Σελίδα 1 από 1

Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Δεκ 2009, 00:36
από Apomakros
Εικόνα
(ΚΙΡΚΗ)

Κίρκη, μάγισσα ή νύμφη. Πατέρας της ο Ήλιος και μητέρα της η Πέρση, μια από τις Ωκεανίδες. Αδελφή του Αιήτη και της Πασιφάης.

Έδωσε το όνομά της στον αστεροειδή 34 Κίρκη (34 Circe), που ανακαλύφθηκε το 1855.


Κίρκη, πανέμορφος οικισμός, 25 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. Η ονομασία του χωριού, όπως καταγράφεται σε σχετική μελέτη της φιλολόγου Θέμιδας Χατζηγεωργίου με τίτλο «Η αποδημία των Ηπειρωτών» του 1958, προέρχεται από την Τουρκική ονομασία «Κιρκ – Χαν» που αποτελεί μετάφραση της ρωμαϊκής αρίθμησης των χανιών από Ηπείρου μέχρι Κωνσταντινουπόλεως. Συνολικά ήταν 45 και το χάνι της Κίρκης ήταν το 40ο χάνι, δηλαδή Κιρκ- Χαν. Αυτή είναι η πραγματική προέλευση της ονομασίας της Κίρκης, ενώ όλες οι άλλες εκδοχές που κατά καιρούς διατυπώθηκαν συνιστούν φιλολογικές ερμηνείες ή προκύπτουν από παραφθορά του ονόματος.



Μεταλλεία Κίρκης, μια πληγή που δεν λέει να κλείσει. Λειτούργησαν για τελευταία φορά το 1995 και έκτοτε στέκουν εγκαταλελειμμένα.



Μια Κίρκη θα ήταν αδιανόητο να μην συνοδεύεται από μαγεία και από όλα τα κάλλη που προικίζει η φύση, η ομορφιά αλλά και από τη δαιμόνια ανθρώπινη επέμβαση. Όλα αυτά συνδέονται σε μια αρμονία και ισορροπία πλούτου και κάλλους σε ένα δυσπρόσιτο αλλά και συναρπαστικό χώρο που θα μπορούσε να εκφρασθεί με ένα τεράστιο καλλιτεχνικό τοπίο στο όχι και πολύ ξακουστό χωριό του Νομού Έβρου που λέγεται Κίρκη.


Εδώ θα συναντήσει κανείς το μυστήριο, την ιστορία, την τέχνη, την ομορφιά και τόσα άλλα στοιχεία που προκαλούν τον επισκέπτη και τον ερευνητή.





Εικόνα

Εικόνα



(Έζησε πραγματικά εδώ η Μάγισσα Κίρκη ή η Κίρκη ήταν το όνομα της φύσης;)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Δεκ 2009, 00:52
από Apomakros
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα πόσο ενδιαφέρον υπήρχε για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στη Θράκη από τα "εν σκαπτή ύλη" του Θουκυδίδη.

Είναι γνωστό ότι στην οροσειρά της Ροδόπης από την περιοχή της Δράμας μέχρι το Δέρειο Έβρου υπάρχουν κοιτάσματα ανεκμετάλλευτα παρ' όλες τις κατά καιρούς ανιχνεύσεις και επεμβάσεις, όπως στην Κοτύλη Ξάνθης, στα κοιτάσματα χρυσού των Σαπών και αλλού. Στην περιοχή όμως της Κίρκης είναι ιδιαίτερα εμφανές το ενδιαφέρον, αφού ασχολήθηκαν εντατικά ελληνικές και ξένες εταιρίες.

Αν οριοθετήσουμε την μεταλλευτική περιοχή, αυτή εκτείνεται κυρίως βόρεια της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι των βουλγαρικών συνόρων και από τη Μαυρόπετρα μέχρι την ορεινή περιοχή των Σαπών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται τα Μεταλλεία Κίρκης με τις εξορύξεις λιγνίτη στο χωριό Πόταμος που είναι συνέχεια της περιοχής Κίρκης, αλλά είναι ανεξάρτητη εκμετάλλευση λιγνίτη.

Στο παρελθόν, με την ανίχνευση ασχολήθηκαν Αγγλικές Εταιρίες που γύρω στο 1925 χαρτoγράφησαν την περιοχή και άνοιξαν πολλά οριζόντια ορύγματα στα οποία έδωσαν και διάφορα αγγλικά ονόματα όπως το όρυγμα Αμπερτήν στα βόρεια της περιοχής.

