Uploaded with ImageShack.us
Σωκράτης
Πλάτων
Αριστοτέλης
Τεύταμος: Χαίρω, ω μέγιστοι των σοφών, επί τηι ομιλία υμιν ελπίσας καί εμαυτωι και υμιν αυτοις και δή και τωι αναγνωσομένωι ικανως σχήσειν τα ρηθησόμενα. Πειράσομαι δέ ως δια βραχέος διεξιέναι τα διαμειβόμενα.
(=Χα'ίρομαι, ω μέγιστοι των σοφών, για την συζήτηση με σας ελπίζοντας και για μενα και για σας και βέβαια για τους αναγνώστες ότι θα ικανοποιηθούν για όσα θα λεχθούν. Θα προσπαθήσω σύντομα να καλύψω την συνέντευξη.)
Αριστοτέλης: Ου τοσουτον δια βραχέος πειρω διεξιέναι τα διαμειβόμενα όσονπερ δια σπουδαίων και ου φαύλων.
(=Όχι τόσο το να την καλύψεις σύντομα όσο βέβαια να είναι αξιόλογη και όχι ασήμαντη)
Πλάτων: Ου γάρ εν τωι πολλωι αλλ΄εν τωι όντως όντι εστί το αγαθόν, ό χρή κοινόν κτημα πασι γενέσθαι.
(= Γιατι οχι στο πλήθος αλλά στην ουσία βρίσκεται το αγαθό, το οποίο πρέπει να γίνει κτημα κοινό από όλους)
Τεύταμος: Ευ οιδ' ότι ταυτα ούτως έχει ως νυν υμεις λέγετε.
(=Ξέρω καλά οτι αυτά έτσι έχουν όπως τώρα εσεις λετε)
Σωκράτης: Πώς λέγομεν; Σάφα λέγε!
(=Πώς λεμε δηλαδή; Πες τα ξεκάθαρα!)
Τεύταμος: Μή είπω εφ' οις χρή ειπειν, ω Σώκρατες;
(=Να μην πω για όσα πρεπει να πω, Σωκρατη;)
Σωκράτης: Ίθι λέγε νυν!
(=Εμπρος λοιπόν πες!)
Τεύταμος: Ηβουλόμην προσερέσθαι, ω Σώκρατες, και τούτο, ότι δόξα σοι αίδιος τοις επιγενομένοις μέχρι της επ' εμου. Πόλλ' εγράφησάν σοι ύστερον. Τίνα δ' έχεις γνώμην περί τούτου;
(Ηθελα να σε ρωτήσω ακόμα τουτο, Σωκράτη, ότι δηλαδη δοξάστηκες αιώνια στους επερχόμενους ώς και την εποχή μου. Πολλά γραφηκαν για σενα αργότερα. Ποια η γνωμη σου για αυτό;)
Σωκράτης: Απορω ό, τι περί εμου εγράφη, καίπερ διδάξαντος λόγοις.
(=Μένω έκπληκτος για το τι εγράφη για μενα ενω εγω εδίδασκα με τον λόγο)
Αριστοτέλης: Ήδη αι σοί μαθηταί έγραψαν περί σου, εγώ και ο Πλάτων. Ίθι λέγε, ω Πλάτων!
(=Ηδη οι μαθητές σου έγραψαν για σενα, εγω δηλαδη και ο Πλάτων. Μπρος μιλα, Πλάτων!)
Πλάτων: Έγραψα περί σου και περί των σων διδαγμάτων. Εχαλέπαινον δέ ότι ο δημος σ' εφόνευσεν ως εισαγαγόντα καινά δαιμόνια και διαφθείραντα τους νέους. Ην γάρ ποτε καιρός οπότε εσπούδαζον περί τα μέτρα πρίν άν τράπωμαι εις τό θαυμάζειν.
(=Εγραψα για σενα και για οσα εδίδαξες. Στεναχωρεθηκα ομως που ο δημος σε θανατωσε επειδή τάχα εισήγαγες νέες θεότητες και διέφθειρες τους νεους. Κάποτε να ξερεις εγω ασχολούμουν με την ποιηση πριν στραφω στην αναζητηση)
Τεύταμος: Σπουδαίον το εμμέτρως γράφειν έπη, αλλά μέγιστον πάντων το θαυμάζειν.
(=Σπουδαιο πραγμα να γραφεις στιχους, αλλα ακομα το πιο σπουδαιο απο ολα ειναι η αναζητηση)
Αριστοτέλης: Εγεγράφειν ποτε περί ειδων ποιητικης σπουδαίων, τραγωιδίας, εποποίας και κωμωιδίας. Ψυχή δέ αυτων εστί μυθος.
(=Ειχα γράψει καποτε
Τεύταμος: Ανέγνων εσπουδακώς περί τον μυθον, όν συ λεγεις ειναι ψυχήν της ποιητικης.
(Το διάβασα οταν ειχα ασχοληθει με τον μυθο που συ λες οτι ειναι ψυχη της ποιησης)
(συνεχίζεται...)
προταθέν εδώ
από το τόπικ εδώ