκληρο σχεδόν το χρόνο. Δεν είναι δύσκολο, πάλι, από την αρχή κιόλας να χτίσουμε με τούβλα ένα υπερυψωμένο παρτέρι για να κάνουμε όλες τις εργασίες στο ύψος των χεριών μας και να μην χρειάζεται να μένουμε για πολλή ώρα σκυφτοί, ιδιαίτερα αν δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την μέση μας. Μπορεί πάλι, αργότερα, να αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και στο χώρο της «κτηνοτροφίας». Οι κότες (χωρίς κόκορα καλύτερα, γιατί μπορεί να ενοχλούνται οι περίοικοι) θεωρούνται από τα πιο εύκολα στην εκτροφή τους οικιακά ζώα.

• Το συμπέρασμα: Δε θα δυσκολευτούμε τελικά να βρούμε τη λύση σε ότι κι αν αντιμετωπίσουμε, με μόνους βοηθούς μας την εμπειρία που με τον καιρό θα αποκτήσουμε και την δημιουργική μας φαντασία. Ίσως χρειαστεί μόνο να πάρουμε ένα χεράκι βοήθειας από τα μέλη της οικογένειάς μας ή κάποιους φίλους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για ότι τρέφει τη ζωή...

Προτιμήστε τα!!!

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα φυτά που καλλιεργούνται πιο εύκολα και κατά κανόνα μας ανταμείβουν με πλούσια παραγωγή:

• Λαχανικά: ντοματιά, αγγουριά, πιπεριά, μελιτζανιά, κολοκυθιά, κρεμμύδι, πράσο, σέλινο, καρότο, ραπανάκι, λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, μπιζελιά, φασολιά.

• Φρούτα: φράουλα, φραγκοστάφυλο, βατόμουρο.

• Μυρωδικά: βασιλικός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, ματζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανός, ρόκα, δάφνη.

• Οπωροφόρα δέντρα: συκιά, μηλιά, αχλαδιά, βερικοκιά, κυδωνιά, κερασιά, λεμονιά.

Οδηγίες Σποράς

1. Αγγούρι - Cucumis sativus
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Απρίλιος - Μάιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 3 – 5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : καλοκαιρινό

2. Καρότο - Daucus carota
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : όλο το χρόνο
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 1 – 1,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : όλο το χρόνο

3. Κρεμμύδι - Allium cepa
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Φεβρουάριος – Μάρτιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 – 4 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : όλο το χρόνο

4. Κολοκύθι - Curcubita pepo
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Απρίλιος – Αύγουστος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 – 4 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : καλοκαιρινό

5. Λάχανο - Brassica oleracea
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Απρίλιος – Σεπτέμβριος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

6. Μαϊντανός - Petroselinum crispum
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Ιούλιος – Αύγουστος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : καλοκαιρινό

7. Μαρούλι - Lactuca sativa
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Αύγουστος – Φεβρουάριος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : επιφανειακή κάλυψη
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

8. Μελιτζάνα - Solanum melongena
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Δεκέμβριος - Μάιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : καλοκαιρινό

9. Μπιζέλι - Pisum sativum
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 4 – 5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

10. Πιπεριά - Capsicum annum
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Μάρτιος – Απρίλιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 – 2,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : καλοκαιρινό

11. Πράσσο - Allium porrum
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Φεβρουάριος – Μάρτιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 – 4 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

12. Ραδίκι - Cichorium intybus
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Αύγουστος – Μάρτιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 1 – 2 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

13. Ραπάνι - Raphanus sativus
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Φεβρουάριος – Μάρτιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 1 – 1,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

14. Σέλινο - Apium graveolens
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Μάρτιος – Απρίλιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 – 2,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

15. Σπανάκι - Spinacea oleracea
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Ιούλιος – Φεβρουάριος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 – 2,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο

16. Τομάτα - Solanum esculentum
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Δεκέμβριος – Μάρτιος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 2 – 2,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : καλοκαιρινό

17. Φράουλα - Fragaria vesca
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Σεπτέμβριος – Νοέμβριος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 1 – 1,5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : χειμωνιάτικο
18. Φασόλι - Phaseolus vulgaris
ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : Μάρτιος – Αύγουστος
ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ : 4 – 5 εκ
ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : καλοκαιρινό



Xρήσιμες συμβουλές

• Όταν αγοράζετε σπόρους προσέξτε την ημερομηνία λήξεως. Υπάρχει περίπτωση οι σπόροι σας να μη βλαστήσουν αν αυτή έχει περάσει.

• Όταν σπέρνετε σε τελάρα φροντίστε οι σπόροι να απέχουν μεταξύ τους 2 – 2,5 εκατοστά για να έχουν το χώρο να αναπτυχθούν σωστά.

• Το πότισμα να γίνεται σταθερές ώρες και με σταθερές ποσότητες νερού. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες με πολλή ζέστη και έντονο ήλιο.

