Σελίδα 1 από 1

Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Παρ 31 Αύγ 2018, 13:59
από Hlios
Αυτό το νήμα είναι αφιερωμένο στις μελανές οπές που τόσα έχουν να μας διδάξουν.
Μέχρι πρόσφατα ήταν κάτι που το φανέρωναν μόνο τα μαθηματικά
και οι υπολογισμοί της θεωρίας της σχετικότητας.
Τόσο παράξενο αντικείμενο - συμβάν που οι επιστήμονες δεν πίστευαν
ότι θα μπορούσε ένα τέτοιο μαθηματικό ακόμα δημιούργημα να υπάρχει στην πραγματικότητα.
Κι όμως τις αναζητήσαμε και τις εντοπίσαμε.
Πλέον όλοι παραδέχονται όχι μόνο τις μαύρες τρύπες,
αλλά και αντίστοιχα άλλα μαθηματικά φαινόμενα
που περιμένουν να εντοπιστούν στην πραγματικότητα με χειροπιαστό τρόπο.

Το ιδιαίτερο που έχουν οι μαύρες τρύπες είναι πως είναι κβαντικά φαινόμενα τεραστίων διαστάσεων.
ΔΕΝ είναι αντικείμενα, είναι φαινόμενα, είναι κβαντικά συμβάντα.
Συμβάντα που ακολουθούν κβαντικούς νόμους, μόνο που είναι τεράστια.

Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα για αυτές
και έμμεσα για την πραγματική φύση της συμπαντικής μας πράγματικοτητας
το πρώτο πράγμα που Απαιτείται να πράξει είναι
να ξεχάσει ό,τι ξέρει και ό,τι νομίζει πως ξέρει ή καταλαβαίνει.

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Παρ 31 Αύγ 2018, 16:24
από ArELa
Για τις μαύρες τρύπες το μόνο που ξέρω, είναι ότι έχουν τέτοια βαρύτητα
που "απορροφούν" ακόμα και το φως. Τώρα αν σε "ρουφήξει" μια τέτοια,
δεν ξέρω πού στον...κβάντα θα βγεις. ΑΝ βγεις.

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Παρ 31 Αύγ 2018, 17:43
από Hlios
Θα εμπλουτίσω το νήμα με μια σειρά από βίντεο σχετικά με τις μαύρες τρύπες.
Ίσως αργότερα στο ίδιο νήμα να φιλοξενηθούν πληροφορίες και για την σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια.
Για την ώρα όμως θέλω να εξοικειωθούμε με την έννοια τηςμαύρης τρύπας
στην θεωρητικά απλή της μορφή. Δηλαδή στην στατική, δηλαδή χωρίς σπιν κλπ κλπ.



Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Παρ 31 Αύγ 2018, 19:49
από kat_woman
Θα το δω. Ελπιζω μονο να το καταλαβω και να ειναι αρκερα εκλαϊκευμενο για εμας τους κοινους θνητους.

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 01 Σεπ 2018, 21:51
από Hlios
Και τώρα, μετά το προηγούμενο 'εισαγωγικό' βίντεο.. ήρθε η ώρα για το καλό!
Απολαύστε άφοβα. Το μόνο που μπορεί να πάθετε είναι να χάσετε το μυαλό σας.


https://www.youtube.com/watch?v=xx4562gesw0&t=684s

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Παρ 14 Σεπ 2018, 17:58
από Hlios
14 Σεπτεμβρίου - Σπουδαία Επέτειος:
Εντοπισμός Βαρυτικών Κυμάτων

(Απο: Διονύσης Π. Σιμόπουλος)

Πριν από τρία χρόνια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, στα δύο εργαστήρια LIGO (που είχαν δημιουργηθεί για τον εντοπισμό Βαρυτικών Κυμάτων) σήμανε συναγερμός! Τα δύο εργαστήρια, στη Λουϊζιάνα και στην Ουάσιγκτον σε απόσταση 3.000 χλμ. μεταξύ τους, είχαν μερικές μόνον ημέρες από τότε που είχαν τεθεί σε λειτουργία μετά την αναβάθμισή τους, και με την πρώτη πέτυχαν διάνα! Εκείνη την ημέρα (στις 12:51 μ.μ. ώρα Ελλάδος) εντόπισαν την σύγκρουση δύο “Μαύρων Τρυπών”, και την εκπομπή βαρυτικών κυμάτων αποδεικνύοντας συγχρόνως την πραγματικότητα μιας από τις πλέον εντυπωσιακές προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας του Albert Einstein που όμως έμενε απαρατήρητη επί 100 χρόνια.

