ακόμη ποιο παράδοξο θα είναι το θέμα μου !Θέλω να σας γράψω ένα περιστατικό- συμβάν -γεγονός το οποίο
Μπορεί να έχει και άλλη εξήγηση από αυτή που θα δώσω ...μπορεί και όχι
Οι γνώστες του <<αντικειμένου >> όπως πχ ο Τάλως μπορούν να συνεισφέρουν ή για να ακυρώσουν αυτό που
γράφω ή για να επικυρώσουν !
Ξεκινάω με μια παράθεση από ένα κείμενο που έχει γράψει η ΙΟΝ μας
Είμαστε μέρος και εννοώ οργανικό μέρος (γεννημα στην κυριολεξία)
ενός πλανήτη. Δεν είμαστε απλώς κάτοικοι, Ε ί μ α σ τ ε ο πλανήτης.
Το ίδιο και τα ζώα και τα δένδρα και τα ορυκτά και τα αέρια και τα υγρά και όλα. Αποτελούμαι την δομή του.
Με αυτή την έννοια είμαστε όλοι ένα.
Δεν είμαστε όλοι ιδιοι άλλα είμαστε όλοι ένα.
Συνδεόμαστε μεταξύ μας όπως το νερό που δημιουργεί έναν καταρράκτη.
Κάθε άτομο του νερού διατηρεί την οντότητα του εντούτοις όμως όλα μαζί δημιουργούν το νερό που τρέχει.
Τα κύτταρα του σώματος μας δεν είναι όλα ίδια.Όμως υπάρχουν
και εργάζονται μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα (το σώμα μας)
με μοναδικό στόχο την καλή υγεία μας.
Δεν υπάρχει μια φόρμουλα η μια ιδεολογία που θα σε λύτρωση.
Αδιάκοπη έρευνα και καλή προαίρεση. Διάκριση.
Λάθη θα γίνουν πολλά. So what?
Θα μπω τώρα σε μια αναγκαία (και βαρετή πιθανόν ) ανάλυση στο τι γίνεται μέσα σε ένα ενυδρείο !
Θα γράψω για τον Κύκλο του Αζώτου (σημείωση δεν γίνεται ο κύκλος του αζώτου μόνο μέσα στο ενυδρείο αλλά και στην
φυσή ....αλλά πρέπει να δώσω τα δεδομένα του παραδείγματος οκ ; )
Όποιος θέλει να δεί πως και τι είναι εμπεριστατωμένα ας ψάξει στο gοogle ή ας ρίξει μια ματιά στο λίνκ
http://www.aquahobby.gr/arthra/aquarist ... zotoy.html
Εγώ θα σας γράψω την γενική <<σούμα >>
Μέσα στο ενυδρείο μας λοιπόν λόγο των απόβλητων των ψαριών, υπολείμματα τροφών ,και λοιπών ακαθαρσιών
μετά την σήψη των προαναφερθέντων δημιουργείτε αμμωνία . (άκρος κακή και δηλητηριώδη για τα ψαράκια μας )
Όταν η τελευταία φτάσει σε ένα βαθμό συγκέντρωσης μέσα στο νεράκι μας out of nowhere <--------
δημιουργούνται κάποια βακτήρια όπου <<τρώνε >> την αμμωνία και κάνουν κακά ...
Με την σειρά τους όταν τα νιτρώδη φτάνουν και αυτά σε ένα βαθμό συγκέντρωσης ...ξανά μανά out of nowhere μας
προκύπτουν νέα βακτήρια όπου .....τι κάνουν ;;; τρέφονται από τα νιτρώδη ..!!!
Αυτά με την σειρά τους κάνουν
Τα τελευταία δεν είναι τόσο κακά για τα ψαράκια μας ....και είναι και πρώτης τάξεως λίπασμα για τα φυτά που έχουμε μέσα
στο ενυδρείο μας !
Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο ...
Η φύση έχει για κάθε <<πρόβλημα >> την <<λύση>>
Για την ακρίβεια δημιουργεί το <<πρόβλημα >> για να είναι μέρος της λύσης σε κάτι άλλο !
Τα πάντα αλληλεπιδρούν μέσα στο ενυδρείο μας ...και φτάνουμε σε μια κυκλική ισορροπία !