• Πριν τη μεταφύτευση προετοιμάστε το έδαφος με σκάψιμο (φρέζα ή τσάπα), αφαιρέστε τα ζιζάνια και εφαρμόστε μια βασική λίπανση. Η συνεχής χρήση λαχανόκηπου μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ασβεστίου στο χώμα, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της οξύτητας, για τη συγκράτηση άλλων στοιχείων (κάλιο), για τη απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα φυτά κ.λ.π. Η έλλειψη διορθώνεται με προσθήκη κατάλληλης ποσότητας ασβεστίου.

• Η μεταφύτευση στην οριστική θέση των σπορόφυτων (φυτών που προήλθαν από σπόρο) γίνεται συνήθως 4 – 6 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Εξαιρούνται τα φυτά που σπέρνονται απ’ ευθείας στο χώμα όπως το καρότο, το ραδίκι, η φράουλα, το φασόλι, ο αρακάς κ.λ.π. και τα φυτά που πρέπει να «ψηθούν» όπως η τομάτα (90 ημέρες), η πιπεριά, η μελιτζάνα (60 – 75 ημέρες) κ.λ.π.

• Για τη προστασία της καλλιέργειας σας από αρρώστιες προτιμήστε παραδοσιακές μεθόδους φυτοπροστασίας (π.χ. θειάφισμα) η σύγχρονα βιολογικά φυτοφάρμακα, ακίνδυνα για σας και το περιβάλλον. Αποφύγετε τη χρήση γεωργικών φαρμάκων


Εικόνα

Εικόνα



Αμειψισπορά και διαδοχή στην καλλιέργεια

Το χώρο που διαθέτουμε για λαχανόκηπο είναι σκόπιμο να τον χωρίσουμε σε τέσσερα τμήματα. Στο κάθε τμήμα καλλιεργούμε διαφορετικά λαχανικά, έτσι ώστε στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο το ίδιο λαχανικό να καλλιεργηθεί σε διαφορετικό τμήμα. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή, γιατί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο τα λαχανικά μας αλλάζοντας έδαφος, αποφεύγουν τα παράσιτα (έντομα ή μικροοργανισμούς) που προσβάλλουν ένα συγκεκριμένο φυτό, και από την άλλη μεριά βρίσκουν στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που πολλές φορές είναι διαφορετικά για κάθε είδους φυτό. Με την προϋπόθεση ότι το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, στο τμήμα Α θα βάλουμε πατάτες. Η καλλιέργεια της πατάτας έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται το έδαφος αφράτο και να μειωθούν τα πολυετή ζιζάνια. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα κοπριάς ή λιπάσματος για τις πατάτες, θα χρειαστούμε μικρότερη ποσότητα για τις καλλιέργειες που θα ακολουθήσουν τις τρεις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, μέχρι να επιστρέψουμε στην καλλιέργεια της πατάτας στο τμήμα Α.

Μετά τις πατάτες, σ’ αυτό το κομμάτι θα καλλιεργήσουμε λαχανικά σαρκόριζα και κονδυλώδη. Αυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος που έχει λιπανθεί με κοπριά για προηγούμενη καλλιέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νωπή κοπριά επηρεάζει δυσμενώς το ριζικό τους σύστημα και τα κάνει να δίνουν ρίζα ακανόνιστη, όχι συμπαγή, και με πολλά μικρά ριζίδια (π.χ. καρότα, τεύτλα, ραπανάκια).

Μετά απ’ αυτά, θα καλλιεργήσουμε όσπρια (αρακά, φασόλια κ.α.). Αυτά έχουν την ιδιότητα να εμπλουτίζουν το έδαφος σε άζωτο (τα φυμάτια των ριζών τους έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν το άζωτο μέσα στο έδαφος) και έτσι τα φυτά που θα ακολουθήσουν θα το εκμεταλλευτούν. Πριν ξανακαλλιεργήσουμε πατάτες, είναι σκόπιμο να βάλουμε πράσινα λαχανικά ή σαλατικά, ακολουθώντας τη διαδοχική εναλλαγή των καλλιεργειών στα τέσσερα στάδια.

Για να διατηρήσουμε το έδαφος σε καλή κατάσταση, πρέπει να προσέξουμε να μην λείπει ασβέστιο. Η έλλειψη ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα να μην συγκρατούνται στο έδαφος τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι πατάτες προτιμούν όξινο έδαφος και επομένως θα πρέπει να προστίθεται ασβέστιο σε κάθε τμήμα ξεχωριστά για την καλλιέργεια της πατάτας. Γενικά ένα έδαφος με επάρκεια ασβεστίου χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα.