Τη μεγάλη όμως δραστηριότητα ανέπτυξε το Γερμανικό Κράτος στα χρόνια της Kατοχής. Επιδόθηκε με επιστημονική επιμέλεια και σχολαστικότητα και χρησιμοποίησε κάθε είδος σύγχρονη τεχνική της εποχής που σήμερα εξετάζοντας την περίπτωση προκαλεί δέος και θαυμασμό. Βέβαια κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι την εποχή εκείνη ο Χίτλερ ήθελε σιδηρομεταλλεύματα και άλλα ορυκτά υλικά, αλλά είναι άξιο θαυμασμού το ότι εν μέσω πολέμου δημιούργησε εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης και διαμονής του προσωπικού τέτοιας ποιότητας που θα τις ζήλευαν βιομηχανίες της σημερινής εποχής και μάλιστα ειρηνικής περιόδου.

Η κύρια οργανική δομή αυτών των μεταλλείων μπορεί να χωρισθεί σε τέσσερις τομείς. Οι εγκαταστάσεις του προσωπικού όλων των βαθμίδων των διευθυντών και των εργατών. Δύο βίλες διευθυντών σε ξέχωρους εργασιακούς χώρους είναι αριστουργήματα αρχιτεκτονικής και δομικής λειτουργικότητας. Οι κατοικίες του εργαζόμενου προσωπικού με την τελευταία λέξη της σημερινής σύγχρονης τεχνικής που προδίδει μια προϊούσα τεχνολογία. Εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, κλιματισμού κλπ, που δείχνουν ένα σαφώς ανώτερο βιοτικό επίπεδο.

Οι εγκαταστάσεις εξόρυξης του μετάλλου βρίσκονται δέκα περίπου χιλιόμετρα από το χωριό Κίρκη που επικεντρώνεται στα επάνω μεταλλεία όπως συνηθίζονται να λέγονται και είχαν ένα τέλειο λειτoυργικό δίκτυο Zentral, κεντρικό σημείο σύνδεσης που έχει μια κύρια "γαλαρία" σήραγγα με άνοιγμα στομίου τεσσάρων σιδηροτροχιών για τα βαγονέτα. Αυτή η κύρια σήραγγα διακλαδίζεται οριζόντια σε πολυδαίδαλες διακλαδώσεις καθώς επίσης επικοινωνεί με κάθετο πηγάδι βάθους γύρω στα εκατό μέτρα, με άλλες σήραγγες που φέρνουν το υλικό στη βάση του πηγαδιού για να ανασυρθεί με ειδικά μηχανήματα ανάσυρσης "βαρούλκα" και από εκεί να μεταφερθεί με τα βαγονέτα στην αποβάθρα. Φυσικά όλο αυτό το δίκτυο που θα το ζήλευε το υπόγειο μετρό της Αθήνας είχε στέρεα υποστυλώματα, με παροχή oξυγόνου και άλλων αερίων καθώς και συστημάτων ελέγχου του όλου έργου. Είναι ευχάριστο θέαμα να βλέπει κανείς να τρέχουν άφθονα νερά διαφόρων χρωματων μέσα από τις γαλαρίες. Ακόμη πιο ευχάριστο είναι να βλέπει κανείς στο τέρμα των σηράγγων τα διάφορα χρώματα των μετάλλων όπως κυκλοφορούν οι φλέβες του και όπως αντανακλούν στον τεχνικό φωτισμό των φακών ασετιλίνης.

Οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού και διαχωρισμού του μεταλλευτικού υλικού στο χώρο των κάτω μεταλλείων όπως συνηθίζονται να λέγονται, που έφεραν την ονομασία "Φολτάτσι". Εδώ συναντά κανείς τις θεόρατες εγκαταστάσεις που σε βλέπουν μεγαλεπήβολα από ψηλά και εύλογα προκαλεί την απορία σε κάθε επισκέπτη πως φύτρωσαν αυτά τα πανύψηλα κτίσματα μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η σιωπή, το κελάηδισμα, καταπράσινες φυλλωσιές ανάμεσα σε βουνά με κακοτράχειλα βράχια, ένα τοπίο που μάλλον για γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας προσφέρεται παρά για οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Κι όμως εδώ μέσα σ' αυτή τη συναρπαστική φύση κατατέθηκαν υπέρογκα κεφάλαια για να κατασκευασθεί η επεξεργασία του ορυκτού πλούτου. Τον κύριο χώρο καταλαμβάνουν δύο πανύψηλες κτιριακές εγκαταστάσεις που συνδέονται με επιμήκη εναέριο κιβωτό διάδρομο και περιέχουν διάφορα μηχανήματα επεξεργασίας. Γύρω από τα κτίρια αυτά αναπτύσσονται κτίσματα που περιλαμβάνουν το χημείο, γραφεία ελέγχου και τις κατοικίες του προσωπικού. Στο υψηλότερο σημείο η βίλα του διευθυντή. Μια μεγάλη γεννήτρια τροφοδοτεί όλο τον oικισμό και τη βιομηχανική μονάδα. που ο προορισμός της φυσικά δεν προέβλεπε πουθενά να μεταφερθεί στη δεκαετία του 1950 στην Αλεξανδρούπολη για να φωτίζει την πόλη και όλα αυτά δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί σιδηροδρομικός σταθμός για την μεταφορά του μετάλλου.