Χάρη σ’ εκείνη την παρατήρηση, δύο χρόνια αργότερα, τo μεσημέρι της 3ης Οκτωβρίου 2017, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονέμεται κατά το ήμισυ στον καθηγητή Rainer Weiss του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και κατά το άλλο ήμισυ στους καθηγητές Barry C. Barish και Kip Thorne του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Cal Tech). Οι ερευνητές αυτοί πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ειδικών παρατηρητηρίων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), τα οποία εντόπισαν και τελικά απέδειξαν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων που είχε προβλέψει η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Albert Einstein από το 1916.

Η ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων αποδείχτηκε μερικές μόνο ημέρες αφότου τα δύο εργαστήρια LIGO, στη Λουϊζιάνα και την Ουάσιγκτον –σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων μεταξύ τους–, είχαν τεθεί σε λειτουργία μετά την αναβάθμισή τους σε νέα επίπεδα ακρίβειας και ευαισθησίας, και με την πρώτη πέτυχαν διάνα! Εκείνη την ημέρα (14 Σεπτεμβρίου 2015 στις 12.51 μ.μ. ώρα Ελλάδος) εντόπισαν τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών, 36 ηλιακών μαζών η μία και 29 η άλλη, σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Λίγο πριν από τη σύγκρουση οι δύο μαύρες τρύπες περιφέρονταν η μία γύρω από την άλλη 250 φορές το δευτερόλεπτο ενώ η ταχύτητα περιφοράς τους έφτανε τα 150.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (το 50% της ταχύτητας του φωτός).

Έτσι, δημιουργήθηκε μια μεγαλύτερη μαύρη τρύπα η μάζα της οποίας εξαρτάται από τη γεωμετρία και το σπιν της σύγκρουσης και δεν είναι το σύνολο της μάζας των επιμέρους μαύρων τρυπών, γιατί ένα 5% περίπου εκπέμπεται με τη μορφή της ενέργειας των βαρυτικών κυμάτων που παράγονται κατά τη σύγκρουση. Οπότε κι εδώ, αντί των 65 ηλιακών μαζών, είχαμε τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας 62 ηλιακών μαζών. Οι 3 «χαμένες» ηλιακές μάζες μετατράπηκαν σε ενέργεια βαρυτικών κυμάτων, η οποία ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα ήταν αντίστοιχη με την ενέργεια που εκπέμπουν ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια ήλιοι (10^21) ή 50 φορές περισσότερη από αυτήν που εκπέμπουν όλοι οι γαλαξίες του Σύμπαντος! Γιατί με βάση την περίφημη εξίσωση του Einstein (E=mc2), εάν αντικαταστήσουμε το m με τις 3 ηλιακές μάζες (ένα συγκλονιστικά τεράστιο ποσό) και το πολλαπλασιάσουμε με το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός (c2) θα μας δώσει το αδιανόητο νούμερο που αντιστοιχεί στην ενέργεια που απελευθερώνουν ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια ήλιοι (10^21). Παρ’ όλα αυτά, η παραμόρφωση που κατέγραψαν τα δύο συμβολόμετρα LIGO δεν υπερέβαινε τα 4 χιλιοστά της διαμέτρου ενός πρωτονίου, ενώ οι πιθανότητες κάποιου λάθους στην παρατήρηση αυτή ήταν μία στο εκατομμύριο, οπότε στην ουσία αποτελεί βεβαιότητα!