Η αμειψισπορά των καλλιεργειών διατηρεί σωστή ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά. Το έδαφος αερίζεται καλύτερα και εφοδιάζεται σε οξυγόνο, που είναι απαραίτητο στα βακτήρια του εδάφους, ώστε να μετατρέψουν την κοπριά και τα λιπάσματα σε ουσίες αφομοιώσιμες από τα φυτά. Τέλος, αυτή η εναλλαγή εμποδίζει την εγκατάσταση παράσιτων και την μετάδοση ασθενειών, που είναι ενδημικές για ορισμένες ομάδες φυτών, γνωστές σαν ασθένειες εδάφους.

Σε κάθε λαχανόκηπο είναι επίσης σκόπιμο να υπάρχουν μονοπάτια. Αυτά μπορούμε να τα φτιάξουμε από πλάκες ή τούβλα ή γαρμπίλι. Τα μονοπάτια θα μας επιτρέψουν, όταν ο καιρός είναι βροχερός ή το έδαφος υγρό, να μπούμε στο λαχανόκηπο για να βγάλουμε κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια ή άλλα λαχανικά, χωρίς να καταστρέψουμε τη δομή (αφράτεμα) του χώματος με το πάτημα.


Εικόνα

[background=][/background]
Keep Smiling
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Κυρ 10 Μάιος 2020, 14:32

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Τρί 12 Μάιος 2020, 11:56

Τα Μυστικά του Κήπου
Βασιλικός: 10 μυστικά για τη φροντίδα του

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Τρί 12 Μάιος 2020, 11:58

Τα Μυστικά του Κήπου
Τριανταφυλλιά, Γαρυφαλλιά και Γεράνι

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Πέμ 14 Μάιος 2020, 12:11

Επιλέγοντας φυτά για το μπαλκόνι και τον κήπο!



15 φυτά για τον κήπο και τη βεράντα μας
15 Δημοφιλή φυτά με υπέροχα λουλούδια για τον κήπο και τη βεράντα μας.
Επιλέξτε τα φυτά που ταιρειάζουν στο χώρο σας και γεμίστε τις άδειες γλάστρες με χρώμα!

https://www.gardenguide.gr/15-top-plants-for-garden/

Εικόνα
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Κυρ 17 Μάιος 2020, 12:58

Αγροτικός οδηγός
Τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα.

Αγροτικός οδηγός
Τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα.
24 Νοεμβρίου, 2012
Τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα.


Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα.

Ιανουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, καρότα μελιτζάνες,.
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Εικόνα

Φεβρουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότο.
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα καρότο, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο,

Μάρτιος
Σπέρνουμε: Τομάτες, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότο
Φυτεύουμε: Πατατες καρότα, και κλήματα
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, πράσα, αγκινάρες, καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές, καρότο

Απρίλιος
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, Τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες Πίπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα,
καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, καρότα

Εικόνα
Μάιος

Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, φακές, Κρεμμύδια σκόρδα φράουλες, καρότα, παντζάρια σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, καρότα
Εικόνα
Ιούνιος
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, κολοκύθια, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, καρότα
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, Κρεμμύδια σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζαρια,, σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα, καρότα


Ιούλιος

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια, καρότα

Αύγουστος
Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, Πατάτες, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, φασόλια, μπάμιες, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα, μήλα, σύκα, καρπούζια, πεπόνια, καρότα
Εικόνα
Σεπτέμβριος
Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα, καρότα
Συγκομιδή: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια φραγκόσυκα, καρότα

Οκτώβριος
Σπέρνουμε: Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια,, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα
Συγκομιδή: Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια, καρότα

Νοέμβριος
Σπέρνουμε: Σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα
Εικόνα
Δεκέμβριος
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος), καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα

https://www.agrocapital.gr/Category/Agr ... omll_kKevo

Εικόνα
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Κυρ 17 Μάιος 2020, 18:06

vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Δευ 18 Μάιος 2020, 11:36

Τα βήματα για να δημιουργήσουμε κήπο με βότανα μέσα στο σπίτι
Και πώς θα τα καλλιεργήσουμε σε εξωτερικό χώρο.

HuffPost Greece
01/05/2020

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι εδώ κι ενώ βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε εγκλεισμό
λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα, υπάρχουν τρόποι να φέρουμε τα χρώματα και τις
μυρωδιές της φύσης στον εσωτερικό χώρο.

Αν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε, για παράδειγμα, έναν κήπο με βότανα, πρέπει να γνωρίζουμε από πού θα ξεκινήσουμε.
Υπάρχουν τόσες παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη, από τον διαθέσιμο χώρο μέχρι τον τρόπο που επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας.

Να τι πρέπει να γνωρίζουμε

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta- ... r-homepage

Εικόνα
vaskos
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2933
Εγγραφή: Πέμ 10 Οκτ 2019, 23:11
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 130 φορές
Έλαβε Likes: 273 φορές

Re: Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης

Δημοσίευση από vaskos » Παρ 10 Ιούλ 2020, 13:19

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ομορφιά-Σπίτι - Κήπος”