Ένα άλλο αξιομνημόνευτο στοιχείο της οργανικής δομής, αποτελεί ο εναέριος σιδηρόδρομος μεταφοράς του υλικού από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης, απόστασης περίπου δέκα χιλιομέτρων μέσα από δάση και βουνοκορφές που μάλλον Αυστρία θυμίζει. Με αυτό τον τρόπο από την αποβάθρα του κεντρικού σημείου (entral) των επάνω Μεταλλείων μεταφερόταν το υλικό στα κατω με ειδικά βαγονέτα.

Το τέταρτο στοιχείο αποτελεί το ενιαίο του όλου χώρου, που παρότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις έχει ορυκτολογική σύνδεση και έτσι δικαιολογούνται οι πανάκριβες μόνιμες εγκαταστάσεις.

Σε όλο αυτό το βαρύ βιομηχανικό έργo δεν απουσίασε η εφαρμογή της σύγχρονης αρχι τεκτονικής, το κάλλος και η τεχνική. Οι δύο βίλες που προαναφέραμε δείχνουν την άνεση διαμονής των υπευθύνων. Οι μεγάλες βεράντες, τα τζάκια. οι χώροι κατοικίας, η τοποθέτηση στο περιβάλλον, η συμμετρία, η χρήση εξευγενισμένων υλικών δίνουν εικόνα εύχαρις αισθητικής και υποχρεωτικά συμβιβάζεται κανείς με το συμπέρασμα ότι πρόκειται για αριστουργήματα τέχνης που ούτε καν θα μπορούσε να τα φαντασθεί σε μια περίοδο έντονης πολεμικής κατάστασης.

Και όλα αυτά προς τί; Ποιος λόγος προσήλκυε τους μακρινούς επισκέπτες της δύσης, γερμανούς, να θυσιάσουν τόσα κεφάλαια και τόσα σπάνια υλικά σε μια περιοχή που ακόμη και σήμερα είναι άγνωστη στους πολλούς. Σίγουρα δεν ήταν η ομορφιά του τοπίου και η απλή ικανοποίηση εφαρμογής σύγχρονων τεχνικών. Ήταν η εκμετάλλευση του φυσικού ορυκτού πλούτου που όπως προαναφέραμε είχε ανάγκη ο Χίτλερ για να ενισχύσει την πολεμική βιομηχανία του.

Η καταπράσινη φύση κρύβει στα σπλάχνα της ποικιλία ορυκτών μεταλλευμάτων. Επίσημα αναφέρονται ο γαληνίτης, ο μπρούντζος, το θειάφι, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και άλλα. Φήμες αναιρέρουν την ύπαρξη ουρανίου και χρυσού που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν επίσημα για πολλούς λόγους και ίσως αυτά τα ορυκτά να οδήγησαν τους Γερμανούς στην επισταμένη και επίμονη προσπάθεια να επιδοθούν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση.

Στην προσπάθεια αυτή των Γερμανών χρησιμοποιήθηκαν ως εργατικό προσωπικό οι κάτοικοι εκτός των κατοίκων της Κίρκης και οι κάτοικοι των γύρω χωριών Συκορράχης, Κασιτερών, Κίζαρι και άλλων με την επιστασία των Βουλγάρων, συμμάχων των Γερμανών. Όπως ενθυμούνται οι εργαζόμενοι της εποχής εκείνης η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς με μια μισθωτική αμοιβή των κατοχικών δεδομένων. Σκληρό μεροκάματο για το ψωμάκι που το επέβαλε η ανάγκη ή πολλές φορές μετά από επιτάξεις.

Αλλά η τύχη είναι μοιραίο να συνοδεύεται από ειρωνεία. Μόλις ολοκληρώθηκε όλη η βιομηχανική εγκατάσταση, λέγεται ότι την ημέρα που ο εναέριος σιδηρόδρομος μετέφερε δοκιμαστικά τα πρώτα βαγονέτα με μετάλλευμα η Γερμανία έχασε τον πόλεμο και οι υπεύθυνοι εγκατέλειψαν το χώρο και έφυγαν.

Έκτοτε το ελληνικό δημόσιο κατά καιρούς έδειξε κάποιο άτονο ενδιαφέρον με κάποιες μικρές μικροεπεμβάσεις συντήρησης και φύλαξης με την παρουσία άλλοτε κάποιων εται- ριών και άλλοτε του ίδιου, ώσπου κάποια εταιρία στα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας "ευφυείς" μεθόδους συνέλεξε τα επιφανειακά μεταλλεύματα με μπουλντόζες καταστρέφοντας τις σήραγγες και τον μηχανισμό εξόρυξης που επιστημονικά είχε σχεδιασθεί, με συνέπεια να καταστραφεί και ο περιβάλλοντας χώρος πάνω από τις γαλαρίες.

