Μεγαλώνει η Γη άρα επιβραδύνεται; Μάλλον!
Έχει ξεκινήσει μια διαμάχη μεταξύ Γάλλων & Βρετανών, από το 1847, σχετικά με την Ζώνη Μηδέν του πλανήτη τη γνωστή σε όλους ώρα Γκρίνουϊτς. Πλέον οι Γάλλοι προωθούν ένα νέο σύστημα μέτρησης ώρας μιας & η επιβράδυνση της Γης έχει ως αποτέλεσμα να χαλάνε τα ρολόγια.
Διαφωνούν Γάλλοι και Βρετανοί
Την κατάργηση της Μέσης Ώρας Γκρίνουιτς, που χρησιμοποιείται ως ορόσημο για την ώρα σε όλο τον πλανήτη, επιδιώκει το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών που εδρεύει στο Παρίσι. Πρόταση των Γάλλων είναι να αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα μέτρησης της ώρας που βασίζεται σε ατομικά ρολόγια.
Ο πλανήτης χωρίζεται σε 24 ζώνες με πλάτος 15 μοίρες η καθεμία. Η Ωρα Γκρίνουιτς ονομάζεται έτσι γιατί η Ζώνη Μηδέν περνά από τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς, έξω από το Λονδίνο. Αυτό καθιερώθηκε το 1847.
Μέχρι το 1972 η μέτρηση της ώρας γινόταν με βάση αποκλειστικά την περιστροφή της Γης. Το πρόβλημα με αυτό, όμως, είναι ότι η ταχύτητα της περιστροφής της Γης μειώνεται, κάτι που σημαίνει ότι το ρολόι μπορεί να «πηγαίνει λάθος» και να αποσυντονίσει τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Το 1972 υιοθετήθηκε η Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα, που βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, αλλά και στην περιστροφή της Γης. Οι αρμόδιοι για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Ωρας φροντίζουν να διορθώνουν τους δείκτες του ρολογιού προσθέτοντας τα χαμένα δευτερόλεπτα όταν χρειάζεται.
Το νέο σύστημα όμως θα επιδέχεται πολύ λιγότερες διορθώσεις. Το προωθούν οι Γάλλοι, οι οποίοι ποτέ δεν συγχώρησαν στους Βρετανούς ότι η μέση ώρα δεν βασίστηκε στο Παρίσι. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι ένα σύστημα που δεν λαμβάνει υπόψη του την περιστροφή της Γης, μπορεί να φτάσει να δείχνει μεσάνυχτα στις 12 το μεσημέρι.
Πηγή:
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/24 ... mias-oras/
Βέβαια το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών της Γαλλίας έχει προτείνει ως λύση για τη μέτρηση απόστασης & βάρους να ορίζονται με βάση την ταχύτητα του φωτός & τη σταθερά του Πλάνκ αντίστοιχα μιας & έχει παρατηρηθεί από το 2007 ότι οι σταθερές αυτές έχουν αλλοιωθεί.
Οι επιστήμονες θα ορίσουν ξανά το διεθνές πρότυπό του κιλού (1)
Τελικά προβλήματα βάρους στην εποχή μας έχουν ακόμα και οι μονάδες μέτρησής του! Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ετοιμάζεται να δώσει ένα νέο μη φυσικό ορισμό στο κιλό, μετά την ανακάλυψη ότι το μεταλλικό πρωτότυπό του, που χρησιμοποιείται ως διεθνές πρότυπο, ζυγίζει πια λιγότερο -για λόγους μυστηριώδεις.
Σήμερα, το διεθνές πρότυπο του κιλού είναι ένας κύλινδρος από λευκόχρυσο (πλατίνα) και ιρίδιο, ύψους και διαμέτρου περίπου 3,9 εκατοστών, που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο και στεγάζεται από το 1889 (όταν έγινε η πρώτη διεθνής συνδιάσκεψη για τον καθορισμό διεθνών μέτρων και σταθμών), σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (ΒΙΡΜ) στις Σέβρες, έξω από το Παρίσι.