Και έτσι, στις 11 Φεβρουαρίου 2016 η ομάδα ερευνητών στα εργαστήρια LIGO ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής παρατήρησης βαρυτικών κυμάτων. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά στα μέσα Ιουνίου του 2016 το LIGO «ξαναχτύπησε», όταν οι ερευνητές του ανακοίνωσαν τον εντοπισμό ενός ακόμα σήματος που είχε παρατηρηθεί τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου 2015 και προερχόταν από τη σύγκρουση, και τις τελευταίες 27 περιφορές πριν απ’ αυτή, δύο μικρότερων μαύρων τρυπών (14 και 8 ηλιακών μαζών) σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η δεύτερη αυτή σύγκρουση είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας 21 ηλιακών μαζών, ενώ τα υλικά μιας ολόκληρης ηλιακής μάζας είχαν μετατραπεί –σε κλάσμα του δευτερολέπτου– σε βαρυτική ενέργεια η οποία έφτασε στη Γη με τη μορφή κυματισμών στο χωροχρονικό συνεχές του Σύμπαντος και η οποία αντιστοιχεί με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπουν ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες σαν τον δικό μας.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 4 Ιανουαρίου 2017, παρατηρήθηκε ένα τρίτο σήμα το οποίο προερχόταν κι αυτό από τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών (αυτή τη φορά 31 και 19 ηλιακών μαζών). Το τέταρτο σήμα παρατηρήθηκε στα μέσα Αυγούστου του 2017 και η ανακοίνωση του εντοπισμού του έγινε έναν μήνα αργότερα (27 Σεπτεμβρίου) στη συνάντηση των υπουργών Επιστήμης και Έρευνας των κρατών του G7 στο Τορίνο της Ιταλίας. Τα βαρυτικά αυτά κύματα προέρχονταν από τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών με μάζα 25 και 30 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου μας, σε απόσταση 1,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Προς το παρόν οι ανιχνευτές LIGO είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε για τον εντοπισμό των Βαρυτικών Κυμάτων. Καθένας από τους ανιχνευτές αυτούς αποτελείται από δύο κυλινδρικούς βραχίονες, κάθετους μεταξύ τους, με μήκος 4 χλμ. ο καθένας σε απόλυτο σχεδόν κενό που φτάνει να είναι ίσο με το ένα τρισεκατομμυριοστό της ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Στο εσωτερικό των κυλίνδρων εκπέμπονται δέσμες ακτίνων λέιζερ που ανακλώνται συνεχώς από καθρέφτες με αποτέλεσμα η απόσταση των 4 χλμ. να αυξάνεται κατά 280 φορές κάνοντας έτσι το μήκος κάθε βραχίονα ουσιαστικά να είναι ίσο με 1.120 χλμ. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μετρήσουμε απειροελάχιστες διακυμάνσεις μέχρι και μήκους ενός δεκάκις χιλιοστού της διαμέτρου ενός πρωτονίου. Η διακύμανση αυτή είναι τόσο απειροελάχιστη ώστε η απόσταση μεταξύ της Γης και του πλησιέστερου άστρου σ’ εμάς μετά τον Ήλιο (του Εγγύτατου του Κενταύρου σε απόσταση 40 τρισεκατομμυρίων χλμ.) δεν υπερβαίνει το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας!

Στην ουσία οι ανιχνευτές των εργαστηρίων LIGO δεν είναι τίποτε άλλο παρά τεράστια συμβολόμετρα, με τα οποία μελετάμε φαινόμενα συμβολής κυμάτων. Πρόκειται δηλαδή για μία τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πιο απλή της μορφή το 1887 στο πείραμα "Michelson-Morley", αν και το LIGO είναι ουσιαστικά 144.000 φορές μεγαλύτερο εκείνου. Σήμερα η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στην Αστρονομία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του συστήματος των 66 ραδιοτηλεσκοπίων ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου που είναι εγκατεστημένα στη Χιλή. Η δημιουργία δύο τέτοιων εργαστηρίων LIGO εγκατεστημένων σε τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ τους είναι απαραίτητη γιατί οι ανιχνευτές αυτοί είναι τόσο ευαίσθητοι ώστε μπορούν να καταγράψουν τους κραδασμούς από την διέλευση ενός φορτηγού στην περιοχή τους, μέχρι και τις διακυμάνσεις ενός μικρού σεισμού χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η μεγάλη απόστασή τους χρησιμεύει επίσης και στον καλύτερο εντοπισμό της απόστασης της πηγής των βαρυτικών κυμάτων γιατί λόγω της απόστασης καταγράφονται οι ίδιες βαρυτικές ταλαντώσεις, αλλά με μια ελάχιστα μικρή χρονική καθυστέρηση ίση με δέκα χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ η προσθήκη και του τρίτου εργαστηρίου στην Πίζα της Ιταλίας (VIRGO) βοηθάει ακόμη περισσότερο στον εντοπισμό.