Σήμερα βλέπει κανείς μια έρημη περιοχή που παντού απλώθηκε η σιωπή και η μελαγχολία, με ένα ζωγραφισμένο παράπονο στην όψη των κτιρίων για την άσπλαχνη μεταχείριση και λησμονιά μας.


Εικόνα

(Το εξώφυλλο του βιβλίου του Αλέξανδρου Καζαντζή «Κίρκη Έβρου. Η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης»)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Δεκ 2009, 01:10
από Apomakros
Εικόνα





Κουφάρια, οξειδωμένα βαγονέτα, το κτίριο του προσωπικού, το κτίριο της διοίκησης. Μοιάζουν με φαντάσματα που ξέρουν την ιστορία και διατηρούν την αίσθηση του κινδύνου.


Όταν γινόταν η επεξεργασία, τα κατάλοιπα της επεξεργασίας τα έριχναν αριστερά και δεξιά σε λίμνες τελμάτων, που υπάρχουν ακόμα, όπου η τοξικότητά τους σε κάδμιο είναι 7.500 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι το κανονικό.


Για περισσότερα από 40 χρόνια στο μεταλλείο της Κίρκης γίνονταν εξορύξεις επικίνδυνων μεταλλευμάτων. Το κάδμιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος είναι όλα τοξικά. Η επιφανειακή εξόρυξη που γινόταν ήταν άκρως επικίνδυνη για το περιβάλλον.


Ακόμα και τώρα υπάρχουν τοξικά απόβλητα!


Απαιτείται άμεση περιβαλλοντολογική αποκατάσταση. Υπάρχει μια μελέτη του ΙΓΜΕ αλλά το μόνο που έχει γίνει ως τώρα είναι η τοποθέτηση μιας …πινακίδας.


Οι ευθύνες μετακυλύονται μεταξύ των υπευθύνων (ανευθύνων) και το πρόβλημα των μεταλλείων της Κίρκης παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα.


Το Μεταλλείο της Κίρκης έχει λεηλατηθεί. Δεν φυλάσσεται και μπορεί να μπει μέσα σ' αυτό ο οποιοσδήποτε με μεγάλη ευκολία.


Πουθενά δεν υπάρχει καμιά πινακίδα με την ένδειξη ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ.






Στα Μεταλλεία της Κίρκης μπήκε ο Απόμακρος με το φακό του πρόσφατα -στις 29 Νοε 2009.

(Οι φωτογραφίες που θα αναρτηθούν είναι συγκλονιστικές)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Δεκ 2009, 01:58
από Apomakros
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


(Συνεχίζεται)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Δεκ 2009, 08:54
από PELTASTIS VARNAVAS
τωοντι πολλα ζορικον

συγκλονιστικο φωτορεπορταζ

αναμενω συνεχεια...

:(

και μετα σε λενε πως ο χρονος ειναι δυναμικος και ο χωρος στατικος...ομως τι δυναμικοτητα προκυπτει σε αυτο το χωρο των μεταλλειων...?ποσες διαφορετικες γεωγραφικες οπτικες γωνιες-φαντασιες...προκυπτουν..?καποιος τεχνοκρατης μπορει να ειδε αναπτυξη της περιφερειας εκμεταλλευση των ορυκτων πορων και πεδιο δοξης λαμπρον για κερδη και πλουτισμο και μειωση της ανεργειας στην περιφερεια...ταυτοχρονα τα θεματα αειφοριας οικολογιας και προστασιας περιβαλλοντος με την υγεια και ασφαλεια των εργαζομενων και κατοικων...πανε περιπατο...κριμα...αποκατασταση τοπιου μηδεν...μα δεν υπαρχει χρυση τομη?να αξιοποιηθει μουσειακα ο τοπος και στα πλαισια περιβαλλοντικης εκπαιδευσης και ευαισθησιας της νεολαιας ?αφου βεβαια υπαρξει παρεμβαση σε θεματα μολυνσης του υδροφορου οριζοντα κτλ κτλ...
:banghead: ....μεχρι τοτε ας επιστρεψουν οι πιτσιρικαδες στα νιντεντο τους και οι μεσηλικες στις κερδοσκοπικες γραβατες τους....[οχι ολοι...] :wink:

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Δεκ 2009, 16:21
από Apomakros
H τοξική κόλαση της Κίρκης

(φωτο 2005)

Εικόνα

Δεν είναι το Τσερνομπιλ... Είναι το ΙΓΜΕ στην Κίρκη Ν. Έβρου.