Εδώ και 122 χρόνια, το διεθνές πρότυπο κιλό έχει βγει από την κρυψώνα του μόνο τρεις φορές για να συγκριθεί με τα εθνικά πρότυπα κιλά που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες του κόσμου. Έτσι, υπήρξαν ενδείξεις ότι το κιλό χάνει βάρος σιγά-σιγά. Το 2007, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το μέταλλο του πρότυπου κιλού είναι περίπου 50 μικρογραμμάρια ελαφρύτερο από το μέσο βάρος των -αρκετών- δεκάδων προτύπων απομιμήσεών του, πράγμα που ισοδυναμεί με μια απώλεια βάρους αντίστοιχη ενός μικρού κόκκου άμμου. Μια πιθανή επιστημονική εξήγηση είναι ότι σταδιακά το κράμα λευκόχρυσου-ιριδίου απώλεσε ένα μέρος από τα αέρια που βρίσκονται σε αυτό από τότε που κατασκευάστηκε, το 1879, στη βρετανική πρωτεύουσα.
Έτσι, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο και το Ρόιτερ, καθώς και τις βρετανικές εφημ. «Γκάρντιαν», «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», οι επιστήμονες αναζητούν πλέον μια απολύτως αξιόπιστη μη φυσική μέθοδο μέτρησης και ορισμού του πρότυπου κιλού, ανάλογη με τις άλλες βασικές μονάδες μέτρησης του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI), όπως το μέτρο και το δευτερόλεπτο, που πλέον δεν βασίζονται σε κάποιο φυσικό αντικείμενο αναφοράς. Το πρότυπο μέτρο, για παράδειγμα, παλιότερα οριζόταν ως η απόσταση ανάμεσα σε δύο γραμμές σε ένα μεταλλικό πρωτότυπο επίσης λευκόχρυσου-ιριδίου, αλλά σήμερα πια ορίζεται με βάση την ταχύτητα του φωτός (είναι η απόσταση που ταξιδεύει το φως στο κενό σε 1/299.792.458 του δευτερολέπτου). Το δευτερόλεπτο, πάλι, ορίζεται πλέον με βάση ατομικά ρολόγια και είναι η διάρκεια 9.192.631.770 κύκλων ακτινοβολίας που εκπέμπει ένα άτομο καισίου-133.
Τα μέχρι τώρα πειράματα δείχνουν ότι το μελλοντικό κιλό θα βασίζεται σε μια σχέση ανάμεσα στην μάζα και τη λεγόμενη «σταθερά του Πλανκ», τη θεμελιώδη μονάδα μέτρησης στην κβαντική φυσική. Η σταθερότητα του κιλού είναι ζωτική, επειδή σε αυτό βασίζονται πολλές άλλες μονάδες μέτρησης, όπως της δύναμης ("Νιούτον") και της πίεσης ("Πασκάλ").
Θα χρειαστεί, όμως, ακόμα κάποιος χρόνος πριν γίνει πραγματικότητα το «νέο» κιλό. Σήμερα, έχει προγραμματισθεί συνάντηση στην αξιοσέβαστη Βασιλική Εταιρία στο Λονδίνο, την βρετανική ακαδημία επιστημών, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον επανακαθορισμό του κιλού.
Όπως δήλωσε ο φυσικός του ΒΙΡΜ Μάικλ Στοκ, «έχει πλέον επιτευχθεί διεθνής συναίνεση ότι, στο άμεσο μέλλον, το κιλό θα επανακαθοριστεί με βάση μια σταθερή αξία της σταθεράς του Πλανκ». Όπως διευκρίνισε, αυτό θα γίνει, αφού πρώτα ολοκληρωθούν και συμφωνήσουν μεταξύ τους τα αποτελέσματα των σχετικών πειραμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα επιστημονικά εργαστήρια στον κόσμο. Την τελική έγκριση θα δώσει η Γενική Συνδιάσκεψη Μέτρων και Σταθμών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.
Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων Μέτρησης έλκει την καταγωγή του από τη Γαλλία του 18ου αιώνα και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως το πρότυπο μετρικό σύστημα από τη δεκαετία του ΄60.
Πηγή:
http://www.tmth.gr/sciencerelated/49-fy ... asei-baros
Αποσυντονιστείτε για να συντονιστούμε!!!