Σε τελική ανάλυση η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων του LIGO μάς ανοίγει ένα καινούργιο παράθυρο ανακαλύψεων αφού μπορούμε να "ακούσουμε" για πρώτη φορά τους ψιθύρους του Σύμπαντος να μάς "μιλάνε", μια και οι συχνότητες των βαρυτικών αυτών κυμάτων είναι συχνότητες που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Γιατί τα βαρυτικά κύματα μπορούν να περιγράψουν τη βίαιη προέλευσή τους, ενώ η συχνότητα και η ένταση τους στο χρόνο μας αποκαλύπτουν την ιστορία της πηγής που τα δημιούργησε, την μάζα, την ταχύτητα περιστροφής, το σχήμα της τροχιάς, την θέση της και την απόστασή της. Κι όχι μόνο, αφού μπορούν επίσης να μας αποκαλύψουν και το τι συνέβη στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Γιατί, όπως η μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου είναι η ηλεκτρομαγνητική υπογραφή της Μεγάλης Έκρηξης, μπορεί να υπάρχει επίσης κι ένα υπόβαθρο βαρυτικών κυμάτων που ίσως να δημιουργήθηκε με την απότομη διόγκωση του Σύμπαντος στην φάση της πληθωριστικής του διαστολής στα πρώτα τρισεκατομμυριοστά του πρώτου δευτερολέπτου της ύπαρξής του.

Κι έτσι στο άμεσο μέλλον υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν ακόμη πιο μεγάλες δυνατότητες απ’ ότι προηγουμένως αφού η έκταση των παρατηρήσεων των ανιχνευτών αυτών θα επεκταθεί με την δημιουργία κι άλλων ανιχνευτών όχι μόνο στην επιφάνεια της Γης αλλά και στο διάστημα (LISA). Στους επόμενους μήνες μάλιστα προβλέπεται ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμη καταγραφές βαρυτικών κυμάτων, ενώ στα επόμενα δύο χρόνια τέτοιου είδους καταγραφές αναμένεται ότι θα γίνονται σε καθημερινή βάση εμπλουτίζοντας ουσιαστικά τις γνώσεις μας για το Σύμπαν.

Με όλα αυτά, τα βαρυτικά κύματα μάς ανοίγουν ένα καινούργιο παράθυρο ανακαλύψεων αφού μπορούμε πλέον να «ακούσουμε» τους ψιθύρους του Σύμπαντος, μια και οι συχνότητες των βαρυτικών κυμάτων είναι από εκείνες που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί. Την ύπαρξη των ψιθυρισμών αυτών του Σύμπαντος από τη βίαιη μετακίνηση μεγάλων μαζών είχε προβλέψει ο Einstein πριν από 100 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι θα είχαν τη μορφή πτυχώσεων ή ταλαντώσεων στη δομή του χωροχρόνου από τις βίαιες μεταβολές σωμάτων με τεράστιες μάζες. Όμως, όπως είδαμε, παρόλο που πίστευε ότι καταστροφικά κοσμικά φαινόμενα όπως η εκρηκτική κατάρρευση ενός ετοιμοθάνατου γιγάντιου άστρου ή η σπειροειδής σύγκρουση ενός ζεύγους άστρων νετρονίων ή μαύρων τρυπών θα πρέπει να εκπέμπουν κύματα βαρύτητας στο Διάστημα με ταχύτητα ίση με του φωτός, θεωρούσε ότι ο εντοπισμός τους θα ήταν μάλλον αδύνατος αφού η ένταση της βαρυτικής δύναμης είναι 100 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια φορές μικρότερη από αυτήν της ηλεκτρομαγνητικής.

