1204, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

1204, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση από Dhmellhn » Σάβ 20 Μαρ 2010, 00:21

Εικόνα

Uploaded with ImageShack.us

Σε αυτό το νήμα παρουσιάζω το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά: "1204, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο το οποίο ρίχνει φως σε μία ξεχασμένη ιστορική πτυχή.

Αυτό που διαπιστώνω τελικά είναι ότι η χρονολογία ορόσημο για τη μετάβαση του Ελληνισμού από το Βυζάντιο στους νεωτέρους χρόνους είναι η 12η Απριλίου 1204. Αποφράς ημέρα σίγουρα, αλλά σημαδιακή. Εκείνη την εποχή έσπασε ο αυτοκρατορικός συνεκτικός δεσμός με τη δημηιουργία, εκτός των Φραγκικών Βασιλείων, των πρώτων Ελληνικών κρατών, μετά τους ελληνιστικούς χρόνους. Ουσιαστικά η αφετηρία της Ευρωπαϊκής αναγεννήσεως εδράζεται στον 13ο αιώνα με την επαφή των Δυτικών, αγροικών μέχρι τότε, με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ήδη, από τα χρόνια του Βυζαντινού κλέους υπήρχαν αξιολογότατοι λόγιοι και κληρικοί (Φώτιος, Ευστάθιος, Αρέθας, Λέων ο Μαθηματικός, Μιχαήλ Ψελλός, Ιωάννης Ιταλός) που προωθούσαν την αρχαιοελληνική γραμματεία. Ο κατακερματισμός, όμως, της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και η δημιουργία των Ελληνικών βασιλείων έδωσαν νέα ώθηση στα γράμματα (Πλήθων, Βησσαρίων, Αρμενόπουλος). Παρατηρούμε έτσι το φαινόμενο της άνθησης του ελληνικού λόγου με την παράλληλη συρρίκνωση του Βυζαντίου.

Επομένως η 29η Μαϊου του 1453 αποτελεί απλώς την επισφράγηση της ήδη προδιαγεγραμμένης πολιτικής μοίρας της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας.

Να συμπληρώσω ότι πέραν της πραγματικής αφετηρίας για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση, η 12η Απριλίου του 1204 κρύβει και μία άλλη άγνωστη πτυχή. Πρόκειται για την εγκαθίδρυση της πρώτης Δυτικοευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, η οποία έλαβε σάρκα και οστά σε ολόκληρη την ανατολική μεσόγειο με το πρόσχημα των Σταυροφοριών. Εδώ να σημειώσω ότι το βιβλίο που συνέγραψε ο Στήβεν Ράνσιμαντου Ράνσιμαν για τον πραγματικό ρόλο των Σταυροφοριών είναι αρκούντως κατατοπιστικό.

Για να επανέλθω όμως στο αρχικό θέμα, ο Γιώργος Καραμπελιάς έχει κάνει μία καταπληκτική δουλειά, εστιάζοντας στην καθημερινή ζωή στο Ύστερο Βυζάντιο καθώς και στα επιτεύγματα των Βυζαντινών εκείνης της περιόδου, τα οποία είναι εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αλλά δεν σταματά εκεί, συνδέει τα παραπάνω με το γενικότερο κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό στάτους που εκινείτο γύρω από ένα στυγνό αποικιοκρατικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρυθεί στον ελλαδικό χώρο. Ο ίδιος γράφει για υποταγή, κατάκτηση και υφαρπαγή του βυζαντινού πλούτου, για τον έλεγχο του εμπορίου, και για τη μεταφορά του κέντρου βάρους στη Δύση, με ενδιαμέσους σταθμούς τη Γένουα και τη Βενετία. Όπως γίνεται φανερό εκ του αποτελέσματος, το εν λόγω καθεστώς αποτέλεσε μία πρόβα τζενεράλε για την μετέπειτα αποικιοκρατική πολιτική στις χώρες του 3ου κόσμου. Και για να το θέσει με μαρξιστικούς όρους μίλησε για την λεγομένη πρωταρχική συσσώρευση, η οποία συνετελέσθη με την απομύζηση των βυζαντινών περιοχών. Η πρώτη αυτή συσσώρευση έδωσε τα εφόδια στους δυτικοευρωπαίους, ώστε να πλουτίσουν και να δημιουργήσουν την βιομηχανική επανάσταση.

Η καινοτομία του Καραμπελιά εστιάζεται σε αυτή ακριβώς την κατάδειξη της καταλήστευσης του Βυζαντινού Ελληνισμού από τους βαρβάρους Φράγκους, Γότθους και Σάξωνες, όπως και στην παρακολούθηση της ιστορικής πορείας της περιοχής ως ενιαίας και όχι αποκομμένης σε ελληνοβυζαντινή και φραγκική, όπως συνηθίζονταν έως σήμερα. Παράλληλα, βεβαίως, παρακολουθεί βήμα προς βήμα την γέννηση, τα βιώματα και την οριστική διαμόρφωση αυτού που ονομάζουμε στις ημέρες μας ως Νεώτερο Ελληνισμό.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναδείξουμε αυτό το έγκλημα των δυτικών, διότι η απόκρυψη της τεραστίας σημασίας της 1ης και καθοριστικής άλωσης συνιστά εκτός από την ένοχη παρασιώπηση την εκουσία έστω συγκατάθεση για τα ανομολόγητα ανομήματά των. Μία απλή συγγνώμη δεν είναι ποτέ αρκετή κύριε Ποντίφηκα και λοιποί δυτικοευρωπαίοι άρπαγες των ελληνικών θησαυρών και καλλιτεχνημάτων. Μπορεί να κλέψατε και να οικειοποιηθήκατε την ελληνική σκέψη, δεν θα μπορέσετε όμως ποτέ να μπείτε στην ουσία της.
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Άβαταρ μέλους
totispap
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2381
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 20:39
Irc ψευδώνυμο: totispap
Φύλο: Άνδρας

Re: 1204, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση από totispap » Σάβ 20 Μαρ 2010, 00:34

Παραξενο,την ωρα που σκεφτομουν οτι ηθελα να σηκωσω ενα ποστ για την Πολη αλλα δεν εχω αρκετες γνωσεις,τσουπ νατο μπροστα μου. :thumb: Η τηλεπαθεια ειναι αυτο η ειδες πολιτικη κουζινα στον Alpha..1204 λοιπον..Εαλω το πνευμα,ειναι η καλυτερη φραση που εχω ακουσει για αυτην την ημερομηνια.
Μοναχή το δρόμο επήρες,
εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
εάν η χρεία τες κουρταλεί.
Άβαταρ μέλους
Dhmellhn
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 4046
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 15:16
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΕΛ-ΛΑΣ
Έδωσε Likes: 27 φορές
Έλαβε Likes: 71 φορές

Re: 1204, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση από Dhmellhn » Σάβ 20 Μαρ 2010, 00:59

Όχι, απλώς ήθελα να παραθέσω κάποιο βιβλίο με δεδομένη τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους ούτε διηνεκείς εχθρούς. Τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και διηνεκή. Αυτά έχουμε καθήκον να τα προασπίσουμε. (ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΛΜΕΡΣΤΟΝ)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τέχνες”