Μετά από το άνω πιστεύω you v got the point στο πως δουλεύει λίγο πολύ ένα ενυδρείο !
Τα σάπια παίζουν ρόλο για να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός του νερού ...το αποτέλεσμα είναι λίπασμα για τα φυτά ....
τα φυτά δίνουν οξυγόνο στο νερό απαραίτητο για το ψάρι ....το ψάρι δίνει κακά-σάπια ...και ο κύκλος πάει πάλι απο την αρχή !
Το ενυδρείο δίνει ζωή στο ψάρι και το ψάρι στο ενυδρείο !
Όλα είναι μέρος της αλυσίδας περίπου σαν και αυτό που γράφει η ΙΟΝ μας !
Τι πυροδότησε το γραπτό μου ....
Μέτα από 3 χρονάκια το ψάρι πέθανε (από γεράματα )
Μέχρι να σκεφτώ πότε και τι ψάρι θα βάλω μέσα ....στο ενυδρείο μου έλειπε ένα κομμάτι της αλυσίδας ...
Αποφάσισα να το <<διαχειριστώ >> λοιπόν ως ένας ...μοντέρνος επιστήμονας ....να αναπληρώσω το κενό της αλυσίδας προσωρινά
Αν καταλάβατε έστω και απο το ρεζουμέ μου πως δουλεύει ο κύκλος του αζώτου ...θα καταλάβετε και τι έκανα !
Έριχνα καθημερινά λίγη τροφή μέσα !Μιας και δεν υπάρχει ψάρι να την φάει αυτή με την σειρά της θα σάπιζε ....
Θα έφτιαχνε αμμωνία .....κτλ ...
Το ενυδρείο θα ζήσει έστω και χωρίς το ψάρι !Ο κύκλος δεν είναι πια σπασμένος ...
Πήρα μέχρι και ταμπλέτες διοξείδιο του άνθρακα προκειμένου να υπάρχει το πρώτο για να <<δουλέψουν >> τα φυτά!
Η λύση βρέθηκε ....Τουλάχιστον χημικά ...Γιατί ζωτικά τα πράγματα είχαν αλλιώς !
Ο κύκλος διορθώθηκε χημικά από εμένα ....το ενυδρείο πέθανε όμως ...
Τα φυτά μαράθηκαν ..το νερό βρώμισε ...Η αειφόρος ζωή έπαψε να υπάρχει !!!
Γιατί ;;
Μήπως υπάρχει κάτι πέραν της χημείας και της μηχανικής στην ζωή ;
Μήπως το ψάρι εκτός από μέρος της χημικής αλυσίδας δίνει και κάτι άλλο στο περιβάλλον του ;
Υπάρχει κάτι άλλο πέραν της σάρκας και των οστών ;Το ενυδρείο δίνει ζωή στο ψάρι ; Το ψάρι δίνει ζωή στο ενυδρείο ;
Μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο ;
Ας κάνουμε τώρα λίγο zoom out !
Σε μεγαλύτερη γυάλα ....Στην γυάλα που λέγεται γη ...
Μπορεί να υπάρξει γη χωρίς τον άνθρωπο ;
μπορεί να υπάρξει άνθρωπος χωρίς την γή ;
αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας μόνο χημικά ;
Εν κατακλείδι ...θα ήθελα πολύ ...πάρα πολύ να ετοιμάσω τα μπογαλάκια μου για ένα διαστημόπλοιο ....
Αλλά μπορεί να γίνει ;
Είναι αυτό το σχέδιο για να σωθεί ο πλανήτης ;
Να << αδειάσει >> από τα <<ψάρια >> ;
Μήπως τα <<ψάρια >> είναι μέρος του πλανήτη όπως ακριβώς περιγράφει η ΙΟΝ ;
Εγώ πάντως για να σώσω το ενυδρείο μου δεν θα το άδειασα από ψάρια ...ούτε θα τα σκότωνα ..
Εικάζω ότι καταλάβατε τι θέλω να πω !!!
(αν το κάνατε πήτε μου και εμένα .....γιατί ακόμη δεν έβγαλα συμπέρασμα απο το κείμενο μου ...απλά λυπάμαι τον κόπο μου
για να το σβήσω )