(Συνεχίζεται)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Δεκ 2009, 18:25
από Apomakros
Το εγκαταλελειμμένο μεταλλείο (μολύβδου & ψευδαργύρου) στο χωριό Kίρκη του Νομού Έβρου, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων στην Ελλάδα και της παντελούς αδιαφορίας των ελληνικών αρχών για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων.

Εικόνα

Η εκμετάλλευση του μεταλλείου ξεκίνησε γύρω στο 1932 από κάποια βρετανική εταιρεία. Ήταν όμως οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι ανήγειραν και εξόπλισαν ένα μοντέρνο για την εποχή εργοστάσιο εμπλουτισμού, σκοπεύοντας στην εγκατάσταση μιας εκτεταμένης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας στη περιοχή Kίρκης.

Μετά το τέλος του πολέμου οι εγκαταστάσεις περιήλθαν στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Kράτους και εγκαταλείφθηκαν στη φθορά του χρόνου.

Εικόνα

Εικόνα

Το 1973, τα μεταλλευτικά δικαιώματα παραχωρήθηκαν σε κάποιον ιδιώτη ονόματι Κυπριάδη, ο οποίος ίδρυσε μια μικρή "εταιρεία" και άρχισε να εξορύσσει το κοίτασμα άλλοτε υπόγεια και άλλοτε επιφανειακά, με πρωτόγονες μεθόδους και χωρίς να τηρεί απολύτως κανένα μέτρο ασφαλείας. Τα απόβλητα του εργοστασίου εμπλουτισμού διοχετεύονταν στο γειτονικό ποτάμι Ειρήνη, από το οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα εξαφανίστηκε κάθε μορφή ζωής.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας πληροφορούν για το θάνατο των ψαριών και την απόλυτη νέκρωση του ποταμούκατά το διάστημα 1975-1980.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, διενήργησε στην περιοχή ερευνητικές εργασίες το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), χωρίς να ενδιαφερθεί για το περιβάλλον περισσότερο από τον ιδιώτη μεταλλειοκτήτη. Το 1989 τα μεταλλευτικά δικαιώματα δόθηκαν πάλι στον Κυπριάδη ο οποίος συνέχισε την ίδια ληστρική και ανεύθυνη εκμετάλλευση, μέχρι το 1995 που το μεταλλείο εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Το 2005 το "μετανοημένο" ΙΓΜΕ επέστρεψε στην Κίρκη για να εκτελέσει ένα επιδοτούμενο έργο καταγραφής της ρύπανσης και πιλοτικής εφαρμογής τεχνικών απορρύπανσης, προϋπολογισμού 1.971.901 ευρώ.

Στους σκοπούς του προγράμματος είναι η "πιλοτική" εφαρμογή μεθόδων εκτίμησης περιβαλλοντικού κινδύνου, η "πειραματική" λειτουργία συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας των νερών, η "μοντελοποίηση" της ρύπανσης, η διερεύνηση οικονομικά εφικτών τρόπων απορρύπανσης και άλλα παρόμοια.



Όπως και στην περίπτωση του Λαυρίου, η πραγματική περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.



(Συνεχίζεται)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Δεκ 2009, 18:11
από Apomakros
Η διαδρομή της ρύπανσης

Εικόνα

(To πρόχειρο κανάλι που οδηγούσε τα απόβλητα από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο ποτάμι Ειρήνη)


Η πρώτη επιστημονική εκτίμηση της ρύπανσης στην περιοχή από το μεταλλείο έγινε από τον καταγόμενο από την Κίρκη Δρ. Κυριάκο Αρίκα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και τους συνεργάτες του. Η μελέτη του ΙΓΜΕ βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, όμως τα μέχρι στιγμής συμπεράσματά της συμπίπτουν με αυτά του Δρ. Αρίκα.

Η τοξική ρύπανση από το μεταλλείο και το εργοστάσιο εμπλουτισμού ακολουθεί τη διαδρομή ενός μικρού ποταμού (το ρέμα Κιρκάλων που ενώνεται με το ποταμι Ειρήνη) από την περιοχή της Κίρκης μέχρι την Αλεξανδρούπολη στο Θρακικό Πέλαγος. Η πρώτη πηγή ρύπανσης είναι το μεταλλείο μικτών θειούχων "Αγιος Φίλιππος", 9 χλμ βoρειoανατολικά της Κίρκης. Η λίμνη της επιφανειακής εκσκαφής και οι σωροί των στείρων απορριμμάτων είναι σημαντικές πηγές όξινης απορροής και τροφοδοτούν τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα με τα άκρως τοξικά μεταλλικά στοιχεία μόλυβδο (Pb), ψευδάργυρο (Zn), χαλκό (Cu), σίδηρο (Fe), αρσενικό (As), κάδμιο (Cd), μαγγάνιο (Mn) κ.α., σε περιεκτικότητες πολλές χιλιάδες φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για το πόσιμο νερό. Οι τιμές του μολύβδου και του ψευδαργύρου στις απορροές υδάτων από το μεταλλείο είναι τόσο υψηλές που προσεγγίζουν τις διαστάσεις κοιτάσματος (έως 8,2% και 27,3% αντίστοιχα)!!!