Η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων από το LIGO αποδεικνύει, επιπλέον, πως οι μαύρες τρύπες δεν είναι απλώς μαθηματικά κατασκευάσματα της θεωρίας του Einstein, αλλά υπάρχουν πράγματι στο Σύμπαν, ακόμα και σε διπλά συστήματα. Μέχρι τώρα δεν είχαμε ποτέ μια τόσο άμεση πληροφόρηση, που να προέρχεται δηλαδή από τις ίδιες τις μαύρες τρύπες, αν και είχαμε φυσικά ενδείξεις για την ύπαρξή τους από άλλες πηγές. Εκτός αυτού, τα βαρυτικά κύματα μπορούν να περιγράψουν και τη βίαιη πρόκλησή τους, ενώ η συχνότητα και η έντασή τους στο πέρασμα του χρόνου μάς αποκαλύπτουν την ιστορία της πηγής που τα δημιούργησε, τη μάζα, την ταχύτητα περιστροφής, το σχήμα της τροχιάς, τη θέση της και την απόστασή της. Και όχι μόνο αυτό, αφού μπορούν επίσης να μας αποκαλύψουν τι συνέβη κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Γιατί αν η μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου είναι η ηλεκτρομαγνητική υπογραφή της Μεγάλης Έκρηξης, μπορεί να υπάρχει και ένα υπόβαθρο βαρυτικών κυμάτων που ίσως να δημιουργήθηκε με την απότομη διόγκωση του Σύμπαντος στη φάση της πληθωριστικής του διαστολής, στα πρώτα τρισεκατομμυριοστά του πρώτου δευτερολέπτου της ύπαρξής του.

Ακόμη πιο σημαντικά, όμως, φαίνεται ότι είναι τα βαρυτικά κύματα που προέρχονται από την σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων (πάλσαρ) γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να παρατηρήσουμε συγχρόνως βαρυτικά αλλά και ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Μία τέτοια σύγκρουση παρατηρήθηκε στις 17 Αυγούστου και ανακοινώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 όταν δύο πάλσαρ με μάζα 1,1 και 1,6 ηλιακές μάζες συγκρούστηκαν και ενσωματώθηκαν στον γαλαξία NGC 4993 σε απόσταση 130 εκατομμυρίων ετών φωτός προς την κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας. Λίγο πριν από τη σύγκρουση και επί 100 περίπου δευτερόλεπτα εκπέμπονταν βαρυτικά κύματα λόγω της γρήγορης περιφοράς των δύο πάλσαρ, ενώ τα βαρυτικά κύματα που είχαν παρατηρηθεί στις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις (από την σύγκρουση μαύρων τρυπών) είχαν διάρκεια μικρότερη του ενός δευτερολέπτου.

Η σπουδαιότητα της ανακάλυψης αυτής είναι εμφανής και από το γεγονός ότι στην σχετική ανακοίνωση που έκανε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ στις 16 Οκτωβρίου 2017, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των επιστημονικών εργαστηρίων του LIGO, του VIRGO, της NASA, της ESA και 70 αστεροσκοπείων απ’ όλο τον κόσμο. Οι παρατηρήσεις αυτές μάς έχουν προσφέρει εξαιρετικές νέες πληροφορίες για διάφορες ειδικότητες (πυρηνική φυσική, αστροφυσική, κοσμολογία, βαρύτητα) καθώς και για την επίλυση διαφόρων αινιγμάτων του Σύμπαντος, όπως είναι οι εκλάμψεις ακτίνων γάμα, ο ρυθμός διαστολής του Σύμπαντος με τον καλύτερο προσδιορισμό της σταθεράς του Hubble, οι ιδιότητες των πάλσαρ, τα χαρακτηριστικά των βαρυτικών κυμάτων καθώς και η δημιουργία βαρέων χημικών στοιχείων όπως είναι ο χρυσός και η πλατίνα.

Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Παρ 14 Σεπ 2018, 18:44
από Hlios

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Τρί 18 Σεπ 2018, 19:36
από Hlios
απο το FB:

Ο χρήστης Andreas Soukeras κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Διαχειριστής · 12 λεπτά


"Το Σύμπαν είναι ένα πολύ παράξενο μέροs. Πολύ πιο παράξενο κι από την πιο παράδοξη ανθρώπινη σύλληψη, και μάλλον είναι ασφαλέs να πούμε κάτι τέτοιο. Το μόνο που μένει είναι το καταφέρουμε κάποια στιγμή να καταγράψουμε και να αναλύσουμε ένα μέροs αυτού τηs παράξενηs ολότηταs, μέροs τηs οποίαs ( μικρό, απειροελάχιστο) φυσικά είμαστε κι εμείs. Για την ώρα αυτή την δουλειά έχουν αναλάβει οι υπολογιστέs μαs, φορτώμένοι με δεδομένα, μαθηματικά μοντέλα, και τιs απορίεs μαs ( αν είχαν φωνή να μιλήσουν... ).

Οι μαύρεs τρύπεs έιναι σώματα τα οποία έχουν αποκτήσει σχεδόν μυθικέs ιδίοτητεs. Η φύση τουs όπωs κυρίωs συνάγεται από θεωρητική προσέγγιση "επιτρέπει" κάτι τέτοιο. Κι ενώ συνήθωs απεικονίζονται ωs αδηφάγα υπέρπυκνα σημεία στην υφή του Σύμπαντοs, μπορεί να έχουν και μια άλλη πλευρά. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη υποστηρίζει το ότι η διάβαση ενόs λευκού νάνου, του πυρήνα ενόs πάλαι ποτέ άστρου, ένα στην ουσία αστρικό πτώμα, μπορεί για λίγο διάστημα να επανέλθει στην ζωή. Η "ανάσταση" ( για λίγο ) του νεκρού πυρήνα εκφράζεται με την έναρξη των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων που δίνουν ζωή σε κάθε άστρο. Για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένεs συνθήκεs, που αφορούν την απόσταση άλλα και τον τύπο τηs μαύρηs τρύπαs. Ενδιαφέρουσα θεωρία, άλλα φυσικά μέχρι παρατηρήσεωs, θεωρία... δεν θα αργήσουμε να μάθουμε..."



How black holes bring white dwarfs back to life





Εικόνα

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Τετ 19 Σεπ 2018, 16:16
από Isidora
Δυστυχώς παιδιά δεν ξέρω αγγλικά και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα videos παρ΄όλο που βρίσκω το θέμα πολύ ενδιαφέρον... :(

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 20 Σεπ 2018, 18:13
από Hlios
Το τέταρτο βίντεο της σειράς. Χρήσιμο για τα επόμενα.


https://www.youtube.com/watch?v=mht-1c4wc0Q&t=698s

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 20 Σεπ 2018, 18:25
από Hlios
Isidora έγραψε:Δυστυχώς παιδιά δεν ξέρω αγγλικά και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα videos παρ΄όλο που βρίσκω το θέμα πολύ ενδιαφέρον... :(
Ισιδώρα, για σένα που έδειξες ενδιαφέρον, φέρνω και ένα ελληνικό βίντεο.
Είναι ένα εισαγωγικό, μα πλήρες βίντεο για τις μαύρες τρύπες από το κανάλι Astronio.
Σε αυτό το κανάλι μπορείς να βρεις κι άλλα πανέμορφα ελληνικά πάντα βίντεο.



https://www.youtube.com/watch?v=zdKAM5E9gWk

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 23 Σεπ 2018, 18:21
από Hlios
Hlios έγραψε: Ίσως αργότερα στο ίδιο νήμα να φιλοξενηθούν πληροφορίες και για την σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια.


Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Δευ 22 Απρ 2019, 02:27
από Hlios

Re: Μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε: Δευ 09 Δεκ 2019, 07:46
από vaskos
Physics & Astronomy Zone
🔭
@ZonePhysics
Dec 6

Every Black Hole Contains Another Universe – Equations Predict
https://www.physics-astronomy.org/2019/ ... other.html

Εικόνα