Τύχη

Του κόσμου τα παράξενα, μελέτες, εξερευνήσεις...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
OTTO
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 421 φορές
Έλαβε Likes: 327 φορές

Τύχη

Δημοσίευση από OTTO » Δευ 13 Ιαν 2014, 18:39

Ξεκινώ το νήμα μεταφέροντας το κείμενό μου από ΕΔΩ:
ΟΤΤΟ έγραψε:Δεν υπάρχει τύχη στο σύμπαν. Το μόνο που υπάρχει είναι πολύπλοκες εξισώσεις ή δυνάμεις που επειδή δυσκολευόμαστε να τις παρακολουθήσουμε/προβλέψουμε, επιλέγουμε να τις αγνοούμε, και τελικά το παρατηρούμενο αποτέλεσμά τους το βαφτίζουμε "τύχη".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ρίψη ζαριού. Το σε ποια πλευρά θα καθίσει ο κύβος (= σε ποιο νούμερο θα καταλήξει) είναι γνωστό στη φύση από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρίψη (και πριν ολοκληρωθεί). Εμείς επιλέγουμε να μην το παρακολουθούμε (αφού θα μας ήταν υπερβολικά δύσκολο) και το αποτέλεσμα το ονομάζουμε τύχη.
Επίσης να απαντήσω σε σχόλιο του Αλκίνοου από ΕΔΩ:
alkinoos έγραψε:Στα μαθηματικά λέγεται πιθανότητα. Εκτός κι'αν το ζάρι είναι πειραγμένο :loco: οπότε τα μαθηματικά πάνε περίπατο :D
Άλλο η πιθανότητα, άλλο αυτό που είπα. Όταν ρίχνεις το ζάρι, λέμε μεν ότι 1/6 είναι οι πιθανότητες να σταματήσει στην τάδε έδρα, αλλά παραβλέπουμε το γεγονός ότι αν φτιάχναμε μια πολύπλοκη εξίσωση που θα λάμβανε υπόψην της την αρχική θέση του ζαριού στο χέρι μας, τη βαρύτητα, την ορμή και στροφορμή που θα του δίναμε και πολλές άλλες παραμέτρους, θα ξέραμε επακριβώς το αποτέλεσμα της ρίψης ζαριού. Η φύση το ξέρει. Η πιθανότητα τότε θα ήταν 100%.

Γι αυτό λέω πως δεν υπάρχει τύχη. Η ψευδαίσθηση του ότι υπάρχει τύχη δημιουργείται από την αδυναμία μας να ασχοληθούμε με πολυπλοκότητες.
~ Ο ΑΓΑΜΗΤΟΣ ~
~ το υπεραναλυτικό κάθαρμα ~
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Re: Τύχη

Δημοσίευση από alkinoos » Δευ 13 Ιαν 2014, 19:10

Οκ τότε φτιάξε την εξίσωση με αυτά τα δεδομένα :loco: Σε τι μέγεθος είναι και από τι φτιαγμένο ,σε ανοιχτό ή σε κλειστό χώρο,σε τι θα πέσει το ζάρι,σε χώμα,σε χαλίκι ,σε τσόχα ή σε κουβέρτα ;
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
OTTO
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας

Δημοσίευση από OTTO » Δευ 13 Ιαν 2014, 19:23

:lol: Δεν πρόκειται να κάτσω να φτιάξω τέτοια εξίσωση.

Απλά θεωρώ καλό για μένα το ότι συνειδητοποίησα πως για τη φύση τύχη δεν υπάρχει.
alkinoos έγραψε:Σε τι μέγεθος είναι και από τι φτιαγμένο ,σε ανοιχτό ή σε κλειστό χώρο,σε τι θα πέσει το ζάρι,σε χώμα,σε χαλίκι ,σε τσόχα ή σε κουβέρτα ;
Σωστά!
~ Ο ΑΓΑΜΗΤΟΣ ~
Άβαταρ μέλους
Irene3006
Επίτιμος
Επίτιμος
Irc ψευδώνυμο: Irene3006
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 4 φορές
Έλαβε Likes: 16 φορές