Το ρέμα Κιρκάλων που ρέει κοντά στο μεταλλείο, λίγο παρακάτω, επιβαρύνεται περαιτέρω με νερά όξινα και πλούσια σε βαρέα μέταλλα από την απορροή της "στοάς 4" που χρησιμοποιούταν για υπόγεια εξόρυξη.

Η μεγαλύτερη όμως επιβάρυνση προέρχεται από το εργοστάσιο εμπλουτισμού, 3 χλμ ανατολικά της Κίρκης, αμέσως πριν τη συμβολή του ρέματος Κιρκάλων με το ποταμάκι Ειρήνη. Εκεί η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική.

Ολόκληρη η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο είναι γεμάτη από τα τέλματα του εμπλουτισμού, άλλοτε χύμα, άλλοτε μέσα σε υποτυπώδεις λεκάνες απόθεσης (οκτώ συνολικά).


Οι αυλακώσεις διάβρωσης και οι ρωγμές στις πλευρές των λεκανών δείχνουν την ελεύθερη ροή των μεταλλοφόρων τελμάτων στο ρέμα. Σωροί μεταλλικών συμπυκνωμάτων, εκτεθειμένων στα νερά της βροχής, οξειδωμένα στείρα και δεκάδες διάσπαρτα σκουριασμένα βαρέλια από χημικά, συμπληρώνουν την εικόνα.

Τα τέλματα είναι πλούσια σε μέταλλα διότι το κοίτασμα του Αγίου Φιλίππου είναι πολυμεταλλικό και γι’ αυτό προβληματικό και δυσκατέργαστο -και τα προβλήματα στην επεξεργασία είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες μετάλλων να καταλήγουν στα τέλματα. Οι χημικές αναλύσεις της όξινης απορροής των τελμάτων που είναι διάσπαρτα γύρω από το εργοστάσιο δίνουν εντυπωσιακά υψηλές συγκεντρώσεις: Ψευδάργυρος (Zn) 254.900 mg/kg και κάδμιο (Cd) 2.550 mg/kg - 7.500 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στα μη επιβαρυμένα ιζήματα και εδάφη!!! Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις θειούχες αυτές ενώσεις είναι ιδιαίτερα ευδιάλυτες στο νερό, γεγονός που έχει δραματικές επιπτώσεις στην εκπομπή τοξικών χημικών ουσιών στο περιβάλλον και στην επιδείνωση της όξινης απορροής στην περιοχή.

Βαρέα μέταλλα, κάδμιο, αρσενικό, μόλυβδος και ψευδάργυρος σε υψηλές περιεκτικότητες ανιχνεύονται στα νερά και τα ιζήματα του ποταμού Ειρήνη σε όλη τη διαδρομή του μέχρι το Θράκικό Πέλαγος, μετά από 22 χλμ. Το ποτάμι εκβάλλει στη θέση "Μαϊστρο" αμέσως ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και τα νερά του χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους για πότισμα.

Παλαιότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν στην κοίτη του ποταμού γεωτρήσεις τροφοδοσίας νερού για την Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ, οι συγκεντρώσεις των τοξικών μετάλλων στην εκβολή του ποταμού έχουν πρακτικά μηδενιστεί λόγω αραίωσης με καθαρά νερά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ. Αρίκας:

"Eίναι θέμα χρόνου πότε μια ραγδαία βροχή, φαινόμενο συνηθισμένο στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θα παρασύρει μαζικά τα τοιχώματα και το περιεχόμενο των λεκανών απόθεσης, αυξάνοντας έτσι τις περιεκτικότητες των τοξικών μετάλλων σε όλο το μήκος του ποταμού".




(Συνεχίζεται)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Δεκ 2009, 20:30
από ArELa
Aντώνη είναι ένα απο τα συγκλονιστικότερα και καλύτερα (για τη θεματολογία του κι αυτά που θίγει) οδοιπορικά σου. :worship: :worship: :worship: :worship:

Εννοείται πως πάει προτεινόμενα :clap:

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Δεκ 2009, 20:47
από Apomakros
Σ' ευχαριστώ πολύ Βίκυ, μακάρι να το διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται, μήπως και ευαισθητοποιηθεί κανένας υπεύθυνος (Υπεύθυνος είπα; Καλά τώρα....)

