**Mατωμένο Φεγγάρι απόψε

Του κόσμου τα παράξενα, μελέτες, εξερευνήσεις...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiorina
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα
Επικοινωνία:

**Mατωμένο Φεγγάρι απόψε

Δημοσίευση από fiorina »

Posted: Sat Mar 03, 2007 9:20 pm

Ματωμένο φεγγάρι

Γοητευτικό θέαμα θα προσφέρει η ολική έκλειψη Σελήνης απόψε 3 Μαρτίου..

«Ματωμένο» θα είναι το φεγγάρι που θα ανατείλει στον νυχτερινό ουρανό σήμερα το βράδυ. Θα γίνει ολική έκλειψη Σελήνης και μόλις το φεγγάρι εισέλθει στη σκιά της Γης, θα πάρει βαθυκόκκινο κεραμιδί χρώμα.

Το θέαμα που θα προσφέρει ο ουρανός τη νύχτα απόψε το βράδυ θα είναι ιδιαίτερα γοητευτικό. Η Γη θα βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη. Το φεγγάρι θα αρχίσει σιγά σιγά να μπαίνει στη σκιά της Γης και να κατακλύζεται από την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας. Το πορφυρό χρώμα που θα περιλούσει το φεγγάρι, δεν είναι επικίνδυνο για τα μάτια μας. Η διαδικασία της ολικής έκλειψης μπορεί να παρατηρηθεί χωρίς προστατευτικά γυαλιά, αρκεί βεβαίως να το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή να μην είναι συννεφιασμένος ο ουρανός. Οι ολικές εκλείψεις της Σελήνης δεν είναι σπάνιες. Για παράδειγμα φέτος θα γίνει ακόμη μία τον ερχόμενο Αύγουστο, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Κυπρο. Επίσης ολικές εκλείψεις θα γίνουν στις 21 Φεβρουαρίου 2008 και 21 Δεκεμβρίου 2010. Η έκλειψη που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, θα είναι ορατή από την Ελλάδα σε όλες τις φάσεις της. Θα αρχίσει στις 22.18 το βράδυ, όταν η Σελήνη μπει στην παρασκιά της Γης. «Στις 23.30 το φεγγάρι θα αρχίσει να μπαίνει στην κύρια σκιά της Γης και το φαινόμενο θα φθάσει στην κορύφωσή του στη 1.21 τα ξημερώματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, που είναι διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στις εκλείψεις της Σελήνης μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς το σχήμα της σκιάς της Γης πάνω στη Σελήνη. «Το γεγονός αυτό άλλωστε φανέρωσε στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους το σφαιρικό σχήμα του πλανήτη μας», προσθέτει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος. Σημειώνεται επίσης ότι μια έκλειψη Σελήνης συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου και μόνο όταν η Σελήνη τύχει να περάσει μέσα από τη σκιά που ρίχνει η Γη στο Διάστημα. Για να διασχίσει αυτή τη σκοτεινή περιοχή, το φεγγάρι χρειάζεται σχεδόν δύο ώρες, έχοντας διανύσει απόσταση περίπου 10.000 χιλιομέτρων.

Οι ηλιακές εκλείψεις είναι συχνότερες

Ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια ενός χρόνου είναι επτά (το 1935 έγιναν πέντε ηλιακές και δύο σεληνιακές εκλείψεις και το 1982, τέσσερις ηλιακές και τρεις σεληνιακές), ενώ ο μικρότερος είναι δύο, που θα είναι οπωσδήποτε ηλιακές όπως έγινε το 1984. Και παρ' ότι συνήθως οι σεληνιακές εκλείψεις ακολουθούν - ή προηγούνται κατά περίπου 15 ημέρες - τις ηλιακές εκλείψεις, εν τούτοις οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συχνές από τις σεληνιακές. Ο αριθμός των σεληνιακών εκλείψεων κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνει τις τρεις (όπως έγινε το 1917 και το 1982). Αντίθετα, οι ηλιακές εκλείψεις μπορεί να φτάσουν τις πέντε, όπως έγινε το 1935.

Δέος και φόβος για το «ματωμένο φεγγάρι»

OΣO κι αν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες, πιάνουμε καμιά φορά τον εαυτό μας να πιστεύει κάποιες από αυτές. Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν κάποιοι που συνδέουν την ολική έκλειψη της Σελήνης με την απαρχή ενός κακού.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης προκαλούσε δέος και φόβο στους αρχαίους ημών προγόνους, αφού το φαινόμενο αυτό εθεωρείτο αφύσικο και ως εκ τούτου ήταν τρομακτικό. Ήδη, από τα αρχαία χρόνια, υπάρχουν αναφορές ότι χάθηκαν μάχες λόγω τρόμου που κατέλαβε τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Κάποιες αναφορές λένε ότι στη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Σελήνης, στρατιώτες το «έβαλαν στα πόδια». Αρχαία χειρόγραφα συνδέουν την ολική έκλειψη Σελήνης με την αρχή ενός μεγάλου κακού στη Γη, όπως ο επικείμενος θάνατος ενός βασιλιά.

Όταν γινόταν ολική έκλειψη Σελήνης, οι πρόγονοί μας θεωρούσαν ότι το φεγγάρι και ο Ήλιος «αρπάχτηκαν» και ότι «μαλλιοτραβιούνταν», και παρακαλούσαν να τελειώσει γρήγορα αυτή η «συμπλοκή». Γι’ αυτό άρπαζαν τενεκέδες ή άλλα σιδερένια αντικείμενα και προκαλούσαν κρότο ώστε να παύσει αυτή η «φιλονικία». Άλλοι, μάλιστα, συνέδεαν αυτό το «μαλλιοτράβηγμα» με τη συνεύρεση των σκύλων και έτσι, όταν γινόταν ολική έκλειψη Σελήνης, όπου έβλεπαν σκύλο τον κυνηγούσαν και τον χτυπούσαν, προκειμένου να σταματήσει η «σύγκρουση».

Εικόνα

Μη χάσει κανείς το αποψινό ονειρεμένο ταξίδι στο φεγγάρι...
Πάρτε τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας
και απολαύστε αυτό το θαυμάσιο ματωμένο φεγγάρι..

Διάλεξα κάποια τραγούδια που αναφέρονται
στο φεγγάρι...
ίσως να μη μιλάνε ακριβώς για το ματωμένο φεγγάρι,
αλλά έτσι κι αλλιώς ένα τραγούδι για το φεγγάρι
είναι πάντα τρυφερό και ρομαντικό!

Απολαύστε τα !

Aμα δείτε το φεγγάρι - Μαρινέλλα

http://img.pathfinder.gr//clubs/files_3/82858/19.mp3

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια - Ελένη Βιτάλη

http://img.pathfinder.gr//clubs/files/69109/17.mp3

Νατάσσα Θεοδωρίδου – Φεγγάρι μου

http://img.pathfinder.gr//clubs/files/69109/19.mp3

Μίκης Θεοδωράκης & Μελίνα Μερκούρη - Αστέρι μου Φεγγάρι μου

http://img.pathfinder.gr//clubs/files_3/82858/20.mp3

:) :) :) :) :) :) :)
« Άπας μεν λόγος, αν άποντ’ εργ’ έχη, μάταιον τι φαίνεται και κενόν».

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (Ολυνθιακός)

(Κάθε λόγος που δεν συνοδεύεται και από έργα αποδεικνύεται μάταιος και χωρίς περιεχόμενο)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: **Mατωμένο Φεγγάρι απόψε...** (από Φιορίνα)

Δημοσίευση από ArELa »

Posted: Sat Mar 03, 2007 10:53 pm

Από ΑρΕλα

Εγώ έχω ήδη τα μάτια στραμμένα στον ουρανό Φιορινάκι :)

Πανέμορφη η κατάθεσή σου :D :rose:
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
_XRHSTOS_
Operator
Irc ψευδώνυμο: _XRHSTOS_
Φύλο: Άνδρας

Δημοσίευση από _XRHSTOS_ »

Posted: Sun Mar 04, 2007 12:20 am

Από _XRHSTOS_

Αν δεν είχε συννεφιά... :(

Αλλά και πάλι,η θέαση της Σελήνης μπορώ να πώ ότι ήταν καταπληκτική αυτές τις ημέρες γενικότερα! :wink:
Γεια σας
Άβαταρ μέλους
seliniasmenos
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Φύλο: Άνδρας

Δημοσίευση από seliniasmenos »

Posted: Sun Mar 04, 2007 12:55 am

Aπό Seliniasmenos

Τα πόδια μου δεμένα με χειροπέδες στο κρεββάτι,
απόψε με κρατάνε κλειδωμένο εδώ μέσα,
κι'αν την Σεληνη μου δεν μπορώ να αντικρύσω,
νιώθω την εκκλειψη στο σώμα μου,
ματωμένο,χλώμο κι'αυτό σαν το φεγγάρι,
κανεις δεν ξέφυγε απ'την κατάρα...

Εικόνα
If i go crazy, then will you still call me Superman?
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa »

Posted: Sun Mar 04, 2007 1:00 am

Από ΑρΕλα

Σελάκο μου... :D :makia:

Είναι η νύχτα σου απόψε... :tragic:

Φιορινάκι μου...
Αρχαία χειρόγραφα συνδέουν την ολική έκλειψη Σελήνης με την αρχή ενός μεγάλου κακού στη Γη, όπως ο επικείμενος θάνατος ενός βασιλιά.

Για πλανητάρχη ισχύει? :xaxas:

από αύριο που θα'χει φύγει απ'τα τρέχοντα αυτό το νηματάκι σου, θα μου επιτρέψεις να το μεταφέρω εκεί που θα'χει καλύτερη θέση... στην ενότητα Κόσμος-Σύμπαν. 'Ετσι?

Καλή σας νύχτα, φίλοι μου...
Κι απόψε ματώνει το φεγγάρι, αύριο ξημερώνει καινούργια μέρα, συνεχίζουμε κι εκείνο θα γιάνει ξανά και θα μας γαληνέψει :D

Εικόνα
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
minoraki
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από minoraki »

Posted: Sun Mar 04, 2007 2:04 am

Από minoraki

Εγω κρεμαστηκα απο το παραθυρι και παλι τιποτα δεν ειδα.Το φεγγαρι παιζει κρυφτουλι!
βερα στο δεξι...
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome

Δημοσίευση από Salome »

Posted: Sun Mar 04, 2007 9:59 am

Από akar_982

Καλημεραααααααααα
Ο καιρος τελικά βοηθησε και το φαινομενο ήταν ορατο στην ομορφη Μυτιληνη μας...
Καλή παρεα,λιγο κρασακι,σιγανή συζητηση και σκεψεις τρελες...
Και μες στις συζητησεις και το χαζεμα....
Ντριν τηλεφωνο....
Αυτα ειναι....
Αν και με το φιλαρακι μου και όχι με τον καλό μου, η βραδιά θα μου μείνει αξεχαστη...
ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙΙΙΙΙΙΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΕΚΙΛΑ...
ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ...
ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑΑΑΑΑΑ.....
Άβαταρ μέλους
anastasiasofia
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα

Δημοσίευση από anastasiasofia »

Posted: Sun Mar 04, 2007 1:55 pm

Από anastasiasofia

Σήκωσα τα μάτια προς τα πάνω, όπως κάνουμε όταν αγανακτούμε, και το είδα ξαφνικά μπροστά μου τεράστιο να ανεβαίνει για το ταξίδι του. Ήταν τόση η λάμψη του στον έναστρο θόλο που έκανε ακόμη κι όλα τ' αστέρια να το προσκυνήσουν. Σκέτη μαγεία.
Τόλμησα και φίλησα τη ζωή μου και αυτή μου χαμογέλασε όπως το φεγγάρι....

Καλό απόγευμα....
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κόσμος - Σύμπαν-Επιστήμη”