Δημοσίευση από Irene3006 » Τρί 14 Ιαν 2014, 21:28

Και να φτιάξεις εξίσωση θα είναι για συγκεκριμένες συνθήκες....
Και με την προϋπόθεση το χέρι σου να είναι σαν ενός ρομπότ για να ασκείς την ίδια δύναμη, να έχει την ίδια κλίση....
Και αν μιλάμε για τον άνθρωπο, τότε τα σφάλματα σίγουρα είναι πολύ μεγάλα, συγκριτικά με κάποιο ειδικό μηχάνημα...
Και πρέπει να σκεφτείς όλες τις παραμέτρους, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και σε τελική ανάλυση πολύ κακό για το τίποτα....
Τόσες εξισώσεις έχουμε φάει στη μάπα.... Τι τις θες τις περισσότερες; :loco:
Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει μέσα του θά 'χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο.

Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!

Οδυσσέας Ελύτης
Άβαταρ μέλους
OTTO
Επόπτης Δημοθοινίας
Επόπτης Δημοθοινίας

Δημοσίευση από OTTO » Τρί 14 Ιαν 2014, 21:36

Irene3006 έγραψε:Τόσες εξισώσεις έχουμε φάει στη μάπα.... Τι τις θες τις περισσότερες; :loco:
Δεν τις θέλω! :D Απλά αντιλαμβάνομαι πως αν μπαίναμε σε αυτή τη φασαρία να αναλύσουμε τη χαώδη πολυπλοκότητα, θα αποδεικνύαμε πως δεν υπάρχει τύχη!
~ Ο ΑΓΑΜΗΤΟΣ ~
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Δημοσίευση από alkinoos » Τετ 15 Ιαν 2014, 00:28

Είναι δυνατόν να δημιουργούμε παγκόσμιους μαθηματικούς τύπους /εξισώσεις χωρίς να έχουμε βγει απ'τη Γη ;!

Πάρε αυτό το πλοίο με πανιά και κάντο διαστημόπλοιο...

:sail:

:loco: :wink:
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 15 Ιαν 2014, 09:32

Η έννοια του τυχαίου επινοήθηκε για να υπάρχει στοιχειωδώς λογική αντιμετώπιση
των φαινομένων που δεν εξηγούνται επαρκώς.

Θα συμφωνήσω με τον ΟΤΤΟ πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
peleas
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από peleas » Τετ 15 Ιαν 2014, 09:59

Το θέμα της τύχης ξεπερνά τις μαθηματικές πιθανότητες. Ολοι οι φιλόσοφοι αναφέρθηκαν στην τυχαιότητα ή μη του σύμπαντος. Ο Αριστοτέλης μίλησε για εντελέχεια, ο Πυθαγόρας και η ανατολική φιλοσοφία για σπειροειδή εξέλιξη, ο Ηράκλειτος για ενότητα και αέναη κίνηση. Είναι η άποψη οτι το σύμπαν υπάρχει και κινείται βάσει σχεδίου.

Σε πιό στενά πλαίσια τώρα, η κβαντική φυσική υποστηρίζει οτι υπάρχουν ταυτόχρονα όλες οι πιθανότητες σε μία δεδομένη χρονική στιγμή (γάτα του Σρέτιγκερ) και οτι ο παρατηρητής αλλάζει το παρατηρούμενο.

Το θέμα είναι πολύπλοκο και πολυεπίπεδο. Ελπίζω να βρω χρόνο να επανέλθω....
Ανελεύθερος είναι αυτός που στρέφει το βλέμμα στο παράθυρο και βλέπει το παράθυρο...
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 15 Ιαν 2014, 10:34

peleas έγραψε:Ελπίζω να βρω χρόνο να επανέλθω....
να κόψεις το λαιμό σου να τον βρεις. :loco:
Δε γίνεται να να χτυπάς ερεθίσματα τύπου ηλεκτροσοκ στις νευρικές απολήξεις
μέσα στην ξανθιά μου κούτρα, και μετά να μ'αφήνεις στα κρύα του λουτρού...
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κόσμος - Σύμπαν-Επιστήμη”