Είναι πράγματι ένα σοβαρό θέμα που δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία αλλά σχετίζεται με την γενικότερη (ανύπαρκτη) περιβαλλοντολογική πολιτική της χώρας μας και ειδικότερα με την περιβαλλοντολογική αποκατάσταση και διαχείριση των τοξικών ή μη αποβλήτων.


(Ας αποτελέσει το θέμα αυτό μια ακόμα αφορμή για έναν γενικότερο προβληματισμό και ίσως και μια φωνή διαμαρτυρίας)

:rose:

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Παρ 04 Δεκ 2009, 01:28
από Apomakros
Λογιστικές καρτέλες με παραγγελίες σκορπισμένες και θαμμένες στα σκουπίδια μαρτυρούν το παρελθόν και την οικονομική δραστηριότητα ενός γίγαντα με χάρτινα πόδια.

Εικόνα

Εικόνα

Το εργοστάσιο είναι σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο ερείπιο με θρυμματισμένα παράθυρα και κατεστραμμένες πόρτες που επιτρέπουν στον κάθε περαστικό να εισέλθει στο εσωτερικό.

Βαρέλια και σακιά με τοξικά χημικά, μερικά γεμάτα, μερικά σκισμένα με το περιεχόμενο τους χυμένο, βρίσκονται παντού μέσα στο κτίριο. Το νερό μπαίνει ελεύθερα από την γεμάτη τρύπες ξύλινη οροφή και ξεπλένει όλα αυτά τα χημικά που ποτίζουν τη γη και καταλήγουν στο ποτάμι.

Το κυάνιο (CN) είναι ένα από τα πιο δραστικά γνωστά δηλητήρια: ένα κουταλάκι του γλυκού με υδατικό διάλυμα κυανίου 2% αρκεί για να σκοτώσει άνθρωπο.

Το Σεπτέμβριο του 2001, έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ στην τηλεόραση ΔΕΛΤΑ του Έβρου, συνεργάτες του πρώην μεταλλειοκτήτη απομάκρυναν κάποια από τα βαρέλια κυανίου και τα μετέφεραν σε άλλο χώρο του εργοστασίου, για να καλύψουν τις βαρύτατες ευθύνες τους. Η μεταφορά του κυανίου χωρίς μέτρα ασφαλείας αποτελεί εγκληματική πράξη, οι δε κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία δεν εξαλείφθηκαν εφόσον αυτά τα γεμάτα και σκουριασμένα βαρέλια εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου.

Παρά τις πιέσεις των τοπικών οικολογικών οργανώσεων, ακόμα δεν έχει επέμβει εισαγγελέας!



Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


(Συνεχίζεται)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Παρ 04 Δεκ 2009, 01:34
από Apomakros
Εικόνα


Οι ευθύνες της Πολιτείας

Η καταστροφή που γινόταν στην Kίρκη ήταν εν γνώσει της Επιθεώρησης Μεταλλείων και των Ελληνικών αρχών, οι οποίες ουδέποτε παρενέβησαν στον τρόπο λειτουργίας του μεταλλείου.

Το κρατικό ΙΓΜΕ έκανε μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή, υιοθετώντας την πρακτική του ιδιώτη μεταλλειοκτήτη: πλήρης αδιαφορία για τα πάντα. Το ΙΓΜΕ ήλθε, είδε κι απήλθε από την Κίρκη, αφού επιβάρυνε περαιτέρω την περιοχή, θεωρώντας προφανώς ότι η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη που δε θα είχε σημασία.

Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος, η υπεύθυνη για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στα μεταλλεία, το 1989 κάνει μια λεπτομερέστατη περιγραφή της τραγικής κατάστασης στην Κίρκη, μόνο και μόνο για ...να παραδώσει ξανά το μεταλλείο στον ίδιο ιδιώτη! Η ίδια λογική της αδιαφορίας και εδώ: εμείς δεν ανακατευόμαστε και του παραδίδουμε ξανά το μεταλλείο για να αποτελειώσει αυτό που άρχισε.

Το 1986, σε εφαρμογή αντίστοιχης Κοινοτικής Οδηγίας, η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο της περιβαλλοντικό νόμο. Το 1990 με Υπουργική απόφαση καθορίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, θεσπίστηκε η υποχρέωση των εταιρειών για αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το πέρας της δραστηριότητας και η δυνατότητα επιβολής προστίμων για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων.

Στην Kίρκη, όπως και σε όλα τα εν λειτουργία μεταλλεία, οι νόμοι αυτοί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!


(Αυτοί που προστάτευσαν την Κίρκη, θα προστατεύσουν και εμάς;)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Παρ 04 Δεκ 2009, 02:10
από Apomakros
Πηγές:

(1) "Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τα Μεταλλεία Κίρκης", PD Dr. Kyriakos Arikas, Dipl. Min. Veit Watzl, Dr. Dietmar Goetz, Ινστιτούτο Ορυκτογραφίας-Πετρογραφίας Αμβούργου, Οκτώβριος 2001
(2) "Καινοτόμες Τεχνολογίες- Τεχνικές Καταγραφής και Αξιοποίησης Απορριμάτων Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Βιομηχανίας και εγκαταλελειμμένων Δημόσιων Μεταλλείων- Πιλοτική Εφαρμογή Κίρκης Αλεξανδρούπολης- Προσωρινά Αποτελέσματα", ΙΓΜΕ, Ιούνιος 2006
(3) Θρηίκιος Άνεμος (Χρήστος Καζαντζής)
(4) Αλέξανδρου Καζαντζή (Κίρκη Έβρου, Η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης)
(5) Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.


*Σημαντική ήταν η συμβολή της φίλης Άννας (Armonia) μαζί με την οποία επισκέφτηκα πρόσφατα τα Μεταλλεία και κλείνοντας εδώ το Πρώτο Μέρος του Οδοιπορικού μου θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια και να την παρακαλέσω να δημοσιεύσει αν θέλει τα δικά της σχόλια.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


(Απόμακρος)

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 06 Δεκ 2009, 21:30
από Armonia
Απόμακρε, καλά θα κάνεις να αφήσεις την επικόλληση-αντιγραφή και να πας στο καφενείο του χωριού ,να πιεις ένα κεφεδάκι με τους ντόπιους για να μάθεις από πρώτο χέρι τί ακριβώς συμβαίνει στα μεταλλεία της Κίρκης. Και να χαρείς ,μην αρχίσεις να λες πάλι ότι αυτή είναι δουλειά των δημοσιογράφων και άλλα τέτοια....Φοβάσαι μήπως αποποιηθείς έτσι τον τίτλο του απόμακρου; Αυτόν καλά τον κρατάς.. :ups:
(Τα μπαχαρικά σου είναι έτοιμα)...

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Δευ 07 Δεκ 2009, 13:30
από ArELa
Kαλώς ήρθες Αρμονία :welcome:

bienvenue!!!!

Δημοσιεύτηκε: Τετ 09 Δεκ 2009, 09:00
από PELTASTIS VARNAVAS
χαιρε απομακρη και κρυφια αρμονια!!!
οπως ελεγε και ο αιωνιος Ηρακλειτος...
η κρυφη αρμονια ειναι ανωτερη της εμφανους!!!

"αρμονίη αφανής φανερής κρείττων"

[αγαπημενο μου λογκο -υμνος ημων των συνεσταλμενων εσωστρεφων...περιαυτολογω-χαραγμενο σε ολα τα φορητα οπλα μου...πνευματικα νοητικα ylika αγχεμαχα τηλεμαχα νουντσακος κουμποταν στικ ναηφ kineziki spatha] :)

bienvenue!!!! :rose:

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τρί 15 Φεβ 2011, 19:06
από sailo
Καλησπερα σας :) ... ειμαι νεος σε αυτο το Forum και θελω να σας πω ενα μεγαλο μπραβο ... μου αρεσει πολυ το θεμα σχετικα με τα μεταλεια

της Κιρκης και πηγενω πολυ συχνα ειτε μονος ειτε με παρεα ... πραγματικα δεν γνωριζα την ιστορια και την εμαθα απο εδω ... σας ευχαριστω !

Αν καποιος επιθυμει να ξαναπαει θα σας παρακαλουσα να μου πειτε και αυτη τη φορα να ανεβειτε μαζι μου στης γαλαριες τον ορυχειων .. :D

Πολλα μπραβο στον δημιουργο του θεματος !! :urock: :respect: :respect:

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Τετ 16 Φεβ 2011, 09:01
από ArELa
Kαλώς μας ήρθες, sailo! :D :rose:

Re: Μεταλλεία Κίρκης

Δημοσιεύτηκε: Δευ 28 Φεβ 2011, 11:06
από LoLitA
sailo έγραψε:Καλησπερα σας :) ... ειμαι νεος σε αυτο το Forum και θελω να σας πω ενα μεγαλο μπραβο ... μου αρεσει πολυ το θεμα σχετικα με τα μεταλεια

της Κιρκης και πηγενω πολυ συχνα ειτε μονος ειτε με παρεα ... πραγματικα δεν γνωριζα την ιστορια και την εμαθα απο εδω ... σας ευχαριστω !

Αν καποιος επιθυμει να ξαναπαει θα σας παρακαλουσα να μου πειτε και αυτη τη φορα να ανεβειτε μαζι μου στης γαλαριες τον ορυχειων .. :D

Πολλα μπραβο στον δημιουργο του θεματος !! :urock: :respect: :respect:
Διάολε πως μου είχε ξεφύγει αυτό!

Είναι εξαιρετικό. Πολλά συγχαρητήρια. :respect: